Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Varazspecset-keszites (Codex) (Frigabus)


 • Válasz írásához lépj be
23 hozzászólás érkezett eddig

Brutalis

Brutalis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.10, 14:06

Ofkoz, az első bekezdés az csak afféle poén, olyan, amilyen. Tessék visszahíni az inkvizítor testvéreket.

Brutalis

Brutalis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.10, 14:01

Hm, hát én hivatalban dolgozom IRL, és bár nem egy adrenalintúltengéses pörgés a munkaidőm, ha valaki azt mondaná, hogy egy éven keresztül megszakítás nélkül egy pecséttel kell foglalkoznom, előkeresném az "Installál: mentáldémon" feliratú pecsétemet, és úgy homlokon vágnám vele, hogy a következő életében is megbélyegzett lesz. Ugyanis az efféle varázslatokba nincsen belekódolva a kötelező munka- és ünnepnap. (És az ilyen pecsétek kábé hetven mérföldes sugarú körben a gyilkos unalom érzetét fogják sugározni, és még a fikuszok is inkább megölik magukat a hatására.) Két cent bedobva.

Mi biztosítja, hogy egy időben csak egy ilyen pecsétre lesz igény? Az ügyek nem intéződnek tíz évig (de semmilyen pecsétet nem adnak ám ki, senkinek), mert valamék hatalmasabbik úriember kiadta ukázba, hogy neki tíz iratra márpedig pecsét kell, ötezer évre, különben felperzselteti a hivatalt? Vagy ilyenkor előszednek a tápkádból még nyolcvan hivatalnokot, feltolják a tudatukba a szükséges ismereteket, és küldik a szalag mellé pecséteket rögzíteni?

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.10, 12:31

Szerintem, ha fizetnek érte annyit, hogy egy teljes éven keresztül elszórakozzon vele, akkor nem gond egy hivatalnoknak. Végül is, mi a különbség aközött, hogy egy éven át minden nap különböző iratokat készít, és aközött, hogy egy éven át ugyanazt? Szerintem egy bürokratát ez egyáltalán nem fog zavarni. Sőt, kényelmesebb is a hosszú távú dolgokkal foglalkoznia, mert nem kell új és új adatoknak utána járni, és ha teljesítménybért kap, biztos lehet abban, hogy egész évben lesz munkája.
Persze lehetne valami random hatást is vinni a készítési időbe, és a megadott alap pl. a leggyorsabb, leglassabb vagy átlagos készítési idő legyen.

Kérdés: Ha valaki pl. az egy éves pecsétnél kihagy egy napot, akkor az egész bukik? Vagy be lehet pótolni? Esetleg tovább tart a készítés?

_frigabus (NPC/NJK)

_frigabus (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.04.10, 09:13

Kedves kritikusok!

Pár mondatban muszáj reagálnom, mert úgy érzem, hogy valóban szűkszavú lett a cikkem a hátteret illetően, ezért nem minden érthető benne!
1. a MAGAS SZINTŰ varázspecsét-készítő nem varázsló, nem is vezető bürokrata, hanem jobbára egy specialista, aki csak ezzel foglalkozik. Tehát a pecsétekkel töltött időt nem más tevékenységtől vonja el, hanem neki ez a fő dolga. A Cx világa bizonyos aránylag állandó, a Napcsászár rendszere évezredek óta fennáll, az idő lassan folyik, van tehát idő és szükség is (pl. monopóliumok rögzítése) a varázspecsétek készítésére. Akár egy év is.
2. A pecsét nem feltétlenül pecsét, akár lehet az iratra írt kalligrafikus jel is.
3. a varázspecsét nem feltétlenül kötelező egy irat készítésekor, az csak egy a valódiságot bizonyító eszközökből (mint az aláírások, különleges papír, rejtett hibák, nem mágikus pecsétek).
3. A varázspecsétes levelek küldésének csak akkor van értelme, ha a másik félnél is van valaki, aki ért hozzájuk. A hamisítást persze nehezíti, de hát ez egy újabb kihívás, hogy miként lehet kijátszani ezt a biztosítást is. A hamisítás teljesen úgy folyik, mint a készítés, azzal a különbséggel, hogy ez esetben a készítő a három adatból (idő, hely, készítő) párat meg akar változtatni. Ezért nehezebb ez elemenként 15%-kal. A hamisítást külön nem oktatják, csak az tud hamisítani, aki ért a varázspecsétekhez.
4. a varázspecsét-készítés nem szűken vett varázslás, mert senkire és semmire semmilyen hatást sem gyakorol. Mindössze egy ideig megmaradó auralenyomat.

