Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Shadowrun 4. kiadas (GDS)


 • Válasz írásához lépj be
91 hozzászólás érkezett eddig

StB

StB

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1232 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.06.28, 07:25

Majd az 5. kiadásról is hasonló részletességű összehasonlító ismertetőt kérünk szépen! :)

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1406 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.11, 17:51

T10: miért szakított volna? Csak összevonta a kettőt. Ha 2-es a küszöb (=2 siker kell a feladat teljesítéséhez), de te 4 sikert dobtál, akkor _nagyon_ jól sikerült megoldanod a feladatot. Egyszerűen a küszöb a küszöb elérése határozza meg a próba sikerességét, a küszöb fölött elért sikerek száma pedig a sikeresség mértékét. A feladat nehézségét meg a küszöbérték. Szerintem frappáns, könnyen kezelhtő megoldás...

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1406 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.11, 16:21

Szövegértelmezést, ha lehetne! "Sosem volt olyan sötét, mint a Cyberpunké." Ez nem azt jelenti, hogy nem sötét...
Azt jelenti, hogy sötét, de nem annyira!

Pett-moondevil

Pett-moondevil

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.11, 10:48

Diocletianus:
"Fura. Számomra a Shadowrun sosem a félresikerült sötét jövőről szólt, az a Cyberpunk 2020. A Shadowrun - számomra - nem "cyberpunk trollokkal", sokkal inkább "Earthdawn a jövőben".
A Shadowrun világa szerintem sosem volt olyan sötét, mint a Cyberpunké"

Itt állítottad, hogy nem annyira sötét. Persze a sötétség relatív, mindenki fejében mást jelent. ;-) De akkor is... ez a világ azzal, hogy technológiailag fejlődik, el is veszít dolgokat. Nem kell persze a sötétségéből veszítenie, mert tényleg mindenki annyira veszi veszélyesre a játékát, amennyire akarja, de azért nem mindegy, hogy egy ólmosbottal vered-e le a már amúgy is sercegő neonfénycsövet vagy az AR neonszínű feliratot generáló programot törlöd le kegyetlenül, mert nem működik jól. Remélem, érthető, hogy mit akarok mondani.
Mondjuk, a szabályrendszerre nincs panaszom, mert nem igénylek akkora részletességet/túlbonyolítást és még ezt is bőven lehet részletezni bonyolítani annak, aki szeretné. Az alapmechanika kicsit egyszerűbb, ennyi. Ez jó.

T10

T10

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 596 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.11, 10:40

"- tulajdonság + szakértelem számú kockával dobsz
- fix 5-ös célszámra
- és nincs kockatartalék.
Nekem mindegyik változtatás bejött, mert legalább a tulajdonságok is szerepet kapnak, a feladat nehézségét egyértelműen a szükséges sikerek száma határozza meg (nem pedig a sikerek száma és a célszám együtt)"

Az eddigi SR-ben a célszám a nehézséget, a sikerek száma pedig a siker mértékét határozta meg!
Az új rendszer ezek szerint szakít a siker fokozatainak/mértékének kezelésével?
Szomorú...

pepe

pepe

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 435 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.11, 10:34

-- Jó, majd később, de nem lőhetnénk végre, most már nagyon sürgős lenne..?
-- Dehogy nem. Arra való a fegyver, nem..?

:):D:D:D:D

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1406 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.10, 19:56

"a negyedik kiadás annyira butított a harmadikhoz képest, mint egy rpg alapkönyv egy lapozgatóshoz képest"

Mire gondolsz?

(Szerintem inkább folytassuk az SR4 fórumban...)

_Phobos_

_Phobos_

  Árnyfalkatag

 • Fórumita
 • 2451 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.10, 18:42

Ágasváry:
Április elsejei tréfa volt a készítők részéről, hogy közvetlenül a negyedik kiadás piacra dobása után megjelentettek egy hírt, hogy mindjárt jön az ötödik kiadás, ami D20 lesz. Pont mint egy évvel azelőtt a karib tenger kiberkalózai témájú SR kártyajáték beharangozója :)

Diocletianus:
Ez mind szép és jó, de a negyedik kiadás annyira butított a harmadikhoz képest, mint egy rpg alapkönyv egy lapozgatóshoz képest.
Persze, megoldották a dekások játékba integrálásának a problémáját, de milyen áron?

