Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Batman mozog (Nezoter)


 • Válasz írásához lépj be
41 hozzászólás érkezett eddig

Hamlet

Hamlet

  dán kalózherceg

 • Fórumita
 • 608 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.21, 00:19

"Jim Carrey mint a Rébusz azonban telitalálat volt. Mostanáig a legjobb főgonosz-színész párosítás. Ezt a szerepet túl kell játszani, Carrey meg is találta a megfelelő arányt, csak sajnos mindenki mást megpróbáltak az ő fordulatszámához igazítani. "

Minden tiszteletem a tiéd, Herbie, de nekem határozottan más a véleményem e témában.
Nekem a "Sötét lovag, sötét város" című, (nálunk is kiadott) legendásan jól sikerült képregény alapján Rébusz egy qrva agyafúrt, mindig kínosan elegáns, ám nem mellesleg velejéig gonosz, betegesen szadista, sátánista gazfickó, aki mindenféle szívbaj nélkül nyom le pingponglabdákat féléves csecsemők torkán - arra kényszerítve ezzel a jó öreg bőregerünket, hogy gégemetszést hajtson végre szegény csöppségen egy rozsdás bökővel... Torokszorító képsorok, akár egy jól sikerült thrillerben.

Ezzel szemben a 3. Batman film Megfejtője egy buzimozgású, passzosgatyás, Vészmanó módjára töklámpásokkal dobálózó, idiótán ripacskodó paprikajancsi, aki sajnos köszönő viszonyban sincs képregényes elődjével. :)
Szvsz.

maisugr

maisugr

  A Nagybetűs Ork

 • Fórumita
 • 92 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.14, 10:01

Herbie: Értem. Nekem azért akkor is bejött az öreg Bruce... Bár tény hogy a legtöbb epizód újra- át- Feldolgozás volt... Na mindegy, azért élvezettel olvastam a cikked és a képregényeket is. További szép napot mindenkinek.

Aapep

Aapep

  Ancient Bone

 • Fórumita
 • 834 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.14, 09:56

Ehh... az alább gerjesztett/kezelt powergun-party arculcsapásaként szabadkoznom kell. Ha valakit érdekel, akkor a legutolsóként említett rajzfilmsorozatra szeretném felhívni a figyelmet. Szerintem zseniálisan eltalált, jól fogyasztható süti. Meglepően okos kis történetek, amelyekben -rajzfilmsorozatoknál szokatlan módon- türelemmel, jó szövegkönyvel és tetszetős vonalvezetéssel ábrázolják az abszolút akciómentes jeleneteket is. Szóval csak ennyi.

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.14, 09:01

maisugr: vigyazo tekinteted a "teljesseg igenye nelkul" c. mondatra vesd. :)
Amugy a Batman of the Future nekem szemely szerint nem jott be, es amugy is tulsagosan mellekvagany a fosodorhoz kepest, hogy befolyassal legyen a Batman univerzumra. Meg egy csomo mindent lehetne irni Batmanrol, de az megtoltene egy konyvet. Ez a cikk nem akart egy kimerito, mindent erinto essze lenni, csak egy nem tul hosszu attekintes az eddigiekrol.

maisugr

maisugr

  A Nagybetűs Ork

 • Fórumita
 • 92 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.13, 23:46

Herbie: Én még mindig azt kérdezem, miért hagytad ki a cikkedből a Batman of the Future-t? :)

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 16:52

Nah, vegkepp lebuktam, partfunkcionarius voltam elozo eletemben.
A kritika szubgyektiv.
Komplexusaimat kompenzalom.
A kepregeny meg retardalt ovodasoknak valo almufaj. :)
Csupa ujat tudtam meg. :aasit:

__RocketPropelledGrenade (NPC/NJK (NPC/NJK)

__RocketPropelledGrenade (NPC/NJK (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.04.22, 23:18

Az "esztétikai kritika" kifejezés pedig valóban elég "awkward".

__RocketPropelledGrenade (NPC/NJK (NPC/NJK)

__RocketPropelledGrenade (NPC/NJK (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.04.22, 23:18

Nem feltétlenül, de szvsz ezek a filmek ilyenek.
Bár lehet, hogy igazad van, és még itt is meg lehetne mutatni e filmek értékeit, hiányosságait alapos és körültekintő elemzéssel. De ez a kritika nem ilyen.

