Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Az en utam (Adam Bellinger)


 • Válasz írásához lépj be
33 hozzászólás érkezett eddig

_SargaRigo (NPC/NJK)

_SargaRigo (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.12.11, 18:56

Tudjátok, sok mindenki mondott sok mindent, de egy dologról még nem esett szó.
Legyen pozitív hozzászólás is, nekem tetszett ahogyan megfogalmazta az író a mondandóját.
Maga a történetvezetés szerintem gördülékeny volt. Regényben is van olyan, hogy meg-megdöccenek olvasás közben, mert elfogy a lendület. Itt ezt nem éreztem. Szóval Gratula, a csiszolnivalók ellenére én látok benne "perspektívát" :)

Rigó

Kharoon

Kharoon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 101 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.12.09, 15:17

hm. túlságosan leegyszerűsített, közhelyes, és szájbarágós. valaki nem szereti, ha megmondják neki hogyan kell gondolkodnia. nem tudunk meg senkiről semmit, legalábbis annyira, hogy minimálisan beleélhessük magunkat az adott illető lelkivilágába. persze, szép, meg nemes gondolatok, de ez kevés. nem attól lesz novella, hogy van benne egy minimális cselekménydarab.

Kevin_H_Twelve

Kevin_H_Twelve

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 17 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.28, 00:19

P.S.: Két gyöngyszem, kezdjetek vele, amit jónak láttok:

"Az önmagunk felett aratott győzelem a legnagyobb győzelem."

"Van-e nagyobb öröm, mint leborulni a másik nagysága előtt?"

Kevin_H_Twelve

Kevin_H_Twelve

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 17 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.28, 00:17

MaXX: Nem lett volna baj a hozzászólásoddal, elvégre véleményszabadság van, ha nem egy óvodás  stílusában fogalmazod meg:

"Mindig csodáltam azok bátorságát, akik egy mondatot nem tudnak  hiba nélkül leírni, akik számára misztikus rejtély a központozás, hogy állhatnak neki  novellaírásnak?"

Sikeresen összefűztél egy kijelentőmondatot egy kérdőmondattal, és így nem  túl értelmes maga a mondat, mint egész. A két tagmondat közé minimum egy pontosvessző dukált volna,  de valójában egy pont a második "akik" elé.

Istenem, általános iskola, alsó  tagozat...

A novella olyan, amilyen, de egyes hozzászólások stílusa minősíthetetlen. Ez az, amit  sosem fogok megérteni. Ez nem színvonal, és nem is kritika. Sőt...

KHT

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-11-28 00:22:38 - Kevin_H_Twelve által</font></small></b>

_Arendyr (NPC/NJK)

_Arendyr (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.11.25, 19:05

Végül is ha csak a mondanivalót nézzük - nem nem is azt, mert az se 100% - hanem magát a sztori menetét, akkor azt tudnám jól értékelni.
A hibákat meg mások elmondták előttem, úgyhogy ne búslakodj, lesz ez még így se;)

Odusz

Odusz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 203 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.25, 17:04

Azért Szepuku-t ne kövess el! :)

Ok. h. olvastad a Muszasi-t (vagy előző életedben Te írtad? :)) Pl. csónakjelenet, párbaj előtt ideges, stb. stb.
Hát, aki már szamurájnak számított és hidegvérrel képes volt a ssaját belét kipakolni, az nem hinném, h. "idegesen suhintgatna a kardjával" a párbaj előtt. Szerintem max. enyhe arcremegés, lámpaláz, h. minden tökéletes legyen, aztán ennyi. Vagy az illető a szamurájok szégyene! Ebben az esetben jelezd ezt az olvasó felé, vagy legalább később utalj rá, mert így olyan, mintha minden szamuráj ilyen lenne.

Hagakure mellett: a párbajnak oka volt (ugye nem igen párbajoztak minden szir-szaron, legfeljebb az igazi virtuskodók, akik szélsőségesek voltak már akkor is. Ha mondjuk kiderülne, h. hősünk ilyesfajta volt és a másik jól megleckéztette, azt mondom oké.) Tfh. nem, hanem oka volt. Akkor nem fog tágítani, meg kell bizony küzdeni. Nem üres értékrendek, szabályok, papír és tinta, rég halott emberek akarata miatt, hanem mert ez volt ott az általános nézet. mindenki így igyekezett gondolni. A szabályok ha éppen változtak és Te ezt kívántad megörökíteni, akkor meg kellett volna alapozni jobban a történetben, hogy mi van, miért van. (Persze így meg a stílusból esne ki, akkor már nem lenne rövid zen koan szerű.) No meg politikai és trv. -i okai voltak a változásnak, nem filozófiai oka, tudtommal.
Szamurájok olyanok mint a vámpírok:) egy évszázadban csak egyszer sír és akkor sem mások előtt! Szerintem eléggé nagy baki, h. nekiáll a fegyverhordozója előtt "bömbizni", meg h. a győztes is egyszer ugyanígy "bömbizet", mert rájött, h. értelmetlen az egész.

