Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Viharkronika - 1. resz (Nagy Sandor)


 • Válasz írásához lépj be
24 hozzászólás érkezett eddig

_paubili (NPC/NJK)

_paubili (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.03.19, 12:24

Jo ez! Nekem tetszik! Kritizalni meg konnyu, konnyebb mint irni. Ne torodj az okostojasokkal. Az epito jellegu TANACS jol johet mindenkinek, de a tobbi csak duma. :)

kamykaze

kamykaze

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 71 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.10, 20:09

mar reg olvastam ilyen jot.
es most nekiallok a folytatasnak :)
remelem az is ilyen brutal lesz :)))

Sigmund

Sigmund

  Uwel Ökle

 • Fórumita
 • 3321 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.10, 12:24

Bocs Hanna ha félreérthető voltam: én tényleg ennyivel alacsonyabbra teszem a lécet amatőröknél. Az elírásokért bocs, gyorsan szoktam írni.

SeSam

SeSam

  Gazdátlan Árnyék

 • Fórumita
 • 186 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.08, 16:10

"De egy amator, talán elsőírásos írót agyoncsapni azzal, hogy rossz a helyesírása (a legnagyobbaknál is a kiadó -is- szokott javítani): ez nem fair! Mellesleg, a leggondosabb javítás mellett is maradhatnak egy írásműben hibák."

Már hogy a pékbe ne lenne fair? A novella egy írásmű, mint ilyen, építőeleme a nyelv, ergo ha a nyelvhelyességben, helyesírásban hibák vannak, az olyan, mintha egy ház alapja lenne rosszul felépítve. És annyira azért nem nagy kunszt leellenőrizni ezeket a dolgokat, elküldöd 4-5 embernek, hogy olvassák el. A saját írásodban nem biztos, hogy észreveszed a hibákat, de egy ismeretlen anyagot olvasva sokkal nagyobb az esély. (Példa erre az RPG.hu. :) ) Igényesség kérdése. Pont ez a lényeg: még egy rossz, unalmas novella is lehet helyesen megírva. Csak időt kell rá szánni.

KM5

KM5

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.07, 13:32

A többségi elítélő vélemény ellenére fenntartom, amit a múltkor írtam.
A MAGUS szakkritikákhoz nem tudok hozzászólni, lévén, hogy nem ismerem mélységeiben az itteni dolgokat - biztos igazatok van.
De egy amator, talán elsőírásos írót agyoncsapni azzal, hogy rossz a helyesírása (a legnagyobbaknál is a kiadó -is- szokott javítani): ez nem fair! Mellesleg, a leggondosabb javítás mellett is maradhatnak egy írásműben hibák.
Tudom, felróttátok a képzavarokat is, és mégegyszer: aláírom, hogy ezek komoly hibák, és legközelebb jobban kell rá figyelnie. Én sajna kissé felületesen, a részletekre kevésbé ügyelve olvasom az ilyen típusú írásokat, ezért engem kevésbé zavartak, kevésbé akadtam fel rajtuk. De ha odafigyelek rájuk, akkor sem mondom, hogy ettől a novella csapnivaló.
Én az összképet, összbenyomást értékelem, ezért mondom, hogy -legalábbis számomra- az ilyen hibák bocsánatosak.

A túl tápos szereplőkre, a túl sok -és indokolatlan- jelzőre, illetve az egész túlbonyolítottságára, sőt, nehézkességére utaló kritikákat tartom igazán helytállónak (bár én lendületesnek neveztem, elismerem, kissé nyomottabb fejjel könnyű belefáradni). Ha ez egy nyomtatott könyv lett volna, akkor azt mondanám, teljesen igazatok van, ha emiatt a sárba húzzátok. De könyörgöm, ez egy amatőr novella, nem Tolkien!!! Arról nem is beszélve, hogy nyilvánvalóan a maga kategóriájával (többi MAGUS írásmű) érdemes hasonlítgatni, amik többsége (amennyire ismerem őket) - ahogy egyesek utaltak rá - szvsz. hasonlóan jó/rossz stílust képvisel.

