Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Andrew Field: Demonvirag kritika (Mantis)


 • Válasz írásához lépj be
259 hozzászólás érkezett eddig

wyquin

wyquin

  Rendszeres fórumozó

 • Admin
 • 288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.26, 18:29

Üdv Mindenkinek!

Andrew_Field

Egy apróság, a legutóbbi bejegyzésedben idézőjelbe tetted a megörvendeztetem szót.
Ennyi kellett volna az előzőben, és senki sem értette, erthette volna félre. Gesztusnyelv és hanghordozás nélkül ilyen apróságok (pl. smiley-ik) fejezhetik ki teszem azt az iróniát, öniróniát, amit IRL amúgy jól látnánk.

A kérdésre visszatérve, megtiszteltetésnek veszem, ha valaki úgy véli, tudok segítséget nyújtani egy írása csiszolásában.
És nem továbbítom a kukába az írásokat, még akkor sem, ha némelyik bizony már megérdemelte volna :-D.

Üdv: Wyquin

jenoe

jenoe

  boardgamegeek

 • Fórumita
 • 1424 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.23, 22:18

> addig a reputaciod.. hogyan is mondjam.. nem eleg szilard.

Firefly rulez. Jár ezért pont? :-D

_Andrew_Field (NPC/NJK)

_Andrew_Field (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.23, 20:11

BePe: félreértettél. Nagyon, nagyon és még egyszer nagyon hálás leszek Wyquin mesternek, ha hajlandó foglalkozni a neki megküldött írásommal. Fel sem merült bennem az, amit Te hoztál ki az előző megjegyzésemből. A "megörvendeztetem" megint önirónia volt, valahogy így: "lehet, hogy amint meglátja, amit küldtem neki, egyenesen Recycle Bin lesz az iromány sorsa".

Ne gondold, hogy eddig nem voltak kritikusaim. Pl. nagyon sokat adok Hanna véleményére, aki volt annyira rendes, hogy nem is egyszer elemezte a Hozzá küldött irományaimat. Rajta kívül is tudnék még mondani neveket a Delta Műhely tagjai közül, nem is egyet, akiknek a véleményére bíztam a történeteimet. De sohasem az vezetett eddig sem, hogy "majd a Mester megmutatja nektek", és azt hiszem, erre Hannánál jobb tanúm nincs is.

Az olvasók véleményeivel pedig az rpg.hu oldalain már 10 alkalommal találkozhatott bárki, hiszen kb. 2002 óta ennyi novellámat jelentetted meg Te magad itt. Voltak jobb és rosszabb vélemények, de nem gondolom, hogy aki már olvasott tőlem bármit, az ennek a mostani kritikának az alapján dönt a "reputációmról". Nem azért, mert ez a kritika lehúzott, hanem azért, mert az az ember összehasonlította azt, amit olvasott, azzal, amit most Mantis írt. És eldöntötte, hogy a kritikának hisz, vagy annak a benyomásnak, amit a novellák olvasásakor érzett. Persze az is lehet, hogy a kettő egybevágott, de ezt bízzuk azokra, akik olvasták azokat a novikat.

Ne haragudj rám azért, hogy ilyen szavakat használok, mint a "megörvendeztet". Nem gondoltam volna, hogy ebbe még bele lehet kötni. Máskor majd vigyázok, hogy ezt az egyébként a Magyar Értelmező Kéziszótár szerint "választékos" kifejezést ne használjam ilyen szövegkörnyezetben. Alaposan vissza kell olvasni ahhoz, hogy megtaláld, de egy jóval korábbi rpg.hu-s hozzászólásomból (ha jól emlékszem, a Scriptóriumról volt szó) kiderül, hogy Wyquint nagyra tartom, mint ahogyan Téged is (hiszen amit ennek az oldalnak, és egyáltalán a magyarországi rpg-nek az életben maradásáért megteszel, az tényleg emberfeletti). A már említettek mellett a korábbi hozzászólók közül pl. Celsior, Raon vagy Redguy is olyan emberek, akiktől csak tanulni lehet. Remélem, hogy az eggyel korábbi hozzászólásomat Ők nem értékelték gőgösnek, mint ahogyan nem is akartam, hogy olyan legyen.

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4677 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.23, 13:15

Andrew_Field
a magam igenhalk megjegyzese:

'akkor Wyquint megörvendeztetem vele'
helyett szerintem kicsit helyesebb lett volna ha ugy irod: 'tisztelettel megkerem ra, hogy lektorkent nezze at'.

csak igy megintcsak az sut az irasodbol, hogy kiadonak valo leadas elott valamely szerencses egyed bepillantast nyerhet Az Alkoto Legujabb Muvebe.. holott a legutobbi tevekenyseg fenyeben ugy tunt, pont ezen attitudot sikerul emberkent levetkezned..

az 'orvendezessel' kapcsolatban majd szivesen latom barmelyik leendo lektorod / kritkusod kulonbejaratu velemenyet..

addig a reputaciod.. hogyan is mondjam.. nem eleg szilard.

tovabbi kellemes napot!

