Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Lecso-etu;d (konyhanna)


  • Válasz írásához lépj be
35 hozzászólás érkezett eddig

Tomasso

Tomasso

    Rendszeres fórumozó

  • Fórumita
  • 135 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.18, 08:29

Kiss Benedek a becsületes neve, de az is lehet, hogy a Szalai András mesélt Rólad. Fene tudja... Na mind1, szia.

Hanna

Hanna

    Régi fórumozó

  • Fórumita
  • 1706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.08, 16:05

Tomasso: Igen, ki a haverod? :) Igazság szerint a specialitásom a növénytermesztés, de lehallgattam az állattenyésztést is.

Tomasso

Tomasso

    Rendszeres fórumozó

  • Fórumita
  • 135 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.08, 15:42

Szia Hanna! Igaz, hogy nagy tudásod pl.a mangalicákról a GATE-nak köszönhető? Van egy haverom, aki azt állítja, évfolyamtársad volt ott...

Hanna

Hanna

    Régi fórumozó

  • Fórumita
  • 1706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.07, 06:56

ElfQT:
A kaliforniai paprikák a cikk kontextusában nem jöhetnek számításba, egyéb felhasználásukkal meg nem ez a recept fog foglalkozni. A bogyiszlói paprika is kiváló ecetben eltéve, de mégse vegyük meg lecsóba...

A mangalica zsírjának egészségesebb mivolta városi legenda, vagy inkább marketingfogás, ugyanis nincsen így. Itt egy link, ha nem hiszed:
http://www.ohki.hu/hus_es_egeszseg/gyakorikerdesek.htm

A mangalica _húsa_ valóban jobb minőségű ízhatás és szaftosság szempontjából, és jóval ritkábban válik vizenyőssé (ez persze a vágási körülményektől is függhet, mert a hús vizenyőssége és halványsága vágást megelőző stresszre utal), de _egészséges_ mivolta más kérdés.

Ha valaki nagyon egészségesen akar élni, élből kerüli a disznózsírt, és nem dőzsöl a managliaczsírban abban a hiszemben, hogy az nem hizlal vagy hogy koleszterintartalma alacsonyabb.

ElfQT

ElfQT

    Rendszeres fórumozó

  • Fórumita
  • 272 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.06, 23:51

"húsos kaliforniai paprikák egyetlen elõnye, hogy jól néznek ki"
Bocsánat, de ez súlyos gasztronómiai tévedés. Lecsóba tényleg nem jó, ellenben soksok más ételbe igen.
Ha tényleg van olyan 'geek' aki innen vagy innen kezd főzni; azért azt nem árt tudni, hogy az állati zsiradékok, és kiemelkedően pl. a disznózsír ritka egészségtelen - ellentétben a mangalica zsírjával (és belőle akár kolbásszal).

Orastes

Orastes

    Hordószónok

  • Fórumita
  • 6223 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.06, 19:30

Ez naggyon jó étel -meg a gíkszakácskönyv ötlete is szuper. :)

Jester

Jester

    Régi fórumozó

  • Fórumita
  • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.05, 14:22

Eccer véletlenül (mert geek vagyok) TV paprika helyett ugyanannyi bogyiszlóit sikerült vásárolnom. Háááát, mit mondjak elég jó frisss íze volt a lecsónak, de még mindig ehető maradt számomra. :) Viszont két napig fájt utánna a kezem az brutálerőspaprikapucolás miatt. :)

Ja és ha csak zöcséggel készül, akkor a tarhonyáslecsó is jó! Ilyenkor előbb lecsó, aztán tarhonyafőz, aztán lecsó jól rárak főttarhonyára. Nagyon fincsi. :P

stoppos

stoppos

    Rendszeres fórumozó

  • Fórumita
  • 114 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.05, 11:13

Hamár szakácskodás (biztos sokan ismerik, de nekem ez az egyik kedvenc ételem)

megosztom veletek az UNICUMOS PULYKA receptjét:



1. Vegyünk egy pulykát!

2. Egy pohár unicum.

3. Tegyük a pulykát a sütőbe!

4. Még két unicum.

5. Állítsuk a hőfokot 190 sütőre!

6. 3 unicum további.

7. Süssük a kapcsot be!

8. Most még tovum 4 univáb.

9. Pulykázzuk meg a zsírt!

10. Unicumot a másik palackot még.

11. Dugjunk pulykákat a homérumba!

12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!

13. Süssük az unicumot még egy óráig!

13+1."Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."

14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!

15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!

16. "Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!..."

17. "Kiskút, kerekes kút..."

18. Szeletum a pulyák darabbal többe!

19. Pusztuljunk tásztátum.

20. Palackoljunk még egy unicum vevétet!

21. "Nyílára uccásik a krocsmrasumity!..."

22. Állítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy terítéket!

23. Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!

Guildenstern

Guildenstern

    Rendszeres fórumozó

  • Fórumita
  • 322 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.05, 09:56

Ha már a TV paprika, nem tudja valaki mért TEA vaj és TEA tojás?

