Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Iro-olvaso talalkozo (Cherubion kiado)


 • Válasz írásához lépj be
70 hozzászólás érkezett eddig

Fantasmic

Fantasmic

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 68 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.02.11, 10:02

Tényleg sokan voltak. Alig fértem be, amikor odaértem. Az írók egy része fent dekkolt az emeleten, de rájuk találtam. A jó kis beszélgetések között a dedikálásra is jutott idő :)

_twillight (NPC/NJK)

_twillight (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.02.10, 17:38

Jó volt :) Ugyan csak az utolsó pillanatban derült ki, kik is jönnek el pontosan (természetesen kiadói részről), és volt zavart téblábolás, hogy kiderítsd, ki-kicsoda (amiből jó kis társalgások is kikerekedtek), de a hangulat a toppon volt.
Caldwell&Stone az ujját is leírta, de látszott, hogy örül neki :)

_twillight (NPC/NJK)

_twillight (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.02.10, 09:27

Ezeknél a szavazz!-ooknál mindíg ott van a pont, úgy működik a programmotor (amihez úgy tűnik, könnyen, gyorsan, sablonként lehet hozzájutni). Nekem mindenesetre se szokatlan, se befolyásoló nem volt.
Maga a kérdés ötletes, és szükséges (mennyire vagyunk képesek Szabó Gergő-től könyvet venni Jeffrey Stone helyett).

No, mindenki jöjjön, aki tud!

Fantasmic

Fantasmic

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 68 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.29, 19:27

"Amilyen komoly következményei lehetnek, biztos befolyásolni akarják..."
Én is úgy gondolom, hogy rettentő fontos ez a szavazás :)
Álmatlan éjszakáim is lesznek miatta. Ma bementem egy könyvesboltba, és átnéztem a választékot. Végül nem vettem semmit. Sem magyar szerzőtől, sem idegen névvel álcázottól.
Ja, ellenben a dedikálást nem hagyom ki :)

woof

woof

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 877 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.29, 18:41

A pötty biztosan a kóbor Stargazersek megtévesztésére való.

szs

szs

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 324 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.29, 17:48

Amilyen komoly következményei lehetnek, biztos befolyásolni akarják... :)
Amúgy lehet többször is szavazni, mikor újra feljöttem, megint megnyílt, kíváncsiságból nyomtam egyet neki újra és bekerült az is.

Fantasmic

Fantasmic

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 68 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.29, 17:31

Egy kérdés: a címlapi szavazásnál, mit keres az a pötty az első válasznál?
Miért nem a másodiknál, vagy a harmadiknál, esetleg a negyediknél?
Arra még gondolni sem merek, hogy valaki így akarja befolyásolni a szavazást... :)

Thaur

Thaur

  Csúf zöld szörny

 • Fórumita
 • 1815 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.29, 18:43

Nagyon helyes, az esélyegyenlőség okán.

Nem mindenki tud szavazgatós szkriptet írni. Én se. :)

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4612 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.29, 09:26

cimlapi szavazas:
"Fontos-e számodra, hogy angol vagy magyar egy könyv írójanak neve?"

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.28, 13:51

Azt hiszem, hogy ha a lexikonok "szellemi helybenfutás" szócikkéhez illusztrációt keresnek majd, akkor ezt a hozzászólás-gyűjteményt fogják választani...

Justin

Justin

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.27, 22:15

Raon:
"látom akárhogy magyarázom, nem vagy hajnaldó elszakadni a keresztnevektől. "

De szívesen elszakadok, csak magyarázd meg végre, mit akarsz megmagyarázni... :-)
(Nem bántésiból mondom, tényleg ilyen nehézfejű vagyok...)

Fantasmic

Fantasmic

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 68 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.27, 13:41

"Egy témában egy kiegészítés: szerintem lehetnek olyan esetek, amikor szabad névválasztás  esetén is megéri elválasztani a magyar nevet az írói álnévtől, ahogy azt pl. Lőrincz László is tette  (a magyar az ifjúsági sorozat, a Lawrence a nyomozós főprofil, a John C. Lendway ennek az árnyalata,  a Frank Cookney a karcosabb-poénkodósabb stílus). Hogy megéri-e vagy nem, az jó kérdés".

