Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Kopia (Hinata)


 • Válasz írásához lépj be
28 hozzászólás érkezett eddig

_Radiohead (NPC/NJK)

_Radiohead (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.08.16, 20:47

"A Mátrix című filmben Morpheus az kérdezte: „Ha alszol, és nem tudnál felébredni, akkor hogyan különböztetnéd meg az álmot a valóságtól?”
Egyszerűen csak eljátszottam a gondolattal milyen is volna, ha egyik álomból a másikba álmodnánk magunkat, anélkül, hogy felébrednénk."

Erről szól a Waking Life c. film.

Calien

Calien

  Bugyorbéli

 • Fórumita
 • 1498 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.15, 11:18

A mű elején azt hittem, egy "Alcheimer"(?)-kóros gondolatait olvasom. aztán azt gondoltam, a nő visszafele éli le az életét. Majd az alább említett "két-ember" verzió ugrott be, de egyik se bizonyult jónak. A végén meg már tippelni se tudtam. Sajnos ehhez a műhöz kellett Hinata magyarázata, mert a műből ez nekem nem jött le.

Nagyon zavaróak a párbeszédek, és a jelenetek sem túl érdekesek. Nem tudom, velem van-e a baj, de ilyen nyugodt, átlagos álmaim igen ritkán vannak. És az álmaim 99%-a egyértelműen álom, vagyis valamiben mindenképp elüt a valóságtól. ( ilyen tekintetben a vége , ami egyedül stimmel ). Még az se gond, ha nem jelzed, hogy ezek álmok, de így olyan érdektelen, legszivesebben abbahagytam volna. ami visszatartott egyrészt a mű megértése, másrészt a nő vívódása, értetlenkedése még le tudott kötni.
Összességébnen jó ötlet ez a mű, de túl sok a klisé, és nehezen, vagy egyáltalán nem értelmezhető.

Kharoon

Kharoon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 101 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.12, 20:39

Hát ez... érdekes. a stílus kellemes, magávalragadó, de a történet... Rengeteg félbe hagyott remek ötlet csírázik benne, de egyik sem bontakozik ki igazán. a magyarázatod olvasva kicsit csalódtam, ugyanis, mikor a novellát olvastam sokkal mélyebb gondolatok fogalmazódtak meg bennem, mint ez a morpheus-os okosság. Mellesleg kellemesen csalódtam benned az órák után, szép munka.

_Hinata (NPC/NJK)

_Hinata (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.07.11, 20:44

Sziasztok!
Köszönöm azok hozzászólását, akiknek tetszett (jólesett az Órák után), és azoknak is akiknek kevésbé!
A Mátrix című filmben Morpheus az kérdezte: „Ha alszol, és nem tudnál felébredni, akkor hogyan különböztetnéd meg az álmot a valóságtól?”
Egyszerűen csak eljátszottam a gondolattal milyen is volna, ha egyik álomból a másikba álmodnánk magunkat, anélkül, hogy felébrednénk.

Aingus Og: „…a nem Amerika-függő történeteket, minek mindig Amerikába helyezni…”
Teljesen egyet értek veled, de a választ nem tudom. Talán egyszerűen csak jobban hangzik, vagy mert a színhelyek nem könnyen azonosíthatóak.

lordofdance: Tetszett ez a „rémálombeli” értelmezésed. Akár így is történhetett volna.

Zajec: Hogy miért Kópia a címe? Mert a novella nem a nő valós életét mutatja be, hanem az álombéli világát tárja fel, mely csak hasonlít az eredetihez.

BePe-nek külön köszönet!

Üdvözlettel: Hinata

Zajec

Zajec

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 223 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.10, 14:03

Én az olvasás után a címen kezdtem erősen gondolkodni. Ok, átjöttek az érzések, az egész amerikai klisé-szósz az elidegenedéssel együtt, és voltaképp még tetszett is. A címmel azonban sehogy nem vergődtem zöld ágra, és csodálkozom, hogy másnak ez még nem tűnt fel. Ugye, a cím az, hogy Kópia. Nem tom', mire utal, talán a nőről készült valami kópia, aki párhuzamos életet él, és a tudat csapkod egyikből a másikba? Fogalmam sincs, ez csak tipp, és annak is ellentmondásos. Ugyanakkor azért némileg megváltoztatja a "leányzó fekvését". Ezzel együtt nem volt ez rossz. Százalékot én sem akarok adni

Five

Five

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.09, 14:28

Off: Arvion én nem oltottam vissza, csupán elmagyaráztam mire gondoltam. Képes vagyok elismerni, ha hülyeséget írok vagy mondok és nem oltok vissza és nem várom az alkalmat, hogy megtoroljam. Nem kell mindent oltásnak felfogni... heh...

_Arvion (NPC/NJK)

_Arvion (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.07.07, 11:55

Üdv!

Off: Most Five akkorát oltott vissza, h hülye vagyok hozzá, vagy ő nem érti ennyire a dolgot...?:aboci:

sry:))

-Arvion

Pestaa

Pestaa

  Operálandusz

 • Fórumita
 • 279 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.06, 20:49

Meg kell mondjam, hogy a fejlődés radikális az előző novellához képest. (Vagy csak nem voltál formában?...)
Érdekes, az egyszer biztos. Nem megszokott érzéseket/gondolatokat vált ki az emberből. Alant elhangzott, hogy nem is érteni kell. Ezzel nem értek egyet, elvégre minden irodalmi műnek logikai (inlogikátlan höhh :aboci:) célja van, ebből most hiányoltam.
Egynek nem rossz, de a százalékolást inkább nem vállalom...

