Ugrás tartalomhoz


Requiem


 • Válasz írásához lépj be
420 hozzászólás érkezett eddig

Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1831 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.29, 01:50

Üdv !


> Egy városőrnél szerintem kézenfekvő,
> hogy jobban tud harcolni, mint egy
> átlagos földművelő.

Valóban jobban tud harcolni: képzettség-alapú rendszerbe pontosan ezt írja le az, hogy neki magasabbak a harcértékei ( harchoz kapcsolódó számértékei).

Hogy egyik ember gyorsabban tanulna mint egy másik ... ez talán tehetség-függő.

Hogy az iskolának-környezetnek-életmódnak van köze a tanulási sebességghez, ez evidencia, de hogy ezt miképp lehet lefordítani egy rendszer nyelvére, az már érdekesebb kérdés, amire többféle válasz képzelhető el.

A Req. rendszere annyit csinál, hogy a "tehetséget" a tulajdonságértékekből fakadó és a próbadobásokhoz adódó bónuszként viszi be a rendszerbe, az iskola-környezet-életmód dolgot pedig NEM rendszer-szinten kezeli. Hanem mesélési szinten: hogy van-e módja tanulni valamit (titkos jártasságok) illetve milyen "szintig" talál mestert hozzá.

( Ezt nem tartom túl jó megközelítésnek, nincs átgondolva és bevive a rendszerbe pld. az se, hogy miképp és milyen esetekben lehet mester nélkül tanulni... )

Minden esetre ez a "városőr jobban harcol mint egy földművelő" dolog engem nem hat meg: számomra ez annyit jelent, hogy a városőr "költhet" pontokat arra, hogy bizonyos jártasságokat bizonyos szinten/szintig tanuljon .... a földműves pedig nem költhet ugyanerre, illetve számára sokkal alacsonyabb a határ ameddig tanulhatja.

Ha elfogadnám a lüke okoskodásodat, hogy egy városőr jobban tud TANULNI harcolni, mint mondjuk egy földművelő, akkor tovább gondolva a dolgot olyasmiket is be kéne hozni a rendszerbe, hogy egy "lovagrend tagja", egy "harcművész", egy "fejvadászikola növendéke" vajon milyen sebességel tanul harcolni ?

Avagy melyik iskola a táposabb, vagy kinek a farka hosszabb.

Ilyen állatságot épeszű rendszeralkotó NEM visz be egy képzettség-bázisú rendszerbe - ezügyben sajna a Req. alkotói nem voltak elég következetesek :-( ... utóbb ugyan belátták hogy e téren tévedtek, de ez már jóval az alapkönyv megjelenése után történt csak meg.

> Ez olyan mint a valóságban, hogy egy iskolázott ember
> gyermekkorában megtanul írni-olvasni, míg ha valaki
> analfabéta, de később akar megtanulni írni-olvasni,
> megteheti, csak az már kemény tanulás árán fog
> megtörténni (játékban tekintve ezt már KP-ért veszi
> fel a kari indítása után).

Egen - jobban átgondolt és részletesebben kidolgozott rendszerekben előfordul, hogy az iskolázottság felvehető előny. ( Shadowrun alapkönyvben nincs benne, de a Shadowrun Companion-ban kihozott részletesebb karakter-generálási szabályoknál pld. kihozták ezt az előnyt.)

Nyilván a Req.-be is be lehetett volna/be lehetne hozni, de akkor gyakorlatilag minden egyes "iskolánál" és minden egyes ott tanulható dologra ki kéne hozni a vonatkozó szabályokat... mindez fölösleges bonyolítás volna.

bye
Sics

Ps: máskor ilyen egyértelmű dolgot valszeg nem fogok neked leírni. Nem azért vagyok itt, hogy első bálozókkal vitatkozgassak vagy hogy evidenciákat magyarázgassak nekik...

fallenwhite

fallenwhite

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 103 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.25, 06:51

Hi All!

Sics:
Szerintem csak az van elrontva, ahol azt írják, hogy további szintekre nem kell költeni. Ha úgy lenne írva, hogy a feltüntetett szintig nem kell rákölteni, az már nem lenne rosz, és talán egy kicsit ésszerűbb is.
Viszont ha tanáécsod szerint teljesen átszámolok mindent, azt hiszem eléggé behatárolja a dolgokat, és a KP-im hamar elfogynak. Egy városőrnél szerintem kézenfekvő, hogy jobban tud harcolni, mint egy átlagos földművelő. Ez olyan mint a valóságban, hogy egy iskolázott ember gyermekkorában megtanul írni-olvasni, míg ha valaki analfabéta, de később akar megtanulni írni-olvasni, megteheti, csak az már kemény tanulás árán fog megtörténni (játékban tekintve ezt már KP-ért veszi fel a kari indítása után).

