Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Eric van Dien: Godorai orjarat (kritika) (Alyr)


 • Válasz írásához lépj be
98 hozzászólás érkezett eddig

mongiboy

mongiboy

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 2 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.07.09, 14:00

Remek regény... groteszk ironizálása, mely már-már az abszurdba vezet, teljesen magával ragadott. Tetszett az is, hogy hajlandó volt abszolútnak gondolt dolgokhoz hozzányúlni, amitől valóban élővé vált a Kalandozók Városa... Lehet szőrszálhasogatónak lenni, s hibákat keresgélni, de úgy gondolom, hogy ez felesleges. A deus ex machinák sora, az elvarratlan szálak és a főhős egyénisége mind-mind hozzásegítettek, hogy sikerüljön egy olyan elidegenítés, ami hozzásegíti a művet ahhoz, hogy folyamatos határmezsgyén ellensúlyozzon az ynevi realitás, s a groteszk határán. Szerény véleményem szerint a narráció pedig tökéletesen vezetgeti az olvasót ebben az "új" Ynevben, ahol nem minden paraszt karddal felszerelt hős, ahol bárki kalandozónak álmodhatja magát... Ám aki a nagy heroikus kalandokat kedveli, az ne olvassa. Mindenki másnak melegen ajánlott.

Cikornya

Cikornya

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 672 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.06.16, 08:55

Rég olvastam a könyvet, de az emlékeim pozitívak. Kifejezetten frissítő volt végre egy jobb M* regénnyel találkozni. Lehetett volna csiszolgatni, de így is tetszetős lett.

ElfQT

ElfQT

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 272 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.02.01, 14:12

Nagyon kevéssé érdekelnek a M* regények, és általában félnék a magyar termékektől (sajánlom az értékes időmet szar regényekkel tölteni, bár azt látom ez többeknek hobbija errefelé ;) ), sajnálom a jó írókat, műveket, már ért annyi csalódás, hogy a rosszak miatt a jóknak se legyen esélye.

A kitölthető táblázat és a kiadói hiszti, az ami viszont viszi a pálmát :D Lehet ezért megéri :P ?

Warcryer

Warcryer

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 5 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.03, 08:58

Látom a szokásos rpg.hu-s a hangulat.
Talán a regénnyel kellene foglalkozni nem az anyázást folytatni.
A hozzászólók fele nem olvasó hanem kiadói, meg honlapos versenyző és figyeli a könyv fogadtatását:))

Vlaszov

Vlaszov

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 318 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.25, 10:11

Megkaptam karácsonyra.. Igazán király könyv! Nehéz elhinni, hogy ugyanaz írta, aki a Bábjátékot, ugyanis utóbbi egy darab sz*r, a Godorai őrjárat pedig nagyon is élvezhető.

Tortugantino

Tortugantino

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 74 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.21, 15:01

Igen, valóban. Újabban egyre ritkábban követem figyelemmel a flameket, mert mindig ugyanaz történik, mindkét oldalról, de NoiseEHC táblázatához hasonló gyöngyszemmel még nem találkoztam. Tényleg kösz. ;)

Raon

Raon

  Révész

 • Fórumita
 • 713 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.20, 23:25

Illés:
kérnék egy felezőt, hogy dönteni tudjak. :P

NoiseEHC:
El is felejtettem írni, ez óriási, percekig nevettem rajta. ;) :D

_WarMachine (NPC/NJK)

_WarMachine (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.12.20, 14:03

Épp tegnap fejeztem be a könyv olvasását, és azt kell mondanom, hogy nagyon tetszett. A kritikával egyet kell értsek, mindazonáltal régen olvastam ilyen hangulatos regényt. Néhol humoros és Eriont, a kalandozók városát más, számomra nagyon is új szemszögből mutatta be. Új ízt ad Ynevnek, mindekinek csak ajánlani tudom.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2006-12-20 14:04:05 - WarMachine által</font></small></b>

NoiseEHC

NoiseEHC

  Logikarendőrség

 • Fórumita
 • 676 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.20, 13:10

Raon:
"Én csak azt nem értem, miért kell ugyanazt a hisztit ezerhatszázötvenkettedszerre is eljátszani... a nevek cserélődnek, a téma örök, mi ez ha nem a farkába harapó kígyó klasszikus esete."

