Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

En, a robot (filmkritika) (Nezoter)


 • Válasz írásához lépj be
97 hozzászólás érkezett eddig

Sparrow

Sparrow

  Írófióka

 • Fórumita
 • 706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.10.30, 07:14

Megkésve bár...

Én is megnéztem. Nem kellett volna. Ez tényleg megerőszakolja Asimov munkásságát, aztán pofátlanul felhasználja a novelláskötet címét, hogy becsalogassa a rajongókat a moziba.
Nekem a film közben végig az volt az érzésem, hogy nagyon felületes, és nagyon rohan. Sok kis szeletet bemutat a robotnovellákból, de nem fejt ki semmit, hanem gyorsan továbblép; a lényeget a látványra helyezi - ami nem jó. De nem csak a látvány gyenge, hanem maga a történet is. Arról nem is szólva, hogy a közelében sem járnak a hitelességnek: szerintem ha a robotok leigázzák az emberiséget, akkor onnan nincs kiút; még egy Will Smith sem rázná le az emberiség láncait. De hát muszáj volt VIKI pozitronagyát kívül elhelyezni, és véletlenül sem egy jól elzárt páncélteremben...
Á, hagyjuk, kár ezt elemezni. Szar volt és kész.

"egy nagyon gondolkodtatós film" :) :D

_85.balint (NPC/NJK)

_85.balint (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.10.06, 12:01

Osztom azt a véleményt, hogy a film nem hű Asimov alkotásához, sokkal gyengébb minden tekintetben, de egy dolog miatt nem átkozom el a készítőket. Egy nagyon gondolkodtatós film, ami ráadásul érezhetően egy hatalmas történet része, tele erkölcsi és logikai megoldásokkal, nem igazán adtató el a emberek többségének. Gondoljunk csak arra, milyen sok idő alatt esett le a Mátrix az embereknek, s szerintem a többsége ma sem igazán érti, miről is van szó benne. De persze néhányunknak igazi csemege lenne egy apokaliptikus gondolkodtató film...
85.balint@mailbox.hu

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.29, 21:20

higginshu:

"Szerintem a film igenis jo volt."
Szerintem meg igenis nem. Most jól megaszontuk.

"Persze tudom itt vannak hihetetlen zsenik akik sokkal szebbet es jobbat csinaltak volna par szaz forintbol, de maradjunk a realitasok talajan."
Zseniknek ehhez semmi közük, és a realitások talaján maradva ez a film 105 millió dollárba került, ami drágább sok más sf-akciónál, és mondjuk 5-10 magyar játékfilm kijönne belőle. Erről ennyit.

"par eve mar nem vagyok aktiv szerepjatekos es azota szamomra egy ilyen film a kikapcsolodast jelenti es nem probalok konyvekben vagy szerepjatekokban lefektett MEGVALTOZTATHATATLAN, dogmatikus szabalyokat keresni benne."
Neked ekkora traumát okozott a szerepjáték, hogy így kell kompenzálnod? Lehet, hogy megrázó volt, de hidd el, a film kritikájához és az itteni hozzászólásokhoz a szerepjátéknak marhára nincs köze. Legfeljebb annyi, hogy egy szerepjátékos oldalon található.

"A film igen jol visszadata az egesz alapgondolatot amit asimov anno megfogalmazott, igaz maskepp."
Tehát nemigen jól adta vissza. Ez szép hátrabukfenc volt.

"Na es akkor mi van?"
Az van, hogy a címe és 1-2 szereplő neve kísértetiesen emlékeztet egy teljesen más, sokkal intelligensebb történetre. Amúgy csak egy lagymatag sci-fi akció lenne.

"Akinek ez nem eleg az nezzen almodovart, vagy lynch-et es abba belemagyarazhatja a szerepjatekbol es konyvekbol leszurt nagy eletigazsagait."
Már megint ez a szerepjáték-trauma.... DnD-n térdepeltettek, vagy mi van? A szerepjátékosok mutánsok, akiknek nem lehet rossz véleményük egy buta akciófilmről, vagy mi? Csak örülni lehet neki? CSAK Almodóvart és Lynchet szabad néznem, ha gondolkodni akarok?
Légyszíves ne a szerepjátékosokra vetítsd ki a gyűlöletedet/önmarcangolásodat.

