Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Marhaporkolt, ferfiasan tokeletes (Brod)


  • Válasz írásához lépj be
53 hozzászólás érkezett eddig

_Blue Leader (NPC/NJK)

_Blue Leader (NPC/NJK)
  • Látogató

Kelt 2005.08.25, 09:24

Hát én most teljesen eggyéváltam....
A krumpli ellen lázadók pedig egy kanál listel és a staubolás nemes és hangzatos konyhai mqvelettel javíthatják a pörköltjüket... Geek nyelven: mikor a pörköltöd teljesen kész vala hintsd meg egy jó evökanál liszttel, keverd össze jól és hagyd néhány percig forrni míg a matéria elvégzi áldásos munkáját.....

Tapszivacs

Tapszivacs

    Rendszeres fórumozó

  • Archívum
  • 242 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.24, 15:31

Felhívnám a lázadozók figyelmét arra, hogy a szakáncskönyv szerint is szoktak krumplit rakni a pörköltbe. /Bár akkor pincepörköltnek hívják./

MORT

MORT

    Rendszeres fórumozó

  • Archívum
  • 321 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.23, 12:20

Ha esetleg valaki vadhúsból kívánna pörköltet főzni ki ne hagyja a főzés és az evés közötti érlelési időszakot(főleg őzpörkölt esetében)...A vadhús elő és utó érlelés nélkül való fogyasztása valóságos szentségtörés...

stoppos

stoppos

    Rendszeres fórumozó

  • Fórumita
  • 114 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.23, 10:21

Úgy látom a gomba és a krumpli sokaknál betette a kaput.

De ki mondta, hogy a pörkölt csak ortodox módon főzhető?

Éljen a kreatív kotyvasztás...

Mindenesetre örömteli, hogy a pörkölt ennyire népszerű...

Nyamm... :))

Brother_Tsober

Brother_Tsober

    Érdeklődő fórumozó

  • Fórumita
  • 74 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.22, 14:00

Hát Defekt ez valószínüleg valóban húsos paprikáskrumpli. Ha meg kolbász kell bele akkor az már nem marhapörkölt mert az legjobb tudomásom szerint nem marhahús. Egyébként, ha már pörkölt akkor jobban tetszik egy jó kis vegyespörkölt(marhahús+disznóhús) nokedlival, de ez már a saját izlésem. Mielőtt írnátok, hogy írjam meg szerintem, hogy készül a jó pörkölt azt azért előre bocsájtom, hogy csak az evés megy a konyhai tvékenységek közül, de az nagyon :).

Jester

Jester

    Régi fórumozó

  • Fórumita
  • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.21, 11:45

80, de NO gomba, NO kolbász, viszont sokkal, sokkal több hagyma, főleg ennyi húshoz.

Osy

Osy

    Újdonsült fórumozó

  • Fórumita
  • 22 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.20, 11:42

Na igen.

EZ AZ.

Ezt már merném pörköltnek hívni, azok pedig kik leszólják belőle a burgonyát és a gombát, nyugodtan egyenek éttermi sz****.

Mapett

Mapett

    Rendszeres fórumozó

  • Archívum
  • 161 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.20, 07:27

Shark: Nem nem...nem siklom el felette. :) Csak ez kicsit olyan, mintha valaki szakácsként elkezdene szerepjáték-ismertetőt írni, mondjuk az egyik legismertebb játékról, a MAGUS-ról vagy a D&D-ről, és telerakná megengedhető, de annál fájdalmasabb tárgybeli tévedésekkel. :)
Ez pont azért nem jó, mert a geekeket félrevezeti. Meg kellett volna írnin a geekeknek, hogy:
"Amikor a hagymád már üvges, akkor fogj egy konyharuhát/edényfogó kesztyűt/kotillacsieszt (kinek mi van otthon) és ragadd meg vele az edény fülét, de nem büntetési célból, hanem azért, hogy félrehúzd a tűzről. Ennek sikeréről meggyőződhetsz - ha nem érdeted alaposan meg a kezed - abból, hogy a zsiradék abbahagyja a bugyogást. Ha nem bugyog, akkor lábujjhegyre álva és imádhozva (előtte öblögetve szenteltvízzel a sikeres célzás érdekében) tedd rá a pirospaprikát, majd 20x balra és 20x jobbra keverve, ismét tedd vissza a tűzre. A fogóeszköz ismét javasolt, csak a kellemetlen beégés miatt. :) Na talán így még egy geeknek is sikerült volna. :D

