Ugrás tartalomhoz


Fotó

Kard és Mágia


 • Válasz írásához lépj be
3996 hozzászólás érkezett eddig

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.16, 08:18

Végülis, miért ne lehetne botra vésni a varázslatokat... Bár akkor valami nagyon speciális nyelv kell, mert a végén még egy totemet vinne magával a sámánunk, az pedig már kissé WoWos látvány lenne.:P Esetleg még tetoválások képében el tudom képzelni...

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6555 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.16, 07:58

jó lesz a varázsló - esetleg kicsit alternatív varázslatlistával. Bár neki meg nem volt könyve


A 'könyv' szerintem elég változó lehet. Az egyik FR kalandomban a chulti, valaha Jergash - hívő troglodita törzsek papjainak alacsonyszintű nekromantává degenerálódott utódai különböző fakeretre kifeszített csont és koponyafüzérekről tanulták és memorizálták alacsony szintű (1-2) varázslataikat. :P

Bulldy

Módosította Bulldy: 2008.10.16, 07:58


elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4350 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.16, 06:33

-Csodálom hogy a Thief kimaradt az "Ajánlott Irodalomból"...

Rám nagyon erős hatással van (naná, az egyetlen számítógépes játék szinte, amivel az utóbbi pár évben játszom; újabban pályákat tervezek hozzá), és a mesélési technikáimban mindenképpen megjelenik... de úgy gondoltam, hogy ez már túl absztrakt, túl messzire visz. Ugyanezért nem szerepelnek pl. a listán az egzisztencialista filozófusok és a görög-római történetírók (bár Sztrabón Geógraphikája, mint szuper ötlettár igen).

-Trollhullás név bájos.:orrverzes:

Ő egyfajta kabalává vált; még a legelső elkészült verzióban megtaláltuk, de nem volt szívem bántani. Van még egy hasonló, de az szörny, és obskurusabb... ;)

-Jól sejtem, hogy Targ nem más, mint Dark Savant fomalhauti alter egója? :hamster3:

Nem lehetetlen. :P A Szörnyek és Kincsek még más érdekességeket is tartogat.

Gratulálok a játékhoz! Nagyon jó a dizájn, sokat segített, hogy a saját játékomat van még hová fejleszteni (külsőre). Ha az én játékom végleges formátumú lesz, azt is meg lehet itt jelentetni? Természetesen ingyenesen letölthető formátumban.

Van és lesz erre lehetőség. Most erről nem tudok többet mondani, nem az én tisztem.

Az istenekről: Az istenek a legtöbbször valami eszme megtestesítői, vagy fogalomé

Nem, nem igazán. Az istenek mögött semmiféle absztrakció nincs: egyszerűen csak sokkal hatalmasabbak, mint mi vagyunk...

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.16, 06:21

A természet papjai nincsenek jelen. Az én olvasatomban a druida nem kizárólag az egész nap gombát szedő, elfekkel haverkodó, városokat megvető és erdőben élő valaki. Közel áll a az Eberron városi druidája is a jópofa ötletekhez, meg a Dark Sunos elementál-papok de Fomalhauthoz nem illik. Már csak azért sem, mert itt az erdő nem a békés ligeteket jelenti, hanem a dzsungelt, ami tele van emberevő majmokkal, mérgező hüllőkkel (és óriásbékákkal!) réges régi romokkal, kannibál törzsekkel, és száz és száz másik veszéllyel.

Emiatt sokkal jobban passzolna a bennszülött sámán. Viszont ha belegondolok, hogy N'longa (kedvencem) például mit csinált a Solomon Kane történetekben, akkor bizony jó lesz a varázsló - esetleg kicsit alternatív varázslatlistával. Bár neki meg nem volt könyve, ilyen alapon meg inkább pap lehetne, élőholtűzés helyett esetleg más természetfeletti képességekkel.

Amúgy új papot nem nehéz kitalálni, elvégre ahogy elGabor is írta, számtalan kisebb, regionális istenség van, akikről nem tett említést.

Targ: agresszív isten, ki tudja, mit akarhat?

Keresi az Astral Dominaet. :P

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6223 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 22:11

Valóban kelta eredetű a bárd, akárcsak a druida - de végső soron mindkettő brit hon szülötte. A ranger foglalkozást pedig nem Tolkien találta fel, az más tészta, hogy az ő Aragornja meghatározóbb a fantasy irodalomban, mint a brit erdőőr vagy Walker, a texasi kopó.:orrverzes:


naja, ugyanakkor -ahogy elGábor is írja- itt elsősorban a Földközi-tenger melléki kultúrák vonásai dominálnak, elsősorban is a mediterrán vidéké; sok a görögös, római jellegű, arab, török, sumér kultúrákban föllelhető elem, melletük pedig megvannak a nordikus/vikinges jellegű emberfajták is, a lovasnomások is, és a senkihez sem hasonlító kisebbség, a lilás bőrű Birodalmiak is. Ezen felül nagy homlokeresszel rendelkező ősemberek is, meg pár elszigetelt benszülött kultúra. A többséget az első csoport adja, a kardos-szandálos-turbános-tógás brigád. Még a filizófia is jelen van.

