Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Szerepjatek fejleszto verseny nevezes: Halonwell (Attila)


 • Válasz írásához lépj be
37 hozzászólás érkezett eddig

_neon swallow (NPC/NJK)

_neon swallow (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.07.21, 12:35

:) Nem egy éve játszom, csak egy éve játszok úgy, hogy tényleg komolyabban és sűrűbben, mivel most sikerült találnom egy nagyon profi csapatot.

Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1757 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.21, 07:57

Aserminio:
Igen, tudom. És nem mondtam, hogy a %os az az üdvözítő út, csak azt, hogy a "nem kell rá dobni" nem érv, mert másra sem kötelező. Ellenben a két fokozat szinte semmire sem elég, ami nem feltétlenül hátrány, de azért nagy valószinűséggel az.

neon swallow:
Azért egy évnyi játék után kijelenteni, hogy nincs jobb fantasy világ mint Ynev, és nincs is szükség másikra, azért kicsit erős...

_Garcius (NPC/NJK)

_Garcius (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.07.21, 06:59

Áh! Fiatalság --- bolondság!

_neon swallow (NPC/NJK)

_neon swallow (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.07.20, 15:04

Én mögöttem nincs ilyen nagy múlt, a csapatban én vagyok a zöldfülű, még csak egy éve mágusozom "aktívan", azelőtt csak hébe-hóba volt lehetőségem szerepjátékozni.
Amúgy '95-ben csak hét éves voltam:).

Aserminio_de_Mueria

Aserminio_de_Mueria

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 459 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.20, 13:59

Lepus: Csak azt akartam mondani, hogy neked valszeg tetszene egy kocka nélküli rendszer.

Matzi: Azt akartam éppen kifejezni, hogy egy százalékos rendszer mindössze annyiban különbözik az Af Mf től, hogy több értéket vehet fel az adott képzettség. Az pedig gusztus dolga, hogy ki hány fokozatot szeret látni.

neon swallow: Ha jól tévedek, az UT valamikor az ezredforduló után jött ki. Én speciel 95 óta játszom így már annyira belecsontosodtam az ET-be, hogy az UT-t meg sem vettem. (A Második törvénykönyvből okulva.) Nekem a MOKUS mindig kizárólag az első törvénykönyvet jelentette.
A MOKUS rendszere a kalandozókra lett kihegyezve. 3-18 közötti képességek, 11-20 közötti célszámok, mindenféle módosítókkal. Bármilyen próbát valójában csak kalandozók képesek eséllyel megtenni. Ez alapvetően nem baj, csak a képességek átlagértékét kell 13 -ra emelni. Mondjuk furcsa egy paraszt 14 -es tuajdonságokkal, de ez van...

_neon swallow (NPC/NJK)

_neon swallow (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.07.20, 12:15

Aserminio: Én még soha nem játszottam az ET-ben leírt szabályokkal. Mindig is az UT-ban leírt szabályokkal, karakteralkotással és képzettség rendszerrel játszottam. De még ezekkel a javított szabályokkal is: én mágusfanatikus szerint, a mágus rendszere (Arel bocsásdd meg bűnömet) szar. Átlagos képességgel, nulla módosítóval, átlagos dobással (5) a próba sikertelen? Mindentéren szürreális, mondjuk a képzettségrendszer elmegy.

Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1757 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.20, 10:37

Asermino:
Tisztában vagyok a dologgal, éppen ezért hoztam fel, hogy a két fokozat elég kevés. Tehát az nem érv mellette, hogy nem kell rá dobni, mert másra sem kötelező, ellenben az nagy hátránya, hogy kicsit se márnyalható.

Lepus:
Nilván, de két mesterfokú közül melyi ka jobb, aki kitanulta 20 évesen, mert sok a kp-ja, vagy aki már 50 éve űzi? Mindkettő mesterfok, döntsd el akkor! A CoC-ban ugye %ok vannak, de ott sem kötelező dobni, szépen meg lehet nézni van e elég, és mondjuk strewsszhelyzetben dobni, hogy épp sikerül e.

Rothskin

Rothskin

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 66 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.20, 08:25

Planescape kimaradt a szórásból, azért illene megemlíteni. Yneven nekem csak Krán teccik, a többi nem.

