Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

DnD 4ED - feluton az uj kiadashoz (Glowface)


 • Válasz írásához lépj be
77 hozzászólás érkezett eddig

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.27, 22:04

Nekem mindegy, hogy dobozban, füzetben, vagy online adják ki, ha jó :)
A 3. kiadású D&D settingeket már nem követtem figyelemmel, de a régiek közül pl. a Dark Sun, meg a Spelljammer tetszett, a Dragonlance-ból Taladas, meg a városi fantasy játékok - Lankhmar, meg a City of Greyhawk.
d20-hoz viszont kiadták a Conant, meg a Slaine-t, azokból nem tudom, milyen játékot csináltak, de a világukat szeretem :D

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.27, 15:44

Ahogy haladunk az online kiadványok fele, egyre kevesebb esélyt látok boxed setek megjelenésére. Béke poraira.
Asszem topicot kitárgyaltuk eléggé itt. Főleg ahhoz képest, hogy azt mondtam, nem kommentálom. És még nagy flém sem volt.:)

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1271 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.27, 15:15

Huhuhú...Ha a Wizards tudna publikálni egy olyan tökös,nehézsúlyú (tényleg,a Boxed Set van vagy öt kiló) settinget,mint a Wilderlands, és végre elszakadnának attól a nyamvadt dobjunk-bele-mindent-ami-fantasy- és-még-az-árnyékszék-is-mágiával-működjön Forgotten Realms-tól,én lennék a legboldogabb. Sajna nekem az Eberron sem tetszett,de az már az én bajom.

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.27, 11:51

Amúgy tieflinghez még annyit szólnék, hogy végre egy újabb lépés affele a Vance és Howard féle sword&sorcery irány fele, amiből kiindult a D&D, és amire végül rákenték a Gyűrűk Urás high fantasy mázat (tisztelet a kivételnek: Planescape, Darksun, Lankhmar, stb...). Még jó, hogy White Wolfék (vagy Sword&Sorcery, mindegy) a harmadik kiadáshoz is adtak pár bájos, keménykötésűbb világot (Scarred Lands, Wilderlands).
Még ehhez fűződően: dragonbornnál is csak az csípi a szemem, hogy nem idegenítik el a többi humanoid fajtól jobban őket. Mert hüllő létükre a nőstényeiknek mégis van valami mellszerű képződménye.:S De mindegy, attól még már előre komálom őket.:)

Mellesleg most változtatták meg a PHB borítóját: tiefling warlock és harcosnéni helyett varázslónéni és dragonborn harcos lesz rajta.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1271 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.27, 10:53

Így igaz,ráadásul apró betűvel...:-)

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.27, 07:37

Hehe, igen.:) Bár nincsenek hozzá cuccaim, de volt hozzá szerencsém... RIFTS-ben az a csúnya ráadásul, hogy nem emlékszem, hogy lett volna 200 oldalnál kisebb könyv (talán egy-kettő), ráadásul mind igazi, old-school, többé-kevésbé feketefehér alkotás.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1271 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.26, 23:20

Hehehe...Játszott valaki RIFTS-et? Az volt a csúcs a kiegészítők terén. Ha nem volt meg belőlük az összes (azaz: az ÖSSZES!),nem tudtad használni őket. Egyszer vettem a fáradságot,és megszámoltam az egyik RIFTS kalandmodul kereszthivatkozásait: 31 kiegészítő könyv szabályait kellett hozzá ismerned! Azért a 3.5 nem egészen ilyen.

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.26, 21:53

stent: persze. A DnD-nek vagy 30 éve ez az életciklusa, működése. És nem csak annak: gyakorlatilag minden nagyobb szerepjáték-rendszerrel megtörtént már, hogy új, bővített, összefogott, radkiálisabban változtatott kiadást adtak ki, amikor a különféle újítások, kiegészítések következtében: (i) kezdett átláthatatlanná válni a régi rendszer; és (ii) már nehéz volt új kiegészítőt kiadni.

