Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Fiesta Corragga - byzonviadalok Gorvikban (Roan da Archenar)


 • Válasz írásához lépj be
43 hozzászólás érkezett eddig

Roan

Roan

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 7 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.27, 11:22

Üdv!

Úgy látom, hogy két téma irányába, a földi analógia és a mágiaegyensúly tárgyköre felé indultunk el. Ezeket koncepcionális kérdésnek tartom; nem hiszem, hogy bárkinek meg kellene győznie bárkit is a maga igazáról.
S hogy a byzonviadal mennyire is illik a világképbe? A byzonviadal célja nem a közönség szórakoztatása, vagy egy állat megölése, megkínzása. A hangsúly a felsőbbrendűség bizonyításán van: a gon-morra bizonyíthatja, hogy egyszerű eszközökkel is tökéletesen uralja a nálánál sokkal erősebb, hatalmasabb állatot, s ha kell, egy mozdulattal az életét is el tudja venni. Mindezt tradíciók alapján, ceremoniális jelleggel teszi, s művészi aktusként éri meg; így szvsz minden együtt van ahhoz, hogy Gorvikban tökéletes táptalajt lelve szárba szökkenjen a byzonviadalok kultúrája. Hogy ebben mennyi szerepet kapnak a rabszolgák, a mérgek és a mágia, ízlés kérdése, én nem éreztem, hogy attól lenne igazán ynevi, ha ezeket beleerőltetem, legfeljebb egy-két logikai bukfenc került volna elő. Ha mindez nem jött volna át ebből az írásból, az az én hibám, ezek szerint ebből a szempontból nem végeztem jó munkát. Azt hozzátenném, hogy egy cikk megírása – mint talán a fentiekből is kiderült – azért némi erőfeszítést igényel, aki publikált már bármit is, az tudja, miről beszélek, aki meg nem, az előbb-utóbb megtudja, ha erre adja a fejét.
Természetesen az itt leírtak opcionálisak, a cikk lehet hangulatkeltő, gondolatébresztő, de – szerintem – semmiképp sem felesleges. Nyilván szóba jöhetnek egyéb forgatókönyvek is – pl. érdekes lehet a bűnök megváltása –, de ezt alaposan át kell gondolni, hogy minden megfelelően működjön (Meg lehet-e váltani egy ember bűnét egy állat szenvedésével? Miért van erre byzonviadal, miért nem elég, ha valaki a pajtában halálra korbácsol egy állatot? Stb. stb.). Erre mindenkit csak bíztatni tudok. Azt viszont örömmel vettem, hogy voltak páran, akiknek tetszett az írásom.

Üdv

RdA

_Bakunyin (NPC/NJK)

_Bakunyin (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.03.25, 09:29

Sziasztok!

Mindig nagy örömmel olvasom a MAGUS világának, rajongók által készített kiegészítőit, mert bennük van az RPG számomra egyik legfontosabb lényege. Időt, fáradságot nem kímélve közzéteszi az amatőr szerző a saját kiegészítőit, kis szilánkokkal megtoldva a nagy Ynev-képet. Roan felhasználta a spanyol-mexikói Corrida de Toro eseményét, átformálta az általa elképzelt Ynev képére és tartalmas kiegészítőt csinált belőle. Mindenki használhatja, alakíthatja kedvére vagy akár ki is hagyhatja. Hiányolni belőle a mágiát, nyafogni a hiányosságain stb. merő szócséplés és számomra üres fikázásnak tűnik.

Üdvözlettel:
Bakunyin

seeliesidhe

seeliesidhe

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 3 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.24, 22:23

jól vettem le?

néhányan itt úgy gondolják, hogy egy fantasy világ mágiahasználat nélkül már nem is lehet eredeti..?

amúgy a cikk tetszett villámok nélkül is :(

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6308 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.24, 22:23

Fiesta Corragga – byzonviadalok Gorvikban (Roan da Archenar)

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=5219

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.24, 19:36

Hali.

Én fordítva gondolom, mint itt sokan mások.

Ha van olyan a történelemben, ami így vagy úgy hangulatos, akkor azt megfelelő körítéssel szívesen látom a játékban is.

