Ugrás tartalomhoz


Fotó

Shadon


 • Válasz írásához lépj be
567 hozzászólás érkezett eddig

Noro

Noro

  Anunnaki

 • Fórumita
 • 4994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.12.22, 19:32

Ami nekem ebben az egészben nem tetszik, hogy az amundoknak nem is a területszerzéssel volt bajuk, hanem azok megtartásával. Ugye nem igazán volt megszálló seregük, mert ha mindenhol ott akarnak hagyni egy hadtestet az állapotok stablitásáért, akkor nem marad amund haderő a frontokon. Már magát a hátországot sem bírták nagyon tartani - képtelenek voltak leszámolni a dzsad gerillákkal pl. - tehát logikátlan lépés lett volna részükről, ha még egy hatalmas földterületet beolvasztanának.

Én mondjuk el tudnám képzelni, hogy az amundok mágia segítségével uralkodnak náluk jóval nagyobb embertömegek fölött... Valahogy úgy nézhetett volna ki a dolog, mint az Ammerúnia-novellákban, ahol pár ezer varázstudó elf uralkodott sok százezer állati sorban tengődő ember rabszolgán. A dolog sztem ott bukna el, hogy Yneven igenis vannak emberek, akik képesek szembeszállni az amund papokkal. Így a kékszeműek lassan mindenképp felmorzsolódnának.

Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1307 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.12.22, 18:53

Továbbá a dzsad államokat úgy darálták be, hogy a dzsadoknak voltak hatalomszavazó dzsennei, ők meg már rég kiírtották a hatalomszavazó themes papjaikat

Igen, a második törvénykönyv szerint kb. 1000 dzsenn él, ennek 90%-a Abadanában. Tegyük fel ezek közel fele férfi, így marad 50 dzsenn férfi az ibara többi részére. Ezek egy része nem tisztavérű, másik része még nem nagykorú, hogy hatalomszavazhasson... Ezeknek a megoszlása úgy alakul, hogy mondjuk 80%-uk van Abu Baldekben, feltehetőleg a másik 20 el Hamedben (erre nem tenném a nyakam) :koszonom:
Némi számolgatás után kiderül, hogy Abadana ostroma előtt egyszerre nem harcolt 7-8 dzsennél több az amund inváziós hadsereg és az istenség ki tudja hány manifesztációja ellen. :kavar: Mellesleg ha csak egy csöpp eszük volt a dzsenneknek, akkor nem aprózták el így az erejüket, hanem mind elmentek Abadanába, hogy egyesült erejükkel tehessenek is valamit... Mind ismerjük a folytatás, egy amhe démon ott pusztult Abadana ostrománál. Hát, ennyit tudtak kihozni azok a dzsenn hatalomszavak.

Továbbá nem tudhatjuk, hogy mennyien vannak. Csupán gondolhatjuk, hogy kevesen, merthogy nem sok emer lenne képes életben maradi oylan körülmények között, így nem szaporodhattak el nagyon. Csakhogy ők nem emberek, így nem tudhatjuk, hogy az ötödkor óta mennyire szaporodtak el.

Azt egyrészt tudjuk, hogy elég kevesen maradtak - szegénykék nem keveredtek el más népekkel, mint a dzsennek az emberekkel. Szóval én az amund sereget néhány ezer fősre becsülném max. Másrészt, a második törvénykönv szerint szükségük van élelemre, amit relatíve nehéz nagy mennyiségben beszerezni. Plusz többször jelentősen megfogyatkoztak önmaguk lemészárlása miatt. :rohog:

Ráadásul a dzsadok otthoni környezetben voltak, hiába sivatag-sivatag, attól még hozáértő számára ég és föld lehet a különbség (egy fenyves és egy tölgyes is teljesen más peedig mindkettő csak erdei környezet)

Jah, az amundok nehezen ismerik ki magukat az általuk elsivatagosított földeken. :) Most komolyan, szerinted mennyire lehet nehézkes számukra a túlélés a terepen, ha eddig a mélysivatagban (!) tengették sivár napjaikat? :rohog:
Alapból a dzsadok "csak" alkalmazkodtak a környezethez, az amundoknak meg lételemük a sivatag - mintha a legjobb úszónk szeretné lehajrázni a fehér cápát. :lol: A dzsad karavánutak egy dologra épülnek az esetek többségében: a vízre. Onnatól, hogy a sereged havonta egyszer szomjazik meg a nappali 50 fokos hőség ellenére... :aboci:

Szóval a pyarrok, dzsadok, homoki elfek nem nagyon tudták őket akadályozni,

Legyőzni nem tudták őket, de lelassítani igen. Legalábbis a homoki elfek már ezt csinálják egy ideje, meglepően hatékony módszereik vannak a dologra.

