Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

A `szerepjatek` a szamitogepen (Dyin)


 • Válasz írásához lépj be
160 hozzászólás érkezett eddig

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12501 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.03.11, 15:01

Hali!

És bár a cikk lehet nem felel meg az itteni emelkedett színvonalnak, nagy valószínűséggel írója van olyan képzett saját szakmájában, mint a tisztelt leszólók az övékben.


Részemről ott "ásta el" magát az illető, mikor megemlítette, hogy akár százfős
céhek is lehetnek, majd később "nem válogathatjuk meg a társainkat".

Az már hab a tortán, hogy az online (sőt, már anno a PBM!) játékosi közösségek
hajlamosak összejárni.

ADios
KLM

erendyl

erendyl

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 1 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2011.03.11, 14:28

Hát őőő. Bár régi post, a hozzászólások nagy része sem új, mégsem bírom megállni, hogy ne reagáljak rájuk. A fent említett kurzus tényleg az ELTE-n felvehető kötelezően választott látókörtágító órák egyike. Leginkább a természettudományi kar és az informatika kar hallgatóinak van meghirdetve, esetleg kijavíthat valaki, ha tévedek. Ilyenformán a kurzus hallgatói nem bölcsészek, és még csak nem is bölcsész hallgatók, azt hiszem nem elvárható, hogy megfeleljen egy ilyen téma a bölcsészek elvárásainak. Mielőtt oly ékesszólóan és lenézően alkotnátok véleményt az adott karról/szakról, ajánlom gondoljátok át, milyen véleménnyel lehet egy programozó a bölcsész karon oktatott (ha egyáltalán oktatott) informatika tárgyról, és annak értékeléséről.
A "félelmetes szellemi nyomor" megnevezés pedig nem feltétlenül a cikk íróját, mintsem inkább azokat a csőlátású illetőket minősíti, akik egy cseppnyi gondolkodás nélkül, csupán saját szellemi fölényüket, ékesszólói képességeiket kívánják itt villogtatni. És bár a cikk lehet nem felel meg az itteni emelkedett színvonalnak, nagy valószínűséggel írója van olyan képzett saját szakmájában, mint a tisztelt leszólók az övékben.

erendyl
(ELTE_IK Prog.Inf.)

His_Iar_Xivilai_Khaak

His_Iar_Xivilai_Khaak

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 2 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.04.09, 12:14

Szép és kellemes napot mindenkinek!

Végig olvastam ezt a karakter pazarlásos művet. Hozzá kell, tegyem volt némi igazság benne, DE! Nem az egész, sőt ha pontosítok százalékban, akkor csupán 5%-ot kap. Ha pontozni kellene eme szellemi terméket, akkor a pontozásom az egyes lenne magyar számviteli értékelő rendszerben mérve. De személyes értékelésem a 0-a lenne, mivel a mű a 0-val egyenlő, ami az 1-esnél merőben rosszabb, és sokkal negatívabb értékelés. Mivel teljes mértékben egy mentálisan, szociálisan, és logikátlan élő organizmus írottá meg.

Sajnos egy igaz, a WoW nem jó játék. DE! (és újfent de!) Nem azért mert tízen éves játékosok nap, mint nap rombolják az RPG fogalmat. Hanem mert a játék készítői, név szerint a Blizzard, az eredeti történelmüket gyalázták porba vele!

Az előző hozzá szólókhoz csupán annyit fűznék, párhoz, nem mindenkinek szól. Ha nem olvasod végig valaki mondatát, annak szellemi megnyilvánulását, és értelmileg képtelen vagy felfogni, mert ama szent teremtő nem ruházott fel elég memóriával hogy értelmezd, ne szidd, hogy ilyen olyan az illető. Ha nem vagy elég információjába annak, amiről beszél, Semmilyen Körülmények között ne szidd!

