Ugrás tartalomhoz


Fotó

Liga


 • Válasz írásához lépj be
571 hozzászólás érkezett eddig

Vincu

Vincu

  Huligán

 • Fórumita
 • 3181 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.27, 22:45

És nagyon jó ötlet! Támogatom maximálisan!
Zászlóháború, Királyok/királynők csatája

Lehetne olyat, hogy a karakterek felének seregnek kell lennie, illetve lehetne kisházas (Tyrell, Arryn, Bolton, Umber, Dothraki, Dayne) paklik küzdelme. Lehetne olyat, hogy csak egyedi lapokkal lehetne játszani.
Persze nem ezek csak 1-2 alkalomra összerakott paklik lennének, nem egy egész hónap.

Nico

Nico

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1595 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.27, 20:44

Ligára lehetne kötelező lapos paklikat pl. (Banneres, vagy To be..., vagy mindenképp kell bele király/királynő, vagy Military battle plot, vagy mittomén).
De ez csak ötlet :(

Baratheon

Baratheon

  Törzs-fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 957 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.27, 14:37

Reckyt kellene lecsábítani neki van sok érdekes paklija sajna én csak korlátzottan vagyok képes paklikat gyártani, mert csak Bara lapjaim vannak két bara egymás ellen dögunalmas kétperces meccseket eredményez.

Fionnarix

Fionnarix

  Kingslayer

 • Fórumita
 • 3294 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.27, 14:36

Összerakok valami rossz baratheont aztán az ultrakemény paklimmal végre egyszer megverlek. :)


Köszi :)

Baratheon

Baratheon

  Törzs-fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 957 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.27, 14:34

Összerakok valami rossz baratheont aztán az ultrakemény paklimmal végre egyszer megverlek. :)

Fionnarix

Fionnarix

  Kingslayer

 • Fórumita
 • 3294 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.27, 14:32

/OFF Lesz két paklid? :) Én bennt vagyok Pesten, s lenézhetek négyre, de nincs nálam deck :) /ON

Módosította Fionnarix: 2009.01.27, 14:33


Baratheon

Baratheon

  Törzs-fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 957 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.27, 13:57

Én leszek kb. 4-5 órától, mert régen játszottam és igényelném a csaták hangulatát. :)

Vicomte11

Vicomte11

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 618 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.27, 08:12

A magam részéről szintén inkább a 3. verziót támogatnám, de úgy, hogy lényegesen kevesebb befolyása legyen a csata helyszínének az adott játékra.
Viszont kimondottan tetszik Fion ötlete is a helyszínek és történések paklikra történő befolyásával. :)
Ma este még beszéljünk róla, mármint ha jön valaki rajtam kívül még a Sárkánytűzbe.

Nico

Nico

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1595 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.26, 22:10

Ez most Fionnak szül:
IGEN ÉN AKAROK FFG-SANCTIONED OP-T

Ez meg amúgy: 3, de lehetne valamit belevinni, mármint pl Aeren ötlete sem elhanyagolandó, meg Fionnét is össze lehetne boronálni valahogy.

Recky

Recky

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.26, 19:09

No, ez utóbbi dolog nálam a 'presztízs' :)

Oké, akkor ezt sikerült félreértenem... :)

Fionnarix

Fionnarix

  Kingslayer

 • Fórumita
 • 3294 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.26, 19:02

Szerintem sem ezért, sem azért. Sokkal inkább azért, mert ez által a liga nem ugyanolyan meccsek sorozatából állt, és így a játékosok nem azt érezték, hogy "most megpróbálom megverni ezt a teles lanni dekket", hanem inkább azt, hogy "most a Stark sereg megkísérli felszabadítani a Lannisterek által megszállt Zúgót".


No, ez utóbbi dolog nálam a 'presztízs' :) Lehet, h 'flavourful prestige'-ként jobb lett volna. Amit a már említett rpg-s körítés megtartana. S ez szerintem nem vész el, ha nem lesz +2 erőd a csatában.

Én nem hiszem, hogy feltétlen ilyen sarkított megoldásra lenne szükség, amit te javasolsz. Te gyakorlatilag szembeállítod a régi ligát az én elképzelésemmel. Sokkal jobban örülnék, ha valahol a kettő ötvözete lehetne. Ugyanakkor a két szavazási opcióval lényegében egyetértek (az 1-es pontod természetesen amúgy is csak üres retorizálás - srry :D ).

