Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Latjatok feleim szumtukkel, mik vogymuk. Isa per es kamu vogymuk... (BePe)


 • Válasz írásához lépj be
516 hozzászólás érkezett eddig

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2678 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.16, 08:48

Samurai: Igen, és mindenki annyira hülye, hogy 2 hét múlva már vissza se tud emlékezni, min háborgott annyira. Amúgy minél régebbi egy cikk, tényleg annál kevesebb hozzászólás születik hozzá, a 3 évvel ezelőttiekhez pl. már egészen elhanyagolható mennyiség - döbbenetes felfedezés, sztem ebből írhatnál vmi disszertációt.

Javítva: 2007-10-16 09:49:14 - Marvin által

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-10-16 09:50:12 - Marvin által</font></small></b>

Simon_Bishop

Simon_Bishop

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 139 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.16, 08:45

Nephryte:

Nos a "hivatalos" bojkott-dolog nem épp célszerű, de én azt mondom, hogy ha mindenkinek a lelkiismeretére van bízva, hoyg ezek után megveszi-e majd a könyvet, vagy csak szimplán elhalasztja a vételt mondjuk fél évvel, az máris komoly költségkiesés a cégnek, mert ha ez tömeges, akkor a cég pénze addig is áll a polcokon, és folyamatos bevételkiesést generál azáltal, hogy nem használhatják. De arra már nem is merek gondolni, hogy valamelyik nekidühödött emberke megveszi, beszkenneli éssss... Szóval akkor meg pláne csúnya vége lesz a dolognak...

Dae:

Köszi! :D

Megveszed? Nemááá.. Még a D20-at sem vetted meg, pedig abban is voltak jó ötletek, még ha kevés akkor is.. :D

Amúgy tényleg igazad van, ez már csak egy kis afterpartyzás itt... :D

Wyquin:

Valóban igazad van, jogilag az oldstyle M* még valóban nem freevare. Ellenben nem jogilag tekintve a rendszer csak azért él, mert a rajongók éltették éveken át. És azért használható / 2nd, 3rd akárhanyad javított kiadású verzió hiányában / mert a rajongók megcsinálták saját szájízük szerint a javításokat, kiegeket hozzá. Tehát nem 2úgy döntötek" hanem "rákényszerültek" hogy megtegyék amit a tökéletlen rendszer játszhatósága megkívánt. És nem most, amikor immár sokadik kézbe került a dolog, hanem már évekkel ezelőttől datálva, amikor az egykori Novákcsanádkorp beadta az unalmast, és kiderült hogy egy jó ideig ennyi volt.
Vagyis igen, jogilag igaza van a kiadónak, erkölcsileg korántsem. Ámde ha a kiadó szigorúan jogi alapra helyezi a dolgokat, és az arcába is vágja a rajongóknak a hozzáállását, ne lepődjön meg, hogy a rajongók meg az erkölcsi alap sárbatiprása után a saját eszközeikkel fognak visszavágni. Mert ahol a jog nem az igazságot védi, ott a partizánok lépnek akcióba, és attól félek, hogy ebben a magyarság elég nagy rutinra tett már szert az elmúlt párezer évben.
Így persze, amint a cég valós lesz, amint a jogok egy kézbe kerülnek, amint a publikált "illegális és jogsértő" kiegek valóban bizonyíthatóan piaci érdekeket kereszteznek, akkor lehet perelni. Addig meg csak fenyegetőzni meg vergődni és azzal rontani az amúgy sem rózsás helyzetet. És elveszteni azt a kis bizalmat is amit sok év baromságai után a csalódott rajongók mégiscsak összekapartak a Mazsola Kft.-nek.

Így igazad van, van a jog és van az igazság. Ebben az esetben sem ugyanaz a kettő, és absz megértem, hogy az rpg.hu-nak mindkettőt tiszteletben kell tartania, csak így lehet valóban semleges fóruma a magyar szerepjátszásnak. Riszpekt! Ettől függetlenül: "Mit képzel Koppány? " :D

Samurai

Samurai

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 205 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.16, 08:41

"...És a csorbát még az sem köszörülné ki teljesen."

