Ugrás tartalomhoz


Fotó

Shadon


 • Válasz írásához lépj be
567 hozzászólás érkezett eddig

Kieron

Kieron

  Homályszövő

 • Fórumita
 • 971 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.10.06, 18:22

Thanatosz:

A nemesek rangjelzői "csökkenő sorrendben" a következők:

Király, főherceg, herceg: Bel
Helytartó, kormányzó, seregvezér: Vel
Palotagróf: Vir
Vár- és gyepűgróf: Ves
Sereg- és flottabáró: Sil
Lovag: Del
Vitéz: Des

-béli: Ante-, Cera-

(A Garmacor vére c. regény függeléke alapján, ott bővebben megtalálod ezeket, plusz a papok és szabadosok címeit is.)

Thanatosz

Thanatosz

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 48 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.10.06, 17:58

Üdv!

Fel tudná sorolni valaki, milyen rangjelző szócskák vannak használatban Shadonban és mit jelölnek? Néhányat ismerek, mint a Ves (báró), Del (lovag), Bel (király, herceg), Sil (zászlósúr).

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.16, 11:12

Hali.

Szögezzük le, hogy a cölibátus evvel az erővel a keresztény tanításokkal is alapvetően ellentétes; ugye írva vagyon, hogy "szaporodjatok és sokasodjatok". Mégis, másfelől a katolikus cölibátus bevezetése előtt ismert volt már az önmegtartóztatás ezen formája. A keleti vallások szerzeteseiről ne is beszéljünk.

A böjtnek az archaikus időkben mi értelme volt az önmegtartóztatáson kívül...? Manapság természetesen egészségügyi szempontból is vizsgálhatjuk a böjtöt, sőt az archaikus táplálkozási szokásokat is, de az eredeti értelme inkább enek is az önmegtartóztatás volt. A bibliai zsidók nem dőzsöltek éppen a hétköznapokban, és minden napjukra szigorú étkezési előírások vonatkoztak (tejes és húsos ételek, ugye) Plusz egyéb böjti időszakok: a hosszúnap (bár az lehet, hogy későbbi); és mindennek ellenére ott voltak pl. az esszénusok, aszketikus életvitelükkel és még szigorúbb böjti előírásokkal. Ugyan miért...?

Ynevre visszatérve: nem véletlenül írtam, hogy a sóvár éhség metafizikailag Ranagol transzcendens megismerésének egyik útja. Nyilván ott azért kissé önveszélyesebb a dolog, a beavatott hívek ugyebár öként éhen pusztulnak. Ez nyilván messzemenőkig idegen az Élet Teremtőjétől, a Jóság Forrásától; de az elv maga végső soron azonos.

A fizikai fájdalom lelki megtiszító, megvilágosító hatásairól lenne szó a flagellánsok esetében; az önként vállalt szenvedés, amely a gőg ellentéte, tehát végső soron pozitív hatású. Vizionáltam egy olyan "alapítót", aki a hívei HELYETT szenvedett, amiről szintén nehezemre esik negatív dolgokra asszociálni, lévén önkéntes áldozat, és a mély hitből táplálkozik.

A jó öreg Földre visszatérve: mi hajtotta a valódi flagellánsokat? Ha úgy tetszik, mi ÉRTELME újraélni Krisztus szenvedéseit nem szimbolikus, hanem szó szerint húsba vágó szinten? Kinek lesz, kinek lett ettől jobb?

Amúgy az önmegtartóztatás és a szenvedés közt nincs olyan éles határvonal szerintem. Az eunuchnak nem kunszt tartózkodni a nemi élettől, az életerős és egészséges érdeklődésű férfinak meg igen. Mert megvon magától valamit, ami nem szokás megvonni; ha nincs hiányérzet, legalább valamilyen szinten, akkor mit ér az egész...?

Nagyjából ezek alapján az a véleményem, hogy lehetnek flagellánsok Shadonban. Természetesen egyetérteni nem kell, nem azért írtam :D

Dronner: u2u ment.

:D
d.

Noro

Noro

  Anunnaki

 • Fórumita
 • 4994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.14, 08:33

Üdv

Hiszen Gorvikban kétségtelen a mások szenvedése általi megtisztulás. Ami nem jöhet Kránból, Te is írtad. Akkor honnan jön...? Mi az az előkép, amely szerint a SAJÁT szenvedés megtisztít...? Számomra logikusan: Shadon.

