Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

10 kicsi indian - fantasy modul (bgege )


 • Válasz írásához lépj be
29 hozzászólás érkezett eddig

Odusz

Odusz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 203 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.16, 00:17

Jaja. De azért kell egy kis "birkavesével földrengés megelőzés" feeling. Nehogy már alkohollal fertőtlenítsenek "ösztönösen" a még fel nem fedezett kórokozók miatt még "gyógyításkasztolás" előtt és Fredy és Béni stílusú fából ácsolt bevásárlókocsikkal közlekedjenek az első "kőkorszaki" szupermarketben, (minként azt egy dakadensebb Xéna részben nézte a Picihugom, meg én véletlenül, mert a nappaliban volt tennivalóm, ahol Tvzett a kiscsaj, amíg ment az a Xar) mert beszarok és ki kell h. töröljem az ágyékkötömből elővakart seggem Creptoval, mert az lágy és puha, miközben a kétkezes barbár csatabárdot odaadom a szamélyi titkáromnak, .h tartsa, amíg dolgom van...

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.10, 11:47

Valóban ott van, elkerülte a figyelmem. :gyagya: Minden esetre inkonzisztens az információ, én 6-7 évesnek mesélném a lányt.

A mágikus jóléti társadalom, meg a gyógyítás ára eléggé egyéni világfelfogás kérdése. Én a magam részéről nem szeretem a sárban fetrengős fantasyt (ld. "Hozzátok a halottakaat"), de nem is azt mondom hogy minden faluban mágikus szivattyú vigyen folyóvizet a házakba...

Csak mondjuk nem rohad mindenkinek a foga, mert a pap meggyógyítja. Meg mondjuk rendszeresen fürödnek az emberek, ki-ki tehetsége szerint patakban vagy lavórban...

Odusz

Odusz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 203 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.07, 13:47

Leírásnál keresd amit!
ha már máshoz ennyit konyít...

Odusz

Odusz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 203 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.07, 13:46

:)

"Cassiope
Tizenkét éves kislány, Marcus szeme fénye." Eldugott helyen! Nem is tudom hol lehet rátalálni! :) Az első mondat!!!
Ja-ja jogos. Az is olyan leht, .h "hová születsz". A Kínai császárok (már ha nem mérgezték meg őket) is eléltek 90-100 éves korukig, meg egypár jó körülményke közt élő. De egy AD&D gyógyítás sem olcsó, nem? Pl. inkább meghal az amúgy is rozzant nagymami, mint még 5 évet köhögjön, mint sem hogya fél vagyon! rámenjen amiért életében dolgozott az unokáinak, nem? (Lsd. Sánta Ferenc: Sokan voltunk) című novelláját.
Gondolom én. Különben mágikus jólléti társadalom lenne. Bár lehet h. van is, én az AD&D -ben nem vagyok annyira benne.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.06, 16:16

Nem tudom hol volt írva hogy 12 éves. Tény hogy a leírás alapján olyan 6-7 évesnek saccoltam a csajt.

Ami a középkori viszonyokat illeti, a gyógyító mágia jelenléte miatt a tipikus DnD világokban valószínűnek tartom, hogy az átlagéletkor inkább a XIX. századi viszonyoknak megfelelő.
A nagy városokban, urbanizált birodalmak esetében pedig nem a középkort, hanem az ókor legfényesebb pillanatait kell kiindulási alapnak tekinteni.

Odusz

Odusz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 203 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.03, 23:45

Egyre jobbra kerekedik
ez a kicsi sztori
lemesélem bizony isten,
ha lesz rpg- ovi.

Mérnök urak, közgazdászok,
játékosok lesztek,
itthagyjuk a valóságot,
van már sztori, nesztek!