Mondok egy példát:

Nekem hagyományos meccsnek elegek a "hagyományos alkalmak". Persze, ezek elől tagadhatatlanul elveszi az időt a liga, de én emlékeim szerint annak ideje alatt is sok ligán kívüli meccset játszottam (igaz, sokszor ligadekkel) a ligameccsek után, vagy amíg ellenfelemre vártam

.

Kiemelés tőlem. Például, ha lenne egy régi típusú liga, az általam javasolt új pakliépítési ötletekkel, ez a probléma megoldódna.

Én szívesen folytatnám itt ezt a beszélgetést -annak ellenére, hogy mellette két vizsgára tanulok párhuzamosan :)-, de javaslom, most már tényleg hagyjuk a többieket szóhoz jutni, s ha valami van, u2u.

Recky

Recky

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.26, 18:45

Most pedig a kérdés: miért is jelentette vajon a liga vonzerejét többek szerint a bónusz-mánusz rendszer? (...) Intuitíve azt mondanám, hogy két dolog miatt volt érdekes: pontok és presztízs.

Szerintem sem ezért, sem azért. Sokkal inkább azért, mert ez által a liga nem ugyanolyan meccsek sorozatából állt, és így a játékosok nem azt érezték, hogy "most megpróbálom megverni ezt a teles lanni dekket", hanem inkább azt, hogy "most a Stark sereg megkísérli felszabadítani a Lannisterek által megszállt Zúgót". Mint arra hozzászólásod olvasása közben rá kellett jönnöm, én éppen azt látom a dolog legnagyobb előnyének, amit te legnagyobb hátrányának: hogy ezek a jelképek befolyásolták magát a játékot, ez által kiemelve azt a "szokásos játékok" közül. Ezért nem lett a ligából egy fél évre elnyújtott hagyományos verseny, és én éppen ebben látom a liga lényegét.
(Amit még meg akartam jegyezni, hogy a szimbólumoknak negatív jelentése is lehet, ez által éppen hogy gyengítve a jobban álló játékost - teszem azt, a hordó adózási kötelezettséget jelent, és csökkenti az aranybevételt, stb.)

A fő ellentét tehát most már világos. Te sok hagyományos meccset akarnál játszani ligán, versenyen és ezeken kívül egyaránt, míg én ligán nem akarok hagyományos meccseket, és a versenyeken sem mindig (ezért kardoskodom egy ideje az általános draft mellett, meg egyéb versenyformákra is vannak ötleteim). Nekem hagyományos meccsnek elegek a "hagyományos alkalmak". Persze, ezek elől tagadhatatlanul elveszi az időt a liga, de én emlékeim szerint annak ideje alatt is sok ligán kívüli meccset játszottam (igaz, sokszor ligadekkel) a ligameccsek után, vagy amíg ellenfelemre vártam. Persze, ha valakinek eleve kevesebb az ideje, akkor annak nagyobb hányadát veszi el a liga, ha pedig nem ligázik, ezt a kieső időt egyenesen elveszett időként éli meg - ahogy az veled is történt abban a két hónapban.

Meglátásom szerint akkor három "szavazati lehetsőség" áll előttünk (de szóljatok rám, ha valamit kihagyok vagy rosszul értelmezek):

1. Nem kell liga, mert csak elveszi az időt a normál játék elől.
2. Olyan liga kell, mely egy nagyon hosszan tartó versenyhez hasonlóan "hagyományos meccsekből" áll, és a meccsek összetartozását storyline-jellegű pakliépítési korlátozások szimbolizálják.
3. Olyan liga kell, mely alapvetően a térképen alapszik, ahol a harcok helyszíne komolyan befolyásolhatja a meccs alakulását, a pakliépítésre pedig minden hónapban jelentős, ám változatos szabályozás vonatkozik.

Na most, komolyan szeretném, ha minden potenciális ligajátékos egyértelműen állást foglalna ebben a kérdésben, mert ha most Fionnon és rajtam kívül mondjuk csak egy ember fogja megmondani, ő mit szeretne, akkor talán a nagy többségre erőltetjük majd rá a nekik kevésbé tetsző rendszert. Annak meg az lenne az eredménye, hogy végül rossz szájízzel hagynánk a fenébe az egészet...

