Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Felelmetes tortenetek - Call of Cthulhu kalandotletek #7 (Aserminio de Mueria)


 • Válasz írásához lépj be
22 hozzászólás érkezett eddig

interpol

interpol

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 28 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.09.27, 13:41

A dánosi rablógyilkosság és az ujjlenyomatok gyakorlati alkalmazása kapcsán érdekes olvasmány lehet még:
http://ibolyatibor.atw.hu/Sajat/31.pdf

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.07.07, 19:52

Hali.

"Jaja, ez a dánosi téma tényleg megtörtént. Ez a település nincs messze tőlünk, és emlékszem, ahogyan a nagymamám kiskölök koromban mindig ezzel az esettel ijesztgetett, ha valami baromságot csináltam :D Maradandó hatással lett rám a dolog, úgy tűnik :D Meg valami ballada is íródott a dologról, arra is emlékszem... Azt meg esti meseként kellett hallgatnom :D"

Aaaaaaz kemény!!! :P :D :) :)

Valóban a dánosi eset volt a magyar dktiloszkópia első komoly sikere, de azért nem az abszolút első eset.

Kanalasgem: úúú ez a wikipedia-cikk pocsék. :) Pl. idehaza 1904 a bevezetése, és ez első - az európai kontinensen (Pl. 1892, Argentína: első bizonyítás gyilkossági ügyben; 1896, Argentína: első nyilvántartás; 1901 - nyilvántartás Angliában és Walesben; 1902: nyilvántartás az USA-ban...) daktilo szkopein - (tíz)ujjak nézni. Stb.

(Az mondjuk tény, hogy ebben az időben a magyarországi kriminalisztika meg igazságügyi orvostan valóban világszínvonalú volt.)

d.

Kanalasgem

Kanalasgem

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1021 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.07.07, 13:41

Üdv az alábbi link szerint 1902 óta elfogadott Mo.-n ujjlenyomatvizsgálat (a világon másodikként!!)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Daktiloszk%C3%B3pia

GYG

GYG

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1568 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.07.07, 07:11

Üdv!

Én úgy tudom, hogy az N.N. a latin Nomen Nescio, vagyis nevét nem tudom rövidítése.

A dánosi esett valóban megtörtént, ha jól tudom, Magyarországon itt használtak először újlenyomat rögzitést.

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.07.06, 00:20

Hali.

gojgojmikics: ha a kérdésed az N.N.-re vonatkozott, akkor igen, jól sejted, olyan, mint a John Doe. Amúgy a Név Nélküli rövidítése :felvon:

Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3341 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.07.05, 11:57

Jaja, ez a dánosi téma tényleg megtörtént. Ez a település nincs messze tőlünk, és emlékszem, ahogyan a nagymamám kiskölök koromban mindig ezzel az esettel ijesztgetett, ha valami baromságot csináltam :felvon: Maradandó hatással lett rám a dolog, úgy tűnik :) Meg valami ballada is íródott a dologról, arra is emlékszem... Azt meg esti meseként kellett hallgatnom :)

gojgojmikics

gojgojmikics

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.07.04, 19:52

Uff.

Na, nekem nem válaszol senki?! :felvon:

Amúgy tényleg ez így a legjobb, Noctruna: a személyzet nem szektás, csak az öreg hiszi azt; félelmében ő maga idéz meg valami rettenetet, csak elfelejti; hm.... tényleg nagyon sok van ebben az ötletben :)

A dánosi gyilkosság meg ezek szerint komoly, ugye? (vagy nagyon profin előadott kamu :D ) Hm, szinte hihetetlen valóban, hogy az akkori Budapesten bűnügyi labor működött meg ujjlenyomat vizsgálat. Iriador: engem is megtévesztett, nekem is szemet szúrt :)

Uff!!

Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3341 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.07.02, 09:21

Asyles: Kivancsian varom a kovetkezo agymenest, remelem az is kb. ilyen szinten lesz kidolgozva :szomoru:
Szerintem nem gond a krimi-iz, idonkent beleferhet egy-egy rendhagyobb sztori is. Vegulis nem csak a Mitosszal kapcsolatos sz@rkeveresek tortenhetnek - meg ami annak latszik elsore (rutinos, regi jatekosok kapasbol skatulyazhatnak), arrol kiderulhet, hogy ez csak amolyan "mezeibb" eset.
Mondjuk az 1+3 otlet kombojahoz lehetne olyas, hogy mikor mar eppen elulni latszik a para, es a Nyomozok legyintessel elinteznek az egeszet ("Ah, csak kattant az Oreg"), akkor a szektas tag a nyakukba zudit valami idezett fortelmet... Miutan megusztak, meg lehet pillogni, hogy ha az oreg csak paranoid volt, akkor ez hogy kerult ide? Esetleg az is lehetne, hogy az a leny egy ideig rejtozkodik, cserkel, tobbszor beprobalkozik - vegulis egy ekkora kastely elegge sotet es zegzugos egy ilyen hajszahoz... Csak kerdes, hogy ki uldoz kit? :aaaaa:
Esetleg kiderulhetne, hogy titokban a Sir idezte meg a cuccot (siman ragadhatott ra ilyesmi egy elethossznyi nyomozoi mult utan, valami varazsige is lehet a birtokaban), paranoid felelmeben - ha a nyomozokkal nagyon megromlott a viszonya, akkor talan eppen ellenuk; vagy a szemelyzet ellen, akikben a Sir ellenseget lat, es ezert azok elkezdenek hullani. Szoval egy-kettore lehet itt baratbol ellenseg, meg ugy is meg lehetne csinalni, hogy ne legyen egyertelmu, kinek az oldalara kellene allniuk...
Sok van ebben az alapotletben szerintem.

Udv!

Asyles

Asyles

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 21 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.07.01, 19:19

Üdv!

Nocturna: Nos, ezért szeretem, hogy mind különbözőek vagyunk. Nekem például álmomban se jutott volna eszembe az egyes megoldások ötvözése. De a paranoid vénember ÉS a rejtőzködő szektás... huhh! Nem semmi ötlet. Gratula érte! :szomoru:

Azt viszont elismerem, hogy elsősorban krimi jellegűre vettem a problémát, mivel a Cthulhu-mítoszkört és a játékot nem ismerem annyira, hogy teljes lelki nyugalommal belekeverjem a természetfölöttit is. Inkább biztosra mentem.

Ha lesz még ötletem, írok. Ameddig meg nem, olvasok :aaaaa:

A legjobbakat,

Asyles

gojgojmikics

gojgojmikics

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.07.01, 19:18

Uff.

Borzasztó égés gondolom, de mi az, hogy N.N. férfi meg N.N. hajléktalan...? Olyan, mint hogy X.Y., vagy amerikaiaknál a John Doe?

A bonctermesnél a második megoldás röhelyes (inkább valami géppisztolyos akció lenne szerintem, mint horror), a többi jó szerintem. A legjobb messze az utolsó történet az utolsó megoldással :aaaaa:

Kíváncsi vagyok, milyen lenne századfordulós Magyarországon játszani... Csáth mint "mengele-wannabe" (:szomoru:), illetve biztos van több alakváltó is... (Az Anyagyilkosság vagy a Kis Emma tényleg nagyon nyomasztó) Rá kell vennem valakit, hogy meséljen ilyet... :nod:

Uff!

Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3341 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.07.01, 12:25

Hella!
Ezeket a Kutulus szosszeneteket mindig szivesen olvasom el, csak igy tovabb! Mindazonaltal szerintem ez a mostani egy picit gyengebbre sikeredett.
Ami tetszett belole:
-- Daekow bonctermes alapotlete, tenyleg felelmetes - a magyarazatok azonban nagyon nem jottek be.
-- A Titokzatos gyogymod 1 es 3. otlete (bar a 3.at nem tartom tul interaktivnak...)
De a legjobb szerintem a "Pinta vaszna" lett, az eleg szerintem frankon illeszkedik a CoC koncepcioba. Tyndalosz dogeit meg nagyon csipem, nem tehetek rola :szomoru:
A legjobban kidolgozott toredek azonban mind kozul messze az utolso. Az alapszitu nagyon tetszett, a megoldasok mar koel sem annyira. Tulsagosan krimi jellegue az egesz. De szerintem ennek a kidolgozottsaga hozza a legegeszsegesebb aranyt: ad is tampontot boven, de a reszleteket a meselore bizza. Szerintem jo lenne, ha a tobbi is legalabb ennyire lenne reszletezve.
Mondjuk a 3.)Paranoia megoldast lehetne keverni azzal, hogy a szemelyzet tagjai kozt _valoban_ van egy valaki, aki valamely szekta kuldottje, es sok veszelyes dologhoz ert, de szinte semmi nem tanuskodik ellene. Az oreg alapbol paranoid lenne, es a kaland lefolyasa kb. az lenne eleinte, mint a 3. pontban felvazolte. Azutan, amikor mar a parti letudna az egeszet ennyivel, es mondjuk Sir William bizalma kellokeppen megromlott a csapat iranyaba... na akkor kezdene el komolyan akcioba lendulni a szektas.
Vagy valami ilyes :aaaaa:
Udv