Iiiiigen. De az ÖNKÉNTES szenvedés is ilyesmi...?
Mert akkor az önmegtartóztatás legtöbb formája is kerülendő... A koplalás is (talán nem véletlen: van a koplalásnak, sóvárgásnak is Káosz-Angyala Kránban...), a nemi élettől tartózkodás is

Nem vagyok meggyőződve, hogy kell előkép. Ha mondjuk a gorviki vallást úgy tervezték meg, hogy könnyen, gyorsan juttasson energiát egy bizonyos entitásnak (aki vagy Ranagol, vagy nem), akkor céltudatosan belevehettek mindent, ami ezt elősegíti.

Ami a dolog szakrális oldalát illeti, sztem különbséget lehet tenni szenvedés és önmegtartóztatás között. Ha másképp nem, ott a szerzetesek harmadik szeme: ha az aura kezd sötétülni, akkor gáz van. (Tudom, ez eléggé földhözragadt megoldás)
Fontosnak tartom az ellenőrzött körülményeket. Pl. ha egy pap aszkézisre vállalkozik, társai és feljebbvalói vigyáznak rá, hogy ne tegyen kárt magában. Ez egy komplett mazo bandánál sztem elképzelhetetlen.
A cölibátus mellesleg a domviki tanításokkal alapvetően ellentétes. Következésképp a szerzetesrendek nem azért gyakorolják, mert erény, hanem azért, mert a család egyszerűen nem fér egybe az elkötelezettségükkel.

Pl. a paplovagságot sem szüntették meg a gorviki Dea Maculára tekintettel...

Őszintén szólva nem érzem a párhuzamot... Az egyik gyakorlat (önkínzás) szvsz alapvetően téves, a másik (jó ügyért harcolni/ölni) alapvetően helyes. Ha a tévedésre ráébrednek, felhagynak vele. Ha egy helyes gyakorlattal kapcsolatban adódnak kellemetlen felhangok, azt azért megtartják.

Megjegyezném, nem állítom, hogy így történt. Sztem az egyházban sosem létezett az intézményes szenvedés gyakorlata, így nem is kellett feladni. De elvben elképzelhetőnek tartom, hogy a Godon bukása utáni sötét időkben megtévelyedtek, majd a gorviki elfajzás után rendet raktak a maguk háza táján.

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 5763 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.13, 10:53

Írtam a hozzászólásban is: egészében elérhető valahol az írás? Vagy el tudnád nekem küldeni? Egészében elolvasnám, mert az egyik projektemhez lehet, hogy átemelnék belőle/figyelembe venném.

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.13, 10:49

Hali.

Innen: Adalékok a shadoni Egyházhoz 4.

Flagellánsok Shadonban?? OK, lehetnek, de ERETNEKEK! A szenvedés, a kín, mint a megtisztulás egy formája nagyonis Ranagolita vonás (hogy kinek a kínja, az mellékes) - Gorvikban rendeznek olyan körmeneteket, ahol a résztvevők rituálisan egymást korbácsolják meg (a "inhumán" Kránban az ilyet valószínűleg lenéző mosollyal konstatálnák...)


Mondom még egyszer, én is sokszor végigzongoráztam magamban ezt. És pont ezekről az általad írt dolgokról jutottam arra a következtetésre, hogy miért is ne. Hiszen Gorvikban kétségtelen a mások szenvedése általi megtisztulás. Ami nem jöhet Kránból, Te is írtad. Akkor honnan jön...? Mi az az előkép, amely szerint a SAJÁT szenvedés megtisztít...? Számomra logikusan: Shadon.

Az aszketizmus egy dolog, a kín és szenvedés viszont sztem egy másik. Szakrális nézőpontból az ilyesmi hajlamos fölkelteni a negatív entitások figyelmét. Ami sztem válaszol arra, hogy miért ne :)


Iiiiigen. De az ÖNKÉNTES szenvedés is ilyesmi...?
Mert akkor az önmegtartóztatás legtöbb formája is kerülendő... A koplalás is (talán nem véletlen: van a koplalásnak, sóvárgásnak is Káosz-Angyala Kránban...), a nemi élettől tartózkodás is stb.

