Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Erioni harsona (Kolozsvari Zsofia)


 • Válasz írásához lépj be
64 hozzászólás érkezett eddig

Illes

Illes

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 228 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.11, 12:41

Körmi: szerintem alaposan félreértettél. Ami az I/2. Rúnát illeti, látod, ez el is kerülte a figyelmemet. Köszi!

Kormi

Kormi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 323 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.10, 13:38

...olyan ESEMÉNY amivel összefüggésben...

Sorry.

K.

Kormi

Kormi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 323 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.10, 13:36

Hali!

Illés:

ID: 48685 postodban az "alapok alapjairól" beszélsz, ami dícséretes hozzáállás, de a Dúlás évszáma szvsz nem tartozik ebbe a körbe. Mert amit rögzíteni kellene minimum nagy vonalakban, az Pyarron és Krán államszervezete és történetisége, az ősmágia, a szakrális mágia és az isteni beavatkozás korlátai, az egész háború oka és célja (figyelemmel az időközben megváltozott Krán-*képre) stb... Ezek mellett a pontos dátum számomra másodlagosnak tűnik, főleg annak fényében, hogy nincs a környékén olyan amivel összefüggésben történő vizsgálat miatt e dátumnak jelentősége lenne. Szerintem.

Egyébként az I/2 Rúnában szerepelt egy 3677-es dátum is. :D

Csaó:

Körmi

_Kolozsvári Zsófia (NPC/NJK)

_Kolozsvári Zsófia (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.04.06, 09:15

Sziasztok!
Az újság fóruma megnyílt a http://forum.rpg.hu/index.php?showforum=50 alatt.
Üdvözlet mindenkinek:
Kolozsvári Zsófia

Hiuz

Hiuz

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 556 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.06, 08:36

mg-b!

Ez korrekt válasz volt, köszönöm! Kiváncsi lennék Zsolt véleményére, és az esetlegesen javított cikkre is.

Hiúz

mg-b

mg-b

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 716 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.06, 08:23

Üdv!

Hiúz:

Az asziszos cikket én írtam, és való igaz, hogy többek között az olasz is a forrásnépek/kultúrák között van, miként mindig is ott volt. Ezen kívül igyekszem még meríteni úgy általában a mediterrán kultúrából és valamelyest a mexikóiból, amelynek egyes vonásait celsior emelte bele anno. Mivel Abaszisz is ugyanolyan összeforrasztott állam, mint Yneven valamennyi, egyes vonatkozásokban még a XIV-XV. századi Magyarország is (pl. ligák) bejátszhat. A cikk címe sajnos nem tartalmazza azt az '1. rész' kitételt, amit eredetileg odaírtam (gondolom, az yneves forma miatt, amiről - ismét - sajnos valóban nem volt tudomásom előzőleg), de biztosítalak, a későbbiekben ki fog derülni, mennyire más is az aszisz kultúra, mint az olasz, vagy a gorviki. Ugyanakkor határozott azonosságok is akadnak, s ez valóban részben magyarázza a gorviki bevándorlók magas számát.

Az Otlokir név kapcsán: mivel ez nem cím, hanem név, nem kellett megemlítenem. Egyébként való igaz, felveszik, valahogy így: III. Obed Dalias-Reid dal Raszisz Hiere Otlokir, vagy a fia, III. Hubar Marenor Obed dal Raszisz Hiere Otlokir etc.

Kornyáról: Zsolttal beszélgettem a cikk alapkoncepciójáról, és semmi kifogása nem volt. A végleges változatot sajnos nem volt alkalmam megmutatni neki, de holnap este elviszem hozzá. Ha lesz érdemi észrevétele, módosítás is lesz - amelyre egyébként is szükség van, mert Yardainék két jogos, pontosítást kérő észrevétele határidős problémák miatt már nem került bele az egyik lábjegyzetbe. My fault, sokat ugráltam azokban a napokban :-(

mg-b

Illes

Illes

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 228 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.05, 13:08

Oké, akkor oda várom a választ, és természetesen elvárom Zsófit és az Erioni Harsona illetékes munkatársait is, ha van hozzáfűznivalójuk a kérdéshez: miféle irányelvek, elképzelések léteznek az ellentmondásokból fakadó problémák kezelésére.

