Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Barsonyvilag (Raffy4)


 • Válasz írásához lépj be
39 hozzászólás érkezett eddig

Brutalis

Brutalis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.09, 21:01

Aham.

Azért kell úgy lennie a dolgoknak, mert megkérdezem, hogy miért nem úgy vannak, amikor... <tények>. De ettől persze még nem lesznek úgy a dolgok, ahogy én szeretném, de legalább feltette valaki a kérdést, és az sem akármi.

A fagyilottóval az a baj felhasználói szempontból, hogy a fagyasztás nem minden szövetben egyenletes, nem elég hirtelen volta elég vicces károsodásokat tud okozni az érintett szövetekben, amit egyáltalán nem biztos, hogy utána tudnak majd rekonstruálni.

Tegyük fel, kiküszöbölték. Hogy állam bácsi garanciát vállal a dologra, és szolgáltat effélét. Feltehetjük, hogyne. (Miért tenné? Szavazatot nyer vele, pénzt, vagy mit? Ennyire optimisták? Miért emelnek ki többé-kevésbé munkaképes egyedeket időtartam- és nem eseménygaranciával? Úgy értem, miért nem addig hűtik a tartályt, amíg az indokul szolgáló betegségre megbízható gyógymód nem kerül?)
De akkor felmerül az, amit már kérdeztem: mit csináltak a mai naptól eltelt időben a többi tudományban? Ötven még gombócból is sok, nemhogy évből, ha visszanézünk akár a számítástechnika, akár a gyógyászat történelmére.

Persze, én megértem, hogy az író nem szánta ebből a szempontból teljesnek a művét. Én viszont jelen esetben olvasó vagyok, ráadásul a rohadékabb fajta, az a típus, aki a saját elvárásait kéri számon egy művön, mert nincs neki a sajátján kívül másik.

Raffy4

Raffy4

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 402 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.08, 15:10

Na üdvözlet... Gondoltam a végére megjelenek én is.

Köszönöm a dícséretet és az építő kritikát. Sok hozzáfűznivalóm nincs - nem akartam világot teremteni vele, nem fogom folytatni, vagy hasonló stílusút írni egyhamar. Próbáltam vizuálisan gondolkodni, mint egy animében, különösebb háttérsztori, filozofálgatás és más nélkül. A mintát az Ai no kusabi c. OVA adta, aminek - ha valaki megnézi, rájön - közelebbről semmi köze a történethez, de a megvalósításában nagyon tetszett, hogy kizárólag párbeszédekre és beállításokra épül.

Hozzáteszem, hogy egy állatorvos-hallgató kollégával leegyeztettem ezt a "plurálisz" nevű betegséget, és ő abszolút elfogadhatónak találta, ezért mertem belemenni. Az emberi fagyasztás pedig már ötven éve napirenden van, még Walt Disney is alávetette magát egy ilyen kísérletnek a halála előtt (utána lehet nézni), petesejtet már tudunk fagyasztani, előbb-utóbb ez is elérhető lesz. Brutalis gondolatmenetét folytatva, lehet, hogy létezik gyógyszer a betegség ellen, de a naaagy gonosz társadalmi összeesküvéseknek köszönhetően titokban tartják... fogalmam sincs. Bármi lehet.
De nem nagyon ér meg egy belegondolásnyi, vagy átírásnyi időt.

Hamburger - vedd és fogyaszd. ;)

_crewall (NPC/NJK)

_crewall (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.08, 11:03

hopp, a százalék lemaradt... ;)

_crewall (NPC/NJK)

_crewall (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.08, 11:03

Jesszusom! És miért kéne pont úgy lennie a dolgoknak Brutalis, ahogyan te azokat szereted? Miért kellene minden tudományágnak egységesen fejlődnie? Könnyen meglehet, hogy elég logikus magyarázat van arra, hogy miért nincs még gyógymód, csak ez nincs benne a történetben. Szerintem a világ, a háttér komolyabb ismerete nélkül felesleges kritizálni azt (akár negatívan, akár pozitívan).
Crewall

(Százalék a novellának)

Brutalis

Brutalis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.07, 14:06

Mer' a visszafordítható humán mirelitkezelés manapság meg megoldott, mi?