Odusz

Odusz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 203 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.03, 23:41

Az ám! A tizenkétéves kislány annyira már nem is volt kislány akkoriban (ha a földi viszonyokból indulunk ki). Már javában dolgozhatott is akár, aztán két év múlva már, férj, gyerek, unoka, pestis, és legjobb esetben 45 évesen még él a "nagymami"...
Bár Cassiope lehet egészen más, teljesen jogos. No meg a fantasy világ eleve más mint a valóság. (Azért is bohóckodok itt éjjel egykor az rpg.hu-n mert nincs túl nagy kedvem a valósághoz. Ha lenne akkor index.hu-t olvasnék meg hiradót néznék! ;) ) DE a középkori viszonyokból szokás kiindulni...
Javaslat: Cassiope legyen mondjuk 8-9 éves; akkor lehet kicsit furcsa viselkedésű, első ránézésre kicsit visszamaradt- előreszaladt- ekcsúszott gyerek és akkor a szájábaadhatóak ezek a mondatok (és nem más! :) ) vagy akár 16 éves első ránézésre fogyatékos... pedig nem az csak másként lát mindent!
Mit szóltok?

Roan

Roan

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 7 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.03, 14:53

Részletesebben elolvasva feltűnt, hogy Cassiope nem annyira kislány, hanem 12 éves, a viselkedése alapján nekem nem ez jött le. A "miért?, mi az?" típusú kérdések inkább kisebb (kb. 6 év körüli) gyerekekre jellemzők, nem tudom, hogy ez tudatosan lett-e így kitalálva? Így mindenestre még izgalmasabb személyiség lett.

Odusz

Odusz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 203 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.02, 23:47

Jó sztorihoz jókat szóltál,
eme vers egy emlék oltár,
köszi mindenkinek mindent,
bgege, Lepus írjál még fent!

Roan

Roan

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 7 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.02, 14:44

Üdv!

A lenti kiegészítésekkel logikusnak és jól játszhatónak tűnik a modul, amellett, hogy hangulata is van. Sajnos sok PC (legalábbis az enyémek) kissé paranoid, így már látom előre, amikor majd esténként le sem hunyják a szemüket, és árgus tekintetekkel figyelik a gyilkost... Szerencsére az álomvarázslatok/mérgek rájuk is hathatnak:)

Grat, szép munka.

R

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.01, 23:08

Hm... Pár gondolat.

* Valószínűbbnek tartom, hogy az orgyilkos épp annyi pénzt kapott, amennyit egy tapasztalatlan paladin és egy papnövendék kislány indokolna.

Tudniillik ha én lennék orgyilkos, és "váratlan komplikációk" emlegetése után letesznek az asztalra annyi pénzt, amennyi láttán egy főnemes is csuklani kezdene, akkor tuti elkezdek kérdezősködni, vagy egyszerűen közlöm hogy sok sikert a megfelelő orgyilkos megtalálásához, mert nem én vagyok az.

* Detect / Prot from evil / good / akármi... Mi mindig úgy játszottuk, hogy külső síkokról jött és mágikus lényeken kívül csak 10. szint felett hat.

Mert hülyén nézne ki hogy minden falusi uzsoráson bejelez a detect evil, vagy a helyi csirketolvaj-maffia feje nem tud bemenni a templomba. XD

* Gonosz játékos karakterek... Klasszikus "jó" partiba nem megy. Mesélőként egyszerűen nem engedném elindítani a karaktert. Anno én kb. 5 éven át játszottam egy Lawful Neutral (tehát NEM gonosz) karaktert, alaposan kijátszva a Lawfult. Pillanatok alatt a csapat leggyűlöltebb tagja lett, mert a hazája volt neki az első, minden más csak második...

* Cassiope célja szerintem logikusan az kell legyen, hogy elhozza az ereklyét, mert kell neki. Minden más - halálok, gonosz papok, kavarás - édesmindegy, ha isteni fejjel gondolkodunk...

