Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Borkultura Yneven (Varga `Jones` Jano)


 • Válasz írásához lépj be
35 hozzászólás érkezett eddig

edem

edem

  Ízirájder

 • Fórumita
 • 1909 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.24, 03:03

"Fantasy RPG nem él meg akció nélkül."
De. Bár lehet, hogy te még csak "Ütöm-Meghalt-Trezsör-XP" stílusban tudtál fantasy RPG-t játszani. Nekem volt szerencsém olyan alkalmakhoz, amikor semmilyen dobálózás/kardcsörgetés/gonoszmáguslegyakás nem történt. Ettől függetlenül rettentően jól szórakoztunk...

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 23:59

:D
JK toroni kém, jól beszéli a pyar és a hyunghai nyelvet, de kultúra vagy legendaismeret képzettsége csak nagyon alacsony fokon van. Enysmoni kémkedése közben így bukik le, pl. a herceg előtt:
KM: (hercegként) XY teljesen megbízhatatlan lett... a rossz nyelvek szerint megvan a maga Nerkiriája.
JK: Bocsánat, mije?!

Vagy nekiáll-e pofozkodni a parti egy előkelő tavernában, ahol a palacktartó polc felborulása mintegy 25-30 aranypénz megfizetését vonja maga után. (Tipp: a második esetben már nem állnak neki :P )

"Azután feltétlenül meg kell említenem a Sólyomasszonyt, ezt a kiváló, édes fehérbort, melyet az arrafelé igen népszerű istennőnek, Arelnek ajánlottak a borászok. Ez már valamivel drágább ital, de azt kell mondanom, megéri, főleg, ha hölgy számára ajánlja az ember: egészen megtüzesedik, aki issza, kicsattan az élettől, táncra perdül, ha teheti... tapasztalatból mondom, bizony elragadja az embert olyankor a hév."
Ugyan ez a toroni JK Yllinorban meghívja egy kupa borra XY főrang nejét... Ha nem sokkal később vidáman táncra perdülnek, akkor lehet, hogy vér fog folyni... Ill. számomra fontos világképi infó, hogy Yllinorban pl. nem számít szentségtörésnek egy bort Arelről elnevezni.

Stb.

:D

d.

Ghat

Ghat

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 243 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 22:57

" Ezt a megkülönböztetést talán mindenki ismeri: akad száraz, félszáraz és édes bor. Az igazi ínyencek azt állítják, hogy csupán a száraz bor a jó bor, ám erre rácáfol a tény, hogy az óborok kivétel nélkül mind édesebbek."

Ez az említett tény nem igaz :D
Maximum kicsit lágyabbnak érzed őket, mert idővel a savtartalom csökken.

Egyébként a cikk tetszik, hangulatos leírás,gratula.

Radivoj

Gondolom az alapkönyvet is csak arra használod,hogy felolvass belőle a játékosoknak :D
Nem tudom, hogy ti hogyan játszatok, de szerintem szinesíti a játékot, hogy ha a bajvívó/bárd/helyi nemes, aki meg szeretné vendégelni a partit nem minden esetben egy predokit kér, hanem mondjuk a kiérkező borról megemlítem a csapatnak, hogy Shadonból származik Shadlek tartományából, és legalább 5 éves. Lehet mondjuk egy híresebb évjáratból, neadj isten neves termelőtől. Ha a partiban van valaki aki ért a borokhoz talán azt is leszűrheti , hogy vendéglátójuk mennyit konyít a témához.
Miért kellene mindig a szádba rágni, hogy ami szembe jön az úton az egy ork! Mindjárt felolvasom a bestiből, hogy néz ki (meg persze, hogy mik a harcértékei, nehogy a játékosok zavarba jöjjenek, hogy most akkor gyakni kő vagy nem kő gyakni)

gojo

gojo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2083 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 19:04

de ki a szar mondta, hogy ezt mind fel kell olvasni a játékosnak??? a troll bestiárumi leírását sem olvasom fel nekik vazze ha találkoznak egyel!!!!

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 16:39

Amúgy azt nem mondtam, hogy minden legenda lapos. Az egyikben valóban van némi potenciál.
Csak egy ilyen irdatlan hosszú cikkben egy kalandötlet: ez bizony kevés.


NB: a gnóm kebab receptje nem saját ötlet. Kap egy virtuális sört, aki megmondja, honnan idéztem!