Mindig is aranyosnak tartottam a kezdő sci-fi írók azon igyekezetét, hogy úgy teremtsenek nekik tetsző világot, hogy a tudományos előrehaladást egyes területeken lehetővé teszik, más területeken meg a XXI. század eleji technikai fejlettséggel számolnak. (Tessék már nekem megmondani, melyik részéből derül ki a novellának, hogy a nanotechnológia, meg a mikrobiológia mikor vált Tiltott Tudománnyá, amelynek műveléséért halálnak kell adni az eretnekeket, hogy egy sincs, aki megoldotta volna a problémát.)

_efa (NPC/NJK)

_efa (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.06, 18:04

Dir All!
A novellát nem bántanám. De minden optimista embert ki kell ábránditanom, sok szövetben élő féreg gyógykezelése ma sem megoldott max mütétileg, ugyhogy egy erősen borsókás(disznóban élő féreg lárvája) nem jól átfüstölt házi disznótorosba nyugodtan ma is bele lehet halni:( Aki egyébb gusztustalanságra is kiváncsi ajánlom keressen rá a "loa loa" és "visceralis larva migrans" fogalmakra...

Brutalis

Brutalis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.31, 21:16

Azon kívül, hogy a cucc nem tetszett - Rorimacket amúgy felesleges oktatni a parazitológiáról, attól félek -, amit, majd, ha esetleg elég mészárlós kedvembe kerülök, kifejtek, annyit tennék hozzá, hogy aszondja:

"A helyiséget, amit akkor kell használni, ha pl. szobáról, teremről van szó, különböztessük már meg végre a helységtől, amit a települések esetén használunk!"

Ha sokáig folytatjuk így, az öreg Grétsyben felbuzog az adrenalin, és mi mind meg fogunk halni.

_Phobos_

_Phobos_

  Árnyfalkatag

 • Fórumita
 • 2451 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.31, 16:05

Nekem tetszett :)
Jó volt az elején világról szóló rövid rész, tetszett a karakter "ellentmondássosága", szal nekem tetszett. Nem bántam meg, hogy elolvastam kategória és ez nekem nagy szó ;)
Egyedül a vágás lett tényleg túl éles szerintem is, a kislányos jelentnél.

Rorimack:
Létezik olyan légyfajta, ami az ember bőrére petézik, a lárva pedig onnan rágja be magát a húsba. A páciensek csak viszketést éreznek, majd sok-sok idő múlva enyhe fájdalmat (amikor a cucc kifejlődik). Nehezen diagnosztizálható, ha kiszedik, nem vérzik.Tudod... nyűv. De példázhatnék még a bélféreggel is...
Olvass utána.

A szűlők megvetése, majd hasonlóvá formálódás motivumán nem tudom miért lepődsz meg...

Sigmund

Sigmund

  Uwel Ökle

 • Fórumita
 • 3321 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.29, 13:25

Na kérem!
Volt már jobb. Hiszem hogy lesz is. Ezt időleges elmezaarnak értékelem. Először is, sztem túl van spilázva benne a futurisztikus hangulat, majd minden mondatban benne van valami ami az ember képébe ordítja, hogyí ez nem a mai világ, hanem a jövő, bizony, hát fogadd elé ilyennek. Ebből kevesebb kellett volna. Sokkal
A kiscsajt én sem értettem hogy került oda, a fetőzésről mások már leírták kábé ugyanazt amit itt írnék, erről nem szólok.
De azt mégis muszáj vok megemlíteni, hogy hogy a fenébe kerül a csajhoz a kislány, aki mellesleg szeretkezik már 12 éves korában... Látens pedofília?
A legfontosabb meg: valahogy úgy éreztem, hogy a szerző végig nem tudta eldönteni miről is szóljon voltaképpen a novella. Így végül semmiről nem szól. Eddigi művei ismeretében ez lesújtó, hisz volt már ezerszer jobb is. Meg lesz is.
De egy kevésbé jó művet minden nagy író elkövet. Ennek is kell lenni.
Sigmund, Uwel felkent lovagja.