* Az előbbi módosításból kimaradt, szerintem nyugodtan ott lehet tényeg a katonai őrposzt a hegygerincen, elvégre ez két ország határa, logikus hogy vannak őrposztok.

bgege

bgege

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 11 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.01, 17:42

Huh, hazaértem, 4 napnyi angyal mesélés után:)
Reagálok sorra a kommentekre, ha valami kimaradt bocsi, és köszi szépen a sok megjegyzést, ötletet

Odüsz: gonosz főpap is csak sejti ki Cassiopé, viszont még a sejtését sem reklámozza. Joseph meg a "jó orgyilkos nem tud TÚL sokat" csak a várható ellenállásra kérdezett rá, neki annyit mondtak, hogy egy nem túl tapasztalt paladin kíséretében levő kislányt kell elinimálni, akitől némi "váratlan komplikációkra" számíthat, aztán mondtak egy akkora összeget, hogy nem kérdezett rá a lehetséges bonyodalmakra. Világos volt, hogy egy átlagos gyerek ellen nem hívnak felsőligás orgyilkost, és az is, hogy ha túl sokat tud meg, akkor ő lesz a következő célpont a meló elvégzése után :para:

Cassiope amugy a kalandba a "mesélő perverzkedik" jeligével került be, hogy én is tudjak valamit amit a játékosoknak esélyük sincs megtudni. Az ilyen easter eggek engem fel szoktak vidítani mesélés közben. Gondolom mindenki szokott hasonlókat csinálni

Az első pár halálnak van értelmes oka, a játékosoknak sokára esik le hogy nem szerelmi drámába hanem rituális mágiába csöppentek :) illetve a rutinosak nagyon hamar gyanakodnak, én ezt kezdőknek meséltem, második kalandnak.

-Cassiope gyanúba keverése remek ötlet! csak joseph tud róla amúgy, williamék iszonyúan kis halak hozzá. Az hogy pont az ő kis magánakciójukba keveredett bele, az "véletlen" (véletlenek és Cassiopé, de ez megint külön történet...)

-Gonosz játékosok, emberáldozó papok.. hát az egy másik mese lenne.. gonosz csapatnak elvből nem mesélek fantasyt, gonosz karakterek permanensen szívnak nálam. Egy gonosz félszerzet tolvaj ugyan becsúszott, sunnyogott a susnyásban rendesen amikor rájött, hogy szívás van a "Protection from evil - 2 miles" spell határán... de hátba bírta a korlát leomlása után szúrni Williamet.

-Titkok istenét egyértelműen Goldenlanetől nyúltam, ajánlom mindenki figyelmébe az Isteni Balhé című alapművet. Tehát a világban mindenki ismeri az istennő nevét és feladat körét. A művelt fők talán egy hozzá intézett gyors fohászt is elmormolnak amikor épp készülnek magukat bevetni egy könyvtár mélyére kutatómunka közben, Van egy-egy oltára a legfontosabb városokban, templomairól, papjairól csak a legbölcsebbek hallottak elsuttogott pletykákat. Tehát a létezése "common knowledge", de az átlagember ha megfeszülne se tudná a legközelebbi papját megnevezni. Az Isteni Balhéban ugyan Thani nem avatárja Mystnek, de majdnem, ha objektíve megnézed miket él túl, akkor ez csak úgy lehetséges, ha valaki nagyon erős, nagyon, nagyon vigyáz rá.. és jé, mindig pont az lesz a véletlenszerű szerencsétlenkedésének a végereménye, hogy az istennője jól jár. Cassiopé is ilyen hatásra játszik, félmondatok, véletlenek, balesetek kísérik, ezekkel irányít, nagyon utálja ha ki kell jelentenie, hogy valami márpedig így lesz.
-A logikai hibáról: valóban van egy kis csúsztatás. Az hogy Cassiopé itt mennyire erős, az a mesélőre van bízva. Akiket kedvelt azok túlélték, de itt még messze nem mindenható. Nagyon jó tippje van arra, hogy mi fog történi, de csak ötletei arra, hogyan változtassa meg. Emberi aggyal tervez és próbál ki új lehetőségeket. Most éppen csak pár ártatlan ember halála árán tudta a völgy gonosz kezekbe esését megakadályozni, ez a hibaszázaléka később csökkenni fog. De mindenki, aki igazán fontos volt számára (Marcus és a legszimpatikusabb PC) túlélte az ügyet karcolásokkal. Mivel a Titkok istennőjének avatárja/kiválasztottja, ráadásul még messze van teljes erejétől, kénytelen háttérből irányítani. Itt valóban van egy kis logikai baki amúgy, kétségtelenül tudna jobb utat kitalálni, de akkor nem lenne kaland. És ne feledd, hogy a fejtegetés elméleti, a játékosok nem tudhatják meg, hogy ki Cassiope, (senki nem tudja pontosan, Marcus se). "Kedves kislány, volt két gyanús beszólása, lehet hogy valami jósfajból származó félvér" lesz a benyomás a kaland végén róla, és ez így van jól.
Cassiope amúgy tényleg visszatérő motívum, van pár kedvenc NPCm, akiket időnként bemesélek. Ez volt amúgy ahol megszületett, aztán volt John Constantine pártfogása alatt élő tindédzser (aki tealevélből jósolt bakfisoknak vásárokon fillérekért "kékszemű, gazdag férfit látok" stílusban, kivéve amikor jó/rossz napja volt, és akkor megmondta, hogy mi a legvalószínübb valódi jövő :aaaaa: Persze a játékosok ott is csak szőrmentén találkoztak vele.

