Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Ma (Novicius)


 • Válasz írásához lépj be
63 hozzászólás érkezett eddig

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6521 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.11.29, 16:22

Államfőnk rejtett élete? :aboci:

Defekt

Defekt

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 386 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.01, 21:15

Jó! :aboci:

Aingus_Og

Aingus_Og

  Énekmondó

 • Fórumita
 • 636 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.12.01, 19:37

Sziasztok!

Gyomorféreg: elfogadom, OK. Magától nem jött le, de ez is egy jó gondolat.

Minden jót:

Aingus Og

_Syreen (NPC/NJK)

_Syreen (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.30, 20:03

nagyon-nagyon tetszik! Tudtam,h érdemes lesz elolvasnom.

_Bogoka17 (NPC/NJK)

_Bogoka17 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.30, 19:14

az értékelést elfelejtettem:)

_Bogoka17 (NPC/NJK)

_Bogoka17 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.30, 19:13

Sziasztok!
Nekem ez a novella nagyon teszett kicsit "sokkolt" is...Nagyon jó filmet lehetne belőle csinálni...Hát 1×űen nem tudom mit mondjak annyira tetszett...Nem tudom ki írta de köszi szépen az élményt..Remélem még olvashatok ilyeneket!
Nagyon tetszett!

Armand

Armand

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 434 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.30, 17:43

És a szám: 95%

Armand

Armand

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 434 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.30, 17:42

Bravó.

Új üstököst köszönthetünk az RPG.HU egén. Annyira jó, hogy nincs is kedvem szőrözni. Brutálisan megfogott, csak így tovább, kolléga...

A.

Gyomorfereg

Gyomorfereg

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 732 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.30, 19:10

Aloha mindenkinek!

Köszönöm az újonnan kommentelők elismerő szavait!

Kedves Aingus Og és R'naggol!

Én nem feltétlenül gondolom úgy, hogy egy kómában lévő ember számára nem telik az idő, pedig (majdnem) laikusnak számítok. Novállám Diája számára sem volt egyértelmű, hogy Laci "pillanatálljra" volt-e kapcsolva 14 évig, vagy a fejében valós sebességgel múlt az idő. A következőképp foglalnám össze Dia álláspontját:

"Itt van ez az ember, aki 14 évig kómában volt. A Jóisten se tudja megmondani, miféle kóros folyamatok pusztították az agyát ilyen hosszú ideig, és mindezek ellenére, mikor felébred, engem tart az egyetlen megbízható embernek."

Egyébként Dia tudott Laci vonzódásáról (ezt írtam is), de nem szerelemként, hanem amolyan kamaszos hormontúlfűtöttségként gondolt rá.

Üdvözlettel:

Gyomorféreg

Karakk

Karakk

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 37 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.30, 11:02

húhh...a vége azért az megcsapott...de egyébként nagyon jó szerintem...énnekem az volt az első gondolatom,hogy ha velem történne mindez,én tuti elősször Diára vetném magam...hú,de még eléggé a npvella hatása alatt állok...le vagyok blokkolva!nagyon jó!

Aingus_Og

Aingus_Og

  Énekmondó

 • Fórumita
 • 636 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.29, 23:35

Sziasztok!

"14 év kóma után egyáltalán nem tűnik furcsának, hogy még mindig szerelmes a srác: neki épp ott folytatódik a világ, ahol tegnap abbamaradt. Legalábbis laikusként ezt gondolom..."
A mondataim együtt érik el végső, átfogó értelmüket :aboci: Részemről lezárva.

"De Dia nem is tudta, hogy a srác szerette őt!"

Igaz. Legalábbis a novella nem említi konkrétan, bár nekem úgy jött le. Tényleg, így utólag lehet, hogy csak megelőlegeztem neki ezt az infót.

Szaky2
Jönnek a novelláim, legalábbis elküldtem BePének, meg egy már ott van az archívumban. Nyugodtan lehet menni és nézni. Ha hibát találsz benne írd meg, ha viszont nem, akkor tudd: mások találtak, megmondták, megfogadtam, átírtam, úgy lett olyan... A többire is igaz.