_Andrew_Field (NPC/NJK)

_Andrew_Field (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.23, 10:41

Celsior: soha ne mondd, hogy soha alapon, ha lesz még egy, akkor Wyquint megörvendeztetem vele, még a kiadóhoz való továbbítás előtt. Valamire csak jó lesz a dolog, ha másra nem, hát arra, hogy a regénnyel együtt őt is darabokra szedje a következő kritika :aboci:

Monyok

Monyok

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 240 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.23, 07:56

Bolch: de, igen. Fenti idézetek és részletek alapján jóindulatúan nevezzük bűnrossznak. Attól még tetszhet egy laikusnak, de jó, az nem lesz.

celsior

celsior

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 703 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.23, 01:24

...egy közepes tanács,

A következő Andrew Field regény menjen át Wyquin láncfűrészes rostáján.

cels.

PS: Persze, feltéve ha...

Bolch

Bolch

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 121 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.22, 21:08

Van harmadik lehetőség is: hogy ti. MÉGSEM olyan pocsék a regény, mint amennyire a két kritika közül az egyik alapján tűnik... :aboci:

wyquin

wyquin

  Rendszeres fórumozó

 • Admin
 • 288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.22, 20:12

Üdv Mindenkinek!

Andrew_Field

Ha olvastál már pocsék művet, amitől hidegrázást kaptál, és feltetted magadban a kérdést, hogy ez vajon hogy a lótüdőbe jelenhetett meg, akkor íróként is érdemes elgondolkodnod, hogy amit írtál, szerinted elég jó-e.
Az egészséges önkritika pedig időnként hasznos dolog.

Ami viszont a lektorokat, szerkesztőt, stb. illeti, amit írsz, elszomorító.
Azt javaslom, hogy ha legközelebb írsz valamit, ne hallgass csak az ő véleményükre. Bár az utóbbi években egyre szaporodik azon kiadványok száma, amiknek nagyon nem kellett volna megjelenniük, sokunkban él (élt) némi remény, hogy ez csupán a megfelelő kiadói fázisok kihagyásának eredménye.
Ha nem így van, akkor komolyabb baj van a kiadód háza táján. És ha továbbra is olyanokkal nézeted át a műveidet, akik ennyire kritikán aluli teljesítményt nyújtanak, akkor ne várj jobb eredményt.

Persze, esetleges mentségükre el kell mondanom, van az úgy, hogy megkapják az utasítást: ennek ekkorra meg kell jelennie, akármilyen állapotban is van.
És meg is jelenik, akármit csinál a lektor.

Nem tudom, jelen esetben melyik változatról volt szó, de a végeredményt tekintve mindenesetre egyik sem szerencsés.

Üdv: Wyquin

_Andrew_Field (NPC/NJK)

_Andrew_Field (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.21, 17:03

Csak hogy legyen 250. hozzászólás...

Mióta ide karcoltam az első "véleményemet", már higgadtam egy jó adagot. Ahogyan Wyquin is írta, azt az elsőt nem menti semmi. Nem is próbálom meg mentegetni.

A regénnyel kapcsolatban: aki elolvasta, egészségére, aki nem fogja elolvasni pl. ennek a kritikának a hatására, az mással tud tölteni kb. 24 órát. Talán fontosabb, hasznosabb dolgokkal.

Valaki írta nekem, hogy az a döntés az enyém volt, hogy a regény jelenjen meg. Hogy utána mi a sorsa, arra már nincsen ráhatásom, de az első döntést én hoztam meg. Ok. Az vesse rám az első követ, aki egy hasonló helyzetben azt tudta volna mondani: "Khmmm..., nagyon megtisztelő a felkérés, de még nem érzem érettenek a művet a megjelenésre."

A kritika alapján talán nehezen elképzelhető, de ennek a hat éve megírt regénynek a kiadásra előkészítése kb. három hónapot vett igénybe. Ez idő alatt a szerző - elfogult - szemén kívül átolvasta a teljes anyagot három lektor, aztán jómagam a 650 ezer karakteres szöveget lenyomtam 500 ezer karakterre, és ezt követően még egyszer átnézte az egészet legalább két független olvasó. És csak ezt követően került oda a Cherubionhoz az anyag. Én elfogult vagyok nyilván, ez talán rendben is van. De voltak további emberek, akik átolvasták a több mint 200 oldalt, átrostálták az egészet, szóvá tettek kifejezéseket, fordulatokat, szóismétléseket, majd a javítások után ismét átnézték a szöveget. A késznek tervezett változatot elküldtem több már megjelent írónak (ismerősöknek), de választ csak egyiküktől kaptam. Vagy EZ is válasz?