Szóval jelen állás szerint:

Fionnarix: 2.
Recky: 3.

Aeren

Aeren

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1640 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.26, 16:11

Ezen ötletek közül is a legérdekesebbnek igérkezik szerintem, hogy minden területnek saját cselekménypaklija lehetne, mely így alapjaiban befolyásolhatná az ottani történéseket.


Csak egy ötlet. Az szerintem megoldható lenne, hogy 1-2 plotot hivatalosan be lehetne tiltani, és bizonyos mezőkön megengedni a használatukat. Lényeges, hogy ezek a plotok táposak legyenek, de ne nélkülözhetetlenek(pl. Benjen Rejteke, Valar, stb.). Így lenne a váraknak előnye, de nem lenne annyira dúrva, mint a +2 arany.
Másik lehetőség: Van minden háznak egy más házakat utáló plotja(a neveket most nem tudnám megmondani). A főbb várakban ezeket is lehetne mondjuk használni(ezek ugye egyébként abszolút nélkülözhetők). Fontos lenne azonban, hogy az ellentétes házaknak megérje ezt támadni, tehát jó lenne, ha az ellenséges házak plussz pontot kapnának, ha ilyen területet foglalnak el.

Pl: Stark utálja a Lannit és a Greyjoyt. Ha elfoglal egy másmilyen területet, azért 2 pont jár. Ha Lanyó, vagy Gréj területet foglal el, azért +1 pont jár. Ha várat foglal el, azért is +1-2 jár. Ez milyen?

UI: Aztán lehet, hogy a ligában már volt ilyen szabály és nem én találtam fel a spanyolviaszt(mivel sosem játszottam, fogalmam sincs)? :)

Módosította Aeren: 2009.01.26, 16:12


Fionnarix

Fionnarix

  Kingslayer

 • Fórumita
 • 3294 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.26, 15:51

És már megint nem tudok editelni... Szóval, a pontosság kedvéért:

Félre ne érts, megértem az érveidet, de a legtöbbet szerintem a régi liga mellett is fel lehet sorakoztatni...


Te nem az én érveimet sorakoztatod fel a liga mellett, hanem az általam kritikusnak vélt kérdésekben érvelsz ellentétesen. Nagy különbség :)

Ezen ötletek közül is a legérdekesebbnek igérkezik szerintem, hogy minden területnek saját cselekménypaklija lehetne, mely így alapjaiban befolyásolhatná az ottani történéseket.


Ez nem Cthulhu :)

Rájöttem, hogy kimaradt az elképzelésemből, mit jelentsenek az egyes mezők bónuszai. Lehetnének ilyen 'globális vote'-ok, ahol számíthatnának pl.

A lényeg, hogy magába az 1v1 játékba ne szóljanak bele.

Intuitíve azt mondanám, hogy két dolog miatt volt érdekes: pontok és presztízs.


Meg nyilvánvalóan, legalábbis eleinte a 'hű, ilyen is van?' élmény.

Módosította Fionnarix: 2009.01.26, 15:58


Fionnarix

Fionnarix

  Kingslayer

 • Fórumita
 • 3294 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.26, 15:40

Néhány dologra reflektálok.

-A ház-marhaság, mármint az, hogy több ember egy ház zászlajáért küzd


Nem hiszem, hogy lettek volna ellentétek, nem erre gondoltam. Az embernek megszólalhat a lelkiismerete anélkül is, hogy valaki a szemére vetné az esetleges hibáját. Én például szarul éreztem magam, amikor elegem lett a ligából, s két fordulóra magára hagytam Miklóst. Nekem ez jelenti a plusz terhet, hogy nemcsak a magam dolgát baszhatom el. Ezzel nincs egy bizonyos fokig probléma, de szerintem itt már a szórakozás rovására megy, ami ugye az egyik fő cél.

Nem mondom, hogy nem jó dolog a csapatverseny, de szvsz a TCG/CCG ilyen kis 'meta' esetén magányos farkasok játéka :D Vagyok én, a deckem, s az ellen. Ez szerintem esszenciális tulajdonsága, az egyik ami megkülönbözteti a szokásos társasoktól -ez utóbbi téren persze nem vagyok igazán bennfentes, nézzék el a 'prok', ha hülyeséget mondtam.

