Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Colin J. Fayard: Bajnokok kardja (Attila)


 • Válasz írásához lépj be
200 hozzászólás érkezett eddig

Verpistike

Verpistike

  Szörnyű vérpistikék

 • Fórumita
 • 1018 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.15, 10:38

Amen :hümmög és bólogat:

Justin

Justin

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 21:47

Mivel az alább elhangzott számtalan vélemény alapján az a - nem szükségképpen helyes - benyomásunk támadt, hogy a közvélemény egyetlen, örökké mindenben egy véleményen levő tömbként vélekedik a Cherubion íróiról, mi ketten, a Cherubion két írója, szeretnénk alább árnyalni ezt a képet. Ennek a hozzászólásnak nem a célja, hogy vitát gerjesszen, vagy bármelyik oldalt támogassa a már kialakult vitában. Inkább csak megpróbáljuk leírni azt, amit igaznak hiszünk, és amihez tartani próbáljuk magunkat.
Az ebben a műfajban megjelenő művekről írt minden kritika jó és hasznos. Igen, még a legledorongolóbb is. Azért jó és hasznos, mert egyrészt valaki vette a fáradságot, hogy elolvassa a művet, és élményét, benyomásait megossza másokkal (ezáltal segítve az eligazodást a könyvpiacon), másrészt nem nagyon akad kritika, amiben ne lenne semmi megszívlelendő az alkotó számára. Tévedés abban hinni, hogy a kritika nem őszinte, hogy a kritikust személyes gyűlölete, irigysége (!), sértettsége, vagy valamilyen (anyagi vagy egyéb) érdeke vezeti kedvezőtlen értékelésre. Ez a tévedés gyakorta nem rosszindulatból táplálkozik, hanem keserűségből, de attól még tévedés marad. Éppen ezért az író és a kiadó részéről kétféle helyes hozzáállás létezik: megköszöni a kritikát, vagy csak csendben elgondolkodik rajta. Az ennek az alapelvnek a be nem tartásából születő minden vita és flém szükségképp értelmetlen, terméketlen, és felesleges.

Tisztelettel:
Douglas Rowland (Tölgyesi László) és Benjamin Rascal (Szántó Tibor)

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 20:02

Nem azért koma, de ez a nem olvas engem dolog elég durva csúsztatás... és itt igazán nem a könyvről van szó már.

ColdW-ről megvan a véleményem, de engem ő nem érdekel. Engem Kornya Zsolt érdekel, mert egyik kedvenc íróm. Valamint Attila álláspontja. És ha egyszer létrejön az a bizonyos találkozó - melyen remélem végre tisztázódnak a dolgok - szeretnék ott lenni, ha lehetséges. Mert úgy érzem, ezt már csak ezen a módon lehetne megoldani.
Érzésem szerint Attila türelme kevés, Kornya Zsolt pedig nem az irodalmi alkotás, hanem a fórumos kommunikáció terén tapasztalatlan.

u.i: nem lehetne ennek egy külön topicot nyitni, mondjuk a flamen? Egyszerűbb volna kissé, mint itt...

Na bye
Sonko

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 19:28

Azért elég durva, mi lett abból, hogy leírtam a véleményemet egy könyvről...

Tessék például rákeresni a googléval a "bajnokok kardja" kifejezésre.

Kormi

Kormi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 323 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 19:09

Hali!

Coldw: "Mikor küldöd? Nagyon várom! :aboci:"

Hát a vázlat elküldése még kicsit várat magára, mert a megírására vonatkozó zseniális tervem megvalósulásába bizonyos hibák csúsztak (konkrétan a macskámat zavarja a billentyűzetkopogás, és ezért nem hajlandó fel-alá járkálni a klaviatúrán). Node ha ezt az átmeneti nehézséget sikerül majd végre orvosolni, egyből repül a szinposzis, benne a fantázia összes szárnyalásival, csak győzz elég gyorsan olvasni a sorok között! :aboci: Aztán már csak az 5 könyvre fizetendő előleget kell kicsengetned ahhoz, hogy soha a büdös életben - de legalábbis elévülési időn belül - ne is hallj többé felőlem semmit.(Bevallom, nemcsak a tárgybani könyv művészi magaslatai ihlettek meg, hanem egyes magyar fantasyalkotók gazdasági mesterfogásai is).
:aboci:

Körmi

Illes

Illes

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 228 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 17:14

Petro: Ja.

Zsolt (Üdv!): Ez az "eszmecsere" egy kritikához tartozó dialógusablakban zajlik. A kritika szerzője azonos a "hőbörgő vadparaszt"-tal, ezért a szerzőt illető személyes véleményed hangoztatása külső szemlélő számára finoman szólva visszatetsző -- már ami a lényeget illeti: a kritika tartalmát. Ui. épp nem a kritika, hanem a szerző személyének minősítése zajlik; ill. hiteltelenné tétele. Még ha ez utóbbi törekvés sikerrel járna is, a bejegyzéseket végigolvasva láthatod: 100%, hogy ezt a fajta hozzáállást a többség ITT nem fogja elfogadni, sem tolerálni; a hozzászólóknak nem csak a józan esze, de a gyomra is tiltakozik ellene. ColdW pedig kijelentette, hogy érdemi vitát ebben a topicban nem folytat a szóban forgó regényeket és a Cherubion íróit illető kritikákról. Szerinted akkor most itt mi a pálya?