Szerintem az itteni sok szájtépés (amivel egyet is értek!) a 3 napos csoda kategória. Ha jó lesz a könyv, megveszi mindenki, legfejjebb 1-2 fanatikus nem, aki amúgy se venné meg, csak erre fogja.

Bármilyen nagynak látszik most itt a felháborodás, általában mindenki leírta az első indulatát, és a nép nagyrésze lépett is tovább.

Jövő héten már nem lesz itt egyetlen új hozzászólás sem, csak most érdekes egy kicsit hőbörögni.

wyquin

wyquin

  Rendszeres fórumozó

 • Admin
 • 288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.16, 07:54

Üdv Mindenkinek!

Olvasva a hozzászólásokat, kezdek félni egy kicsit.
A magam részéről semmilyen formában nem akarom, és nem is fogom támogatni a szerzői jogok tényleges megsértését.
Érdekes dolgok hangzottak itt el. Ott van például az érvelés, hogy ha a kiadó már nem akarja eredeti formában kiadni a régi dolgokat, akkor azok miatt már úgy sem érheti anyagi kár.
Ez nagyjából annak az érvelésnek felel meg, mint ha az mondanánk, hogy amióta feltalálták az automata fegyvereket, lovassgi kardot bárki bárhonnan elvehet.
Kérem tisztelettel, ez nem így működik. Elvonatkoztatva a jelen esettől, általánosságban elmondható, hogy ha a kiadó semmit nem akar kezdeni a régi kiadványaival, akkor megteheti (így, feltételes módban!), hogy szabad felhasználásúvá teszi őket, hogy akik nem akarnak az új rendszer szerint játszani, azok is nyugodtan használják, írjanak hozzá kiegeket stb.
De, és ez nagyon fontos, a játékosok nem dönthetnek úgy, hogy mivel ezt a kiadó már úgysem akarja forszírozni, ezért a cucc szabad préda.
A magam részéről nagyn elhibázott lépésnek tartom a fenti levelet, ám ne feledkezzünk meg arról, hogy attól, mert valaki nem a megfelelő kommunikációval próbálja meg a jogait érvényesíteni, és esetleg félreértelmezi a szerzői jogot (amit amúgy nem olyan nehéz, mert elég ingoványos terep), attól még igenis vannak jogok, amiket illene mindkét oldalnak betartani.

Ezért kérnék mindenkit, hogy jogos felháborodásában is próbálja meg betartani a kulturált párbeszéd íratlan szabályait, már csak az oldal kedvéért is, és egyúttal tartsuk tiszteletben a szerzői jogok nem véletlenül létező törvényeit is.
Köszönöm.

Üdv: Wyquin

Daelon

Daelon

  Könyvtáros

 • Fórumita
 • 435 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.16, 06:48

fuhh, ennyi írni...

végigolvastam -csörgőspikát nem kérek;)- Ogi, ragadjon be ezért a SHIFT gombod :D)

égés a kiadónak ? hát elég szépen

bojkott ? ugyan, minek ? bár, az új könyvek _nekem_ még mindig nem tetszenek...

új alapkönyv ? megveszem, elolvasom, aztán ha beilleszthető az _én_ mesémbe, kimásolom, ami kell belőle... (persze, saját használatra, és nem fénymásolóval;) )

az összes többi csak szócséplés. ahogy Ákos is megénekelte "elmondatott minden, ami elmondható" lassan menni kéne aludni inkább, mert ide új dolog nem került az elmúlt fél napban...

Nephryte

Nephryte

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 421 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.16, 06:31

Simon Bishop:

"hogy a kiadó nagyot fog bukni rajta ilyen üzletpolitika és diplomácia mellett, az sajnos egyre biztosabb, amennyiben nem száll qrvagyorsan magába és nem változtat a hozzáállásán, stílusán, és ezt a "kis incidenst" nem próbálja helyrerakni egy nyilvános bocsánatkéréssel, és egy kevésbé szélsőséges hozzáállással a sufnituning fejlesztőkhöz"

Ha a "bukni rajta" alatt az itt már többször is szóba került bojkott dolgát érted (ami egyébként teljesen jó ötlet), afelől csak azért vannak mégis kételyeim (sajnos), mert tartok tőle, hogy még az RPG.HU nagy látogatottsága + a "szájhagyomány" útján terjedő hírek ellenére sem fog a kiadónak ez a hozzáállása és ezzel együtt a bojkott ötlete elég sok emberhez eljutni, és még így is lesznek elegen, akik megveszik, ahhoz, hogy legalább _irtózatosan nagy_ bukás ne legyen a dologból a kiadó részéről.