És most jöjjön a lényeg.
Egyik MMORPG és RPG sem jobb, mint egy asztali szerepjáték. Mind ugyan az. Mind ugyan azon az elveken alapuló kreálmány, mint a többi, csak a „burkolat” más. Mindegyik szépsége, és élvezetessége az azt megtöltő játékosoktól függ. Maga a WoW magában jó játék. Voltam már olyan tört szerveren ahol Real-Life játék ment. Ergo ki kellett játszani a karaktert, akit meg kreáltál. Ugyan így van GTA San Andreas szerver is jó pár, csak a WoW Ilyen szerverek nem futnak nagyon. Gyakorlatilag ritka, de nagyon.

Sajnos meg kell, mondjam őszintén, WoW-on, GTA-an és Oblivionon belül is lehet olyan jót szerepjátékozni, csak tudni kell a módját. Az utóbbihoz lehet keresni olyan modifikációt, ami nagyobb és dúsabb élettel tölti meg a világát, és nem csak NJK-kat, hanem a JK-t is. Lehet ismerkedni, beszélgetni, dolgozni, építkezni, kovácsolni, vagy akik szeretnének, családot alapítani. Ugyan ez van a Fallout 3-hoz is. De muszáj, hozzá tegyen, hogy természetesen, egy másik, élő, létező és organikus személlyel természetesen sokkal élvezetesebb a játék. De hát, a kedves modderek mindig javítják valamiben az adott, és az épp szóban forgó játék hangulatát.

Egy asztali játék is lehet rettenetesen rossz, ha a mesélő, vagy a többi játékos elrontja a hangulatát. Természetesen, egy asztali játék is lehet mulatságos, mint egy MMORPG amiben például épp társalogsz valakivel. Minden lehet jó vagy rossz, de mind ez csupán az adott személy mentális teljesítményén múlik. És nem az hogy az MMORPG vagy a WoW hűű de rossz. Ugyan úgy lehet egy asztali játék is unalmas, rossz és stb. stb.

Visszairányulva kicsit a hozzászólások tartalmi minőségéhez. Volt egy nem nevezem nevén hozzászóló, aki egy előtte reagálónak az irományában a tartalmi kifejtést szellemileg kevés volt, hogy értelmezze. És mivel tudatában volt neki hogy túlságosan evolúciós zsákutca felfogni azt, amit ama ember intéz felé, így kezdeményezvén annak helyes írási minőségét becsmérelni kezdte. Ez hozzá teszem, egy mérhetetlenül, szánalmas, undorító és visszataszító gesztus. Ezért kiemelem. Érthető jobbágyi nyelvre. HA HÜLYE VAGY HOGY FELFOGD MIT NYÖKÖGNEK AKKOR KUSSOLJ!!! NE ÉGESD MAGAD!!

És a „függőségre” rátérve. Az hogy ki mennyire veti bele magát az XP áradatba, és mennyire züllik el egy PC-n kiadott játék szoftver gyűrűsének a saját maga, és csakis a saját maga dolga, és gondja. Hogy ki mennyire megy tönkre testileg és lelkileg, az nem a Computer hibája. Lehet sokan nem jutottak el addig a szintig, de elmondom. A gép nem tudja, hogy neked fáj, neked rossz vagy, hogy neked káros. A gép minden tőle telhető dolgot megtesz, hogy kielégítsen téged, mivel őt erre teremtették, szint úgy emberek. Így a Computer fizikailag képtelen ezen technikai szinten megmondani neked hogy „feküdj le kisfiam mert kiesik a szemed”. Ergo ebből lejön, hogy a Computer magában és a játék szoftver magában nem vonható felelősségre, és nem becsmérelhető ezen okokból kifolyólag.

Én régi szerepjátékos vagyok, képes vagyok bárhol és bármikor akármilyen lényt maximális beleéléssel eljátszani. Nőt, férfit egyaránt. Legyen az virtuális, vagy live. És mindkét oldalról mindennek megvan az előnye és a hátránya. Az asztali játékoknál az előny hogy a fantáziádra vagy utalva, ergo ott a tényleges szabadság meglehetne, de nincs meg és nem lesz, addig, amíg a KM-nek hívott személy mesél neked. A virtuális azon indokból kifolyólag jobb, mint az asztali hogy mutatja és hallatja azt, amit asztalnál ülve nem tudnál, csak fantáziáddal elképzelni. Ez olyan embereknek, akik nehezen képzelnek el valamit könnyebb. De! És itt is a de, azért rosszabb, mert tényleges korlátok vannak, amit a tervezők a lehető legnagyobb mértékben próbáltak tágítani. De! A szabályok és a határok ugyan úgy adottak, csak a játékosokon függ az egész.