Köszönöm a kritikákat, sokat okulok belőlük!

_baddude (NPC/NJK)

_baddude (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.04.09, 06:49

Szvsz a cikknél hangulatosabb a háttér, amit írtál, kár hogy kihagytad belőle. Félek, a képzettség azért nem állja meg a helyét, mert ha olyan fontos dologról van szó, ami 5000 év után is súllyal esik latba, akkor egyszerűbb (idő)mágia segítségével kideríteni az igazságot. Túl sok idő pecsétet készíteni, ez a gond. Szerintem nehézségtől függően max egy hét meg belefér (az 5000 évesnél) és akkor használható.
Ettől függetlenül fincsi, csak legközelebb több hátteret! ;)

Aingus_Og

Aingus_Og

  Énekmondó

 • Fórumita
 • 636 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.07, 12:50

Sziasztok!

Húha, ez kicsit átgondolatlannak tűnik.

1. A Cx nem arról híres hogy egyszerű benne hosszútávra varázsolni. Márpedig mana nélkül, egyetlen képzettséggel ötezer éves pecsétet... Ezen kívül nem részletezi, hogy milyen mágikus képzettségek kellenek még (úgy tűnik, semmilyen.)

2. Szvsz a pecsét hamisítása ilyen formában nem illik magához a képzettséghez. Jó, az ember mindent hamisít, de:
- ha a pecsét készítésekor én adnám meg a nevet és a kort, akkor a név hamisítás költsége nulla. Géza helyett Bélát írok, na és? Ellenben itt a mágia érzékeli az aurám kisugárzását, akkor a hamisítás lehetetlen.
- ha hamisítás nem úgy folyik, mint maga a készítés (erre utal a +15%), akkor kik miért oktatják ezeket a hamisító módszereket?

3. Szvsz a pecsét nem illik a világba: nem lehetne (vagy nehezen) hamis leveleket küldeni. A mezei hamisító ki van túrva, csak ha tud pecsételni.

4. "90% - a Napudvar vezető varázspecsét-készítője: művei az örökké valóságnak szólnak." Ja, csak éppen egy művet se alkot, mert 1 évig tartana neki.

5. A 1x szerintem túl könnyű. Egy ilyen képzettség minimum 2-3x, ráadásul titkos.

6. Hiányzik a háttér: kik oktatják kiknek, és ha hamisítható, hogy védik ki, hogy valaki megtanulja aztán elmenjen hamisítónak.

Kb ennyi.

Minden jót:

Aingus Og

Brutalis

Brutalis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 372 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.07, 12:16

Csatlakoznék azokhoz, akik a varázslási időt túl hosszúnak tartják. Egyszerűen azért, mert ha túlságosan sokáig tart a pecsét felvitele, esélyes, hogy az egész ügy aktualitását veszti. Ráadásul nem valószínű, hogy egy magasan képzett bürokratát akár csak egy napig nélkülözni akarna egy ezzel foglalkozó intézmény. Számold át: földi évvel számolva egy bürokrata, akit ezért fizetnek, 365 oklevelet tudna hitelesíteni 100 évre (tudom, más az időszámítás, de most lusta vagyok utánakeresni). Maximum. Amúgy a cserépedény is elkészíthető legfeljebb egy hét alatt, és mégis eláll akár több ezer évig, tehát vigyázzunk az óvatlan hasonlatokkal.

Ha már "garantáltan megbízható" pecsétekre hajtunk, elég hatékony módszer a különböző (szín-, anyag) kódok, különös ismertetőjegyek, mifenék alkalmazása, amelynek plusz egy szintje lehet a mágikus lenyomat.

Ha jól emlékszem, Thaur írt egy cikket anno valamék Rúnában az oklevelekről és a hamisításukról, szerintem az jó ötleteket adhat.

Amúgy az ötlet szerintem jó, bár nem játszottam annyit Codexszel, hogy el tudjam dönteni, megér-e egy külön skillt, vagy csak feleslegesen zabálja az erőforrást a karakterlapon. Specializált karakterhez jól jöhet.

Szaky2

Szaky2

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 170 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.07, 10:35

Az, hogy bármi, ami eláll 1000 évig, azt 1-2 nap alatt lehessen elkészíteni bárkinek, annak semmi köze nincs a tápoláshoz: egyszerüen szvsz irreális, és nem illik bele a codec világához. Akármilyen 'kis szines'. Oké, egy évig, azt lehessen 20 perc alatt, nem túl nagy nehézséggel. 10 év már legyen nehéz. Azért is, mert ha túl künnyű, akkor bárhol lehet, márpedig szvsz egy mágikus hitelesítés nem hétköznapi dolog, pláne, ha komolyabb dolgot kell 'mágikusan aláírni'

lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.06, 14:28

frigabus,

nem igazán értettél meg. a nehézségnek semmi köze az elékszítés időtartamához. az a célszám és a képzettség viszonylatából adódik.