"En maradok a jo szorakozasnal, ha meg tartalmasabb szorakozasra vagyom akkor megyek szinhazba."
És akkor most Almodóvarral, meg Lynchhel mi legyen? :)

gerthan

gerthan

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 97 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.27, 10:22

Keshik: Az Audi törhetetlendége azért nem annyira hihetetlen. A film egyébként sem a jövő autóinak újításairól szólt. Mégis, mit vársz? Ha egy film a jövőben játszódik, majd szépen felsorolnak és megtárgyalnak minden egyes új dolgot a "mához" képest? Azért erre ne számíts. Egyébként ha figyeltél, az a robot (amit "láttunk a filmben" kb harminc méternyi zuhanás után tört betont, a kocsira meg azért nem olyan magasságból ugráltak... Egyébként a film tetszett.

Marv_Fletch

Marv_Fletch

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 20 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.26, 18:31

A pszichohistóriát Hari Seldon találta ki, több más tudóssal együtt, Daneel csak bábáskodott felette :-)

Ez alaposan mellément.

Marv_Fletch

Marv_Fletch

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 20 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.26, 18:28

gszi: Isaac Asimov: Alapítvány és Föld, Móra könyvkiadó, 1989. utolsó fejezet, 576. o.: "Nem sokkal előtte hogy megszűnt, Giskard kigondolt egy olyan robottörvényt, amely még az elsőt is megelőzi. Nulladik törvénynek neveztük el, mert nem tudtunk más értelmes nevet adni neki." Ezt Daneel mondja Trevize-nek. Nem sokkal előtte pedig: "Nincs szükségem parancsra, hogy igazat szóljak, uram. Ez a kötelességem."

Tehát, mit olvastál most, és kinek van igaza? :-)

gszi

gszi

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 7 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.25, 10:14

Marv Fletch: Pont most olvastam. Daneel találta ki. Ő mondta el Giskardnak.
Giskard a pszichohistórát "találta ki".

_higginshu (NPC/NJK)

_higginshu (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.09.21, 17:07

Hi.

Szerintem a film igenis jo volt. Persze tudom itt vannak hihetetlen zsenik akik sokkal szebbet es jobbat csinaltak volna par szaz forintbol, de maradjunk a realitasok talajan. Jo par eve olvastam a teljes asimov sorozatot, akkor igazan bejott, de ma mar keptelen lennek vegig olvasni, par eve mar nem vagyok aktiv szerepjatekos es azota szamomra egy ilyen film a kikapcsolodast jelenti es nem probalok konyvekben vagy szerepjatekokban lefektett MEGVALTOZTATHATATLAN, dogmatikus szabalyokat keresni benne. A film igen jol visszadata az egesz alapgondolatot amit asimov anno megfogalmazott, igaz maskepp. Na es akkor mi van? Jo kis porgos film volt, sok akciojelenettel es egesz korrekt efektekkel, es valahol a mondani valo is megvolt benne. Akinek ez nem eleg az nezzen almodovart, vagy lynch-et es abba belemagyarazhatja a szerepjatekbol es konyvekbol leszurt nagy eletigazsagait. En maradok a jo szorakozasnal, ha meg tartalmasabb szorakozasra vagyom akkor megyek szinhazba.
Mellesleg ajanlom a CODE 46 cimu filmet, azon el lehet gondolkodni es mellette az atlag ember szamara is ertheto es talan szorakoztato.

UDV.

