Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Kofalak vedelmeben I. - Tortenet es leiras (Sonko)


 • Válasz írásához lépj be
30 hozzászólás érkezett eddig

proandris

proandris

  Földvájó

 • Fórumita
 • 242 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.09.09, 13:46

Pár tipp:
Árnyékszékek: A kutna hora-i király palota árnyékszéke nemes egyszerűséggel a főkapu mellé potyogtat az első emeletről, a helyi idegenvezető szerint több merényletet is elkövettek itt hosszú ládzsával.

Kővárak: Egyes inka váraknál nem külső bástyákat – ismerték egyátalaán? - építettek az oldalazótűzhöz, hanem a cikkcakkos falat húztak.

Kyria: Várakat csak folyamatos fenyegetés esetén érdemes felhúzni vagy ha komoly hatalmi bázist akar valaki kiépíteni. Ha mindenki-mindenki ellent játszunk feudális anarchiával akkor minden hatalmi tényezőnek lesz vára, de a központi hatalom gyenge lesz. A földi királyságok megerősödéésvel párhuzamosan a belső területeken álló várak többségét lerombolták, hogy ne legyenek lázadások bázisai. Ezután legfeljebb a veszélyes határszakaszokon épültek várak, a belső részeken pedig csak csicsmicsa kastélyok. A Rózsák háborúja ellenére ez Angliában már a XV. században elindult ez a folyamat.
Nagy erődöket is csak akkor érdemes építeni ha az ellenség erősebb mint mi, ezért bújunk el előle.
Kyria hosszú évezredeken át észak messze legerősebb, szilárd belső rendű hatalma volt, aki nyílt csatában valószínűleg mindenkit le tudott mosni a csatatérről. Egyes tartományokban évszázadokon keresztül az útonállók kergetése lehetett az egyetlen "háborús" tevékenység.
Szerintem az orwellás háborúkig nem építettek igazán nagy erődöket, legfeljebb csak valami limes-szerű hátárvédelmet.
(Nem tartok lépést Ynev történelmével, és régi emlékek alapján írtam a fentieket.)

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.16, 20:18

ranagol60:
"Megszerezték a crantaiak építészeti tudásának nagy részét, de a sajátjukat ez inkább kiegészítette,"

Valamint
"a partraszállók nemg tapasztalati úton kísérletezték ki a váraikat, hanem pontos számítások ezreit használták fel."


Ez elég nyilvánvalóvá teszi, hogy a kyreknek már volt építészete.
Egyébként igen, Yneven fejlődött ki teljesen az építészetük - de már előtte is volt. Ugyan nem említettem meg, de kikövetkeztethető.

ranagol60

ranagol60

  DiceMan

 • Fórumita
 • 3166 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.16, 17:44

Vlaszov:

"No offense meant, de a crantai sziklagyűrűk nem erődítmények voltak!"
None taken, amint én is írtam, már ezer éve nem foglalkoztam Ynevvel, szal homályos emlékeimben élt csak a dolog. Ha nem erőd volt, akkor nem erőd volt, bocsánat. :(

Sonko:

"A szövegben nem igazán van benne, hogy kyrek nem ismerték volna a várépítést. Csak az, hogy a sudártornyokat is átvették."

Egész konkrétan ezt írod:

"Kezdetben csupán egy központi, általában szögletes torony, és egy alacsony, többnyire kör alakú falrendszer képezte a védelmet. A fal mögött település, lakótér húzódott. Az alacsony falak lassan magasodtak, és egyre-másra találták fel az újabb védelmi rendszereket. Megjelentek a gyilokjárók, az erődített kapu és a védőtornyok."

Mindezt a kyr időknél. Ebből nekem az következik, hogy ez a kyr várépítés evolúciója. Ha nem, akkor megemlítheted, hogy az ősi kyr hagyományok közt is már-már feledésbe merült calowyni várak még nélkülözték a modern várak olyan esszenciális részeit, mint a gyilokjárók, vagy a kapuerőd, sőt, állítólag a korai időkben a falak magassága is jóval elmaradt a mai elvárásoktól.