Ennyi, köszönöm.

<small>Iróni-A-Méter: 1/5</small>

ariam

ariam

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 32 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.04.06, 11:02

Jaj, de jó, hogy az írás után elolvastam a hozzászólásokat is! Már komolyan kezdtem elbizonytalanodni a felfogóképességemben, de látom, mások sem értették kristálytisztán.

Iszonyú modoros! Olvashatatlanul keresett és rémesen kaotikus. Érzelmeket akartál közvetíteni? Miért gondolják egyesek, hogy az érzelemről csak kusza, értelmetlen és dagályos mondatokban lehet írni? Ráadásul a gondolat, amely elvileg a cikk cikornyás mondatai mögött megbújik, annyira nélkülözi az eredetiséget, mint egy mosóporreklám. Nem elemzem, mert ennél mélyebben belemenni nincs értelme. Bocs!

LilaKarom

LilaKarom

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 15 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.04.05, 14:17

A cikk a szívemből beszélt, teljesen egyetértek.

<small>Iróni-A-Méter: 1/5</small>

Dyin

Dyin

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 8 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.01.23, 17:28

"A szerepjáték lényege, és ezt az összes valamirevaló rendszer alapkönyvében megtalálni, az, hogy jól szórakozzanak azok, akik részt vesznek a játékban."

Hehe na ennél nagyobb szarságot rég hallottam. Szerepjáték lényege hogy jól érezd magad? A szabadidődben amit csinálsz, bármit, minek nem az a lényege, hogy jólérezd magad? Ez egy kinda gyerekes hozzászólás volt. Igen és abban is igazad van, hogy a dnd-nek pl azért a legjobb a rendszere, mert ezt a szarságot megemlítik az elején. WTF. xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

10 éves hozzászólások hanyagoljanak.

LordAo

LordAo

  Manga-fighter

 • Fórumita
 • 246 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.12.11, 08:33

Öhm... Én is aktívan WoW-ozok, de brutálisan nem értek egyet. A szerepjátéknak csak másodlagos célja a totális szabadság, és fantázia szárnyalása. A szerepjáték lényege, és ezt az összes valamirevaló rendszer alapkönyvében megtalálni, az, hogy jól szórakozzanak azok, akik részt vesznek a játékban. Ettől független én is hidegrázást kapok, mikor pl a Diablo-t RPGnek titulálják csak mert vannak benne számok, Erő meg hasonló dolgok, és fejlődik a figurád... Egyébként a Two Worlds-öt nem értem miért nem említette meg senki... Ott az egész világ él és mozog nélküled is. Pedig offline game.
Viszont az írás kb egy rakás... Nem akarok senkit megsérteni, de típikusan kb annak a példája, mikor valamiről kéne írni 5 oldalt, de csak 4 sort sikerül, nosza töltsük ki az egészet. Egyáltalán minek kever ilyet bele, hogy Krán, meg Toron, amiről fogalma nem lesz annak, aki nem játszik konkrétan a mágussal. És ugyanazt mondja el kb 5x, ráadásul igazából nem mond végülis semmi konkrétat azon kívül, hogy szar az mmorpg-k (valahol igaza van), az asztali meg dejó.

gorduin19

gorduin19

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 467 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.08.05, 11:49

nekem tetszett az írás, bárki mondjon bármit, több igazság volt benne, mint hazugság. Engem is kiráz a hideg Wow-tól, elég csak azon barátaimra gondolni, akiket hosszú hónapokig látni se lehetett az utcán, a mobylt nem vették fel, és ha benéztél hozzá akkor holt szutykosan, borotválatlanul, lesoványodva nyitott ajtót, siettetve, mert éppen elkezdett bosst ölni. És ezt nem kitaláltam, hanem megtörtént. Persze ez csak őt minősíti, de szerintem mindenkinek megárt ha nagy mennyiségben neki áll potizni:D