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.06.29, 16:59

Vannak jobbak, rosszabbak is köztük, elég vegyes a kép, de azért szép munka.

Iriador

Iriador

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 55 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.06.29, 10:14

Aha, utólag leesett ;) Nem rossz, hogy már akkor is volt ilyesmi.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.06.29, 06:40

Az a jó ezekben a kis darabokban, hogy beindítják a fantáziát, még ha egyes magyarázatok kifejezetten gyengére is sikerültek. ;) Szóval alapvetően tetszik ez a sorozat.

Ami mondjuk nekem eleve nem tetszik, az a Cthulhu RPG D&D-s vonásai, a "and Randolph Carter screamed, as there were no words to describe the horror in front of his eyes (lesser shoggoth, see monster manual page 5)" feeling, és az epigonok által behozott mítoszrombolás - ősi istenek, pecsétek, a jó kereszténység mindent legyőz, stb. - bevonása a játék világába.
Ez nem más, mint Lovecraft szellemiségének megmérgezése, agyoncsapása, majd a holttest kolbásznak való feldolgozása.

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.06.28, 22:50

Hali.

stargazer: az egyetlen magyar név a Selénydobozy, amely szándékosan ilyen mesterkélt és modoros :D

Dr. Csáth valóban "kikacsintás", Brenner József ugyanis 1907-ben még csak orvostanhallgató volt, és csak 1910 körül lett morfinista. (Az ő művei amúgy valami lenyűgözően nyomasztóak és betegek, jó értelemben...)

Iriador: a dánosi rablógyilkosságról szóló bevezető valójában idézet, korrekt (valós) hivatkozással :fejsimi:

Godfrid: a magam részéről én a CoC-mítoszt különösebben nem kedvelem, ezért támadhatott ez a (teljesen megalapozott) érzésed :ignore:

;)
d.

Iriador

Iriador

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 55 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.06.28, 16:36

1907ben Bűnügyi Laboratórium?

Godfrid

Godfrid

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.06.28, 12:28

Pár jó alapötlet van bennük, egyik-másik hangulatos is, de valahogy nem igazán hozzák a CoC hangulatot, inkább csak átlagos horror sztorik.

Sigmund

Sigmund

  Uwel Ökle

 • Fórumita
 • 3321 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.06.28, 10:45

A hullaházas sztoritól jó értelmben kirázott a hideg. Nekem az jött be a legjobban.
Csáth Gézát meg poén lenne elemroggyant mengele-wannabeként lemesélni...:-)

Aserminio_de_Mueria

Aserminio_de_Mueria

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 459 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.06.28, 09:55

stargazer: Valószínűleg azért, mert annyi angol eredetű könyvet/filmet olvasunk/nézünk, hogy már el sem tudjuk képzelni, hogy valakit Kovács Józsefnek hívjanak, ne pedig John Starknak. Ezen sajnos nem segít az sem, ha áthidaló megoldásként PL. Illeouin cwa Areines -nek kereszteljük a regényeink hőseit. Én is így voltam vele, de egy jó ideje tudatosan próbálok minél több helyen magyar neveket használni. (Nyilván azért egy Toroni nemest nem fogok Hupák Menyhértnek nevezni.)

stargazer

stargazer

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 775 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2008.06.28, 08:18

hú eddig tetszett ez a sorozat, de ezektől a magyar nevektől (nem értem én se miért de ez van) feláll a szőr a hátamon... bocs.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]