Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Szerepjatek fejleszto verseny nevezes: Arnyak a falakon (Attila)


 • Válasz írásához lépj be
29 hozzászólás érkezett eddig

Vorador

Vorador

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1460 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.22, 15:42

Attila, mi ez a nagy csönd? Direkt kínzol minket így a vége fele? ;)

Glen_Rovan_Asgaard

Glen_Rovan_Asgaard

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 274 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.16, 16:22

Nekem így a szabálykönyv olvasása közben az jött le, hogy az írója vagy orvostanhallgató  (elmezavarok szintjei illetve a sebződések leírása) vagy valamilyen "Orvos a családban"  könyv esett a fejére, miközben szerepjáték könyv után kutatott... (=))
Továbbá személyes véleményem az, hogy ok, legyen egy kis "zümije" a karaktrenek, de azért ne legyen ennyire orvosi eset. Őrülttel szerintem ennyire nem csábító játszani (kivétel természetesen a Vampire). Olvasmányos, meg minden, de ez nekem kissé "túlspecializálódott".
<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-08-16 17:26:29 - Glen Rovan Asgaard által</font></small></b>

THE_Eye

THE_Eye

  Csillagvadász

 • Fórumita
 • 1262 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.13, 20:17

Eye
Én úgy gondoltam, ha már belefogsz egy ilyenbe, akkor így érdemes. Tehát szerinted nem, mások szerint meg sehogysem. Így jártam ;)

Eye

Eye

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.13, 19:05

THE_Eye
"Mire gondolsz szigorú szabályok alatt? Nem akartam én senkit elijeszteni."

Félreérthetően fogalmaztam ismét. A bekezdőben megfogalmazott direktívákra, meg a tanácsokra céloztam (a szerepjátszás fontossága, a metagaming kerülése, a hangulat megteremtése, fenntartása). Bennem így együtt ez olyan érzést kelt, hogy "hű ez ilyen nagyon komolyan vevős játék" ...

Nem mondom, hogy ez rossz, de lehet, hogy egyszerűen csak szükségtelen.

Vorador

Vorador

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1460 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.13, 16:48

Attila, erre a hétre hány RPG-kritikát tervezel?

Cruzifix

Cruzifix

  Nagymester

 • Fórumita
 • 812 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.13, 13:29

Micsoda világ, ahol még egy rendes dili-doki sincsen. Valakinek kezelnie kellene a karaktereket... hátha még nem reménytelenek.

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2582 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.13, 10:18

Nekem olybá tűnik, a szerző pedánsan kijegyzetelt pár elmebajt egy szakkönyvből, pár híres okkultistát és szektavezért egy másikból, tett hozzá egy egyszerű, átlagos kis rendszert a már meglévő 6000 mellé, és ennyi. Nem tudjuk meg, mitől akkora élmény szimpla nyomottakat játszani, akik legfeljebb azt _képzelik_ magukról, hogy természetfeletti tápokkal bírnak, aztán amikor kiderül, hogy mégsem, tragikusan és művészien szétkenődnek a valóság közönyös szélvédőjén. Nagyon artisztikus, de nemtom, hosszú távon mennyire szórakoztató. Nem hinném, hogy a heroikus táppisti beszél belőlem, de jobban vonz, ha Vámpírban játszhatok Malkávot (v. sima őrült halandót, mert ott legalább van mit megtudni), Magében Maraudert, vagy Kultban bármit. Utóbbiban úgyis szinte megkerülhetetlen a szekta/elmebaj téma, mivel a karakterek az illúziók világából csak úgy szabadulnak, ha hátrahagyják régi valóságfelfogásukat, ami a külvilágnak érthető módon őrületként jön le; de még ha nem törekednek erre, akkor is valószínű, hogy előbb-utóbb bekattannak az átélt rettenetektől, csakúgy, mint a CoC-ban.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1269 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.11, 22:57

-Ah, micsoda idők, amikor mindenféle jöttmentek kényükre-kedvükre "Ni"-t mondhatnak az öregeknek! :-)
Ma láttam az Ópium: Egy elmebeteg nő naplója című filmet, és valami brutálisan jó volt! Ajánlom mindenkinek!

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6571 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.11, 22:57

Szerepjáték fejlesztő verseny nevezés: Árnyak a falakon (Attila)

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=5043

THE_Eye

THE_Eye

  Csillagvadász

 • Fórumita
 • 1262 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.11, 12:53

Lepus:
Góranga és szabadítsuk ki: ha már így előhoztad, akkor én a scientológusokra gondoltam, felhasználva a pletykákat és egy azóta távozott fórumozó "vallomásait". De azt már nem húzod ki belőlem, kire gondoltam ;) (Szerintem te is tudod.)