Rorimack

Rorimack

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1647 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.29, 00:55

Sparrow: jogos, jogos ;)

Sparrow

Sparrow

  Írófióka

 • Fórumita
 • 708 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.28, 22:00

Jééézus... Bocs, Raffy, ez nem tetszik. Először egy jó kis hibernálós-kváziidőutazásos scifinek tűnik, aztán az egész elkanyarodik a virtuális szex felé -- ráadásul jól emlékszem, hogy egy 12 éves kislányról van szó? És ez nem történet, ez csak egy részlet egy csaj napjából; legalábbis én hiányolom a rendes, kerek sztorit. Elszoktál a rövid novelláktól. ;)
Plusz ilyen mondatokat írsz:
"Amikor beléptem az ajtón, olyan mély sóhaj szakadt fel a szívemből, mintha egy gumimatracot szúrtak volna ki benne." Jaj. :)
Nem jött be, bocs.

Rorimack:
Szintén bocs, de zavar:
hagy => hadd

Orastes:
1948-ban írta, innen a cím (48 - 84).

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.28, 19:18

Zolomon

"Olvasd el Orwell 1984-ét: számomra azt a hangulatot idézte."

Azért mikor az 1984-et írta Orwell (asszem a '40-es évek vége -'46?) akkor még messze nem voltak meg a sci-fi kialakult sablonjai, számomra inkább Gibson-epigonnak tűnik az írás. Jó, nyilván ezt egy novella keretein belül kell kezelni.

Hogy a mostani világunk mi, azt nem kívánom itt és most definiálni (arról nem szólva, hogy eléggé elfogult lenne, amit gondolok róla).

_Zolomon (NPC/NJK)

_Zolomon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.12.28, 17:20

Hm... jött itt minden.;)
Orastes!

A bőrbajos call-girl részre nyilvánvaló magyarázatot ad maga a novella a virtuális sexel. Emellett azt is leírja, hogy olyan lehetsz a hálón amilyen csak lenni akarsz (ez egyébként roppantmód reális, hiteles és naprakész, jó példája ennek bármelyik chat-oldal, vagy akár ez a lap is).

Lehet, hogy én vagyok túl pesszimista, de szerinted a mostani világ nem egy műanyag giccshalom? Vagy ha nem is az, nem afelé tart? (Olvasd el Orwell 1984-ét: számomra azt a hangulatot idézte)

Rorimack!

Biztosan unsz már :)
Sejtheted, hogy a "bármi megtörténhet" szófordulat alatt én sem azt értettem, hogy bármiféle kapitális hülyeséget, logikátlan fordulatot elbír egy mű, csak azért mert a tudományos fantasztikum tárgykörébe tartozik.
Apropó "tudományos": a sci-fi művek - legyen az könyv vagy film - valymi csekély része bír csak tudományos alapokkal, alig akad köztük egy-kettő amelyiket alátámasztja bármiféle tudományos tézis. Szerintem sokkal inkább a "fiction"-on van a hangsúly, mint a "scienc"-en.

Mint azt már mondtam sok mindenben egyet értek veled. Azonban vedd figyelembe, hogy olyan dolgokat kérsz számon a novellán amelyek akkor szerepelnének benne, ha te írtad volna - nyilván ettől jobb, hitelesebb, több lenne az írás, de mivel az ötlet más fejéből pattant ki és más szája íze szerint íródott, nem lehet számodra tökéletes. Gondolom elég realista alkat vagy ezért nem tudsz elsiklani az ilyen egészen apró, számodra hibásnak tűnő részletek felett. Te biztosan másképp írnál meg egy hasonló művet.

krisko

krisko

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 341 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.28, 16:44

Ez pokoli volt, ne legyen se regény, se sorozat!;) Plíííz!