Node, félre az ilyen filozofálgatással; a legutolsó bekezdésben írt javaslataim alapján meg lehetne tartani a 'csapatszerűséget'. Úgy értem, nyitott lenne az opció mind a 'lojalisták', mind a 'zsoldosok' számára. Kecske is, káposzta is. Sőt, lehetne a lojalistáknak olyasféle kedvezményeket adni, hogy kiemelten számít a szavuk a mini-storyline szavazásokkor.

A lényeg az, hogy szerintem le lehetne kapni a hátrányt úgy, hogy az előnyök megmaradnának.

-A túlzott kötöttsége a pakliknak.


Úgy látom az érvelésed az elképzelésem ellen két dologra épül: egyrészt hogy lenne, aki nem változtatna a bevált tuti decken; másrészt, hogy nem lennének elég változatosak a deckek.

Az első érv helytálló lehet, de ezt egyszerűen lehet orvosolni azzal, hogy x időközönként új decket kell építeni.

A második a komplexebb. A régi-fajta pakliépítés elleni érveim: egyrészt, szerintem épphogy nagyobb változatosságra ad lehetőséget az én verzióm, mert a formátumok mindenképp korlátozást jelentenek. Itt szerintem egy-egy az állás, mert nyilván a korlátok miatt új kategóriákban kell gondolkodni, amik megmozgatják a kreativitást. Ha csak ennyiről lenne szó, s a havi korlátokon belül megoldható lenne a heti változtatás, talán nem is zavarna annyiban a dolog. Valószínűleg csak annyiban, hogy szép dolog a változatosság, de nem az erőltetett, s nem hinném, hogy skatulya-deckek lennének, inkább kiváló alkalom lenne megtalálni a még nem ismert skatulya-deckeket :D Persze, be lehetne vezetni korlátokat; pl a már általam említett öt győzelem után kinyírunk egy karaktert, felégetünk egy helyet rendszer -helló Tywin, Eddard. Vagy mondjuk lehetne egy forduló azért küzdelem, hogy ki 'birtokolja' köv hónapban a Sasfészket; csak az építhetne rá decket. Akár lehet térképesen is: akié a völgy a forduló végén, azé a Sasfészek köv fordulóra -forduló itt hónap. Ezek is korlátok, de mégsem akkorák, mint a highlander pl.

A nagyobb problémám, hogy bizonyos formátumok bizonyos házaknak kedveznek, néha drasztikusan is. Ezt szerintem mindenképp el kellene kerülni. Nyilván lehet erre azt mondani, hogy bla-bla, amúgy sincs egyenlőség, meg amit egyszer elveszt egy ház azt máshol visszakapja; node, ha amúgy is vannak egyenlőtlenségek, cél lenne ezeket nem növelni, valamint az, hogy pontosan kisakkozunk egy olyan formátum-rendszert, ahol minden ház globálisan kb egy szinten van, ha lehetséges is -amiben kételkedek-, szerintem nem éri meg a rá fordított energiát.

A harmadik problémám, amit a következő pontban részletezek is, hogy hátrányt szenvedne a 'normál' játék miatta.

-Bónuszok-mánuszok területekért.


Először leírom mégegyszer az alapvető problémámat ezzel kapcsolatban, majd felteszek egy kérdést :)

A gond ezzel a rendszerrel az, hogy azt tápolja, aki aktuálisan a legerősebb. Mint az FFG-féle plotötlet. Aki jó decket csinál, lenyúlja a bónusz-területeket, amiket ezután nehezebb lesz elvenni tőle, tehát az erősebb táposabb lesz. A régi liga általam már kritizált eleme a formátumokkal ezt valamennyire egyensúlyozta, mert egy szar formátumban megszívhatta még a legjobb is, de ez nyílvánvalóan nem megoldás... Igazságtalan, mert önhibádon kívűl veszted el a területet.

