Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Megjelent: Kard es Magia -- fantasy szerepjatek (elGabor )


 • Válasz írásához lépj be
133 hozzászólás érkezett eddig

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.11.25, 10:48

Köszönöm!

SPredator

SPredator

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 6 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.11.20, 16:14

Nagyon örülök a kalandmesterségről szóló írásodnak. Immár 6 éve vagyok jómagam is KM (nem is emlékszem rá, mikor voltam kalandor utoljára), de ennyi idő alatt körülbelül ugyanezeket a dolgokat tapasztaltam meg.
Sok cikket átlapoztam már, de ez az első, ahol azt érzem, hogy egy sokat próbált mesélő gondolatait foglalja össze. Tetszik az írásaid részletessége, és az, hogy meg mered mondani, hogy mi a véleményed a különböző elterjedt módszerekről.
Gondoltam, hogy egyszer én is írok egy ilyet, de ezek után már feleslegesnek érzem.
Gratulálok a kitűnő munkádnak!

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.23, 21:34

Gothpunk: a PDF-eket Word konverterrel készítettem. A 80-90 MB-t nem teljesen értem; U2U-ban meg tudnád írni, miről van szó, illetve azt, hogy hogyan tudom orvosolni?

Premier

Premier

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.22, 18:27

GothPunk, milyen "80-90 megáról" beszélsz? Az összes cucc együtt nincs meg 20, beleértve az öt kalandmodult is.

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 918 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.22, 13:39

Első ránézésre nagyon tetszetős a dolog, különösen Fomalhaut világa ragadott meg. Mi is elővesszük majd a kockát egy kockás papírra térképet rajzoló kampány erejéig.

VISZONT. Nem tudom, hogy ki rakta össze a pdf-et, de hogy mi benne a közel 80-90 mega, amivel a nyomtatónak meg kell bírkóznia, azt el sem tudom képzelni. Esetleg ha lenne egy sima RTF formátumú file, azért igen hálás lennék. Vagy csak egy normálisan optimalizált pdf. :titanic:

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.22, 08:12

Marvin: Inkább arra céloztam, hogy hasonló világ már született néhány, nyilván teljesen ugyanolyan nem.

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6802 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.22, 05:59

Vigilis:

Fura, hogy pont azt rovod föl az FR-nek, hogy "egybekatyvasz", hiszen a Ynev pont ugyanezzel az olvasztótégely módszerrel készült, csak mások az országok megnevezesei. Szóval nem árt, ha tudod miről beszélsz. :titanic:

Vigilis

Vigilis

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 11 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.21, 21:27

Én NEM azt mondtam hogy ÚJ világ, salala.
Azt montam, hogy tán JOBBAN is ki lehetett volna, mer jó eleve. Szerintem annyira nem szűkítené le a kereteket.

Ja, és az nekem is nagyon bejön hogy aktívan az űrben van, jókis sword&planet, vagy minek hívtátok. Sok remek ötlet áll benne.

A standard világokról.
Nem akarok rosszmájú lenni, mert MAGUS RULEZ. De. Orkok. Erdőben (csak jobára ott!) elfek. Barlang mélyén gnómok. Hegyem mélyén törpék. Ültök egy kocsmában pontpontpont. Ember. Ezek jobbára mindenhol ott vannak! A Faerun-jellegű "legyen egy mindnenelteli világ, mert olyan még nincs" meg olyan, mint a Fradi-koktél:"mindent bele", s hányod a cifra káromkodásokat. Elnézést előre is, ha valakinek ezzel Faerunhöz húzó széplelkébe tiportam, az se rossz, de nekem túl sablon. Formalhaut meg nem.
ÉS EZ ÍGY VAN JÓL.
:titanic:

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2625 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.21, 10:50

Sonko: Nem, Fomalhaut nem olyan, már ha standard fantasyn az "orkok sötét hegyeiken a még sötétebb úr szolgálatában mindenféle genyaságra készülnek, ám a hegyes fülű elfek és a bátor törpék se hagyják ám annyiban, miközben a közeli humán város egyik fogadójában pontpontpont"-vonalat érted.