El fogom olvasni a teljes verziót ebből a játékból, kíváncsi vagyok rá. Talán pár hangulatkeltő novellával vagy valamivel karakteresebb lehetne a játék.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.20, 06:38

Aser: Azt nem mondtam hogy a MAGUS a legjobb rendszer a világon, vagy hogy egyedülálló. Csak annyi, hogy jobban tetszett a képzettségek emberi ésszel felfogható kategóriákra bontása, mint az úgynevezett modern rendszerek "2-es Asztalosságom van, akkor most dobok arra hogy sikerül-e kifaragnom egy széklábat" megoldása.
Az alapmegoldást biztos jobban is használták már, de ebben a kritikában maga az alapelv lett leszólva.

Matzi: A mesterséget 50 éve űző emberke ha nem Mesterfokú, akkor a mesélő egy nyáladzó kretén.

Aserminio_de_Mueria

Aserminio_de_Mueria

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 459 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.20, 06:08

neon swallow: Csak érzékeltetni akartam a megválaszolhatatlan, és parttalan kérdések tömegét, amelyeket egy nagy világ törvényszerűen felvet.

lepus: A legtöbb kocka nélküli rendszer hasonlóképpen működik: Leírják, mit tud a karakter és hogy mit nem.

Matzi: A MAGUS képzettségrendszere is fokozatokból áll. Egyszerűen csak két fokozat létetik. Egy százalékos rendszernél száz fokozat létezik. Egy ezrelékesnél ezer. Felbontás kérdése a dolog.
Az Új tekercsekben megpróbálkoztak egy ötfokozatú képzettségrendsezr bevezetésével, de még nem találtam olyan csapatot, akikhasználták volna.
<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-07-20 07:10:11 - Aserminio de Mueria által</font></small></b>

Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1757 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.19, 23:52

Lepus:
Hát primitívnek primitív, de akár ha van egy %os a skála, akkor sem kell feltétlenül dobni rá, megvan egy adott érték vagy sem és kész. Így viszont döntsd már el, hogy a frissen végzett (sok KP-s) emberke a profibb mesterfokú, vagy a mesterséget 50 éve űző... Mert ugye elvileg vannak fokozatok, résziont minőségben részint mennyiségben, egy frissen végzett alkimista nyílván nem ismer annyi receptet, mint egy mester, stb.
A világával meg sok esetben pont a racionalizálára való (hiába való) törekvés a gond. Szerintem.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.19, 22:31

Csak egy rövid megjegyzés erejéig. A MAGUS képzettségrendszere talán sok tekintetben primitívségével együtt a legjobb az összes közül amit eddig láttam.
A legtöbb képzettség (mesterség, alkímia, istenharagja) alapvetően hosszú folyamatokban van használva, arra meg minek dobálni? Vagy tudja hogy kell, vagy nem.

Alfdam

Alfdam

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 908 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.19, 20:32

Ahhoz képest, hogy a verseny előtt magam is részt vettem egy fantasy-szerű rpg fejlesztésében, nem vagyok elájulva ettől a versenyzőtől. DE, remek a formátum, jó a tördelés és nem láttam helyesírási hibát...

(UI.: egy mondatban említeni Ynevet és Középföldét, az már az én szentségtörés-szerető lelkemnek is túlzottan szentségtörés... :) )
(ejnye-bejnye neon swallow)

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-07-19 21:35:39 - Alfdam által</font></small></b>

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.19, 18:15

"Plusz érdekesek azok a városok, ahol a lakosság kétharmada városőr."
LOL

Akkor a maradék bizonyára visszavonult magasszintű kalandozó,aki most kocsmáros. Plusz az a pár sarokban üldögélő fekete csuklyás alak. :)

_neon swallow (NPC/NJK)

_neon swallow (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.07.19, 17:15

Szerintem ez nem a "Melyik világ jobb?" hanem, a "Mitől jobb egy világ" című vita. Egyetértek Aserminioval a téren, hogy én is mostanában az ilyesfajta mini házirpgkel játszom/játszanék szívesen, ezért is örültem ennek a versenynek, hátha látok pár egyedi új elgondolású szerepjátékot.
Amúgy Krán azért nem hódítja meg Ynevet, mert még, ha sikerülne is elfoglalnia, akkor sem tudná megtartania a területeit, mivel a Kráni 13aknál, aquiroknál Yneven vannak sokkal "tápabb" lények is. Ezt Kránban is tudják, nem hülyék:D.

Aserminio_de_Mueria

Aserminio_de_Mueria

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 459 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.19, 16:32

Tudom, hogy itt nem menő ez a hozzáállás, de egy 32 oldalas játékba egyszerűen nem fér olyan részletes világleírás, mint teszem azt a Summariumba. Pár oldalon leginkább csak annyit lehet, hogy néhány ecsetvonással felvázolod a világ jellemzőbb vonásait, és kész.