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1406 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.10, 13:02

Dehogy is! Sőt!
Maradt a d6-os alap, "csak"
- tulajdonság + szakértelem számú kockával  dobsz
- fix 5-ös célszámra
- és nincs kockatartalék.
Nekem mindegyik változtatás bejött, mert  legalább a tulajdonságok is szerepet kapnak, a feladat nehézségét egyértelműen a szükséges sikerek  száma határozza meg (nem pedig a sikerek száma és a célszám együtt), illetve el lehet felejteni a  kockatartalékot, ami egyébként is csak egyfajta rendszer-optimalizáló izé volt, aminek körülményes volt magyarázni a mibenlétét.
Kabal: igen, a Shadowrunban szerencsére mindig is volt egységes motor, ami  nagy előny (pl. a MAGUS-sal szemben), de ettől függetlenül - szerintem - zavaró baromságok voltak  benne. Pl. a már említett nehézség kétféle kifejezése, a kockatartalékok léte (miért pont csak  azokra a cselekedetekre létezett tartalék, amire volt?), illetve az olyan érdekes jelenségek, hogy egy célszámra épülő rendszerben nincs különbség a 6-os és a 7-es célszám között.
Az olyan apróságok meg talán már csak engem idegesítettek rettenetesen, hogy képzetlenül / alacsony szakértelemmel  egyszerűen lehetetlen egy pisztollyal egy lövéssel megölni valakit, ugyanakkor van esély arra, hogy valaki páncél és egyebek nélkül negáljon egy telitalálatot. Akár rakéta ellen is...
Az SR4 rendszere megoldotta az összes fenti kínomat, ráadásul számos további dologban egyszerűsített. 
Vannak benne olyan részek, amelyeket még nem teljesen értek, illetve nem feltétlenül tetszenek, de  azokat minden további nélkül kihagyhatom, nem kell átírnom hozzá az egész rendszert.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-02-10 13:04:37 - Diocletianus által</font></small></b>

Agasvary

Agasvary

  Biológusgeek

 • Fórumita
 • 678 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.10, 12:36

kabal:
A Shadowrun rendszere megváltozott a 4. kiadásra. Ha jól tudom D20as lett.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1269 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.09, 22:55

Ugyanarról a Shadowrunról beszélünk? Mert az a SR,amivel én játszottam évekig,az egyik legegyértelműbb,minden helyzetre ugyanazt a megoldást kínáló rendszer volt (ugyebár itt szerepelt először a célszámok és sikerek rendszere). Két problémám volt vele: a szabálykönyvek iszonyúan szárazak és szabályízűek, valamint a sok kocka-és karmatartalék miatt magasabb "szinteken" kezelhetetlenné válik a mechanika.

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1406 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.09, 10:37

Mondtam én valamikor, hogy az SR jövőképe nem sötét? De az. (VITAS, HMHVV, összeomlások, rovarsámánok, toxikus szellemek, stb.)
Csak szerintem mindezzel szemben az SR-ben vannak olyan tényezők - amiket említettem - amelyek nagyon fontos ellenpontot képeznek, viszont a Cyberpunkból teljesen hiányoznak.

Rendszer szempontjából meg... hát, nekem annak idején tetszettek az SR3ban közölt változások, de sajnos tovább vitte az SR2 gyerekbetegségeit, ami miatt - szerintem - még mindig borzasztó rossz rendszer marad.