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.26, 19:48

Igaz.A WotC annyit könnyít a dolgon, hogy minden évben megjelenik egy PHB, MM, és DMG. Félreértés ne essék: nem új kiadás, hanem kiegészítések. Így remélhetőleg a sok kicsi kaszt, monszter, és egyéb kiegészítőtől mentesülünk. Helyettük vehetünk évi három nagyot...:S
Meg egy rakat modul lesz továbbra is, plusz S&S és többiek is kiadják majd a maguk kis kiegészítőit...

Másrészt, ha húsz év után még valakinek böki a szemét, hogy annyi kiegészítő van a D&D-hez, mint égen a csillag... Amúgy meg nem kötelező megvenni...

<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-02-26 19:49:46 - Ravenheart által</font></small></b>

stent

stent

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 7 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.26, 18:57

Azért vagyok elég szkeptikus a 4. kiadással, mert igazából semmi sem fog változni abból a szempontból (és én bár nagyon szeretem a DnD-t, de nagy hibája volt mindegyik kiadásnak), hogy túl zsúfolt, állandóan szabályokkal bővülő rendszer.

Itt most arra gondolok, hogy a 4. kiadáshoz is kifognak hozni egy rakat kiegészítőt, amik majd bevezetik a századik féle cselekvési lehetőséget, ami nincs benne az alapkönyvben (és aztán folyamatosan hivatkoznak rá), az ezredik fajta featet, és a kismilliomodik opciót kasztokhoz, vagy akármihez. És megint egy hartalmas szabályhalommá fogja kinőni magát. Ahogy azt mindig is tette, és az átláthatóságra és az egyszerűségre ezzel keresztet is vethetünk.

Szóval variálhatják a síkokat, meg a kasztokat, meg mindent, de mivel könyvkiadásból élnek a készítők, ezért jó sok (ahogy a 3.5-höz is) könyv fog születni, amik ugyanazt fogják művelni a 4. kiadással, mint az előzőekkel. És akkor majd az 5. kiadás előtt kijön a 4. kiadás Rules Compendiuma...

<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-02-26 18:58:18 - stent által</font></small></b>

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.26, 16:31

Glowface: Hát, számomra nincs is sok különbség megítélésben a fél-ork, meg a tiefling között, de tény, hogy bennem még az élt róluk, ami a 2. kiadású Planescape-ben volt.

Ravenheart: Középkori világ - teljesen igazad van, néha hajlamos vagyok elfeledkezni dolgokról. Én általában földhöz ragadtabb fantasyt szoktam mesélni, ami közelebb áll a Warhammerhez, mint a Forgotten Realmshez, és abban gondolkoztam.

A gonosz karaktereket továbbra sem kedvelem, úgyhogy ha a 4. kiadásban a Semleges jellem lesz az alap, azt támogatom.
A karakterek jelleméről a Dark Sun 1. kiadású alapdobozban volt egy leírás, én abból indulok ki a D&D-s jellemek kapcsán. Ott szépen le volt írva, hogy a gonosz karakter gond nélkül a csapata ellen fordul, ha úgy hozza a helyzet, vagy olyan lehetőség adódik...

Lepus: Jam. Sok több szerzős világában (pl. DC comics, Warhammer, 40K) ezek a változások pár évente teljesen felforgatják az egész univerzumot. Ahhoz képest a 10 évenkénti váltás szerintem kibírható - főleg úgy, hogy mesélőként/játékosként van választásod, hogy melyik kontinuitást követed, míg olvasóként nincs...

md20: Jogos. Főleg a 4. kiadásban, ahol ezentúl csak a kalandozóknak lesz szintje, az átlagembernek nem. Kíváncsi vagyok, hogy visszahozzák-e majd azt az AD&D-s szabályt, hogy egy harcos egy kör alatt szintjényi 0. szintű NPC-t tudott lenyomni? :)
Amúgy meg a gonoszok minden fiktív és valódi világban nagyobb számban vannak jelen a vezetőségben :D

A D&D viszont a PHB alapján egy idealizált középkori világ, kb. az 1400-as évek idejének technikai és társadalmi szintjén. Az Eberron ezen változtat, de attól függetlenül a PHB az útmutató.

