Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Boszorkanysztori - Igy keszult Soren Ward Feketepart c. regenyenek boritokepe (Pozsgay)


 • Válasz írásához lépj be
68 hozzászólás érkezett eddig

_Decado Ar'kel (NPC/NJK)

_Decado Ar'kel (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.01.03, 18:58

oké, lehet hogy a hölgy csúnyasága miatt, de az első gondolatom ez volt, amikor bejött a boltba a könyv : "pucér csaj, pucér csaj", a második meg hogy : "milyen ronda".
Namost akik kézbeveszik a könyvet, nem felejtik el megemlíteni nekem (sokan vannak), hogy ez ocsmány(vagy a ronda szót használják) és a nő pucér.
Ez itt nem kirtika, hanem tapasztalat.

Pozsgay

Pozsgay

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 221 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.19, 06:51

Tök érdekes, a Parkinson képről, nekem meg helyből ez ugrott be: http://www.tednasmith.com/lotr2/TN-The_Las...Boromir-Web.jpg
Csinálhatnánk egy asszociációs játékot valamelyik fórumon :D
Azért az a George Barr kép elég súlyos...

-max-

-max-

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1121 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.18, 16:26

A javítási kísérlet ellenére a szöveg fele bold maradt.
Ez nem hangsúly, hanem bug :D

-max-

-max-

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1121 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.18, 16:23

A hepiendszerű hangulatba passzolóan(?) megjegyezném, hogy engem nem emlékeztetett a Royo képre, most, hogy így be lett linkelve, még úgy se :D

Ha valami eszembe jutott róla, akkor az már egy Elmore-kép, egyike a keveseknek, amit szeretek tőle:
http://www.realms-of-fantasy.org/artists/E...s/elmore004.jpg

Vagy akár az általam már sokkal inkább kedvelt Keith Parkinsontól:
http://www.realms-of-fantasy.org/artists/P...arkinson021.jpg
... holott ezen a képen nyilván nem is hasonlít a kompozíció.

Megismétlem, hogy azt gondolom, nem-alkotó lelkületűek automatikusan előképet fognak keresni, szemben például Pozzsal, aki csakcsupán létrehoz :D

Mutatnék azért közhelyes képet is, csak a miheztartás végett :D
http://content.answers.com/main/content/wp...best_fantasy_st ories_2_cover.jpg

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-12-18 16:25:25 - -Max- által</font></small></b>

Illes

Illes

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 228 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.17, 23:57

"Nyilván ismerem a képet régebbről, és azon is gondolkodtam, vajon mennyire befolyásolhat valakit egy régen látott kép."

Szerintem abszolút. Ezzel együtt én nem gondoltam, hogy koppintás, vagy plágium, még azt sem mondanám rá, hogy valami átcsorgott. Sztem is "elég könnyű belefutni hasonló kompozíciókba." Azért lehetőség szerint ezt vsz jobb elkerülni; de ez nyilván ízlés meg tökösség kérdése.

"kíváncsi lennék, hogyan szednék szét nagy "elemzőink" ezt a képet."

: ) Hozzám közelebb áll a Pozsgay, mint a Royo. A te képed a bennem felmerült referenciák miatt nem tetszik, ami sztem nem olyan nagy baj, mint ami miatt a Royo (most nem részletezem). A "hibákat" sorolók közé nem állnék be (sztem egy fantáziavilágban bárkinek kinőhet a halántékából a karja :-), lehet rövidebb az egyik végtagja, mint a másik, egy boszorkánynál pláne, stb., mindez persze mellékes).

"nagyon tetszik a Royo kép - főleg technikailag, mert számomra semmilyen történetet nem mesél el-, a fenti megjegyzésekkel csak érzékeltetni szerettem volna, hogy majdnem teljesen mindegy mi a tárgy, hozzáállás kérdése, hogy minek látjuk..."

