Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Call of Cthulhu d20 (Attila)


 • Válasz írásához lépj be
51 hozzászólás érkezett eddig

Malitia

Malitia

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 353 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.15, 09:09

Azért a véletlen karidobálásnak is van varázsa... első próbálkozásra 16 éves zseni kiskölyköt sikerült elkövetnem :]

_neon swallow (NPC/NJK)

_neon swallow (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.07.25, 14:20

Ya bocs, értékelés lemaradt.

_neon swallow (NPC/NJK)

_neon swallow (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.07.25, 14:19

Ez engem nem érdekel. Nekem nincs pénzem megvenni az összes d20as rendszerhez való könyvet. Amúgy számomra a Cthulhu egy új szerelem. sajna csak gépen van meg a könyv. Ténykeg, valakinek nincs eladó CoC szabály könyve? Vagy egy hely ahol meg lehet azt venni? Amúgy a CoC classic rendszere sztem eszméletlen jó, csak két bajom van vele:
-Sok idő kell /nekem legalábbis/ ,hogy a játékosok, és a mesélő belerázódjon a szabályába. Addig meg percenként lapozgattam a könyvet.
-A karakter alkotás sztem nem valami jó. Gondolok itt a véletlen által megszabott tulajdonságokra. Itt inkább az van, hogy a tulokhoz igazítom a karit, és nem fordítva.

Armand

Armand

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 434 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.13, 18:27

Csak gyorsan:

A Macho Women with Guns meg a Kobolds Ate my Babypenis és a hasonlók nem rétegjátékok, hanem aranyos kis sziesztázások a geekvilágban, de komolyan nem fog velük senki játszani.

Rétegjáték például a Nephilim,az Ars Magica, az Amber, a Kult, a Wraith, ami általában azt akarja jelenteni, hogy a mainstream ideológiáktól és rendszerektől idegenkedő illetők szokták játszogatni. Ezeknek néhol igazán jó rendszere van, de a legkevésébé se a rendszere szokta miatt választani a T. Nagyérdemű. A Paranoia nem ez a kategória, sőt inkább az első csoportba tartozna, ha nem lenne ennyire populáris- hanem egy valóban sikeres gúnyrajz, ami annyira igénybe vesz, hogy el nem tudom képzelni, hogy valaki rendszeresen játszaná. :)

Egyébként a szorosabban vett témához csak annyit, hogy én tíz éve nem használtam kockát csulutuluhoz, úgyhogy a d20-as szisztéma nem oszt, nem szoroz a véleményemformálásomban;)

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.13, 07:18

"Hmm, hmm... A 800 példány az Atlas más produktumaira vonatkozhat... Az A.M. azért csak a zászlóshajójuk..."

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?id=3616

" John Nephew az Atlas Gamestől 800 nyomtatott példányban megjelenő Ars Magica és Unknown Armies kiegészítőkről beszélt,"

Amúgy azt hiszem az Atlas legjobban fogyó cucca az Unknown Armies alapkönyv volt. (A kiegészítők sajnos abból sem mentek túl jól.)

Jester:

Üdv a klubban. :)

_Sly007 (NPC/NJK)

_Sly007 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.07.13, 06:56

Szerintem a CoC ugy volt jó ahogy volt, ennek ellenére, a szabályokat nem érintő leírások, meselői tippek, kaland korszakok, mitosz bemutatása, ha jól sikerült megér egy olvasást. Amúgy ha jó a kaland és a hangulat, szabályrendszerre szinte szükség sincs. Nekem nagyon bejott hogy alig par oldal fogalkozott azzal, hogy hogy generalj karaktert es hogy hasznald a skilljeid, hogy harcolj, es sok sok oldal a mitosszal, hangulattal stb pl mikor meglattam, hogy boncolgatjak, hogy egy hulla miota halott mik a jelei nagyon bejott a regi CoC szabálykönyvben. NAh ennyi. Megvenni ugyse fogom az ujat, de ha kölcsönkapom elolvasom :)

avengir

avengir

  Az Aranybéka

 • Fórumita
 • 184 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 20:23

Tetszett a leírás, kedvett kaptam a coc d20-ba lapozáshoz, eddig nem tettem meg, mert féltem hogy átment az egész a kampány jellegű fejlődésbe.

