Ugrás tartalomhoz


Fotó
* * * * * 1 Szavazat

Gondolatok a hard fantasy mufajrol (Orastes)


 • Válasz írásához lépj be
36 hozzászólás érkezett eddig

slaGerzson

slaGerzson

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 246 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.03.20, 17:02

Én pedig csak most találtam rá erre az írásra... na de jobb későn, mint soha! Köszi! :)

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4539 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.09.13, 11:34

Nekem anno valahogy kimaradt ez az írás és csak most pótoltam.
Tényleg hiánypótló és hasznos darab, és mivel éppen egy ilyesmi kampány indításán gondolkozom nagyon hasznos is.


A helyszínekhez annyit hozzátennék (hátha valaki elolvassa utólag hozzám hasonlóan), hogy szerintem teljesen jó lehet egy római hódítás előtti (vagy a kivonulás utáni!) Britannia, a Bizánci birodalom egy zűrösebb időszakában (arab hódítók, kazárok, ruszok északi pogány hercegek alatt) is. Nyilván kicsit másabb hangulat, de szerintem működhet.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6186 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.11, 22:23

az eredeti cikk megszületése óta kicsit frissült a szöveg, nekem is születtek új élményeim azóta, mióta ezt megírtam (belekerült az is, és játéktechnikai dolgok is) csak nem lett címlapos a dolog, ha valakit érdekel, kicsit több infó van benne, meg tán frissebb, mint elődje volt. Jó olvasgatást, meg nosztalgiázást. :)

proandris

proandris

  Földvájó

 • Fórumita
 • 242 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.12.03, 17:01

Hali!

FeketeZ: Nem csak, hogy hasonlóak, de példul "Az undor temploma"-ban a vikingek egy Cthulhu-mitosz szentélyben koncolnak. Nem emlékszem konkrétan egyeznek-e a nevek, de aki olvasott már Lovecraftot annak egyertelmű.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6186 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.11.04, 16:49

Nos, néhány gondolatra reagálnék:

Road Lee
Nos, ezt a novellát nem olvastam, nem tudtam hozzájutni a kiadványhoz (beszerzése folyamatban) ugyanis a listát sem én állítottam össze. Van még pár hasonló "baki" amit elkövettem, szorri. ;)

Maximilian
Az élőhalottas résznél, amikor a vámpírokat írtam, akkor nem a Drakula-féle **gótikus** lényekre gondoltam, hanem az egyiptomi-típusú vámpírra. Egy ilyen állatka van a Conan, a bosszúállóban, konkrétan egy piramisban lakik, és úgy lett vámpír, hogy alkut kötött a halállal, aki ezt csináálta belőe, de totál kinnírhatatlan. Nameg ott vannak a különböző repülő vérszívó-fajzatok, akik csak véren élnek (meg néha némi húson) Afrika vadabb tájain (Solomon Kane sztorikban van pár) vagy dél-amerika vámpírdenevérjei is jók. Főleg, mikor 40-50 támad a partira :)
Az 1001 éjszak meséi és a Bagdadi tolvaj (akár még Maugli is >>a Kipling-féle, nem a Díznis>> belefér, bár határeset) illeszkedik, a többit nem ismerem.

Aapep
Ezen még gondolkozom, sok időbe telne összehozni egyet, a világleíás az pedig necces, mert nincs belőle túl sok, csiszolni kéne rendesen.

FeketeZ
"Tartották a kapcsolatot a valóságban, találkoztak, leveleztek, stb. Ha úgy tetszik, a Conan-világ a Ctulhu történelem előtti változata."
Teljesen ok, de ezt nem feltétlenül akatram belevinni, meg ezt a legtöbben tudják is. A külömbség annyi, hogy HPL munkáiban a *hősök* ezek elől menekülnek, Conanék meg ezekből irtanak ki néhányat.

Nászingű
"Árnyak a holdfényben" , hát igen, a lista, nos lásd Road Leenek írt válaszomat :)

A többi véleménycserét a fórumon lehetne megvitatni szvsz.

FeketeZ

FeketeZ

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 29 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.11.04, 11:51

Hi all,

Csak futó gondolatként szeretném megjegyezni, hogy Conan írója egy időben élt egy bizonyos H.P. Lovecraft nevű úriemberrel, és a két író szörnyei nem véletlenül hasonlóak. Tartották a kapcsolatot a valóságban, találkoztak, leveleztek, stb. Ha úgy tetszik, a Conan-világ a Ctulhu történelem előtti változata.
Ezt csak azért írom, mert szerintem a két író munkássága egymástól elválaszthatatlan, a két univerzum lényegében azonos(csak az egyik rémísztőbbre sikerült, bár ki tudja).
Egyébként egyik író sem volt mentálisan túl stabil, hogy egyéb "defektjeikről" ne is pletykáljak.