Ezzel egyetértek: sztem nem kell, hogy egy borító jelenetet ábrázoljon; ahogy a moziplakátnál sem várjuk el; elég, ha pl. arcok vannak, vagy egy hangulat, vagy montázsszerű jelenet, ami felidézi az Egészet; átad egy hangulatot. Ha még rá is lelni, +.

Ebből a szempontból nekem bejön a kép: vad a boszi, fura; az összhatás zsáner, a zsáner pedig jó. A magam nyűglődéseinél és bolondériáinál azonban érdekesebb számomra (én csak egy olvasó / szemlélődő vagyok), hogy más grafikusok (pl. Max) hogy látják a képet. Így pl. tök érdekes volt, amikor Brazil (egy jó nevű hazai képregénygrafikus) mondott ellent nekem: mennyire szeretne így rajzolni, és milyen qrvayó, h vannak, akik ilyeneket alkotnak.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-12-17 23:58:26 - Illés által</font></small></b>

Pozsgay

Pozsgay

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 221 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.17, 10:56

Illés hozzászólása többszörösen is elgondolkodtatott, köszönöm!
Elsősorban engem is meglepett a párhuzam a két kép között, mikor megnyitottam a linket. Nyilván ismerem a képet régebbről, és azon is gondolkodtam, vajon mennyire befolyásolhat valakit egy régen látott kép.
Másodsorban remélem nyilvánvaló a két kép közötti különbség is, így azon is gondolkoztam, hogy egy tetszőlegesen kiválasztott fantasy képhez hány hasonlót lehet keresni az interneten. A borítófestészetnek vannak bizonyos szabályai, amiket ha az ember betart, elég könnyű belefutni hasonló kompozíciókba.
Harmadrészt a technikai megvalósításon gondolkoztam. Royo egy az egyben stúdiómegvilágítást használ az alakon, teljesen kihagyva a világító koponya fényeit, ezeket a két fénypászmán kívül semmi nem adja vissza a képen. Lehet, hogy éppen ez által ér el természetes hatást...
Negyedsorban, mindamellett, hogy nagyon tetszik a belinkelt kép, kicsit előbújt belőlem a gonosz, és kíváncsi lennék, hogyan szednék szét nagy "elemzőink" ezt a képet. Mondjuk miért nem a koponyát nézi a lány, mennyivel szélesebba bal válla mint a jobb, hogyan fordul ki a bal könyöke, hogyan hajlítja be a kezét ebben a páncélzatban, vagy a kis szőrcsomó a jobb hóna alatt az a mellének az árnyéka-e :D Mint említettem, nagyon tetszik a Royo kép -főleg technikailag, mert számomra semmilyen történetet nem mesél el-, a fenti megjegyzésekkel csak érzékeltetni szerettem volna, hogy majdnem teljesen mindegy mi a tárgy, hozzáállás kérdése, hogy minek látjuk...

Iriador: köszönöm Neked is!

Iriador

Iriador

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 55 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.17, 01:49

Kicsit hosszúnak tűnik a bal combja, de egyébként nagyon tetszik :D A boltíven besütő Hold külön dob a hangulatán.

Illes

Illes

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 228 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.15, 10:32

"Ami tetszik: - A kép felületi hatását adó effektjei, a színek, átlátszóságok, fények. - A témaválasztás, a kompozíció nem ezerszer látott közhely."

Ami azt illeti, engem éppenséggel épp az kólintott fejbe, hogy ezt a képet már láttam, vagyis hogy mennyire eredetietlen a kompozíció, s erőtlen az összhatás. Mivel ugyanehhez vagy hasonlóhoz már más jeles művésztől, de bizonyos tekintetben magától a festőtől is volt szerencsém. Talán még Rúna-borítóként is, szóval mondhatom, hogy már „ezerszer” belebotlottam, ezért számomra meglehetősen fantáziátlannak, közhelyesnek és utánérzésnek tűnik a könyv borítója. Bár lehet jól felfogott érdek, engem elkedvtelenít, hogy ennyire nem számít, mi mindent és hogyan festettek meg mások.

