Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Uj Galaktika - Gondolatok a 192. szam kapcsan (Editor Diaboli)


 • Válasz írásához lépj be
65 hozzászólás érkezett eddig

_Chi_Borg (NPC/NJK)

_Chi_Borg (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.22, 21:09

Felfigyeltem Algol hozzászólására, miszerint a Galaktikának nincs hivatalos fóruma, és ez érdekelni kezdett.
Ez egy elég idióta lépés a szerkesztőktől, hogy elhatárolják magukat a Solaria fórumától, amely ráadásul a Metagalaktika társhonlapja is. Ezek után én is megkérdőjelezem a jelenlegi szerkesztőség hozzáértését.

Aztán olvasom a féltudományos kishírekről szóló hozzászólásodat is, és ezzel egyet kell értenem. Ki a fenét érdekel, hogy már van olyan gitár, amivel az internetre lehet csatlakozni? Egy ilyen cikk volt, ami érdekelt is (egy régebbi számból), az a webkamerás orr-egér, azt ki is próbáltam, után töröltem is lefele a programot, mert többször lefagyasztotta a gépemet. Érdekesnek érdekes volt, de nem valami hatékony.
Ja, és ismét megkérdőjelezem a nagynevű tanácsadók jelenlétét. Egyáltalán csinálnak is valamit a Galaktikánál? Vagy csak pénzt kapnak azért, hogy nevük ott szerepeljen - a mi pénzünk egy részét?

Le kell váltani a szerkesztőket (a főszerkesztővel együtt) és azokat a tanácsadókat komolyabban kellene foglalkoztatni, vagy felbontani velük a szerződést.

Pater_Schonheit

Pater_Schonheit

  Mutyóka

 • Archívum
 • 844 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.22, 16:13

Sigmund:
Touché, monsieur! Tömör, lényegretörő, pontos! :) Szép volt. :D

_trollslayer (NPC/NJK)

_trollslayer (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.22, 12:57

Én csak egyetérteni tudok a kritikában megfogalmazottakkal. Rengeteg a felesleges ballaszt, a tudományos híreket írni nem tudok prezentálják (bár ez egy hozzászólásban hangzott el, igaz), de a legnagyobb baj: a novellák gyengék, és kevés van belőlük.
Én majd akkor veszem meg újra (talán), amikor vastagabb lesz. (Ezt most márciusra ígérték... :) )
(Értékelés a Galaktikára)

Sigmund

Sigmund

  Uwel Ökle

 • Fórumita
 • 3321 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.22, 09:49

Gysda: azért mert valami jó név, még nem kell neki lenézni hogy szar. Ha nem Galaktika lenne a neve, talán kevésbé tolerálnád a mrahaságait?
És igen, azóta beleolvastam az újságosnál: csillivilli szemét az egész, még ezeket e lefikázó posztokat sem érdemli meg, nemhogy kilencszáz forintot.
Ja, és ha arról van szó, hogy éljen-e tovább egy legenda szarul... hát nem, inkább szűnjön meg, legalább a szerkesztők se égetik magukat vele, és mi is úgy emlékezünk a Galaktikára, mint egy szép, bár néhai kiadványra, és nem mint egy zsémínusz kategóriás vacakra.

Illes

Illes

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 228 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.21, 19:05

GySda: Ez most nekem (is) egy csöppet zavaros okfejtés volt, vagy inkább: okfejtésnek csöppet zavaros.

1) „fontos, hogy újra megjelenik ez a név.”

Nem értem - miért fontos? Mi fontos? Ez úgy értendő, hogy gyönyörű érzés bögréken, pólókon, plakátokon látni ezt a nevet? - vagy úgy, hogy fontos, hogy megjelenjen egy színvonalas antológia / irodalmi folyóirat / magazin? Csak mert...

2) „de ha meggondoljuk, hogy országosan ismert névről van szó”

…már megint ez a név-mizéria; rendben, gondoljuk meg!

- mi volna, ha Tejútrendszernek, vagy Csillagrendszernek, vagy Hadakutának, Szent Mihály útjának, akárminek hívnák a folyóiratot jelen tartalommal? Akkor kevésbé lehetne elnéző vele az olvasó? – vagy akkor már nem lenne az igazi, mert nem Galaktika? Vagy most mi van?

3) „És abban biztos vagyok, hogy a cikk kritikája (Még ha a sejtelmes és eléggé szubjektív "gondolatok" szó is van a címben) nem olyan alapos, átfogó és tiszta, hogy amiatt döntse el valaki azt, hogy megveszi a Galaktikát vagy sem.”

Most, hogy mindenki megtudta, te biztos vagy benne, biztos lehetsz benne, hogy már mások is biztosak benne, hogy biztosak lehetnek benne, hogy te biztos vagy benne.

