Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Megjelent a legujabb M.A.G.U.S. szabalykonyv (BePe)


 • Válasz írásához lépj be
91 hozzászólás érkezett eddig

Xylaz

Xylaz

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 24 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.12.20, 19:48

Asszem ja, igazad van.Az ember mindig tanul valami újat.

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4689 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.12.19, 21:39

Xylaz
mivel az 1. kiadasu alapkonyved es a magus-kiado-tortenelmi ismeretek birtokaban, minden ketseget kizaroan TE vagy a majer, a tobbiek neveben is engedelyt kerek meghunyaszkodni.

ha pedig az onjelolt epikussag mellett meg a vilagba kiabalt (igen! kiabalt! ugye milyen idegesito?!) hisztis luzerfordulatokat is hajlando vagy mellozni, valoszinuleg vitakepes is leszel egyszer.

(de termeszetesen nem itt, hiszen a magadra ontott napalm szagat a kezedben kattogtatott ongyujto fogja a leggyorsabban szamuzni.)

Xylaz

Xylaz

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 24 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.12.19, 20:32

Líthas és egyebek!

Szerény vélemény az itt elhangzottak íróiról és a könyvről.
Előszóban megjegyezném, hogy nem sértésnek hanem mint kritika szánom.Akit bánt kérem nézze el nekem, vagy csináljon amit akar.:)

Ami azt illeti 1. kiadású alapkönyvem van.Ha jól emlékszem ez 94-ben következett be. Előtte pediglen a VP klubtagoknak kiadott alapkönyvvel ismerkedtem és próbáltam meg játszani vele. Akárhogyan is szépítjük úgy emlékszem az első nagyobb volumenű MAGYAR nyelvű rpg könyv amit addig kiadtak. Rendszerváltásunk hajnalán nem igazán találtam olyan művet amivel az rpg-t hazánkba nészerűsíteni, terjeszteni lehetett volna. A magyar könyv piacra éppen csak megérkező fantasy regények olvasóinak, kedvelőinek remek ugródeszkát biztosított, hogy egy kicsit átvegyék olvasott könyvük hőseinek szerepét. Mivel az angol nyelvoktatás elterjedése az rpg terjedésével hasonló tempóban haladt könnyen vált a MAGUS általános szerepjátékká. A megjelenő regények csak tovább erősítették a játékosok vonzalmát Ynev iránt.
Sokan háborognak és kritizálnak. Nem mondom, hogy nincsen miért, de könyörgöm, kitől, honnan tanultak volna a kiadók? A szabad fordítású AD&D szabályokból?Amiből annyi volt ahány rpg klub? Próbáltak egy olyan művet alkotni ami megállja a helyét és elnyeri a játékosok kegyeit. Több kevesebb sikerrel de úgy érzem sikerült. Az, hogy a kiadó mint egy alkoholista szülő elhanyagolta a gyermekét, sajnálatos. Néha azonban juttattak néhány kis morzsát a gyereknek.
Bizton állíthatom, hogy sosem fog olyan rendszer létrejönni ami maradéktalanul megfelelne mindenkinek. Voltam Keeper táborban, találkozókon, versenyeken, és ahány klub annyi szokás, de minden KM megértette a másikat és megbeszélték a házi szabályokat. Ha nem jársz versenyre, ha csak otthon játszol a cimborákkal miért téped a szád? Miért nem jó az amit kaptál? Otthon te lehetsz a kiskakas aki fötri a szemetet. Lovasíjászat, pusztítás? Kihagyod, bemeséled a kalandba, hogy hogyan sajátította el a karakter. Ohh...Bocs!Nem láttam a tojáshéjat a fenekeden!Nem tudtam, hogy nem tudsz mesélni!Ne haragudj!
De hogy mire is akarok kilyukadni.
Azok, akik itt felszólaltak, úgy vélem közel sem rendelkeznek akkora rpgs múltal mint némelyikünk. Valószínűleg az élet rögös útján sem ténferegnek oly régóta, mint oly sokan közülünk. Neeem, dehogy is akarok felvágni!Félreértés ne essék!Csupán arra akarok rávilágítani, hogy a hetykebajuszú legénykék könnyen alkotnak olyan szőrszálhasogató véleményt, mint az alánt leírtak.
Mutassatok nekem egy olyan szerepjátékost, aki kijátszotta, hogy felfázott a karaktere, neadj isten hasmenése volt vagy láza és nekiállt gyógyfüvekért kajtatni. Hol az a nemesi ficsúr aki a birtokait igazgatva néha elruccan kalandozni. Vagy az a kék köpenyes aki hazatér a hívó szóra, mert hercege csatába hívta? Azok az apró mozzanatok, mint egy bordatörés, egy képesség elsajátítása, egy szakma megtanulása, mind mind részét képezik a szerepjátéknak. Addig amíg ezeket nem értitek vagy játszátok le csak felületes a szerepjáték. Arra viszont kitűnően alkalmas a MAGUS. Na ne hőbörögjetek! Persze, hogy nem lehet mindent kijátszani! Ahhoz kellene az életútjáték, de gyanítom talán két-három tucat ilyen alakot ha találnánk kicsiny hazánkban, akik erre alkalmasak.
Manapság nincsen mindenkinek ideje az ebbe a mélységekbe merülő játékra, éppen ezért lehet részeket kihagyni alakítani. Amíg nem alkotsz szebbet, s jobbat ne ugrálj mint egy imposztor, senki sem fogott fegyvert a fejedhez, hogy JÁTSZ! Különben is! Színház az egész világ!