http://www.aumania.it/fa/royo/273.jpg

Pozsgay

Pozsgay

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 221 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.08, 15:20

Por és Hamu:
- Dallasz annak megy neki, akinek akar, felnőtt ember, nincs beleszólásom abba, hogy mit tesz és nem is akarom, hogy legyen. Ő is említette, hogy ezt vitasd meg vele.
- Addig nincs gond egy kritikával, sőt érdeklődéssel fogadom, amíg a képről szól. Nyilvánvalóan nem tetszik mindenkinek, sőt valakinek egyáltalán nem, és lehet vitatkozni azon is, merre szerencsés néznie az alaknak, vagy ki mit csinálna varázslás közben. Ez mind tanulságos, akkor is, ha valakinek épp ellenkező véleménye van, mint nekem. Minden ilyen meglátást, legyen az pozitív vagy negatív tartalmú megfontolok és igyekszem tanulni belőle. Az azonban már nem kritika, hogy megkérdőjelezed állításaim valósságát. Nem vagyok olyan, hogy valótlant állítsak egy képről vagy annak készítéséről. Mi értelme lenne? Nem attól tűnik arányosnak vagy aránytalannak, hogy azt írom. Mint említettem sokkal izgalmasabb hibák vannak a képen, amitől adott esetben torznak tűnnik, mint hogy arról kellene vitatkozni, hogy vajon miért nem mutatom meg azt a képet. Erre már feleltem. Egyszerűen nem publikus.
- Legközelebb figyelj oda légyszíves, ha leírod a nevemet. Míg a kritikák nem bántanak, ezért morcos vagyok...

Por_es_Hamu

Por_es_Hamu

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 553 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.08, 12:44

Pozsgai
"-Dallasz is és Max is a barátom, egyiküket sem kértem, hogy írjon és egyiküket sem kértem, hogy ne tegye. Úgy gondolom mindenki a saját hozzászólásaiért felelős, és egy-egy hozászólás tartalma és annak megfogalmazása annak alkotóját minősíti, és azt is minden olvasó szemében másképp. Ezeket mindenki bírálja el saját maga belátása szerint."

Csak erre reagálnék, mert jön a "kifordítom befordítom, mégis bunda a bunda" jelenség...
Kapott kritikai észrevételt a kép többektől. Erre jön (nem aggatok rá jelzőt), egy barátod (span), és oktató stílusban nekimegy a kritizálóknak. Azaz személyében esik a masiknak és ráadásul még az érvelés rendszere is sajátos...

A fotó arányait meg hagyjuk, mert ugye nem publikus a fotó (vicces, hogy nem lehet kitakarni egy arcot és a hátteret, de nem is ez a lényeg), és ezzel takarózva megmagyarázni, hogy mégis az úgy jó ahogy van...hm.

ui. Ráadásul korábban is jeleztem, ez a borító nem rosszabb a dömpingben nyomatott többihez képest. De ami szemet szúr, az szemet szúr...

A részemről lezárva a téma, mert gondolom megint jön egy kis műhiszti valakitől. Erre meg nem igazán akarok időt és energiát pazarolni.

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.08, 12:44

Boszorkánysztori - Így készült Soren Ward Feketepart c. regényének borítóképe (Pozsgay)

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4811

Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2434 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.08, 13:23

Por és Hamu:

Egészen biztos vagy benne, hogy jó cikkhez írod a kommentárjaidat? Ha találsz oktató stílusú hozzászólást, akkor Commandante a te embered (vagy barátod). Ha pedig velem van bajod, keress másik helyet ennek megvitatására. Mivel érveléseid megbuktak, átmentél személyeskedésbe. Tényleg le kellene zárnod a témát.

VIC

VIC

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 384 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.07, 22:21

Nekem sokkal jobban tetszett az arc első változata. A végleges teljesen jellegtelen,  kifejezéstelen,  üres.

