Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Kiberpunkok a mult szazadbol (Rorimack)


 • Válasz írásához lépj be
23 hozzászólás érkezett eddig

-max-

-max-

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1121 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.12, 15:55

A cyberpunk nem punk, csak a közös hangalak valahogy eltolta ebbe a buta irányba.

Nemigen tetszenek különben, olyan lepukkantak és túlhúzottak egyszerre. Nem igazán ötletesek, de legalább ügyetlenek a cuccok, alig van jó hangulatú közöttük.
Nekem még talán ez jött be:
http://www.pyke-eye.com/view/cybe02.html

Codric

Codric

  Dergán Farkas

 • Fórumita
 • 518 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.10, 10:34

Üdv!
A flémért kár, úgyis felesleges...

Amúgy sztem ezt most nem okvetlenül úgy kell nézni h, váá, milyen szarok a cuccok, meg h nem mennék ki az utcára kamerával a vállamon... valóban énsem... De a sorozat hangulata sztem nagyon el van találva, még ha nem is hasonlít a meglévő szerepjátékokra... Nem is azért jött létre. A fotós elengedte a fantáziáját a témában, és attól h eltér a kliséktől, sztem ez még nagyon is cyberpunk.
És sztem... művészi.

_Arendyr (NPC/NJK)

_Arendyr (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.11.08, 17:35

Fiúk,fiúk, tudom, hogy mind a ketten nekem fogtok esni, de ez a dolog kezd egyre inkább flém szintjére lesüllyedni.
Mind a kettőtöknek van igaza, de:
Marvin,túl erős kritikát adtál és hamar feldühödtél,
Mordred: Az összeesküvés-elméleteket ne itt...

Előre is Mea Culpa mindenkinek, akik engem fognak kritizálni/kibannolni,remélem nem lépek ki mezei fórumozó hatáskörömből ezzel a hozzászólással...

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2401 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.07, 22:02

Nyugodt vagyok, mint a mélyhűtött uborka, és egészen tisztában vagyok azzal is, hogy mit akartam mondani: a mémelmélet _sztem_ felfújt baromság, ami legfeljebb az ingyenélő, léggömbhuszár teoretikusoknak jó, pont olyan idióta buzzword, mint a webkettő meg a paradigma.

Továbbiakban talán próbálj a cp-ről gépelgetni, kevésbé dagályosan és több tartalommal.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.07, 18:06

Ó elnézést, nagytudású és bölcs Marvin mester, hogy megválogatatlan szavaimmal felbőszítettelek. Hívjam inkább szociális reprezentációnak? A hatalmas Marvin mester kedvéért bármit.

De nyilván nem kerüli el a figyelmedet, nagytudású bölcs, hogy a szavak arra valók, hogy használjuk őket. Ha látok egy kutyát, és azt mondom "ez egy kutya", nos senki nem vethet semmit a szememre.
Vagy őbódhiszattvaságod tán máshogy látja? Nyilván az én alantas, és megvilágosodást még el nem ért szemeimnek tűnik csak úgy, hogy össze-vissza beszélsz, és azt sem tudod mit akarsz mondani, csak be akarsz szólni. Nyilván az én alantasságom lehet csak az oka ennek, mert egy ilyen  bölcs emberről feltételezni sem merném, hogy tényleg önmagát cáfolja meg egyazon hozzászólásban. (Vagy bódhiszattvaságod abból az igen szánalmas emberfajból került volna ki, akik hangosan szitkozódnak a Csillagok Háborúja láttán, hogy teljesen tudománytalan az egész? Ilyen szégyent végképp nem képzelhetek egy ekkora hatalmasságról.)

Tehát elnézésedet kérem az esetleges kellemetlenségért, amit egy  tiltott szó   használatával okoztam.
<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-11-07 18:11:37 - Lepus által</font></small></b>

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2401 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.07, 10:02

Nagyot mondtál, Mordred, köszönjük, öblíthetsz. Kicsit talán próbálj egy helyben megülni, mert ha így megy tovább, a végén szét találsz esni a nagy lazázástól.

