Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Kellekek (Teno)


 • Válasz írásához lépj be
31 hozzászólás érkezett eddig

workoli

workoli

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.04, 15:17

Kertész100... Majd egy évvel később olvastam amiket ide- öööö írtál. Meg kell mondanom, a novella sokkal jobban tetszett. Aki ennyire szereti a szakmát, meg az iparosokat, az pedig olvasson vonalkódot. Ez itt egy építő jellegű kritika.

A történetről: nagyon tetszett! Írj még ilyeneket.

Jee

Jee

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 67 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.08.13, 13:28

bátnam<-bántam, enegem<-engem, elnézést

Jee

Jee

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 67 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.08.13, 13:14

Szerintem jó lett. A mondatok precíziós kimunkálásáról, annak esetleges hiányáról nem mondanék semmit. Az biztos, hogy nem bátnam meg, hogy elolvastam.

Apróságok: tetszett, ahogy a kezdtenél rögtön történik valami váratlan akció (nem különös, éppen csak eltörik a pohár). Ez enegem arra késztetett, hogy továbbolvassam.

Az angyal valóban Michael-ös (Travolta), bár a vége fele közeledve már nem egészen.

NZsolti

NZsolti

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 2 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.07.12, 20:05

Rövid leszek: nekem tetszett, nagyon! :ize:

Gil_Yepes

Gil_Yepes

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 39 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.05.15, 22:40

Sziasztok,
Szinte már bele sem írnék, lejárt lemez, de ilyen, ha az ember ritkán olvas erpégéponthus novellákat.
A novellához:
Az elején jól elvetted a kedvem a csilingelő, surrogó kristálypohárral, majdnem elérted, hogy ne olvassam tovább... Aztán végigolvastam, van hangulata, és ez tényleg jó, de sokszor a képeket túlságosan megnyomod, a karaktereket is túlzottan "tipikusra fested" -de ezt már írták. Szóval szerintem nincs is olyan nagy baj ezzel az egésszel, csak kicsit lazábbra a ceruzát, ha valamit leírsz.
A vitához annyit mellékelnék, hogy Petőfi Sándor költészete NEM FACSIPESZ, jómagam inkább a faékhez hasonlítanám (leszámítva néhány üdítő kivételt). Kassák viszont magyarban sem a csúcs, tessék megnézni Radnóti-t, József Attilát... De kezdek egyre inkább offtoplák lenni, és jók az esélyeim, hogy mivel a téma lerágott csont, úgysem olvassa senki, azért megcselekedtem amit megkövetelt a csiga.
Ui.: A szerzőnek annyit: Folytasd, lesz ebből még valami,
Üdv mindenkinek
Gil

Xik_uz

Xik_uz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 217 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.05.13, 13:42

Szerintem hangulatilag jó. A Klára és a Missis és az "iszok" nagyon zavaróak,a garabót én sem tudom,mi a franc lehet. Ha meg már angolszász a környezet,szerintem ne kuvaszok legyenek a kutyák.
Cuzammen nekem tetszett,gratula.

Oghus

Oghus

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 11 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.05.02, 14:34

Összességében: tetszik :sor:

A nyelvezetben és a stílusban volt egy-két zavaró fordulat, de ezt már kifejtették előttem.
A hangulat nagyon megragadó, a szereplők pedig pont annyira vannak kidolgozva, amennyi egy ilyen típusú novellában bőven elég, engem a több leírás zavart volna, mert elviszi a lényegről a hangsúlyt.

Lilia

Lilia

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 32 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.05.02, 12:21

Az alábbi fenkölt vitába én nem tudok beleszólni. Én azért szeretek, nem szeretek valamit, mert megmozdít bennen valamit vagy nem. Ez a novella megmozdított. Nem mondd nagyot, nem is az a célja. Szívesen olvastam. Így egyben, szeretem hogy az én fantáziámra bízza, hogy mik az előzmények. Szerintem abszolút nem lényeg miért van válságban a festő, lehet hogy ő se tudja, csak egyszer azt vette észre, hogy nem tud mit festeni, aztán megtötrént valami, ami nem hétköznapi és újra tud alkotni. Nekem ez így tetszik.Nyelvtani hibákra meg kell egy lektor.