Üdv All!

fallenwhite

fallenwhite

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 103 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.25, 06:44

Hi All!

Sics:
1., Köszi, nem rosz ötlet, bár én nem ilyesmire gondoltam, de az analógia azonos! :D Köszi!

2., Pl. egy fegyver használata 2 TP-be kerül. Tehát ha használni akarok egy hosszúkardot, 2 TP-ért cserébe "tudom" használni (Áj ken júz it! :szent: -ahogy a tanult görög is mondaná). Viszont, amennyiben nem használok el rá 2 TP-t, de a karakter kezébe mégis odakerül egy hosszúkard, amit mondjuk nem favágásra akar használni?
Az alapötletem az volt, hogy egy darab botal mindenki képes jobban-rosszabbul "kardozni". De ha már a fegyver van a kezében, azért annak szokatlan a súlya, a kiegyensúlyozottsága, stb. Ha soha életében nem harcolt hosszúkarddal, akkor most miért is tudna? Tehát a harcértékeket nem tudja kihasználni... ám ha mégi talál vele, a sebzés az marad, hiszen azt a fegyver fizikai jellemzői (él, hegy, súly, stb.) okozzák. Az előző magyarázatból adódóan, ha valaki egy buzogánnyal megcsap valakit, jó esetben betörik a metámadott feje, és meghal. Aki nem tud használni egy buzogányt, de megcsap vele valakit, a végeredmény ugyan az is lehet, ha az csapás elég hatékony volt (ami talán csak a szencsének köszönhető)... jó esetben betörik a megtámadott feje, és meghal. Tehát a sebzés marad, a fegyver harcértékei viszont nullák lesznek, szerintem.

Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1831 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.24, 09:08

Üdv !

> A különböz indítható hátteres kariknál
> az egyiknél azt írja a könyv, hogy
> a másiknál azt írja, hogy
> Ez elírás???

Szerintem ez egy jól elrontott dolog az alapkönyvben :-)

A legjobban akkor jársz, ha teljesen normálisan számolod az elõnyöket, hátrányokat és képzettségeket!

Sics

Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1831 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.24, 08:28

Üdv !

> ez képzettségalapú játék. Mi van, ha a karinak
> nincsen olyan képzettsége, amire szükség
> volna a boldoguláshoz?

Ez a képzetlen képzettségpróba, avagy a hiányzó jártasságok problémája.

Amúgy ez egy olyan probléma, ami minden képzettség-alapú játékrendszerben megjelenik.

A szokásos kezelés:


Mesélőként elgondolkozunk a helyzeten, és a próba jellegéből adódóan vagy nem megengedünk valamiféle próbadobást, vagy nem.

Leginkább akkor van helye a próba megengedésének, ha
- a megkísérelt cselekvés/próbadobás viszonylag alacsony
nehézségre menne (jellemzően a próba szakterületén belül
"hétköznapi","könnyű" jelzőkkel illetnénk),
- esetleg ha nem szándékos cselekedettel/próbálkozással
kapcsolatos a próbadobás ( pld. esés, amikor nem a
karaktert akart leesni a lóról/várfalról... )

Hozok példákat:

Írástudatlan karakternek el kéne olvasnia egy egyszerű, pár soros levélkét. Nehézség amúgy 3-as lenne a könyv szerint, de lévén ő illiterátus, ezt bizony nem próbálhatja meg.

Fel kéne ismerni a szomszéd nemesúr címerét. Ez kb. 3-as nehézségű heraldika-próba lenne - ha a karakternek lenne heraldikája. Ennek híján ... én a következő metódus szerint dobatnék.

1.
A próbát egy darab hatoldalú kockával dobatom, mintha 1-es képzettsége lenne a karakternek

2.
A tehetség-módosító számítana.

3.
A célszám: duplája annak a célszámnak, ami a próba célszáma lenne egy a jártassággal valóban rendelkező karakter számára.

A fenti esetben tehát az alapcélszám három, ez megduplázódik mert a karakternek nincs heraldikája ... tehát 6-os célszámra dob egy kockával. Siker ha 6-ost dob. ( Esetleg ha nagyon jó az intelligenciája+reakciója, amiket adott szituban a "tehetség" alapjául vennék, akkor a 4-es vagy 5-ös dobás is lehet sikeres.)

Ja és természetesen a játékosnak nem árulnám el mire dobato vele ... sőt lehet, hogy titkos próbaként csak magamnak dobálnám le az egészet, a játékosnak meg a dobás után annak eredményétől függően mesélném a történteket...

***

> Másik kérdésem: A Mágusban kidolgozott,
> itt viszont "nemtaláltam..." nem ismert fegyver használata?