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 15:37

RocketPropelledGrenade: "Esztétikai kritika nem sokat tud mondani róluk, cél: szórakoztatás, közönség:fogyasztó magaskultúra-tartalom:nulla"

Milyen az az "esztétikai kritika"? Azt akarod mondani, hogy egy tömegkulturális alkotás "esztétikailag" kapásból esélytelen, és le lehet húzni a klotyón?

__RocketPropelledGrenade (NPC/NJK (NPC/NJK)

__RocketPropelledGrenade (NPC/NJK (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.04.22, 23:18

Bár senki sem kérdezett:

1. Kelet-európaiság: talán a kisebbségi komplexusát fikázással, fennhéjázással ellensúlyozó mindent-kritizáló K-Eur hozzáállás megnyilvánulásának vélte a cikket ElfQT?
2. Szvsz nem alaptalanul: két módon közelíthetünk e filmekhez: 1 bites szereplős képregényekből ui. szereplőkkel filmek készülnek. Esztétikai kritika nem sokat tud mondani róluk, cél: szórakoztatás, közönség:fogyasztó magaskultúra-tartalom:nulla. Ez nem gyümölcsöző, legyen a másik nézőpont: 1 bites filmként, helyén kezeljük ezen alkotásokat. Ilyen kritériumoknak kiválóan megfelelnek, innentől tényleg csak fikázásnak, magas lónak tűnik a szereplők "hitelességének" számonkérése, eredeti "szöveghez (lol)" való hűség, "túljátszás (hogyan lehet 1dim karaktereket árnyaltan alakítani? Játssza el Ralph Fiennes a főgonoszt/Batmant, és a nézők visszakövetelik a pénzüket.)" stb.
3. Nagyon divatos mostanában (pl. Index) ez a tartalmilag sekélyes, mindentudó narrátor beszédmódú, vicceskedő, fikázó, és szűklátókörűen szubjektív "kritika". Az irodalomban talán ennek megfelelője a ponyva, ne adj' In "klozetköltészet", ami éppen annyira tartalmatlan, ellenben szórakozató, mint a citált Batman-filmek.

Üdv

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 14:50

ElfQT: Sarkitas nelkul is rohejes a kelet-europaisagot barmilyen kontextusban is ervkent hangoztatni, csak azert, mert nem ertesz egyet a kritikammal. A kulonosen aggalyos szinten erre vonatkozik. 1989 elott is komolytalan lett volna kelet vs. nyugattal ervelni, de 1989 ota meg hiteltelenebb.

Telleg nem ertem, most az a baj, hogy nem nyalom be a kapitalista tomegkulturat, vagy az a baj, hogy benyalom. Hogy valasztjuk szet, hogy a kepregenyrol nem irtam rosszat, pedig az aztan nyugati termek. Hogy valasztjuk szet, hogy a rajzfilmsorozat tetszett? Es az hova tartozik, hogy az elso ket film erdemeit is megemliti a cikk?

" az írás ignorálja a kontextusok közötti mozgást"
Ezt esetleg egyertelmu idezettel is ala tudnad tamasztani? Mert dogoljek meg, de en ilyet nem talaltam az irasban. Csak nem lehet, hogy felruhazod valami olyan kontextussal, amit nem hivatott tartalmazni a szoveg?

"ugye lehet fikázásnak, célt tévesztett, magaslóról fanyalgó kritizálásnak minősíteni"
Lehet, csak legfeljebb elmagyarazzak neked, hogy nem az. Legalabbis megprobaljak. Ugye azert meghagyjuk azt a lehetoseget, hogy a negy filmbol esetleg nehany telleg szarul sikerult es rossz film rossz forgatokonyvvel es rossz rendezessel?