bgege

bgege

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 11 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.01, 17:41

Cthulhu:
- a Joseph a partit megvesztegeti nagyon nagy ötlet :para: amikor legközelebb lemesélem a kalandot, akkor feltétlen berakom.
-Cassiope és Marcus garantált túlélése a játékosoknak nagyon nem jön át. Ezt csak a mesélő tudja, számára extra móka. Nálam egyik alkalommal se kellet még egy dobást sem eltorzítani ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen, egyszer sem kerültek komoly veszélybe, hogy "csalni" kellett volna
-Adely megölése: Ennek rendes oka van. Elérkezik az a pont amikor William vállat von és tudja hogy ő már nyert. (ne felejtsük el, ő azt hiszi, hogy még egy teljes napig magas szintű lesz). Innentől nem érdekli semmi és senki, úgy dönt hogy bedarál mindenkit. Ha Cassiope nem súgja oda mindenkinek öt percel korábban hogy le kéne maradni, akkor mindenkinek sanyi lenne, ez lehet hogy nem jött át rendesen. Illetve William saját magának akarja a völgyet, nem kíván osztozkodni. Senkivel. Ha bárkit megnyugtat, a másik két pap is összefogott ellene, hogy a varázs lejárta utáni éjszakán elteszik láb alól :) Ezt szintén le kellett volna írni, már csak háttérinformációnak is.
-Rendszerfüggetlenségről: azért lett eredetileg high fantasy, mert a jók igazán jók, a gonoszok igazán (és önpusztító módon) gonoszok, és a kis kék emberkék az Alpha Centauriról pedig igazán kis kék emberkék. Mindenki oda meséli el ahova szeretné, ez végülis inkább egy ötlet és NPC halmaz, mint kalandmodul, szabadon felhasználható, bár újrapublikálás előtt azért engedélyemet nyugodtan kérjétek ki :aaaaa:
Eddig kétszer meséltem le, egyszer AD&Dben, egyszer pedig Codex rendszerű fantasyben, de a jegyzeteket az első alkalommal készítettem hozzá, hogy megmutathassam egy kezdő játékosnak, hogy "this is what you just played through"

Lepus:
Nagyon jó! a végére már kifogytam az ötletekből, ez egy zseniális befejezés! Ha valaha még lemesélésre kerül a kaland, akkor feltétlen beillesztem annak amit itt írtál egy jelentős részhalmazát. Ha lemeséled valakinek akkor kérlek tudasd, hogy sikerült, milyen jó ötletei voltak a PCknek!