De ne legyen igazam.

Csak úgy eszembe jutott ez a lehetőség.

Simon_Bishop

Simon_Bishop

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 139 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.16, 06:02

zsoc_wargear:

A rendszer maga úgyis több sebből vérzik, ergo a háziszabályrendszerek nagytöbbsége bár abból indult ki, de mire kiforrtak, már nem sokban emlékeztetnek rá. Így ezzel azt hiszem nem lenne gond. Y* / csak lassan a testtel, a világ nevét csak levédték.. :D / összes fogalmát meg naná, hogy nem védték le, de ha fognak egy térképet és beviszik a szabadalmi hivatalba, hogy az összes rajta szereplő név az ő tulajdonuk, akkor már meg van lőve a tisztelt nagyérdemű, és kezdődhet a pereskedés. Ellenben ha már csak minden elé odarax egy @-ot, már sem egyezik az eredetivel.. :D Így lesz az Addidasból adios, adidas, addidass, stbstb... :D Jól ki van ez már találva kérem szépen.. :D És még csak nem is magyar találmány...

kabal:

Akkor azt is felírhatod mellé sajnos: A magyar szerepjáték olyan mint a strici nélküli örömlány: mindenki megerőszakolja, de senki sem tiszteli, és pláne nem fizeti ki, hogy megéljen.
Amúgy xar belegondolni, ha magyarnak vallom magam, papírforma szerint nekem is konok bunkónak kellene lennem, és ha hibázom azt is körömszakadtáig tagadni. Bele sem merek nézni a személyimbe, mert felsikítanék... :D

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1271 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 22:02

Magyar ember nem kér bocsánatot.
Inkább beledöglik.

zsoc_wargear

zsoc_wargear

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 107 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 21:35

Simon Bishop:
Alapvetően olyan dolgokkal kell előhozakodni, ami eddig még nem volt, a játéktechnikát kiölni belőlle (mint a régi harsonákban), és máris nincs mibe belekötni, lévén egész ynevet nem lehet levédetni, ezért nincs is levédve. (lásd Korin írását, még tavalyról: http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4731)

Simon_Bishop

Simon_Bishop

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 139 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 21:18

zsoc_wargear:

Nos igen, ha a hangnemet nem folytatták volna itta hozzászólásokban is, akkor nem lett volna ekkora a baj, és még el lehetett volna simogatni egy lazább hangvételű "bocsi, túlreagáltuk sorry" beszólással. De így... Nos úgy vélem egy alapos bocsánatkérés sokakat ha a pozitív tartományba nem is, de legalább a nullára visszaállítana a kiadóval kapcsolatban, és hosszú távon pozitív hangvételű kampányokkal, toleránsabb viselkedéssel el is lehetne felejtetni elég sokakkal ezt a "kezdeti ballépést"... De ha még tetézik is.. Nos ennek valóban nem lesz jó vége, és attól tartok mi nem kerülünk roszabb helyzetbe, mint voltunk a pár év alatt, vagyis max nem lesz ismét senki aki normálisat alkotna nekünk... De ők.. Nos egy beruházott párszázezerke / ha nem millióka / nem megtérülése még talán az ekkora nagy arcon is meg fog látszani. Csak akkor már késő lesz bocsánatot kérni... Xar ügy az Inomi is bebukta és eladta. Ha meg máshogy nem, majd ők fognak bojkottálni minket azzal, hogy nem adnak ki semmit, de a jogokat megtartják? Aki kiad bármit is arra meg ráeresztik az ügyvédkeselyűk hadát... Hát csókolom akkor majd még a végén valaki megcsinálja az általan vázolt "végy egy szótárat a M*-hoz, és kezdd el átírni" módszert, aztán az új nevű, de csak a jogi megfoghatóságot elkerülő rendszer alá kezdi majd mindenki átírni az eddigi fejlesztéseit. Egy sima hagyományos szövegszerkesztővel kb fél óra az összes védett szöveget kicserélni valami nem védettre és a végén az anyja sem ismer rá, pláne nem talál rajta kapaszkodót a legkifentebb ügyvéd sem.. :D

zsoc_wargear

zsoc_wargear

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 107 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 21:03

Simon Bishop: Meglátjuk meddig fogja bírni az egójuk(vagy a pénzhiányuk)... ezek után a minimum egy bocsánatkérő/beismerő közlemény... És a csorbát még az sem köszörülné ki teljesen.

