Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Ejszakai orseg (filmkritika) (Nezoter)


 • Válasz írásához lépj be
43 hozzászólás érkezett eddig

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4611 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.04.27, 01:44

Meg nem lattam a filmeket, de azt mindig erdekesnek tartom, amikor 1-1 cikkhez 3-5-7 evvel kesobb is erkezik hozzaszolas :) 

Koszi az ajanlokat!Garaboncias

Garaboncias

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 817 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.04.25, 19:59

A Nappali Őrség filmváltozatának még kevesebb köze van a könyvekhez, mint az első résznek, ellenben mint film szerintem sokkal jobban működik. A dramaturgia már nem annyira darabos, a világépítés szervesebben illeszkedik a cselekménybe, az első film jópár hibáját és kérdőjelét lelkiismeretesen kifejtette, továbbvitte. Kár, hogy a melodráma és a giccs itt-ott maga alá temette a hamisíthatatlan orosz hangulatot. A két filmnek együtt van értelme, külön-külön nem is igazán működnek. Folytatásra nem csak esély nincs, de értelme sincsen sok egy ilyen befejezés után. 

 

A könyvek inkább sorozat-formátumért kiálltanak, mint mozifilmért.Garaboncias

Garaboncias

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 817 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.04.24, 14:26

A könyvek ismeretében most először megnéztem az amerikai változatot az első filmből. 

Nos, adaptációnak egészen pocsék, pont a lényeg nem jön át a természetfeletti működéséről, szabályairól, a szereplők szerepéről, a változtatások pedig nemhogy egyszerűsítenék a megértést, de még jobban össze is kuszálják a szálakat, önellentmondásokat alkotva. És komolyan, egymást csépelik fizikailag, a varázslás helyett? Ne már...

 

De vonatkoztassunk el a könyvektől, és nézzük önmagában mint filmet! Egyelőre a második film ismerete nélkül.

Azt kell mondjam, filmnek alapvetően nem rossz, ha az átlag zsánerkínálatot nézzük. A hangulat ütős, a szereplők hitelesek (mondjuk nekem az összes szőke női szereplő tök egyforma volt, így első pillanatban sosem tudtam, hogy ez most Szvetlana, Jegor anyja vagy a tigriscsaj...), a meglepő fordulat kellően erőteljes, a dramaturgia azonban eléggé szétesik. Ennek egyik oka, hogy látszólag több filmre tervezhettek, így a végén több szál is mintha csak le lett volna vágva, lezárás nélkül, más szálaknak meg nem volt önmagában értelme. Lehet, hogy ez utóbbi majd a második film megtekintése után értelmet nyer, majd meglátom. Nyilván a könyvek ismeretében ki tudom következtetni a dolgokat, de ezeknek alapvetően a könyvek nélkül is működnie kellene, az átlag mozinéző számára. A másik ok, hogy néhány szereplővel a forgatókönyv látványosan nem tudott érdemben mit kezdeni, de belerakták a filmbe, hogy valami könyvre emlékeztetőt is felvillantsanak a rajongóknak. De ezzel az erővel jobb lett volna, ha egyes szereplőket és szálakat inkább kihagynak. 

 

Összességében mégis érdekes és szórakoztató élmény volt. Gondolom, sokaknak kedvet is csinált a könyvekhez, és bár az alapanyag jobbat érdemelt volna, lehetett volna sokkal rosszabb is, elnézve a hasonló filmeket.Elnar

Elnar

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 36 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.30, 11:23

Zavulon nem ér hozzá a Zilhez. Pusztán csak eléáll (ami a második rászben kierül milyen hatással tud lenni) A kocsit ők ugratják át Zavulon felett, hogy ne ütközzenek neki.

Ja igen, a film: Először a Nappali őrséget láttam, amit nem teljesen értettem. Aztán megtudtam, hogy az a második rész. Így fordítva nézve nem volt annyira izgalmas a z Éjjeli őrség, de legalább megértettem a folytatást is. Szerintem kivételesen jó film volt, bár így sem értek benne mindent (Zavulon a videojátékkal manipulálta az eseményeket?) Rettenetesen élethű karakterek, pörgős cselekmény, erős látvány. Nekem eléggé bejött.

Rerynia

Rerynia

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 195 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.03.10, 10:43

Zavulont nem a-val írják?

Kraus

Kraus

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 176 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.26, 16:36

Naagyon jó film volt :)

Szerintem nem olyan rosszak az amerikai jegyek, ellensúlyozza a sok kifejezetten nem-amcsi, jl eltalált hangulati elem.

Egyébként a sötétség harcosai is csak akkor láthatatlanok, ha azt akarják. De ugyanezt a trükköt a jók is eljátsszák párszor.
Zavulon pedig nem dobja át a ZIL-t, csak éppen hozzáér..

Biohazard

Biohazard

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1365 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.25, 10:47

Herbie: Elottem felszolalok emlegettek nagy lelkesen WoD-ot meg Mage-et.
'Annyira kulonbozni akart,vegul ez sem jott ossze' aka, nem kulonbozott annyira, mint szeretett volna,sot igen sok amerikai jegy tetten erheto volt.

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.25, 02:22

Biohazard: És hogy kerül ide a WoD, meg a Mage, meg ilyesmi? :)
Mellesleg az egyik legnagyobb gyengéje a filmnek, hogy éppenséggel túlságosan is hasonlítani akart bizonyos amerikai filmekhez.
Szóval?