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 918 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 19:12

Jester> Ha tudod igazolni dokumentumokkal, tán az Ezüst Rend valamely páholyába még bevesznek... :)

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 17:55

Bakker rétegjátékos vagyok, Amber-t, Paranoiát, meg Macho Women-t is játszottam. Sőr, WHFRP-t hosszú évekig, meg CoC-ot is ráadásul. (ez most jó vagy rossz?)

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 16:40

Oké, oké. Kerestem infókat a neten (sajnos nem találtam csak ami a levlisták olvasotságát tükrözi, az pedig nem mondható reprezentatívnak), de van olyan A.M. levlista amin 300 aktív olvasó van fenn. Innen következtettem a nagyobb számra.

Hmm, hmm... A 800 példány az Atlas más produktumaira vonatkozhat... Az A.M. azért csak a zászlóshajójuk...

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 16:05

"De azért tedd a szívedre a kezed, és ismételd meg, hogy az Ars Magica 4-5000 példányban kel csak el."

A hírek szerint az Ars Magica kiegészítők között vannak, amik 800 példányban jelennek meg. :) Ezt az Atlas Gamesnél mondták.

Egy Ars Magica kaliberű kis kiadós játéknál sacc/kábé elég jó eredmény lehet az 5000 eladott alapkönyv manapság. Bár nem ismerem a kiadó pontos statisztikáit.

(Könnyítésül: nem az eddig eladott összes könyvről beszéltem. :aboci: A jelen fogyásokról, amelyek kábé elég jól mutatják a cucc elterjedtségét.)

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 15:00

A tulu az egy olyan kis csápos, vizes, szunnyadós...

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 14:58

De igaz... :) Kinek hogyan.

Attila,

Definiálhatjuk a rétegjáték fogalmát, bár szerintem ezt nem az befolyásolja, hogy hány ember veszi meg a könyvet, hanem, hogy hány játszik vele...

De azért tedd a szívedre a kezed, és ismételd meg, hogy az Ars Magica 4-5000 példányban kel csak el. Szerintem ez a szám kiadásonként, a (teljes)angol nyelvterületen olyan 12-20000 kötet inkább. A fordításokról ne is beszéljünk. Kishazánk nyelve nem egy világnyelv, de gondoljunk csak a német, francia, orosz kötetekre!

santito

santito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 249 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 13:38

"igaz ők a stratégiai játékkal maguk alatt vágták a fát. (vagy nem, más szemszögből nézve.)"

Huhh, ezt jól megaszontad...

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 10:46

"Egyébiránt én például az Ars Magicát sem tartom rétegjátéknak, hiszen sokan játszák világszerte. Igazi rétegjáték például a Höl, vagy a Macho Women With Guns, esetleg az Amber vagy a réges rég (méltatlanul) elfeledett Paranoia, amikről már mindannyian hallottunk ugyebár, de senki sem játszot velük. Az MWWG pedig annak idején nem is volt bukás, sőt nemrég jelent meg "D20"-as szabálykönyv is hozzá... "

Definiálni kéne, mi az a rétegjáték. Az a cucc, aminek a könyvei úgy 4-5000 vagy kevesebb példányszámban mennek el világszerte? Mer' akkor az Ars Magica is jó esélyes erre.

A Macho Women With Guns meg egy relatív sikeres paródia volt a maga idejében, amiről mindenki hallott, de jáccani aztán nem nagyon jáccott vele senki. Rétegjáték. (A d20 változata meg bukás volt.)

(A Paranoiából meg nemrég jött ki a Paranoia XP, szóval nem marhára elfeledett.)