_Phobos_

_Phobos_

  Árnyfalkatag

 • Fórumita
 • 2451 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.09, 10:20

Diocletianus:
Mindig mondják, hogy a Shadowrun heroikusabb, mint a cyberpunk. Ebben csak annyi igaz, hogy a rendszer heroikusabb. Shadowrunban ott a karma ugyebár, míg cyberpunkban, még dinamikus jellegű bodyzás sincs (csak fix sebzéscsökkentés).
Világ szempontból azonban van olyan sötét az SR jövője, mint a CP-é. Gondolj csak bele: reaktorolvadások, véres háborúk, idegen fajok, bármikor bekövetkezhető goblinizálódás (több fázisban is), kiismerhetetlen (és halálos) mágia, természetfeletti lények akár a sarki boltban is, kormányzatilag generált gettónegyedek. Hát nekem is rohadtul vidámnak tűnik. Valóban élnek még madarak a városban, csak épp lehet, hogy VITAS-t terjesztenek vagy paralizáló csicsergésük van. De persze ez mind mesélő- és csapatfüggő dolog. Kinek hogy tetszik.

Pont emiatt tetszett a harmadik kiadás is. Az alapszabályok sokat finomodtak a másodikhoz képest, a részletes szabályokkal pedig nagyon precízen lehetett ügyködni. Csinálhattál karaktert 10 perc alatt, de akár napok alatt is. Azt használtad a részletes szabályokból, amit akartál, senki sem kényszerített semmire. Ezzel szemben most van egy butított rendszert (mert ez az!), tele logikátlanságokkal (kezdve a kötelező kommlinktől), és semmi esélyed nincs, hogy részletesebben dolgozz ki egy felszerelést, járművet vagy karaktert.

Bonyolult volt a rigger 3? Hát, ha csak páncélozás meg egy bukórács kellett a kocsira, akkor az kb 2 perc alatt megvolt. Ha mondjuk egy kis motortuning is belefért, akkor valóban akár 5 percbe is került a kiszámolás (nehéz dolog kiszámítani valaminek a 110, 120 vagy 130 százalékát, tényleg). Saját autót pedig nem mindenki tervezett magának még így sem.

Az SR4 még mindig a rigók mekkája. A készítők egyetlen koncepcióra nem gondoltak: begurul a páncélozott furgon és ECM-ezni kezd. A szamuráj pedig csodálkozik, hogy a fegyvere használhatatlan (wireless smart ugye), vagy hogy 1 pillanat alatt bemérik a forgalmazását, és indul is raksi.

Olvasás után százalék a könyvnek. Meg az eddigi SR4 kiadásoknak is :)

Kappadokiai_Epeiros

Kappadokiai_Epeiros

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 23 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.09, 02:21

Amit kihagytam:

Ez a 4.ed. olyan, mintha a Kiss (1.ed) áttérne Brittny-dalokra (4.ed.), mert most ez a popos, cuki, tinci-tánci most az eladható...

Kappadokiai_Epeiros

Kappadokiai_Epeiros

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 23 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.09, 02:12

Üdv!

Százalék! A cikk bejött.
Na ja. Ez az igazitás a mai dolgokhoz nekem se jön be, tényleg nem SR-os. A rendszer sztem tényleg egyre jobb, a világ viszont egyre rosszabb :-(
Amúgy a SR nem sötét?!?! És a pusztulatok, az ork gettók, a megacégek? Az már semmi?! Jó, nem ANNYIRA sötét, mint a CP, de azért sötét. A SR-ben van valami (mágia, környezetvédők, indiánok), akik próbálják helyrehozni a dolgokat, a CP-ban meg senki...
Ha már az ED jövő verziója a SR (eredetileg igy is gondolták, anno), akkor nézd meg az Ed-t. Az NAGYON sötét. A SR se lehet más.