Keshik

Keshik

  főnökasszony

 • Fórumita
 • 1427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.20, 22:55

Larkin, annyira nem akadtam fel, hiszen ez egy film, de mégis, arra az autóra olyan robotok ugráltak amelyek alatt a beton is betörik ( láttuk a filmben ), sőt ugyanezek a robotok betörték az üveget, és a karosszériát is ütlegelték stb. Tehát nehogy már csak néhány karcolás legyen rajta miután minden ablaka betört, egypár roboton áthajtott, nekihajtott itt-ott a falnak stb. Egyébként ebből a szempontból pusztán a szakmám beszél, ugyanis gépész-villamos mérnök szakon tanulok. És a filmben sehol sem történ említés, hogy az autógyártásban vmi, überforradalmian új tulajdonságú anyagot/ötvözetet használnának. És ha te ezen fennakadsz, azért mert elsőre fel sem tűnt, Öregem, hát és, whatever ...

_Larkin (NPC/NJK)

_Larkin (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.09.20, 20:01

Keshik: " Na meg az Audi törhetetlensége, ilyet még nem láttam ... "

Ezt észre sem vettem. Öreg, ezen fennakadni...

Larkin

_Larkin (NPC/NJK)

_Larkin (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.09.20, 19:58

Hello

Hollywood-i Asimov filmes adaptációtól ne várjunk sokat - ettől függetlenül szvsz a film jó, nézhető, szórakoztató. És ez a lényeg.

Üdvözlet:

Larkin

Ps: Egy kis filmajánló, ha jó filmet akartok látni: The Collateral - Tom Cruise A- listás filmsztárral.

Keshik

Keshik

  főnökasszony

 • Fórumita
 • 1427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.20, 14:48

Whatever ...

Személyszerint végigröhögtem a filmet, ugyanis vicces volt nézni, hogy mi mindent próbáltak beletömni, és hogy ez mit eredményezet. A magyar szinkron szvsz pocsék, és az akciójeenetek is viccesek voltak, és egy két akciójelenet azért enyhe szóval nem idevaló volt. Na meg az Audi törhetetlensége, ilyet még nem láttam ... A végén még mosolyal az arcomon távoztam volna a moziból, de a: "Suggested by Asimov " felirat felvillant és vele együtt a mosoly is az arcomról. Egy.bként kellemes röhögjünk a filmen élmény lett volna ...

Mapett

Mapett

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 161 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.20, 09:34

Hi! Mélyen egyet tudok érteni Herbie-vel. Remélem a Hollywood-i emberkék egy jó ideig hagyják ezután békében nyugodni Asimovot, mert pl el sem tudom képzelni mi lenne, ha mondjuk az Alapítvány sorozatot kezdenék el megfilmesíteni! :)

_Big-animal (NPC/NJK)

_Big-animal (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.09.20, 07:48

Szeretem Asimovot, és tetszett a film, mivel eszembe se jutott, hogy az Én, a robot novellákat filmesítették volna meg, főleg mivel az abszolút nem működött volna filmen. Némely elemet átvett Asimovtól, de ennyi az összes közös vonás.
Ilyen szempontból nem tartom túl jónak a kritikát, mert érzelmi okokból ezt verte el a mozin, ami kifejezetten szórakoztató, és még ötlet is van benne. PErsze vannak hibái is, de én több erényt találtam, pl. a robotok kapcsán egész érdekes moralizálások is felvillantak a film első felében. Sokkal jobbnak tartom a mozinet.hu kritikáját.
(A szinkron viszont azokban az esetekben, amikor az amerikai szlenget megpróbálták átfordítani magyarra, valami katasztrófális. Így nem beszél ember magyarul, amit Will Smith szájába adtak. Miért kell azt hinni, hogy az a vagány szöveg, ami USA-ban elmegy, nálunk is emészthető.)

Marv_Fletch

Marv_Fletch

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 20 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.19, 16:31

gszi: Giskard találta ki a 0. törvényt, legalábbis Daneel elmondása szerint (és mivel ő robot, így kötelessége igazat mondani).

gszi

gszi

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 7 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.19, 12:51

Szeretem Asimov műveit, ezért nem nézem meg a filmet. (Általában csalódást érzek, ha bármilyen - általam olvasott - könyv megfilemsítését megnézem.)
De:
1. Nem Dors volt az első robot aki embert ölt. Ez Giskard volt.
2. Nem Giskard "találta ki" a 0. törvényt, hanem Daneel.

woof

woof

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 877 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.18, 23:18

"Akinek Will Smith színészi képességeivel van baja,az szerezze meg az Ali-t (sajnos Mo.-n nem mutatták be),ami szvsz a legjobb boxfilm jelen pillanatban (beleértve a Dühöngő Bikát és a Rocky első részét is),és Smith valami óriásit játszik Muhammad Ali szerepében"

Ugyancsak szvsz, a Dühöngő Bika bármelyik öt percében több színészet van, mint Will Smith egész életművében...