És mi az a tulu? :)

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 10:35

"Lassacskán pont azok válnak réteg rpg-vé. Példának okáért elég ha csak a Warhammer Fantasy RPG-t említem.
Talán nem is baj egyébként, hogy rétegszerűvé válnak. Inkább azzá, mint trendivé! Brrr"

"Ars Magica: hiába 5. kiadás, erősen rétegjáték, a mágiarendszer pedig az egyik legzseniálisabb, amit eddig láttam..."

Oké, mindenkinek tisztelem a véleményét, és WH ügyben a végletekig egyetértek - igaz ők a stratégiai játékkal maguk alatt vágták a fát. (vagy nem, más szemszögből nézve.)

Egyébiránt én például az Ars Magicát sem tartom rétegjátéknak, hiszen sokan játszák világszerte. Igazi rétegjáték például a Höl, vagy a Macho Women With Guns, esetleg az Amber vagy a réges rég (méltatlanul) elfeledett Paranoia, amikről már mindannyian hallottunk ugyebár, de senki sem játszot velük. Az MWWG pedig annak idején nem is volt bukás, sőt nemrég jelent meg "D20"-as szabálykönyv is hozzá...

Véleményem szerint a tulu annyira rétegjáték, amennyire rétegfilmek a horrorfilmek: sokan nem játszanak vele, mert nem érdekli őket, de - a rétegjátékokal ellentétben - nem csak rajongók játszák.

A D20-ról pedig azt gondolom, hogy éppen azért jó (?), mert megakadályozza az elrétegjátékosodást. Ennek ellenére magam a régi kutyuli könyvet fogom használni - most is itt van nálam, modult írok...

Aapep

Aapep

  Ancient Bone

 • Fórumita
 • 834 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 09:42

Szerintem a rétegjáték korát éljük. Emiatt nem érdemes sírdogálni, inkább örülni kellene. Merthogy okos emberek veszik a fáradságot, és ilyen-olyan spéci játékosigényekre is írnak gondolatokat. A mélabú akkor jogos, ha egy populáris játék lassan-lassan rétegjátékká válik. A kucsulu soha nem volt populáris játék, nem is lesz. Privát tipp, de szerintem jó, ha a szerepjátékosok 10%-a kipróbálta már, aktívan pedig talán 2-3%-uk játsza.

Attila, az okkeresés, amit alább írtál, logikusnak tűnik. Kár lett volna kihagyni egy ilyen lehetőséget. De kár volt nem folytatni.

LadyCrow

LadyCrow

  Nachtkäfer

 • Fórumita
 • 2258 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.11, 20:30

Dolmen:
"Talán nem is baj egyébként, hogy rétegszerűvé válnak. Inkább azzá, mint trendivé!"

Miért? Hogy nehezebb legyen beszerezni őket? Én inkább annak örülnék, ha az általam kedvelt játékok trendik lennének, és teszemazt Mo-n meg tudnám venni őket...

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.11, 20:14

"-van valami értelmes konvertálási lehetőség, vagy ez szükségtelen? Eléggé egyértelmű így is, h. hol vannak átfedések?"

Már karakterszinten? BRP->d20 konverzió van a könyvben, az nagyon egyszerű. A statok egy az egyben átmennek (sanity is), a szintet kétféleképp is meg lehet saccolni (pl fogni a legmagasabb %-ú skillt, elosztani tízzel és kivonni belőle hármat - az eredmény a karakter szintje). A képzettségek is elég jól megfeleltethetőek egymásnak, kivéve a harciakat, mert azok ugye featek...

De a CoC monsztákra is van egy elég egyszerű, igaz az is egyirányú konvertálási segítség.

Ilyesmire gondoltál?

Pett-moondevil

Pett-moondevil

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.11, 19:20

Ja és mégvalami: A "Második szem" képességnek fontos előfeltétele a "Szem" képesség, de ezeket az ember karakterek ingyen megkapják már kezdéskor (nem beszélve a könyvtárosról, aki 10. szinten megkapja a "Harmadik-" és "Negyedik szem" képességeket is...) :-P


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]