Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

DnD 4ed es/vagy Pathfinder RPG - avagy kinek a pap, kinek a papne (Devenyi Peter)


 • Válasz írásához lépj be
40 hozzászólás érkezett eddig

stent

stent

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 7 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.24, 10:44

Én is átlapozgattam a DnD 4-et és ha nem is borsózik tőle a hátam, de nagyon nem jött be. És egész egyszerűen azért, mert nekem pont azt a vonalat írtották ki, amit nagyon szerettem mindig is a DnD-ben. A klasszikus heroikus fantasy-t. Minden kaszt, minden faj kapott egy kis sötét hangvételt, mondhatni "lejjebb vették a fényt". Ami ugye nem baj, de személy szerint ha dark fntasy-t akarok játszani, akkor van egy csomó izgalmasabb rendszer már erre.

Mindazonáltal amikor szembesültem Forgotten Realms változásaival én komolyan úgy éreztem, hogy gyakorlatilag meggyilkolták szegény settinget. Ennyi erővel kiadhattak volna egy tök új világot is, és nem kellett volna "tönkre tenni" Forgotten Realms-et. Már előre rettegek, hogy mit fognak művelni Eberronnal. :dilis:

Szóval egy szó, mint száz, nekem nem a szabályokkal van bajom (az nálam mindig úgyis másodlagos), hanem az alapkoncepció gyökeres megváltozásával. Én ezért nem térek át a 4-ik kiadásra.

Az alapkönyvek viszont nagyon szépek (de nem szebbek a Lockwood által ilusztrált 3.5-ösöknél), a szabályok jók, és összességében megéri a pénzét mind a három új alapkönyv. És mondjuk kezdő szerepjátékosok jobban tudnak vele boldogulni, mint a régebbi DnD-kel.

_a491c (NPC/NJK)

_a491c (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.06.22, 21:47

Ja és valaki szereti a Moonsorrowot? Tudom hogy nem ide való, de muszály megkérdeznem. Kedvenc zenekarom

_a491c (NPC/NJK)

_a491c (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.06.22, 21:45

Letöltöttem a Pathfinder alfáját (ingyenesen letölthető a pdf) és nagyon meglepett. Tetszik. Stoppos, nekem is vannak lapozgatós kalandkönyveim, nagyon szeretem őket, most egy olyan projekten dolgozom, hogy gyártok belőle szabálykönyvet, plusz saját világ leírással, más varázslatok, bestiárium. Csinálok egy másik verziót is ami egy az egybe ugyanaz, varázslatok is, nincs világleírás és bestiárium (ott a Káosz). Ha kész lesz valszeg publikálom

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.22, 16:14

Továbbra is úgy érzem, ez a vita igazából jövő őszre fog eldőlni, mikor megkapjuk a PHB2-t a mindenki által hiányolt fajokkal, kasztokkal, és a végleges változatát a Panthfindernek. Jelen pillanatban mindegyik rendszer egy jól használható váz, mint egységes egész - Pathfindernél hangsúlyozzák is, hogy még alpha, D&D4-nél nem, de érezhetőek a hiányosságai.
Mindkettő más úton jár, és mindegyiknek meglesznek az elkötelezett követői, csupán ízlések és pofonok kérdése, ki melyiket találja szimpatikusabbnak.

De azért tökéletesnek egyiket sem szabad kikiáltani. A tökéletes szerepjáték majd az lesz, ami mindenkit egyformán leköt, viszont az emberek különbözőségeiből kiindulva ilyen soha nem fog megszületni. Elégedjünk meg azzal, ha megtaláljuk a nekünk szimpatikusat.:dilis:

stoppos

stoppos

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 114 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.22, 15:34

Nos nem olvastam végig az összes hozzászólást, de hátha még nem írta valaki. Nekem a szabályok amolyan útmutatásként szolgálnak egy játékhoz. Simán tudok szerepjátékozni a régi lapozgatós könyv szabályokkal is. erő, ügyesség, szerencse. Ha ennél több van az jó, de az ember úgyis benyomja a háziszabályokat. Nálunk legalábbis így volt. A papot felerősítettük, a harcrndszerben pedig egy featet lehetett használni egy körben. Hiszti volt az elején, de oylankor az ember mindig rábök a mágus egyik első mondatára. A KM-nek mindig igaza van. :dilis:

_a491c (NPC/NJK)

_a491c (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.06.22, 12:27

Ja és még annyi hogy nem vagyok egy vén róka, asszem a mágus '92 es, ha igen akkor velem egy idős. AD&D sztem már rég volt, amikor én még nem, tehát annyira nincs sok tapasztalatom.