Randal

Randal

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 219 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.07.19, 22:56

Az illető aki a cikket írta valószínűleg az MMORPG-ről akart kicsit fröcsögni egy kicsit. RPG teréről pedig előhúzta az oly "sikeres" OBliviont. Nos, erről inkább ne meséljünk. Picikét járatosabb egyének kapásból több és jobb rpg-ket tudnának felsorolni mint az Oblivion.
Kezdésnek pár az izometrikus nézetekből: Planescape - Torment (hamár inkább szerepjáték mint hent), Fallout 1-2, Baldur's Gate, Arcanum stb. stb.
TP RPG: Gothic 1-2, Morrowind (igen, inkább mint az Oblivion), Anachronox
FP RPG: Wizardry 8, Morrowind

Ezek csak azok amik kapásból eszembe jutottak és játszottam is velük.

MMORPG-ről nem tudok nyilatkozni, de egyébként is, az esszé az szánalmas.
Ilyet talán én is össze tudnék verejtékezni, de nem égetném magam.

Gil_Yepes

Gil_Yepes

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 39 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.07.16, 23:44

Üdv, Hölgyek és urak,
Eddig csak jókat vigyorogva olvasgattam a hozzászólásokat, mókás volt az egész felhajtás, de ha a link valóban az igazi értékelésra mutat, akkor nem tudom mit csináljak... Az egész írásmű szánalmas, érdektelen, és erőltetett stílusú, nem mellesleg pedig tele van zsúfolva, fogalmazási, stilisztikai, mondatszerkesztési hibákkal, ha erre 5-öst lehetett kapni az ELTE-n (mindegy mennyire alibi a kurzus), akkor a következő nemzeti ünnepen, inkább az egyetemet kellene felprédálni a TV székház helyett...
Félelmetes a szellemi nyomor ilyen megnyilvánulása, bocs mindenkitől, de
FEL VAGYOK HÁBORODVA
Üdv a szellemileg épen maradottaknak,
Gil

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.07.15, 15:24

Szvsz az nem a hivatalos értékelés, max a levlistán egymás közötti. Ha netán, véletlenül mégis a hivatalos lenne, akkor viszont már tudom, hogy hová tűnt a bezárt lipótrol a sok, érdekes arc. :punny:

Kerecsen

Kerecsen

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 475 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.07.15, 13:06

Aloha: Na, innentől kezdve súlyos a dolog... vakok között a félszemű az úr? De könyörgöm! Ennek szeme se vót!!!

Aloha

Aloha

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 16 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.07.15, 12:25

Jól sejtem, hogy megtaláltam az esszé hivatalos értékelését?
https://listbox.elte.hu/pipermail/elterpg/2...une/000124.html

Messze veri a többi, a kurzusra beadott khm... "izét".

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.07.15, 10:43

Nem tudok leszakadni, erről a csodás topicról.

"A WoW nem tudom, hogy csakaz én gépemen hibás e, de nálam: 1.)nem lövöldözös, 2.) nme első személy nézetű."

Eltekintve attól, hogy olvashatatlan amit írt:
2, de első személyű nézet is van benne, ha nálad nincs akkor hibás a géped.
1, méghogy nem lövöldözős, mond ezt egy Warlock-nak, vagy Mage-nek, esetleg Huntard-nak! :punny: :punny:

Zhord

Zhord

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 10 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.07.14, 14:15

Tényleg van. Ettől még a WoW nem tartalmaz FPS elemeket. Létezik benne az a kameraállás opció, amit a lőtéri kutya is csak szökő évente használ.

