Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Se tomlocok, se sarkanyok (Rorimack, Vyctor)


 • Válasz írásához lépj be
25 hozzászólás érkezett eddig

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2906 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.24, 16:28

4.0-ról a hír időről időre felröppent az utóbbi 2 évben, de hivatalos bejelentés vagy akárcsak megerősítés tudtommal sosem volt. Mondjuk, hangos tagadás se. És ha valaki azt mondja nekem, hogy a DnD kiadványok idei tervezete kicsit... lapos? fáradt? akkor nem tudom teljes szívvel tagadni, néhány kivételtől eltekintve. Szóval, lehet, hogy tényleg készül valami.

Tapszivacs

Tapszivacs

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 242 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.24, 16:08

Valaki nézzen utána, mert ilyen régről már csak ködös emlékeim vannak és biztos hülyeséget írok.
De tavaly mintha azt olvastam volna az enworld-on megjelentetett interjúkban, hogy a 2007-es gencon-on még biztos nem lesz 4.0-ás kiadás bemutatója. De valahogy a a 2007 meg a még tűnt hangsúlyosnak nekem, szóval én ebből azt vettem le hogy 2008-ban lesz.
Vagy csak az ilyen fanatikus rajongók, mint én látnak bele mindíg pozitív dolgokat az ilyen hírekbe.
Amúgy meg ha a 4.0-ás kiadás komoly online támogatást kap majd, hogy haladjon a korral és ezért szüntették meg mos a két lapot meg annó szegény codmonkey-t, akkor még el is fogadom. Bennem is gyakran fölmerült a gondolat, hogy miért nem tudják ugy megoldani a prc-okat, meg spell-eket, hogy ami egy új kiadásban megjelenik azt össze tudjam fésülni a régiekkel és valami átlátható formában együtt kezelni, hogy ne kelljen 200 kidványban keresgetnem meg lapozgatnom.
Mint annó a rosszemlékű monstreous compendium, csak annak valami modern elektronikus változata.

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2906 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.24, 11:31

Ha valaki figyelemmel kíséri a Star Wars Saga Edition szabályok fejlesztését, akkor bizony nagyon úgy tűnik, hogy a DnD is a 4ed felé halad. Ami eddig kiderült ennek az új SW rendszernek a szabályaiból, aszerint a d20 rendszer kissé modernizált, gyorsabban és könnyebben kezelhetővé tett változata. Pl:
- nehezen elosztható skill pontok helyett minden skill lineárisan fejlődik, és amelyikben képzett a karakter, ahhoz kap +5 módosítót;
- a mentődobások helyett egyszerűen kalkulálható reflex, fortitude, will "defense" értékek, amiket a támadónak kell túldobnia.
- a swift akciók átalakítása, a standar és move akciók használata swift helyett, a 2 vagy 3 swift akcióba kerülő cselekvése.
- meg biztos egy csomó minden, ami most nem jutott még az eszembe.

Jó, az eltérések jó részét inkább az SW univerzum hangulatának az eltérése indokolja a DnD világoktól, de összeesküvés elméletnek ez sem rossz: Starwarson kipróbálják, az új ötletek közül mi megy, mi nem megy, aztán nekiugranak az "éles" bevetésnek a DnD-n.

morbiczer

morbiczer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2967 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.24, 10:00

1. Radivoj: "A Pyramid esetén értem az online kiadást: egy GURPS-fókuszú lapnál nem biztos, hogy finanszírozható a papírkiadás. De a GURPS mondjuk a játékipar 2%-át jelenti, a D&D meg 42%-át.* Ez nem tart el két lapot?"

Az igazán szomorú az egészben, hogy nem arról volt szó, hogy a piac nem tartotta el a két újságot. Semmi jel sem utal arra, hogy anyagilag ne lettek volna sikeresek, legalábbis olyan mértékben, ami a paizósok számára elfogadható volt. A Wizards egyszerűen a konkurenciát akarja kiiktatni kalandmoduljaihoz és az új internetes akármijéhez. Ennyi.

2. Glowface: "Valamit biztos kapnak a bizniszből a Paizosok is, mivel minden létező üzenetükben csak igen udvariasan annyit mondanak, hogy sok sikert a Wizards-nak, és hogy milyen jó viszonyban váltak el."