_Editor Diaboli (NPC/NJK)

_Editor Diaboli (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.21, 18:58

GysDa: Engedtessék meg nekem, hogy gondolataim szubjektívek legyenek.
Hogy ki mi alapján dönt úgy, hogy nem veszi az újságot? Ahogy itt láttam, az olvasók saját benyomás alapján döntöttek. Nagyfiúk, nagylányok.
Nekem számít, mi mennyibe kerül, cukor. Az is, mit kapok érte. Vannak ilyen emberek a földön.
A magazin lehetne jobb. Viszonylag kis odafigyeléssel is lehetne jobb. Az olvasó pedig nem óvónéni, aki megsimogatja Pistike fejét akkor is, ha összefilcezte a falat, hanem vásárló, aki a vásárlással (vagy éppen nem vásárlással) szavaz. Sőt: gondolatai is lehetnek.

Pater_Schonheit

Pater_Schonheit

  Mutyóka

 • Archívum
 • 844 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.21, 18:15

"a hirdetés miatt kitakart hasáb tényleg mosolyogtató hiba" - tisztában vagy a "mosolyogtató" szó jelentésével? :)

Brutalis

Brutalis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.21, 18:09

+után,

***szokásos rinya a kommentek módosíthatatlanságáról***

Brutalis

Brutalis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.21, 17:55

Jihá!

Ennyi hatásszünet csak elhangzott a lúzerfordulat, sőt! Rögtön kettő is! (Biztos féltek a sötétben.) "Csinálj jobbat, a kritika meg nem ojjektív!" Csínjával, kérem, csínjával, azért ebben a "kritizáljuk a kritikát" témában nincs annyiféle hülyeség, hogy örökké kitartson.

Elmondanád, GySda, hogy miért kéne elnézőnek lenni valamivel szemben, ami tudva és akarva vállalta, hogy továbbvisz egy legendát, és ennyi idő után sem teljesíti? (Az elkövetők ezzel a névválasztással azt is magukra vállalták, hogy a "régi" Galaktikákkal fogják összemérni őket. Fair, nem fair, ez van.) A 218. szám után már szabad szólni, vagy mindenki szépen elnéző lesz a 329-ikig?

_GySda (NPC/NJK)

_GySda (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.21, 17:10

Hát, igen. Felsejlik még előttünk a régi szép rántotthús illatú délutánok emléke, mikor apu horkoló hasáról hosszas leskelődés után sikerült lelopnunk a Galaktikát. Mennyivel szebb volt, mennyivel jobb volt, és mennyivel olcsóbb volt (lévén, apu 40 forintja volt benne, nem a miénk!). Most aztán 870 forintért kell megvenni, mert különben unalomban áztatott agyunknak nem marad más, amit fikázhatnánk, bizonyítva ékesszólásunkat, és mindenre kiterjedő figyelmünket! Csak azért vigyázzunk, hogy a zöld orrváladékot takarítsuk le az újságról, mielőtt apu hasára visszafektetjük!

Viccet félretéve, nem mondom azt, hogy a magazin elérte a tökéletesség határát, de azt hiszem, fontos, hogy újra megjelenik ez a név. Akinek nem tetszik, maradjon a régi számoknál, vagy ha úgy gondolja, csináljon jobbat.

Mindenkinek igaza van, amikor az olyan bosszantó hülyeségekre fúj, mint az önmagunkat való reklámozás, meg a néha pontatlan és ügyetlen szerkesztés (a hirdetés miatt kitakart hasáb tényleg mosolyogtató hiba), de ha meggondoljuk, hogy országosan ismert névről van szó, amit a hazai sci-fi-szerető közönség régóta ismer, talán lehetnénk elnézőbbek is vele. Én mindenesetre az vagyok.

És abban biztos vagyok, hogy a cikk kritikája (Még ha a sejtelmes és eléggé szubjektív "gondolatok" szó is van a címben) nem olyan alapos, átfogó és tiszta, hogy amiatt döntse el valaki azt, hogy megveszi a Galaktikát vagy sem.

.

_Algol (NPC/NJK)

_Algol (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.21, 12:25

Hát akkor: Galaktika!

Mikor beindult, 2 hétig vajaskenyéren éltem, hogy előfizethessek rá. Megjött az első szám, és majdnem elégedett voltam. A novellák megfeleltek az elvárásaimnak/ízlésemnek, bár a csillogástól elég nehézkes volt olvasni. Ezzel ki is fogyott a pozitívan értékelhető tartalmi rész listája. Akkorát akartak markolni, hogy az szinte fájdalmas volt. Sokoldalas játékbemutató a kisegítő iskolások szellemi szintjéhez igazítva, ugyanakkora terjedelmű filmajánló az Alien vs Predator című audiovizuális mélyrepülésről (ezek később szerencsére elmaradoztak), neten már rég lefutott féltumányos kishírek, reklám reklám hátán. Néhány fórumon a kitartóbbak felvetettek egy-két javító szándékú ötletet, melyek meglehetősen süket fülekre találtak. A kezdeti kóstolgatás után ezek a fórumok eléggé bedurvultak, majd az illetékesek látványosan kivonultak, hogy ez nem a Galaktika hivatalos fóruma. Ha jól tudom, ilyen azóta sincs neki.