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.21, 10:45

Még egy apróság... A high fantasy eredetileg irodalmi fogalom: az olyan szerzők tartoznak ebbe a kategóriába, mint Eddison, Tolkien, Eddings vagy Jordan. Amit a szerepjáték kontextusában hívnak "high fantasy"-nek, annak vajmi kevés köze van ehhez az irodalmi hagyományhoz, és személyes véleményem szerint - amivel persze nem muszáj egyetérteni - szín merő szemét.

Namármost, a Kard és Mágiában tényleg vannak high fantasy elemek, de nagyon szűkmarkúan porciózva, inkább csak fűszerként. Ha már mindenáron irodalmi analógiákat keresünk, én sokkal inkább sword & sorcerynek minősíteném - és távolról sem pusztán a címe miatt.

Raoul Renier

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.21, 10:36

Nos, ha már szóba kerültem... Az én szerepjátékról alkotott felfogásom valóban eléggé elüt elGaborétól, de rég leszoktam már róla, hogy a saját elképzeléseimet kiáltsam ki egyedül érvényesnek és üdvözítőnek. ElGaborral éveken keresztül folytattunk (és folytatunk) tengerikígyó jellegű levelezést a szerepjáték elméletéről és gyakorlatáról, s bár aránylag ritkán értünk egyet, a diskurzusból mindketten sokat tanultunk. (Ennek köszönhetem, hogy az én nevem is szerepel a Kard és Mágia impresszumában.) És tényleg mesélek AD&D-t, de nem alapértelmezésben, hanem Ravenloftot, úgyszólván felismerhetetlenné barkácsolt szabályokkal. A dobókocka pedig igen-igen ritkán szokott előkerülni játék közben.

Vissza a témához: elGabor, őszinte gratulációm eltökéltségedhez, kitartásodhoz és felkészültségedhez, amellyel megvalósítottad ezt az örömmelót. Engem első kóstolásra sokkal inkább az OD&D-re emlékeztet, mint az AD&D bármelyik változatára. (Félreértések elkerülése végett, ezt pozitívumként említettem.) De bővebbet majd akkor, ha kellőképpen elmélyedtem benne, megemésztettem és aludtam rá egyet.

Raoul Renier

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.21, 09:15

Hát, nekem speciel a standard fantasy világot az jelenti, amit Bulldy is megfogalmazott. Fomalhaut ezzel szemben mentes a tolkieni hatásoktól, azonban nem mentes a sci-fi elemektől - érdekes hard fantasy és sword&planet egyveleg.

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.21, 09:05

Bulldy:
"Egy újabb Standard Fantasy v2.0.3 világot kidolgozni meg nincs értelme. "

Mert Formalhaut nem ilyen? :sor: Ha valaki akarja, hát alkosson ilyet, szerintem, a saját szájíze szerint.

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6802 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.21, 08:11

Vigilis:

Fölösleges plusz egy világot kidolgozni. Ha Fomalhaut nem tetszik, használd bármelyik másik fantasy világot. Szerintem elGabor nem fog kopogtatni az ajtódon egy csapat szárnyas majom kíséretében és nem visznek el valamelyik Alvilágba, ha te pl. Faerűnön játszol a Kard és Mágia rendszerrel. :sor:

Egy újabb Standard Fantasy v2.0.3 világot kidolgozni meg nincs értelme.

Vagy várj, itt van egy: A hegyekben belül törpék élnek, kívül orkok, az erdőkben elfek, nagyon mélyen gnómok, a dombságokon félszerzetek, mindenhol máshol meg emberek. Jó lesz? :)

Vigilis

Vigilis

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 11 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.20, 19:16

*Bocsesz. Alfdam písz. Ardal gyüjjön kArdal.

Vigilis

Vigilis

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 11 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.20, 19:14

Noakkor bekögen.