Konklúzióm, hogy bár a novella irodalmi értékkel nem bír, azért ennyire nem kellett volna legyalázni. Elméleti kérdés, hogy milyen szintű írásokat vártok erre a fórumra... szerintem ez az írás az itteni nívó alsó felét mindeképp megütötte (másképp fogalmazva, más szerzőktől se olvastam itt annyira überszuperjó írásokat... igaz, elismerem, közel se az összeset olvastam el)
Üdv.: KM5

Hanna

Hanna

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.07, 13:24

Sigmund:
Kis ellentmondást észlelek...
"Ahelyett hogy örülnétek hogy van még valaki aki kedveli ezt a világot amit néhány úgymond írónak sikerüklt majdnem teljesen tönkregyalázni" vs. "Ezt meg valaki lelkesedésből csinálta, az moinnyuk látszik rajta hogy bár ismerio a témát, egy rahesdli dolgot hozzátett, de hát ezt hívják írói szabadságnak, nem?"

Az amatőrnek van írói szabadsága, a hivatalos M* írónak meg nincs?
Vagy ennyivel alacsonyabb a léc amatőr írásnál?

Sigmund

Sigmund

  Uwel Ökle

 • Fórumita
 • 3321 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.07, 12:44

Ja, még valami: A dariess-chyennek évtízezredekkel a crantai-kyr háború előtt kihaltak a Sárkányszövetség és a Terdt Tanács háborúja során.

Sigmund

Sigmund

  Uwel Ökle

 • Fórumita
 • 3321 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.07, 12:42

Muszáj ezzel ennyit szőrözni? Ahelyett hogy örülnétek hogy van még valaki aki kedveli ezt a világot amit néhány úgymond írónak sikerüklt majdnem teljesen tönkregyalázni, nem is beszélve a borzalmas új magus- játékrendstzerről. Ezt meg valaki lelkesedésből csinálta, az moinnyuk látszik rajta hogy bár ismerio a témát, egy rahesdli dolgot hozzátett, de hát ezt hívják írói szabadságnak, nem?
Kevés dolog volt ami nekem sem tetszett, ezt mindenesetre el is mondom:
kétlem hogy egy ilyen három-négyezer fős csatában caak és kizárólag elitegységek vesznek részt. Több százezures csatában talán vannak ennyien, dee az arányok akkor sem ilyenek.
A másik: az elfek tudtommal nem avatkoztak beloe a háborúba soha, sem a crantaiak, sem a kyrek oldalán (könyörgöm, a crantai seregben orkok is szolgáltak, mutass egy elfet aki belépne egy ilyen seregbe; a másik ok hogy a crantai császár egy ujját sem mozdította az elfek védelmére mikor az orkok lerohanták Velariumot, ez okból ők sem segítetek a crantaiakon).
Ennyi. Elfek nélkül igen jó lenne, az apróbb stilisztikai pontatlanságokat meg elnézem; végül is, nem én írtam a Magyar Helyesírási és Stilisztikai Nayszótárat, amelynek szerzőgárdájában úgy tűnik a hozzászólók közül sokan ott vannak.
Nem mondom hopgy csak így tovább, mert hibák voltak benne, de ezeket ki lehet javítani. a folytatás jobb lesz.

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5252 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.07, 11:13

Egyetértek az elöttem szólókkal (a negatívunokban)ternmészetesen lehet a háborút nem kyr szemszögből is bemutatni de ha a hivatalos történelem ami minden M* könyvben megvan azt mondja h a crantai mágia nem volt túl ütős akkor TÉNYLEG nem volt az. Másik. gondolom ez a mű is a Crantai ö. pályázatra iródott. a pályázathotz kiadtak egy hivatalos kronológiát. idézek "P.e. 17 062–16 570 (K. sz. 221–713)
A Második Hadjárat: váltakozó hadiszerencsével, folyamatos, gyakorta már-már esztelen pusztításokkal mindkét részről. A Kelet-Crantai Birodalom ezúttal méltó ellenfele a kyreknek. A Viharkrónikák születése – ezek a hősi eposzok meghatározó elemeivé válnak a későbbi kyr kultúrának."
azek alapján ha már ez a cim akkor nem crantai szemszögből kéne mesélni.
Utolsó: szvsz a shalarynnik miért harcoltak volna a kyrek ellen? szvsz