Komolyan, akár az inkvizíció, akár a lovagság, akár a keleti misztikájú harcművészek... Ki köll mindent hajítani, vagy már beletenni sem volt érdemes...? :( Persze van egy keret, egy határ: ne legyen a slannak csábító Sötét Oldala, ne jelenjenek meg félszerzetek egy 2008-as regényben, stb. De amúgy...?

Hja, nekem tetszik pl. a szumó; annyira nem ismerem persze a szabályait, viszont mivel hangulatos, ezért a japán valóságost kiegészítem-átalakítom a saját ötleteimmel, majd megjelenítem Yneven. Akkor ez bűnös vállalkozás volt...?

Azonkívül a gorviki viadalok meg vannak említve a Bestiben is.

A varázslókról: ezzel menjünk majd át inkább a M* kérdések-válaszok topikra...
"Akkor most megint arra kérlek, hogy nézd az érme másik oldalát is. Ha már egy bm évtizedeket tanult, és képes varázsolni, miért ne használhatná a tudását arra, hogy megpörkölje egy-egy bika szőrét? :( Szerintem belefér." - főleg ez...

% a cikknek.

massza

massza

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 385 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.24, 11:44

érdekes, hogy egyeseknek nem köszön vissza a saját izlése, akkor már nem is jó egy másik ember véleménye, ötlete. Miért kéne egyformán gondolkodni?

A cikk egy "lehetséges" variációt szolgált gorvik egy népszokására. Nem többet és nem kevesebbet. Erre egyesek neki estek az írónka, hogy nem elég "jó" illetve felesleges, nincs benne mágia, meg tök olyan, mint egy földi bikaviadal, stb.

Ez csak egy alap, amit kedvedre átdolgozhatsz...

vagy elfelejthetsz, ha nem tetszik...

NoiseEHC

NoiseEHC

  Logikarendőrség

 • Fórumita
 • 649 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.24, 00:35

Igazándiból tetszik a cikk, mert látszik, hogy nem lett összecsapott sz*r, de nem is tetszik, mert valóban, sokkal ynevibb is lehetne. Mindenesetre csak az alábbi dologra reagálnék, mert ez olyan, de olyan sokszor elhangzik:

"Ha már itt tartunk... miért nem a varázslók gyakorolják a korlátlan teljhatalmat ynev emberlakta vidékein?"

Nos, ha nem is a varázslók, de a varázshasználók gyakorolják.
ÉSZ-ben Doran nélkül nincs semmi sem, és ki tudja hány helyen van bábkormány dorani mentalisták által vezérelve? (Kivéve Ranil, aki miatt papi irányítás van...)
Toronban ugye a Hatalmasok.
Pyarronban a Papi Szék.
Shadonban is a vallás uralkodik.
Kránban a Tizenhármak mind varázslók.

Szóval a lényeg, hogy egyrészt majdnem minden államban a papok irányítanak, vagy pedig a varázslók az előtérben, és a többi kisebb helyen meg ki tudja, hogy a háttérből irányítanak-e, vagy pedig a nemesi vezetés épphogy csak sikeresen egyensúlyoz a különböző mágikus hatalmak hatalomszerzési akciói között. Ezért nem értem, hogy miért kerül mindig elő újra és újra, mint érv.

ranagol60

ranagol60

  DiceMan

 • Fórumita
 • 3166 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.23, 21:11

Üdv!

Kilhalm:
Akkor most megint arra kérlek, hogy nézd az érme másik oldalát is. Ha már egy bm évtizedeket tanult, és képes varázsolni, miért ne használhatná a tudását arra, hogy megpörkölje egy-egy bika szőrét? :( Szerintem belefér. De nem feltétlenül bm és villám, hanem varázsló és asztrálmágia. Megoldható, nem? Hányas AME-a van egy byzonnak? A 0 és a semmi között valahol? Akkor mennyi mana két órára a gyűlölet a Gon-morra ellen? Ennyit ne érne meg? Ez mondjuk speciel kevésbé látványos, mint a lándzsadobálás, de a bm, aki csini szikrákat szórva csinálja, az szerintem látványnak sem lehet utolsó, valsz élvezné a nép.