Konkrétan milyen fegyverre gondolsz ?

bye
Sics

fallenwhite

fallenwhite

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 103 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.22, 06:58

Hi All!

Sics: Nos, igen. Megnéztem a Req-es oldalt is, ilyenek még ott sincsenek leírva.


Jutiseszembe: Ugyebár ez képzettségalapú játék, a könyv is ezt írja. Mi van, ha a karinak nincsen olyan képzettsége, amire szükség volna a boldoguláshoz? Azt mégsem mondhatom, hogy "dobj egyet erőpróbára, dobj egyet akaraterőre, és ha mindkettő megvan, hurrá", mert ebben az esetben nincs értelme felvenni a képzettségeket, hisz mindent (alacsony nehézségnél...) meg lehetne oldani két képességpróbával. Ráadásul nem hiszem, hogy két képességpróba egyenértékű lenne pl. egy 2d6-os képességgel.

Másik kérdésem: A Mágusban kidolgozott, itt viszont "nemtaláltam..." nem ismert fegyver használata?
Én arra gondoltam, ha valaki képzetlenül használ egy fegyvert, akkor egyszerűen nulla az összes értéke, kivéve a sebzést... Ez így hülyeség?

Üdv All!

fallenwhite

fallenwhite

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 103 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.22, 06:50

Hi All!

Sics: Köszi!

Üdv All! :gyagya:

Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1831 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.20, 22:31

Üdv !

Sajna elég kevesen vannak itt :cool: ... emlékeim szerint a Req. varázslatrendszere eléggé "bejezetetlen" - találj ki tehát hozzá nyugodtan "sajátokat"...

Sics

Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1831 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.20, 22:15

Üdv !

Regény: ha jól tévedek, akko "Relikvia", Spaks azaz Juhász Viktor tollából.

Karakteralkotás: igazság szerint inkább nem használom a req. szabályrendszerét ( a világán mesélek... más rendszerrel ) de én hagynám, hogy a karakter később "költse el". Ilyen téren "lágyszívű" vagyok. :cool: ... Amiben szőrösszívű lennék az az, hogy utóbb mit milyen ütemben fejleszthetne, illetve eléggé ragaszkodni szoktam a "mester" meglétéhez, tanulási időhöz stb.

bye
Sics

fallenwhite

fallenwhite

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 103 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.15, 06:37

Hi All!

Ismét... egy kérdésem volna:
Ha karialkotáskor a játékos nem akarja kihasználni a felvehető maximális (15+int) képzettségek mennyiségét, és ebből kifolyóan marad induló Kp-ja, akkor azokat el lehet raktározni későbbre (pl. Mágus), vagy azokat csak első szinten használhatja fel?

Üdv All!


Utóirat: Mindenkitől elnézést kérek, hogy szinte minden témához írtam valami marhaságot, de annyi intelligenciám már sajnos nem volt, hogy egy helyre pakoljam a kérdéseimet. Mégegyszer bocs!

fallenwhite

fallenwhite

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 103 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.11, 13:34

Hi All!

Helyesbítek: A fegyverhasználat 2 TP, a Fegyverkategória használat 6 TP.
Tehát, ez hol is van leírva a könyvben?

Üdv All!

fallenwhite

fallenwhite

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 103 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.09, 13:09

Hi All!

Akkor még egy kérdést megengedek magamnak:
A karakterlap 2. oldalán a kp-átváltásnál van egy olyan szöveg, miszerint egy fegyverhasználat 2 Kp, egy fegyvercsoport használata 4 Kp-ba kerül.
Na, ezt én a könyvben sehol sem találtam leírva... vagy csak valamit kihagytam, és/vagy nem emlékszem rá hol volt leírva.

Jutiseszembe: A fájdalomtűtéssel kapcsolatban: Azt tudjuk, hogy a képzettség D6-os módszerrel dobunk a számérték ellen... ebben az esetben viszont azt írja, hogy az ájulásküszöböt toljuk ki vele... tehát, ha fájdalomtűrés PRÓBÁT kell dobnom valamiért, akkor annak mi a nehézsége (a leütést azt taglalja az ájulásnál)? De ha nem így dobom, vagyis fix a dolog, akkor a kérdés: Csak egy sebzésből bekövetkezett Ép-re vonatkozik, vagy az összes, a karit ért sérülés összértékére vonatkozik? (figyelembe véve a Hp-rendszert, mind a kettő lehetséges szerintem).

Üdv All!

BalinDorf

BalinDorf

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 14 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.08, 17:43

Hali!

Szerintem csak arra szintre vonatkozik az , hogy nem kell rá költeni. Tehát ha felveszed a hátteret és mondjuk szint 2* akkor azért a plusz szintért nem kell költeni. Ha késöbb fejleszted arra már kell költened.

Üdv.