Diocletianus

Diocletianus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1406 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.08, 18:03

Fura. Számomra a Shadowrun sosem a félresikerült sötét jövőről szólt, az a Cyberpunk 2020. A  Shadowrun - számomra - nem "cyberpunk trollokkal", sokkal inkább "Earthdawn a  jövőben".
A Shadowrun világa szerintem sosem volt olyan sötét, mint a Cyberpunké. Míg előbbiben  új fajok jöttek létre és komplett országrészeket hódított vissza a természet, a függetlenedési (BAN,  a két Tir, stb.) és egyenjogúsági mozgalmak egymás után aratják a sikereiket, addig a Cyberpunk  jövőképében az utolsó madár két éve megdöglött, a tengerekben csak saválló ruhában lehet úszni, az  erős független államok helyett pedig profitorientált megatársaságok léteznek. A két játék  hangulata szerintem mindig is ég és föld volt egymáshoz képest és sose értettem azokat, akik  mindenáron a Cyberpunkhoz akarták közelíteni a Shadowrunt. Kb. annyi közös van bennük, hogy mindkét  játékban van beültetés és megatársaság. Nagy szó, a Star Warsban és a Riftsben is van mindkettő...

<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-02-08 18:04:44 - Diocletianus által</font></small></b>

GDS

GDS

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 159 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.08, 18:02

Diocletianus:
Az a beszélgetés a "vicces jellemű fegyver"-rel természetesen lényegesen kibővítve és némileg eltúlozva szerepel fentebb, de az alapötlet a könyvből jött. 42. oldal, a "Running Gear" fejezet bevezető szösszenete...

<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-02-08 18:03:56 - GDS által</font></small></b>

KarlFranz

KarlFranz

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 207 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.08, 17:58

Hi!

Pett-moondevil:

Tökéletesen egyetértek veled, hogy ez nem az amit te annak érzel, nem tudom , hogy pontosan te mit érzel de kb. én is így vagyok vele. A régi jobb volt..bár a negyediket nem igazán ismerem csak képekből meg amiket írnak róla. Mindenesetre ahogy itt írják a hozzászólok, hogy jobb lett a harcrendszer.. ez már dícséretes. Nekem spec. a kör időtartama nem tetszett (3 mp). Meg még egy-két apróság.

Ami viszont jó volt, hogy volt bőséges háttér történés.. szóval a regényekben megtörtént események igazódtak az RPG-hez.. illetve maguk a modulok is. Nem tudom, hogy ilyen itt most van-e?

Pett-moondevil

Pett-moondevil

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.08, 17:40

A 4. kiadás szabályrendszere tényleg változásokat hozott, nekem modernebbnek, egyszerűbbnek, lényegretörőbbnek tűnik. Egy kicsit. A világ viszont nagyot pördült. A 3. kiadás vége felé (értsd: nem az alapkönyvben) bevezetett otakuk és a 4. mindent át meg átjáró wireless hálózata nagyon átszínezte a világot. Nem vagyok rajongója a cyberpunknak (már amennyire ismerem), de a Shadowrunnak egy ideje már köze sincs ahhoz, amit én annak érzek. Az, hogy a játék világát "elkeseredetten" próbálják a mi világunk előtt tartani technológiai fejlettségben, mutatja azt, hogy a készítők nem egy félresikerült sötét jövőt akarnak ábrázolni, hanem egy számunkra is kényelmesen átélhető helyzetet, persze trollokkal.

Mosomedve

Mosomedve

  Orbitron Megaharcos

 • Fórumita
 • 1648 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.08, 15:32

egyszerű evolúció:)
a 2 kiadás jó volt(főleg egy MAGUS-hoz képest) a 3-dik kijavította a hibáit.
a 4-dik pedig a wireless világot kivéve a legjobb sr rendszer. egyszerű és logikus(csak sajnálom hogy nem ezt adták ki sr 3 helyett).
Meglepő módon az sr világát a valós fejlődéshez igazítják,, mivel jópár dologban már most túllépünk az sr 2 idővonalán(mobilok számítógépek).
ha a piacon akarnak maradni, és új játékost akarnak toborozni, akkor kell a ráncfelvarrás.(kicsit égő sr 2 ben hogy nincs wireless internet nem?). hiába a szomorkodás, hogy bezzeg a mi időnkben, meg már semmi sem olyan mit a régi...

az meg hogy kidolgoznak minden egyes országot, segítség és lehetőség a KM-eknek nem pedig korlát vagy fenyegetés. számomra az a meglepő hogy van kereslet a legutolsó országleírásra is.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]