_Lord_Soth_ (NPC/NJK)

_Lord_Soth_ (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.09.17, 23:08

Hi all !

Nagy Asimov rajongó vagyok és nekem mégis tetszett a film.
Egy momentum idegesített ez pedig Susan Calvin figurája volt. Nagyon butára lett véve és a robotokhoz sem úgy viszonyult ahogy a könyvekben olvasható. Amikor a nesztorja nem akarja kiengedni a szobából és ő csak bután néz maga elé akkor kifejezetten felháborodni lett volna kedvem, az igazi Calvin úgy sétált volna ki a lakásból, hogy a robot még az ajtót is kinyitja neki.
És még egy dolog. Azoknak mondanám akiknek nem tetszett a film. Mégis mit vártatok ? Olyan ZSENI mint Asimov jó ha századonkét egy születik. Az ő szellemiségét és látásmódját hálivúd akkor sem tudná átadni ha az összes filmes tudását összeraknák és úgy készítenék a filmet. Egyszerűen lehetetlen.
Aki értéket vár annak ajánlom a könyveket.
Százalékot nem adok semmire.

Myrddin

Myrddin

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 405 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.17, 10:40

Andras eszmefuttatását kiegészítendő, én össz-vissz egyetlen robotra emlékszem az egész asimovi univerzumból, aki tényleg megölt valakit: Dors, amikor rájött, hogy összeesküvés van Hari Seldon ellen... és ráadásképp az összeesküvők egy elektromágneses mező segítségével már szétcseszték a pozitron-agypályái egy részét. De Dors is belehalt a dologba (az outsider írók által készített második Alapítvány - trilógiát most inkább ne vegyük ide, ami szerint kijavították később).

Marv_Fletch

Marv_Fletch

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 20 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.09.17, 07:19

A film gyenge, és nem azért mert Asimov művei nyomán készült, hanem önmagában. Látszik, hogy mindent annak rendeltek alá, hogy Will Smith milyen f***a csávó, szerintem eléggé rátelepszik a történetre. Nagyon is sablonosak a karakterek és a jelenetek. A film mélypontja szerintem az a jelenet, amikor Smith és Calvin bemásznak a csatornán a szigorúan őrzött székházba. Komolyan mondom, már azt vártam, hogy bent a légkondi vezetékében fognak kúszni, de egyikük túl nehéz lesz, és leszakadnak, pont a főgonosz szobájában... Ebben a pillanatban úgy nézett ki, hogy a film története ez: a gonosz gyártulajdonos háborúba vezeti a robotokat a világuralomért, de előtte eltette láb alól a jó tudóst, aki rájött mesterkedésére. Nem egy eredeti sztori, ugye? És az is milyen gagyi, hogy ha világít a piros lámpa a roboton, akkor gonosz, de ha nem, akkor nem. Calvin meg elég gyenge személyiség a filmben, hát mit mondjak egy hp-nak tűnik... Milyen sablonos: a kételkedő tudós, aki nem hisz az outsidernek, a rendőrfőnök, aki szintén nem hisz, a f***a Will Smith, aki mindent túlél, még azt a sablonos jelenetet is, amikor fegyvert ad a nőnek. OK, a végén van egy csavar a történetben, valójában egy robot akar világuralmat. Hű, mekkora ötlet. És miért nem csinálta ügyesebben? Mint pl. Daneel. Meg miért fordították félre a törvényeket? Mi az, hogy "A robot köteles megvédeni magát mindaddig, amíg ez nem ütközik az Első ÉS Második törvénnybe..."?


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]