Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Kiosztottak a Hugo-dijakat (Hanna)


 • Válasz írásához lépj be
17 hozzászólás érkezett eddig

sezlony

sezlony

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 106 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.30, 10:57

Attila, köszönöm a részletes választ!
Alapvetően valóban szőrözős filmnéző vagyok (miért ne lehetne olyan forgatókönyvet írni, ami nem csikorgások közepette tudja csak továbbtolni a cselekmény szekerét?), és egész egyszerűen több dolgon akadtam fenn a Serenity alatt, mint a Firefly-ban, pedig a várakozásaim nem voltak se jobbak, se rosszabbak. Valószínűleg számomra a sorozat bővebb humora tette élvezetesebbé ezt a világot, és így sajnálom, hogy a Serenity sötétebb, komolyabb hangulatú lett.
Ellenvetéseim lennének néhány dologra, amit felhoztál, de az lenne csak igazán a szőrözés. ;)
Mindenesetre köszönöm!

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.30, 10:22

:sóhaj:

Sezlony cica.

Fosztogatók kikerülése - emlékszel az első részre a sorozatban? Tudod, amikor egyből utánuk vetették volna magukat, ha irányt változtatva valami menekülés-jellegűt kezdenének?

Meg aztán, melyik lett volna szemléletesebb? Ha Star Trek stílusban mutatják a hidat, és a kapitány közli, hogy "Wash, végezze el az alfa-béta-omikron kitérő manővert", vagy az, hogy közvetlen közelről elslisszolnak a fosztogató hajók mellett?

Hogyan tűnt volna fel valakinek, hogy a Miranda nem halott kőgolyó, ha a peremvidék szélén levő félreeső bolygóról van szó, amihez az odavezető utat fosztogatók lakják? Szerinted milyen űrtávcsövekkel rendelkeznek azok a peremvilágok, ahol főleg lovakkal nyomulnak a lakók, mert a túlélésük is problémás?

"Vagy miért nem lövik rögtön pofán a Serenityt, amikor kibukkan a gázfelhőből? És amikor felbukkan a nyomukban a fosztogatók falkája, akkor miért nincs egy ágyú, ami továbbra is a Serenityre tüzel?"

Mert talán túl hamar vége lenne a filmnek? ;) Komolyan mondom, nem értem ezt a fajta szőrözést.

"Vagy a végén Mal miért nem mondjuk fejbe lövi az ügynököt a fináléban, amikor egyszer már ráfázott a golyóálló ruha miatt?"

Mert épp elég probléma idejében előrántani a stukkert és nem még a szeme közé célozni? Mert esetleg _tényleg_ izgalmasabb, ha nem a vége előtt tíz perccel fejeződik be a film? Mert esetleg az ügynök lelki világának változása is legalább olyan fontos eleme a filmnek, mint Mal és River dolgai?

"Értem én, hogy a fináléban már pörögnie kell az akciónak, de nem vártam volna, hogy a következő vágásban az özvegye már elszánt arccal rohan velük tovább."

Szerintem te nem marhára figyelted Zoe reakcióit. :D Attól még, hogy nem volt zokogós nagyjelenet, még nagyon is látszott, hogy itt most eltört benne valami. (Mellesleg, ha már utalásoknál tartunk, pl feltűnt, hogy a végén az űrhajó javítás jeleneteknél Zoe épp mit bütykölt?)

"Na és a vége? A lázadó hacker eszközeivel közzé tesszük a hatalmasok sötét titkát, hadd okuljon a világ?"

Nos, a végénél inkább azt kéne csekkolni, hogy River, Mal és az ügynök kábé mennyire változott meg az események hatására. Esetleg lehetne csekkolni azt, hogy pl Mal és az ügynök mennyire nagyon hasonlóan viselkednek és mennyire hasonló válaszutakkal kerülnek szembe, és mennyire másképp reagálják le ezeket.