Jester

Jester

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1380 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.07.14, 13:11

WhiteTiger52: Én Őszínte leszek veled, a hozzászólásod egy negydéig sem bírtam eljutni, ezért nem is reagálok rá, csupán javasolnék valamit. Ms Word! Ez a varázsszó. Legalábbis számodra ez lehet a megmentő. Írd meg ott a hsz.-t és legalább a helysírás ellenörzőt küld át rajta egyszer, bitte.

A WoW-ban pedig van first person nézet, el kell, hogy keserítselek.

_Thauglimorgorius (NPC/NJK)

_Thauglimorgorius (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.07.12, 16:15

Ahoj!

Végigrágtam magam ezen a kommenthalmazon... Egy ember miatt a kurzust semmiképp ne szóljuk le... Sztem igenis tartalmas előadások voltak (bár kettőt z.h.-ra készülés miatt kihagytam). Mindazonáltal nincs az az ég, hogy a saját irományom közöljem... lentebb már megfogalmazták a határidő lejárta előtti nap éjjel (atyavilág micsoda szerkezet...) problémakörét :ize:

Amúgy a kurzust személy szerint (TTK matek BSc, tanári szakirány) ajánlom.
++egyik előző hozzászóló említett valami olyat hogy kevesen vagyunk rajt... előjelentkezésen a 40 (vagy 50?) (később megemelt) létszámkorlátra 160an voltunk... bocs hogy nem ástam elő idézni, érthető okokból...

tisztelettel:
Thaug amúgy Písz evribádi

_WhiteTiger52 (NPC/NJK)

_WhiteTiger52 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.07.11, 16:42

WoW, tartalmaz 1) FPS, 2) stratégiai, 3) online (teamjáték) elemeket (elnézését valszeg még sok mást is, de kevés a karakter...) lényeg 4) tartalmazhat rpg sajátoságokat is.

Kedves Feantur: egy informatika alapismeretek tanóra: az FPS rövidítés a FIRST PERSON SHOOTER azaz magyaraül, az első személyű nézettel rendelkező (mintha az ő szemével látnád) lövöldözös játék. A WoW nem tudom, hogy csakaz én gépemen hibás e, de nálam: 1.)nem lövöldözös, 2.) nme első személy nézetű.
Ha már úgyis lehülyéznek, hogy hülye szerepjátékosok, már azzá válsz? mert én kiszoktam kérni magamnak...

Nah nézük tovább. Öszinte leszek a mű felénél feladtam az elolvasást, és rátértema hozzászolásokra, így a művet kihagyom a buliból, és csak a hozászolásokra reagálok.

A szerepjáték anno, ha jól emlékszem, akkor magyarországon egy fénymásolt kézzel írott D&Dvel indult el. k***a sokat játszottunk azóta is. De az ember öregszik, bizonyos dolgok megváltoznak: például lakhelyek, munkahelyek, iskolák. És mivel vidéken lakok, és a szétszorodott társasággal ugye nehéz játsdzani, hacsak nem telefonon megmaradt nekünk a net.

És félreértések az MMORPG-kről (föleg a wowról, én igazábol csak az ismerem) Egy 10, 25, 40 fős raidban, leölni az ellent, k***anehéz, általában elsőre nem is sikerül, és k***a nagy odafigyelés kell, és kb akkora tudás, a különböző kaszokról, amekkora ahhoz kell, hogy megszervez egy kalandot, ha tudod mit tudnak a játékosaid. Ez is szervezés az is. Csak más.

Míg az azstali szerepjátékokban a kaland az első szinttel indul, a wowban, a max szinten, a többi csak azért van, hogy a meganyio varázslat, éssatöbi képességet megtanuld használni.

És tény hogy k***a sokat ekell nem szerepjátszással foglalkozni, de ez az arány, a nem függő, általános munkával rendelkező embereknél 60-40% a játék, és nem a farm javára.

Az aránypok viszont eltolodnak a kínai farmerekkel, és a 9-14 éves ugynevezett AKF azaz anyuci kicsi fia játékossakal, akik tényleg csak az ölésre mennek, de alapjában véve a wow se arrol szól.

De gondolj bele mit csinálsz mondjuk általában egy szerepjáték során: gondolokozol, ölsz, mozogsz.