Egy másik szempontból pedig, ha valaha volt is ilyen Shadonban, a gorviki "görbe tükör" is elvehette tőle az egyház kedvét.


Evvel viszont nem értek egyet.
Pl. a paplovagságot sem szüntették meg a gorviki Dea Maculára tekintettel...

:nyenye:
d.

xinaf

xinaf

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1098 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.08, 12:48

Üdv!

Xinaf, Cikornya:

(OFF)A hatályos kánon (CIC) szerint bármely megkeresztelt, katolikus férfiből lehet pápa, ha a konklávé megválasztja - de ha addig nem volt püspök, akkor előbb sebtiben püspökké, ha pap sem, akkor előbb pappá, majd gyorsított eljárásban püspökké szentelik. Tehát valamilyen szinten mindkettőtöknek van igaza... :)

Katolikus egyház és kollektív döntéshozás: nekem valami "pápai tévedhetetlenség" is rémlik. :(
(/OFF)


Maradok tisztelettel: Alister

(OFF)Ez egészen pontosan úgy igaz, hogy a pápa egyházi döntésekben tévedhetetlen, ha kinyilatkoztat Szent Péter trónján. Erre eddig ha jól tudom egyetlen egyszer volt példa.(/OFF)


alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3485 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.08, 09:07

Üdv!

Xinaf, Cikornya:
(OFF)A hatályos kánon (CIC) szerint bármely megkeresztelt, katolikus férfiből lehet pápa, ha a konklávé megválasztja - de ha addig nem volt püspök, akkor előbb sebtiben püspökké, ha pap sem, akkor előbb pappá, majd gyorsított eljárásban püspökké szentelik. Tehát valamilyen szinten mindkettőtöknek van igaza... :rohog:

Katolikus egyház és kollektív döntéshozás: nekem valami "pápai tévedhetetlenség" is rémlik. :rohog:(/OFF)


Maradok tisztelettel: Alister

KD_Chan

KD_Chan

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.08, 06:54

(OFF)

Üdv!

[/quote] Diakónus: Magyarul alszerpap. Nem szolgáltathat ki szentségeket (keresztség, bérmálás, házasság, egyházi rend, gyónás, betegek kenete, szentáldozás), de ezen kívül végezhet szertartásokat (gyakorlatilag akármelyikben segédkezhet). (Ha jól tudom, házasodhat. Emlékeim szerint csak a görög katolikusoknál létezik valójában.) [/quote]

Nos ma már valóban kevés diakónus van a katolikus egyházban, de azért még akad. Pl. egyik ismerősömet is egy alszerpap temette el. Persze a mai paphiány miatt az egyház nem nagyon preferálja. Áldozópapból is kevés van, az meg ugye fontosabb lenne.

[/quote] Püspök: Egy terület egyházi vezetője. (Kizárólag nőtlen vagy özvegy lehet, akár római, akár görög katolikus.) [/quote]

A püspök valóban nőtlen kell, hogy legyen. Éppen ezért alakult ki az az érdekes gyakorlat az ortodox, és a görög-katolikus egyházban, hogy általában szerzetesekből szentelnek püspököket. Ugyebár ők mindig nőtlenek.

KD

(/OFF)

Cikornya

Cikornya

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 672 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.07, 23:53

Olvass utána a dogmatikában, ha nem hiszed. :rohog: Bármely katolikus hívő lehet pápa. Nem kell pap legyen. Se bíboros, se püspök, se semmi egyéb. Utoljára persze 1379-ben fordult elő, hogy nem a bíborosk közül választottak valakit, VI. Orbán pápa személyében. De ettől az elvi lehetőség adott. Off vége.

xinaf

xinaf

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1098 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.07, 23:28

És van még 1 fontos különbség. A pápa elvben bárki lehet. Nem kell pap legyen. Lehetne elvben nő is. Vagy akárki. :rohog: Még ha gyakorlatban ilyesmi nem is esett meg.
Meglepő liberalizmus, ami talán az őskeresztényektől maradt ránk. A főatya viszont csak a főpapok közül kerülhet ki (és csakis férfi lehet) elvben is.