Éreztem én ám, hogy még lesz haszna a kitölthető kis táblázatomnak... ;)

Illes

Illes

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 228 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.20, 09:14

és, szted igazából miattad vagyok bosszús, vagy a VPs kiadvány miatt? ;)

Raon

Raon

  Révész

 • Fórumita
 • 713 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.20, 08:36

Illés: mekkora pillanat ez lehet neked, hogy végre ült egy találatod. :D
Biztos igazad van, de vételennek érzem magam az ügyben: ránézve a polcomra azt látom, hogy az első kiadású Valhallás Legenda címlapján Gemmel, a DV-seken Gemmell szerepel. Feltételezem, hogy a második a helyes, ezért a nagy riposzt. ;)

Illes

Illes

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 228 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.20, 08:25

"beillesztve olyan klasszikusokat a fantasy-sf olvasottsághoz, mint pl. a magyarul is elérhető Martin, Gaiman, Card, Hobb, Gemmel sor) nem az."

"Esetleg lehetne tényleg jó könyveket kiadni, mint pl. az említett Gemmel, és akkor kapna jó kritikát a könyv."

Jó, de ha annyira szeretitek, tanuljátok már meg legalább helyesen leírni a nevét. Nem igaz, hogy ennyi év alatt nem sikerült.

Raon

Raon

  Révész

 • Fórumita
 • 713 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.20, 08:17

Tisztelt Kánagy,
én ritkán szoktam hozzászólni az efféle vitákhoz, de gondolom ettől ugyanúgy a falka tagjának számítok, úgyhogy nyugodtan lehet legyinteni az én véleményemre is.

Én csak azt nem értem, miért kell ugyanazt a hisztit ezerhatszázötvenkettedszerre is eljátszani... a nevek cserélődnek, a téma örök, mi ez ha nem a farkába harapó kígyó klasszikus esete.

Egyrészt eleve nem igaz, hogy M* cucc csak negatív kritikát kapott (lásd Hőseposz): másrészt annak talán oka is van, hogy a M* cuccok - túlnyomó többségben - ezért vagy azért el lettek marasztalva. Mondjuk, hogy ami tíz éve még szint volt, az ma már (beillesztve olyan klasszikusokat a fantasy-sf olvasottsághoz, mint pl. a magyarul is elérhető Martin, Gaiman, Card, Hobb, Gemmel sor) nem az.
Én egyike vagyok azoknak a szerzőknek, akik annak idején el lettek itt gyepálva, és meg kell mondjam, már akkor úgy éreztem, hogy az a kritika lehetett volna rosszabb is (de legalábbis a plusz-mínusz mutatón nagyobb kilengéseket is lehetett volna tenni, hogy reálisabb legyen a kép). Rengeteg alkotói-kiadói hisztit láttam már az elmúlt években, és a sok mulattató/sírógörcsöt okozó értelmetlenséggel szembesülve csak azt nem értettem soha, hogy akinek nem tetszik a negatív kritika, miért nem egy jobb munkával próbálja kivívni magának a megbecsülést, miért egy - valljuk meg őszintén, a hazai kiadást tekintve többségében max. középszerű/enyhén szánalmas - nehezen védhető munkát próbál meg jobb színben feltüntetni.
Az "itteni világ" ugyanis nagyon egyszerűen működik: ha valami jó, akkor arról a kritika sem tud rosszat írni; ha meg valami nem jó, akkor arról a kritika sem akar jót írni. Szerintem ha az egyes alkotók/kiadói emberkék csak feleannyi PLUSZ energiát fektetnének be egy-egy könyvbe, mint amennyivel megy ez a tekintélyelvesdi értékvédelem, akkor a kritikák elmarasztaló részének sem lenne annyi valóságtartalma.
Persze szövegelni mindig könnyebb, mint tenni is valamiért valamit - ez persze nem célzás volt, csak egy ténymegállapítás, ami sajnálatos okokból a hazai viszonyokat nézve illik a fenti gondolatmenethez. Bár ne így lenne.