Más: mindig padlót fogok, valahányszor előkerül az eszméletlenül todományos _mém_ szó. Képzeljétek, már a régi görögök, mi az hogy, már barlanglakó őseink is ismerték a MÉMet! Amikor pl. az egyik ősember megosztotta a másikkal, hogy hegyes bottal jobb vadászni, mint tompával, akkor bizony a hegyes bot hatékonyságának MÉMjét adta tovább, de valamiért nem tartotta kötelességének, hogy erről hosszan értekezzen, talán mert túlságosan lefoglalta a 24/7 létküzdelem ahhoz, hogy külön könferenciáklat hívjon össze a témáról sok-sok ingyenszendviccsel.

De ennek viszonylag kevés köze van a cp-hez. Nekem kicsit mindig ellentmondásosnak tűnt a bizonytalanság, amivel a rajongók képtelennek tűntek sorrendbe állítani a minden érték felett álló hatékonyságot az állítólag szintén minden érték felett álló menősködéssel. Lássuk be, tényleg olyan előnyös bazi nagy, villogó neonkék számlappal a hátunkon kommandózni céges területen sötét éjszaka? Bár az efféle kötözködéseknek talán nincs is értelmük egy olyan stílusnál, aminek "style over substance" a legfőbb jelszava. Maga Gibson nyilatkozta egy interjúban, hogy Molly nevezetes beépített szemüvegénél sose gondolta végig rendesen, mitől is olyan jó, ha valakinek ilyen van, pontosan hogyan illeszkedik a bőrbe, mi lesz, ha bepiszkolódik és hasonlók. Egyszerűen jól nézett ki, és kész.

Belzenrupper_Mordred

Belzenrupper_Mordred

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 276 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 22:45

a jelenséget Billy Idol Billy Idol-Shock to the System

és a korai House kultúra jellemezte ingyenes de csak szájreklámmal, belső infón terjedő hírdetésekkel, pontos helyszínt nem is megadva csak a környéket és utánna menj a füled után!

a cp alapkönyvstílusa pedig a yuppie öltönyös/céges ennek az ellentéte volt hangverseny: Pavarotti 10000newYenes fizetésből 9000newYenes zakóembereket állítva szembe az utcai életet élő játszótéri Hi-Tech cuccokra vágyó punkokkal

...ez üzlet, és mint céges ügy! mondhatni belső infó! likvidálni kell a kilencvenes éveket! különben kiszivárog a FireGate botrány és akkor Monikának nemBush, George (1989-1993 ) kell Saxiznia, hanem Clintonnal, akkor nekünk viszont lőttek a városi támogatásnak, tehát érted haver, ez nem személyes ez üzlet...

...nos, valahogy így pici punkok...

Belzenrupper_Mordred

Belzenrupper_Mordred

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 276 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 22:14

No igen szubkult jelenségek górcső alatt a kívűlálló szemével :D
szerepjátékosnak meg csak a casino-ból lopott kocka van a zsebében? és nem egy hosszú döntési és gyűjtési folyamat után felépített kockakészlet...
Nem attól szubkult valami hogy depis és szörnyecskés/feliratos pólóban bakanccsal növeszti a haját, esetleg veszi a hippi cuccokat, vagy borotválja a fejét, hogy tökös legyen...
azóta volt egy mad max sorozat a levegőbe engedve és egy-2-3 terminátor aki megmutatta az utat, az alapkönyv meg úgy szól az egyűlésrekinyírodmagadról hogy eleve így csinálsz karaktert futószallagon, a lázadás sosem futószallag...
sajna a részletekben lakó ördög nem lett felfestve mert azért látszanak azok a drótok, és potméterek, cip-ek...
ettől és a nyelvi különvállástól lett ez szubkult jelenség, bár néhány bulira én is felcsatoltam az AT klavit mint kiberdeck és a telefonzsinór is ott figyelt homloktól csuklóig mintha a smartgunlink csatolásom lenne
jah hogy azóta mindenki ilyen kulcstartót hord vagy mint egy SR troll láncos szerkót...
ez divat, van ami megy, van ami marad,
akárcsak James Dean és a Perfecto bőrdzseki
a HD és az hogy a CP tündöklése és bukása című cikk a galaktika magazinban ma már máshogy jelenne meg, CP2020 rajta vannak az ügyön de már sokmindenben megelőztük a képzelt jövőt pl.
üdv minden CP rajongónak "Belzee"