"giccsparádénak és pozőrködésnek stb stb. nevezi, akkor csak felmerül a gyanú, hogy netán elvéti a produktum célját. Herbie giccsesnek nevezi az egyik filmet. És ugye azt nem gondoljuk, hogy a film készítői nem ezt akarták, hanem az első vetítés után borzadnak, hogy atyaúristen, milyen műanyag giccses túljátszott izé lett, borzalom.
Azt is mondhatnám, hogy kiszakítja a kontextusából, és a személyes kontextusába helyezve kér számon olyan dolgokat, amik esetleg soha nem is akartak ott lenni."
"Szerintem ezek a (kritikai, negatív) kifogások nem állják meg a helyüket. Mégis ez ki szerint, vagy milyen kontextus szerint hiba?"
Teljesen ervenyes, filmkritikai kontextusok szerint, kerlek szepen.
Tisztelettel, te itt a velemenyem letjogosultsagat vitatod. Ezt megteheted, de komolyan azert nem fogom venni, mert ez nem igazan lehet szempont egy ilyen vitaban. En nem probalok objektiv lenni, bar torekszem az allitasok alatamasztasara. De nekem nagyon ugy tunik, hogy te egy lehetetlen (ervenytelen) objektiv szempontbol probalod kifogasolni, amit irtam. Lehet, hogy hianyosak az informacioid ezen a teren, javaslom olvasgass par tonna kulfoldi filmkritikat, mielott leirnad a komplett mufajt.

Arrol nem is beszelve, hogy az itteni megnyilvanulasod legalabb annyira arrogans es hiteltelen volt, mint amilyennek az irast tartod.

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 13:57

ElfQT: Már csak egyet nem értek: most az a baj, hogy a cikk képregényrajongó szempontból kritizál, vagy pedig az, hogy k-európai szempontból? Ugyanis nekem úgy tűnik, hogy ahogy te is utaltál rá, a cikk a képregényeket kéri számon a filmen; node akkor hogyan jön ez ahhoz, hogy emellett meg kelet-közép európai?

Hogyha a képregényt magát is egyfajta kapitalista szemétként kezelné (ennek ugye akadnak azért árnyalatai, nem kell mindjárt a legvulgárisabb marxista megközelítésre gondolni), akkor érteném, mi a gond, de éppenséggel a nyugati tömegkultúra ezen termékével semmi gondja sincs.

Mennyiben lenne a cikk relevánsabb, ha egy nyugati képregény ismerő írja? Én továbbra is úgy látom, hogy a felvett értelmezői pozíció legitim, és persze valamelyest "vak" is - mint mindegyik.

ElfQT

ElfQT

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 272 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 13:33

Herbie, Alyr: sarkosan félreértelmezitek amit írtam.
A "csak az adott célcsoport tagja beszélhet", "nincs letjogosultsaguk" kifejezések talán egy kissé kizáróbb feltételek, mint a "furán veszi ki magát", "van némi pikantéria abban".

Komolyan nem értem, hogy ebből
ElFQT: "Tehát, Herbie, nem kérdőjeleztem meg, hogy a személyes háttered miatt ne értenél a témához, vagy ne lenne jogod hozzászólni, annyit mondok, hogy az idézett beszólásaid szerintem igencsak furcsán veszik ki magukat ennek figyelembevételével."
hogyan jön ki ez
Herbie: "nincs letjogosultsaguk negativ kritikakat megfogalmazni" "mindenki csak sajat hazaja termekeirol mondhat velemenyt"

Túlzással szélsőségessé teszed a véleményemet, hogy röhejesnek nevezhesd - ezt számomra nehezen elfogadható reagálás.


Alyr:"Bármilyen kulturális produktumról csak az adott célcsoport tagja beszélhet". Nyilvánvalóan nem, de nem figyelembe venni, hogy valami miért és kiknek célozva készült felveti a "vak"ság kérdését.
Én nem értem, hogy ezen mit nem lehet érteni (vagy olyan súlyosan félreértelmezni, hogy véleményemet "különösen aggályos"nak kelljen bélyegezni).

Alyr:"Ez a felfogás szerintem épp a különböző kulturális kontextusok közötti mozgást ignorálja"
Ponthogy nem. Ezt kifogásolom (még kezdeti vihart kavaró bejegyzésemmel is), ponthogy az írás ignorálja a kontextusok közötti mozgást.
Az idézettel kezdődő teljes bekezdésre pedig azt mondanám, hogy igen, teljességgel egyet tudok érteni; viszont ha az "idegenség leküzdése" helyett emiatt kritizálunk, akkor azt ugye lehet fikázásnak, célt tévesztett, magaslóról fanyalgó kritizálásnak minősíteni?