Meg szvsz a szamurájokat legkevésbé érdekelte a dolgok értelme, következménye, stb. Egy kérdés volt: "Kell vagy nem kell?" Ha azt mondja a bölcselkedő, h. nem is kell, az nem lett volna elfogadható, mert már megtörtént a párbajkihívás, és akkor bizon már "kell". Lehet, h. nem lett volna olyan drámai, de inkább egy "akkor párbajozzunk, vagy ne" novellát kellett volna írni, és a kimenetel csak annyi lett volna, h.: "akkor mégis párbaj, vagy menj békével barátom"
Ez kicsit olyan, mintha egy mai profi zsoldosnak valaki elkezdené magyarázni, h. ne lődd le akit lelőnél, mert a zsoldod úgyis megkapod, de kár a lőszerért. Nem tűnik esélyesnek.

Azét szvsz nem szánalmas, az 5let jó volt. sokkal többet ki lehetne hozzni belőle, osztom véleményét az előttem hozzászólóknak.

Nevek: hát igen, nekem azért komikus volt, h. a karmesternek a Mijamoto Muszasi lenne a fegyverhordozója, már ne haragudj, de én erre asszociáltam. Vigyázni kell erre, egy kétértelmű, vagy félreterelő névvel paródiává gyalázhatsz egy amúgy mesterművet!

Ne haragudj, minden tiszteletem mellett (végül is Te írtál, én meg csak gyűjtöm a novellákat, de még semmit nem raktam föl) erre egy 34 % -ot tudok adni.

Ha ez sértő Rád nézve, akkor megküzdhetünk, ha úgy kívánod! :)

MaXX

MaXX

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 27 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.25, 07:24

Istenem, de óvodás, de szánalmas!

Általános iskola, alsó tagozat...

Mindig csodáltam azok bátorságát, akik egy mondatot nem tudnak hiba nélkül leírni, akik számára misztikus rejtély a központozás, hogy állhatnak neki novellaírásnak?

"Nem azt kérem tőled hogy tagadd meg a busidó kódexet" - EZ a mondat mindent elmond, ebben koncentrálódik minden...

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.24, 22:51

Arendyr: Kettőt találhatsz. Azért rövid o-val van írva, mert azt - a másik kettővel ellentétben - japánul is rövid o-val kell mondani.

Gabriell

Gabriell

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 1224 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.24, 20:42

"A legjobb módja, hogy felülmúljunk másokat, ha tanácsukat kikérve engedjük, hogy nyíltan bírálják személyes ügyeinket. A legtöbb ember csak saját véleményére hagyatkozva bírkózik meg a dolgokkal. Ily módon nem lehet másokat felülmúlni. A többiekkel való tanácskozás az alapja, hogy mások elé kerüljünk.

Egy szamuráj, aki sokkal jobban írt, mint én, egyszer megmutatta azt az okmányt, amelyet azért írt, hogy tanácsot kérjen a címzettől. Maga a tény, hogy felkért valakit, nézze át, és javítsa ki az írását, azt mutatja, hogy már mások fökött állt."

Hagakure 83/2


Ajánlom a könyvet a szerző figyelmébe.Az alapokat segíthet megismerni.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-11-24 20:43:37 - Gabriell által</font></small></b>

Ilieth

Ilieth

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 22 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.24, 12:32

Egyszerűen poén. Én legalábbis jót mulattam rajta.
Abból, amit a szamurájokról írtál, remekül látszik, hogy puszta díszletet kerestél a rendkívül klisés mondanivalódhoz. Ha már írni akarsz valamiről, előtte nézz utána. Ez az alapja bármilyen típusú írásműnek - enélkül csak lóg a levegőben.