Egy  olyan volumenű író, mint Lawrance tényleg jól teszi, ha a különböző stílushoz, különböző álnevet  választ. Idővel a rajongók mindegyiket megtanulják, beazonosítják.
Ezért ismét egyetértek a  következő megállapításoddal:

"Ha egy szerő több stílusban is próbára teszi magát, megintcsak  érdemes lehet több névben gondolkodnia: egyrészt, talán mert nem akarja, hogy egyértelműen ŐT  azonosítsák be abban a másik stílusban (mert az ilyen elvárásokat is támaszthat), másrészt  előfordulhatnak olyan esetek is, amikor az ismeretlenség előnyt jelent (pl: ha valaki tiszta lappal  szeretne indulni)."

Rendben, de tudok egy ellenpéldát is.:)
A következőkben felsorolt nevek  Nemere István álnevei: Alissa Altamira, Angela Preston, Anton de Saint-Etienne, Bíró Dániel, Chris  Brandt, Daniel Florion, Henry Hamilton, Klaus von Lottinge, Lilly Seymour, Mack Maloney, Maria  Messina, Melissa Moretti, Niegel Forest, Norbert Dax, Oscar Welden, Palma Patton, Paul Patrick, R.  C. Smith, Raymond Darieni, Richard Haack, Richard Stone, Robert Repton, S. Nording, Salome  al-Saffin, Sir Steve Morton, Stefan Niemayer, Stefanie Nordking, Steve Nording, Steve Repton, Stuart  Harrington, Stuart Herrington, Stewart Harrington, T. Moward, Vanessa Wilmon

Oké,  tegyük próbára magunkat, induljunk tiszta lappal. Na, de ennyire?! :)

Egyébként Stephen Kinget  nem nagyon kedvelem, nem olvastam tőle az említett művet.
Ezek után kimondható, többek szerint nem  azzal van a gond, hogy egy író hány idegen hangzású nevet használ, hanem azzal, hogy egyáltalán  használja.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-01-27 13:45:42 - Fantasmic által</font></small></b>

Raon

Raon

  Révész

 • Fórumita
 • 713 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.27, 13:01

Fantasmic: ezzel már könnyű egyetérteni, és ilyen hangnemben könnyebb beszélgetni is. :)

Egy témában egy kiegészítés: szerintem lehetnek olyan esetek, amikor szabad névválasztás esetén is megéri elválasztani a magyar nevet az írói álnévtől, ahogy azt pl. Lőrincz László is tette (a magyar az ifjúsági sorozat, a Lawrence a nyomozós főprofil, a John C. Lendway ennek az árnyalata, a Frank Cookney a karcosabb-poénkodósabb stílus). Hogy megéri-e vagy nem, az jó kérdés. Egyértelmű előny, hogy egy adott írói név (márkanév) egyben garancia is lehet arra, hogy mi az, amit veszünk. Ennek van egy olyan vetülete, hogy a név már eleve megveteti a könyvet, de van olyan is, hogy az olvasók joggal háborodhatnak fel, ha nem azt kapják, amire számítottak. Pl. ha én Coca Colát akarok inni, akkor morcos leszek, ha Pepsi lesz az üvegben, vagy ha Miranda helyett Fantát kapok - hisz eleve azért választottam az ismert márkanevet, mert tudom, mi jár vele.
Ha ezt vesszük, Gáspár András jól megoldotta ezt a kérdést azzal, hogy Wayne Chapman helyett bevezette Damien Forrestalt. Persze lennének olvasók, akiknek leesne a párhuzam, akiknek feltűnne az a magyar név is a második oldalon, de az egyértelműség kedvéért ilyen helyzetekben a több írói név több segítséget jelenthet.
A másik példa: olvastad Kingtól a Halálos árnyékot? Megvan Thad Beaumont és George Komor párhuzama? Ha egy szerő több stílusban is próbára teszi magát, megintcsak érdemes lehet több névben gondolkodnia: egyrészt, talán mert nem akarja, hogy egyértelműen ŐT azonosítsák be abban a másik stílusban (mert az ilyen elvárásokat is támaszthat), másrészt előfordulhatnak olyan esetek is, amikor az ismeretlenség előnyt jelent (pl: ha valaki tiszta lappal szeretne indulni).

Magyar nevekre visszatérve: szerintem ez is ember, hozzáállás, konkrét eset és meggyőződésfüggő. Annak is igaza lehet, aki azt mondja, kár bonyolítani a kérdést, van egy nevünk, aztán kész. Persze az sem mindegy, hogy az illető neve hogyan cseng. Hogy mondjuk László Zoltán, Juhász Viktor vagy Kovács István/Lakatos Béla - ha nekem lenne ilyen átlagos nevem, mint az utóbbi példák, valószínűleg én is inkább álnevet választanék. Szerintem ez pont annál a hatás, kép, "látvány" kialakulásánál fontos tényező, amit te is említettél.