Ha egy a miénktől eltérő kultúrkörben leledző filmelemző a Kockásfülű Nyúl kalandjait giccsparádénak és pozőrködésnek stb stb. nevezi, akkor csak felmerül a gyanú, hogy netán elvéti a produktum célját. Herbie giccsesnek nevezi az egyik filmet. És ugye azt nem gondoljuk, hogy a film készítői nem ezt akarták, hanem az első vetítés után borzadnak, hogy atyaúristen, milyen műanyag giccses túljátszott izé lett, borzalom.
Azt is mondhatnám, hogy kiszakítja a kontextusából, és a személyes kontextusába helyezve kér számon olyan dolgokat, amik esetleg soha nem is akartak ott lenni. (Ezt természetesen meg lehet tenni, ha a két kontextus valamilyen viszonylatban megjelenik, de az írás a személyes kontextust általános fogalmazásba helyezi.)

"azzal a filmmel bajok vannak, ahol a főgonosz maga is úgy néz ki, mint egy akciófigura"
"már a fáradtságot sem vették, hogy hihetőre vegyék a karaktert"
Szerintem ezek a (kritikai, negatív) kifogások nem állják meg a helyüket. Mégis ez ki szerint, vagy milyen kontextus szerint hiba? (Konkrétan nem kell válaszolni, csak a véleményemet próbálom meg példával érthetőbbé tenni.)

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 11:49

az utcsó félmondat csak úgy ott maradt valamiért. :)

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 11:48

ElfQT: És bármilyen kulturális produktumról csak az adott célcsoport tagja beszélhet? Amellett, hogy az értelmező pozíciója nyilvánvalóan erőteljesen befolyásolja értelmezését, meglehetősen reduktívnak tűnik ez a felfogás, és például azt jelenti, hogy bár majd' az egész világ fogyasztja a hollywoodi termékeket, véleményt nem formálhat róla, mert nem neki készült, hanem az amerikai piacra.

Ez a felfogás szerintem épp a különböző kulturális kontextusok közötti mozgást ignorálja, azt, hogy éppenséggel nem egy esetben az idegenség, illetve annak leküzdése miatt éri meg nem csak magyar könyveket olvasni, vagy filmeket nézni, és arról véleményt formálni.

Hasonlóan nem tudom értelmezni azt a kifogást, miszerint ez az írás a képregényolvasók felől közelítene a témához. Mindez szerintem teljesen releváns értelmezői helyzet, mégha nem is az egyetlen (mert olyan meg nincs). És ezen az sem változtat, hogy ezek a filmek miért készülnek valójában: ettől még egy a képregények felől közelítő néző számon kérhet rajtuk különböző dolgokat - az ő szempontjából teljesen jogosan. És emellett persz lehet olyan értelmező is, aki a filmeket leválasztja a képregényekről, és így értelmezi a filmeket - bár módszertanilag nekem az első megközelítés jobban bejön.

Attól, hogy

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6601 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 11:48

Batman mozog (Nézőtér)

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4224

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 11:47

"csakhogy a filmek célcsoportja pontosan hogy nem "a Ratko korszak selejtzes terméke"."

Kesz, vegem van. Egesz eddigi eletem es munkassagom ertelmetlen volt. Nekem nem keszitenek filmeket, nem is ertem, miert jarok moziba...

"az "exlágeres dumám" ellenére van némi pikantéria abban, hogy kis országunkból az "álomgyár" termékein fanyalgunk, akkor, hogy úgy mondjam vagy botor vagy, vagy vak - de különben további sok szerencsét hozzá."

Talan azert nem erzem, mert nincs semmi pikanteria benne. Ha nem tetszik egy film(sorozat), akkor leirhatom, hogy nem tetszik, es pont. Ilyen egyszeru. Ha szerinted a vasfuggonyon inneni orszagok lakoinak nincs letjogosultsagokat negativ kritikakat megfogalmazni, akkor borzalmasan el vagy tevedve, legalabb 16 evvel, es egy ideologiai rendszerrel odebb. Sajnalatos, hogy valaki kepes egy ilyen gondolatmenet menten itelkezni masok folott. Kulonosen aggalyos, ha ezert vaknak vagy botornak tartasz barkit is.