_kertesz100@freemail. (NPC/NJK)

_kertesz100@freemail. (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.04.30, 19:18

Kedves Mouse

Azt csak az irodalmilag teljesen félretájékozottak hiszik, hogy Petőfi Sándor egyszerű. Az mond ilyet, aki nem érti a verset. A művészi mondanivaló és tartalom egyforma a két költőnél, te a formába botlottál bele. De az külsőség. Tehát ezért nem akarjátok megérteni, hogy mit is mondok. Ez baj. De a szakmát akkor is meg kell tanulni, a művészetet pedig az alkotó személyisége adja, vagy nem adja. Aztán lehet szónokolni magas, meg mély művészetről. De csak jó, és rossz alkotás van. Petőfi nem rosszabb vagy jobb mint Kassák. Aki ezt akarja magával elhitetni, az megcsalja magát, vagy marhára tájékozatlan.
Mert vannak alap értékek, szakmailag is. És nagyon nem szeretném, ha egy szerelő, vagy egy kőműves csak hangulatilag csinálna jó munkát, mikor nálam javít valamit.
A stílusomba nem kell belekötni, a mondandóra figyelj, az a fontosabb. de ais lehet, hogy nem. Kinek, mi.
Tisztelettel

Módosította kertesz100@freemail.: 2008.04.30, 19:20


Mouse

Mouse

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 24 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.04.30, 17:52

Kertész100 olvass Petőfit nemkell megélned mert egyszerű mint egy facsipesz. Nekünk meg marad Kassák, de mi úgyse...

Arsentis

Arsentis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 387 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.04.30, 13:50

Szerintem meg ez művészet, és nem "szakma".
De értelek, sőt egyetértek azzal, amit írsz. Ez megint az iparos vs művész vs mesterművész kérdés százszor felhozott témája.
Igazán nagyot alkotni csak akkor lehet, ha művészi lélek és szakmai tudás egyszerre van jelen. Az, hogy ki melyiket preferálja inkább, már egyéni kérdés (számomra pl. a hangulat sokkal fontosabb).
Én csak azt mondom, hogy nem kell a saját ízlésünket mindenkire ráerőltetni, pláne ilyen stílusban.

Egy kávé legyen olcsó. Egy kávé legyen finom.
Ki-ki a magáét.

:sor:

_kertesz100@freemail. (NPC/NJK)

_kertesz100@freemail. (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.04.30, 07:01

Kedve Arsentis

Az igaz, hogy mondjuk a festészetben sok irányzat van, de mindenki tudja a szakmát. Hogy a szakma tudása után milyen képet készít az szive joga. Azt is megértem, hogy valaki elfogult, hiszen a művészetek sok érzelmi dolgot is tartalmaznak. De ez senkit nem ment fel az alól, hogy a szakmát meg kell tanulni, aztán lehet művészkedni.
Az írás hangulata, az egy egészen apró szelet a mű teljességéből, azért még tudnom kellene, hogy ki kicsoda, és mi, miért történik? Számomra egyetlen értéke lehet egy novellának, hogy becsületes szakmai tudás van mögötte, és rendesen megírták, nem arra bazíroznak, hogy én az olvasó majd csak kitalálom, hogy mi is akart ez lenni. Ezt én senkire nem akarom ráerőltetni, de ha dadogós a színész, először járjon logopédushoz, majd mikor már tudja, mit hogyan, mondja el a Hamlet monológot. Ha jó, meg fogom tapsolni, de azért nem jár taps, hogy kióvakodtam a rivaldára, és csak nézek. És ez kedves Arsentis, nem fika, hanem alap,és ha ezt nem érted, akkor baj van. Tisztelettel, "csak a magam nevében".

Arsentis

Arsentis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 387 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.04.29, 14:06

kertesz100:
De nagyon nem szeretem az ilyen "kritikákat". Idejössz, szétcsapod a fikát, aztán, mint aki jól végezte dolgát, távozol.
Először is, a saját nevedben beszélj, ne királyi többesben.
A kis összefoglalódból lerí, hogy képtelen vagy értékelni az írás hangulatát, vak vagy azokra a kellemes képekre, amiket felvillant (mégha döcögősen is mozog a "vetítőgép").
Számodra egyetlen értéke lehet egy novellának: a fordulatos történet. Ezt én elfogadom, de ne akard már mindenkire ráerőltetni ezt a látásmódot. Ez olyan, mintha kijelentenéd, hogy az egyetlen értékes festészeti ág a realizmus, az impresszionisták, szürrealisták, meg az összes kretén pedig minek mázolja össze azt a szép fehér vásznat a hagymázas foltjaival...