(OFF)Már ne haragudj, de ez baromság...
A pápa Róma püspöke.
A Katolikus Egyház 3 papi rendet ismer: diakónus, áldozópap, püspök.
Diakónus: Magyarul alszerpap. Nem szolgáltathat ki szentségeket (keresztség, bérmálás, házasság, egyházi rend, gyónás, betegek kenete, szentáldozás), de ezen kívül végezhet szertartásokat (gyakorlatilag akármelyikben segédkezhet). (Ha jól tudom, házasodhat. Emlékeim szerint csak a görög katolikusoknál létezik valójában.)
Áldozópap: Akit a környelv papnak hív. Minden szentséget kiszolgáltathat. (A görög katolikusoknál házas embert is szentelhetnek pappá.)
Püspök: Egy terület egyházi vezetője. (Kizárólag nőtlen vagy özvegy lehet, akár római, akár görög katolikus.
A pápa annyiban különleges, hogy ő az egész Katolikus Egyháznak is a feje.
A papi rendbe való belépésnek feltétele, hogy az illető testileg és lelkileg egészséges férfi legyen, tehát pl. nem lehet impotens, és nem lehet skizofrén.
Ezek után hogy a jó francba lehetne olyan ember a pápa, aki nem pap? Pláne hogy lehetne nő?(/OFF)


Cikornya

Cikornya

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 672 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.07, 22:26

És van még 1 fontos különbség. A pápa elvben bárki lehet. Nem kell pap legyen. Lehetne elvben nő is. Vagy akárki. :rohog: Még ha gyakorlatban ilyesmi nem is esett meg.
Meglepő liberalizmus, ami talán az őskeresztényektől maradt ránk. A főatya viszont csak a főpapok közül kerülhet ki (és csakis férfi lehet) elvben is.

Recky

Recky

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.07, 19:56

Üdv!

Természetesen vannak párhuzamok, nem is kevés, pl. az Egyház felépítése stb., de vannak rendkívül lényeges különbségek is. Domvik ynevi istenség lévén nem mindenható, és rajta kívül vannak más istenek is.

Ez ténynek ugyan tény, ám, mint arra Klizen is utalt, Domvik hívei ezt nem fogadják el: ők ugyanúgy saját istenüket tartják az egyetlennek, ahogy a keresztények is. Ez tehát nem különbség a két vallás között.

Az ember nem eredendően bűnös. Nincs megváltás. Vezeklés ugyanakkor szerintem van. Tehát az egész bűn és megtisztulás teljesen másképp van. Az Isten báránya - az ebből levezett szelídség és a szelídségből fakadóan vértanúságot szenvedő szentek is hiányoznak (a jelek szerint). A szentté avatáshoz "elegendő", ha pl. angyal kél a pap segítségére...

Az Amíg a vas vágban felbukkanó Szent Lancelotto, vérzőszent pl. vezeklés- és szolgálatképpen magasztosul szentté, s ezen állapotában örökké el kell szenvedje ugyanazt a kínt, amit halála pillanatában érzett... Ezek után számomra nem egyértelmű, hogy ez akkor most jutalom, feladat, vagy büntetés... de az biztos, hogy nem igazán hasonlít a keresztény szentekhez.

Párhuzam továbbá nagyon sok külsőség: Főatya, egyházi tartományok érsekekkel, egyházmegyék püspökökkel, templomokban papok, kolostorokban szerzetesek, a hitet védelmező egyházi lovagok, inkvizíció és boszorkányvadászat...

Fontos különbség továbbá, hogy a katolikus egyházzal szemben (melyre az egyszemélyi vezetés ellenére mindig jellemző volt a kollektív döntéshozás eszméje, lásd a zsinatokat) a Domvik egyház nagyon erősen centralizált, a megválaszott főatya szava megfellebbezhetetlen (bár tanácsadói természetesen vannak); ha igaz, a zsinati gondolat eddig kétszer merült fel az egyház története során, és mindkétszer komoly belviszályhoz vezetett, mielőtt felszámolták volna. Ugyanakkor Tela-Bierrában van egy olyan előnyük, ami Rómában hiányzik: a megválaszott főatyát Domvik maga kell, hogy elfogadja az egyház fejének, az arra érdemtelenek így nem kerülhetnek ebbe a pozícióba. Erről egy isteni ereklye, a biarratrónus gondoskodik, mely a főatyai hatalom jelképe, s mely olykor a hivatalban lévő főatyától is megvonja Domvik támogatását; azaz itt nem fordulhat elő az, mint a katolikus egyház esetében, hogy egy pápa a hitével szöges ellentétben cselekszik, megszegi hivatali esküjét, stb.