Tisztelettel:
R'naggol

_Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.03.23, 18:19

ranagol60! Minden tiszteletem a tiéd a mozaik mágia rendszerének megreformálási kisérletéért, ám nem értek egyet.

Igazad van a mágia Yneven tényleg létezik, de nehogy már mindenhová jusson belőle, nem igaz, hogy egy bika vagy akármi megvadítására már mágia kell. Egy Bm évtizedeket tanulna azért, hogy bikát vadítson?

Miért nem a varázslók uralkodnak? Jó kérdés ezt én sem tudom...

<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-03-23 18:23:51 - Kilhalm által</font></small></b>

ranagol60

ranagol60

  DiceMan

 • Fórumita
 • 3166 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.23, 15:08

Üdv!

Kilhalm:
"Nem bántásból de ezt ne.Miért kell mindenhová a mágia? Lassan Yneven már egy vödör vízet se lehet merni ősi rúnakutak nélkül?"

Akkor most nézd meg a másik oldalát is a dolognak. Miért nincs az ynevi világképbe szervesen integrálva a mágia? Miért veszünk át egy teljesen IRL szokást minden világképi igazítás nélkül? Ha már itt tartunk... miért nem a varázslók gyakorolják a korlátlan teljhatalmat ynev emberlakta vidékein? Miben jobb náluk egy nemesi származású, semmihez sem értő senkiházi, aki királynak nevezi magát? Mert IRL áthallás. Teljesen logikátlan, ésszerűtlen, de elfogadjuk, mert számunkra ez a természetes. De a bikaviadal miért működne ugyanúgy egy bő 20-30ezer éve mágiára építkező világban, mint nálunk? o_O Ha egyszer van lehetőség a mágia használatára, akkor miért ne használnák azt? Mert IRL nem volt rá lehetőség? o_O

Tisztelettel:
R'naggol

_Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.03.23, 14:09

Szvsz jó a cikk, nem zavarnak az IRL áthallások, jobb mintha megint arról olvasnék milyen überek a kráni fejvadászok, és mennyi plusz HM-et kapnak. Dícséretes próbálkozás.


"BM villámmal hergeli az állatot" :(

Nem bántásból de ezt ne.Miért kell mindenhová a mágia? Lassan Yneven már egy vödör vízet se lehet merni ősi rúnakutak nélkül? Pap aki Ranagolnak ajánlja a viadalt még belefér de ez nekem már sok lenne.

_kajti (NPC/NJK)

_kajti (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.03.23, 11:07

Üdvözlet!

"Szerintem jó ötlet Gorvikba beemelni a bika- (vagy bármilyen monsta)viadalokat! Ha más KMnek is tetszik GO WIKIPEDIA"


Ennyivel le lehetett volna tudni az egészet. A többi, hát, elég sápadtka.

Butaloginnév

G46

G46

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2686 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.23, 10:36

Üdv!
Nohát, kérem, meg lettünk szólítva, ranagol60 már válaszolt, úgy gondolom, nekem is illik.
Talán linkeljünk: http://en.wikipedia.org/wiki/Bullfight
Ha ezt az ember elolvassa, vagy akár a rövidebb változatot magyarul, akkor nem nehéz átvenni az egész átemelését. És mostmár én is képzett vagyok IRL bikaviadalból :( Effektíve a különböző spanyol nevek gorviki nevekre lettek lecserélve és ennyi; meg a kürtök harangokra.
Nekem sincs alapvető bajom, ha vannak IRL áthallások. De. Amikor az Aquir gyűrűben Veh-Rona városában a Rómeó és Júlia történetét olvasom, az kicsit kiakasztott, és ezt Celsiornak is megírtam. Emeljünk át dolgokat, de tegyük ynevhűvé, és ne csak kopizzunk. Én pl. hiányoltam ynevről a sportokat, és alkottam az egyik játékban egy csapatjátékot, az amerikai fociból és a kosárlabdából összegyúrva. Nem lett tökéletes, de mégsem kosárlabda volt, és mégsem amerikai foci.
Namost nekem ezzel a cikkel az a bajom, hogy nem látom, hogy gorviki lenne. Mármint: Gorvikban Ranagol vallása államvallás, a bika pedig szenved. Én elvártam volna, hogy ez valamiképp megjelenjen. Hogy pl. a viadal védnöke megválthatja a saját bűneit a bika szenvedésével, vagy valami. Másrészt Gorvik rabszolgatartó ország, ebből sem látok semmit. És az egész cikkből egy szó sem utal rá, hogy kérem, ezen a világon mágia is van. Villámmágiával megvadított byzon, a szarvára felkent spéci méreg, az arénai segítők között rontásokkal operáló BM...
Szal sajnos másodszorra is azt kell mondanom, hogy ez nem cikk.