Pályázatok: Elég furcsa módja ez az új generáció felfedezésének. Nekem az elsőhöz volt szerencsém, ahol a 370 beküldött novellából 300-at kizártak a formai követelmények be nem tartása miatt. Ezt, mikor közzé tették, még egy szmájli is virított a hír végén. Most ebből vagy az következik, hogy az amatőr írók négyötöde analfabéta, vagy valami más. A végén pedig leközöltek három olyan novellát, amitől a szőr is égnek állt a hátamon. Azóta sem tudom, hogy az én pályaművemet kizárták-e, vagy csak simán silányabbnak minősült a dobogósoknál. A többit már nem követtem figyelemmel.

Az előfizetésemhez kaptam egy pólót, ami kedves gesztus, de a színvonal javulásával inkább elégedettebb lettem volna.

Ezek után jobb is, hogy nem hasonlít a régire. Az utolsó néhány szám pedig már fél éve olvasatlanul hever a polcomon. Pedig a novellák nagy részének színvonalával nekem a későbbiekben sem voltak különösebb gondjaim, csak hát a körítés, az elég irritáló.

Olvass a jövőbe! LOL

borisz

borisz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 161 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.21, 11:45

alapvetően ott a gond, hogy ha már újjáélesztették akkor miért nem hasonlít (külsőben, tartalomban) a régihez.
ha meg nem akarták, hogy hasonló legyen, akkor meg miért ezen a néven jelenik meg? (ez utóbbi költői kérdés)

sezlony

sezlony

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 106 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.21, 11:14

"A pályázatokról meg az a véleményem, hogy így próbálnak olcsó tartalmat és borítót vadászni a magazinba."

Bocs, lemaradt a macska körme.

sezlony

sezlony

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 106 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.21, 11:13

A pályázatokról meg az a véleményem, hogy így próbálnak olcsó tartalmat és borítót vadászni a magazinba.
Ez is lehet egy magyarázat. Mellette talán a következő írógenerációt is megpróbálják felfedezni. Én ezt nem tartom elítélendő dolognak...

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6623 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.21, 11:13

Új Galaktika – Gondolatok a 192. szám kapcsán (Editor Diaboli)

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4528

Arsentis

Arsentis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 387 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.21, 10:36

Egyszer megvettem...
:)

_Editor Diaboli (NPC/NJK)

_Editor Diaboli (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.21, 05:39

Chi_Borg: Talán a címet is elolvasnád... A 192. szám van fókuszban, a Kötetünk képeiről cikket már rég elvitte a cica, a pályázatokról meg az a véleményem, hogy így próbálnak olcsó tartalmat és borítót vadászni a magazinba.
A borítóról egyébként egy rossz szavam nem volt.

_Chi_Borg (NPC/NJK)

_Chi_Borg (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.03.20, 22:53

Most olvasom el a cikket mégegyszer, és sokmindennel viszont nem értek egyet.

Az képek: az első számban olvasható, hogy a képek mindegyike egy alkotó műve számonként, és szándékosan nem fog illeni a novellákhoz. Az impresszumban olvashatod, hogy éppen kinek a művét láthatod (jelen esetben Steve Clarke).

A képregény lehet, hogy gagyi, de azt hiszem, hogy a képregénypályázat egyik díjazottja - tehát megérdemli, hogy helyet kapjon az újságban. Ugyanígy a címlapon szereplő kép is ezért lett kiválasztva - az meg egy másik pályázaton nyert díjat.

Néha azért utána kellene nézni egy-két dolognak, mielőtt leírjuk, mert ezeket én csúsztatásnak éreztem. Főleg akkor, ha azt mondod, elejétől kezdve figyelemmel kíséred az új Galaktikát...

Eye

Eye

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.20, 22:08

Én pár számot kaptam kölcsön ismerőstől. Elolvastam a cikkeket, meg pár novellát, amik közül volt, ami kifejezetten tetszett, de az igaz, hogy nem kapott el engem sem a Galaktika vásárlási láz.

Ha most nem olvasok róla kritikát, tán el is felejtem, hogy van. :)

Lehet, tényleg turbózni kéne rajta valamit.

Karret

Karret

  Mestertolvaj

 • Fórumita
 • 203 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.03.20, 22:01

Meg kell sajnos vallanom, hogy még nem volt szerencsém, a régi számokat olvasgatni (ezen hiányomat mindenképp bepótolom :)) és egyetértek abban, hogy a lap közrel nem nyújt egy olyan minőséget, a régi regények, olvasatok, de egyuttal azért kicsit örülök is neki, hogy habár nem sikerült a régi időket visszahonzniuk, talán elindít majd egy láncreakciót, ami visszatéríti a régi vágányra, ám addig is, legalább egy kicsiny szikrát látni, hogy nem veszett teljesen kárba a sci-fi írott műfaja. Nem állítom, hogy mindnet olvastam, viszont egy-két jó írás azért akadt hála égnek a magazinban, még ha nagyrészük unalams, és némelyik egyszerűen cask vacak is volt.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]