Minden más csak köntörfalazás.

Simon_Bishop

Simon_Bishop

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 139 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 20:57

zsoc_wargear:

No pont ez a siralma! Mert akik a kiadónál melóznak, lehet hogy zsoldosok, és nem hobbiból fejlesztGETnek, hanem pénzért fejlesztEnek, de ettől még lehetnek jó emberek, és beleadhatják a szívüket-lelküket. Csakhogy míg a cég arculatát a vezetőség, az ügyvezető izgató alkotja, és az pedig épp a célközönség képébe köp, addig bármilyen jók is legyenek a fiúk, csak sajnálni tudom őket, hogy egy iylen cégnél dolgoznak, és hogy a munkájuk részben kárba vész. Merthogy ha jó lesz, hidd el nekem az aki értékeli a jót / legyen új, fanatikus vagy nagyöreg /, az szól majd mellette, és a tényleges alkotókat példaként fogja emlegetni, és elismerni, de ettől még nem fogják megvenni a kiadványt magát, mert az abból befolyó lé nem a tényleges alkotók, hanem néhány pénzéhes tőkés zsebébe folyna, mint amilyen pld a Tisztelt Mr. Mazsola. Ezek viszont mocskosul nem érdemlik meg a pénzt vagy az elismerést. Így lehet hogy a mű sikeres lesz, sőt, még azt is el tudom képzelni, hogy valóban az "Új M* hajnala" lesz, de hogy a kiadó nagyot fog bukni rajta ilyen üzletpolitika és diplomácia mellett, az sajnos egyre biztosabb, amennyiben nem száll qrvagyorsan magába és nem változtat a hozzáállásán, stílusán, és ezt a "kis incidenst" nem próbálja helyrerakni egy nyilvános bocsánatkéréssel, és egy kevésbé szélsőséges hozzáállással a sufnituning fejlesztőkhöz.

zsoc_wargear

zsoc_wargear

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 107 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 20:05

Vadállat: Miért? mert kimondtam a véleményem, ahogy te is? Zet hsz-e inkább volt seggnyalás mint objektivitás... Nálad ezt nem vettem észre.

Wieros: Szerintem tudják ők, hogy már csak egy dobásuk van. Még egy sikertelen alapkönyv úgy ahogy van elásná az egész M* rpg-t...
Én személy szerint igenis kíváncsi vagyok rá, főleg mert én is hallottam több olyan belsős embertől -akikben meg is bízok- hogy mindent megtesznek azért hogy ne süljön el balul... Ezért is írtam korábban:
Az hogy a vezetőség nem normális egy dolog, attól még a rendszerfejlesztők igenis odatehetik magukat.

Ha akarnék én is írhatnék kompromitáló történetet arról a bizonyos "szólj és mi jóváhagyjuk" témáról, anno egy éve megjártam a körömet tibornál...
De inkább hagyjuk abba, innentől kezdve felesleges szócséplés, lejáratták magukat -ahogy eddig még senki kiadói körökben-, kész. pont.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-10-15 21:08:48 - zsoc_wargear által</font></small></b>

G46

G46

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2690 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 19:51

Üdv!
Csak tisztázásképpen: a nekromantás írásban kb. 7 oldal van szó szerint az ETK-ból. A cucc 37 oldal. Az ETK 467. Hogy ez a 7 oldal most sok, vagy kevés, az jó kérdés.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1271 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 19:41

Legutóbb 5990-ért ígérték, kemény kötés,fekete-fehér.

Wieros

Wieros

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 167 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 19:40

OFF: egyébként mennyi lesz az új alapkönyv? lehet már tudni?