(Az olyan bonyolult és veszélyes témákhoz, mint perspekítva, arányok, meg  árnyékolás, nem tudok hozzászólni. :D

Legföljebb egy apróság: ugye a haja soha nem állna meg így magától a hátán, csak ha így fésülnék, beállítanák?)

Javítva: 2006-12-07 22:22:44 -  VIC által

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-12-07 22:24:27 - VIC által</font></small></b>

Pozsgay

Pozsgay

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 221 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.07, 20:50

További pár gondolat a hozzászólások kapcsán:
- A képet azért tettem fel, hogy szétcincálják. Nem félek az ilyesmitől, ebből tanulok. Nyilván, ha csak dícséretet várnék, másképp járnék el :D Eddig is sokat tanultam, minden tartalmas kritikát köszönök!
- Azon igazából csodálkozom, hogy többen kételkednek abban, hogy egy-az egyben a fotó arányait használtam, pedig semmi értelme nem lenne ezt írnom, ha nem így lenne. De ezt nem szívesen ragozom tovább, aki eddig nem látta mi okozhatja a problémákat és makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy torzítottam az arányokon, az később sem fogja átlátni és/vagy elhinni, hiába próbáltunk többen is rámutatni ezekre a dolgokra.
-Dallasz is és Max is a barátom, egyiküket sem kértem, hogy írjon és egyiküket sem kértem, hogy ne tegye. Úgy gondolom mindenki a saját hozzászólásaiért felelős, és egy-egy hozászólás tartalma és annak megfogalmazása annak alkotóját minősíti, és azt is minden olvasó szemében másképp. Ezeket mindenki bírálja el saját maga belátása szerint.

Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2434 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.07, 17:33

lenienn, ez egy világmegváltó, alapos és megfontolt egyedi mondat volt. Gratulálok. Fantasztikus vagy.

lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.07, 17:02

Dallasz,

magadt égeted, és mindenki mást is, akihez "hozzácsapódsz". ha ez a célod, jól csinálod.

Dallasz

Dallasz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2434 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.07, 14:06

Commandante: lelkes vagy, de ennyire mellélőni talán nem kellene. Ha a hozzászólásod első része igaz lenne, magamat égetném le, és nem Pozsgayt. A bukta ott van, hogy bevéstél egy mondatot, azután tisztességesen elkalandozott a képzeleted. Ez előző mondat:"Ha az adott írói elvárást másként adnád elő, leírhatod. Ha más beállítást tudnál elképzelni, javítanál a képen, elolvassuk." Gondolom, ezzel letudtuk az első bekezdést.

Mondat kissé előbbről: "Akkorát sosem tévedett, amit ti próbáltok elhitetni mindenkivel." 2. bekezdés ezért szintén kilőve. (Alfdam, szerintem ezen te is átsiklottál.)

A 3. résszel sikeresen összemostál minden előtted lévő hozzászólást, azután nagylkelkűen nekem tulajdonítottad őket.

lennien, aligha változik valami a hozzászólásokon kívül miattam. A te hozzáállásod szvsz mindenestre módosult.

Fantasmic

Fantasmic

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 68 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.07, 13:34

Nem értem, mi szükége volt Pozsgaynak arra, hogy szétcincálják a művét. Mivel nem kezdő, tudnia kellett, hogy itt túl sok dicséretet, elismerést nem kap. Ettől sokkal rosszabb borítókat is egekig magasztaltak már, de nyilvánvaló, hogy ha önként felkínálják nekik, a sz*ba is belekötnek. :D

Commandante

Commandante

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 168 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.07, 13:25

Dallasz:

"Te jössz." -> Ugye most nem a "fess jobbat, te bunkó" szöveg átfogalmazott változatával akarod itt osztani a népet? Ha csak ilyen puffogásra tellene tölem, én biza nem emlegetném a Müegyetemet. Vagy te hobbiból járatod le az egyetemi társaidat?