De ha napokon keresztül tomboló szélvihar veszi keresztül, ami ráadásul milliárdnyi homokszemcsét cipel magával, akkor az gyorsan képes lecsiszolni a köveket, meg a bent lévők húsát

Mondjuk én alapból úgy képzelem, hogy megjelenik néhány főpap, és a védekező sereg asztrálteste kicsit megbomlik. Aztán már csak be kell sétálni az őrültek tömegtől övezett feljárón. ;)

Egyebekben Noroval értek egyet.

Ami nekem ebben az egészben nem tetszik, hogy az amundoknak nem is a területszerzéssel volt bajuk, hanem azok megtartásával. Ugye nem igazán volt megszálló seregük, mert ha mindenhol ott akarnak hagyni egy hadtestet az állapotok stablitásáért, akkor nem marad amund haderő a frontokon. Már magát a hátországot sem bírták nagyon tartani - képtelenek voltak leszámolni a dzsad gerillákkal pl. - tehát logikátlan lépés lett volna részükről, ha még egy hatalmas földterületet beolvasztanának. Ami mégis emellett szólhat, hogy az amudnok egyszerűen hülyék és nagyon csúnyán elszámították magukat, a logika amúgy sem volt soha sem az erősségük. Az egész világ meghódítására törtek, miközben dél emberemlékezet óta legyőzhetetlen birodalma egyedül kiherélte őket - az amhe démonok hazaküldévésel. ;)

Módosította Krynn: 2008.12.22, 18:54


Klizen

Klizen

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1969 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.12.22, 16:24

AZért azt ne feledjük, hogy az egy élő isteni támogatásuk 23 helyen tud egyszerre ott lenni, azaz minimum 23 frontos háborút simán tudnak vívni

Továbbá nem tudhatjuk, hogy mennyien vannak. Csupán gondolhatjuk, hogy kevesen, merthogy nem sok emer lenne képes életben maradi oylan körülmények között, így nem szaporodhattak el nagyon. Csakhogy ők nem emberek, így nem tudhatjuk, hogy az ötödkor óta mennyire szaporodtak el.

Továbbá a dzsad államokat úgy darálták be, hogy a dzsadoknak voltak hatalomszavazó dzsennei, ők meg már rég kiírtották a hatalomszavazó themes papjaikat

Ráadásul a dzsadok otthoni környezetben voltak, hiába sivatag-sivatag, attól még hozáértő számára ég és föld lehet a különbség (egy fenyves és egy tölgyes is teljesen más peedig mindkettő csak erdei környezet)

Szóval a pyarrok, dzsadok, homoki elfek nem nagyon tudták őket akadályozni, max lassítani, a krániak meg a Hit városából tudjuk, hogy
Spoiler


Gorvik meg valóban 5 különálló "ország" megnevezése, gyakorlatilag szerintem hamarabb támadják egymást hátba, mint segítenének, meg mit ér évszáazadok óta elporladt egykori varásztudók mágikus védelme az erődnek, ha az ajtót egy isten döngöli

Továbbá pl nem hinném, hogy szélroham ellen pl be lenne védve egy erődítmény, mert nem gondolhattak rá, hogy egy szélroham a veszét okozhatná. De ha napokon keresztül tomboló szélvihar veszi keresztül, ami ráadásul milliárdnyi homokszemcsét cipel magával, akkor az gyorsan képes lecsiszolni a köveket, meg a bent lévők húsát :koszonom: Amhe Ramuun akaratából

Nem kell mindent szó szerint értelmezni,illetve lehet hogy pont úgy kell. A nagy összeborulás lehet az, hogy a gorviki seregek és a shadoni seregek leölik egymást, és holtukban összeborulnak :kavar:

Hajrá amundok, hajrá Shadon! :aboci:

Recky

Recky

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.12.22, 11:14

Hány amund lehet Yneven? Mennyi kell az Ibara biztosításához? A homoki elfekkel, a pyar és kráni csapatokkal a hátukban? Jut abból egy gorviki kalandra? Ópláne hazai terepen tönkreverni őket? No way.

Nem tudom, én ebben nem látok ekkora logikátlanságot.