Yardain

Yardain

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 68 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.05, 12:44

Amennyiben az RPG.HU valamelyik fórumán beszéljük meg a dolgot, én inkább az alábbit javasolnám, tekintve hogy nem csupán a Dúlás kronológiájával kapcsolatos problémákról esett szó, hanem általános elvi érvényű kérdésekről. (Nem kellene szétbombázni a pyarronos topicot általános fejlesztői kérdésekkel.)

RPG.HU Fórum > Szerepjátékos fórumok > M.A.G.U.S. > M.A.G.U.S. kérdések és válaszok

Tika

Tika

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 148 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.05, 12:34

Illés: nagyon jó felvetés :sör:
Yardain: engem is nagyon érdekelne a téma. És nem csak az, hogy konkrétan ennek az eseménynek miért alakult úgy a datálása, ahogy, hanem az is, hogy pl. miért tekinthető egy kiadvány jobban alapműnek mint egy másik. Ha ráérsz, vagy dobsz pár linket, akkor nagyon thx.

Illes

Illes

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 228 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.05, 10:54

Yardain: a téma boncolgatása tényleg nem ide tartozik, csak a k.é.k. fejtettem ki, miféle problémákkal (is) foglalkozó enciklopédiára volna vsz szükség. A válasz egyébként nagyon is érdekel; ha neked megfelel, itt szerintem ON a téma:

RPG.HU Fórum > Szerepjátékos fórumok > M.A.G.U.S. > Ynev, Calowyn, Anvaria > Pyarron

Yardain

Yardain

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 68 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.05, 09:42

Kedves Illés,

amennyiben az alapok alapjainak végiggondolása alatt a kronológiai problémák (és egyéb, egymásnak ellentmondó adatok) rendezését értjük, illetve annak eldöntését, hogy melyik kiadvány minősülhet alapműnek melyikhez viszonyítva, akkor ismét csak azt tudom mondani, hogy természetesen mi is szembesültünk ezek szükségességével már évekkel ezelőtt, a fejlesztői munka kezdetén.

De attól tartok a fentiek részletes kifejtése nem ide tartozik - amennyiben akad erre a célra valamilyen fórum, illetve érdekel valakit, szívesen elmondom, mi az álláspontunk ezekkel kapcsolatban. Akár azt is elmesélem, hogy alakult a konkrét példa esetében az események datálása és miért éppen úgy.

(Egyébként rövidesen felrakjuk honlapunkra az általános kronológia egy rövidebb változatát is.)

meghajlás

Illes

Illes

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 228 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.04, 21:23

Az ENCYCLOPÆDIA YNEVICA király dolog - ám én az alapok alapjaira gondoltam. :D Csak 1etlen szócikk-példa arra - vsz nem haszontalan végiggondolni 1ik stábnak sem -, általában mivel szembesülnek az olvasók, miért elégedetlenek, vagy mi:

A Dúlás (1teljesen alap esemény, a jelen előtt húszegynéhány évvel, a JK-k ekkor születnek, stb.) éveként a különböző források más esztendőket jelölnek: egy Krad-lovag naplója 3674-re teszi, míg más kivonatos források 3676-ra. Tételesen:

- "3676-ban Krán áttörte a Fekete Határnál kiépített védelmi vonalakat..." (MAGUS. 1. kiad. '93. 338. o.)
- "3674, a Harc első hava". Nyúl: Ó-Pyarron pusztulása. (Ynev krónikái). (Rúna I/8. '94. okt.)
- "3676-ban Krán áttörte a Fekete Határnál kiépített védelmi vonalakat..." (SUMM. 1. kiad. '96. 359. o.). "A Dúlás (P.sz. 3676.)" (371. o.)
- "A Pyarron szerinti 3675 őszén a Krán feltüzelte ork és nomád hordák a Fekete Határ egész hosszában támadásra indultak"; "hogy megérje a tavaszt, az Égi Fény 3676. esztendejét, az évet, mely elpusztította Pyarront" (WMC: Karnevál. '97. 133-134. o.)
- 3674, ősze. Hadak árja (L&E) (Inomi, 2003.) A Szürkecsuklyások által készített térképeken, ill. Geofrámiájuk kronológiájában (http://www.szurkecsuklyas.hu/dulaskron.htm).
- 3676. "Ó-Pyarron pusztulása", ill. "Pyarron" címszó alatt. (WMC: Geofrámia. A Hetedkor alkonya évszámokban. 2003. 79-80. o., 98. o.)