Wieros

Wieros

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 167 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 19:30

Vadállat: ha tetszeni fog a könyv (feltételezem, mielőtt megveszed, azért kicsit végig is nézed) vedd meg!
(ja tényleg lehet, hogy neked a kiadó majd juttat egy tisztelet példányt :D )

Az tényleg durva dolog, hogy egy még meg nem jelent könyvet készülnek sokan bojkottálni, de milyen értelmes módon tudná egy rajongó kimutatni a kiadóval szembeni ellenérzését?? Főleg, hogy a levél tartalma alapján a kiadó (mert feltételezem Mórocz Tibor, mint ügyvezetõ igazgató az egész Tuan kiadó véleményét tolmácsolta!) csak egy fajta nyelven ért: a pénzén, tehát az egyszerű játékos csak ezen az úton képes megfogni őket.
Mert mi akárhogy hőböröghetünk itt; ha nem lesz érzékelhető bevétel kiesés, ők nem fogják megérteni a lényeget: ez kőkemény piacgazdaság - kereslet/kínálat. Hiába a kínálat, ha nincs kereslet!! Ergo nem ők vannak miértünk, hanem mi őértük - nekik kellene ny.lni nálunk és nem fordítva!!!

Különben kérdéses, hogy kinek szánják az új alapkönyvet. Aki fanatikus, az biztos megveszi. A most kezdő szerepjátékosok (van egyáltalán ilyen?) esetleg. A nagy öregek vagy igen (valószínűleg polcdísznek), vagy nem. Tehát nem jósolok neki egy bestseller eladást!

Blackjack

Blackjack

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 832 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 19:23

Őszintén szólva azt nem értem, a Mazsola Kft (M.T., stb)részeg, drogos, vagy szimplán ****, de ilyen értelmetlen, önherélő, felesleges geciskedést még nem pipáltam!
Ha már volt a Mazsola Kft (M.T., stb) ilyen részeg, drogos, vagy szimplán *****, hogy megírja a levelet, ráadásul ilyen hangnemben, legalább vkinek lehetett volna annyi esze (lehetett volna annyira józan), hogy izomból berántja a kéziféket, és közli a főnökkel, hogy "vazz, ezt elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Ne magyarázkodj, maradj nyugiba', és majd a krízisstáb kitalál vmit, hogy ne látszódjunk annyira barmoknak, mint amilyenek vagyunk".

Az egész bizonyítványmagyarázás csak még jobban rontott a helyzeten - páróránként máshogy próbálta beállítani a dolgot (megfejelve az innen lenyúlt ötlettel, hogy levéltitok megsértése miatt perelhetné BePét).

A kieget nem olvastam, de amennyiben nem a készülő UTK-ból nyúlt az illető, nem értem, milyen hátránya származhatott ebből a kiadónak.
Feltételezem, az illető nem komplett fejezeteket vett át (az tényleg durva lett volna), pár sor vagy bekezdés meg még szigorúbb megitélés esetén is belefér. Ha még hozzátesszük, hogy egy kiegről volt szó (nem egy törvénykönyvről!), aki letölti, ismeri annyira a rendszert, hogy mindenféle utalás nélkül is levágja, hogy az adott sor/bekezdés honnan jön. (=MÁGUS, ETK vagy UT, vagy D20).

Eddig relatív pozitívan álltam a Mazsola Kft-hez, de ez a produkció eléggé leamortizálta a megitélést...

@BePe: nagyon jól tetted, hogy publikáltad a levelet!

10teletem

Vadallat

Vadallat

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 49 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 18:48

az előzőben a "sok idióta" pl. zsoc_wargearra utalt - hogy ne a levegőbe beszéljek csak

Vadallat

Vadallat

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 49 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.10.15, 18:46

na remélem sikerüt nagyjából semlegesnek maradnom és nem kapom meg a sok idiótától hogy "szaros a szám" amiért nem alázom földig a kiadót. És nem kapom meg a kiadó sleppjétől hogy agyatlan hordaként bégetve leszólom a még meg sem jelent könyvüket.

amit amúgy megveszek

ÉN voltam,
a Vadállat.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]