Ugyanakkor, csak hogy ravilagitsak az ilyen ideologiai hatraszaltok problematikajara, talan nezz korul akar itt az rpg.hu fooldalan, vagy a nezoteren, es azt latod, hogy a kapitalista tomegkultura mas termekeit viszont hajlamos vagyok az egekig magasztalni, meg akkor is, ha ezert (is) megkapom a magamet. Persze a te gondolatmeneted alapjan erre sincs jogosultsagom (sot, mindenki csak sajat hazaja termekeirol mondhat velemenyt, hiszen a tobbi kulturalis kozeget szarmazasi alapon nem ismerheti), tehat kenytelen lennek csakis a magyar filmtermesre korlatozni cikkiroi tevekenysegemet, ami finoman szolva is rohejes.

ElfQT

ElfQT

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 272 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 11:07

Alyr, Hanna: azzal, hogy "kritikus hangon", úgy értettem, hogy némileg fikázóan, ahogy Herbie tette (idéztem részeket), és _ez_ venné ki furán magát.
Szintén, azt is írtam, hogy az írással se lenne (nem is lehetne) kifogásom, ha nem lenne az általános hangnem (ti. "a rajongók"), hanem az lenne, hogy "ez Herbie véleménye". Tehát, Herbie, nem kérdőjeleztem meg, hogy a személyes háttered miatt ne értenél a témához, vagy ne lenne jogod hozzászólni, annyit mondok, hogy az idézett beszólásaid szerintem igencsak furcsán veszik ki magukat ennek figyelembevételével.
Örülök, hogy eszerint a kultúrkör nem számít kritika/esszé/értekezés vonatkozásában - csakhogy a filmek célcsoportja pontosan hogy nem "a Ratko korszak selejtzes terméke".
Még egy megvilágítás: Herbie írása bennem azt az érzést keltette, mintha a Batman filmek egyfajta nem teljesen vagy teljesen nem sikeres próbálkozások lennének arra, hogy valamiféle "rajongó(tábor?)" (ráadásul globális (?)) "ideális" elvárásait teljesítsék, és a stúdió azért próbálkozna újra és újra, hogy hogyan is fogja meg jól ezt a témát (és a "rajongó" epedve várja az aktuális következő részt, ami viszont majd ...). Míg valójában azért készül sok rész, mert sikeres üzleti vállalkozások - és a célcsoport (azok, akik kultúrkörileg nyakig benne vannak ebben a szószban) nagy tömegekben fizet érte, tehát megeszik, tehát tetszik; nekik.

(Had említsem meg, hogy más vonatkozásaiban egyébként élvezettel olvastam az írást, és tisztelem Herbie munkáját és a véleményét is.)

Herbie, ha nem érzed, nem érted, (ahogy bárki más is, aki sommás véleményeket hangoztat publikus helyeken) hogy az "exlágeres dumám" ellenére van némi pikantéria abban, hogy kis országunkból az "álomgyár" termékein fanyalgunk, akkor, hogy úgy mondjam vagy botor vagy, vagy vak - de különben további sok szerencsét hozzá.


Ettől a témától függetlenül, az érdekelne, hogy a www.nezoter.hu-n miért csak Herbie neve szerepel mindenütt (és az RpgHu miért Nezőtér névvel fémjelzi az átvett írásokat)?

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 09:26

ElfQT:
Es azert, mert a kaeuropai komenizmus, sot, egyenesen a Ratko korszak selejtes termeke vagyok, nem is nyilatkozhatok adekvatan a nyugati vilagrol? :)

Valahogy hiteltelenek a kifogasaid, ha ilyen zsigeri szinten kotozkodsz a velemenyemmel. Az egesz kaeuropai ideologiai lageres dumad pedig annyira kamu, hogy sajat maganak mond ellent. :aboci:

Legkozelebb talan probalkozz valami erdemi kifogassal, ha gondod van az irasaimmal.

Koszonom.

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.07.12, 08:42

ElfQT

"Ez direkt erős túlzással kábé olyan, mintha egy Los Angelesi fiatal kritikus hangon értekezne Jankovics Marcell rajzfilmjeiről."

Hát igen, az a szemét Szerb Antal is mindenfélét irogatott az ógörög meg római irodalomról, pedig benne sem élt...


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]