Most pedig a kérdés: miért is jelentette vajon a liga vonzerejét többek szerint a bónusz-mánusz rendszer? Tényleg érdekelne. De nem hiszem, hogy amiatt, mert 'húdejó, itt plusz két arannyal indulok', mert emellé mindig odatehető, hogy 'jajjdeszar, itt mínusz két arannyal indulok', ergo semlegesre jön ki a dolog. Intuitíve azt mondanám, hogy két dolog miatt volt érdekes: pontok és presztízs. Sőt, szerintem inkább az előbbi. Nem hiszem, hogy lett volna olyasvalaki, akit nem zavart, hogy mondjuk a hülye plusz két erő miatt bukott meccseket. Én a hangsúlyt áthelyezném a presztízsre. A már említett bohókás rpg-körítéssel lenne értelme a térképnek. Így is lenne tét, ha én pl. lojális Baratheon játékos lennék -haha :D-, akkor nyílván küzdenék, mint állat, hogy a Barák legyenek a trónon. Ha meg nem lojális, akkor meg azért, hogy Renly legyen a király :)

Magam részéről abszolút ellene vagyok, hogy a csatamező vagy térkép az általad leírt formában még nagyobb hangsúlyt kapjon magában a kártyajátékban. A liga kétségkívűl legnagyobb előnye, hogy versenyt és összetartó erőt jelent; legnagyobb hátránya pedig az, hogy elveszi a 'normális' játék elől a lehetőséget. Szerintem elég potenciál, kombináció, izgalom van magában a játékban, nem kell újakat kreálnunk. Sőt, szerintem a liga segíthetne abban, hogy felfedezzük a játék ezen mélységeit is. Mármint, a természetes mélységeit, nem a mesterségesen kreált cuccokban való viselkedését a rendszernek. Mert szerintem a természetes mélységeit sem ismerjük megközelítően sem eléggé. De ez utóbbi már magánvélemény, nem mindenkinek a célja a fejlődés is egy játékon belül.

Mindenesetre tartok tőle, hogy ha létrejönne az általad vázolt elképzelés, nem lenne normál játék -a régi liga idején is minimális volt, volt hogy nem ligáztam, s három órát vártam hogy játsszak egy 'normál' meccset, persze ligadeck ellen, ami így értelmetlen volt-, s a következő össznépi versenyen jól elpicsáznának minket a szegediek :rohog: Bár eddig egy-egy, most megint ők vannak soron :lol:

Módosította Fionnarix: 2009.01.26, 15:45


Recky

Recky

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.26, 13:28

A liga-dolgot illetően meg mindketten félreértettetek.

Igazad volt, tényleg félreértettem, hogy mire gondolsz. Az általad leírt liga tényleg nem hangzik rosszul, épp csak hiányoznak belülők azok a dolgok, amiket én a korábbi liga erősségeinek éreztem. Félre ne érts, megértem az érveidet, de a legtöbbet szerintem a régi liga mellett is fel lehet sorakoztatni...

-A ház-marhaság, mármint az, hogy több ember egy ház zászlajáért küzd

Tagadhatatlanul jár némi felelősséggel, de születtek e miatt olyan ellentétek, amikről ne tudnék? Mármint, amikor az utolsó fordulóban azzal a sárkányos mókázással jöttem, mert már untam a szokásos Lannister koncepciókat, a háztársaimnak eszükbe sem jutott e miatt ferdén nézni rám - pedig tényleg elég lutri pakli volt, még ha összességében eredményesen sikerült is játszanom vele.
Szerintem ez a csapatszerűség emeli ki a ligát a szokásos versenyek közül, és több pluszt ad az élményhez, mint amennyit levonna belőle.

-A túlzott kötöttsége a pakliknak.

Ez lett volna ugye hivatott a változatosság biztosítására, hisz e nélkül valaki akár az egész ligát végigjátszhatná ugyanazzal a paklival - az emberek többsége persze ráunna a dologra, de azért van olyan játékos, aki, ha nem ösztönözzük kicsit, mindig ugyanolyan paklikat épít. Szerintem az időközönként változó paklikorlátozások a ligában megemeli a pakliépítés fontosságát. Lehet, csak én vagyok ilyen aberrált, de én paklit összerakni legalább annyira szeretek, mint aztán játszani vele, és nagyon élveztem, hogy mindig új körülmények között kellett paklittervezni.
Az általad leírt ligában szerintem a változatosság hiánya okozna problémát. Mármint, ha az embernek sikerült egy jó paklit összeraknia, halogatni fogja, hogy újra cserélje, hiszen ki tudja, az hogy sikerül már. Mikor pedig újat épít... Ugye, nem véletlenül lehet a versenyeken használta paklik többségét elég jól beskatulyázni. Nem mondom, hogy ez a korlátozásokkal nem így lenne, de talán egész más, ritkábban látott skatulyák kerülnének elő.
És természetesen nem ugyanolyan korlátozásokat használnánk, mint legutóbb...