Az, hogy Attila modora bizonyos fórumokon, privát csatornákon esetleg kívánnivalót hagy maga után, s hogy szerinted hogyan viselkedne veled szemtől szemben, mennyiben tompítja a kritikája élét? Tényleg, a kritika! Egyáltalán nem minősíthetetlen hangnemben íródott, sőt! Könyörgöm, még a Nyugatosok is keményebben fogalmaztak, ha egyszer hangot akartak adni a véleményüknek ("Írjanak csak a tehetségtelenek is, a többieknek nem vicc költőnek lenni" -- Szabó Lőrinc), és nekik volt/lett igazuk. Azt mondom, olvasd el Attila kritikáját, vagy még jobb: Fayard szóban forgó regényeit -- tényleg kíváncsi vagyok a te bírálatodra (is).

Vö.: "Méltánytalan s igaztalan dolognak tartom a dühös s gúnyos kitöréseket, melyekkel a tehetségtelen költőket illetik. Hogy nem tudnak jó verseket írni? -- tehetnek ők erről? Hogy akkor meg miért írnak egyáltalán s miért adnak ki könyveket? -- mindenesetre azért, mert muszáj nekik ezt cselekedniük, belső ösztön -- igen belső ösztön hajtja őket erre, olyanfajta, mint a heréltekben lappangó nemi ösztön, amely a teremtés minden kilátástalansága dacára is nyugtalanítóan jelentkezik… Tragikus emberek. Sokat ismerek közülük… Szent emberek. Senkinek a világon a költészet nem jelent annyit, mint nekik. Ez náluk igazán eszményi érzés, igazán a dalaik által élnek s az egész ügyet oly magasztos, oly szent s szép dolgoknak tartják s annyira érzik a megtiszteltetést, hogy a társaságban lehetnek, melynek a többek közt Arany János, Byron s Goethe a tagjai, hogy ez a felmagasztosulás egyenesen megható. S ha szerény családi körben téli estéken pipára gyújtanak s kézirataikat olvasgatják, vagy bizonyos mélabús, de tagadhatatlanul költői borongással keresik rímeiket, melyek csak az ő füleiknek csengenek olyan tisztán össze, sírni lehet rajtuk, olyan meghatóak. Szent és tiszta emberek. De tehetségtelenek. Főképpen tehetségtelenek, egészen reménytelenül s minden kétséget kizárólag azok." (Lengyel Menyhért, Nyugat, 1912/12. Figyelő.)

Petro

Petro

  Jómunkásember

 • Archívum
 • 333 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 14:01

Nem tudom miért kell ebből az egészből ennyit kihozni. A kritikát el kéne fogadni, oszt jóvan!

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4401 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 13:44

Én csak azt nem értem, hogy ha Zsolt és Attila nem olvassák egymást, akkor honnan a konfliktus. :aboci: Namindegy, ugorgyunk, nem az én ügyem. :aboci: Hent!

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 12:52

Tilleo, édesem.

Kérlek mutass általam írt kritikát, amely Kornya Zsolt által írt regényekkel vagy novellákkal foglalkozik. Én egy ilyenre emlékszem, ez a legutóbbi novelláskötet. A kritizálás részt ezzel azt hiszem ejthetjük is.

Korábban (talán 3-4 éve is lehetett, mikor ilyesmire sor került) olvastam pár Rúnás novelláját, beleolvastam egy-két regényébe (lásd még: véleményalkotás), nem az én stílusom, nem tetszett, tehetsége azért van, továbbiakban nem érdekelt, miket gépel össze. Késztetést azóta sem érzek arra, hogy elmélyedjek a dolgaiban. Ezért az általános érvényű kijelentés.

Fórumos működése során előadott hisztériázása, vitatható hangvételű cikkei már egészen más téma, ezzel kapcsolatban nem tartom sokra a kölköt. ColdW, miután nekiállt a Kornya gyerek farkával verni a csalánt, ezt a két apróságot próbálta egybemosni (tudniillik hogyan flémelhet valaki valaki mást emberi tulajdonságai miatt és hogyan fogadhatja el egyszerre, hogy valamire azért képes is a célpont), megfejelve ezzel a késeléses marhasággal, amit, ahogy elnézem fel is kajáltál és most böfögsz fel éppen.