A 4. kiadásban is le lesz írva, hogy az emberek a pusztában magányosan lovagló cowboyok, akik képtelenek egyforma színű zoknit húzni. Az már a mesélőn meg az általa használt világon múlik, hogy ehhez mennyire tartják magukat.

Pl. a Dark Sun népszerűségének az egyik oka szerintem az volt, hogy a korábban megismert fajokon csavart egy nagyot, és pl. a korábban teasütit zabáló hobbitokból kannibál vadembereket csinált.
(A Dark Sun sem tudta megszerettetni velem a hobbitokat, de jobban tetszettek, mint az eredetiek.)

md20

md20

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 62 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.26, 16:06

A DnD nem egy középkori feudális társadalom, hanem egy szabályrendszer. Például Eberron világán, a nagyvárosok vezetőségében sok helyen a gonosz NPC-k nagyobb számban vannak jelen, mint a jók, vagy a semlegesek. A társadalom azon a világon pedig messze túlmutat a középkori, feudális berendezkedésen.
Azonkívül megnézném egy ilyen társadalomban az olyan közembert, aki ráront egy démonimádó warlockra, azért mert az gonosz. Már csak azért sem, mert első szinten is kb. 20 HPval több lesz neki, és az eldrict blasttal 120 feetről akkorát sebez, hogy megőrülsz.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.26, 09:39

Orastes:
"meglepődnél, mennyien vannak, akiknek ez kell, vagyis mennyi "buta ember" van a szerepjátékos közösségekben (kontinuitáshoz ragaszkodó, úgy értem)"
Továbbra is úgy gondolom, hogy a kontinuitást a játszhatóság és a jelenlegi rendszer és világ önkoherenciája fölé helyezni butaság.
Különben pedig 20 évente egy kontinuitás-törést azt hiszem mindenki el tud viselni. Aki nem, az meg folytathatja a régi világon az új rendszerrel, nem akadályozza ebben semmi.

Kabal:
"Hát,ha eltűnnek az érdekesebb síkok,akkor a Planescape-nek sem lesz sok értelme..."
Viszont lehet az asztrális óceánon hajózgatni, ami majdnem olyan jó. Ha nem jobb.

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.25, 21:28

"...egy középkori feudális társadalomban úgy tekintenek rájuk, mint akit megszállt az ördög..."
Az ilyen, és ehhez hasonló kijelentéseket tessék kihagyni. Valóban feudális, és középkorra hajazó társadalom, de egy középkori feudális társadalomban már a kalandozókat is meglincselték/börtönbe vetették volna. A D&D-ben ábrázolt fiktív társadalom (már ahol ábrázolnak...) nagyon messze van a középkori feudális társadalomtól, csak külsőségeiben hasonlít (nemes, paraszt, satöbbi...)... ráadásul a D&D világaiban elfogadott a mágia, és hogy tőled eltérő fajú lények is szabadon élnek a világban.

Gonoszokról meg annyit, hogy őket sem kell folyton saját csapattársait gyilkolászó sz@rháziaknak beállítani. Nekik is vannak érdekeik, meg nézeteik - a nézetekben való eltérés adja a jellembeli különbségeket, és kiváló táptalajt ad a szerepjátéknak ( már ha marad rá idő a roll-playing mellett:)).
Másrészt, nem csak játékosok léteznek a világban...

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.25, 21:16

Hmmm... Kadmon, tényleg nem látom a különbséget az érvelésedben a tiefling és a fél-ork között. Mindkettőnek a nem-emberi őseit utálja a köznép, mindegyiktől tartanak, de ha meghúzza magát, talán eltűrik.