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.28, 15:18

Zolomon, amit realitás alatt értenék, amivel kötekszem: -a kislány hogy kerül a képbe?
-bőrbajos call-girl? ;)
-az egész világ egy szürrealista, műanyag giccshalom.
Életszerűség: -lásd a 3. pontot, és egyátalán az egész helyzet irreális. :)

Így értettem.

Rorimack

Rorimack

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1647 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.28, 15:15

Zolomon:

A scifi nem arról szól, hogy "minden megtörténhet". Csupán ennyi. Nem véletlenül van ott a "tudományos".

"Szerinted a vérből hogy lehet kiszedni a petéekt? Lecsapolja, átmossa, aztán visszacsepegteti az ereibe?"

Mondjuk ezt is megtehetnék, egy klinikán. Ha a hibernáció rutinmunka, ez sem okozhat gondot. De arra gondoltam, hogy teljesen fölösleges a melléből kiszedegetni a dögöket, ha a fenekében tovább zabálják a zsírszövetet és ürítik a petéket.

"Oké, fussunk neki még egyszer:" Elképzeltem, hogy a fenekem alsó és megközelíthetetlen része egy éjszakára nem viszketne és hagyna nyugodtan aludni." Te egy ilyen nyugodt életről álmodozol?"

Látsz egyetlen sort is a novellában, ahonnan nyilvánvalóvá válik, hogy nem kényelmes neki a járás? Nem, mert a t. szerző nem gondolt erre, amikor a főszereplőt mozgatta.

lethys

lethys

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 834 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.28, 13:18

nekem nagyon tetszett...bár a betegség gyógyítása nem lenne megoldhatatlan már a mai technológiával sem...dns minta a kukactól majd egy olyan génmanipulált vírust/baktériumot a vérébe ami csak a kukacot támadja meg.

_Zolomon (NPC/NJK)

_Zolomon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2005.12.28, 12:08

Rorimack!
Nagyon nem vagyunk egy hullámhosszon ;)!
A sci-fi műfajon kívül nem tudom, hova máshova sorolható a mű, de ez lehet csak az én szegényes fantáziám műve.

"Hát, pl. úgy, ahogy ő csinálja"
Szerinted a vérből hogy lehet kiszedni a petéekt? Lecsapolja, átmossa, aztán visszacsepegteti az ereibe?

"Ott vannak a férgek a zsírszövetben/izomban, és ő meg csak sétafikál"
Oké, fussunk neki még egyszer:" Elképzeltem, hogy a fenekem alsó és megközelíthetetlen része egy éjszakára nem viszketne és hagyna nyugodtan aludni." Te egy ilyen nyugodt életről álmodozol?

Monyók!
Nem állítottam semmi olyasmit, hogy ez a novella lenne a tökély, természetesen lehet rajta javítani, de újraírni feleslegesnek érzem, az 1 db szarvashibát viszont tényleg ki kellene javítani (ahogy írtam ezt korábban is). Az idézett mondatom utáni "röhögést" kérlek fejtsd ki!
Orastes!
A Dűne-sorozat vagy Asimov írásai benned inkább a reálitás vagy életszerűség benyomását keltették (a gyengébbek kedvéért:nem akarom hozzájuk hasonlítani az írást)? Ha jobban belegondolsz egyik sem igaz ezekre a művekre, mégis sci-fiként jegyzik őket.

turin

turin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3237 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.28, 10:10

Szóval a BNO kevéssé különíti el a két kórképet, mert szinte mindig együtt járnak. Tehát agoraphobia nélküli tömegiszony nem sűrűn fordul elő (szerinte).

turin

turin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3237 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2005.12.28, 10:05

Agoraphobia és tömegundor: nómenklatúrai kavar van a BNO-kban is (pszichiátriai betegségek jegyzéken), emiatt ha azonosnak írja le a novellában (én nem olvastam), nem tartanám hibának.

AIDS: annyi kiigazítás, hogy önmagában is végez veled (mármint a HVI vírus). A HIV encephalopatia az agyadat teszi tönkre, ha más betegség nem nyír ki.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]