Grania: Egyes emberek szűrőjén átmennek ilyen dolgok, másokén meg nem. Azért írtam hogy SZVSZ, mert a saját szűrőmről referáltam, amiben ezek már elakadnak. Olyankor döccenek, megakadok. Azért szóltam, mert akiket nem zavart az egynapos vízum, azokat talán nem zavarja az sem, ha egy kicsit reálisabb lesz a kép, DE a szerző némi korrekcióval megnyerheti magának azokat az olvasókat is, akiket viszont zavart.

Minden jót:

Aingus Og

ranagol60

ranagol60

  DiceMan

 • Fórumita
 • 3166 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.29, 20:51

Üdv!

Aingus Og:

Maradjunk annyiban, hogy ez esetben te nem fogalmaztál elég érthetően, én meg nem olvastam elég figyelmesen. :aboci:

"Meg még egy dolog: 14 év kóma után egyáltalán nem tűnik furcsának, hogy még mindig szerelmes a srác: neki épp ott folytatódik a világ, ahol tegnap abbamaradt."

Akárhogy is nézem, ez olyan, mintha a srácról szólna, és nem az olvasóról. :aboci:

"A nő nyugodtan hiheti azt, hogy a fiúnak nem voltak mentális funkciói, így nem változhatott meg."

De Dia nem is tudta, hogy a srác szerette őt! :D

"Másrészről a srác számára nem minden aspektusban telik el 14 év. Nem öregszik a teste, nem változnak bizonyos vonásai."

Well, gondolom azért a fizikai valóságban öregedett, csak a saját fantáziájában nem. :aboci:

Grania:

"kicsit nem értem a kritikákat. JÓ, lehet, hogy nem lehet vízumot szerezni egy nap alatt, vagy vannak apró hibák benne, de tényleg ez volna a lényeg?? Szerintem egyáltalán nem..."

Jó, ha az író tisztában van azzal, hogy mik a hibái, így tud javítani a történeten. Nekem is szóltak annak idején, hogy a Szabadságszobor vázszerkezete nem fém, hanem fa, és ez akkor nekem nagyon jól esett, mert magamtól - bár valahol már olvastam a tényt - eszembe sem jutott volna.

És az ad a novellának valóság-ízt, ha az apró hibák nem zavarnak meg olvasás közben. Ehhez pedig nem tájékozatlan olvasóra, hanem tájékozott íróra van szükség. (Bár mikor Bradbury mesternek felhozták, hogy a Marsbéli Krónikákban a holdak mozgásával gond van, akkor a mester annyit mondott: És? Nem csillagászoknak hanem átlagembereknek írtam a történetem..." szóval azért ebben is lehet valami... :D)

Tisztelettel:
R'naggol

DonKartacs

DonKartacs

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 284 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.29, 17:36

Remek bár ebben a műfajban nekem akkor is a SG-1 S4E6 visszi a prímet

_SAJTQKAC (NPC/NJK)

_SAJTQKAC (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.29, 14:06

.
nem térek magamhoz. gj. Nyomtatom es rakom el arhivumba.

_Grania (NPC/NJK)

_Grania (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.29, 08:57

Hmm... nekem változatlanul nagyon tetszik, és kicsit nem értem a kritikákat. JÓ, lehet, hogy nem lehet vízumot szerezni egy nap alatt, vagy vannak apró hibák benne, de tényleg ez volna a lényeg?? Szerintem egyáltalán nem...
Lehet, hogy én elfogult vagyok, mert nagyon szeretem az ilyen témákat. Ezért nem figyelek túlzottan a részletekre, kivéve, ha nagyon üvöltenek a hibák, de szerintem itt erről nem volt szó...
Kicsit engedje el mindenki a fantáziáját... :aboci:

Szat

Szat

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 837 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.29, 08:07

A "kanadai vízum" problémát nagyon könnyű megoldani. Csak Mo. és Bp. helyett egy olyan helyszín kell, ahonnan nem kell vízum Kanadába, vagy fordítva, ne Kanada legyen az a távoli vidék, hanem egy olyan ország, ahová nem kell vízum Bp-ről, pl. Dél Afrika, vagy Japán, vagy nem tudom.