Sok paizós és wizardsos (állítólag) személyes jóbarát, sőt (állítólag) még D&D-znek is együtt. Sok paizós dolgozott freelancerként a Wizardsnak a múltban, pl. Erik Monának rövidesen jön ki valami Greyhawkos kalandmodulja. Nyilván szeretnének a jövőben is lehetőséget erre, meg aztán ki tudja, lehet, hogy az online akármihez is kellenek majd külsős bedolgozók. Semmi érdekük sincs abban, hogy felégessenek maguk mögött minden hidat.

3. elGabor: "morbiczer: egyetértek. Közgazdász vagyok, és nem protestáló biohippi, tehát kb. elfogadom a piacgazdaság realitásait... ez azonban tipikus példája annak, amikor a rövidtávú megfontolások érdekében hosszútávon működő támogató termékeket nyírnak ki."

Igen, valahogy így látom én is.

4. Állítólag lesz valami Dragonlances mozifilm (rajzfilm?) az idén. Ez megdobhatja a licensz érétkét, tehát van benne logika, hogy ezt most nem adják ki.

5. Eladás: ennek ellentmond, hogy ennyit beszélnek erről az online dologról. Ha a küszöbön állna az eladás, akkor talán nem vágnák ilyen nagy fejszébe a baltájukat.

Ha már az összeesküvés-elméleteknél tartunk, akkor nekem jobban bejön az, hogy a negyedik kiadás felkészülési fázisa indult be.

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4326 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.24, 09:43

Radivoj: a szellemi tulajdon ilyen típusú konszolidációja jellemző stratégia akkor, ha a tulajdonos   piacra akarja dobni. Ez a forgatókönyv elég sok mindent megmagyarázna az eddigi eseményekből,   beleértve azt a kommunikációs érdektelenséget, ami a Wizards-ról lerí.

Szerintem ha   eladják a D&D-termékcsaládot, nagy valószínűség szerint nem tradicionális hobbicég felé teszik.   A Wizardson kívül u.i. bármelyik másik RPG-company örülne a Dragonnak és a Dungeonnek. Ha ellenben  a  fókusz az IP megszerzése és a licensz nem szerepjátékos célú kiaknázása (hanem pl. számítógépes   RPG-k, gyűjtögetős miniatúrák, és persze a regények a fontosabbak), akkor a portfólió ezen része valószínűleg nem   túl érdekes a vevő részére, ezért aztán nem is jelent problémát, ha az adásvétel során   megsemmisül/értékét veszti.

Közgazdász hozzászóló konspirációs teóriáját hallhatták.
<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-04-24 10:44:51 - elGabor által</font></small></b>

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.24, 08:51

Gyorshír:
a WOTC nem újítja meg a Dragonlance világának kiadására kötött szerződést a MW Publishinggel.The Dragonlance RPG License has been a labor of love for me and my staff throughout the term of our agreement with Wizards of the Coast and Hasbro. Our goal in creating Dragonlance game product has always been to give the long-time fan quality material that supports our vision for Dragonlance while attracting a new audience to this epic world. Our agreement has come to term and is not being renewed. We will be releasing new Dragonlance RPG product through the end of this year and then will step back from our association with Wizards of the Coast and Hasbro.

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4326 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.24, 06:48

morbiczer: egyetértek. Közgazdász vagyok, és nem protestáló biohippi, tehát kb. elfogadom a piacgazdaság realitásait... ez azonban tipikus példája annak, amikor a rövidtávú megfontolások érdekében hosszútávon működő támogató termékeket nyírnak ki.

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2906 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.24, 06:17

Ja, a Wizards-TSR sztorival egyetértek, elég csúnya gödörből mászott ki a cég a felvásárlás után.

A mögöttes indokokat pedig szerintem nehéz találgatni. Valamit biztos kapnak a bizniszből a Paizosok is, mivel minden létező üzenetükben csak igen udvariasan annyit mondanak, hogy sok sikert a Wizards-nak, és hogy milyen jó viszonyban váltak el. Talán ha kiderül, hogy a Wizards ténylegesen mit is akar majd indítani, akkor többet megértünk az indokokról. Addig végképp csak találgatás.