BalinDorf

BalinDorf

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 14 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.08, 17:32

Hi!

Végre még 1 ember, aki felfedezte eme játék értékét. :virag:

Ha megnézed a weboldat (requiem.rpg.hu) ott megtalálod a kiadott regény címét. /Jonathan Sparks - Relikvia/ (1999)

NEm volt rossz, hangulatot adott és segített valamennyire megismerni a világot. Szerintem érdemes elolvasni.
Még biztosan be lehet szerezni.


Üdv!

fallenwhite

fallenwhite

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 103 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.07, 18:53

Hi All!

Egy kérdés (a Végszóhoz):
A különböző indítható hátteres kariknál a csillaggal jelölik, hogy bizonyos képzettségekre nem kell kp-t rakni. Csakhogy az egyiknél azt írja a könyv, hogy a további szintekre nem kell kp-t költeni a játékosnak, a másiknál azt írja, hogy a második szintre nem kell kp-t költeni a játékosnak. Ez elírás???
Mert ha nem, szerintem minden harcolni akaró kari városi katonaként kezd, mert neki a KHT-re és a KHV-re nem kell (!) magasabb szinteken kp-t költenie... legalábbis a könyv szerint.
Ezzel kapcsolatban: Ha ezekre a szintekre nem kell kp-t költeni, mennyi idő a fejlődés? Mintha tett volna rá kp-t?

Üdv All!

Módosította fallenwhite: 2006.08.07, 18:53


Pixel_J

Pixel_J

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 841 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.06, 12:41

Én meg Fehérváron...

_Vörös Erik (NPC/NJK)

_Vörös Erik (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.08.06, 02:43

Bohun van ez így...
Én Siófokon vagyok

fallenwhite

fallenwhite

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 103 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.03, 06:48

Hi All!

Sajnos időm hiányában nem tudtam mindent visszaolvasni, tehát a kérdésem: Melyik is az a Req-es regény amelyik megjelent?
Ez nagyon érdekelne.
(Nem régóta foglalkozom Req-el, de mióta nézegetem, egyre jobban tetszik, és talán majd sikerül befűteni a mi brigádunkat egy kis requiemre...)

Üdv All!

Módosította fallenwhite: 2006.08.03, 06:49


fallenwhite

fallenwhite

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 103 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.02, 06:47

Hi All!

soltadam:
Ezt a gondolatmenetet nem igazán értem:
"...Oszt azt kiszámoltam, hogy szintlépéssel kapunk 25 KP-t. Ebből az előny miatt lejön 4. Ha a kapott 4 potnot ráköltjük intelligenciára, akkor 4 Tp-vel kevesebbet kell gyűjtenünk. (Pl. 5-ről 9-re téve)..."
Ha szintlépésnél az előny miatt nyersz 4 kp-t, nem értem hogy váltod át tulajdonságpontra... meg aztán, bár biztosan velem van a hiba, de nem hiszem hogy ép eszű kalandmester engedélyez tulajdonságnövelést, pláne 4 ponttal. Ez olyan mintha eddig én rendelkeztem volna 100-as IQ-val, de hirtelen már 200-as lett. Ez lehetetlen, legalábbis szerintem.
Ebből az okból kifolyólag nem is értem a többi okfejést.

Az írisz nélküli szem olyan, mint amikor csak fekete pötty látszik a szemgolyódon, vagyis csak a szembogár létezik a szemen, körülötte meg a hajszálvér-eres fehérség (pl.: fehér színű kontaktlencse). Ez persze azért furcsa, mert az írisz szabályozza a szembe áramló fény erősségét, valamint a szem fókuszálásában van nagy jelentősége. A játékban ez biztosan nagyon látványos lehet, de a valóságban nem hiszem, hogy életképes lenne egy ilyen ember.

Üdv All!

fallenwhite

fallenwhite

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 103 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.08.01, 17:04

Hi All!

Egy kérdésem lenne hozzátok, IGAZ REQUIEMEZŐK!
(ha valaki kiabálásnak vette, bocs)

Szőröstül-bőröstül átolvastam az egész könyvet, és nem találtam benne olyan papi varázslatot, amellyel tárgyakat lehet megáldani. Valóban nincs ilyen, vagy csak én siklottam el valami felett?? :dilis:
(A könyvben van egy részlet valami irományból, ahol a fickó egy megszentelt pallost emleget... ebből adódóan gondolkoztam el a dolgon. /Persze-persze, tudom, az írói szabadság, bla-bla, stb./ Az összes papi varázslat csak élőlényeken fejti ki a hatását, kivéva a "nagy" áldások, amikor épületet, vagy területet szentelnek fel ideig-óráig. Tárgyra viszont nem találtam semmit.)

Előre is, utána is köszi! :felvon:

Üdv All!


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]