Five

Five

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.06, 18:09

Valóban igazad van kedves Demon, pl. arra gondoltam, hogy általában a kérdés, hogy ki vagyok előbb kezd el foglalkoztatni, mint, hogy van-e gyerekem. Igen valóban amit írtam hülyeség volt.

_baddude (NPC/NJK)

_baddude (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.07.06, 11:53

Hú, hát nekem nem tetszett, bár (asszem) értettem. Memento utóhatás. Ha jól sejtem, meghalt a csajszi és még lepereg előtte az élete? Ahogy a reklámban is: élj úgy, hogyha lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézned. Ezt nem volt érdemes végignézni(olvasni).

_LORD OF DEMONS (NPC/NJK)

_LORD OF DEMONS (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.07.06, 07:52

Mit jelent az, hogy inlogikátlan??? Netán az illogikus és a logikátlan torz szerelemgyereke ? Mindenesetre derültem egy jót...

Lord_White

Lord_White

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 6 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.05, 17:52

A történet eleje döcögős, aztán a reggeli jelenetben még az 'a' betű is hemzseg a kliséktől, majd egy kellemes váltás új reményeket ébreszt bennem, és minden egyes újabb ugrás űz a végkifejlet felé, így hajlamos vagyok elnézni a TV-ben már ezerszer látott és unt jelenetfoszlányokat, hogy aztán a mű végén nemcsak a főhős, hanem az én reményeim is a semmibe hulljanak.
Dühös vagyok, mert a szerző igyekezte elkerülni a mostanában túlzottan elharapózó 'csattanós' novellát, de írás közben önmaga fordult a jól bejáratott sztereotípiák világába.
És ez így sajnos nem működik.

Five

Five

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 9 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.05, 17:03

Szerintem a történettel semmi gond sincs csupán a stílus még kevéssé kiforrt. A hangulat néha nagyon jó, néha meg egyáltalán nem jön be. Néha teljesen inlogikátlan egy egy cselekmény, ami zavaró. Összeségében némi gyakorlás után látok én reményt a szerzőben. Első novellának semmiképp sem rossz.

_lordofdance (NPC/NJK)

_lordofdance (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.07.05, 15:59

Hát.. izéé...
Mepgróbáltam értelmezni a dolgokat. A lényeg az, hogy mindig alvás után történik a váltás, vagyis a nőnek memóriazavara van. A szövegből kiderül, szenvedett egyszer autóbalesetet, sztem ez okozta, aztán bizonyos idő eltelte után az agya elkezdett pörögni, és időben visszafelé felidézett az emlékekből egy-egy kis darabot. A valódi időrend: első házasság, második házasság gyerekkel, autóbaleset, és minden ami utána volt. Aztán amikor elfogytak az emlékei, felébred egy üres házban ami vagy minden előtt (emlékek), vagy a cselekmény végén van, és az egész világa szétesett. Ekkorra szerintem már egy diliházban fekszik és napi 3 adag lónyugtatót döfnek bele. A hangulata egyedi: elveszett ember érzései, viszont abszolút hiányzik belőle az értelem és a tényszerűség. az EGÉSZ olyan mint egy rémálom. A %-ot a barátnős jelenet húzta fel.

Sparrow

Sparrow

  Írófióka

 • Fórumita
 • 708 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.05, 15:52

Jó. Csak a vége nem tetszett, mert azt vártam, hogy ott végre választ kapunk erre az egészre, de nem. A fogalmazás is jó, de néhány mondatot kihúztam meg átjavítottam magamban olvasás közben. Szóval tetszett, jó lesz ez, csak így tovább.

_LORD OF DEMONS (NPC/NJK)

_LORD OF DEMONS (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.07.05, 15:49

Alapjában véve nekem sem tetszett, de olvasva a hozzászólásokat tudom, hogy hogyan kellett volna olvasnom ahhoz, hogy teccen, mindazonáltal eléggé "neszesemmifogdmegjól" érzésem maradt, még így is...

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.05, 15:46

- Igen gyorsan elkészült az a reggeli. Felteszi a kávét, aztán hipp-hopp felszolgálja a reggelit - némi tűnődés után - a gyerekeinek.

- Sajátosan könnyedén veszi azt, hogy nem tudja ki ő és hogy hol van. A legtöbb ember totál beijedne egy ilyen helyzetben és szerintem a rettegéssel kapcsolatos gondolatok talán jobban kitölthetnék a fejét a reggeli teendők helyett.

- Lehet, hogy velem van a baj, de nem sikerült értelmezni, hogy mi történt vele. Sőt engem még a hangulata sem ragadott meg annyira, talán mert már sok hasonlót olvastam.

Kis hangulatjáték. Az elveszett ember gondolatai. Én azért nem éreztem elég hitelesnek.

blarke

blarke

  Krystallide templar

 • Fórumita
 • 2249 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.05, 12:37

Aingus Oggal kell egyet értenem, egy apró kitételtől eltekintve... "a magyar nyelv szabályainak betartásával", ő ezt írja. Hát, nekem a "Mi van veled Pufi?" mondat elég vesszőhibásnak tűnik. nade sebaj, addig se tanultam, amíg ezt olvastam :aboci:

Rainel

Rainel

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 9 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.05, 11:58

Nekem tetszett, mint ahogy az Órák is. Írj még ilyeneket! Jobbak, mint az átlag hentelős fantasy novellák. Tényleg a hangulata a lényeg, az értelmet is az adja meg. Gratulálok!

Rerynia

Rerynia

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 195 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.07.05, 11:50

Azt hiszem, ezt nem érteni kellett, hanem érezni. Nem merem állítani, hogy nekem ez teljes mértékben sikerült, mégis szívesen olvastam. Hadd ne adjak százalékot.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]