> Így a most felnövekvő generáció akár magyar néven ír, akár nem, nem valószínű, hogy gerjedni fogok rá

Ó, a régi szép időkben ezt a magas labdát hogy lecsaptam volna! :)

Fantasmic

Fantasmic

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 68 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.27, 10:42

"Aztán az is igaz, hogy ha a mű mestermű, akkor könnyebb elnézni, ha az adott név xyz utánérzéseket keltett - az innentől szintén az én heppem, hogy mivel a legtöbben maguk választhatják meg az írói álnevüket, van lehetőségük arra, hogy ne hagyjanak támadási felületet.
... a választott írói név teljesen analóg egyfajta ünneplő ruhával, amiben az adott író a nagyközönség elé lép: persze nem kötelező makulátlannak tűnő viseletet, öltönyt és nyakkendőt választani, ki miben érzi jól magát."

Raon: ebben tökéletesen egyetértünk. De ezekben a hozzászólásokban többen azt kifogásolják, hogy eleve miért választ idegen nevet egy író. Miért nem a saját nevén adja ki művét, mint amire olyan nagyon büszke László Zoltán.
Többnyire mindenki maga választja az írói álnevét, melyet szeretne ismertté tenni, megszerettetni az olvasókkal. Szerintem nincs is ezzel semmi baj. Legfeljebb nem sikerül neki elég jól. Az író is csak egy gyarló ember :)
Azzal sincs gondom, hogy valaki idegen hangzású (akár angolszász, vagy francia)nevet választ, de legyen vizuális.
Amikor ránézek egy névre, legyen az a szerző vagy valamelyik szereplője neve, kialakul bennem egyfajta kép, mely lehet pozitív és negatív egyaránt.
Tehát a jó hangzás mellett legalább ennyire fontos a jó "látvány" is. Ha tetszik egy regény, megjegyzem az író nevét, és legközelebb keresni fogom a polcokon. Nyilván erre építenek a kiadók, amikor a befutott írók nevét nagyobb betúvel nyomtatják a borítókon, mint a mű címét.:)
Bevallom, ritkán veszek le a polcról magyar szerzői néven írt fantasy művet, ellenben azzal, ha előbukkan egy Caldwell, Rowland, Renier, O'Connor vagy Chapman.
Így a most felnövekvő generáció akár magyar néven ír, akár nem, nem valószínű, hogy gerjedni fogok rá :)

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6330 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.27, 10:42

Író-olvasó találkozó (Cherubion kiadó)

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4856

Raon

Raon

  Révész

 • Fórumita
 • 713 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.27, 09:44

Justin: látom akárhogy magyarázom, nem vagy hajnaldó elszakadni a keresztnevektől. Pl. ez a Bruce Willis megint a te zsákutcád, én ilyet nem írtam... mintha az a Hauser sztori teljesen kikészített volna :) De rendben, akkor én itt feladom.
A történeted tanulsága egyébként az lehet, hogy egy telefonkönyv sem tudja kiváltani a filmes műveltséget. :nemtamadcsakironizal:

Thaur:
A hozzászólásod korrekt - egyedül a "miért érdekes egyáltalán, hogy honnét van?" kérdésben nem értünk egyet. Az is igaz, a látszaton túl (lsd Potter) nem mindegy, hogy mi a háttér: tudatosan vállalt hasonlóság, vagy olyasféle tévesztés, mint a "ti tudtátok, hogy létezett egy jozefsztálin?" - copyright by Joey. :)

Én még úgy tanultam, hogy az írói álnév márkanév (a már többször említett okok miatt), ergo lehet olyat választani, amilyen nekünk tetszik, csak bizonyos választások esetén nem érdemes.
Aztán az is igaz, hogy ha a mű mestermű, akkor könnyebb elnézni, ha az adott név xyz utánérzéseket keltett - az innentől szintén az én heppem, hogy mivel a legtöbben maguk választhatják meg az írói álnevüket, van lehetőségük arra, hogy ne hagyjanak támadási felületet. A magam deviáns értékrendjében a választott írói név teljesen analóg egyfajta ünneplő ruhával, amiben az adott író a nagyközönség elé lép: persze nem kötelező makulátlannak tűnő viseletet, öltönyt és nyakkendőt választani, ki miben érzi jól magát. Ez természetesen nem evidencia, az álláspontom csak egy a sok közül, de mert a vélemény szabad, ezt változatlanul tartom, ennyi.