Akkor mi a szarért szolod le az MMORPGket, amik léynegében ugyanezt hozzák, csak az arány más. Mert a gép nem fog megjutalmazni XPvel, mert te okosan kitaláltad, hogy az ellenfél egy jégvarázsló és senki másnak nem tünt fel, mert a gép nem fogja tudni, így az egyensúlyért változnak az arányok.

És Ha veszük a Blizzard két fő alkotását, a Diablót, és a WoWot, hatalmas különbségeket fogsz találni

A diabló egy egyszerű lienális történettel rendelkező RPG, ahol ténylegesen a k***asokzombitmegölökésszintetlépek folyik, míg a WoWban azért kicsit más a helyzet, mert általában minimum 5 ember dolgozik a közös fejlődésért, vagy a küldik során, a heylszín megkeresése, és ott kitalalni mit is kéne csinálni, mégha netes segítséggel se könnyű.

És hidd el, a magyar wowosok nagy töbsége nem más mint veterán szerepjátékos akiegyebek miatt csapat nélkül maradt.

Többek közöt én is iylen vagyok, bár évközben sikerült egy kisseb társaságot összeszuedni, de mindenki kezdő, és én is kiestem a ritmusbol.

És tényleg jobb leülni 5-6 embernek és szerepjátékozni, mint egyedül MMORPGzni, de pl én nem bírok annélkül meglenni, hogy valamiylen formnában, a havi játékadagomat le ne tudjam. Ez régebben, amikor még egybe volt a csapat megoldható volt jép néklkül is ma már nem, és em vagyok egyedül ezzel.

És nicns oylan szvsz hogy wowfüggő, mert lkedvesem szerint az vagyok, de tudja, hogy ha megyek szerepjátékozmni, akkor egy ideig nemn is játszok, mert annyival több a normál szerepjáték nyújtotta élvezet.

Tényleg enm összekeverhető, de még össze se hasonlítható a kettő. k***a nagy szerepjátékos multal rendelkezem, és amikor lehetett sima wow eléőrendelő voltam, mindkét oldalról hatalams tapaszutalatokkal rendelkezem.

HJiába áltok ki az egyik másik melet ez oylan, mintha meg akarnád magyarázni, hogy a körte jobb mint az alma, feltéve hogy mind a ketöt a szilva izéhez akarjuk hasonlatosabbá tenni.

mert itt ez folyik emberek, elfek, törpök és még kitudja milyen fajú értelmes élőlények. (értelmes és nem troll khmm:) )

Tát mielött elkezdenétek az egyik oldalt szidni gondolkozatok el rajta h mit akartok mivel összehasonlítani.

Egy trabantot nem nehéz egy ferrarival mert ugye mind a kettő autó.

De az asztali szerepjáték és a MMORPG teljesen más dolgok, hiszen csak az egyik szerepjáték, a másiknak csak a nevben szerepel.

ENNYI!

ui: Szia páfrányom, ugye emlékszel rám?

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.07.11, 15:08

Alyr Arkhon: Egyetértünk, bocs ha nem volt világos.

Alyr_Arkhon

Alyr_Arkhon

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2004 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.07.11, 15:06

Sonko: ja, elsősorban IK-sok és természettudósok számára, ha ez még az a kurzus, ahol nekem is volt szerencsém előadni, meg korábban beleszólni a tematikába. Amúgy pedig nyilvánvalóan műveltségi alibikurzusról van szó, amivel semmi gond nincs - azzal már jóval inkább, hogy valaki, miután ennek megfelelően minősíthetlen teljesítménnyel is abszolválja az órát, azt hiszi, hogy tákolmánya ér valamit, és csakis hülye lehet az, aki szerint nem. Amúgy meg persze, fel lehetne emlegetni a bölcsész szteretípiákat, meg az informatikusokat, a jogászokat is, sőt, akár a cigány/zsidó/kínaiakat is, csak attól még nem jutnánk előrébb. Dyin teljesítménye amúgy is túllép a kliséken. :ize:


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]