Fekete

_Nászingű (NPC/NJK)

_Nászingű (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.03, 19:15

Orastes, a világért sem kötözködnék, de a "Conan, a barbár" című novelláskötet tartalmának felsorolásából kihagytad az "Árnyak a holdfényben" című remeket (Conan, Olívia, a Vörös Testvériség és a szürke majomember kalandos története:). Én azt a sztorit nagyon szerettem anno...

Üdvözöl:
e.

kamykaze

kamykaze

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 71 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.11.03, 17:14

Howard=Az Isten.
Hyboria=Az Isten vilag.
Conan=A Profeta.

Amen!

Kamykaze

Aapep

Aapep

  Ancient Bone

 • Fórumita
 • 834 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.11.03, 15:18

Nagyon jó cikk Orastes. Jól utána néztél és tényleg alapos tömítése ez az iromány annak az ordító hiátusnak, ami a hard fantasyt és annak a reflektálását illeti. Remélem lesz még ennek folytatása, egy-egy modul vagy világleírás.

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4313 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.11.02, 12:51

Douwe Egberts: kissé megkésve, de reagálnék. :)
-Hard Fantasy és a D&D: ugyan a mai játékot és a 2nd edition hangvételét figyelembe véve furcsának tűnik, de a klasszikus - tehát originál és első kiadású - D&D-nek van egy igen határozott sword&sorcery beütése. Felsoroltam pár modult is, de lényegi vonások egyezéséről is beszélhetünk. Erről egy ideje tervezek egy cikket, de a végső formába öntése még várat magára.

-Hard fantasy és a technika: nagyon jó meglátás. Bár a cikkbe magába nem került be, erről írtam egy hozzászólást a vonatkozó topikba. Száma #496192 és 2004.04.23. dátummal született. Azonban ez a csúcstechnika nem INTEGRÁLIS része a világnak, tehát nem lesz belőle mindent behálózó technikai modern civilizáció - csak lézereznek és lövöldöznek. ;)

-Városállamok: naná! Én az ókori modellt pártolom - igencsak illik a stílushoz. Nagyon jókat lehet lopni a Közel-Keletről - Asszíria, Damastzkusz, Perzsia... Conan mindegyikben jól érezte volna magát.

_Maximilian (NPC/NJK)

_Maximilian (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.01, 23:08

Köszönöm az infót, Orastes. Ígérem megtalálom és írok még!

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6186 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.11.01, 21:12

Köszi mindenkinek az értékeléseket, de továbbra is fenntartom, hogy én mindössze "összeollóztam" a topic hasznosabb gondolatait.

Maximilian (és a többiek, akik nem találják a topicot)
"Nagyon bejött az összefoglaló, szép munka. De mivel lusta voltam a fórumot megkeresni, ezért ide írok."

Az egyik link oda mutat ;)

Chantico

Chantico

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 257 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.11.01, 20:30

Tenyleg szuper a cikk, koszi!

Szamomra a Conan tortenetek a jozan gondolkodasrol, az elet/ szabadsag szereteterol szoltak, egyfajta termeszetesebb eletmodrol/ gondolkodasrol. Szerintem a hard fantasy lenyege a civilizacio mint "zabla", a tabuk/ dogmak elvetese, helyette az ember "termeszetes" osztoneinek/ erzeseinek kovetese es tisztelete.

Szerintem ettol valik a hard fantasy hosiesse, ugyanakkor ezert nem veszik a hosok eszre, hogy ok tulajdonkeppen hosok. Nem azert teszik amit tesznek, mert hosok akarnak lenni, hanem, mert az a helyes, es azert nem adjak fel a harcot soha, mert a vegsokig kapaszkodnak az eletbe.

Megegyszer kosz a cikket!

C.

_Maximilian (NPC/NJK)

_Maximilian (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.10.31, 23:14

Nagyon bejött az összefoglaló, szép munka. De mivel lusta voltam a fórumot megkeresni, ezért ide írok.

Ha jól értettem mindent, akkor egy "Mad Max II- elnézést a példáért" képet kell elképzelnem járművek helyett lovakkal, tiszta sivatag minden, egy település, a következő sok mérföldre innen."Persze HF-re átültetve".
Orastes:"Az élőhalottak használata megengedett, de ne vidd túlzásba, és itt sem csoszogó zombihordákra és csontvázakra kell gondolni, hanem magukat ősi varázslatokkal vámpírrá vagy más nagyhatalmú élőholttá változtató emberekről van szó."Én úgy gondolom, hogy ez nem teljesen igaz. Mega szuper magic hero varázslók oké, akik nagyon gonoszak. De nem tennék bele se vámpírokat-meghagyom inkább a darkos hangulatú, romániai kirándulásokhoz ;)-se zombikat-esetleg, ha jeges területen játszódik-, ellenben megtűzdelném csontvázakkal. (1001 éjszaka meséi: Szinbád a hét tenger hajósa) Szerintem a filmet nagyon eltalálták a regény alapján.(Szellemlovagok, Csontvázharcosok).