_Arendyr (NPC/NJK)

_Arendyr (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.11.06, 19:10

Hát,nem is tudom mit gondoljak. Engem leginkább ilyen pózer/sznob ruházkodásra emlékeztet,semmint szubkultúrára..
Körülbelül olyan, mintha befestenéd a hajad, nekimennél a mosógépnek, és ami megmaradt belőle, azt cyberpunk címén a fejedre-karodra rálógatnád:D

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6198 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 16:29

Rorimack

egyszerű lélek vagyok :D

Rorimack

Rorimack

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1647 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 16:21

Orastes: a photoshoppolt GI-joek? :D

Lepus leírta helyettem, amit le kell...

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6198 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 16:17

fene tudja, nekem sem ezt jelenti a cyberpunk stílus. Inkább egy CP-szabálykönyv képei akkor már, na, azok el vannak találva.

Ez itt kb ugyanaz, mint amikor az anime-rajongók beöltöznek a kedvenc Pikaccsu-jelmezükbe (Songo-kun kívül kb. rá emlékszem)

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 15:51

Nem igazán értem én ezt. Mintha a nagyanyámat hallanám a lakótelepi szomszéd nénivel károgni.

A "cyberpunk" az nem (csak) egy irodalmi eszköztár, meg nem (csak) egy szerepjáték. És a valósághoz, meg a praktikumhoz kb. annyi köze van, amennyire Picasso festményei hasonlítanak az emberi fiziológiára.

William Gibson munkássága, ha szigorúan beszélünk, nem cyberpunk, hanem sci-fi. Jézus sem keresztény volt. :D A cyberpunk, mint olyan, William Gibson és más ismert és kevésbé ismert sci-fi írók művein keresztül kiteljesedett mém.

A "kiberpunk" mém sok módon jelent meg és jelenik meg a világban. Zenei stílusokat alakított, az öltözködést befolyásolta. Ezek itt a fotón punkok; A technológiai szimbólumok - mert ezek a vezetékek, hangszórók, kamerák jelen esetben szimbólumok - nem jelmezként, hanem kultúrális díszítőelemként vannak jelen.

És persze a mém megjelent számtalan regényben, rajzfilmben, filmben, képregényben és szerepjátékban is. De ez nem azt jelenti, hogy a cyberpunk az két szerepjátékkal egyenlő.

Ami azt illeti, ezek a fotók valóban nem Shadowrun karakterek. Mondjuk ez nem is baj, mert nem tartom sokra a Shadowrunt... Viszont nekem személy szerint tetszenek a fotók abból a szempontból, hogy hangulatuk az van.

És ha cyberpunkot mesélnék, akkor kétségtelenül lenne pár ötletem belőlük. Na nem praktikum terén, hanem extremitás terén. Végülis a kiberpunk mémnek alapvető részét képezi a "punkság", az extremitás, a mainstream elvetése. Nemde?