Nos...tolerálják három esetben:
1. Ha nem veszik észre, hogy buzgón gyakorlod a hitéletet.
2. Ha a főszakáccsal együtt imádkoztok. :D
3. Ha te vagy a főszakács, és nincs fölötted senki "főnök".

Defekt

Defekt

    Rendszeres fórumozó

  • Fórumita
  • 386 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.20, 06:00

Jéééézusom.... Pörköltbe vegeta... meg víz, meg krupli.... A vadászok tényleg gombával meg kolbásszal eszik? Most ez igazi pörkölt, vagy húsos paprikáskrumpli? :he:

__balight the light knight (NPC/N (NPC/NJK)

__balight the light knight (NPC/N (NPC/NJK)
  • Látogató

Kelt 2008.04.22, 23:23

Nagyfaterod nem tudja mi a jó. CSak nem pörköltbe.

Sonko

Sonko

    Távgyógyító

  • Fórumita
  • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.19, 16:35

Krumpli meg gomba?
Jó lehet, csak nem pörkölt :)
A krumplit mellé, főtten - az igen. A gomba meg penész, nem étel, ahogy nagyfater mondta :)

Ghat

Ghat

    Rendszeres fórumozó

  • Archívum
  • 243 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.19, 16:17

vizihulla olvasd el a cikket :
"Mivel geek vagy, nyugodtan elhiheted nekem, hogy ezek tényleg megtalálhatóak az erdőben, főleg ha a vadász magával viszi őket.
"
Nekem nagyon tetszet, szinte kedvet kaptam ,hogy most eggyé váljak a világmindenséggel :)

vizihulla

vizihulla

    Rendszeres fórumozó

  • Archívum
  • 287 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.19, 15:20

"tehát a pörkölthöz olyan hozzávalók kellenek, amelyek egy átlagos erődben megtalálhatók:

Marhahús" ?!??!?!?!
****
ha már ezt is kimoderáljátok, akkor....
akkor....
ezt is kimoderáljátok.

_shark (NPC/NJK)

_shark (NPC/NJK)
  • Látogató

Kelt 2005.08.19, 13:43

Mapett:

Elsiklassz a teny folott, hogy nem szakacsoknak irunk receptet :-) Csak gondolj bele mi tortenne, ha szegeny kezdo konyhai geek a szakertoi kovtelmenynek megfeleloen ratenne a paprikat a lavaforrosagu hagymara :-) Annak baratom "keseru" kovetkezmenyei lennenek, ki is tertem ra, hogy miert a paradicsomot zuditsa bele a materiaba :-)

A hagymaban teljesen igazad van, de ugyanigy kitertem arra is hogy miert fozze bele a krumplit :-)

Viszont erdekelne, hogy szakacskent mennyire toleraljak a munkaido alatt elkovetett imadkozasokat ? :)

Mapett

Mapett

    Rendszeres fórumozó

  • Archívum
  • 161 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.19, 13:04

Ja és még valami...a pörkölt szaftját nem a szanaszét főzött krumplinak kell(ene) adnia, hanem a bőven mért, és péppé főtt hagymának. A kolbász..igazából az sem kell, de az általam piedesztára emelt füstíz miatt (amennyiben nem bográcsban készíted) efölött a kis perverzió fölött hajlandó vagyok szemet húnyni. :)

Mapett

Mapett

    Rendszeres fórumozó

  • Archívum
  • 161 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.19, 12:54