Ja, és az internet-alapról komolyan nem hiszem, hogy pusztán költségspórolás miatt döntöttek. Talán az is egy tényező volt; de szerintem sokkal fontosabb nekik, hogy az "új" médiát (internet) is meg akarják hódítani, és hogy talán nagyobb piaci elérést lehet megvalósítani ezzel, mint egy újságnak. A "haladni kell a korral" szellem: ha a hagyományos DnD örökre csak papíron mozog, előbb-utóbb mások lehagyják.

Ezzel persze nem feltétlenül értek egyet, csak tippelem az indokokat.

És egyébként még tényleg érdekesek a wizards.com-on 20-án megjelent üzenetek, amikben a wizards-nál vezető pozicióban lévő néhai dragonosok illetve dungeonosok próbálták nyugtatgatni a tömeget (azt hiszem, kevés sikerrel). Na, ők is olyasmiről irogattak, hogy ez persze nagyon szomorú, de hogy milyen izgalmas és frenetikus új dolog jön utána, csak azt várjuk ki! Szóval, kíváncsi vagyok.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.24, 05:59

Off: A Pyramid sem kimondottan GURPS-fókuszú lap. Legalábbis egy éve még nem az volt.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1252 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.23, 23:53

Nincs az a jó PDF dokumentum,ami visszaadhatná azt a feelinget,mikor lehántod az originál újságról a fóliát,és beletemeted az arcod a felségesen bűzlő nyomdafesték-szagú ropogós lapokba (japán barátnőm küldött nekem barackillatú pornóújságot,de még az sem volt olyan finom)! Al Bundy jutott az eszembe,aki a sajttortaevéshez rendszeresített egy külön munkavédelmi "sajtszemüveget"...:-)

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.23, 22:05

A Pyramid esetén értem az online kiadást: egy GURPS-fókuszú lapnál nem biztos, hogy finanszírozható a papírkiadás. De a GURPS mondjuk a játékipar 2%-át jelenti, a D&D meg 42%-át.* Ez nem tart el két lapot?


*Kenneth Hite adatai

jenoe

jenoe

  boardgamegeek

 • Fórumita
 • 1424 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.23, 21:12

Újabb pofon a papírfétisnek. :-p

morbiczer

morbiczer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2967 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.23, 21:00

Különben meg - szerintem - egyáltalán nem igaz, hogy amióta a Wizards megvette a TSR-t, azóta lefelé mennének a dolgok. Pont a TSR vitte csődközeli helyzetbe az egészet. A Wizards féle 3.X kifejezetten sikeres (és szerintem jó).

morbiczer

morbiczer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2967 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.23, 20:57

Hát én roppant szoorú és csalódott vagyok. A 299. volt az első Dragonom, tehát ha a 359. lesz az utosló, akkor pont öt évig vettem meg minden egyes példányt, a végén már előfizetéssel.

A legszomorúbb az egészben, hogy sok más szerepjátékos dologgal kapcsolatban nem a sikertelenség, az anyagi kudarc vezetett a megszüntetéshez, hanem pont a siker. Túl nagy konkurencia lettek a Wizardsnak, ez a kalandmodulok terén egyértelműen megmutatkozott.

Tudom, hogy ez üzlet, és tisztában vagyok azzal, hogy egy szerepjáték kiadót is csak üzleti alapon lehet működtetni, különösen egy olyan nagyot, mint a Wizards, de azért elszomorító, hogy egy 31 éves hagyományt csak úgy meg lehet szüntetni.

Online előfizetéses rendszer engem meg nem érdekel, így is eleget ülök a képernyő előtt. Mindent kinyomtatni, arra meg kinek van pénze. (Különben szerintem nem csak pusztán arról lenne szó, hyog valami PDF e-zine formátmban jelentetnek meg dolgot, szerintem valami sokkal nagyobb szabású dologgal készülnek: online karaktergeneráló, virtual tabletop, ilyenek. Szerintem ezekhez meg én már öreg vagyok.)

Dragon és Dungeon, hiányozni fogtok.

Petrus

Petrus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4184 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.23, 16:24

Szvsz nem volt semmi baj azzal az eladással, nem is értem hogy jön ez most ide.