SeSam

SeSam

  Gazdátlan Árnyék

 • Fórumita
 • 186 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.06, 17:24

Én úgy az egyharmadánál feladtam a dolgot. Gyilkos-hosszúak a mondatok, tele M* kifejezésekkel, millió kacifántos jelzővel. Pont a csata ritmusát sikerült elrontani azzal, hogy az utolsó fűszálig minden öt jelzővel le van írva. És persze a nyelvhelyességi hibák. Kedvencem a "esztelennek tűnő vívó parádéja ellene fordul majd", melyben egy parádéról olvashatunk, amelyik vívni is tud. Pedig akinek ilyen jó szókincse van, akár lendületesen és színesen is írhatna.

Ruann

Ruann

  Kyr Mortor

 • Archívum
 • 1178 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.06, 14:38

Nos, mellőzve a nyelvtani részt, engem három dolog zavart igazán.
Az első valami féle fegyver volt, aminek a szerző a shikris nevet adta. A shi-kris egy aquir faj.
Másodsorban zavart a játszi könnyedséggel horpadó lunír vért, amit a pusztítók viseltek.
Végül pedig a crantaiak ábrázolása sem tetszett, nekem a "mocskos vadak" kifejezés jutott eszembe erről a leírásról. Az írót talán a Tongóriabeli szánalmas leszármazottak ihlették, de véleményem szerint, egy olyan kultúra, mely létrehozta a kóborlókat, kiket olyan vértezettel ruházott fel, hogy az megszólal, az nem fog ágyékkötökben, félmeztelenül rohangálni a csatamezőn(egy hadúr pedig végképp nem).

_Oliva Mardó (NPC/NJK)

_Oliva Mardó (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.03.06, 00:02

Sziasztok!

KM5:
Túl szigorúak? Az magyar érettségire meg kell tan]lni helyesen írni. A helyesírás ellenőrző még segít is. Tényleg vannak súlyos hibák, amit egy közzé tett novella olvasóinak elveszi a kedvét. Ha meg továbbolvassák, akkor máris csak ezt nézik, nem a novellát...

"...feküdt önnön mocskában, vérbe fagyva, felnyitott hasából belei ömlöttek a földre..."
Én ezeket a leírásokat nem szeretem. Sőt eltántorít, hogy végigolvassam a múvet. Sok mai magyar fantasy író azt hiszi, hogy attól, hogy részletesen leírja, hogy egy lénynek milyen színű és állagú drabkái látszanak ki annak haláltusájában, vagy halálában, akkor az komor, megrendítő stb. (Netán még "macsó" is az a valaki aki eme vérbefagyott lény felett áll és elszánt képet vág?)

Talán nem vagyok egyedül a véleményemmel, de ez nem félemetes, hanem undorító. Nem a halál véglegességének komorsága hatja át a sorokat és nem is a kívánt hatást éri el.

+Ezeket a sorokat sok tinédzser is olvassa. Miattuk el lehetett volna fedni valami enyhébbel, ami ugyanúgy komorságot sugároz, mégsem tocsog a vértől. 2 bekezdés után ugrottam megnézni a hozzászólásokat és sajna nem olvastam el, mert már nem érdekel. Persze bennem van a hiba, mert gyorsan ítélkezem mások művei felett. Így a tartalomra nem tudok véleményt írni, csak az idézett mondatra.

Tisztelettel

Xever

Xever

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 491 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.04, 22:15

Táppppppppppp. Szerintem ez már kicsit sok. Bár lehet hogy csak az én izlésemnek sok, hogy minden egyes szereplö hihetetlen erejű tárgyak garmadáját tartja magán de azért az ellenségnél mindig van erösebb.

Raffy4

Raffy4

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 402 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.04, 20:44

Hát, valamiért érthető, miért a Renegát az egyetlen Magus-könyv, amit megtűrök a gyűjteményemben.

Pen-Anwn

Pen-Anwn

  alias Arsenic

 • Fórumita
 • 192 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.04, 16:18

Hát baromi ritkán szoktam hozzászólni novellákhoz, hírekhez, de ez most kikívánkozik.

Az előttem hozzászólók már jelezték észrevételeiket, de nekem szemetszúrt még pár (erős) képzavar.