"Ez a "témaválasztás" nagyon inkoherens, nem indítja be a fantáziát"
Hát, ez elég prófétajellegű kinyilatkoztatás volt, de jogod van a véleményedhez (bár mondjuk ilyen esetben jobb azt jelölni valahol, hogy nem a nagybetűs emberiség nevében nyilatkozol). Ha meg fáj, ne piszkáld :P


("és azt mondja az embereknek hogy Góranga!" Ezt azonnal képzettársítottam egy Monthy Python-os jelenettel, és egy jót röhögtem, kösz :))

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-08-11 13:55:10 - THE Eye által</font></small></b>

Recky

Recky

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.11, 12:41

Oké, bocs, akkor ezen csak én siklottam keresztül.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.11, 12:36

Kabal:
"Ha mondjuk a szereplők együtt raboskodnak egy viktoriánus diliházban (ami akkoriban inkább hasonlított kínzókamrára,mint kórházra)..."
Ez utóbbihoz nem kell a viktoriánus korig menni, még ma is közelebb áll az őrültek "gondozása" az exorcizmushoz mint az orvosláshoz.

"... és egyedül ők tudják, miféle sötét titkokat rejtenek az intézet falai, de őrült lévén nem hinne nekik senki..."
Ez egész jól is hangzik.

TheEye:
Ellenben valahogy nem áll össze még az összes példáddal együtt sem a te elképzelésed. ("Jaj, a skizofrén Józsi krisnás lett, és most kint áll naponta az Oktogonon és azt mondja az embereknek hogy Góranga! Szabadítsuk ki!")

Ez a "témaválasztás" nagyon inkoherens, nem indítja be a fantáziát (gondolj bele pl. a My life with Master-be, annak már az ismertetője nyomán kalandok tömkelege öltött formát a fejemben - erre meg csak vállat vontam), ráadásul ami koherenciát látok benne, az olyan szánalmasan vasárnapi iskolás, hogy már fáj.

THE_Eye

THE_Eye

  Csillagvadász

 • Fórumita
 • 1262 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.11, 12:26

Recky:
Amikor a sebzést említetted, kicsit megijedtem, de íme a válasz (idézet a sebzéstáblázatból):

6-os sebzés esetén "Dobni kell még egyszer a kockával, ha eredménye ismét 6, a karakter halálos sebet kapott, ld. 7. Pont."

Természetesen fegyverekkel ennél nagyobb valószínűséggel is lehet azonnal halálos sérüléseket okozni, de a rendszernek nem ez a lényege, ez egyfajta karakter-védő szabály.

A k4 pedig kézre, lábra, fejre, azaz a verekedésre vonatkozik. Egy csapással agyonütni valakit pedig (szinte) lehetetlen, de ha mégsem így lenne, akkor sincs ennek létjogosultsága itt.

A passzentosságra és egyebekre már lentebb kitértem.

Recky

Recky

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.11, 01:01

Hűha. Hát, ez is egy egészen érdekes pályamű.
Egyik részről, jó sok utánajárás lehet benne (ebből a szempontból az eddigi legalaposabb játéknak tűnik), jól siekrültek a leírások, sikeres hangulatkeltés - bár itt már akadnak problémák. Valahogy nem sikerült igazán összepasszintani a szektákat és az őrült játékos karaktereket.
A rendszer is kellemesen egyszerű, még az elmeállapot kezelése igényli tőle a legbonyolultabb szabályokat. A sérülésrendszert mondjuk nem egészen értem (Hogy is lehet k4-gyel vagy k6-tal 7-et dobni?), de lehet, hogy ott csak nekem nem esett le, hogy is működik a dolog.

Egyszóval én is csak olyan dolgokat hiányolok, amik lentebb már felmerültek: némi iránymutatást arra nézve, hogy mit is lehet ezzel az egésszel kezdeni. Mert most megkaptuk az elmezavarok és "titkos társaságok" határozottan kellemes leírását, mellé egy szép és egyszerű, a fentieket támogatni látszó rendszert - épp csak receptünk nincs, ami ezekből az alkotóelemekből játékot csinálna... Én legalábbis így érzem.

SlyZero

SlyZero

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 333 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.11, 00:13

Csak átfutottam, de azért:
Amennyire én levettem a játéknak az a lényege, hogy egy őrült vagy, aki belépett valami öngyilkos szektába, és most esett le, hogy talán nem kellett volna. De már késő. ;)
Ami a listákat illeti kifejezetten pofásak (mutasson nekem valaki olyan embert akire nem illik rá vagy 2-3 elmebaj leírása :P ). Az okkultista listánál pedig külön plusz pont, hogy végre nem csak Crowleyval foglalkozik.