Biohazard

Biohazard

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1365 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.24, 21:59

Ma megneztem. Csatlakoznek Khalandorhoz.. Csak keresgelem a szavakat. Se WoD se Mage se semmi. Az egyeduli jelenet,ami megmosolyogtatott, az a TV-ben buffy volt, amint drakulaval beszelget :)
'Inteligencia meg muveszi erzek'? Ugyan.
Mu"-muveszi, a'l-got. Annyira kulonbozni akart az amerikai filmektol..hogy vegul ez sem jott ossze. Nembaj,mostansag divatos dolog ez. Attol,hogy ez orosz meg nem lett jo(bb). RPG?? WoD???? pffff

Igor_gyi

Igor_gyi

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 85 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.21, 22:39

Az "éjjeli őrjárat" eléggé érdekes volt. De az tény, hogy a második és a harmadik rész nélkül picit zavaros. A fordítás tényleg lehetett volna pontosabb is, de nem rossz inkább le van egyszerűsítve. Már várom a második részt. Vagy már van?

Mendark

Mendark

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 104 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.21, 14:33

Nekem annyira nem jött be. Persze biztosan túl nagyok voltak az elvárásaim egy ilyen kritika után. 2 dolog idegesített igazán:

1. Mikor az erőmű felrobban, kialszik minden fény Moszkvában beleértve az autók fényszóróit is!?!?!
2. Miért jön vissza az áram mikor megoldják az átok problémát és megszűnik a vihar? Az erőmű felrobbant!!!

Mindkét estetben a látvány kedvéért áldozták fel a logikát, ami igencsak gáz ezen a szinten. Főleg azután, hogy a könyv szerzője állítólag sokat dolgozott azon, hogy minden logikus legyen.

Ursa_Maior

Ursa_Maior

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1960 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.20, 20:07

Nagyon jó volt. Kicsit zavaros, de jók a csavarok na és a vége az nagyon üt/

Anthar

Anthar

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 374 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.14, 10:50

SzVSz jó film volt. Bár több dolog is zavart: pl. a "Szent Szűznek" mindössze ennyi szerepe legyen, h. ha megátkozzák, "eljön a végső csata ideje"? Ez eléggé megoldatlan szerintem. Másrészt elég bénán hangzó neveket találtak a "Főjó" és a "Főgonosz" számára. Őszintén szólva az alapötlet sablonos, de a film igazi sztorija - a látnok-főhős körül kavargó eseményekre & szálra gondolok - nagyon átgondolt és hatásos. Jöhet a 2. rész...

_Kobalt (NPC/NJK)

_Kobalt (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.09.13, 21:57

Igen, de az már a második átok volt ami miatt az örvény megszűnt (az elején magyarázták, hogy a második átoknál fög megszűnni és eljön a végső összecsapás)

A repülőgépnek meg azon kívül, hogy majdnem lezuhant semmi szerepe nem volt emlékem szerint, a nő hatását e nélkül érzékeltették pl. az erőművel bőven

Ja igen, meg a Zil-t "átdobó" Zevulon részt is kihagyhatták volna..

Algeroth

Algeroth

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 215 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.13, 19:34

Hm? Nekem tetszett a film. A filmben a nő átkozta meg saját magát, mert amikor az anyja halálos beteg volt, akkor saját maga ajánlotta fel donornak, ezt is azért mert tudta, hogy az anyja úgy is vissza utasítaná és így direkt módon halálra ítélte a nő a saját édes anyját és amikor erre ráébredt, akkor el fogta a lelkiismeret furdalás és ugye azt mondat, hogy legyek átkozott. Egy átlag embernél nem is lett volna semmi hatása, de nő is Másik volt és épp ezért az átok is létre jött. A csavar jelenet azért, kellet, hogy a néző megtudja, hogy a szűz miért volt kihatással a repülőgépre.

Syttha

Syttha

  Galliard

 • Fórumita
 • 119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.13, 13:18

Tegnap este óta a hatása alatt vagyok - mind a látvány, mind a hangulat ütős, ami a történetben homályos, talán kiderül a Nappali Őrségből :)

Igaz, a ki kit átkozott el kérdése nekem sem tiszta.

miguel

miguel

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 429 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.13, 12:19

Kobalt, a "ki kit átkozott meg először" megoldását a fordító számlájára írhatod, U2U ment. :)

_Kobalt (NPC/NJK)

_Kobalt (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.09.13, 12:03

Sziasztok,

én is tegnap este néztem meg a cikk hatására, összességében jó volt de osztom én is, hogy voltam benne rendesen felesleges trükkök (pl. a repülőgépről a csavar esése), de a hangulata és a szereplők jók voltak. A végén a tetőjelenetnél kicsit Szárnyas Fejvadász érzésem volt. A történéseket én sem tudtam követni néha (ha az elején látta a 3 nightwachert akkor a borbélynál miért nem a vámpírt, mi volt a kissráccal a lakáson, meg az első átkozót sem tudtam kivenni, hogy ki volt (a nő az anyját?), attól mert elment az örvény miért javult meg a világítás ha felrobbant az erőmű, stb.).

Hmm a főszereplő szinészt Konsztantyin-nak hívják :-)

gillz

gillz

  zombidroid

 • Archívum
 • 405 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.13, 11:29

juhú. cséndzsling-mage keverék. már ami engem illet. nekem nagyon tetszett, nem zavart a sokak által emlegetett vágásitechnika stb., egyértelmű sztori, vagy ha nem, akkor egyértelművé egészítettem ki. asszem. :)=

miguel

miguel

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 429 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2005.09.13, 09:05

A film remek, a színészektől a hideg rázott, ami jelen esetben jót jelent, viszont mint kiderült, a fordítás hagy némi kívánnivalót maga után. Azért jó volt, hogy utána a párom elmesélte, valójában mi is történt... Komolyan, csak azért mert oroszul van, már nem is kell odafigyelni arra, hogy valaki olyannak adják oda, aki beszéli is a két nyelvet...?


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]