Ezek után ennyire telt.

_Sindri (NPC/NJK)

_Sindri (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.21, 12:04

hoppá kihagytam hogy copyright Attila:)

_Sindri (NPC/NJK)

_Sindri (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.21, 12:01

:aboci: Whoa, gyerekek, ha ez így megy tovább, nap végére a hozzászólásokban levő ostoba szobizmusmennyiség hülyeségmutatója átfordul a kritikus ponton, és fekete lyukká alakulva magába szívja a ma ismert Univerzumot... - ezt a Kódex hozzászólásainál találtam:) Na ehhez annyit tennék hozzá hogy ezek miatt éri meg olvasni a fórumokat meg az összes hozzászólást:D

Brutalis

Brutalis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.21, 11:41

Kraus: akkor fogyasztói vélemény. Az mennyivel rosszabb? Meglátta az első röpképtelen madárembriót az elé tett tojásrántottában, és nem kívánt tovább döfködni a villájával, hogy mikor ér csőrt vagy szárnyat a hegye.

Kraus

Kraus

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 176 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.20, 22:04

Turin: Ha pár kiragadott idézet alapján akarsz megítélni egy regényt, szíved joga. Azért ezt ne tituláld "olvasói vélemény"nek

mg-b

mg-b

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 716 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.20, 21:05

BrotherT:

Én csak azt nem értem, hogy egy olyan fajta recenziónak, amilyet Mantis írt, és amelynek célja az olvasók tájékoztatása (ez mégiscsak az Ismertető rovat), miért kellene egyben arra is törekednie, hogy okítsa a szerzőt? Annak nem ez a módja és nem itt a helye.

_Sindri (NPC/NJK)

_Sindri (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.20, 20:22

Ehh..akkor ezek szerint igen durva lehetett az a kimoderált rész amit nem volt szerencsém olvasni...

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6618 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.20, 20:22

Andrew Field: Démonvirág kritika (Mantis)

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4449

wyquin

wyquin

  Rendszeres fórumozó

 • Admin
 • 288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.20, 14:30

Üdv Mindenkinek!

BrotherT

Igen, hát azt hiszem, ez éppen elég hatás lenne :-).
Szvsz, ha egy alkotó, kiadó, szerkesztő háromszögben nincs elég (ön)kritika ahhoz, hogy ilyenek ne jelenjenek meg, akkor kész áldás egy olyan kritika, mint Mantisé. Hátha ez betölti azt a feladatot, amit a kiadónak, szerkesztőnek, avagy az írónak önmagának kellett volna elvégezni, nevezetesen, hogy nem jelenteti meg a könyvet.
Ha csak így megy...

Sindri

Szvsz az író reakcióját a jelen körülmények között semmi sem mentheti, még akkor sem, ha esetleg magyarázhatja.

Üdv: Wyquin

_Sindri (NPC/NJK)

_Sindri (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.20, 14:25

Üdv

No,igaz itt már régen nem a témáról van szó,de azért elmondanám hogy nagyon tetszett a kritika...Bár a hangneme talán vitatható,de nekem azzal sem volt gondom,végülis az ilyen írásokat nem véletlenül titulálják "kritikának"...ezenkívül módfelett élvezetes olvasmány is:)A könyvet nem olvastam,ergo nem tudok és nincs is jogom róla saját véleményt alkotni azthiszem...A hozzászólásokról viszont nem igazán tudom mit gondoljak:a kritika mint mondtam jó,és az ilyen hangvétel meg is engedhető egy hasonló írásnak szerintem,de ez nem jelenti azt hogy most mindenkinek falkában kéne rávetni magát a könyv jobb sorsa érdemes írójára,és verbálisan máglyára vetni a könyvével együtt,ráadásul jópár olyan ember részvételével aki nem olvasta a szóban forgó művet... erről az oldalról talán érthető Andrew reakciója.Legalábbis én így gondolom...

_BrotherT (NPC/NJK)

_BrotherT (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.20, 13:11

Herbie: Az aranyos és tömör kritikát egyszer én kaptam anno. Elismerem, hogy Anrdew "maga alatt vágta a fát." Tudom, hogy nem írói kör és nem iskola, de azért mégis!!!! Egy ehhez hasonló vélemény mennyire segíthet a szerzőn? Most őszintén, szerintem csak a kedvét veszi el, de nem segít.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]