[Feltűnő, hogy a P.sz. 3676. esztendő mindig alapkönyvekben jelenik meg, míg a '74-es év mindig marginális munkákban: egy Rúna-cikkben és egy antológiához készült térképeken.] Mivel a SUMM. deklaráltan felülír minden korábbi dátumot, a Rúna, mint forrás, elvethető, ezért kérdés1: miért tér vissza az évszám makacsul ugyanabban az esztendőben, amelyben máskülönben a WMC-féle Geofrámia cáfolja több helyen (a Hadak árja c. kötetben). Az ellentmondás továbbra is fennáll. Kérdés2: a két legnagyobb déli hős, aki részt vett a Dúlás háborújában - Nogren Praedarmon és Rudrig Ves Garmacor - visszaemlékezéseit (Karnevál, Garmacor címere) vegyük alapul, vagy az alapműveknek (?) számító regények és szabálykönyvek tartalmát szemel láthatóan figyelmen kívül hagyó szerzők forrásait?

Tisztelettel, további jó munkát Mindenkinek! (Herbie: bocs, ha hosszú voltam.)

Yardain

Yardain

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 68 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.04, 16:33

Kedves Illés,

a kreatív stábok az alapoktól kezdik - Ynev Enciklopédiájának folyamatosan bővülő és frissülő verziói (& más anyagok) olvashatók a Szürkecsuklyás Testvériség honlapján (www.szurkecsuklyas.hu).

Az Erioni Harsona első számát egyébként Zsófi volt olyan szíves és átküldte nekünk világháttér-ellenőrzésre. A javaslataink egy részét megfogadta, más részét - különösen a szerkesztésre és az elvi alapokra vonatkozókat - nem.

Ettől függetlenül mi a magunk részéről továbbra is szívesen együttműködünk bárkivel, aki a M*-sal kapcsolatos bármilyen munkába kezd.

Jelmondatunk: kiadók jönnek-mennek, a munka marad.

meghajlás

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 917 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.04, 13:14

A Sharn Inquisitive-ből adnak közre egy-egy cikket rendszeresen a Wizards-ék Eberron világának szinesítése céljából. Témáit és stílusát talán érdemes alaposabban megszemlélni.

Például:
http://www.wizards.com/default.asp?x=dnd/ebsi/20050404a

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.04, 10:42

Az enciklopédiás dolog amúgy jó ötlet, minden számban lehetne mondjuk 1-2 oldalnyi általános leirás 2-3 dologról.
Nem kell 20 oldalas cikk Ynev nyelveiről, meg 5 oldalas cikk a pénzek formáiról, elég lenne pár bekezdés, ami általános alapot ad.

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.04, 10:41

Ha nem egy valódi ynevi újság készítése a cél, akkor lehetne blokkonként megoldani a dolgot, felvátva a játékhoz és a világhoz kapcsolódó cikkeket, mint pl. a Mordheimhez a Town Cryer. Lehetne azonban egy teljesen világhű újságot is csinálni, ami szintén érdekes lenne (ilyen pl. a szintén Town Cryer cimű újság a Fading Sunshoz), amit a játékosok karakterei is használhatnának, akár kalandok felvetéséhez is: "hé, KM, itt azt irja az újság, hogy embereket keresnek XY küldetésre, mi is jelentkeznénk", és máris lenne egy jó indulási alap egy kalandhoz.
Az ynevi újságba kerülő képek lehetnének régiesebb hangulatúak, mint pl. a 2. kiadású Forgotten Realms alapdoboz illusztrációi voltak. (talán Susan van Camp csinálta őket, de ebben közel sem vagyok biztos)
Sőt, tovább megyek. Lehetne ez egy dupla újság - egy rész az ynevi, ahol csak a belső infók vannak, és egy rész a játékhoz kapcsolódó adatokkal, az újságban említett njk-k leirásaival, ilyesmikkel. Ez utóbbit vagy dual-statra kellene venni, ET / AK szerint, vagy csak ajánlatokat tenni a képességekre, pl. "a kovács elég erős, de nem túl szép, viszont fiatal korában sok legendát is megtanult a mesemondó bácsikájától".
A novellák meg mondjuk mehetnének a két rész közé.
A humor nagy része amúgy tényleg igen gáz volt, jobb lett volna kihagyni.