Tudod, szereplők. De kétségtelen, hogy vannak ezeknél fontosabb dolgok is. Például nem értem, miért nem említetted a távcsövet Zoe shotgunján, mint égbekiáltó baromságot...

sezlony

sezlony

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 106 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.30, 08:24

All right Zoe, bár amikor a sorozatban Mr. Niska fogva tartotta a férjét, hitelesnek tűnt, hogy majd  szétaggódja magát miatta. Pont úgy, mintha a szerelméről _és_ egy bajtársról lenne szó. Ehhez  képest a reakciója itt elnagyoltnak tűnt a számomra még azzal is, hogy milyen meglepő, de én is tovább néztem a filmet  és láttam a későbbi reakcióit is.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-08-30 09:26:00 - sezlony által</font></small></b>

jenoe

jenoe

  boardgamegeek

 • Fórumita
 • 1424 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.30, 08:16

sezlony,

most csak egy részletre reagálnék, mert vhol már ebből lejön, hogy erősebb a véleményed mint a figyelmed.

> Wash halála, és Zoe reakciója

Nem igaz, hogy nem reagálta le a halálát. Közvetlenül utána is foglalkozott ezzel a film, majd a következő jelenetben megpróbálta magát kinyiratni, és majdnem sikerült is neki. Pityeregni meg már hadd ne legyen muszáj egy háborús veteránnak.

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4636 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.30, 08:10

sezlony:
"Értem én, hogy a fináléban már pörögnie kell az akciónak, de nem vártam volna, hogy a következő vágásban az özvegye már elszánt arccal rohan velük tovább."

szvsz mivel Zoe vegigharcolta a fuggetlensegi haborut a vesztes oldalon, es ezalatt nehanyszaz hozza kozel allo embert is elveszithetett, katonakent kicsit maskepp dolgozhatja fel a ferje halalat...

sezlony

sezlony

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 106 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.30, 07:56

Chi_Borg: Mit csekkoltak le? Egy "kerülő" pályán úgy mehettek volna a Mirandára, hogy a meghitt  kupacban ülő fosztogatók nem is tudnak róla. Legalábbis úgy látszott, ebben a világban nem látnak túl messzire a radatrok, lézerek, vagy tudomisénmilyen felderítő detektorok.
Attila: Nyugodtan megmagyarázhatod, miben tévedek. Ugyan a lenti frappáns válaszoddal szinte porrá zúztad az észrevételeimet, de azért na, csak tudsz mondani is valamit, ha már beszélsz.
Az a baj, hogy nem ez volt az egyetlen gikszer, ami miatt maga a történet recseg-ropog a számomra. Ha csak afféle háttérszinesítő képtelenségek lettek volna, még túlteszem magam rajtuk, mert hát hangulat, meg izé, ne kukacoskodjunk. Na de mondjuk miért nem  tűnt fel senkinek, hogy a Miranda nem egy halott kőgolyó (ahogy Malék is tudták), hanem egy üres, ámde lakható, terraformált világ? Nincs  senikél egy vacak űrtávcső, de űrhajózás az van? Vagy miért nem lövik rögtön pofán a Serenityt, amikor kibukkan a  gázfelhőből? És amikor felbukkan a nyomukban a fosztogatók falkája, akkor miért nincs egy ágyú, ami  továbbra is a Serenityre tüzel? Addig olyan fontos volt a likvidálásuk, hogy százak életét is  feláldozták érte, most meg kényelmeskednek a probléma megoldásával? Annyira tipikusan elcsépelt fordulat: a gonosz kiélvezi a győzelme ízét, és ezzel időt hagy a jóknak a menekülésre. Bááá.
Vagy a végén Mal miért nem  mondjuk fejbe lövi az ügynököt a fináléban, amikor egyszer már ráfázott a golyóálló ruha miatt? A válasz ugyanaz? Mert még verekedni kell, aztán persze még a legyőzése után még beszéltetni is kell a gonoszt, hogy lássa a néző a morális tanulságokat...
Ezek mind az alapvető cselekmény-logikát befolyásolják.
Vagy vegyük a karaktereket, mondjuk Wash halálát. Értem én, hogy  a fináléban már pörögnie kell az akciónak, de nem vártam volna, hogy a következő vágásban az özvegye  már elszánt arccal rohan velük tovább. Legalább egy kis zokogást elnéztem volna a sorozatban  egyébként tök jól megjelenített kapcsolatuk okán. Ha már ugye az egyik erénye volt a Firefly-nak, hogy nem annyira papírkarakterekkel dolgoztak, mint az szokás volt az ilyen sorozatokban.
Na és a vége? A lázadó hacker eszközeivel közzé  tesszük a hatalmasok sötét titkát, hadd okuljon a világ? Johnny Mnemonic, pritechek és a PharmaCom,  megvan? Az is vacak film volt, de legalább nem újrahasznosított megoldást lőttek el a végén.
Sajnos  nekem ez sok. Szeressétek, ha gondoljátok, én maradok a sorozatnál.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-08-30 09:04:44 - sezlony által</font></small></b>