Néhány gyöngyszem a kedvenceimből:
"- Miért nincs már itt? - kérdezte Kobajasi a fegyverhordozójától.
- Hát mester, én azt meg nem tudom mondani önnek." A helyes válasz: Nem tudom, mester. Ennek a srácnak már rég nincs feje.
"És te nevezed magad szamurájnak? Hisz még csak nem is a saját utad járod!" Nem bizony, mert van neki kijelölt - ezért nevezheti magát szamurájnak a szentem.
És mint szépreményű, bár gondolom, nagyon ifjú írónak, néhány tipp:
"Kobajasi nagyot suhintott kardjával a szolga felé"
"Miközben magyarázott, ingerülten élezhette a kardját"
"Mérgében kardjával suhintgatott"
"Miközben Mijamoto mestere fegyverét fényesítgette"
Döntsd el, kinél van a fegyver, és mit csinál vele.
"suhintgatott"? Egy szamuráj nem huszár, hogy hujjogasson és suhintgasson.
"élezhette"? Ez ugye elírás és nem egy félmondatos írói nézőpontváltás?
"külső perspektívából"? Szerinted illik ez a szókapcsolat ebbe a környezetbe?
"Még hogy dicsőség meghalni? Sose hittem el, hogy ezt bárki is így gondolja." "Hansiró komótosan összepakolta a holmiját. Jól tudta mi jár a másik fejében. Egyszer régen ő ült a földön sírva. Pontosan tudta milyen." Most akkor hitte vagy nem hitte? Volt fordulat az életében vagy nem?
"ki lettél hívva" Kihívtalak. Érted...

Nem akarom kiemelni az egész novellát, így csak megismétlem: előtanulmány. Ez a kulcsszó. Olvass sokat, és csempéssz a kötetek közé néhány jobb pszichológia könyvet is - persze, tudom, olvastál már párat, sőt, a középkori Japánról sem csupán az Utolsó szamuráj alapján alkottál képet, de nem ártana, ha erről az olvasót is meg tudnád győzni.
Mindazonáltal 99% - mint írtam, rég nevettem ilyen jót.

_Arendyr (NPC/NJK)

_Arendyr (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.11.24, 09:32

Jó,rendben, én pusztán azért mondtam, mert valamiért nagyon nem tetszett. Hepburnról meg mea culpa, még nem is hallottam, úgyhogy ezennel hosszú ós problémáim visszavonom.
Csak azt nem értettem,hogy akkor Mijamoto neve mirét rövid ós volt?

Xik_uz

Xik_uz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 217 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.23, 09:22

Nem azt mondtam,hogy a kereszténység nem érte el Japánt, pusztán arra céloztam, hogy ilyen meggyőző ereje max. Jézusnak lehetett annak idején... :)
Szerintem ekkora jellemváltozás/megismerés/önvizsgálat/stb. nem megy végbe egyetlen pillanat alatt, legalábbis ilyen körülmények között semmiképp. Szerintem.

Kobayasi meg volt ugyebár a Közönséges bűnözőkben is... :)

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.22, 20:20

Arendyr: Hansiró az Hepburn átiratban Hanshirou, a végén az "ou" az bizony hosszú ó!
Hasonlóan a Kenichirou is Kenicsiró... Hosszú ó-val...

De tényleg...

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.22, 20:17

Gah...

A nevekkel nincs gond, ezek olyan japán nevek, mintha Kovácsnak vagy Szabónak hívnák a hősöket.
(Mellesleg én a magam részéről gratulálok, hogy fonatikusan írtál és nem Hepburn átirattal... Úgy gondolom magyar irodalmi szövegben ez a helyes.)

Ami viszont a mondanivalót illeti, hát igen... Bibliakritikának egész jó, de amit a végén kihoz Hansiró a dologból, az inkább süket duma mint bölcsesség. Pedig lehetett volna ebből valami megindító novella a szabadságról, vagy az igazi becsületről, vagy ilyesmiről... Így csak egy újabb... mi is ez?

Ja igen. Giccs.

_Arendyr (NPC/NJK)

_Arendyr (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.11.22, 17:09

Olvastam a novellát, és mindegyik véleményben volt igazság. A szeppuku-kérdéssel én is egyetértek, ez eléggé igénybe veszi a személyiséget, de a novella nem volrt rossz.
AdamBellinger:
Okéoké,hogy nem történelmi Japán, meg minden, de ne rakd bele olyan kultúrába amit nem ismersz! Igazából nincsenek is nagy bajok a novellával, de valahogy olyan érzésem van, hogy a reakciód már az elején le kellett volna rnod, hogy tudjuk hogy mit várjunk.Meg a hosszú ók... Japán névben??? Rá sem bírtam nézni, és ez nekem nagyon levitte az összképet.

Helyesírásért sorry...
<b><small><font color=brown>Javítva: 2007-11-22 17:11:29 - Arendyr által</font></small></b>

Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1307 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.21, 20:55

Ecsém, na ezt nevezem én időpocsékolásnak. Ha már közhely, akkor legalább legyen ízlésesen tálalva. Hirtelen pozitívumként annyit tudok felhozni, hogy legalább nem hosszabb, így akár azt is mondhatnánk, hogy nem akar többnek látszani annál, mint ami. :) AdamBellinger, ne veszítsd el a lelkesedésed, sokaknak tetszett a kommentek alapján! :)

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 5763 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.21, 19:50

Talán Pascal mondta: "nincs a világon olyan jó vagy rossz dolog, ami más éghajlaton ne minősülne másnak".