Egyébként 4. kiadásban a tiefling már nem "démoni származású ember" (pl. egy succubus és egyébként ember felmenők ükonokája), mint korábban. Hanem egy olyan társadalom leszármazottja, akik alvilági erőkkel kötöttek paktumokat, és az ottani embereket megváltoztatták a sötét erők.

Még egyébként: én nemrégi tudtam meg, hogy a tiefling nem a "thief" szóból jön, hanem a német tief (mély) szóbol, ami az alsóbb síkbeli vérükre utal. Az idegen kifejezéssel akart hangulatot adni nekik a faj kitalálója.

A warlockos idézetek pedig a Races&Classes előzeteskönyvből vannak, fordítás by jómagam.

A 3. kiadásos warlcok valóban főleg offenzív volt (az eldritch blast a lényege a kasztnak). A 4. kiadás ebből sokmindent megtart, de egyéb képességei is lesznek (átkok, akár idézések is, miegyebek). De a fő célja nem az idézés; ez pusztán a magyarázata annak, honnan szerzi az erejét.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-02-25 21:18:21 - Glowface által</font></small></b>

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.25, 21:08

Ravenheart:
1) Egy jó jellemű karakter jobban illik egy hősi játékba, és kevésbé rongálja a csapat közösségét. Egy paladin pl. egy átlagos csapatban kisebb eséllyel ölt meg egy csapattársat, mint egy antipaladin vagy orgyilkos...
Jó, beismerem, én alapvetően annak a pártján vagyok, hogy a csapat ne legyen gonosz jellemű, és legfeljebb általuk kezelhető gonosz karakterek legyenek a partiban. Pl. egy semleges gonoszt kellő pénzzel meg lehetett venni, de egy kaotikus gonosszal nem igazán lehet tárgyalni...
2) A warlock kapcsán azt vettem figyelembe, hogy a játékosok nagy része valószínűleg gonosz karakterként fogja kijátszani, amit nem tartok szerencsésnek. Ráadásul számít az is, hogy néz rá a köznép. Vagyis, ha tudják, hogy vannak köztük démonimádók, akkor a többi warlockot is kezelhetik úgy. Mint pl. a Dark Sunban sem számított, hogy pusztító vagy megőrző voltál - ha tudtál varázsolni, meglincseltek.
Ugyanez a gond a tieflinggel is - egy középkori feudális társadalomban úgy tekintenek rájuk, mint akit megszállt az ördög - és ennek a kezelésére bevált módszereik voltak.
A félorkokat még hellyel-közzel el lehet fogadni - kb. úgy, mint amikor a múlt század elején Texasban bemegy egy néger a kocsmába. Lehet, hogy lelövik, de ha lusták, akkor lehet, hogy hagyják élve kijönni. De mindenesetre mindenki tudja, hogy az orkok gonoszok, csak a pusztításra képesek, és ez előbb-utóbb a fattyaikból is elő fog törni...

<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-02-25 21:11:40 - Kadmon által</font></small></b>

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.25, 20:18

Hmm... ezt hol találtad, teccik nagyon.:D Kicsi lovecrafti feelingje is van a dolognak. Pöttyet idézőnek tűnik, viszont a 3e-s warlock meg leginkább valami offenzív mágus benyomását keltette bennem. Főleg NWN2-ben.:)
Amúgy remélem mindenki elolvasta a rogue leírását - aki nem találta volna enworld.org-on annak itt a link:
http://www.enworld.org/showpost.php?p=4065...amp;postcount=3

Persze ajánlott kezdőkarakterek itt is vannak... Kicsit olyan feelingje van, mint mikor D&D3.5-ben szétválasztották a rangert íjászat és kétfegyveres harc specialistára... Itt kétféle csavargót különítenek el: az útonállót, és szélhámost.