KekPafrany

KekPafrany

  Kotnyeles Saláta

 • Fórumita
 • 607 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.19, 22:25

Derhelm.: Ó, hogy a Hobban hogy egyetértek veled! ;) De már annak is örülnék, ha könyv formában rendesen elérhetőek lennének angolul...

A kritika jó. Az alapján már-már azt mondom, lehet, hogy idővel a kezem közé fog kerülni a könyv. Ha nincsenek szóvirágok és nyakakibetekert mondatok, akkor még az is lehet, hogy meg se bánom.

Derhelm

Derhelm

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.19, 19:36

A konkrét könyvet nem olvastam, így nem tudok róla véleményt nyilvánítani. Viszont megint felmerült egy népszerű vélekedés, amit most már nem tudok szó nélkül hagyni.


Noro,

"Nemtom, én meg valahogy azt érzem furcsának, amikor egy game-literature könyvet a (fantasy) világirodalom kiemelkedő alakjaival akarnak összevetni.
Talán ha súlycsoporton belül maradnánk, és az angolszász rpg-regényekkel hasonlítgatnánk, szvsz fair-ebb lenne valamivel. És ott nem is állnánk olyan rosszul...

Vagy lehet tényleg önmagában és abszolúte vizsgálni, csak félő, hogy irodalmár beállítottságúakon kívül nem sokan tudnának felhasználni egy ilyen kritikát"

Sajnálom, de ezzel nagyon nem tudok egyetérteni. Tudom, hogy a szerepjátékokhoz írt könyvek általában az angol nyelvterületen sem kimagasló színvonalúak, ezért mostanában már kerülöm is őket, de ez nem menti fel a M*-regényeket. Engem, mint fantasy-rajongót csak a könyv színvonala érdekel. Igenis törekedni kell arra, hogy a regények színvonala minimum egy jó közepest elérjen. Amíg ez nem történik meg, addig én a magam részéről nem fogok beruházni M* kötetre. Igazából jelenleg az a helyzet, hogy én már bele sem igen lapozok ezekbe a könyvesboltokban. Elvégre az elmúlt években több, mint elég jó fantasy könyv jelent meg (magyarra lefordítva is, de nemhogy angolul) ahhoz, hogy kielégítsék az igényeimet. Az viszont nem is kicsit bosszant, hogy míg pl. egy Hobbot nem lehet kiadni Magyarországon, addig a Mágussal színvonaltól függetlenül ilyen gond nincs.

Ui. Nekem majdnem 10 éve a következő a kapcsolatom a M* könyvekkel. Bő másfél évente valahogyan megszerzek (általában kölcsönkérek) egy jobbnak tartott regényt. Elolvasom ezt, rájövök, hogy minden reménykedésem ellenére ezek még mindig nem érik el az igényes külföldi regények szintjét, s örülök, hogy nem vettem meg. Ezek után következik egy hosszabb szünet.

masvalaki

masvalaki

  Pápai kalóz

 • Archívum
 • 2539 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.19, 18:06

Jester, honnan tudtad... épp írni akartam, hogy ez pont az a részlet a regényben, amikor... ;) :D :P
A haldokló főhős pedig azt mondja utoljára, hogy: eeeeiee... aaarrrghhhh... blllööööeeee...

(és ezt véste, miközben meghalt?)

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.19, 17:56

Jajj, nem is még valami, a borító, na az tényleg szar, azt a kardot így fogni csak törött könyökkel és kifordult csuklóval lehet. A f***i egész tartása olyan, mintha most kapott volna két golyót a mellébe egy Utolsó Akcióhős filmben. Figyelem, most következik a: "Frank, rólad nem feltételeztem, hogy mocskos zsaru vagy." halál előtti monológ.

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.19, 17:53

LOL Kánagy, hogy te mekkora egy állat vagy!

(a kritika középszerű, a könyvet nem olvastam, a hátsó sorból kiabálni jöttem)

DReaMSCaPe

DReaMSCaPe

  Tutor Majoris

 • Fórumita
 • 170 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.19, 17:39

OFF:

<3 Alyr ;):):D

Köszönöm!

ON

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2006.12.19, 17:04

DReaMSCaPe: ennyi reklám után tehettél volna be linket is... ;)
http://forum.rpg.hu/index.php?showtopic=3556


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]