Mindenekelőtt, miért támadnák meg Gorvikot? Hát, valószínűleg nem szokásuk különbséget tenni ember és ember között, így nem sok különbséget látnak a dzsadok és a gorvikiak között sem. És ha ránézünk a térképre, a dzsad világ megszállása után földrajzilag Gorvik tűnik a leglogikusabb következő célpontnak. Vagy akár a kettőt egyszerre, elvégre aligha érdeklik őket az emberi államhatárok, önbizalmuk meg azért akad egy kevés.

Mennyi gondot okozhatnak a homoki elfek, pyarroniak, krániak? Hát, az elsők szerintem szinte semmit (vagy legalábbis nem többet, mint amennnyi bajuk a háború előtti dzsad kereskedőknek volt velük). A pyar csapatok szerintem alig két évtizeddel a Dúlás után nem állnak renelkezésre olyan számban és felszereltségben, hogy csak úgy bekergetnék őket a sivatagba; szvsz inkább valahol a városállamok, illetve a még dzsad kézen lévő emírségek területén állomásozhatnak, és elsődleges feladatuk a további amund hódítási törekvések megállítása lehet, meg az esetleges dzsad partizán-akciók támogatása. Még Krán jelentheti rájuk nézve a legnagyobb fenyegetést, de egyrészt szerintem a Tizenhármak sokkal több fejvadászt küldtek a harcvonalra, mint birodalmi légiót, ellenük meg nem nagyon használ a katonaság, másrészt az is része az idővonalnak, hogy Krán rövidesen kiszáll a buliból (egyébként még talán ez a Geofrámia leglogikusabb elgondolása, eleve érthetetlen, miért strapálta magát Krán ezzel a háborúval).

Legyőzhetik-e Gorvik honvédő seregeit? Szerintem minden további nélkül. Először is, mert olyan, hogy gorviki sereg, nem létezik. Tartományi seregek vannak, melyek mérete és felszereltsége nagyban függhet attól, hogy adott herceg vagy bíboros mennyire tartja kezében saját hűbéreseit, illetve abradoni seregek vannak, amiket meg vagy bevetnek a bárók a herceg/bíboros hívására, vagy nem. Szvsz még ha a másik négy tartomány akarna is segíteni, az amundok már akkor is megszállták fél Warvikot, mire odaérnek - de szerintem valószínűbb, hogy Rokmund és Aquilona a káoszt kihasználva vitatott területeket próbálnának megszerezni Warviktól, majd az új határnál felállítanák seregeiket, hogy az odáig vergődő, kivérzett amundokat megállíthassák. Rokmund és Gorvik meg valószínűleg egy legyintéssel elintéznék a dolgot, mint az északiak egyéni szociális problémáját. Elvégre a délről érkező, shadoni támadások terhét meg rend szerint ők viselik...
Másrészt, a Summariumból tudjuk, hogy a dzsad dervisek időről időre megtorló dzsihadot hírdetnek Gorvik ellen, annak iabarai hadjáratait megbosszulandó, s hogy ezek a a dzsihadok rend szerint Warvik észak-északnyugati területeinek felprédálásával és kifosztásával járnak. Nyilván, a dzsadok sosem próbálták meg megszállni Gorvikot, de ha még nekik sem okoz gondot időről időre legyőzni a warviki seregeket, miért feltételezünk kisebb hadi potenciált az amundokról, akiket egy élő isten vezet, papjaik varázshatalma messze meghaladja a dzsadokét, és éppen most darálták be különösebb erőfeszítés nélkül a dzsad világot?


Nem, szerintem a Manifesztációs Háború gorviki terjeszkedése, és az ezt kihasználó shadoni "segítség+megszállás" a "déli idővonal" emészthetőbb részei; csak a mögöttes gondolatok, és a folyamat további kiteljesedése (lásd: Nagy Összeborulás) az, amitől feláll a hátamon a szőr.

Noro

Noro

  Anunnaki

 • Fórumita
 • 4994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.12.22, 09:02

alister: nem is tudom... Egyetlen amund pap harcképtelenné tesz egy kisebb seregre való reguláris katonát. Aztán pár tucat elit testőr jól lekaszabolja mindet. Arra a pár fejvadászra, papra, varázslóra, kalandozóra pedig, aki megőrzi az ép elméjét, ráküldik a sebezhetetlen szobordémonokat. Sztem "igazi" csatát amundok soha nem vívtak.

alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3482 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.12.21, 23:14

Üdv!

Az amundok szinte teljesen leamortizálták a gorviki seregeket,

Már az indítás is teljesen rossz. De komolyan. Hány amund lehet Yneven? Mennyi kell az Ibara biztosításához? A homoki elfekkel, a pyar és kráni csapatokkal a hátukban? Jut abból egy gorviki kalandra? Ópláne hazai terepen tönkreverni őket? No way. Megint valami, aminél minimálisan se gondolták át a világ (Ynev) realitásait, csak egy baromkodásból bedobott hülyeséget kanonizáltak.