Sigmund: persze. én az NPC-based storytellinget támogatom, a kalandmodul menete leginkább a megtörtént események leírása, úgy viszed végig ahogy akarod, illetve ahogy a játékosok tudják

pepe: százezer százalék hogy nem. teljesen saját szülemény, először itt lett publikálva

auer: nekem nem volt gondom az NPCk mozgatásával, főleg hogy előre megvolt mindenkinek a motivációja és személyisége, és a játékosok sem akartak nagyon "szólózni", elindulni véletlen irányba. Persze nagyobb tábortűzkörüli megbeszéléseknél mondani kell, hogy épp ki beszél, és vigyázni, hogy ne csak az NPCék beszélgessenek egymással, de kellemesen lepcses PCk mellett ez nem gond.

Xik_uz

Xik_uz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 217 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.09.01, 17:31

Klassznak tűnik,amúgy is nyilván rugalmasan kell kezelni az ilyen típusú kalandokat. A KM-nek azért nagyon felkészültnek kell lennie az NJK-k és történések terén,hogy ne böngéssze a jegyzeteit a játékosok minden egyes megmozdulása után. Még ilyet,ezt már érdemes olvasni az RPG.hu-n!

Cassiopé úgy tűnik nagyon a szívedhez nőtt. Olyan, mint Damien inverze.:para:

_Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2008.08.31, 06:36

Nem rossz... Először nem tetszett, aztán elolvastam újra, kicsit átjátszottam a fejemben és nem rossz. Egyszerű és izgalmas történet. Kiváló játékosok összemesélésére.
Le fogom mesélni lebutítva. Cassiope tényleg egy nemes fattya lesz nálam. Köszönöm, hogy megosztottad velünk.

Odusz

Odusz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 203 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.08.30, 22:54

Remek történet volt,
gratulálok testvér!
Bizony mondom Néktek,
tíz csillagot is ér!

:para:

Odusz

Odusz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 203 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.08.29, 22:31

jav!
"+ Cassiopét (és Markus-t) én úgy -de úgy gyanúba keverném a játékosok előtt mind Joseph;mind a gonosz papok részéről, közreműködésével, hogy ihaj! Végül is a nem ő lenne a "szálka a szemükben, a "bors az orruk alatt", a "főcélpont" stb. ha a gonoszok szempontjából képzelem el a szitut? A gonosz papoknak főleg Cassiope tud keresztbe tenni (még le is buktatja magát a kis buta! :) ) Josphnél meg ugye feladat...
A játékosnál meg a cselekvés joga! A játékos kezében a kétkezes csatabárd és a játékos és a csatabárd egyhelyben van; a mesélő dolga a világot forgatni és a csatabárd alá elég monstá'-t és NPC-t "belökdösni". Ez sarkos volt és a williamblakees világképet elismerem most találtam ki (de nyílván William Blake nyomán!) Jó éjt!

Odusz

Odusz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 203 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.08.29, 22:25

Nagyon jó! Nagyon tetszik!

Megj.: apró bukfenc szvsz.: honnan tudja Joseph hogy "paladin ellen megy?!" A gonosz főpap víziójából? De a vízió arra már nem terjed ki mit is tud Cassipoe, illetve mi is várható? Akkor a gonosz főpap alábecsülte a helyzetet gondolom én. (Komolyan mondom már sajnálom Josephet! :) Tulajdonképpen egy végrehajthatatlan feladata van! :D Ha már paladin ellen megy és egy avatar ellen és a főpapnak akinek volt a viziója fontos a kérdés miért nem szerelkezett fel jobban; kapott még komolyabb támogatást?)

Stílusos húzás Ben feláldozása. De nem feltétlenül indokolt szerintem se. Csak akkor kéne ha William a lebukás közelébe kerül és nem tudja továbbterelni a gyanút másra, mintegy utolsó lehetőségként kéne bevetni az opciót. (Bármilyen "gonosz" is vagyok a saját tanítványom feláldozása ha nem feltétlenül szükséges, vagy nem "egy mester- egy tanítvány rendszer van :)" akkor nem csak gonoszság, hanem hülyeség is! Gondolom nem szeret senki "potyára dolgozni")

Szvsz. a napi hentelést a paranoia fellegvárává lehetne virágoztatni, ezáltal hűen visszaadva a 10 kicsi indián story-t. Legyen némi rituális jellege, vagy legyen valami "GEBASZ", legyen érezhető, h. "minden nap egy ember!"