_tsabeeka (NPC/NJK)

_tsabeeka (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.01.27, 05:31

Meg ha holnap hoznának egy törvényt, hogy a könyv szót atgdam-nak kell ezentúl írni/mondani, akkor is pont ugyanannyian olvasnának atgdamokat, mint eddig könyveket. Vagy ha holnapól book lenne magyarul is a könyv.. nem teljesen mindegy? Bárhogy hívod, pontosan tudod, hogy mi áll a név mögött.

_tsabeeka (NPC/NJK)

_tsabeeka (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.01.27, 05:26

Már ne is haragudjatok meg érte, biztos én vagyok a hülye, de ha van egy jó könyv, akkor engem baromira nem érdekel, hogy az írója milyen hatásokra választott milyen álnevet (ha választott).
Az, hogy lopott-e, az meg már kérdésileg is értelmetlen: most ébresszem fel anyát, hogy azonnal mondja meg, hogy kitől lopta a Csaba nevet, mert tudom ám, hogy másnak is van!? Na ugye.
Kérdés még persze, hogy mit vesz meg a magyar, és hát igen, míg az angol meg amcsi elvan a valószínűleg több százezernyi John Taylorjával, addig a magyarok egy része valamiért nagyon átnéz a mi Szabó Jánosainkon. Ez nem az írók hülyesége, hanem a társadalmunké. Mi (olvasók!) ebben látjuk a biztosítékot a minőségre. A kiadók meg majd hülyék lennének nem igazat adni nekünk.
De mondom, felőlem akármilyen nevetséges írónév lehet a könyvön, ha tudom, hogy ki áll mögötte (márpedig tényleg lehet tudni általában), és ismerem az illető stílusát, esetleg még részletet is olvastam a könyvből, akkor nehogymár egy álnév miatt ne olvassam el. Há' noormális?:)

Thaur

Thaur

  Csúf zöld szörny

 • Fórumita
 • 1815 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.26, 21:42

Előrebocsátva, hogy igazából nekem sem tetszik ez a nagy fene idegennevesítés, sőt egyáltalán, de:

a) Egy jelentős részük már bejáratott név. Az olvasó vélhetően tudja, hogy John Caldwell kicsoda, ám mégis, ha egy általa írt regényt címlapját látja, tudja, mire számíthat.

b) Ugyanannak az írónak több álneve is lehet, és ennek stiláris okai is lehetnek (gondoljunk akár csupán a korai Stone/Caldwell-regényekre). Lőrincz L. László mainapság valódi nevét fenntartja tudományos munkásságára, fikcióit az álnevein publikálja.
De ugyanez a helyzet a Raon mester lelkébe súlyosan beletipro :) timzoknival is: Hüse Lajos "komoly" fantayst Colin J. Fayard név, homorosat pedig e "beszélő" név alatt publikál.

c) Mi is a helyzet például az itteni nicknevekkel? :)


Egyébként P. Howard és Csokonai Lili ég és föld. Az utóbbi irodalmi játék, az előbbi kényszer, méghozzá ugyanaz, ami a cikkben olvasható névsort teremtette nekünk anno: a kutya sem vette volna meg Rejtő Jenő légiósregényeit ilyen névvel.


És még valami, ha már Kyra Potter ekkora hullámokat vet. :) Potter magyarul fazekas. Hogy hívják valójában az írónőt? Fazekas Bea? Hm. Tudja a pepita ördög, honnét van, miért ne lehetne a Rowling-hős nevéből, de én azért ezt a másik lehetőséget sem vetném el feltétlenül. :)

Én ahogy Justin mester rámutatott Kurt Hauser kapcsán, mindkét feltételezés lehet teljes tévedés.

Ámbátor miért is érdekes egyáltalán, honnét van? Plagizál a műviben? Igen? Az az igazi baj. Nem? Akkor meg nem mindegy?


És még egy logikai bukfenc a végére, ha már így belejöttem: remélem, az újabb és újabb generációk már önnevükön vagy legalábbis magyar álnéven publikálnak majd.

szs

szs

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 324 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.01.26, 14:31

Nem akartam konkrét nevet mondani... :)


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]