Hamlet

Hamlet

    dán kalózherceg

  • Fórumita
  • 605 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.05, 02:04

Én azt a fajta lecsót kultiválom, amiben az alap paradicsom/paprika pároson kívül sok a virsli, a lecsókolbász, és a tojás (utóbbi sohasem "tocsogós", hanem szigorúan "rántotta-jellegű" halmazállapotban.)!!! :)
Újabban mindig rakok bele oregánót, kakukkfüvet, fekete- és fehérborsot, meg egy kis bazsalikomot is.
(eredetileg random módon fűszereztem, aztán megláttam a fűszerestasakok hátulján, hogy a fenti cuccok Horvátrozi szerint is jól harmonizálnak ízben...) :)

Heretic-Templar

Heretic-Templar

    Régi Motoros

  • Fórumita
  • 94 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.04, 23:29

Hanna:
A Fanfárnak készítettünk anno egy dupla cikket 'Tömjük a majmot' címmel. Csak amire odáig jutottunk volna, hogy leadjuk neked, a Fanfár hirtelen álomba merült... :)
Az írás pont a fantasy és történelmi játékokban előforduló kulináris tévhiteket és problémákat feszegette volna egy kis történelmi áttekintéssel az étkezési és italozási kultúránk fejlődéséről.
Hisz elég ciki a mesélőnek, ha minden vendégfogadóban Sült Farkasborda van Vadsóska főzelékkel, vagy a keresztes vitézek táborában lecsós birkapörkölttel ijesztgetik a szerencsétlen megfáradt lovagokat...
Ezen felbuzdulva, lehet, hogy küldök neked egy remek középkori reczeptet vagy egy igazi fantasy specialitás elkészítési módját a'la Heretic... :)

Sonko

Sonko

    Távgyógyító

  • Fórumita
  • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.04, 22:00

Mi egyszer vagy 60 tojásból, bográcsban csináltunk ilyet, de ami a hűtőbe volt, ment bele ,többek között hús is..
Kis bilagitfüggőséget okozott, de azért jó volt.... :)
(a velős pacalról ne is beszéljünk)

Hanna

Hanna

    Régi fórumozó

  • Fórumita
  • 1706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.04, 20:44

Vanger: Ez teljesen magánakció, bár biztosan mulatságos lenne egy fantasy szakácskönyv (Végy egy sárkányfarkat... - egyébként nemkem rémlik gyerekkoromból egy ilyen álszakácskönyv)

Vanger

Vanger

    Knuddelmonster

  • Archívum
  • 1390 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.04, 20:16

Stahl után szabadon :) Hm, mi az Hanna, úgy döntöttetek a DV-nél, hogy bővítitek a termékpalettát szakáscskönyvekkel? Egyébként jó ötlet és csorog az ember nyála miközben olvassa. Rohanok is haza főzni :)
For Dummies sorozat után, For Geeks? Mi lesz a következő? Csajozás geekeknek? :P

_Xenomér (NPC/NJK)

_Xenomér (NPC/NJK)
  • Látogató

Kelt 2005.08.04, 14:49

Igen-igen. A rizses lecsó mellett teszem le a voksom. Az nagyon finom némi kolbásszal. :nyami: Csodálkoztam, hogy a rizs most nem szerepel a hozzávalók listáján. :)

_Tivo (NPC/NJK)

_Tivo (NPC/NJK)
  • Látogató

Kelt 2005.08.04, 13:09

A lecsóba mehet még erőspaprika/rizs/tarhonya/krumpli... Szerencsétlenségemre megtanultam főzni ,de mivel már régóta "gondolomformán" fűszerezek, tiszteletem annak, aki még tudja, mennyi sü kell egy lecsóba.

fenyev

fenyev

    Naga Serpent

  • Archívum
  • 1231 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.04, 13:04

Én meg pont hogy hússal nem bírom megenni :)De így az egyik kedvenc kajám, pont most hétvégén ettem cukkinis lecsót. És tojással is nagyon szeretem :)

Oyrin

Oyrin

    Immortal

  • Archívum
  • 819 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.04, 12:40

Mi úgy csináljuk, hogy legalább a fele erős paprika. Kb. az ötöde paradicsom! Jah, és én valami husadék nélkül meg nem tudom enni. Na meg hidegen sem. Az, hogy tojással, vagy tojás nélkül nekem majdnem teljesen mind1.

_Gyurma (NPC/NJK)

_Gyurma (NPC/NJK)
  • Látogató

Kelt 2005.08.04, 12:18

Azt tanultam nőnemű elődeimtől, hogy akkor a legjobb minden, ha a paradicsom héja össze van pöndörödve, tehát megfőtt minden alkatrész.
Egyébként én a - dobjunk bele erős paprikát, majd a végén borítsunk bele egy kis pohár tejfölt híve vagyok. A tejföl dúsabbá teszi.

Hanna

Hanna

    Régi fórumozó

  • Fórumita
  • 1706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.08.04, 11:30

Pookah: Fogalmam sincs, miért így hívják :)


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]