_Chi_Borg (NPC/NJK)

_Chi_Borg (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.08.29, 23:02

Sezlony: és nem lehet, hogy a Serenity azért ment be a hajók közé, hogy először lecsekkolják, hogy utána senki se zavarja őket a Mirandán?

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-08-30 00:14:05 - Chi_Borg által</font></small></b>

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.29, 17:37

Sezlony:

Remek, már kezdtem azt hinni, hogy érdemi észrevételeid lesznek. ;)

sezlony

sezlony

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 106 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.29, 15:36

Attila: tudom, hogy te csípted, olvastam az ajánlódat róla, de én vagy mást láttam, vagy csak nem  jön be ez a fajta műfaj.
Hevesen nevetek pl. amikor elindulnak a naprendszer legkülső bolygója  felé, és éppen az útjukban áll a Fosztogatók kb 1-2 km átmérőjű űrhajó-gyülekezete. Mert a  bolygók az ekliptika síkjában egymás után helyezkednek el, köztük az egyenes az adekvát közlekedési  útvonal, és a Fosztogatókat sem lehet kikerülni, aha.
Stb. Stb.
A sorozat humorosabb volt, és ez  feledtette velem az ehhez hasonló marhaságokat, mert azt egyszerűen nem lehetett komolyan venni.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-08-29 16:37:15 - sezlony által</font></small></b>

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.29, 14:09

Sezlony:

He?

sezlony

sezlony

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 106 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.29, 09:25

Hm, a Serenity szerintem egy igen vacak J-kategóriás gagyi lett, tele logikai és dramaturgiai katasztrófákkal. Messze elmarad a sorozat színvonalától, díjat pedig végképp nem érdemelne.

_Chi_Borg (NPC/NJK)

_Chi_Borg (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.08.28, 22:55

OK, értem, hogy nem csak sci-fi kaphatja meg ezt a díjat - és így visszavonom a Narnia és a HP4 utáni mosolyomat, elvégre ezek fantasy-nak számítanak.
De akkor is: mit keres itt a Batman: Kezdődik és a Wallace és Gromit? Ezek egyáltalán fantasynak számítanak? Mi számít ma már sci-finek, és mi fantasy-nak?

jenoe

jenoe

  boardgamegeek

 • Fórumita
 • 1424 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.28, 21:58

Chi_Borg,

csak egy kicsit értem, hogy min csodálkozol. az említett filmek szerintem egyáltalán nem rosszak. nem sci-fi-k, de a hugo-t nem is csak sci-fi-knek osztják. a star wars iii persze valamivel sci-fi-bb, de nem egyértelműen jobb, a többi jelöltnél.

a serenity persze egy erősebb mezőnyben is nyerhetett volna. :fan:

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-08-28 22:59:03 - jenoe által</font></small></b>

_Chi_Borg (NPC/NJK)

_Chi_Borg (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.08.28, 21:37

Csodálkoztam a Serenity újabb győzelmén, de amikor a jelöléseket láttam, majdnem röhögőgörcsöt kaptam. HP4? Narnia? Batman: Kezdődik? Wallace és Gromit? Nem csoda, hogy nyert...
Félreértés ne essék: én szeretem a Serenity-t, és meg is érdemli a díjat. Csak olyan, mintha nem lett volna más sci-fi film tavaly (nem tavaly volt a Star Wars III?)...

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.28, 17:00

Donato Giancola nem semmi!

Thranduil002

Thranduil002

  az Elf Nemes

 • Archívum
 • 839 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.28, 10:47

Beagle, Beagle, Beagle, Beagle! ;) Gratula neki!

jenoe

jenoe

  boardgamegeek

 • Fórumita
 • 1424 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.28, 09:30

keep flying ;)

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6440 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.08.28, 09:30

Kiosztották a Hugo-díjakat (Hanna)

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4716


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]