Tisztelettel:
R'naggol

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.16, 12:36

"Bah... úgy tudtam, a Kyrek meglehetősen fejlett hadászattal érkeztek Ynevre... akkor a "vár" fogalmát nem hozhatták magukkal? o_O" - A szövegben nem igazán van benne, hogy kyrek nem ismerték volna a várépítést. Csak az, hogy a sudártornyokat is átvették.

A lombormokat - mint lejjebb kifejtettem - nem is szándékoztam leírni, majd egy másik cikkben.

Crantai sziklagyűrűk: Én is úgy tudtam, hogy mágikus fókuszok.

Sonko

Vlaszov

Vlaszov

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 318 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.16, 09:18

ranagol60:No offense meant, de a crantai sziklagyűrűk nem erődítmények voltak! A Homályhozóban (mármint magában a címadó novellában, nem a kötetben) és a Hollóidőkben is több ízben leszögezik, hogy egyfajta mágikus fókuszpontként szolgáltak

ranagol60

ranagol60

  DiceMan

 • Fórumita
 • 3166 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.15, 22:32

Nah... ez megvolt... nehezen adta magát... És miközben olvastam, felkerült Ceriak kommentje is... :P A stilisztikára így nem térek ki, inkább mindjárt nekiesek a másik változatnak. :(

Néhány megjegyzés...

"Az aquir háborúk során ezek a gyönyörű faóriások szinte mind egy szálig eltűntek. A lombormokból viszont még mindig szép számban találni az elfek által benépesített területeken (Elfendel és Sirenar, valamint Yllinor elflakta területei)."

Oké - de mégis, mik ezek a lombormok? Vagy ez csak számomra nem derült ki a szövegből?

"Az alacsony falak lassan magasodtak, és egyre-másra találták fel az újabb védelmi rendszereket. Megjelentek a gyilokjárók, az erődített kapu és a védőtornyok. A kyrek átvették a sudártornyokat is, de ők inkább mágikus célokra használták. Valószínűleg a rúnatornyok is ezekből alakultak ki."

Bah... úgy tudtam, a Kyrek meglehetősen fejlett hadászattal érkeztek Ynevre... akkor a "vár" fogalmát nem hozhatták magukkal? o_O

Hiányoltam a Crantai sziklagyűrűket, amik legjobb emlékezetem szerint az erődítmény szerepét töltötték be... persze az is lehet, hogy már nagyon rég nem foglalkoztam Ynevvel ennyire behatóan. :D

Várom a második részt, addig is ránézek a linkre, hátha kellemesebb olvasmány lesz a végleges verzió... :)

_Ceriak' (NPC/NJK)

_Ceriak' (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.08.15, 21:45

"Báh... biztos érdekes írás, de az első bekezdésen sem tudtam továbblépni a rettenetes stílus miatt. Tele van az egész tőmondatokkal, amik annyira idegesítően monotonná teszik a szöveget, hogy a kezdeti érdeklődésem másodpercek alatt elpárolgott. Ha lesz egy kis erőm hozzá, akkor végigolvasom, aztán megint kommentelem, addig is Sonko, pls. tegyél valamit a második rész olvashatóságáért!"

Elnézést kérünk, a kritika teljesen jogos, Sonko véletlenül egy munkeverziót küldött el. A véglegesben (ami a honlapon is megtalálható) már kigyomlálásra kerültek a döcögős részek.

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.15, 19:59

Shadee: már válaszoltak helyettem, kiegészíteném azzal, hogy ha emlékezetem nem csal, a második  törvénykönyvben is szerepel. Szóval nem az én agyszüleményem.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-08-15 21:00:11 - Sonko által</font></small></b>

Vlaszov

Vlaszov

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 318 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.15, 16:12

Kadmon: pontos az értesülésed, a regény a Korona és kehely volt (mennyire kár, hogy nincsen folytatása!)