Nem vonom vissza korábbi véleményemet (szárnyas majmok, udvarházas múmiák és szánalmas istenek), de nem is illettem őket úgy, hogy a játék környezetéből kilógnak. Nem, oda már már fájón kitűnőek :sor:. Mindössze arra kívánkoztam felhívni a figyelmet, hogy egyesek (szerény személyem pl.),a kik nem szeretik ennyire/így az oldschoolt, más játékra vágynak. Ezzel pedig nem azt mondom, hogy smafu - csak azt, hogy télleg tele van zsír ötletekkel és egész más, kötetlen szemléletmód jellemzi mind a K&Mt, mind Formalhautot - s ha valakinek lenne kedve vagy ideje, részletesebb és realisztikusabb, opcionális verziót is kidolgozhatna (s ha Te, efGabor, tevezed az AK kibővítését, ajánlok egy ilyen alfejezetecskét a Mesélés részhez, mert csak gazdagítaná az élményt).

D&D amerikum - K&M hungarikum! :)

Na és a fontokról.
A "csilivil hosszas betűszedegetés" szerintem nem probléma. Ugyan épphogy nem bonyesz fontokat ajánlottam, de megkockáztatom (kövezés esélye mellett), hogy egy ilyen világhoz még különösne jól jönnének a 70's-80's évek betegfleshelős karakterei.

Meg se köszöntem a rengeteg röhögést.
Meg fogom.

És Alfdamnak és efGabornak:
1.) Ugyan, miért uszítsuk a világ lakosait egymásra? Miért nem élhetünk egymás mellet, mint jó arabok és amcsi katolikusok?
2.) A Kezdeményezőm össz 15. TE jössz.

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.20, 14:04

"Szerintem az istenvilág játszható, sajátos kontrasztot mutat a hazai szokásokkal, és kompatibilis az old school filozófiájával. Ennyi és nem több; mindenkinek nem lehet tetszeni."

Szerintem ez egy tökéletesen reális értékelés a játékról, még ha a szerző is írta :sor:

Alaposabban átértékelve azt mondom, a mesélői rész, ami igazából figyelemre érdemes, de az becsülendően sok munkát, és jó meglátásokat tartalmaz. Még ha világépítési kérdésekben nem is értünk egyet :)

(nem is lehet jól játszani, ha nem ismered a régió átlagos középhőmérsékletét, napsütéses órái számát. Játékbűnözést követ el, aki ilyesmit figyelmen kívül hagy.)

raud

raud

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 526 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.20, 12:06

Helló!

Végre én is elolvastam az alapkönyvet és a mesélői irányelveket. Gratulálok a játékodhoz, mert nagyon jól sikerültnek érzem: olyan, hogy hatással van az emberre. Egyszerű, ugyanakkor kellemes, nosztalgikus alaphangulatú. Ja, és szerintem az istenek is teljesen helyén vannak benne. :sor:
Tetszik benne az is, hogy szinte minden ki van hozzá dolgozva, de semmi (és itt főképp a világleírásra gondolok) nincsen túlzásba víve. A túl kidolgozott világokon félelmetes, mennyire nyögvenyelős kalandokat írni - mondjuk azt írtad is a mesélői irányelveidben, hogy erre odafigyeltél.

Köszi, és mégegyszer gratulálok,
Raud

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.20, 06:26

Szabtom: alul az összes link valóban ugyanarra a ZIPre mutat, de az tartalmazza az összes felsoroltat.

Ardal és Vigilis: FIGHT! :( :D

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.10.20, 06:24

Vigilis, Kadmon, Alfdam: az istenek teljesen szándékosan groteszk, kicsinyes és nem igazán istenhez méltó személyiségek személyiségek. Az eredeti inspiráció Clark Ashton Smith Hyperborea-sztoriciklusa, ahol a Cthulhu-mítosz nagy alakjai hasonlóan emberi, bár persze gyakran ártalmas és groteszk személyiségekként bukkantak fel. A The Seven Geases című történetet különösen ajánlom. A www.eldritchdark.com oldalról letölthetők Smith történetei. Van mg egy fontos tematikus inspirációm, de azt majd valamikor máskor, pár pohár bor után. :D

Emellett a döntésem mellett - a többihez, így a múmiához és a szárnyas majmokhoz hasonlóan - kiállok. Szerintem az istenvilág játszható, sajátos kontrasztot mutat a hazai szokásokkal, és kompatibilis az old school filozófiájával. Ennyi és nem több; mindenkinek nem lehet tetszeni.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]