De sebaj, legközelebb tán valami fajsúlyos leleplezéssel is előrukkolsz majd, te kis Sherlock Holmes wannabe, de addig még sok spenótot kell megenned... :aboci:

asthring

asthring

  baltásgyilkos

 • Fórumita
 • 293 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 12:42

Tilleo az általános érvényű "nem olvasok Kornyát" az azt jelenti hogy "általában nem olvasok Kornyát", vagy "nem szoktam Kornyát olvasni" amiről te beszélsz az így hangzik "Soha nem olvastam Kornyát"

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 12:27

Kérem, kapcsojja ki a magyar fentezi életet. :aboci: Istenem, ilyen szintű szellemi igénytelenséget...

Tilleo

Tilleo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2252 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 12:22

Hát nézd nem tom, nekem álltalános érvényű kijelentésnek tűnik a "Nem olvasok Kornyát"!!!

Tilleo

woof

woof

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 877 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 12:16

c.) Régen olvasott Kornyát, de már nem olvas.

hű de bonyolult, mi? :aboci:

Tilleo

Tilleo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2252 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 12:09

"Nem olvasok Kornyát, ő viszont a jelek szerint olvas engem."

HiHi akkor bezony két eset lehetséges:
a, anélkül kritizáltad és magasztaltad hogy ismernéd a műveit! (darkpózör stb..)
b, Mégiscsak olvastad. Ez esetben szimplán nem mondasz igazat.. mondhatni hazudtál.
E két állításból az egyik igaz, és ezáltal kéményen tépázza a "korrekt Attila" nimbuszát.

:gumicsírke:
Tilleo

Monyok

Monyok

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 240 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 11:29

Ha jobban belegondolok, Kornya Zsolt nevét ColdW dobta be a közösbe, mikor vele példálózott (más f@&#ával verte a csalánt), és már azt is hótt szükségtelenül.

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4652 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 09:34

Kedves Zsolt.
"Akár ki is moderálhat a főhatóság, ha úgy ítéli meg, hogy belegázoltam az Ilyen-Olyan Fokozatú Támogató Őfensége szűzi érzékenységébe"

csak a tisztanlatas kedveert:
az ilyenolyan fokozatu tamogatok adomanyaibol uzemel a szerver, ahova mindezt meguzenhetted. ezeknek az embereknek halas vagyok a segitsegukert. egyebkent (ha korbenezel a forumon) a plecsnin kivul mas megkulonboztetes nem jar erte. ezt tudjak ok is, en is, sot most mar Te is.

de ha gondolod, a lehetoseg, hogy alkalmasint a TE neved mellett is legyen ilyen plecsni, jelenleg is adott.
tovabbi informacio a http://www.rpg.hu/tamogatas cimen olvashato.

maradok tisztelettel:
a fohatosag

Monyok

Monyok

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 240 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 09:15

Wyquin: Kösz, a jóindulatú figyelmeztetést, időközben már magam is rájöttem efféle igazságokra.
Rájöttél ám a fenéket. Annyira k***ára nem jöttél rá, hogy nagy lelkesedésedben Kornyát is felgyújtottad. Lenyűgöző teljesítmény! Komolyan! Mindezt csak azért, hogy növeld a lúzerfordulat/hozzászólás arányodat! :aboci:

krisko

krisko

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 341 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 08:46

Kornya Zsoltnak!(coldW-ha tudod, kérlek továbbítsd!)!
A következő bejegyzés krisko-tól származik, aki pusztán lelkes olvasója volt a fantasy-nek, de a hazai kiadók igyekeznek ezt kölni belőle!
Komolyan csodálom, hogy egy "író", aki "tizenöt éve" "alkot", így fogja fel a kritikát! (Amúgy lássuk be, a Cherubion tényleg rengeteg szemetet kiad!)
Igazán szeretem, ha neten keresztül azt bizonygatja valaki, ő mekkora kemény gyerek!Szerintem fennáll az a a veszély, hogy a "tizenöt év" alatt túl közel kerültél egynémely főhősödhöz, és az énképed valami lírai terminátort sejtet most!
Sajnos alacsony a műveltségem, de elgondolkozom, hogy mi lehet(ett) a reakciója egy kedvezőtlen kritikára Borges-nek, Merle-nek, Tolkien-nek!(Bár ezek után el tudom képzelni, hogy lementek a gyúróterembe "Majmegmutatoménaköcsögnek!"-felkiáltással!
"De kár a gőzért. Lehet Hatvágner akármekkora netmájer, egyvalamin nem tud változtatni a viszonylatunkban. Ugyanis ő olvas engem, és nem fordítva."
A szerénység igen dícséretes erény!

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 08:34

ID: 44991

Bravo, az önégetés után még flambírozza az írótársat is azzal, hogy benyomja publikba ezt a fröcsögést...

Két megjegyzés:
- Kíváncsi lennék végre arra az u2u-ra, mer' ami nekem megvan, abban legfeljebb hómunkásnak neveztem.

- Nem olvasok Kornyát, ő viszont a jelek szerint olvas engem. :aboci:

ColdW

ColdW

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 53 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.14, 07:47

Wyquin: Kösz, a jóindulatú figyelmeztetést, időközben már magam is rájöttem efféle igazságokra.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]