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 16:37

"ezek szerint egy jó írás megkülönböztető jele, hogy kap e ötleteket a mesélő a meséléhez vagy nem"


Igen, egy jó szerepjátékos világleírás jele az, ha a mesélő rögtön kap tőle sztoriötleteket. És ha ezek valóban változatosak. Efféle változatosságokat a gyengén megoldott legendák nem nyújtanak.

Itt van például ez a nagyjóuram-stílben megírt teljesen érdektelen legenda:

"A finom nedű nevét egy ballada adta: ez egy szegény fiúról szól, aki beleszeretett egy Nerkiria nevű leányba, annak egyetlen mosolyától. Ám e hölgyet elrabolták, s bár már nem emlékszem a részletekre, a szegény legény mindenféle viszontagságokon keresztül próbálja megmenteni az imádott nőt, s még akkor sem adja fel, mikor már érzi, hogy az esztelen, biztos halálba rohan. A ballada mondandója az, hogy az asszonyi mosoly teljesen megőrjíti a férfiúi elmét, s nem is kedvelem túlságosan, hiszen a végén a szegény legény meg is hal, ám a bor ízletes és könnyed, szinte csábítja az embert, hogy igyon még egy pohárral".


Most az lesz az "in character" szerepjáték netovábbja, ha a mesélő megírja és előadja mind a húsz versszakot, refrénestül, ajánlásostul?* Vagy az lesz a csúcs, amikor hölgymegmentőből visszatérve megtudja a társaság, hogy a megmentett hölgy adta a nevét az egyik kocsmában tartott bornak? Mit ne mondjak, a borzongás netovábbja.


Ezzel szemben jöjjön egy olyan, ami a saját kritériumaimnak megfelel:

Gnóm Kebab. Hozzávalók: némi zsálya, bazsalikom, beléndek, víz, rántás, kondér, tűzhely, személyenként 1 friss gnóm.
Élesíti az elmét és megfékezi a heveny hasmenést. Kivéve, ha a falatozó nem ogre vagy troll. A nem ogre, nem troll fogyasztók nem részesülnek az előnyökből, viszont a hátrányokból maradéktalanul (melyek a következőek: ...).

No, ez olyan, aminek a receptjét lehet vadászni, levadászni a szakácsokat, nagyokat szörnyűlködni akár IC, akár OOC. Instant kalandötlet.

És igen, kockacsörgős. Fantasy RPG nem él meg akció nélkül.
*szvsz nincs az a megveszekedett Ynev-rajongó, aki a tizedik versszaknál ne kezdene unakozni

_Kappadókia Epeiros (NPC/NJK)

_Kappadókia Epeiros (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.13, 15:36

Hali mindenkinek!

1. Hello, magyargergely. Ezúttal egyetértünk, a legutolsó pontig.
Én is egy kicsit hiányolom az ismertebb borokat. Még ha bemutatás nem is kerekedik belőle, legalább emlitésszinten nem lett volna rossz megemlékezni róluk.

2. A dolog ott bukott meg - miszerint ez a cikk nem ad ötletet a mesélőnek. Nekem ugyanis adott...

3. Amúgy összességében szép cikk. Tényleg. Csak igy továb. Még ha bánt is, hogy itt-ott abszurditás is belecsúszott, amit annak a számlájára irnék, hogy a cikk irója nem túl magas fokon ért a borokhoz. (Én sem, ezért kényelmetlen, hogy én is találtam hibát.)

__balight the light knight (NPC/N (NPC/NJK)

__balight the light knight (NPC/N (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.04.22, 23:44

elnézést, tökéletességgel :D mér nincs itt javítás funkció?

__balight the light knight (NPC/N (NPC/NJK)

__balight the light knight (NPC/N (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.04.22, 23:44

"Ha mind ennyire ismeritek a borokat a játékon belül, és ragaszkodtok makacsul, hogy minden egységesen meglegyen, miért nem írjátok meg a cikk általatok helyesnek tartott variációját? Esetleg egy komplett kiegészítőt az összes fellelhető ételről-italról-bármiről?"

