Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Andrew Field: Demonvirag kritika (Mantis)


 • Válasz írásához lépj be
259 hozzászólás érkezett eddig

Mantis

Mantis

  Ápolt

 • Fórumita
 • 502 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 12:25

Attila: tükörregényt csinálok belőle. :D

Mantis

Mantis

  Ápolt

 • Fórumita
 • 502 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 12:24

Kadmon: Rejtőnél nincs realista karakterábrázolás? Hát ez mellément. A Démonvirág esetében meg nem lehet igazán a karakterábrázolás hiányáról beszélni, lévén már a karakterek is hiányoznak belőle, mint olyanok. Amúgy meg Rejtő eszközei a humor, a groteszk, amik az ő esetében nem blődlit, hanem könnyen fogyasztható, mégis tartalmas írásokat eredményeznek. Andrew Field írása pedig nélkülöz minden írói eszközt vagy stílust. Egyszerűen arcátlanság egy ilyen irományt az olvasóközönség elé tenni.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 12:22

Mantis:

Írjál jobbat, vazze!!!


:D

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 11:41

Mantis: Azt mondod, "blőd", legyen. De ez a stílusjegy az egész regényre jellemző, így, ha elkezded olvasni, nem meglepő, ha ilyen fordulatok kerülnek elő.
Egy Rejtő könyvnél sem kezd el az ember fanyalogni, hogy nincs benne realista karakterábrázolás és hogy a szereplők által elkövetett tettek nem felelnek meg a fizika törvényeinek.
Ráadásul ha úgy állsz hozzá, hogy "eddig nem tetszett, de csak azért is végigolvasom", akkor ne lepődj meg, ha a vége sem fog tetszeni.

bonehead: Nem hiszem, hogy igénytelen lennék, inkább csak mások az igényeim, mint a tieid :D
A Cherubion által kiadott könyvek valóban széles skálát ölelnek fel, de bizonyára nem adnának ki ennyi mindent, ha nem lenne mindegyiknek olvasói köre (különben már csődbe mentek volna). Az, hogy kinek melyik sorozat tetszik jobban, egyéni ízlés kérdése.

Kadmon

Farkas

Farkas

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 367 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 11:13

„A két harcos most egymás nyakát ragadta meg. Szorították a másik gigáját, ahogyan csak az izmaikból telt, és egyre pirosabbá váló arcukon látszott, hogy hatalmas erővel teszik ezt.”

ROTFL

Ez naggyon kemény!!! :D
Utoljára a L'art pour l'art társulat előadásában hallottam ilyen mondatokat, amikor a maestro a Winetou diafilm-változatát elemzi:D

_Moridin (NPC/NJK)

_Moridin (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.13, 11:05

A negatív reklám is reklám. Az író neked köszönheti, hogy elad még pár darabot a könyvéből...attól függetlenül, hogy mit írsz róla. :D

Valszeg én is megveszem, mert annyira nem lehet rossz, mint amit írsz, sztem az író sem és a kiadó sem teljesen hülye...:D

Samurai

Samurai

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 205 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 10:59

Jó lenne ezt eljuttatni a kiadóhoz. Nagyon szórakoztató volt a kritka.

Redguy

Redguy

  Stray Bullet

 • Fórumita
 • 866 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 10:52

"Akinek nincs hozzá született tehetsége az pótolhatja szorgalommal és ismerősei közül kritikusokkal."

Ezt márványba kellene vésni, aranybetűkkel. Kiegészítve persze azzal, hogy nem árt még az egészséges önkritika sem.

Zajec

Zajec

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 223 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 10:48

A könyvet nem olvastam, de a kritika kifejezetten szórakoztatott, jókat vigyorogtam. Mantis, írj paródiát!