+ Cassiopét (és Markus-t) én úgy de úgy gyanúba keverném a játékosok előtt mind Joseph;mind a gonosz papok szempontjából, hogy ihaj! Végül is a nem ő lenne a "szálka a szemükben, a "bors az orruk alatt", a "főcélpont" stb. ha a gonoszok szempontjából képzelem el?

+mi van ha gonosz a csapat? :D (Főleg ha van köztük is emberáldozó pap, akinek közleg a "szent óra"? :D Egymás elől "eláldozni" az embereket meg nem vezet jó vérre, senki sem örül a "konkurenciának"! :)

+ lehet, h. csak nagyon nehezen (játékosi brilirozás árán) engedném leleplezni a játékosok előtt h. létezik "Titkok Istene" egyszerűen azért titkos! :) Aki rájön persze kapjon nagy jutalmat! Folytatása a történetnek: vagy egy tápos főgonosz alakul ki Williamből aki megpróbálja a "tanúkat" eltüntetni/ tüntettetni utólag; vagy Cassiope-ből egy eléggé furcsa NPC;esetleg mindkettő (ha menekülnek).

Kérdésem: (illetve szvsz. bukfenc) Cassiope valahogy legyen kidolgozva és legyen "gyerekcipőben" (szó aszerint! :) mert ugye nem csak jövőt érzékel; de változtat is (titokban?) akkor miért nem tesz valamit! Főleg hogy megkedveli a hozzá kedves NPC-ket; karaktereket.

+ Mi van ha valamelyik idióta karakter "feláldoztatja" magát vagy egyéb ügyes húzásokkal "megmenedzseli" a saját halálát? Vagy ki tudja, ha a játékosok kezdők, feszültek, vagy részegek! :D vagy esetleg úgy alakítanak karaktert és a jellemjáték kényszerére kínytelenek felaprítani egymást (és valaki túlél)? :) Ugye ez a veszély mindig fenn áll a szerepjátékok során.
Sőt, itt most: előtte már kalandoztak együtt, ez csökkenti a veszélyét ennek. És itt lenne jó buli (mesélői részről :D ) egymás ellen szítani őket- alakváltóra gyanakodni, azzal, h. néha néha félre lennének hívva;magánakciók lennének; stb.

Nagyon nagy játék kerekedhet ki belőle és kiváló ötlet a történetet -Lepus által javasolt- összekötő- utazó résznek álcázása;főleg ha az koherensen kapcsolódik egy életút játék helyszínváltásába és TÉNYLEG; játékos javaslatra menne "pont arra" :D Megj. A DM v. KM, tehát mesélő dönti el, h. hol lesz az a "pont arra"

Végül: bocsi, .h szőrszállhasogattam, ezek csak meglátások, ötletek, illetve lehet, h. én nem fogtam föl pár dolgot a leírtakból és ezért tűnt számomra bukfencesnek, mindenesetre remek ötlet és jó kidolgozás, szórakoztató is volt olvasni, mindenképp 10 csillag.

Ez a Cassiope úgy tűnik egy visszatérő motívum nálad! :P

Cthulhu

Cthulhu

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 725 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.08.29, 17:05

Megjegyzes:
Hozzaszolasom elott nem olvastam meg el a tobbiek velemenyet.

Cthulhu

Cthulhu

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 725 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.08.29, 17:04