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.15, 14:46

Ögödej volt a kilencedik fekete hadúr vmelyik Renier regényben.

Shadeee

Shadeee

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 215 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.15, 13:39

Nagyon jó, átfogó alkotás remélem sok hasonló születik még mostanában.
Egyedül egy dolog szúrt szemet benne, mégpedig az, hogy megemlíted Ögödej nagykán nevét, aki ha emlékezetem nem csal tényleg létező személy volt, Batu kán elődje. Ezzel csak az a problémám, hogy bár Ynev sok mindenben a valóságra épül, azért a világunk történelmi személyiségeit ne tegyük már bele ebbe a remek kis fantasy világba.
Amennyiben nem a te ötleted volt bocsánatot kérek a kommentemért.
Lehet, hogy szörszálhasogatásnak tünhet és a teljes alkotás értékéből egyáltalán nem von le, csak nekem kissé szembántó volt a dolog.

ranagol60

ranagol60

  DiceMan

 • Fórumita
 • 3166 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.15, 09:26

Báh... biztos érdekes írás, de az első bekezdésen sem tudtam továbblépni a rettenetes stílus miatt. Tele van az egész tőmondatokkal, amik annyira idegesítően monotonná teszik a szöveget, hogy a kezdeti érdeklődésem másodpercek alatt elpárolgott. Ha lesz egy kis erőm hozzá, akkor végigolvasom, aztán megint kommentelem, addig is Sonko, pls. tegyél valamit a második rész olvashatóságáért!

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.14, 20:16

Üdv !

Köszönöm a sok dícsérő hozzászólást! És akkor sorjában a kérdések:

Olaszbástya: nos, ezt amiatt nem vettem bele, mivel kialakulása az ágyúknak köszönhető. Jobban belegondolva a nehéz nyílpuskák is kiválthatták, így elismerem, ezt talán benéztem. (megj. mivel eléggé nyitottan hagytam pár dolgot, ezért a későbbiekben még szerintem korrigálok :( )

Thyressarexus: A segítséget nagyon szívesen vesszük, Ceriak' már megadta az elérhetőségünk, de u2u-t is szívesen fogadok :D

Lombormok: igazából van róla elképzelésem, de a cikk áttekintő jellege, és a kevés átgondolt ötletem miatt nem fejtettem ki részletesebben.

Aquirok: nos, a föld alá is be tud "dokkolni" egy ilyen égi hajó, és a barlangrendszerek ugye magas hegységekben (Ediomad pl) húzódnak, így simán lehetett egy "hangár" barlang. De persze lehetett ez is időszakosan kinyíló üreg - erről talán még a későbbiekben.

Panzer: Köszönöm a kiegészítéseket, igazad van sokmindenben! Mailcímet meg majd küldök u2u-ban.
(egyébként a cikk tervezett második része eredetileg a hadigépekkel szándékozik foglalkozni, de könnyen lehet, hogy nem azzal fog :) )

darken_rahl

darken_rahl

  The One and Only

 • Archívum
 • 780 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.14, 18:26

Szép munka !
Grat.

Panzer

Panzer

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 193 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.14, 18:21

Ja, a szazalek lemaradt. Sok. :(
Udv,
Panzer

Panzer

Panzer

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 193 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.14, 18:20

Sziasztok!

Bastyaformak: valamikor a tortenelem hajnalan a dolog a szogletes, lapos tetju, falbol meg nem kinyulo "bastyakkal" indult - gondoljatok csak Babilon, vagy Jericho tornyaira.
Ezutan jott kozel ezer even at a kor alaku, magas, karcsu, a falbol mar kiugro bastya, es majd a tuzfegyverek fejlodese hozza el az alacsonyabb, szelesebb olasz bastyakat (amibol egyebkent szinten ketfele van, oolasz es ujolasz - de ezt inkabb rajzolni kellene, mert magyarazni korulmenyes.)