A befejezés eléggé megmagyarázza az egészet, mindazonáltal egészében az egész sztori hihetetlen. A család önfelálfdozó felolvasása sok mindent megmagyaráz, de a többit is hasonlóan kötni kellett volna a valós dolgokhoz. Akkor talán hihetőbb lenne a történet.

Szerintem is bőven elég lenne 2/3-ad annyi karakter.

Szaky2

Szaky2

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 170 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.29, 07:58

Ehhh, milyen jó olvasni, hogy mások milyen jól megírták volna ezt a novellát... Na mindegy, ez egy szabad ország szabad fóruma, ahol mindenki azt mond, amit szabad :aboci:

SzakyKettő

_Ananda_Logen (NPC/NJK)

_Ananda_Logen (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2004.11.28, 20:42

Egy kicsit uncsi volt az eleje, de azért tetszett. Igaz, most, hogy visszagondolok, nagyon elhúztad. Nem kellet volna:( De így is jó volt az eleje! (Igaz én még nem ismerem azokat a történeteket, amiket egyesek említettek:)) De aztán a vége nagyon összekuszálódott. Csak így most a többiek hozzászólását olvasva jöttem rá, mi is történt:( Ez így nagyon lehúzta plusz. Szóval csatlakozom azokhoz, akik észrevették, hogy a párbeszéd nem volt valami természetes, de ez még tűrhető...
Tényleg nagyon jó ez a novella, csak az a vége... :aboci:

Aingus_Og

Aingus_Og

  Énekmondó

 • Fórumita
 • 636 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.28, 20:30

Sziasztok!

ranagol60:
Olvasd el figyelmesen amit írtam. Azt írtam, hogy egy kívülálló, laikus ember számára (mint amilyen Dia) az a valószínű reakció, hogy "Ez a kómában fekvő ember azt érzi, amit 14 éve érzett." Vagyi ha a kómás ember felkel, és egy tesztkérdésen azt kéne eldönteni hogy:

"A) Valószínűleg még mindig szeret.
B) Valószínűleg 14 év alatt elfelejtett."

akkor én az A) válaszra tippelnék a lány helyében. Tehát a kívülálló és laikus nő énszerintem nem csodálkozik azon, hogy a fiú úgy ébredt fel, ahogy elaludt, ugyanis Dia nem tudja, amit az olvasó tud: mégpedig azt, hogy a fiú számára telt az idő. A nő nyugodtan hiheti azt, hogy a fiúnak nem voltak mentális funkciói, így nem változhatott meg.

Másrészről a srác számára nem minden aspektusban telik el 14 év. Nem öregszik a teste, nem változnak bizonyos vonásai. Más vonásai (leginkább az ismeretanyag a fejében, és a hozzáállása a világhoz) viszont változnak. Mivel a novella nem említi, hogy időközben kiszeretett volna a lányból, ezért akár feltételzhetjük, hogy ez nem változott. Tehát ha Dia ismerné is a sztorit, akkor se lenne meglepő számára, hogy a fiú még mindig szereti.

Szerintem.

Minden jót:

Aingus Og

ranagol60

ranagol60

  DiceMan

 • Fórumita
 • 3166 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2004.11.28, 19:48

Üdv!

Aingus Og:

"Meg még egy dolog: 14 év kóma után egyáltalán nem tűnik furcsának, hogy még mindig szerelmes a srác: neki épp ott folytatódik a világ, ahol tegnap abbamaradt. Legalábbis laikusként ezt gondolom (és az olvasók többsége laikus), és ha te tudod hogy nem így van, akkor is: a nő inkább hasonlít egy laikus olvasóhoz. Szóval ha ez a való világban egy orvosi tény, akkor mondjuk egy orvos szájából hangozzon el, így a laikus olvasók szimplán elhiszik, a hozzáértők pedig összecsapják a kezüket, hogy "az író utánanézett!""

Ezzel nagyon nem értek egyet. Számára is eltelt a 14 év odabent, éppen az volt a Ma.

Tisztelettel:
R'naggol


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]