Elore is elnezest kerek az ekezetmentes betuk miatt, jelen kornyezetem nem teszi lehetove az ekezetes betuket.
Szerintem egesz jo kis mese, otletes, szellemes es alapvetoen hasznalhato. A kivitelezesen lehetett volna talan finomitani, de feltetlezem az iro inkabb a modulrol es nem a puszta szovegrol alkotott velemenyemre kivancsi. Amik szerintem picit zavaroak:
-Ha mar egy meselo idot fordit arra, hogy kidolgozza ezt a sztorit, kis raforditassal a legtobb - magiat meg ismero – low fantasyba befer a dolog, kulonoskeppen hogy alapesetben valamennyi NPC ember. Ha ehhez meg hozzavesszuk, hogy kifejezetten elonyos, ha a jatekos karakterek sem rendelkeznek szamottevo magikus kepessegekkel, akkor en sokkal inkabb mar egy low/hard fantasy vilagba tudom elkepzelni a tortenetet.
-Szerintem nem artott volna egy rendszerfuggetlen meset egy kicsit generalistabb szemlelettel megirni. Itt elsosorban arra gondolok, hogy az egyetlen viszonyitasi alapkent hasznalt rendszer az AD&D. Ez valoszinuleg csak nekem szurja a szemem, ugyhogy inkabb amolyan jotanacs lenne az esetleges jovobeni modulokra nezvest.
-Ami szamomra kifejezetten zavaro, hogy Cassiope es Marcus tulelese garantalt a meseben. En speciel meghagynam a lehetoseget az NPC-knek es/vagy a partynak (igen, akar nekik is), hogy elpusztitsak oket. Persze nyilvan nem lenne egyszeru dolog, de lehetseges lenne. Lehet, hogy megint csak en erzem igy, de nekem kicsit tul nagy kotottseg, hogy a kislany es a testore ha-torik-ha-szakad, akkor is tulelik. Es ha mar itt tartunk, ebbol a szempontbol tul izmosnak erzem a kislanyt is. Szvsz az o karaktere sokkal izgalmasabb lenne, ha o sem lenne 100%-ig biztos benne, hogy tulelik a bulit. Nekem speciel jobban tetszenek azok a fajta „jovobelatok”, akik a jovot csak valoszinu lehetosegekkent latjak. Szerintem sokat dobna a kislany karakteren, ha latna egy olyan lehetseges jovot is maga elott, ahol utitarsai bukasa miatt o is odaveszik. Vagy ha mondjuk az istenno egy probatetelnek szanna szamara ezt az utazast, es a viziok kodosek es meglehetosen szelsoseges kimenetelekkel kecsegtetnek (teljes siker vagy totalis kudarc). En meg esetleg azt is meg mernem kockaztatni, hogy Joseph a sikertelen ejszakai kiserlet utan valamifele burkolt alkut ajanl a partinak egy megfelelo pollanatban – szvsz a valodi karakterebe belefer. Akar megprobalhatna felrevezetni a jatekos karaktereket, es hatha elvegzik ok a piszkos munkat helyette – ezt inkabb tartanam valoszinunek tole, mint egy nyilt tamadast.
-A kalandvezetessel nincs gondom – az esemenyek szepen mendegelnek a maguk medreben, es alapvetoen a jatekosokon mulik, mennyire szolnak bele az esemenyek alakulasaba. Ezen a teren szerintem elegge tagak a party „tortenetformalo” lehetosegei, csakis a sajat eszjarasukon es a meselon mulik majd, mit hoznak ki a tortenetbol.
-Szamomra a leginkabb zavaro a nyolcadok nap, Adely nyilt megolese. Ben felaldozasa szerintem remek huzas, velhetoen sikerul Williamet minden gyanu alol tisztazni, nem ertem miert kell pont a celegyenesben kiboritani a bilit. Persze a megalomanias fogonosz karakter indoklaskent elfogadhato, de szerintem elcsepelt – egy igazan nagystilu gonosztevo megoli az utolso aldozatot is, szepen csondben tovabbengedi a tobbi utazot, majd a magikus volgyet feltarva, kiteljesedett hatalmanak teljeben teritene a lapjait. Eletut-jatek eseten pedig kesobb sokkal jobb visszatero elem lehet, mint mondjuk a Titkok Istennojenek Fopapnoje, aki viszont szvsz inkabb titokban tartana kozos utazasat a partyval. Elvegre a Titkok Istennojerol volna szo, es ha a meselo szeretne kesobb behozni ezt a szalat, akkor szerintem egy homalyos utalas, ami egyik iranyban sem egyertelmu, sokkal hatasosabb lenne.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]