GGOT

GGOT

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 87 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 10:27

Bizton állíthatom, mivel magam is botcsinálta író volnék, hogy egy fantasy kalandregényt összedobni nem nehéz, úgy hogy azért fantáziadús, fordulatos, cselekményes legyen, és koherens legyen a stílusa. (a fantasy kaland ponyváktól én tényleg nem várok komoly stílust és mondanivalót, csak Tartalmas szórakozást) Akinek nincs hozzá született tehetsége (pl nekem sincs) az pótolhatja szorgalommal és ismerősei közül kritikusokkal.
Sajnos a Démonvirág olvasása közben az volt az érzésem, hogy én vagyok az első aki olvassa a regényt, mintha még Field sem olvasta volna vissza... Ráadásul nekem ötlettelen és nem jó hangulatú ez a világ ahol játszódik, szal csak a baj van vele :D

Nemtom eljutnak-e az íróhoz ezek a kritikák, de én még sok gyakorlást, és főleg sok világirodalom olvasgatást tanácsolnék, mielőtt előrukkol a következő regénnyel.

_komorán (NPC/NJK)

_komorán (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.01.13, 10:11

bonehead: túl erősen fogalmazol. Én is olvastam a Démonvirágot, és semmi esetre sem mondanám torzszülöttnek. Egy könnyed kalandregény, sajnos kijavításra váró (és nem már kijavított) hibákkal (pl. hősiesség, jellemábrázolás, fogalmazás terén), ezek ellenére lehet élvezni a könyvet. Ha nem tetszik nekem egy könyv, inkább abbahagyom az olvasását, minthogy több időt pazaroljak rá - a Démonvirágot végigolvastam. Sok sokkal jobb mű van, de szép számban vannak rosszabbak is, sajnos én is láttam már néhány olyat, aminél komolyan elgondolkodtam, hogy kerülhetett sor a kiadására.
Az is kemény, ráadásul szerintem teljesen a valóságtól elszállt mondtatod, hogy "Andrew Fieldnek egyértelműen köze sincs az íráshoz". Olvastál már tőle novellákat? Ugye nem? Pl. a Lélekharang fordulatos, izgalmas írás, nagyon tetszett.
Mielőtt az irodalmi igénytelenségemről kezdenél beszélni, elmondom, hogy kedvenc regényeim között vannak: Orwell: 1984, Állatfarm, Steinbeck: Édentől keletre, Keyes: Virágot Algernonnak, Marquez: Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája...

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6611 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 10:08

Mantis, a kritika tetszett. :D

Atyaág, hogy tud valaki ekkora szart írni úgy, hogy azt ki is adják? :D

bonehead

bonehead

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 278 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 09:32

Az a nagy baj, ha egy kiadó még egy ilyen torzszülöttet is képes eljuttatni az olvasókhoz. Az első hozzászóló elrettentő irodalmi igénytelensége sem létezhetne, ha a felelősök képesek lennének meghúzni egy vonala. De nem képesek.

Andrew Fieldnek egyértelműen köze sincs az íráshoz, de nem az ő hibája, hogy ezzel soka szembesülhetnek. Ez a szakértelem nélküli irodalmi szerkesztők és kiadók felelőssége.

Pampalini

Pampalini

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 170 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 09:00

üDv!
A könyvet nem olvastam, de ha a kritikának csak a fele lenne igaz..:D((( már akkor is elszomorító lenne.

"Egyszóval nem Thomas Mannt vagy Umberto Ecot várunk egy fantasy műtől..." Elég szomorú, hogy már az elvárásaink is a béka seggénél..:D Fantasy-t úgy is lehet írni, hogy az ember beleborzong (s nem a vér/csata/gyilok hanem a jellemábrázolás és a történet végett). Orson Scott Card, George R.R. Martin, csak hogy kettőt említsek! És még bőven lehetne sorolni.

"...de talán hasznos lenne ha mindenki mielőtt írásra adja a fejét elolvasna néhány hasonló klasszikust." Lehetne inkább kötelező, de kétségkívül hasznos lenne..:P
P.

eldar

eldar

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 101 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 08:47

Khm. GGot: Denningtol szerintem probald meg a Parched Sea-t elolvasni. (Bar nekem a Prism Pentad is tetszett. Kivancsi lennek, hogy a forditas ment-e felre, mert en csak az angolt olvastam.)