Konkrét "Tíz-" (vagy akárhány) parancsolat szerintem nincs. Van helyette sok apró szabály, ami valóban kb. a keresztény erkölcs leképződése - hangsúly a kb-n... :rohog:

Van viszont helyi szent könyv, a Septameron (vagy Hétszeres Hitvallás), s mintha nekem rémlene valami hét alapvető törvényről (afféle hétparancsolatról), de lehet, hogy rosszul emlékszem. Ja, és Domvik szent száma a 7 mellett a 3 és a 21 is, így ezek időről időre visszaköszönnek mind a shadoni világi közigazgatásban, min a Domvik egyház felépítésében.

Kashuka

Kashuka

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 173 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.04, 01:33

Hali!

Elég idióta lehet az EGY, ha mosolyogva nézi, hogy a hívei hogyan irtják egymást. Nameg hogy a legnagyobb ellensége önmaga. Ezt a dolgot sosem értettem, és valahogy mindig nagy baromságnak tűnt.


Te, Lucifer meg, (...)
De bűnhödésed végtelen leend
Szünetlen látva, hogy mit rontni vágyol,
Szép és nemesnek új csirája lesz. -


"Iblis is Allahot dicsőíti"

Hmm? :(

Adios
KLM


Másrészt nekem eléggé az jött le, hogy az EGY a három megtestesülésében (a harmadik Orwella) nem nagyon "van magánál". Persze már eleve az szép kérdés hogy egy (ynevi) istenség hogyan fogja föl saját létezését, egyéniségét stb.; szerintem az EGY jelen állapotában nem tudja hogy maga ellen van (sőt, egyáltalán hogy létezik úgy mint EGY).
És még: ugye Xinaf kolega azt sérelmezte, hogy a hívei egymás ellen harcolnak. Ez egyrészt nem lenne példa nélkül való Yneven (dartoniták, sogroniták..., szerintem nem kell sorolnom), másrészt ugye ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak Domvik tanításai képviselik az EGY akaratát, hanem Ranagoléi is :gyagya: - azaz például az egymás ellen háborúzás lehet hogy pont a cél, hogy az emberek ne süllyedjenek egyre lejjebb.
Amúgy nekem nagyon nem jön be a Mindenható Yneven - az eddig sem épp logikusan felépülő rendszerben gyak. semmi nem utal arra, hogy bármelyik isten is ennyivel hatalmasabb lenne a többinél (ok, az le van fixálva hogy Ranagol meg Domvik pl. egy fokkal súlyosabb, de azért közel sem ennyivel), és egy Mindenható Isten beillesztése szvsz csak még több ellentmondást szülne. Mondjuk az EGY még úgy-ahogy belefér, hiszen az Ő hatalma azért nem nyomja el a többiekét, mert mint EGY ugye éppen nem létezik, de nekem még itt is lennének kérdéseim... (pl. a többi isten akkor most hogyan, meg miért?)

Üdvözlettel:
Kashuka

Módosította Kashuka: 2009.12.04, 01:37


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12476 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.01, 13:26

Hali!

Elég idióta lehet az EGY, ha mosolyogva nézi, hogy a hívei hogyan irtják egymást. Nameg hogy a legnagyobb ellensége önmaga. Ezt a dolgot sosem értettem, és valahogy mindig nagy baromságnak tűnt.


Te, Lucifer meg, (...)
De bűnhödésed végtelen leend
Szünetlen látva, hogy mit rontni vágyol,
Szép és nemesnek új csirája lesz. -


"Iblis is Allahot dicsőíti"

Hmm? :amccoy:

Adios
KLM

xinaf

xinaf

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1098 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.01, 13:20

Amúgy GA valami olyasmit mondott (ill. csak írta), hogy Domvik és Ranagol az EGY-nek kétfelé szakadt fele. Vagyis a Mindenható szétszakadt és egy jó meg egy gonosz fél lett belőle. Ha jól rémlik a dolog...

Uff

Elég idióta lehet az EGY, ha mosolyogva nézi, hogy a hívei hogyan irtják egymást. Nameg hogy a legnagyobb ellensége önmaga. Ezt a dolgot sosem értettem, és valahogy mindig nagy baromságnak tűnt.