-Az egyes meccsek, a régi 'támadás/védekezés' cucc.
-Az egyes meccsek száma.

Na, azt hiszem, ez tagadhatatlanul a régi liga gyengesége. Sajnos nem tudom, a térkép és a házak megtartásával hogyan lehetne kiküszöbölni. Tapasztalatból tudom, egy-egy szerencsétlen "együttállás" miatt mennyi meccs is szakadhat egyetlen emberre (mikor egyedül voltam Lannister, volt részem benne, Fionnak is volt alkalma megtapasztalni, a csúcstartó pedig egyérelműen Scorba volt).

-Bónuszok-mánuszok területekért.

Mindent összevetve ezt érzem a kulcskérdésnek. Szerinted úgy rossz, ahogy van, és ki kellene dobni; szerintem ez a liga egyik alapvető motorja. Persze, most nem elsősorban azt értem ez alatt, hogy a hordónak +1 aranyat kell adnia, hanem hogy a térkép különböző területein folytatott harcok befolyással legyenek a harcra, amit adott helyen vívnak - mert ellenkező esetben tényleg nincs sok értelme a térképnek, hiszen minden meccs ugyanolyan, bárhol is legyen.
Ahogy Nico írta, a szimbólumok jelentését nem kötelező megtartani. A kisvár jelenthet előnyt fegyveres harcban, a korona hatalomban, a hordóra meg ráfogjuk, hogy mérgezett benne a bor, és akkor lesz valami köze a politikához. :) Vagy a vár növeli a harcikeresztesek erejét, a korona a nemesek erejét, a hordóra meg megint rá kell fogni valamit... Vagy akármi.
Pár embernek már említettem azon elképzeléseimet, hogyan lehetne adott területet még jobban belevonni a rajta zajló csatába. Ezen ötletek közül is a legérdekesebbnek igérkezik szerintem, hogy minden területnek saját cselekménypaklija lehetne, mely így alapjaiban befolyásolhatná az ottani történéseket.


Még egyszer mondom, nem a te ligatervedet akartam kritizálni, mivel nekem az is tetszik, csak a régit igyekeztem megvédeni. Akár ilyen, akár olyan liga lesz, én egész biztos fogok játszani, de a magam részéről jobban örülnék a már bevált modell feljavított változatának.

Nico

Nico

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1595 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.25, 22:51

Liga igenis lehetne. A térkép azért jó, mert egyértelműen lehet rajta látni, éppen mi a helyzet. Még akár úgy is, hogy (ha Recky az előzőekhez hasonlóan mindig gépen is vezetné és ide a fórumra felteszi a linket) nem a fizikai térképen, de legalább megvan.
Az, hogy valaki mindig +2erő/arany/befolyással játszik bizonyos területen... PONT ez az, amiben most, még az új ligaindítás előtt megegyezhetünk; mit takarjanak a térképen levő ikonok. Hogy a fővár valóban azt adja pluszként, vagy valami más legyen mostantól.
Igaziból én jobb szeretem, ha van díjazás, mert bár az előzőnél a "legkevesebb nyert meccsből legtöbb pontszámot kihozó ház" nem kapott díjazást (legalábbis ilyen kategória nem indult), de azért Targaryen rulez!!!

Mindenesetre a játékokat úgy kell majd megoldani, hogy egyelőre az látszik, hogy 7-ig (normál Sárkánytűz boltzárás) kell megoldani a meccseket.

Hónap harmadik hétvégéjén meg a normál/rendszeres Sárkánytüzes versenyek lehetnek.
Új lapokkal játszhatunk. Annyira nincs sok, és ha havonta kijön 20 új lap, akkor a csak magyar lapokkal játszó játékosok - nos azért 20 lapot csak le tudunk fordítani.