GGOT

GGOT

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 87 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 08:26

Nos, részemről teljesen egyetértek Mantis kritikájával. A megdöbbentően sekélyes karakterábrázolás kizárja a szereplők megkedvelését. A történet túlzottan egyszerű, komoly érdekességet nem tartogat, a leghihetetlenebb pedig hogy ilyen gyengén megfogalmazott mű egyátalán megjelenhet.
Kicsit olyan érzetet kelt a dolog, mintha egy kissrác kedvenc rajzfilmhőseiről írt volna egy regényt, mely stílusban félúton áll a magyar népmesék és a fantasy standard közt. Nem könnyen vitt rá a lélek, hogy végigolvassam...
Jelzem a Lélektánc c. antológiában megjelent egy Field novella, nos, a puszta bosszankodás kedvéért inkább nem olvastam el, de már az első mondata is beszédes : "A halott még nem hűlt ki."
A Cherubionnál sok, nagyon tehetséges, és kiforrott stílusú író van, a kedvenc kiadóm majd'minden könyvüket elolvasom, de ehhez a műhoz fogható mélyrepülést még nem tapasztaltam a kiadónál. Talán utoljára a Baldur's Gate egy hét alatt kierőlködött regényváltozata, és az elképesztően tehetségtelen Troy Denning dark sunos prizma pentalógiája volt hasonló. ("Rikus ordított.")
Egyszóval nem Thomas Mannt vagy Umberto Ecot várunk egy fantasy műtől, de talán hasznos lenne ha mindenki mielőtt írásra adja a fejét elolvasna néhány hasonló klasszikust.

Defekt

Defekt

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 386 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 08:18

Grat Mantis! Ez yo volt! :D

Mantis

Mantis

  Ápolt

 • Fórumita
 • 502 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 07:47

Kadmon: szvsz az igazság valahol sokkal messzebb van, mint ami még nyomdafestéket eltűrne. :D
Én nem tudom milyen heroikusságról beszélsz, ez a regény nem heroikus, hanem blőd. Ordítóan, ostobán blőd. A szereplőket meg lehet, hogy könnyű volt megjegyezni, de sjanos nagyon nagyon nehéz elfelejteni őket. Sose olvass jobbat.

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 00:31

Az igazság szerintem valahol a két ismertető között van :D
A regénynek valóban vannak hibái, és jót tett volna neki még pár hét (hónap?) szerkesztés.
A történet szerintem elég lendületes, hogy ezeket a hibák ne akadályozzák a mű élvezetét, ha az olvasó élvezi a regény stílusát, ha pedig nem, akkor úgyis mindegy.
A heroikusság hozzátartozik a szerző stílusához, ezt vagy szereti az ember, vagy nem. De legalább nem halhatatlan egyik szereplője sem, mint Gorduin vagy Drizzt. :D
A helyszínek is elég változatosak voltak, habár lehet, hogy nem lettek túlzottan leírva, de a sztorit olvasva bennem elég jól megmaradtak. Lehet persze, hogy csak a fantáziám tette élővé, nem tudom.
A szereplők lehet, hogy sablonosak voltak, de legalább könnyű volt őket megjegyezni :P A regény végére szerintem minden olvasó elég jól megismeri őket.

(Mindehez persze hozzá kell tennem, hogy én úgy általában kedvelem Andrew Field írásait, s így ez a stílus bejön nekem.)

A legtöbb felsorolt tárgyi hibával amúgy én is egyetértek, valóban nem egy szovjet realista mű, de olvasás közben nem éreztem, hogy ezek kirántanának a történet hangulatából.

Kadmon

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6618 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.01.13, 00:31

Andrew Field: Démonvirág kritika (Mantis)

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4449


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]