"Suessa May’ha, a Vérnyelők úrnője ismét egyedül maradt a gondolataival."

A Vérnyelők tudtommal a toroni Tharr papok komplett őrült fejvadászai.
Mivel a negyed és ötödkor határán nem igazán volt jelentős Tharr papság (ekkor tudtommal még csak vmi bosszúdémon), ezért nem hinném, hogy sok Vérnyelő lett volna.
Az persze lehetséges, hogy a 7ed kori fv-ok örökölték vmi más szervezettől a nevüket, ekkor viszont tisztázni kellene, hogy kiktől. Magyarán itt mi a csuda egy Vny?

Aztán bizony engem zavar a sok, szándékolt ynevi kifejezés. Valszeg a befejező résznél ott lesz, hogy mi-micsoda, de ez így nagyon erőltetett.

A sok hasonló elnevezés. Pl: "A vasmarkú azonban felismerte Daru-klán harcosainak felhőtáncát, a birodalmak egyik legősibb rítusát"
vs.
"Néhány pillanat múlva négy felhőlovas tartott a szárnyaló crantai felé, hogy végképp eltöröljék a föld színéről.
"
Egyik crantai, másik kyr.

Remélem a folytatás(ok) tisztázza(ák) majd a problémáimat.
Nekem mindenesetre a Végnapok c. novella jobban bejött.Az vhogy emberibb volt.

Ui: A zavaróan sok nyelvi igénytelenséget pedig sokszori átolvasással kompenzálni lehet.

Tiro

Tiro

  Ronfel

 • Fórumita
 • 232 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.04, 16:03

Üdv
Off:
Narmiraen: az nem réz, hanem sárgaréz. (cink és réz ötvözete, ha jól emlékszem)
On:

KM5:
Szerintem nem vagyunk túl szigorúak. Ha valaki ír és közzétesz egy novellát, vegye a fáradságot és olvassa el még egyszer a publikálás előtt. Vegye ki a szóismétléseket, javítsa ki a magyar nyelv szabályainak nem megfelelő mondatokat, nézzen utánna minden szónak, melynek jelentésében nem biztos.
Ha valaki erre nem képes, ne publikáljon.
Ha egy ötszáz oldalas regényben a fenti hibák valamelyike max. kétszer előfordul, azt mondom, az író fáradt volt, a lektor figyelmetlen, talán még belefér. Ha ennél több a tévesztés, az író nem tud magyarul, a lektorra szánt pénzt pedig valaki lenyúlta.

Tíró

ui. Talán kevésbé zavarna, ha nem jelent volna meg néhány hasonló minőségű M* regény.

darken_rahl

darken_rahl

  The One and Only

 • Archívum
 • 780 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.04, 14:53

Szerintem sem kéne ilyen szigorúra venni a figurát . Nekem például igencsak tetszett bár az értelmét nem tudtam teljes mértékig kihámozni de gondolom a 2. részből majd kiderül.Addig is sok sikert és gyakorold egy kicsit a helyesírást és olvasd át párszor mielőtt elküldöd ide.

KM5

KM5

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.04, 13:59

Túl szigorúak vagytok. A helyesírási- és vessző hibák mindenképp a bocsánatos bűn körébe számítanak. Az említett képzavarok már más kategória, de összességében szvsz. nem rontják le a novella élvezeti értékét.

Lendületes, változatos csataleírás - az én ízlésemhez mérten túl hosszú, de nyilván ez volt a szerzői szándék :) A szereplők pedig tényleg igen táposak, de szvsz. ez se baj: sok széleskörben elismert fantasy írásban is félisteni hatalmasságok csapnak össze... persze lehet, hogy egy hosszú regény csúcspontjaként, nem pedig egy rövid novellában az elejétől a végéig.
Összességében jó amatőr írás, aminek egy nagyobb mű részeként lenne jó helye.
A pont azért ilyen magas, mer' ti meg túl alacsonyat adtatok... :)

Mort777

Mort777

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 306 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.04, 12:47

A már említett hibákat leszámítva; csak nekem tűnt nagyon táposnak minden szereplő ebben a novellában?

Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2509 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.03.04, 12:10

Megfogalmazásban tényleg kusza lett. Amúgy a fülke-terem nem zárja ki feltétlenül egymást.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]