Kicsit epikus lettem, de szerintem érthető vagyok.

Vitát szívesen nyitok a témáról, de nem itt!
xylaz@freemail.hu

_lord-diablo (NPC/NJK)

_lord-diablo (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.12.01, 22:01

Eddig rengeteget olvastam a könyvről neten, kezemben is volt már, és összegezném:
Ez a könyv leginkább a "patch" elnevezést érdemelné meg. Beleírtak pár neten megjelent házi gyártású épkézláb ötletet, megtartottak pár dolgot a k20-as könyv előnyeiből. Így olyan 90-95% körüli a hozott anyag, a maradék meg arra szolgál, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a rendszer. Az eddigi tapasztalat alapján eléggé eltalálták ezt a rendszert. Hiba van benne, de akkora hőbörgést nem hallat, mint a 2. számú példány. Szerintem jó lett.

Amúgy meg: egy jó társaságban csak jót lehet játszani, függetlenül attól, hogy épp milyen újításokat tartalmaz az épp legfrissebb kötet.

A KM előtt még mindig ott a lehetőség, hogy egy megerősített képességet kiegyensúlyozzon egy megfelelően képzett ellenféllel.

Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1381 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.23, 12:57

Spider : inkább a fórumot nézd meg akkor :)

Spider

Spider

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 294 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.23, 12:40

Mivel eddig egyetlen igazi fikázó postot sem láttam az egész kupacban, így csupán két lehetőség maradt:

1. Még nem értetek a végére, és így nem is tudtátok érdemben fikázni - ezt nem hiszem.
2. A könyv tényleg JÓ.

-max-

-max-

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1121 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.23, 01:45

Icecradle postját kiegészíteném Dr Saxton Pope Vadászat íjjal és nyíllal c. könyvével, aki bár nem lovas, de nagy íjász volt.
Az íj-összevetései ill. az íjhasználati leírásai is igen hasznosak, nem is beszélve a kalandjaikról, amiket egyszerűen csak jó olvasni :)

_Dahak Synas (NPC/NJK)

_Dahak Synas (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.11.20, 18:28

Tegnap vettem a könyvet, nekem bejön.
1 kérdés: Ha pl én elkezdek egy varázslót akkor onnantól kezdve 40 kap-om lesz a további szinteken vagy a levonás csak az ezek meletti hátterekre vonatkozik?

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4689 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.20, 17:27

Amon, Tekozlo fiu:
felesleges mindent ket helyen leirni es megvalaszolni. itt meghagytam oket:
http://forum.rpg.hu/index.php?showtopic=9588

LordRaven

LordRaven

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 139 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.20, 21:16

-10 Kap a varázsló miatt minden szinten.

Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1381 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.20, 00:15

Menor : Szerintem meg nem érthető, mert amiről te beszélsz az a védőérték.

Konkrétan én úgy képzelem el hogy a magas védőérték nehézvértesnél inkább hárítás, könnyűvértesnél pedig kitérés (plusz mindkettőnél fegyverrel hárítás)

_Menor (NPC/NJK)

_Menor (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.11.19, 17:54

Olman: csak annyit tennék hozzá, hogy a vértviseletet, főleg a komolyabb, merev vérteket használó embereket ne úgy képzeld el, hogy csak passzívan várják, hogy lecsapjon az a kard, csatabárd, akármi, hanem kőkeményen kihasználják a vért adta lehetőségeket. például azt, hogy a merev vérten megcsúszik a penge, ezáltal kibillenhet az ellenfél az egyensúlyából, vagy bármi ilyesmi. persze abban igazad van, hogy nem feltétlenü a vért sfé-növekedésében kellene ennek megnyilvánulnia, de ez sem egy rossz ötlet, és a mágus logikáját tekintve teljesen érthető, hogy így oldották meg.