Azoknak meg, akik csak azon hőbörögnek, hogy miért kritizáljuk az újságot:
Vannak a rajongók, akiknek mindegy, mit kapnak a kezükbe, örülnek neki. Aztán ott vannak az érdeklődők, akik belenéznek az újságba, és ha nem tetszik nekik, nem olvassák többet. Vannak persze azok is, akiknek tök mindegy, mi van benne, sose fogják a kezükbe venni.
Ha az újság nem elégiti ki az érdeklődők igényeit, akkor nem éri el a célját, ezért kell a szerkesztőknek minél több véleményt, ötletet küldeni, legyen az akár jó, akár rossz.
A jelen lévő kritizálók A) megnyitották a hírt, B) ennek ellenére letöltötték, C) első ránézésre nem zárták be, D) legalább annyira átolvasták, hogy tudjanak róla véleményt mondani.
Ha már ennyi energiát rászánnak valamire, nem hiszem, hogy puszta rosszindulatból tennék.

_Kolozsvári Zsófia (NPC/NJK)

_Kolozsvári Zsófia (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.04.04, 09:07

Sziasztok!
Sajnos nem voltam internet-közelben a hétvégén, és nem tudom, mennyien olvassák még ezt a hozzászólást. Szintén minden mentegetőzés nélkül:
1. A tördelőnkkel egyeztetve ezen a héten valóban lesz javított változat.
2. Mindenkinek köszönet az építő kritikáért vagy dicséretért. Reméljük, a következő szám már jobban illeszkedik majd az olvasói igényekhez.
3. Amennyire lehet, ez a kiadvány hivatalos, azaz olyan emberek világhűségi kritikáját is tartalmazza, akik eddig is ezzel foglalkoztak.
4. Daekow leírta helyettem, hogy miről is van itt szó: nem egy minden szempontból hiteles ynevi újságot akartunk készíteni, hanem egy hangulatos(nak szánt) csokrot, amely világleírást, kalandötleteket és infómorzsákat tartalmaz. Ha nem sikerült, talán a követekző számban.
Üdv:
Zsófi

Illes

Illes

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 228 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.03, 12:17

Bennem az merült fel, hogy amennyiben a kreatív stáb(ok) az alapoktól kezdené(k): Ynev Enciklopédiája összeállításánál és közzétételénél, talán a koherenciára és szinkrétizmusra való törekvések is sikeresebbnek bizonyulnának, nem beszélve a félreértések elkerüléséről (ld. ismerik-e a nyomdatechnikát Yneven, milyen fejlettségű, kik, mikortól, hol, mire, milyen mértékben és hatásfokkal alkalmazzák?). A forrásokra történő hivatkozások mindenki számára egyértelművé tennék, melyik szerző mely művében írt róla, így mindenki azt is eldönthetné, felhasználja-e, hivatalosnak tekinti-e, stb. E munkába a stáb - biztos vagyok benne - számos segítőt vonhatna be (természetesen a Háló interaktív lehetőségeit kiaknázva), csak ellenőrizniük kéne a hivatkozásokat, esetleg csiszolni a megfogalmazáson. Áttekinthetőbbé válnának a fehér foltok is. Vsz ez igen nagy segítség lenne az Ynev-kutatóknak, noha úgy látom, leginkább a stáb tagjainak (akiknek Üdv).

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.02, 22:04

én nem tudom...
nekem tetszett. :D
Észre illenék venni, hogy nem egy Yneven megjelent papírlap beszkennelésével állunk szembe, hanem világleírás és kalandötlet és infó-morzsák összegerebjézésével.

És pl. az apróhirdetésekről: jó néha látni, hogy a kovács-gyógyító-zsoldosközvetítő klasszikus diablós triászán kívül Erionban létezik szórakozás, dajka, illatszer, stb.

Oly mindegy.
És nem tudom, milyen mércéről van szó...? Köpje ki a tüdejét az ingyenmelóval, mi? Mert bizztossann létezik olyan színvonal, amit nem lehet leszólni; amibe nem lehet belékötni...
(amúgy rég voltam flémen :kezetdörzsöl: )

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.04.02, 20:33

celsior: Tulajdonképpen mindegy kellene hogy legyen, mert a szavak/mondatok jelentése nem változik, ugye. Latinul azért nem fogom leírni.

Persze, ha nem világos számodra, akkor az sajnálatos, de a hiba az ön készülékében van.

A flame fórum pedig -mindenki számára- továbbra is erre található:
http://forum.rpg.hu/index.php?showtopic=4618


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]