_a491c (NPC/NJK)

_a491c (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.06.22, 12:21

A DnD 4.0 tökéletes. Amikor megszereztem összerosáltam magam annyira tetszett. A külalak is letisztult, leegyszerűsödött, ugyanakkor igényesebb is lett. Amik a legjobban tetszennek, azok a Paragon Pathok, illetve a négy Epic Destiny. Tetszik továbbá, hogy a Druidának nem fogjuk érezni a hiányát, mert egy Ranger a 11. szinten amikor választ magának Paragont Patht, akkor lehet ilyen druida szerű Beastos muksó. Monkot gyárthatsz a clericből. Hát igen, a bárd..... az nincs. A Pathfinderről még nem is hallottam, de ha megjelenik jövőre biztosan utánanézek. De azért a jó öreg hazait, a Mágust ne hasonlítsuk már Gygax R.I.P. mester találmányához. Nem akarom fikázni a Mágust, mi is azzal játszunk a legtöbbet, plusz Nyulászi úr a kedvenc magyar szerepjátékkészítőm, de nekem magyarok közül főleg a Kódex tetszett, illetve most vettem meg a Requiemet, ami nagyon tetszik az egyedülálló reneszánsz Európa "fílingje" miatt. De végszóra nekem a DnD 4.0 átvette az első helyet a toplistámon a WoW RPG-től, ami így visszacsúszott a második helyre. Harmadik helyen a DnD 3.5 áll. És a nagyonnemhasonlítsemmimásra, jönegyorkasztánlevágjaafejedésmeghalsz rendzere miatt nagyon szeretem a MERP/Rolemastert. DnD 4.0 a király, mindenkinek ajánlom, ja és a Fehér Sárkány képe a bestiáriumbvan gyönyörű. Grat. Szép húzás volt a "credits" rész alá odaírni, hogy Dedicated to the memory of E. Gary Gygax. Én is így gondolom.

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 20:24

Illetve lehet, hogy akarnak WoW-val rivalizálni, de egyszer már keményen beletört a bicskájuk ebbe (D&D Online), úgyhogy inkább visszafogják magukat, és inkább online segédfelületet, mint MMORPG-t alkotnak D&D-hez.:)

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 20:22

Nem tudom akkor milyen könyvet néztél, szerintem a mostani látványvilág közelebb áll a régi, klasszikus fantasy-hez, mint a 3e "fantasy punkja", és a WoW rajzfilmszerűségétől is elég messze van. Az, hogy esetleg nem tetszik, már Í&P.:)
Ha rendszer alapján azt mondod, van MMO beütése, azt viszont elismerem, van benne némi igazság.
WoW-val viszont nem igazán akarhatnak rivalizálni (mivel két eltérő stílusról beszélünk, még a DND Insider is messze áll a WoWtól), ellenben a WoW-os közönségből szeretnének meghódítani jó pár embert, az biztos.

slaGerzson

slaGerzson

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 299 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 18:26

Hát, volt alkalmam belelapozni, benyomásaim a grafikák alapján az, mintha a World of Warcraft-tal akarnának rivalizálni. Ez nem túl szimpatikus, mert már azt is túlcsicsázottnak tartom. Nekem elég az Ars Magica és a Warhammer (régi) fantasy témában.

Xever

Xever

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 491 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 18:24

Csak én gondolom úgy, hogy ennek semmi köze a szerepjátékhoz?

Miért van az, hogy sokan nem játszanak papot, mert az úgysem jó/kell másra, mint a partit gyógyítani, arra meg jó egy NPC is?

Nehogymár ez tényleg reális probléma legyen...

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3647 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 17:48

Igazából én csak azt nem értem, hogy ezt a PoL világképet mért pont FR-ben kellett összehozni, és mért nem csináltak egy új világot rá. Nem mintha ennek köze lenne a D&D játéktechnikájához, mert ez ugyanúgy 3.x alatt is meg lehetett volna tenni.

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 15:23

Senki. Előkerülnek a régi módszerek, akik átvészelték a spellplaguet, azok pedig alkalmazkodnak (mint Elminster). Magyarul: hozzáigazították az FR-t az új PHB mágia rendszeréhez, ahol minimális szerep jut a memorizációnak.