És végül, azért kordokumentum, mert a cyberpunk, mint szubkultúra, "szcéna", létezett a valóságban. Nem a praktikumról szólt, és semmi köze nem volt a tudományhoz - az extremitásról szólt, és az embert egyre inkább körülölelő második technikai forradalom és az emberi lélek találkozásához volt köze.
<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-11-06 15:54:35 - Lepus által</font></small></b>

Stoneskinner

Stoneskinner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1137 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 15:33

hoi,

Szerintem a képek fele rendben van, főleg az első két sor, kicsit futurisztikus-cyberpunk.
A fegyveres képek gázosak szvsz

Ronin

Ronin

  Anyaszomorító

 • Fórumita
 • 1947 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 14:55

Ez tényleg csak cosplay. Cyberpunk rajongók jelmezekbe öltöztek. Nyilván nem így hesszeltek végig anno fegyverekkel az utcán. Nem igazán értem, hogy ez miért kulturtörténeti vaszizdas. Pláne hogy a képekből nem derül ki olyasmi, hogy ezek húsz éve készültek volna, akár ma is beöltözhettek volna a modellek ilyen jelmezekbe...

Eye

Eye

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 14:21

Én ezt lolnak nevezem.

Szaky2

Szaky2

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 170 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 12:46

Szerintem hiba lenne ugy megtervezni a kiberpunk stílust, hogy nézzük, mi lesz a jövőben. A kiberpunk világ nem egyszerűen a jövő. Van pár olyan momentuma, ami valszeg nem fog bekövetkezni. Hogy csak a legfontossabbat említsem: a personaltech státuszimbólum, egy valamire adó srácon legalább jól látható technokütyünek kell lennie, mert különben ciki. A kütyüket nem elrejtjük, hanem megmutatjuk jól, látványosan. "Nem tetkóm van, meg piercingem van, hanem _kiberszemem_, cool vagyok, kocsog"

Daoldin

Daoldin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1011 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 12:33

"Nem hiszem hogy a közeli jövőben a technika és az öltözködés olyan szintre fog süllyedni,hogy minden ember 50 kiló és 20 méter felesleges függelékkel fog mászkálni a ruháján meg a fején.Nem volna túl praktikus."

haha.
nézd meg a mai utcai stílust, aztán látni fogod, h a praktikusság mint olyan seholsincs, és igenis kismillió felesleges függeléket (kitűzőktől a plüsshódig) hordanak az emberek.
pl. http://www.trashqueen.it/gothiclolita/img/...s_mag/50/11.jpg
és ez nem cosplay.
megmég:
http://www.trashqueen.it/gothiclolita/htm/fruits_mag.htm
http://www.hel-looks.com/?p=image/archives/9/20070615_04/

Homar

Homar

  Caelumi Játék

 • Fórumita
 • 953 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 11:48

Valszeg a technika idővel valóban az öltözködés része lesz (azaz néhol már az is) de kötve hiszem, hogy a praktikusságot teljesen a háttérbe szorítaná... Egyébként ha cyberliveot szerveznék valszeg az ennyire szélsőséges ruhákat be sem engedném (max 1-2 volt okés) mert egyszerűen baromság.
Szvsz lehet valami modern, sőt még kúúl is de kb úgy viszonyulva a mai cuccokhoz mint pl a régebbi öltözködéshez egy mai farmeros, headsetes, napszemüveges, piercinges, oldalán ipodos, karórás, zsebből mobillal kikukucskálós emberke (esetleg megnyomni egy napelemes töltővel, és egy olyan kabáttal ami be van drótozva pl adatkábelekkel... Inkább egyszerűsödni és miniatürizálódni fognak a cuccok, meg összeolvadni (mobil-kamera-zene-gps-pda funkciók...stb) nem elormótlanodni... Szerintem.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-11-06 11:52:00 - Homár által</font></small></b>

Mitja

Mitja

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 86 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2007.11.06, 11:20

Nekem valahogy ez nagyon nem tetszett.Ezek a "jelmezesek" inkább nevetségesek voltak mint ötletadóak. Mondjuk meg tudnék jelölni kettőt,aminek szerintem köze lehet ahhoz,amit a shadowrunban/cyberpunkban láthatunk.Nem hiszem hogy a közeli jövőben a technika és az öltözködés olyan szintre fog süllyedni,hogy minden ember 50 kiló és 20 méter felesleges függelékkel fog mászkálni a ruháján meg a fején.Nem volna túl praktikus.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]