A Dungeon és a Dragon kifejezetten jól ment a Paizo-nál (bár olvastam panaszkodást tőlük is, hogy csökkennek a példányszámok), az újságok színvonala is némi stagnálás után elég erősen javult (főleg a Dungeon esetében). Nem elfelejtendő az sem, hogy a mostani külsős (és kismértékben belsős) WotC tervezői/írói/illusztrátori gárda egy jelentős része pont ezekből a magazinokból lett kiemelve. Ezzel a húzással azért most kicsit elvágták magukat a tehetséges amatőröktől, félprofiktól.
Én speciel két dologra tudok tippelni ebből, meg az eTools körüli mizériából:
-Valami vezetőváltás volt és az új főnök most erősködik; és/vagy...
-A WotC a saját kezébe akar vonni mindent, mert valami nagyobb volumenű dologra készül, és a külsősök szétapróznák a profitot.

GGOT

GGOT

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 87 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.23, 15:44

sic transit gloria mundi...

anno tudtuk h hoki lesz már amikor eladták a TSR-t a Wizardsnak... azóta mennek lefelé. úgyfest az RPG műfajt nem lehet "multiban" nyomni, mindig a lelkes amatőrök fogják csak előrevinni...

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4326 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.23, 15:40

Homokip: "ha már letöltöttem nagyobb részüket, bár valahol 310 körül abbahagytam" ...  "hogy miért mennek tönkre, igazán nem értem".

Hát... Fene tuggya. :D

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-04-23 16:40:49 - elGabor által</font></small></b>

homokip

homokip

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 19 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.23, 14:27

Legalább hangyányival nagyobb realitása lesz annak, hogy nyugdíjas koromban tényleg alaposan átlapozom a kiadott összes Dragon és Dungeon-t (ha már letöltöttem nagyobb részüket, bár valahol 310 körül abbahagytam) ... Hogy miért mennek tönkre, igazán nem értem :D
Bár, addigra inkább az unokák fognak érdekelni ... Ha megérem.

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4326 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.23, 10:39

Érdekes ügy - van ugye két, elég veszteséges, zuhanó példányszámú és már-már megszűnés szélén   táncoló lap, amit a kiadó megkönnyebbülten áthárít egy kisebb spinoff-cégre. Kisebb spinoff-cég   megállítja a szabadesést, jó hírnevet kalapol össze magának a rajongók között, és pozitívba viszi a   mérleget, a közvélemény új aranykorról beszél, az Adventure Path formátum egyértelmű és zajos  sikert  arat. Licensztulajdonos berkeiben morgolódás és fogak csikorgatása, hogy ez túl jól megy  nekik, és  rontja a saját, ált. gyatrábbnak titulált termékcsaládjuk versenyképességét. Licensz  megszűnik,  spinoff-cég pedig elgondolkodhat azon, hogy a siker milyen veszélyes tud  lenni.

Személyesen nem  érint az ügy, a rajongói reakciók a szokásosnak megfelelőek ("olyan,  mintha meghalt volna egy  barátom! És utána megerőszakoltak volna egy rozsdás  baltával!"), de azért télleg  bicskanyitogató az ilyen brutális piac(vissza)szerzés... sok sikert Erik Monának és a  Paizo-stábnak.
<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-04-23 11:41:37 - elGabor által</font></small></b>

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2906 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.04.23, 09:26

Bizony, szomorú... én csak másfél éve kaptam rá a Dungeon előfizatésére, de meg kell mondjam, egészen megdöbbentően jó cucc. A Dragon meg ugye Dragon, akármilyen is éppen a minősége... A Pathfinder érdekel majd, át is konvertáltam a nyakamon maradó Dungeon előfizetést Pathfinderre. Jóval borsosabb ugyan az ára, de biztos remek lesz.

Arra meg tényleg kíváncsi vagyok, végül mivel áll elő a Wizards; valóban arra utalnak a hírek, hogy "feltehetőleg online tartalom" lesz, de semmi részlet nem ismert még. Olyannyira, hogy a wizards fórumokon igen hangosan panaszkodó hőbörgőtömeg ellenére is csak igen semmitmondó "remek jövőbeni terveink vannak" dumát nyomtak ki, semmi konkrétumot. Arra tippelek, hogy még nagyon nem véglegesítették az új produktumuk részleteit. Ami egyébként marketing szempontból elég nagy bakinak tűnik... a Paizo részéről mennyivel hatékonyabb már, hogy a megszűnés bejelentéssel egyidejűleg bemutatják az új Pathfindert, mint hagyni várakozni az embereket.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]