_kertesz100@freemail. (NPC/NJK)

_kertesz100@freemail. (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.04.28, 11:33

Van ugye pár szereplőnk:
A festő: ezt tudjuk róla, meg azt, hogy válságban van. Hogy ki ő, mit csinál, és miért van válságba, azt már nem tudjuk meg.
A házvezető nő: annyira tipikus, hogy elszégyellné magát, ha tükörbe nézne, de az is lehet, nem is látna ott senkit.
Az angyal: ez olyan különleges akart lenni, mert inkább szárnyas hajléktalannak látszik, mint angyalnak. Van valami hatalma is, meg küldetése is. Küldetésének kell lenni-e, mert akkor mi a fenének kószál errefelé. De ez a küldetés titok, mert még a festő sem tudja meg, pedig látszólag ők jó haverságban vannak.
A pap: nagyon háttér szereplő. Az elején arra gondoltam, hogy csak az angyal miatt említik meg, de igazán nem működik, még így sem. Az pedig közhely, hogy a pap pedofil. Valamikor az volt a közhely, hogy dugta a házvezető nőt. Azt nem is tudjuk meg, hogy milyen a felekezete, lehet, hogy nincs is cölibátus? De semmit nem tudunk róla, ez egy titkos pap, ezeket is csak kikövetkeztettem, mert olvasóként rá voltam kényszerítve.
Népség, katonaság, és egyebek. Még annyira sem, hogy háttérként funkcionáljanak. Minden és mindenki csak ködösen lebeg.
És így lebeg a történet is, ha annak nevezhető. Lehet a szerzőnek voltak elképzelései, de azokat ügyesen eltitkolta előlünk. Ha az író tud dolgokat, az nem azt jelenti, hogy azt az olvasó is automatikusan tudja. Meg kell írni.
Itt pedig semmi nincs megírva.
Nem tudom ki kicsoda? Nem tudom, ki mit miért tesz? Nem tudom hol is vagyunk? És főleg nem tudom, hogy az író miért írta meg ezt a történetet. Úgy éreztem olvasás közben, mintha unta volna, de akkor miért löttyintett vele minket nyakon?! Mi is unjuk.
Végig gondolni, és a végig gondolt történetet megírni. Ez egy üres lufi és mikor az olvasó kézbe veszi, ki is pukkad, de még a gumi se marad az ember kezébe.
Kérdések: Mit akartam elmesélni? Mit akartam vele mondani? Mi a fenének kínozom magam, ha engem sem érdekel? Mért hiszem azt, hogy ha én unom, az olvasó élvezni fogja?
Több a kérdés, mint amit egy ilyen rövid írás sérülés nélkül el tudna viselni. Máskor gondolkodni, és csendben maradni, ha csak ennyire telik. "a lényeg, hogy újra képes vagyok hinni abban, amit látok,"de nem sok örömöm van benne.

Albrecht

Albrecht

  ironikushumorforrás

 • Fórumita
 • 634 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.04.27, 16:40

Kellemes. Kellett volna még dolgozni rajta szerintem, de tetszik. Kicsit úgy éreztem magam közben, mint amikor belenéztem a Carnivale egyik részébe.
Lehetne belőle több is.

gabor234

gabor234

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 12 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.04.27, 11:33

Fene se tudja miert, de engem nagyon megfogott ez a novella.

Madrac

Madrac

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 71 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.04.27, 02:41

A hangulata nagyon jo lett, de tenyleg olyan mintha egy hosszabb mu egy fejezete lenne. Igazan nem hianyoltam azokat a reszleteket, mint az elottem szolok, valahogy ugy kezeltem, mint egy kepet, melynek a fo celja egy hangulat atadasa csak.

Teno

Teno

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.04.26, 21:13

Krynn
Igen, erről szólt a történet!! A pap nem érdekes, az angyal bármi más miatt is jöhetett volna.
Mielőtt valaki megbántódna, egyértelmű, hogy ha az olvasók kilencvenöt százalékának nem áll össze a novella, akkor természetesen nem az olvasókkal van a baj, hanem az írással.

Módosította Teno: 2008.04.26, 21:17


Krynn

Krynn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1215 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.04.26, 09:13

Tetszett, a pátoszkeltési kísérletek hiánya miatt nem lett hiteltelen számomra. A pedofil pap különben nekem egyáltalán nem tűnt fel, csak a festő alkotói válságának megoldódására koncentráltam. ^^, A szövegben voltak néhol nagyon zavaró mondatok, idéztek is már néhányat (ezeket kétszer-háromszor át kell olvasni, mire helyre tudom tenni, hogy ki-mit-hogy). Csak így tovább!

Archenemy

Archenemy

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 124 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.04.25, 16:42

Áh, semmi vallásos - nem vallásos flame, hiába, már az erpégé pont hu sem a régi :titok:

A sztori nekem bejött, a hangulat is jó volt, hét-nyolc pontot megér :szent:


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]