Hulla77

Hulla77

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 333 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 09:42

verren: a varázslók 1db olyan képzettséget kapnak csak meg alapból, ami feltétel egy mágia formához.  Ez pegig a Számtan/Mértan, ami az Idő és Tér mozaikokhoz kell.
A többit (legalább 3. fokra) KP-ból  kell felvenni. Ezek (ha jól emlékszem):
Aszt./Ment. mágia - Lélektan
Elemi m. - Őselemi mágia  képz.
Anyag m. - Alkímia
Nekro. - Nekro képz.
Idéző (talán) - Demonológia
Jelmágia - Rúnamágia  képz
kb. ennyi

Na most az 50 KAP ból és az Int-ből Járó Kp-ből kizárt, hogy mindezt fel tudod  venni induláskor, de még magasabb szinteken is csak nehezen. Ja és akkor még a max MP-id száma mindig csak: 1 :)

Tehát, amit írtál az csacsiság. :)

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-11-19 09:44:01 - Hulla77 által</font></small></b>

verren

verren

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 86 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 08:48

Tékozló: Csakhogy a fegyverhasználattal a sebzésed is nő, ergo ugyanott vagyunk (+erő bónusz, +átütő erő).

Az iskolák adta plusszok között komoly eltérés akad. A Boszorkány (listavezető) 2x annyit kap, mint az utolsók (harcos, tolvaj).*

* 1 karakteralkotó pontra vetített kp.

http://www.akonyvesbolt.com/forum/index.ph...4.html#msg17784

Mosomedve

Mosomedve

  Orbitron Megaharcos

 • Fórumita
 • 1648 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.19, 08:35

stu918:
igazad van, és ebben az esetben előreláthatólag ez történt, ha utána olvasnál.
UT-ből vettek át, AK-ból vettek ét, ETK-ból vettek át(sajnos a primitiv kör alapú rendszerrel).

stu0918

stu0918

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 17 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.18, 23:52

Tiszteletem! Én már 1995 óta m.a.g.u.s.-t játszom a csapatommal, és szinte minden hétvégén játszunk.
Szerintem teljes mértékben egyik szabálykönyv sem játszható rendesen, ezért mi is megalkottuk a saját kis rendszerünket, de a hagyományok figyelembe vételével.
Az eddig megjelent szabálykönyvek mindegyikében vannak jól és kevésbé jól használható dolgok, ezeket összegyúrva frankó házi szabályokat lehet összehozni.
Egy szó mint száz, a fejlesztőknek az összes kiadványukat kézbe kellene venni és ezekből összehozni egy igazán jó szabálykönyvet.
Így, hogy össze vissza adnak ki újabb s újabb könyveket csak azt érik el,hogy mindenkinek elmegy a kedve az egésztől.

Icecradle

Icecradle

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.18, 23:15

Még egy utolsó megjegyzés a lovasíjászathoz. Aki annyira kíváncsi rá üsse fel Kassai Lajos Lovasíjászat című könyvét,(sztem bármelyik könyvtárban elérhető)abból biztosan választ fog kapni az összes itt felmerült technikai kérdésre. Meg lesz még mellette egy rakás spirituális hablaty. Magyarországon ez a Kassai nevű arc a lovasíjász-hagyományőrző-magyarlelkület (újra)megalapítója. Aki továbi információra vágyik: Kőhalmi Katalin - A steppék nomádja lóháton, fegyverben. Ez a fegyverzet leírásáról és fejlődéséről tartalmaz inkább információkat, de érdemes összevetni a technikáról az indirekten kinyerhető infókat a Kassai-könyvvel. Remélem ez itt még nem minősül reklámnak. Aki utánanéz, annak jó olvasgatást.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-11-18 23:16:05 - Icecradle által</font></small></b>

Olman

Olman

  Magiszter

 • Fórumita
 • 2486 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.18, 22:49

Vértviselet? Egyfajta vértet lehet különbözőképp is viselni úgy, hogy annak más hatásfoka lesz? Ennek a háttere igazán érdekelne... (hozzáteszem, hogy nem arra vagyok kíváncsi, hogy ha háttal előre vszed fel, akkor mínuszokkal jár, hanem hogy lehet plusszokat kihozni egy mellvértből pl.)

Tekozlo_fiu

Tekozlo_fiu

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1573 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.18, 22:39

"A karakteralkotás pazar, csak nincs egyensúlyban szvsz."

Ez alatt mit értesz?

Pánclkok SFÉ-jét növeli a vértviselet, 6+3=9 SFÉ-je lehet.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.17, 16:17

"Attila ismertetője/kritikája mikorra várható?"

Nemtom.

Elsőre nem tűnik rossznak a cucc, bár néha fejemet fogtam a szövegeket. Alapjában véve az eredeti kiadás bugfixelt, némileg bővített változatának tűnik. Nem tudom, mennyire működik a rendszer, de mintha jobb lenne, mint a d20 vagy az új tekercsek...


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]