Maradok tisztelettel: Alister

Recky

Recky

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.12.21, 13:09

Az amundok szinte teljesen leamortizálták a gorviki seregeket, ekkor jön Shadon, besegít a háború legvégén nekik, kiűzi a friss sereg az amundokat, csak éppen ott maradnak ideiglenes szállásukon, a gorvikiaknak meg nem maradt ereje egy újabb shadon-gorvik háborúra

Ezzel nem is lenne semmi baj, ugyanitt sokszor átbeszéltük már, hogy a shadoni "felszabadítás és megszállás" koncepciója sokkal inkább hihető, mint a Nagy Összeborulás. A Geofrámia azért kavart akkora felfordulást, mert abban a gorvikiak "önként" megntek bele a dologba, mivel látták, hogy Ranagol elfordult tőlük. :koszonom:

Aztán, a personál-unió... Ez ugye a shadoni királynő és a hamarjában hatalomra jutó gorviki király házassága, majd utobbi eltűnése nyomán jön létre, rendben van. De ez még nem országok egyesülése, és pláne nem Új-Godon. A gorviki népet nem lehet pár év alatt Domvik hitére téríteni, ez évtizedeken, sőt, emberöltőkön át tartó feladat. Nem lepne meg pl., ha egy átlagos gorviki paraszt foggal-körömmel küzdene az őt meggyógyítani szándékozó Domvik-pap ellen, hiszen eddigi életét úgy élte le, hogy az a "Hétarcú Sátánt" szolgálja...
És természetesen a visszatérő godoni mágusok, és a mágiával megbékélő Domvik-papság... Ezek az igazán problémás elemek.

A Gorvikot megszálló, majd jelenlétét politikai módszerekkel legitimizáló Shadonnal tehát (nekem legalábbis) semmi baj(om) nincs. A helyiek nagy része nyilván színleg behódolt Domviknak, míg titokban továbbra is Ranagolt imádja. Végülis a gorvikiaknak aligha kell megmagyarázni, hogy pillanatnyi érdekből megérheti letagadni valós érzéseiket és hitbéli meggyőződésüket... :kavar:

Blackjack

Blackjack

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 832 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.12.21, 09:21

Szép Jó Reggelt!

Kicsit úgy hangzik az egész, mint Shadwik fordítva. :koszonom:


10teletem

Klizen

Klizen

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1969 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.12.20, 23:49

Ha belegondolunk, annyira nem is észveszejtő az a Shadon-Gorvik perszonálúnió név

Az amundok szinte teljesen leamortizálták a gorviki seregeket, ekkor jön Shadon, besegít a háború legvégén nekik, kiűzi a friss sereg az amundokat, csak éppen ott maradnak ideiglenes szállásukon, a gorvikiaknak meg nem maradt ereje egy újabb shadon-gorvik háborúra

Perse a háború során a domvik papok sem voltak restek, mondták a népnek, hogy ranagol elpártolt felőlük, rájuk szabadította az amund hordákat, országuk képtelen volt megvédeni magát, de erre jöttek ŐK, a fényességed dicsőség katonái, akik megszabadítják őket az amund áldozőtőtök alól, meg nem kell többet félnniük, hogy az oltáron végzik. És a nép látja, hogy míg a ranagol papok max leöltek egyet-egyet közülük, addig Domvik papjai isteni hatalmukkal segítenek a betegeken, sérülteken, viszshaozzák a haldoklókat, stb, stb, és elgondolkodnak azon, hogy ők tulajdonképpen vesztetek az amundokkal szemben, így ranagol nem fog kegyelmezni nekik, szenvedni fognak a túlvilágon, stb, stb, de Domvik kegyes és megbocsátó, meg különben is, most ők vannak itt

Szóval domvikék átállították a köznépet a maguk oldalára, ezzel ranagol jó sok hívet veszített, így papjainak is kevesebbet juttathat, feltéve ha akar, hisz a papok is gyengék voltak, elestek, képtelenek voltak megvédeni a hitet, az országot, stb, így inkább magukhoz szólítja őket

Szóval Gorvikban maradt egy-két erődítmény egy-egy főpapal, holdkossal, meg a kisebb seregükkel egy egész shadoni invázióshadsereg ellen, gyorsan el lesznek söpörve, és akkor jöhet az ország helyreállítása, stb

Nos mivel shadonban 2 nagy nemesi ház van, akik versengenek a királyi címért, vagy mifene, ezért a jelenlegi király odaadja a másik háznak egész gorvikot, persze előtte a legkisebbik lánnyal ásó, kapa, nagyharang...