Nagyon aranyos írás! :) Tetszett. De azért szakmai szemmel nézve (geekek kedvéért szakács szemmel) vannak benne meglehetősen szentségtelen eljárások. Ha már a főzés szakrális jellegét felemlegetted, akkor annyiban módosítanám a dolgot, hogy a zsiradékon megüvegesített hagymára erős perverzió rátenni a paradicsomot. Nem, nem, soha! Az üveges hagymára (a tűzről levéve nehogy odakapjon) a pirospaprika kerül elsőnek. Mindig, csak és kizárólag! A köz és szaknyelv ezt a katyvaszt hívja pörkölt-alapnak, amely a magyar konyha legjellegzetesebb darabja, ugyanis kismilló étel elkészítése kezdődik vele. És ezt sem ám véletlenül találták ki! Neeem! Komoly tudományos alapja van neki. A paprika ugyanis a pörkölt szép piros színének kulcsa (aki mást mer mondani arra átkaimat szórom). Pontosabban a paprikában levő színanyagok (kapszantin és kapszarubin) teszik szép pirossá. Ezek a fránya színanyagok pedig a legjobban a zsírban oldódnak. Sőt. Csak abban. A tisztában főleg. Ha összekutyuljuk a jó kis zsiradékos hagymánkat a lédús paradicsommal, akkor közel nem kapunk olyan étvágygerjesztő színt, mint ha nem tesszük ezt a gyalázatot. :) Ez az egyik.
A másik pedig a pörköltbe nem kell krumpli meg gomba. Ha mégis kerül bele, akkor az már nem pörkölt, hanem valamilyen kimondhatatlan egytálétel. Ha csak krumpli kerül bele akkor mondjuk gulyás lesz belőle (nem leves, hanem gulyás, így ahogy mondom), ha még gomba is kerül bele, akkor az már valamilyen módozat.
A vörösboros felöntésben és a főzés közbeni öblögetésben viszont maximálisan egyetértek! Én a száraz borocskát tartanám meg e célra, mert a jó bor (ahogy Gyuri barátom mondaná) három kritériumnak kell megfeleljen.
1. Vörös legyen.
2. Száraz legyen.
3. És még véletlenül se származzon a Bermuda Háromszögből. (Geekenek, Kecel, Solt és kb Kiskunfélegyháza közti terület, hazai cukorcefre-termelés fellegvára, a tablettás borok paradicsoma!)

Don_Piezo

Don_Piezo

    Rendszeres fórumozó

  • Fórumita
  • 239 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.19, 10:54

Csak gratulálni tudok. Nagyfaterom is hasonlóan csinálja :) TOvábbra is tarts ki az igaz hit mellett és főz az Úr nevében. :)

_Lacey Lowercraft (NPC/NJK)

_Lacey Lowercraft (NPC/NJK)
  • Látogató

Kelt 2005.08.18, 16:46

Gratulalok Mr. Clooney :) most mar igazan irigylem a multkori vacsoravendegeit!

Clevyon_Merroth

Clevyon_Merroth

    Érdeklődő fórumozó

  • Fórumita
  • 81 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.18, 15:04

A gombát és kolbászt én is kihagynám... a jó pörköltben csak marha legyen((-:
tényleg jó elborozgatni, miközben társaságban főzzük a pörköltet, de egyszer kicsit túlzásba vittük a bormennyiséget... mondhatni, a pörkölt-evészet elmaradt((-:

Wieros

Wieros

    Rendszeres fórumozó

  • Fórumita
  • 167 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2005.08.18, 14:06

Haverom mesélte, hogy Kínában a főtt csülköt porcukorral leöntve kapta az étteremben!!!

Innen már minden egyéb smafu...

(a kutyahúsról azt mondta, hogy kicsit rágós, meg az íze nem hasonlít semmi eddig általa kostolthoz; ezért itthon szerencsére nem fog rákapni :))


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]