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 5763 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.01, 07:12

Ja, és még egy párhuzam, Domviknak csak papjai vannak, papnői nincsenek, :amccoy:

Cikornya

Cikornya

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 672 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.30, 23:08

Igazán lehet egy mindenható isten... nekem ez a csatornás dolog tetszik a legjobban. :amccoy: Ok. messzebb van, meg hagyja játszani a homokozóban a többi istenecskét, de azért Domvik a főnök. A Nagy Cuff meg egyebek. ;)

Amúgy GA valami olyasmit mondott (ill. csak írta), hogy Domvik és Ranagol az EGY-nek kétfelé szakadt fele. Vagyis a Mindenható szétszakadt és egy jó meg egy gonosz fél lett belőle. Ha jól rémlik a dolog...

Uff

Klizen

Klizen

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1969 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.30, 22:54

Domvik ynevi istenség lévén nem mindenható, és rajta kívül vannak más istenek is.

mit emrészelsz modnani pyarr kutya! Domvik az Egy, Igaz és Egyetlen, bárki más mást állít az eretnek vagy hülye :amccoy: ;)

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.30, 21:37

Hali.

TifTof: hűha... műholddal ütköző magas labda... :punny:

Természetesen vannak párhuzamok, nem is kevés, pl. az Egyház felépítése stb., de vannak rendkívül lényeges különbségek is. Domvik ynevi istenség lévén nem mindenható, és rajta kívül vannak más istenek is. Az ember nem eredendően bűnös. Nincs megváltás. Vezeklés ugyanakkor szerintem van. Tehát az egész bűn és megtisztulás teljesen másképp van. Az Isten báránya - az ebből levezett szelídség és a szelídségből fakadóan vértanúságot szenvedő szentek is hiányoznak (a jelek szerint). A szentté avatáshoz "elegendő", ha pl. angyal kél a pap segítségére...

A párhuzamokat a legkönnyebb a hét arc alapján megfogni: van gyógyító, van tanító, van termékenységet biztosító, van karitatív, de van a hit védelmezője, az eretnekek ostora és az életre érdemtelenek döntőbírója... Párhuzam továbbá nagyon sok külsőség: Főatya, egyházi tartományok érsekekkel, egyházmegyék püspökökkel, templomokban papok, kolostorokban szerzetesek, a hitet védelmező egyházi lovagok, inkvizíció és boszorkányvadászat...

Az Inkvizíció Shadonban nyomozó és ítélkező szerv - a Földön csak nyomozószerv volt! A Földön az eretnekeket stb. a világi bíróság világi törvények szerint ítélte halálra, az inkvizíció (nevéhez méltan) csak a "felderítst" és a "bizonyítást" végezte el. Shadonban az ítéletet is meghozza és valószínűleg végre is hajtja - szakrális mágia segítségével azonban csekélyebb tévedési aránnyal, gondolom én.

A papokra nem vonatkozik nőtlenség.

Konkrét "Tíz-" (vagy akárhány) parancsolat szerintem nincs. Van helyette sok apró szabály, ami valóban kb. a keresztény erkölcs leképződése - hangsúly a kb-n... :punny:

A Titkos Tanítások egyike szerint Domvik és Ranagol lényegileg azonos, ugyanazon nagybetűs Egy két ellentétes pólusa. A másik Titkos Tanítás szerint Domvik nem valódi isten, hanem világi (godoni) mágiával több régi, csekélyebb isten összegyúrásából ered - innen a Hét Arc, vagy a felföldiek Javea, Jedome stb. vallása. A harmadik Titkos Tanítás szerint Domvik nem létező istenség, hanem isteni természetű csatorna a világegyetemet teremtő, megismerhetetlen, örökkévaló, valóban mindenható és egyedül nagybetűs Isten imádására (aki a legelső kisbetűs istenségeket vagy a démonokat is teremtette...) Nekem, ha okvetlen választanom kell, ez a harmadik titkos tanítás tetszik legjobban.

Ha bármi egyéb eszedbe jut, nyugodtan kérdezz!!

És a végére egy kis önreklám: Történet Shadonból, az egyik híres eretnek társaság, a Tisztítók működésének megkezdéséről... (többek között...)

:)
d.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]