Professzionális tökéleteséggel bemutatott lúzerfordulat...

gojo

gojo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2083 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 13:36

"Van némi különbség a használható és a használhatatlan világleírásos információ között. Kap tőle ötleteket a mesélő a meséléshez (játékosok a játékhoz), vagy nem? (már azon kívül, hogy részletekbe menő leírásokkal untatja a játékosokat / játékostársait) Ha nem kap, akkor a téma fölösleges. Ettől volt olvashatatlan a Rúna magusos része."

ezek szerint egy jó írás megkülönböztető jele, hogy kap e ötleteket a mesélő a meséléhez vagy nem. most már csak az lenne a kérdésem, hogy ki az a mesélő akit itt alapnak veszünk??? van egy olyan meghatározott mesélő a világon aki ha kap ötleteket akkor az írás jó ha nem akkor rossz??? vagyis létezik A Mesélő??? avagy ha bármely mesélő kap ilyen ötleteket akkor az írás jó? mert ha ezen második verzió a jó megoldás akkor jelentem az írás jó. lévén én mint mesélő kaptam belőle ötleteket. mondjuk ez nem meglepő, hiszen én a rúnában is csak a magus dolgokat tudtam elolvasni....

azt vágom, hogy neked nem tetszik az írás. azt is, hogy minek. de azt nagyon nem, hogy minek akarod bebizonyítani, hogy neked van igazad és ez egy szar írás...

Sigmund

Sigmund

  Uwel Ökle

 • Fórumita
 • 3321 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 09:10

Tetszett, és szerintem is a világ hangulata, élete at ami az igazuán élvezetes egy szerepjátékban. Ha hentelni meg kockát rázni akarok, leülök diablózni. Ez SZEREP játék. A cikk ehhez jól illeszkedik, és ezért nagyon tetszett.
arden: azért nem egészen van úgy ahogy mondtad, a legtöbb hozzászólás dicsérte és elismette az anyagot, csak egy-két apróbb hiányosságát hozta fel. Nem szólta le senki, Radivojt kivéve akit most inkább nem minősítenék, mert még randát találok mondani.

arden

arden

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 4 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.12, 21:44

Végigolvastam a hzzászólásokat, és kis idő múlva, mikor lehiggadtam, megírom eme reagot.

Mélyen tisztelt szakértők. Ha mind ennyire ismeritek a borokat a játékon belül, és ragaszkodtok makacsul, hogy minden egységesen meglegyen, miért nem írjátok meg a cikk általatok helyesnek tartott variációját? Esetleg egy komplett kiegészítőt az összes fellelhető ételről-italról-bármiről?

Igen tisztelem az írót, hogy bele mert vágni, hisz valószínűleg ő is tisztában volt, hogy sokan leszólják, mégis közreadta. Pocskondiázni könnyű, teremteni kicsivel nehezebb...

borisz

borisz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 161 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.12, 16:48

magyargergely:
a "reklám" egyáltalán nem 'Ynevidegen' a cikkben. ha már ez az írás azt is hivatott bemutatni, hogy 'Yneven is élnek az emberek', akkor simán belefér az ilyesmi. ügyesen tette bele a képzeletbeli, s a valós szerző egyaránt.

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.12, 12:33

ha predoci, akkor érthető a kihagyás. (Más predoci sem szerepel konkrétan)
Izé... ezzel eléggé mellényúltam... a franc se tuggya már, mit akartam volna írni... :D

Radivoj: egyfelől jogos, játékban használható info nincs benne túl sok. Másfelől viszont... ehh, inkább legyen szvsz kétszáz oldal rizsa Ynevről, amiben akad itt-ott használható cucc is, mint két oldalnyi tömör összefoglaló. Magánvélemény. :P Mert minden ilyen aprósággal (szerintem) átjön kicsi a világ hangulatából is; abból az egyébként gyakran elsikkadó szempontból, hogy Yneven is élnek az emberek. (ezért tetszik nekem személy szerint a Harsona)
Mindegy.
pá.
d. :D

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.12, 08:38

Összefoglaljam a cikket?

Itt van ez a borfajta, ittam belőle, ízlett, akik sokat isznak belőle, berúgnak.
Itt van ez a borfajta, ittam belőle, ízlett, akik sokat isznak belőle, berúgnak.
Itt van ez a borfajta, ittam belőle, ízlett, akik sokat isznak belőle, berúgnak.
Van némi különbség a használható és a használhatatlan világleírásos információ között. Kap tőle ötleteket a mesélő a meséléshez (játékosok a játékhoz), vagy nem? (már azon kívül, hogy részletekbe menő leírásokkal untatja a játékosokat / játékostársait) Ha nem kap, akkor a téma fölösleges. Ettől volt olvashatatlan a Rúna magusos része.