Megjegyzem itt, hogy nemsokára egy angol Valyr+Reign of Kings draftot tervezek, pontos időpont még nincs.
Helyre is szükség lesz majd.
Nevezési díj, valamint díjazás nincs. Saját lapjaimból lesz, amit utána vissza is szedek.
Ennyi (egyelőre).

Fionnarix

Fionnarix

  Kingslayer

 • Fórumita
 • 3294 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.25, 22:46

Ugyan, semmiféle érdekkapcsolat nem jutott eszembe se.

Nekem az elv fontosabb mint a hely, ígyhát az általad tőlem quote-olt dolgok miatt NO stűz a szavazatom.

A liga-dolgot illetően meg mindketten félreértettetek. Szó sincs tétnélküliségről. Ugyanígy lenne nyeremény miegymás. A hétköznapi játék versenyszerűsítése volt a régi liga is, nemde? No, leírom hosszabban, mire gondolok, hogy érthetőbb legyen.

Amit megtartanék a régi ligából:

-a kohéziós erő
-a versenyszellem.

Amit kidobnék:

-minden mást.

Tudom, ez egy kicsit durvának tűnik, de megoldást jelentene a problémák nagyrészére. A problémák szerintem:

-A ház-marhaság, mármint az, hogy több ember egy ház zászlajáért küzd olyan felelősséget ró a játékosokra, amik szerintem szükségtelenek, s a 'fun' részét veszik el a dolognak. Amíg a saját dolgom baszom el, addig okés, de ha más munkáját rontom el esetleg én, az úgy már nem jó szvsz. Szóval, egyéni nevezés, egyéni díjazás. Ettől függően valamilyen formában lehetne egy 'tétnélküli' presztízsverseny a házak között.

-A túlzott kötöttsége a pakliknak. Radikális változtatást javasolok, valami olyasmit, hogy mondjuk egy hónapig a házkártyának KELL azonosnak lennie a deckben. Minden más változhat. Ennél persze lehet finomabb a dolog, de minek finomkodjunk? Így akinek kedve/ideje van hetente új decket tesz össze, akinek meg nem, megtartja egy hónapig s kész. Ez persze csak példa, de a finomkodás szvsz csak pöcsöléshez vezetne, ne itt kreatívkodjon az ember hanem a deckösszerakásnál vagy az élet egyéb területein.

Ez persze felvet egy olyan problémát, hogy valaki 'ellendecket' csinál. Ezt kétféleképp lehetne megoldani. Az első megoldás, hogy a játékosok lelkiismeretére bízzuk. Ez szerintem teljes mértékben működne, én mégis inkább valami mást javasolok, amit a következő pontban fejtek ki.

-Az egyes meccsek, a régi 'támadás/védekezés' cucc. A legkézenfekvőbb javaslatom az lenne, hogy svájci rendszerben sorsoljunk. Így a liga egy 20-30 fordulós 'extended' verseny lenne. Mit old meg ez? Például az antideck-témát. De sokkal fontosabb, hogy megoldja azt is, hogy azonos erősségű játékosok meccseljenek. Felvetheti azt a problémát, hogy bizonyos emberek túl sokat játszhatnak egymással. Szvsz ez egy megfelelő svájci algoritmus esetén kivédhető, ezt elég könnyű belátni, ha az ember kicsit átgondolja a svájci rendszer működését.

A másik verzió, hogy bizonyos 'klaszterekből' választ mindenki. Ez nem oldja meg az antidecket, de megoldja a 'verjük a gyengét' problémát.

-Az egyes meccsek száma. A fentebb javasolt rendszer megoldja az 'OMG HUSZAN TÁMADNAK' problémát. Ha ez elvetésre kerül, ez ellen akkor is ki kell találni vmit.

-Bónuszok-mánuszok területekért. Én ezt kidobnám a fenébe. Vagy ha valaki nagyon kreatívkodni akar, kitalálhat valami marhaságot, hogy 'ha van három várad 5 baltaikonos fickót cserélhetsz két hét között a deckedben'. Ezt azért nem támogatom, mert aki az elején elhúz, azt bizony egyre nehezebb lesz elverni. Csakis 'gangeléssel' lehet, ami ugye meg nem cél -ez a baj a multival. Képzelj el egy olyan multit, ahol alapból úgy ül le veled szemben a két ellenfeled, jogy ők most téged szívatnak egész végig. Élveznéd?