Szvsz Yneven boven lehet helye az olasz bastyaknak - gondoljuk csak el, a falat oldaliranybol nemcsak agyuval, de akar tuzkopovel, esetleg kello szamu nehez nyilpuskaval is eredmenyesen vegig lehet loni. Azzal egyetertek, hogy ha engedelyezzuk, akkor legkorabban a kyreknel fordulhatott elo.

Egy-ket otlet a folytatashoz:
-vedok hadigepeinek elhelyezese (kivalo pelda ra egyebkent Macedoniaban az ohridi var, illetve Albaniaban Skhodra vara (mindkettorol vannak sajat fotoim, ha adsz mailcimet, elkulom)
-tovabbi kapuvedelmi megoldasok: kapu belso oldalan elhelyezett nyilveto (a Jeanne D'Arc c. film keves szamu nem-hulyesegeinek egyike). A reneszansz idejen az elso tobbcsovu (mondjuk 24 cso...) tuzfegyvereket is ilyen celra epitettek - mas kerdes, hogy tul sulyosak voltak ahhoz, hogy hasznalhatok legyenek - maga Leonardo is tervezett ilyeneket...
-forro olaj helyett sokkal elterjedtebb volt a kozonseges forro viz(meggyujtani ugyan nem lehet, de emberek osszeegetesere ez is jo + joval uzembiztosabb is. Az olajat pedig meg lehet tartani mas celokra.
- sok helyen (foleg nemetalfoldi varaknal) hasznaltak felizzitott homokot is. Elonye, hogy nem folyik le a celszemelyrol, hanem beleegeti magat.
- a vassulymokat ne hagyjuk ki a kapuvedelem eszkozei kozul. A fegyver roppant hosszu karriert futott be egyebkent - az okortol az elso vilaghaboruig folyamatosan elfordul, bar nyilvan valtozo surusegben...

Egyelore ennyi. Majd meg gondolkodom.
A cikkhez pedig gratula, varom a folytatast!
(Egyebkent ha valakinek van kedve komolyan nekiallni a temanak, keressen meg - igyekszem majd segiteni.)

Udv,
Panzer
panzer99@freemail.hu

Morsat

Morsat

  Kapitány

 • Fórumita
 • 1017 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.14, 17:52

Nos a cikk jó! Végre valami hiánypótlás, hiszen ebben a témábna nem igazán bűvöltek és halmoztak el minket Ynev bármely tulajdonos-érában lévő alkotói...
Igazából magam is vágom nagyjából ezeklet a témákat, csak mindig arra váytam hogy valaki bennfentes kösse már végre korhoz és kultúrához az egyes vártípusokat erődöket stb...
Persze Sonko azt hiszem nem bennfentes annyira, de azért ha játszanék majd akkor ezt venném innentől alapul.
És igen valóbna még vagy 100 oldalt lehetne írni a témábna, szóval gratlua Sonko hogy te legalább elkezdted!

Prof_William

Prof_William

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 391 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.14, 13:12

Remek kis cikk! Főleg az ősi fajok a Viadomo leírása tetszett!

_Ceriak&#39; (NPC/NJK)

_Ceriak&#39; (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.08.14, 11:43

Thyressarexus: Ha - mint azt lenn írtad - van kedved segédkezni a folytatásban, akkor írj egy levelet kérlek a jadepentagram@gmail.com címre!

Egyébként pedig köszönjük a dícsérő szavakat, ahogy időnk engedi, érkezik a folytatás.

Noro

Noro

  Anunnaki

 • Fórumita
 • 4994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.14, 10:31

Ha már a mágiára is kitért a cikk, nem ártott volna szót ejteni a teleport-csapdáról, ami ynevi  erődítésekben talán a legalapvetőbb védőrúna

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-08-14 11:31:38 - Noro által</font></small></b>


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]