Aki amúgy rengeteg szinonímát akar a zsivány, csavargó, tolvaj, satöbbi szavakra, lapozza fel az A rózsa neve című alkotást, egyik oldalon vagy ötvenet felsorolnak.:D

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.25, 20:00

Warlockok: hangulatilag a 4e warlockba érzékelhetően belevegyítik a Tome of Magic féle Bindert (Pact Magic használót). A Warlock többféle paktum közül választhat, hogy melyikből nyeri az erejét: "fey földszellemek; fondorlatos ördögök; régen halott démonistenek; vagy a csillagok és köztük a sötétség" adja a warlockok erejét.
"Köthetsz alkut ősi tündér szellemekkel, őserőkkel abból a korból, amikor a világ még fiatal volt. A népek régen elfeledték ezen eltemetett tündérek neveit, de te nem - és érzed vad, primitív éhségüket, éppen olyan tisztán, mint saját érzéseidet.
A halhatatlanság sem az örökkévalóságig tart, és ezt a kemény leckét számos elfeledett félisten, ősi démon saját kárán tanulta meg. Bár ezeknek az istenecskéknek már nincsenek hívei, de hajdani isteni hatalmuk árnyékát még megtartották, és szívesen kölcsönöznek belőle, ha az terveiket szolgálja.
Azt mondják, fagyos és sötét indulat lakozik és figyel minket a csillagok közötti sötétségből. Ha követjük a csillagok útját az égen át, talán bepillantást nyerhetünk létük misztériumába. Megtanultad a csillagok titkos neveit, és erőt meríthetsz abból, ami odafenn van... és vár.
Ravasz ördögök az idők hajnalád hozták létre a legcsábítóbb utat a hatalomhoz; talán éppen ez a paktum volt az eredete minden warlock művészetének. Asmodeus kitötölte ezeket az ördögöket a Pokoli Jegyzékekből, de veszélyes titkukat nem temette elég mélyre. Feltárhatod e pokoli lények sötét tudományát, és alkut köthetsz árnyaikkal a hatalomért."

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.25, 19:52

Jó, hát nem kell ám mindenkinek szimpatikusnak lennie a városlakók szemében. Meg nem is kell mindenkinek villognia, valakinek el kell bújnai a csuklya mögé.
Amúgy meg például Warhammerben alapból utálják mindenhol az elfeket (és az elfek is mindenkit), és a hobbitokra is furcsán néznek a Birodalomban. Mégis élnek.
Visszatérve D&D-re: ha a félorkot el tudták viselni kocsmában, akkor a tieflinget is kibírják.

<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-02-25 19:53:53 - Ravenheart által</font></small></b>

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2966 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.25, 19:42

Azt nem hiszem, hogy az Összes külső sík bekerülne Asztrális Birtoknak. Ha valaki átnézi az előzménykönyveket, legalább 5 helyen megemlített vonulat, hogy számoljunk le a felesleges szimmetriával. Ezért nincsen külön minden elemi, paraelemi, kvázielemi sík (nagyon logikus, de a játékélményt korlázozó volt). Ezért tűnnek el a külső síkok: nem biztos, hogy mondjuk Arcadia, Arborea-Beastlands, Carceri-Grey Waste, Gehenna-Acheron mind külön síkot érdemel, csak mert ki tudunk hozni egy jellem kombinációt rá. Feltöltötték a síkot, mert ha már ott volt, legyen benne valami; de elég soknak tulajdonképpen nem volt igazán meghatározó, egyedi arculata, ami a jellemétől függött volna.

Gonosz fajok/kasztok: nagyon sokan szeretnek, szeretnének coolos/darkos dolgokat játszani. (Pl. Vampire játékosok jó része, akiket gondolom meghódítandó célközönségnek tart a WotC). Adni akartak nekik is valamit, aminek megvan ez a Badass, Kemény, Menő, Darkos HANGULATA, de nem kell feltétlenül gonosznak, játélélménypusztítónak lennie.

Azért azt én is megnézem, hogy egy tieflinget hogy fogadnak kisebb településeken...
<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-02-25 19:45:35 - Glowface által</font></small></b>


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]