És akkor lett nekünk egy régi Shadon, immáron nem rivalizáló főnemességel, és egy újonnan domvikitává lett egyesített Gorvik, annak minden kincsével együtt, továbbá sok-sok unatkozó pap munkát találhat magának Szentföld2-n

És ha vége jó, minden jó, ranagol kutyái megtértek az igaz hitre, shadon nagyobb és erősebb lett, mint valaha, krán meg szitkozódhat a messzi nyugaton :)

Bakou-1

Bakou-1

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2623 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.13, 21:38

vigo... no, lehet azért mégsem fogok vadászni arra a regény-szerűségre. :normaalis: :nemertem:

vigo

vigo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1540 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.13, 17:21

(OFF)A tobbit meg keresd a Martin konyvekben :normaalis: (/OFF)

V. :nemertem:

Módosította vigo: 2007.11.13, 17:21


Bakou-1

Bakou-1

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2623 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.13, 13:03

Köszi Sigmund! Garmacor címerét is ezokból vizslatom újra. :normaalis:

Sigmund

Sigmund

  Uwel Ökle

 • Fórumita
 • 3321 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.13, 12:34

Néhányukról a Karneválban van pár odavetett megjegyzés: a Tanítónál könyv van, a Hit Védelmezője pajzsot hord, ilyenek.

Bakou-1

Bakou-1

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2623 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.13, 11:32

Ködös emlékeim szerint ott sincs leírva, hogy miként ábrázolják őket. De majd ha hazaértek megnézem mégegyszer. :normaalis:

vigo

vigo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1540 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.13, 10:52

...Papok palovagok ketto?

V.

Bakou-1

Bakou-1

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2623 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.13, 10:32

Hello,

az Úr-arcokról hol találni pontosabb leírást? Főként arra gondolok, hogy ábrázolják őket. Annyit tudok, ha jól emlékszem, hogy mindenhol ugyanúgy néznek ki.
A neveken és egy rövidke jellemzésen kívűl más használható infót nem tudok róluk.

Kösz.

_Erland (NPC/NJK)

_Erland (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.09.25, 12:03

"ezt szerintem nem kell tovább magyarázni, ezzel maximálisan egyet tudok majd érteni. Mellesleg a shadoni uralkodó, aki a vallásban is fontos szerepet tölt be, majd hagyja hogy domvik szemében a Sátán szolgái legyenek az alattvalói? Mert nem hinném, hogy a gorvikiak egyik napról a másikra áttérnének. Persze a parasztoknál ez nem hiszem hogy gondot okozna, de a vallás nagyon sokáig még problémák okozója lenne..."


NA! Nem védem a vérivó fattyait, de Ranagolt lesátánozni erős.... ajénlom a summarium kránra vonatkozó részét... Nietzsche közelebb áll hozzá, meg az irracionalizmus...
(JAH! Nietzsche nem volt FASISZTA!)

_Erland (NPC/NJK)

_Erland (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.09.25, 11:54

Beleolvastam a leírtakba... Az elején szerepel az a kérdés, hogy miért burjánzik annyi feketelelkű szekta Shadonban. Azért mert így készítették el a játékot...:D
Nagyából sztem...
(ha szerepelt a válasz már törlendő:langol:

Bakou-1

Bakou-1

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 2623 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.06, 12:09

hali.

a nemesi név elé bigyeszthető titulusokról lehet valamit találni? régen mintha lett volna ilyen segédlet valahol.
gondolok itt mondjuk a ves titulusra. tehát, h mi mit jelent, és ilyenek. :szent:

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.09.05, 14:32

Hali.

Én biztos vagyok benne, hogy van több apácarendje is az Egyháznak. És nem csak gyógyító célú: a nagyvárosokban a könyöradományokból fenntartott árvaházakat pl. ilyen faiosz kasztú apácák "üzemeltetik".

Más kérdés, hogy "az én Ynevemen" a shadoni szerzeteseknek csak elenyésző része Szerzetes kasztú; ez legfeljebb egy-két rendre jellemző. A többinél más a helyzet - van, ahol a szerzetesek játéktechnikailag papok; van, ahol a szerzetesek csak néhány papi mágiát ismernek, van, ahol nincs mágiájuk egyáltalán, csak erős pszijük, stb. Szvsz van legalább 25-30 szerzetesrend Shadonban.

:pirul:
d.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]