Azonkívül nem akarnék állást foglalni az örök "Melyik világ a jobb?" kezdetű vitában, de azért érdemes elgondolkodni, hogy kik is találják ki ezeket a világokat? Egy ember, jobb esetben pár tucat ember. Nyilván a kreativitásuk véges, ha egy világon száz birodalom található, akkor mind a száz hasonló lesz, vagy legalábbis "egy szűrőn" megy át. Ezt kb. akkor lehetne feloldani, ha egy - egy ilyen világot modulokból építenének fel egymással semmilyen információt sem cserélő szerzők. Egy ilyen vállalkozás végeredménye valószínűleg totális kudarc lenne, ellentmondásokkal és bugokkal teli játszhatatlan világ.

Az alapprobléma másik megoldása, ha egyszerűen különböző "apróbb" világok készülnek. SZVSZ mindenképpen a miniszerepjátékok mellett vagyok.

SZVSZ éppen ezért jobban szeretem azokat a világokat, ahol inkább viszonylag kevés egység létezik, de azok egyediek és jól körülhatárolható kapcsolatban vannak egymással, mint az Ynev, vagy a FR szerű tucatnyi modulból fölépülő világokat, ahol tulajdonképpen minden birodalom hasonló. Ettől azonban ezek nem rosszak! Egy ekkora világot különböző szerzők a saját szájuk íze szerint rendezhetnek be, egymáshoz csak laza szálakkal kapcsolódó történetekkel. Sajnos ennek eredménye legtöbbször valami fura, mozaikszerű, innen-onnan összehordott elegy, ami minden rendezőelvet nélkülöz. ("Miért nem hódítja meg Krán Ynevet?")

_neon swallow (NPC/NJK)

_neon swallow (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.07.19, 15:22

Ya, és Bala megmondta a frankót! :)

_neon swallow (NPC/NJK)

_neon swallow (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.07.19, 15:20

Fú, nagyon bedurvultak itt a dolgok:D. Na először is Amikor a kalsszikus értelembe vett fantasy  rpgről beszéltem nem vettem számítsába az ars magicát, Legend of the 5 ringst és hasonlókat, én itt  a kalsszikus elfes-orkos-törpös dolgokról beszélek. És nem akartam semmit se fikázni, (na jó a  Forgotten Realmst azt igen) csak elmondtam a véleményemet. Amúgy kihagytam pár dolgot a listáról  (Középfölde, Ynev), mert nem csípem a d20 világokat, a dragonlance nekem nagyon tetszik. Semmi  értelmét nem látom az ilyen vitáknak, mert attól független, hogy itt megmondják nekem, hogy mi jó és  mi rossz még nem fogok más játékokkal játszani, mint amikkel játszom (MAGUS, Shadowrun, 7 tenger,  stb...).
Csak azért említettem meg az ezzel kapcsolatos... hmm, észrevételemet, mert ,habár vannak  nagyon eredeti, ötletes fantasy világok a szokásos fajokkal, kasztokkal, stb, Én SZEMÉLYSZERINT unom  ezt a régi felállást. Bocsánatáért esedezem minden olyan kedves rpg.hu-látogatónak akit  megbántottam, felhávorítottam szavaimmal, gondoltam, ha már ez egy szerepjátékos fórum akkor  megosztom az érdemesekkel a véleményem. Habzószáj nélkül. Ennyi, mindenjót mindenkinek!

(Én mágusfanatikus, amikor a mágus mesélőnk máglyán akart elégetni amikor megjegyeztem verdeső szempilláim alól, hogy a kedvenc szerepjátékom a Shadowrun...)

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-07-19 16:25:49 - neon swallow által</font></small></b>

Vinduil

Vinduil

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 333 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.19, 14:56

Orastes: hogy világos legyen, ÉN nem védem a magust (miért tenném?). Ha figyelmesen elolvastad volna és ÉRTELMEZED is a hozzászólásomat, abban az állt, hogy rühellem, amikor teljesen más téma kapcsán xedszerre előugrik a bokorból a két tábor, a mágusosok és a nem mágusosok és egymásnak esnek.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6222 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.07.19, 14:49

Vinduil

"beindult a "fikázzuk a magust, vagy fikázzunk minden más rendszert""

:óvatosan közeledik, kezében egy banánnal:

tudod, meg lett pendítve, hogy nem Ájnev és a Mahut az egyetlen idvezítő ösvény...

vannak más játékok, legyen a nevük mondjuk: zöldönkívüliek, tudod, ezek olyan izék, amik _eltérnek_ attól, talán más a megközelítésük, vagy mi...


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]