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.23, 08:15

Nekem speciel ez kifejezetten tetszik. Gorvikot mindig is mediterrán kultúrának képzeltem el.

RR

vigo

vigo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1540 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.22, 20:21

Ennyi erővel lehetett volna már valami más "fántázisabb" állattal is viadalkodni - így csak földi utánérzet, szerintem felslegesen. Ízlések és fotosopp.

V.

ranagol60

ranagol60

  DiceMan

 • Fórumita
 • 3166 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.22, 19:51

Üdv!

massza:
"ranagol60; G46: Ti minden IRL szokás ismertek?"

Igyekszem jópár érdekesebbet megismerni. Humánetológia rulz.
Egyébként ha IRL szokásokat szeretnék átemelni a M*-ba, akkor itt kezdeném:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Golden_Bough

"Pl én [...] nem vagyok tisztába a bika-viadal összes részletével és talán nyugodt szívvel állíthatom a jk-im sem. Tehát korántsem biztos, hogy rögtön a párhuzam fogja őket megzavarni, könnyen lehet észre sem veszik."

Azért az alapötletet nehéz nem észrevenni. A részletek nyilván nem feltétlenül fognak klappolni, de nem ez zavar. Az a bajom az egészzel, hogy ahelyett, hogy a profán IRL világtól kissé elrugaszkodva nem mert a szerző olyat alkotni, ami független az általunk többé-kevésbé ismert szokásoktól, és ami meghatározóan "Yneves" lehetne. Nyilván nem matematikai absztrakciókra vágyom, csak arra, hogy ha Yneven kalandozok, akkor ne a szomszédasszonyom nézzen rám vissza az Erioni piaci kofa képében.

"A játékosnak ismernie kell a világot, ahol a karaktere él, hiszen a karaktere (term a neki megfelelő tudással) ismeri az őt körülvevő világot. Ha szeretnénk, hogy egy gorviki karakter kicsit is gorviki legyen, akkor az őt irányító jk-nak rendelkeznie kell(ene) a gorviki kultúra legtöbb csinjával és részletével, hiszen a karakter ebben nőt fel."

Ezért várható el, hogy a játékos utánaolvasson a karaktere hátterének, ill. egyeztessen világképet a KM-mel, mert akkor elkerülhető az, hogy a játékos kiessen a szerepéből.

A bika esetében nem a szóhasználattal van a bajom, hanem azzal, hogy épp ezzel az állattal kapcsolatban alakult ki ép ez a szokás. Ha lóviadalokat rendeznének az IRL bikaviadal mintájára, akkor is húznám a szám, de már kevésbé érezném bántónak a párhuzamot.

Roan:

A Besti gladiátorviadalnak tűnteti fel a gorviki szokást, ez szerintem nem feltétlenül van összhangban azzal, amit írtál.

Tisztelettel:
R'naggol

Hantien_Harran

Hantien_Harran

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 52 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.22, 15:59

Nekem bejött.

Vlaszov

Vlaszov

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 318 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.21, 20:48

Roan: a kérdéses regény a Hollóidők volt.

Tyluven

Tyluven

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 46 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.21, 16:01

Üdv!