Narem

Narem

  Árnymester

 • Fórumita
 • 3923 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 15:01

Aham és akkor ki marad Mystra helyett?? Ki lesz a mágia istene? Mi lesz Elminsterrel, a 7 nővérrel stb?

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 13:26

Különösebben soha nem fogott meg az FR (hiába komálom a Baldur's Gate-et), de ha jól emlékszem, Ao mintha megbüntette volna Cyricet... Persze fennáll a lehetősége, hogy mégsem.:)

Saur

Saur

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 25 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 12:39

SlyZero.

Igen. Ao az a bizonyos 20as Divine Rankal jellemezhető entitás aki úgy aránylik az istenekhez mint egy mezei halandó egy Nagyobb Istenséghez.

A világról Glowface remekül összefoglalta ami elmondható. Már ennyiből is észre lehet venni hogy több pontos erősen vérzik a koncepció hát még ha ezt úgy rendesen kibontogatnánk.
Ám ahogy ezt mások is megjegyezték, a profit az igazi úr itt is így a marketigosztály hatására követik a trendet: nívos csomagolásban kiadnak valamit ami épp menő csaképp az eddigi bázis nem ezt szokta meg. Ugyanis ha mutáns hordákkal akarnék küzdeni a civilizáció romjain nem DnD -t játszanék.
Számomra a legjobb az a 4ik kiadásban, hogy nem kötelező :) Én maradok tisztelettel a 3.5el bezárult eránál és a Hellgate:Toril -t meghagyom azoknak akik szeretik :aboci:

SlyZero

SlyZero

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 334 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 11:48

Akkor, ha jól értem Elminster, Simbul, és a többiek jól megszívták…
Ao egyébként azonos a Gods and Demigods bemutatott 20. szintű istenséggel, vagy ő még nála is magasabb kategória?

Jakirte_Jak_Cyr

Jakirte_Jak_Cyr

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1280 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 10:36

Üdv!
Ao nem lépett közbe, mert a marketingesek szóltak neki, hogy egy kataklizma utáni, megváltozott, kevésbé hősies, inkább darkosabb világkép jobban eladható (ami engem néhány motívumában, és nem csak játéktechnikaliag az Earthdawn kataklizma utáni világára emlékeztet.)

blaisec

blaisec

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 10:21

FR-hez hozzászólva Ao miért nem lépett valamilyen szinten közbe?

chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2023 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.06.20, 09:29

Újra erősen szubjektíven tudok csak a témához szólni. :)

Ugyan megvettem anno a FR boxed setet ad&d-hez, de sosem ragadott meg igazán. Ebből következik, hogy az újfajta változtatások sem zavarnak.
Viszont a Points of Light világkép, aminek a FR is áldozatul esett, ha nem is ilyen néven nevezve, de mindig is szimpatikus volt. Szvsz nagy szabadságot ad a KM kezébe, és a játékosok sem lehetnek biztosak benne, hogy mi vár rájuk a városfalakon kívül. Ugyanakkor számukra is sokkal több a lehetőség a kalandozásban, hiszen az akcióikkal nehezebb megbontaniuk a háttérvilág kialakult struktúráját, "egyensúlyát". Nincs a minden-mindennel összefügg jelenség, amely ha jelen van, gyakran az alábbiakat vonhatja maga után:

- egy-egy epikusabb akció következtében a KM-nek a fél kampányt át kell írnia, ha következetes akar maradni
- a JK-k akciói bármilyen epikusak, igazából nincsenek kihatással a világképre, a gyökeres változtatásokat elkerülendő

PoL világkép esetében, mivel a civilizált területek erősen szeparáltak, ezért egyszerűbb a változtatások menedzselése, nincs pillangó-effektus. :aboci:

Ezt a stílust tovább erősíti, hogy DnD4-ben a karakterek is kevésbé "globálisak", legalábbis karrierjük első felében - visszavettek ugyanis a karakterek instant-travel képességeiből.

Félreértések elkerülése végett: nem mondom, hogy a PoL-világkép a non plus ultra, vagy hogy anélkül nem lehet menedzselni a kampányokat, mert ez badarság. (Jelenlegi kampányom sem PoL, nem is fogom konvertálni. :rohog:) De a PoL nagyon kényelmes, és számomra nagyon szimpatikus megközelítés.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]