és mielőtt nekiállnál kieselőadást tartani a codex és d&d közötti különbségről, hadd szakítsalak félbe: ez egy "kis szines" jellegű képzettség. nem igazán "táp" olyan értelemben, hogy felborítaná akár a játékegyensúlyt, akár a világ természetes összhangját. ilyen módon a elharapódzó használata elleni értelmetlenül nagy készítési időtartam szerintem butaság.

amit az öreg mesterekről irtál: igaz, csak épp semmi köze a problémához.

_frigabus (NPC/NJK)

_frigabus (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.04.06, 12:33

Lennienn!

Az antitápról írottak igazak, direkt ilyen antitáp a képzettség, de ez igaz a Cx egséz világára is. A Cx-ben nem lesznek félistenek a karakterek, ami nem csak azt jelenti, hogy az adnd jellegű játékokkal ellentétben nem tudnak maguk kiírtani egy kisvárost a teljes helyőrséggel együtt, hanem azt is, hogy senki sem fog mindenhez érteni magas szinten. Ha valaki egy Ház fő varázspecsét-készítője akar lenni és ezer éves okleveleket gyártani (netán hamisítani), akkor önmagát úgy képzi, hogy olyan képzettségeket fejelszt (írás, bürokrácia, varázspecsét-készítés, hamisítás, történelem, címertan stb.), ami ehhez kell. Aztán majd ha profi lesz, úgy valahol 30 és 60 év között, no akkor lehet ő a csaszi. Szeritem nem tölt be senki ilyen tisztet, aki a fennt felsorolt képzettségeket mellékesen, tengeri kalózkodás vagy mondjuk méregkeverés mellett tanulja önszorgalomból.
A szövegbeli időtartamok meg nyugodtan változtathatók, ahogy tetszik.

lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.06, 09:24

Szaky2,

most így másnap, szerintem az én javaslatom is túl erős, szal mindegy.

egyébként meg nem a készítési idő adja a dolog nehézségét, hanem a célszám, szóval ez a hosszú előkészület még mindig az antitápolás érthetetlen vágyából fakad. d&d-ben biztos kéne hozzá egy 1000 arany értékű rubin, vagy valami hasonló baromásg. itt csak ezt tudták kitalálni.

egy cseppet morfondírozva inkább azt javasolnám, hogy ahány évre (évszakra?) készül annyi perc kell hozzá, az alap meg, mittomén, negyed óra.

Szaky2

Szaky2

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 170 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.06, 08:44

Lennien: Szerintem az 1000 év->1nap elég furcsa... szvsz 100 év fülütt érdemes alaposan feltolni a készítési időt, hiszen több emberöltőre készülnek. az 1 év->20 perc még korrekt. Ez kb megfelel (talán kevesebb is?) egy (mondjuk) menetlevél elkészítési idejének.

Szakykettő

lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.05, 18:44

jópofa skill lenne ez, csak a készítési idők totál használhatatlanná teszik. ki az a barom aki 5 órát meditál egy rüves palack bor lezárásáért? normáális?

ráadásul ezek a készítési idők tök önkényesek, kvázi tegyünk bele valamit, nehogymá tápos legyen, mer jajaj, akkor mi lesz? a bürokrácia nem tud (rendszerszerűen) működni, ha minden egyes művelethez ősmágusokat kell igénybe venni.

én kb. így módosítanám:
10% 1 holdnap 1 perc
20% 1 évszak 10 perc
30% 1 év 20 perc
40% 10 év 1 óra
50% 100 év 5 óra
60% 500 év 10 óra
70% 1000 év 1 nap
80% 5000 év 1 holdnap

egyébként jó az ötlet, ahol erős létező mágia van, ott kialakulnak az erre szakosodott iparágak is. csak ugye, mivel elég magasak a személyi ráfordítások, csak olyan dologra alkalmazzák, amihez megéri. gondolj csak bele, 1 palack bor sosem fog annyit érni, amennyi egy képzett mágus napidíja.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.05, 15:34

Jó kis cikk. ;)

_frigabus (NPC/NJK)