Roan!
Szvsz nem gond, ha valaki valamit IRL-ből átemel, hiszen az összes fantasy világ erre alapul (meg a különféle IRL(!!!) mitológiákat).
Ennek ellenére az én Gorvikom nem Spanyolország. Mediterrán nép, heves vérmérséklet, színes kendők... De ennyi!
Yneven pont el van találva a "hasonlósági arány" szinte mindenben. Tudod, hogy a hangulatot honnan emelték át, de mégsem bántó az egyezés. Erre szvsz a legjobb példa Kyria/Toron. TUDJUK hogy az egész olyan "római", de Toron az Toron. Az Ilanori harcmodorral kpacsolatos cikk után azt is tudjuk, hogy lassan többet tudunk róla, mint a Római birodalomról :(
Amikor néhány fanatikus rajongó ilyen mélységekig tudja elemezni egy in-game nép kulturáját, szokásait, politikáját
az azt jelenti, hogy az adott világ színes, érdekes, és koherens. És az urak nem cetúriókkal meg hasonlókkal dobálóztak, "IGAZI" ynevi nevekkel, amik igazi ynevi hangulatot sugároznak. És amíg Toronnak nem provinciái meg helytartói vannak (nem belekötni), addig Gorvikban se legyen már ekte spanyol bikaviadal, mert a végén még kiderül, hogy Berequielen eszkimók laknak, a a dzsadok meg Jihadot hirdetnek...
Szóval szerintem is óvatosabban az IRL dolgokkal. A kezdeményezés jó, de... Szerintem a mű átlépte azt a bizonyos határvonalat.
Azért nem rossz, kicsiben fogom használni (nem olyan elterjedt, ritkább, esetleg valami Ranagol szertartás során, változtatások, stb...), de legközelebb szerintem figyelj erre oda.
Bocs, ha kioktató voltam.

Ja és még egy apróság!
Népek, ha mindenkit leoltunk, aki kitalál valamit a M.Ó.K.U.S-hoz, akkor mi lesz? Megmondom. Semmise lesz. Mindenbe bele lehet kötni (én még szeretek is...), de aggaszt ez a tendencia.
Csak gondoltam megjegyzem. Lehet, azért van, mert mostanában senki se törpöl ki igazán jót/eredetit/világhűt.
<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-03-21 16:05:12 - Tyluven által</font></small></b>

Roan

Roan

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 7 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2008.03.21, 10:15

Üdv mindenkinek!

Szerzőként először is szeretném megköszönni a hozzászólásokat. Pár szót szólnék a cikk hátteréről, mert úgy látom, ez kavarta a legnagyobb indulatokat:
A Bestiáriumban a byzon címszó alatt szerepel egy mondat, melyben a gorviki byzonviadalokról esik szó, illetve, egy regényben (már nem emlékszem melyikben) említtettek meg a szívszúrók. Tehát a téma adott volt, én erre csaptam le. S hogy miért hasonlít ennyire az IRL bikaviadalra? Mert így találtam logikusnak és működőképesnek. Az önkifejezés, művészi jelleg erőteljesen nyilvánul meg a bikaviadalok során, és ez a gorvikiak számára is a kulcsszó, legalább is a leírásokból, regényekből úgy tűnik számomra. Ha egy BM villámmal hergeli az állatot, hol marad mindez? Az én logikám szerint ez a típusú rendezvény tökéletesen beleillik az ÉN Gorvikomba, és nyilván sok más KM-ébe is, de nem mindenkiébe. A cél nem is ez volt.
És hát mi tagadás, nem tudtam nem észrevenni (az olykor logikátlan) hasonlóságokat Földünk és Ynev lakói (pl. dzsadok, shadoniak), történelmi eseményei (nomádjárás, inkvizíció) fegyverei (ramiera, sequor), hadseregei (ilanori vágtatók, aszisz falanxhacosok) között. És a lista szabadon bővíthető… Tehát a „copy-paste” létező dolog, hogy ezt ki mennyire szereti, az már vérmérséklet kérdése. Engem és a Játékosaimat nem zavar a párhuzam, sőt. Természetesen ettől még lehetnek, akiket igen:)

Még egyszer köszi a kommenteket,

Üdv

Roan

<b><small><font color=brown>Javítva: 2008-03-21 10:16:06 - Roan által</font></small></b>


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]