Ez egy interaktív játék, nem szájtáti csodálkozás köré épül. És hát regényben sem állja meg a helyét az efféle érdekességmentes kitérő, salgarizmus a baobabgyökérről. Lásd még: „én megszenvedtem a művészetért”.A cikk 10%-ot kap, ezt is csak a kissé fantáziapiszkáló Vérbosszú miatt.
Amúgy lehetséges Ynev-leírást írni kenetteljes hang nélkül?

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.11, 23:46

Hali.
magyargergely: kicsit akkor kötözködnék :D
A Chamod és a Kékpalackos tehát a Fekete vizekben szerepel... Mint milyen bor? Mert ha predoci, akkor érthető a kihagyás. (Más predoci sem szerepel konkrétan). Ahogy a dwoon borokból is csak egy (meg annak óbora).

(amúgy okés, és tényleg csak kötözködöm :P )

Másrészt erioni fószer írta, olyan szemszögből, hogy ő mit kóstolt... ez szvsz a Harsona egy védhető vonása, hiszen teljesen szubjektív, és az esetleges "ynevtelenségeket" ennek számlájára lehet írni.

Radivoj: :D
Való igaz, hogy a hegyes fül + homlokpánt + hosszúkard & csuklya Magasztosh Kalandozótsapat a kocsma kötelező szétverése (kötekedő részegek rulz!) előtt TÖKMINDEGY, milyen fantasy-bort iszik ("egy pint Sárkányvért!"); de vannak többen, akiknek általában tetszenek a világleírások, max. némelyikre azt mondják, hogy "köszi, felejthető volt". :D

d.

magyargergely

magyargergely

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 41 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.11, 22:22

Üdv!
Daekow,
Igazad van, misebor. Örülök, hogy megértetted a mondandómat is... :D
A Contemion tényleg az, de ha a Tharr-bor bekerült, akkor ennek is be kellett volna, valamint a többi kihagyása egyértelművé teszi, hogy nem-ismeret miatt maradtak ki.
Egyébként az általam említetteket megtalálod:
Chamod, Chemessi kékpalackos: Fekete Vizek
Davaloni Fekete Bor: Gorviki pokol
Shadal: Kocsmák, ivók (Rúna)
Abasziszi százéves bor szinén itt.
Szóval ezeket illett volna bele venni. Furán néz ki, ha írnak egy cikket valamiről, hogy szinesebb legyen a MAGUS, csak éppen az addigi eredmények és alkotások maradnak ki belőle... De mégegyszer megjegyzem, ettől még az itteni leírások nagyon jók!

Rasivoj,
Szerintem ne ízetlenkedj. Az egész MAGUS-t össze lehetne foglalni 30-40 oldalnyi táblázatban és vázlatos megjegyzésekben, de szerintem pont a szines leírások teszik élvezetessé... legalábbis én szeretem olvasni őket.
És a legtöbb mesében szerintem van helye, nem felolvasni kell, hanem mondjuk nem minden kocsmában csak "bor" meg "sör" lesz a kínálat. Persze, vannak, akik csak úgy játszanak, hogy "jön a szörny, dobjatok támadást", nekik tényleg lehet, hogy felesleges ilyeneket olvasgatni.
Persze lehet, hogy én látom rosszul.

lenday

lenday

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 51 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.11, 15:44

Helló!
A cikk érdekes volt.
Ha kevésbé lett volna részletes és szerteágazó még egyet is értenék Radijov-val. Így viszont (bár hosszú volt) azt hiszem megérte elolvasni.
Nem hinném, hogy minden mesélésnél fel kéne olvasni, de mind a játékosok, mind a mesélők ötletet meríthetnek belőle. Ez egy kis plusz színt adhat a karaktereknek, meséknek.
Persze az is igaz, hogy ezeket a dolgokat többnyire már kialakították a party-k. De kezdőknek mindenképpen jól jöhet.

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.11, 14:49

És akkor már mind a káposztatermelésről, mind a borfogysztásról szóló szöveget föl lehet olvasni a mese közepén, játékostársaink nagy megelégedésére.

Vagy még jobbat mondok, hogy interakítív legyen: a mesélő olvassa föl a káposztásat, és az 1k10-zel meghatározott játékos a borosat! Utána pedig in character vita lesz.

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.11, 14:44

Ideje megírni az ynevi káposztatermelés és -fogyasztás körülményeiről szóló értekezést is.

Legalább ennyire fontos.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]