Nagyon nehéz általános értékeket találni, amik bármely kultúrában, mármely időben megállják a helyüket. Így azzal nem tudok egyet érteni, hogy "nem az idő, a helyszín vagy a nevek a lényeg, hanem a mondanivaló". Ennek összhangban kell lennie, és - legalábbis szerintem - a bushido igenis megadott egy stabil értékrendet az adott hely és kor számára, és ott és akkor nem az individualizmus, hanem a kollektivizmus, a közösség, a közösségért érzett felelősség volt az érték. Így a helyszínválasztás egy írásnál szerintem igenis kardinális kérdés.

Erősen vitatom, hogy az individualizmus jobb lenne, mint a kollektivizmus minden körülmények között, minden korban és időben.

A személyiségfejlődés főként azért tűnik eltúlzottnak, mert a legelején nagyon fanatikusnak akartad beállítani a főszereplőt. Ha nem "elvakult", hanem "sodródó" jellem lett volna, a kontraszt nem lett volna ennyire éles - és így ennyire hihetetlen.

SzVSz.

De egyébként gratula! :)

_AdamBellinger (NPC/NJK)

_AdamBellinger (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2007.11.21, 19:28

Sziasztok!
Köszönöm, hogy elolvastátok és véleményeztétek! Ahogy fefceman is írta a novellában nem az idő, a helyszín vagy a nevek a lényeg, hanem a mondanivaló. Igaz, hogy Ken-Ichiro Kobayashi egy híres karmester, de én a Kobayashi nevet már elöbb kiválasztottam és aztán láttam meg ezt a nevet és nagyon tetszett. Nem hinném, hogy kreatívabb, ha kiválasztok egy listából egy ritkább japán nevet. A novella mondanivalója nem áll a kereszténység oldalán és nem szól a Bushido ellen. Az elvakult emberek ellen szól, akik nem gondolják át azt, amiben hisznek és nem a saját útjukat járják. A szamurájok korát és Japánt csak, azért választottam, mert közel állnak hozzám és mert beleillik a helyzetbe. Nem a történelmi helytállóságon volt a hangsúly. Nem akartam a korra erőltetni a mondanivalót, hanem általánosítani akartam, vagy inkább a jelenkorra utalni. Nem keresztény szemszög ez, hisz valamennyire a keresztényekél is ugyanez a helyzet. Sajnos igaz, hogy Hanshiro monológja szájbarágós, de nem könnyű röviden kifejteni ezt a mondanivalót,úgy hogy le is jöjjön amit mondani akarok. A személyiség fejlődés is tényleg gyors, de kicsit rugalmasnak kell lenni, nem akartam több évet felölelő novellát írni és nem is tudtam volna. Kezdő író vagyok, sokat kell még fejlődnöm. Remélem, azért nem volt rossz.:)

Dronner

Dronner

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 5763 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.21, 17:51

Nekem ezzel az írással teljesen ugyanaz a bajom, mint a Vadiúj Vadnyugat c. filmmel. Egy elmúlt korszakba akar olyan mai értékeket átültetni, amikor azok érdemben nem merültek, merülhettek fel.

Véleményem szerint egy szamuráj az incidenst követően szeppokut követett volna el szégyenében, mert nemhogy legyőzték, de meg is szégyenítették nem csak őt, hanem mindenkit, aki felette áll. Ráadásul a fegyverhordozója előtt! Hogy egy szamuráj önként roninná váljon - mert ha mások véleménye másodlagos, akkor az uráé is - az elég nagy szégyen rá és az egész klánjára. Egy ilyen váltás nem kis "személyiségfejlődést" kíván, és semmiképp nem megy ilyen gyorsan végbe.

Szóval, ha kérhetem, ne akarjunk olyan értékeket olyan kultúrákra erőltetni, ahol semmi keresnivalójuk!

Justin

Justin

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2007.11.21, 17:39

Valóban nem a név a lényeg, de ha az író felhasználja egy Magyarországon is nagyon ismert karmester (K.K. többszor is járt itt) nevét, azzal asszociálásra készteti az olvasót. És valahogy az az érzésem, hogy ebben az esetben rossz asszociációkra, mert a sztori vége nem az, hogy a szamuráj a kardját szögre akasztván karmesterré képzi át magát (hoppá: kardmester-karmester... itt van a kutya elásva?). és így tovább. Egy ilyen rövid írásban nagyon nagy jelentősége van mindennek.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]