A bónuszok/házak versenye köré meg ki lehetne találni valami bolondos szerepjátékos körítést, a la 'storyline'. Pl. az új liga győztes háza lesz az új uralkodó dinasztia Westeroson, a ház színében legtöbb pontot szerző játékos mondja meg ki az új király -a házból. Vagy pl. ha egy ház legalább öt győzelmet arat a másik ház felett, megszavazhat egy karaktert a másik házból, aki 'meghal'; ezentúl azt a karaktert nem lehet használni a ligában. S társai. Így pedig akár a csilivili térképet is használhatjuk.

Ez utóbbi bekezdés alternatívájaként jelentkezhetünk a jövőbeli FFG-ligákra. Én már mondtam, hogy ezt bevállalom. Nem volt lelkesedés. Ha február 5-éig legalább tíz ember BOLD NAGYBETŰKKEL ideírja, hogy IGEN ÉN AKAROK FFG-SANCTIONED OP-T!, akkor felveszem a kapcsolatot az FFG-vel. Ha nem, akkor nem.

Módosította Fionnarix: 2009.01.25, 22:48


PaYa

PaYa

  Ha kell egy játék

 • Fórumita
 • 3725 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.25, 21:55

... Nem akarom megsérteni Payát, mert nagyon élveztem az ottani versenyeket is, és remélem, rendezünk majd olyat is még, de tény, hogy ott a hely igen szűkös, főleg, ha váráslók vagy társasozók is vannak ott éppen; és persze nincs fűtés, ami melegebb időben nem gond, most viszont okozott némi kellemetlenséget (jó-jó, tudom, ez végülis nem jelentős kérdés).
...

Nem sértésnek veszem - sajnos nekünk ennyi lehetőségünk van. Amivel lehet esetleg segíteni a kérdésen, ha a nyitvatartási idő után (szombat 2-től, vasárnap) tartjuk a versenyt. Társas most is csak verseny utánra volt tervezve.
Reméljük a következő boltban már több helyünk lesz.

A fűtést, illetve ha valaki fázott, igazán sajnálom.

PaYa

Recky

Recky

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1547 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.25, 21:41

Na, mivel Fionnal meglepően könnyen szoktam akaratlanul öszeveszni itt fórumon, előre jelzem, hogy semmibe nem áll szándékomban belekötni, csak a véleményemet mondom el.

Miért pont a sárkánytűzben kellenek a havi versenyek? Miért jó nekik, ha látják, hogy vannak játékosok? Mit fog tenni a Trónok Harcáért a sárkánytűz?

Félreértés ne essék, nincs semmilyen érdekkapcsolat köztem és a Sárkánytűz között, nem megvédeni akarom őket. Ámde. Miért a Sárkánytűzben legyenek a havi versenyek? Meglátásom szerint még mindig ez a legmegfelelőbb helyszín. Nem akarom megsérteni Payát, mert nagyon élveztem az ottani versenyeket is, és remélem, rendezünk majd olyat is még, de tény, hogy ott a hely igen szűkös, főleg, ha váráslók vagy társasozók is vannak ott éppen; és persze nincs fűtés, ami melegebb időben nem gond, most viszont okozott némi kellemetlenséget (jó-jó, tudom, ez végülis nem jelentős kérdés).
Szóval mikor rákérdezett az eladó, hogy akarunk-e megint havonta versenyeket, rábólintottam.

Technikai kérdések: nem kell térkép, nem kellenek ikonok, nem kell házhűség. Olyan ligára van szükség, mint a gagyi hatalom ligája vagy mi a rák volt. Tulajdonképpen a hétköznapi játékot kéne versenyszerűvé tenni.

Ebben Vincuval értek egyet. Ha a "tét nélküli" meccsek nem válnak el egyértelműen a "fontos" meccsektől, akkor az ember előbb-utóbb minden meccset túl komolyan fog venni (nem azért, mert a milliós nyereményre hajt, hanem mert az emberek általában szeretik jól csinálni azt, amiről azt mondják nekik, hogy fontos).

Na, akartam még írni, de most mennem kell... Később majd még folytatom.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]