És tessék egy kis építö jellegü kritika, de ez úttal nem a müvész úrnak - ezt más megtette már helyettem - hanem Neked: Ha egy egyetemi haverom - aki 99%-ban jó munkát ad ki a kezéböl - néha melléfog, akkor én biza megmondom neki, hogy "te figyel csak, ennek fuss neki még egyszer, mert ez ebben a formában gáz". Erre vannak a haverok, és nem arra, hogy nyalják az ember seggét. Vagy te most csak "az ismert arc ismeröse vagyok" dumával akarsz itt felvágni? Kinek?

Az pedig, hogy a kép - árnyékolás, tetkók ide vagy oda - anatómiailag necces, nem hiszem hogy vita tárgya. Legfeljebb a vakok és a cölibátusban élök számára. A rövidülés ábrázolása szintén. De nem baj. When too perfect, lieber Gott böse....

-max-

-max-

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1121 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.12.07, 13:17

Ami tetszik:
- A kép felületi hatását adó effektjei, a színek, átlátszóságok, fények.
- A témaválasztás, a kompozíció nem ezerszer látott közhely.
- Összhatás. Kicsiben nézve szép kompakt, színes, zárt... jó borító.

Ami nem:
- A tér. Az átlós elhelyezés, a perspektíva "lefordulása" zavaróak.
- Szerencsétlenül kiválasztott tartás és kamera.

Ezt kifejteném.
Biztos ti is ismertek olyan fotókat, amelyek anatómiailag helyesek - hiszen fotók -, de mégis olyan "bénán" áll rajta a csaj, vagy hülyén néz ki egy végtagja, egyszóval szerencsétlen a póz. Ugyanez az alak esetleg remekül néz ki a háta mögötti tükörben, tehát lehet, hogy csak a nézet van rosszul megválasztva.
A modell tartása, és a nézete sem szerencsés ily módon (és szerintem;))
Veszélyesen rövidül a jobb felkar, nagyon könnyen hokedlihátúvá alakulhat a lány, a haj tisztázatlanul borul a testre satöbbi.
A festményen ezeken lehet javítani, esetleg romolhat is némelyik (felkar tetkóról volt szó?), de sokkal egyszerűbb egy "hálás" képet kiválasztani.
Azt hiszem, ilyen hálátlan fotó volt ez valójában, mert rögzített bizonyos veszélyes vagy nehezen megoldható térbeli viszonyokat.
Hibának inkább ezt látom, mint bármi mást.

Engem a végeredmény különben sokkal jobban érdekel, mint a werk, hacsak nem kifejezetten tutorialról van szó, ahol a kép csak ürügy arra, hogy nekem, mint okulni vágyónak bemutassák a folyamatot, eszközöket, technikákat.
Talán ezért is nem érdekel az a fotó se, ami egyéb személyes okokból nyilván nem is való a köz elébe.
Biztos, hogy az a fotó létezik (látom a képen:)), és biztos, hogy nem garantál egy hibátlan festményt.

- Ami még nem tetszik, hogy a részletek gyakorta unelegánsak, a lovag bumfordi csizmaorrától a lány karjának tagolatlanságán át (vessétek össze a fenék bevágása-gerinc részlettel, az mennyivel jobb) a haj túl tömbös formájáig.

A hozzászólásai alapján Pozs fogta a hibákat. Én se somogatni jöttem ide, csak mintha a figyelem elfordult volna a kép valódi problémáiról és értékeiről :D

Százalék a képé, bár nem tudom, milyen skálán :D
Mi a száz? A Mona Lisa, az ezen az oldalon valaha előfordult legjobb kép, a világ legjobb borítója, Pozs saját maximuma, vagy az általunk elképzelhető legtökéletesebb festmény?

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-12-07 13:22:57 - -Max- által</font></small></b>


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]