_frigabus (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.04.05, 15:08

Azt még elfelejtettem beleírni, hogy a létrehozáshoz szükséges időtartam nem azt jelenti, hogy a nyomorult írnok hetek hosszat transzba merülve meditál a papír felett, hanem azt, hogy az időtartam egy jelentős részében (mondjuk napi 2-3 órát) ezzel tölt. Persze több száz évre nem fogják hitelesíteni egy kereskedelmi telep éves beszámolóját vagy egy katonai parancslevelet.
Lehet, hogy perverzitás, de engem valahogy érdekel, hogy a mágia jelenléte milyen változásokat mível az élet ötbbi területén, például a mágia miatt értenek az építészek a tegumentum-építéshez vagy mágia adott lehetőséget a világítás kényelemes megoldásához (hidegfáklya). De ez a hatás a több területen is jelentkezik, legyen az mágiával elkövetett bűntények nyomozása vagy esetemben a bürokrácia. Az ilyen kérdések feszegetésétől lesz élőbb egy világ, ami persze nem jelenti azt, hogy mindenki írnok karaktert indítson kharag barbár helyett. Ez csak egy lehetőség..

jenoe

jenoe

  boardgamegeek

 • Fórumita
 • 1424 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.05, 15:06

frigabus, szerintem az ötlet jó, a világba is jól beleillik, részleteket majd azután, ha elolvastam. ;)

_frigabus (NPC/NJK)

_frigabus (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.04.05, 14:58

Kedves kritikusok!

Pár mondatban válaszolnék az észrevételekre.
A titokban dobatott hamisítás próba valóban hülyeség, belátom, logikai bukfenc.
A varázspecsét-készítőkkel kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy ők nem mágusok, hanem ezt a különleges képességet megtanult bürokraták (vagyis fő szabály szerint nem "aktív" varázslók, jellemzően nincs is másmilyen mágikus képzettségük - és fordítva: a varázslók nem értenek a varázspecsét-készítéshez, legalábbis alapesetben). Sőt! Akár még varázs-közjegyzők is létezhetnek, persze valami jobb név alatt... A magyar középkor folyamán nagyon fontos szerepet játszottak a közjegyzők elődei, a hiteleshelyek, melyek általában kolostorok vagy káptalanok voltak. Vissza-visszatérő vitatéma volt, hogy egy birtokadományozó okmány valódi-e vagy utólagos hamisítvány, főleg ha ugyanarra a földdarabra több is vonatkozott... A hiteleshelyek (elméletileg) garanciát vállaltak rá, hogy csak valódi okleveleket foglalnak írásba, nem adnak ki hamisítványokat, és a nevük alatt kiadott hamis iratokat pedig leleplezik. A varázspecsét szerepe hasonló, komoly okirat nem létezhet nélküle - hiszen mi sem könnyebb, mint ideamágiával okiratokat másolni és átalakítani. Mindezt a varázspecséttel nem lehet megtenni, mármint azt csak hozzáértő tudja hamisítani.
A sima pecséttől a varázspecsét külsőleg semmiben sem különbözik, csak a szakértő harmadik szem tudja megállapítani a különbséget.
Egy nagy birodalmat, illetve egy sok országra kiterjedő kereskedő házat lehetetlen megbízható és kiterjedt bürokrácia nélkül irányítani, az iratokat pedig védeni kell a mágikus trükköktől. Ennek egyik módszere a varázspecsét készítés.

Hellguard666

Hellguard666

  The Fallen One

 • Fórumita
 • 2313 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.05, 14:51

Hááááát...

És még engem cseszegetnek egy-ketten, mert érdekel a M* közgazdaságtana! ;)

Egy dolgot nem tudok... Ezek saját fejlesztésű szabályok, vagy a Codex tartalmazza ezeket a számokat?

Mert azért türelmes egy írnok!!! - nem varázsló :) - aki 5 óráig varázsol...
Vagy egy másik aki egy teljes évig f***ol egy kib*****t varázspecsét elkészítésével!
Egyáltalán ennek az orbitálisan jövőbe elhelyezett időtartamnak, és a szinte-megcsinálhatatlan-mer'-közben-szétdurran-a-fejem-az-unalomtól varázslási időnek látod értelmét? Ha százévenként csinálnák megúsznák 50 napból... de neeeem ők egy évig varázsolnak mer' az jó!

Ehhhh... nem is értem én az egészet

VIC

VIC

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 382 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.05, 11:43

Hehe, és varázs-közjegyzők is vannak?

Thorin

Thorin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.04.05, 08:56

Szvsz belefér, ugyanolyan általános mágikus ismeret, mint mondjuk amikor a sebek heg nélkül forradnak össze azoknál, akiknek van aura 10%-ok (ha jól emlékszem).

Bár eléggé érdekes elképzelés, hogy valaki 1 évig alkot egy pecsétett...


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]