A szereplőknél bejönnek az orkok, a törpék, de az elfek semmiképpen. Talán a hóelfek, de szerintem nem ez műfaj. Viszont valamilyen állati társ nekem jól jönne(pl:sólyom, vmilyen nagycica). Még tennék bele esetleg küklopszokat, ha olyan helyen vagyok.

És való igaz, hogy kis települések vannak, mérföldekkel elválasztva egymástól, de soknak a vezetésében anarchia uralkodik. Viszont szerintem vannak nagyobb városok is, ahol lehet lopakodni, tolvajkodni, ahol fejlettebb az önellátás stb.

És végezetül a művekhez én belevennék még igazából nem olyan véres, de önmagában a műfalyhoz kapcsolódó történeteket:
-1001 éjszaka meséi: Szinbád a hét tenger ?hajósa
-The Thief of Bagdad (1940) - r:Ludwig Berger
(novella és film)
-Krull (1983) - r:Peter Yates
-?Oroszlánököl (remélem ismeri valaki mert már régen láttam/olvastam)

A cikk tényleg nagyon jó ismertetést nyújt a műfajról. Nagyon bejött!


Ui.: Remélem nem írtam sok hülyeséget!! :)

Maximilian

celsior

celsior

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 703 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.10.31, 17:41

...sail ho,

Conan: van erről egy ingyen letölthető nagyon jó kis szerepjáték is - amelynek endzsinje egyszerű (hogy is nézne ki Conan közben a zsebszámológép) mégis benne van minden ami kell (tartalomjegyzék is).

Road Lee:
Welcome itt!

Khossuth: ő Kossuth néven a tűz elemi síkjának egyik nagyfejedelme is 1.ED ADnD-ben... mondjuk a Hamarkur nevű ADnD kán után már nehéz meglepni.

Leigh Brackettről:
Rhiannon-kedvenc újgalaktikás irásom -és "Hounds of Skaith"! Meg a többi.
Könyvkiadóként jól megvárnám, míg lejár a szerzői jogok hetven éve (van, aki számolja) és utána azonnal boldoggá tennék néhány fordítót. Utána olvasók ezreit.
...na, értitek, hogyan gondolom...

cels.

Bakou-1

Bakou-1

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2623 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.10.30, 18:21

Szép munka! Teljesen jól bemutatja a hard fantasy-t!

B.

Road_Lee

Road_Lee

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 111 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.10.30, 17:24

Orastes:
"És az Ammerúnia kiadványban is szerepel egy Howard novella, de nem tudom, mi a címe...)"

A nagyon alapos és pontos felsorolásod végén ezt nyilván csak véletlenül tévesztetted el: nem Ammerúnia (az Eric Muldoom saját világa), hanem Almúria ("Almuric") a kiadvány neve. (Cherubion 2002.) Szerepel benne a "A fekete idegen" ("The Black Stranger") című Conan kisregény.
Valamint az Almúria kisregény, melynek főszereplője Esau Cairn ("aki az űrön át a démonok kísértette Almúria bolygóra érkezik (...). Almúria egy pokoli világ, tele különös és iszonyú lényekkel, kardforgatókkal, szárnyas szörnyekkel és hihetetlen titkokkal...") Esau Cairn szvsz Burroughs John Cartere - de Conan "beütéssel" (mind a karakter, mind az őt körülvevő világ szintjén). (Megjegszem: engem meglehetősen zavart benne a Kothan törzs vezérének a neve: "Khossuth, a Koponyazúzó"...)

A cikkhez gratula!

Douwe_EgBerts

Douwe_EgBerts

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 907 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2004.10.30, 12:36

hoi,


Csatlakozom, hogy egy remek kezdeményezés, hogy egy topic-on belül elhangzott összes okosságot egy cikk-ben összefoglalva lássunk. A cikk is jól meg van írva, kissé lefitymálva a D&D világát meg Tolkient, de ez kell is bele.

Viszont azért pár észrevétel:

Én úgy emlékszem, hogy a MARS sorozatokban azért volt technika rendesen, speckó gépekkel röpködtek, voltak robbanólövedékes pisztolyok is talán, tehát annyira nem volt elmaradott technológiájuk:-))

A másik, hogy szerintem a hard-ban nemcsak a sivatagos, jeges sivatagos romvárosos helyszínek vannak, hanem erősen ott vannak a városállamok, egy városos királyságok, ahol lehet rendesen akciózni, máguskirályt, főpapot ölni, szektákat megdönteni ostromot vezetni, várat védeni, belopakodni, falat mászni.

Kis falvak láncolatai, amik senkihez sem tartoznak, de mégis meg kell őket menteni, vagy az ott élő népek (ahogy a cikk is írja) valamiért egyediek, kannibálok, vérfarkasok stb.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.10.30, 12:02

Asszem az utóbbi hónapok egyik leghasznosabb írása...

Petro

Petro

  Jómunkásember

 • Archívum
 • 333 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2004.10.30, 10:28

Végre ír valaki e méltatlanul hanyagolt műfajról is. Tetszett a cikk, Orastes!


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]