Edit: ja, látom azóta a szerző már leírta mi is lenne az alapkoncepció. :)

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-08-11 01:19:44 - SlyZero által</font></small></b>

THE_Eye

THE_Eye

  Csillagvadász

 • Fórumita
 • 1262 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.10, 18:05

Eye:
Mire gondolsz szigorú szabályok alatt? Nem akartam én senkit elijeszteni. Épp úgy gondoltam, ha ennél kevesebb szabály lenne, vagy azok egyszerűbbek lennének, már lassan egy free-rendszer lenne.

A kis betűk kapcsán azt tudom mondani, hogy későn derült ki, hogy néz ki nyomtatásban (határidő előtt 4 órával), és sajnos a szöveg lektorálása is eléggé lefoglalt, így maradt ez. Sok helyen így is pont passzentos a dolog, nagyobb betűvel össze-vissza csúszkáltak volna a szövegek és táblázatok, ráadásul a fejezetvégeknél szinte mindig 70%-osan üres papírral jött volna ki a dolog. Mivel viszont pdf-ben jól nézett ki, hagytam. Nem gondoltam, hogy ez ki lesz nyomtatva. Bocs.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-08-10 19:07:54 - THE Eye által</font></small></b>

Fejsze

Fejsze

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 66 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.10, 16:53

Radivoj, igen, rosszul fejeztem ki magam. A jó öreg Dándzsönhent játékstílusra utaltam. A világmegmentős jelző arról ugrott be, hogy nagyon sok quest "jaj, kalandozók, mentsetek már meg minket ettől-attól". Meg hát arról, hogy a karik néha szó szerint csillogó páncélú lovagok, na ;)

Szóval csak arra utaltam, hogy nem a karakterek lelki világára van kihegyezve :P

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-08-10 17:55:59 - Fejsze által</font></small></b>

Eye

Eye

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.10, 16:09

"Gondoltam, hogy ilyesmi lesz a probléma, mert én is éreztem, hogy mintha nem akarna egységbe  álla dolog."

Én is ezt érzem. A bevezető szerintem jó és hasznos. Nekem legalábbis... talán  éppen azért, mert nem vagyok otthon horrorban egyáltalán.
Annak ellenére, hogy nem vaok horror  érdekelt, az alapötlet, így együtt az elmebajok listájával és az arcképcsarnokkal igazából  megmozdított bennem valamit.

Ugyanakkor a szigorú szabályok a körülményeket, meg a játékstílust  illetően engem kicsit elijesztenek. De lehet, hogy tök igazad van, és éppen ez mutatja, hogy nem  nekem való ez a játék... de azért fene tudja.

Összességében nem is tudom. ;)

Szimpatikus  cucc, de ebben a formában nekem inkább csak egy jó téma, amit fel lehet használni más  játékokhoz.

(ja, nem túl lényeges dolog, meg így pdf-ben nem számít, de nyomtatva nem túl aprók  ezek a bötük?)

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-08-10 17:11:13 - Eye által</font></small></b>

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.10, 16:01

OFF

Fejsze, a régi (A)D&D nagyon nem világmegmentős játék*. Illene tudnod, ha egyszer írni  kezdesz róla.


*martalócok fosztogatósdija ugyanis

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-08-10 17:01:56 - Radivoj által</font></small></b>

LadyCrow

LadyCrow

  Nachtkäfer

 • Fórumita
 • 2258 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.08.10, 15:51

THE Eye:
http://www.rpg.net/reviews/archive/11/11882.phtml
Itt egy ismertető az Insylumról. Elmegyógyintézetes NAR minijáték, őrültekkel. Más, mint a tiéd, csak szintén bolond nyomoroncok a hősök.

A Kultot azért hoztam fel, mert szintén erőteljes hangsúlyt kap benne az őrület, és a titkos okkult társaságok, vallási szekták, kultuszok is fókuszban vannak, meg az őrület + kultusz téma így együtt is, tehát egy hasonló koncepció ott is gond nélkül összehozható - persze ha valaki zúzós természetfeletti-konspirációs háttér nélkül akar ilyesmit játszani, akkor az Árnyak a falakon a neki való.

(Amúgy jep, az Archon Satanit is szeretem; bár mostanában Lull, Tribes of Neurot és A Murder of Angels dominancia van mifelénk. Szép nagy dark ambient gyűjteményem van rpg alá.) ;)

Fejsze: Azért az Unknown Armiesben pl. a Street Campaignt egyszerű emberekkel nyomják; ott is lehetnek defekthalom karakterek, persze tény, nem kötelező. A mágiarendszer mondjuk tényleg zseniális benne. :P


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]