A természet papjai nincsenek jelen. Az én olvasatomban a druida nem kizárólag az egész nap gombát szedő, elfekkel haverkodó, városokat megvető és erdőben élő valaki. Közel áll a az Eberron városi druidája is a jópofa ötletekhez, meg a Dark Sunos elementál-papok de Fomalhauthoz nem illik. Már csak azért sem, mert itt az erdő nem a békés ligeteket jelenti, hanem a dzsungelt, ami tele van emberevő majmokkal, mérgező hüllőkkel (és óriásbékákkal!) réges régi romokkal, kannibál törzsekkel, és száz és száz másik veszéllyel. A természetes területek pedig Fomalhauton egy olyan sivatagra emlkeztetnek, ahol az atomenergia ereje olvasztotta üveggé a homokot, ami pedig megmaradt, az sem szép. Esetleg a tengerek kihalt szigetei, szintén nem a barátságosságukról híresek, hanem inkább a hátborzongató legendáktól, amik a szigetre lépve gyakran a valóság képét öltik fel valami barátságtalan encounter formájában.

Az istenekről: Az istenek a legtöbbször valami eszme megtestesítői, vagy fogalomé, én így vettem le:
Büthosz: őrület
Dornak: béke
Ellinger: tudás
Ezerszemű Kang: anyagi javak fölhalmozása, élvezetek, fogyasztói szemszögből
Fedafuce: szinte ugyanez, a szolgáltatói oldalról
Istár: háború és szerelem
Snolog: felvilágosult hedonizmus -egyike Fomalhaut különös, már-már filozófiai irányzatainak
Mungiták: ők nem istent tisztelnek, hanem a pénzt, hatalmat, befolyást, főleg a vezetők, a többi csürhe
Xoé: szépség

a többi isten vagy egy "fajnak" az istene, vagy valami jelenségé, esetleg egyéni, helyenként torz, sajátos célé, ami mögött lehet, hogy semmi más nincs, mint hatalom-mánia, vagy egyéb hasonló.
Glyuathk'th: furcsa cthulhoid isten, inkább szörny, senki se tudja mit akar, nem térítő jellegű
Ishab-Lambar: szintén nem egyértelmű, egy isten, aki saját istene helyébe lépett, bár nem tudni pontos célokat
Ozolba: zombi-isten, kevesen kedvelik, főleg a híveit
Karttekeza: a démonok ellen küzdenek a hívei
Shakkur: a koldusok istene, szintén nem a legnépszerűbb
Shodoggua: cthuhloid szörny-isten, szinte elfeledett
Mereszkán: a tovajok és az éjszaka istene, egy óriási denevér (személyes kedvenc, papja a mostani karakterem :P )
Targ: agresszív isten, ki tudja, mit akarhat?
Tsathoggus: a békák istene, papjai titokzatos genyók, leginkább pénz és hatalom a célo, mindegy hogyan, szintén az egyik kedvenc (főleg, hogy egy tápos szörnyit én találtam ki hozzá, egy nagyon durva óriásbka ;) )
Uthummaos: a hideg mélység ura, hasonló mint az előző, csak roppantul sok szigorú szertartással
Yol: egyfajta torz termékenységkultusza van

egy ilyen világképbe ezért nehéz új papokat (mint a druida) kitalálni. A szörnyek ezok, amik ide még jól jönnének, főleg az egyedibbek. Sok van, meg jók, de szerintem az új szörnyek mindig jól jönnek.

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 20:29

Valóban kelta eredetű a bárd, akárcsak a druida - de végső soron mindkettő brit hon szülötte. A ranger foglalkozást pedig nem Tolkien találta fel, az más tészta, hogy az ő Aragornja meghatározóbb a fantasy irodalomban, mint a brit erdőőr vagy Walker, a texasi kopó.:P

Valódi trollhullást összedobjuk itt fórumon, na? ;)

Premier

Premier

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 598 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 19:56

Na, bő másfél év játék és két elhunyt saját karakter* után jó látni, hogy végre a nyilvánosság elé lerült a nagy mű!
*Ja, ha már itt tartunk, szerintem a Robbanó Rúnák varázslat TÚL ERŐS!!! :P


Istenigazából a bárd és a ranger is eléggé angolszász eredetű foglalkozások, és nem igazán passzolnak a Kard és Mágiába. Bárd helyett esetleg északi skaldot tudok elképzelni, bár a viking világkép sem túl domináns itt.;) Amúgy érdekes, hogy a bárd az idők folyamán mennyire eltávolodott a harcos-tolvaj-druida gyökereitől: most tolvaj-illuzionista, negyedik kiadásban meg ki tudja mi lesz...


Nem is tartom véletlennek, hogy se bárd, se ranger nincs elGabor K&M-jében.

(Bár hozzá kell tennem, hogy a bárd kelta, illetve 2E AD&D-ben páneurópai trubadúr, és nem pedig angolszász, a ranger pedig csak annyiban az, hogy Tolkien írta meg Aragornt.) :orrverzes:

Pár észrevétel:
-Csodálom hogy a Thief kimaradt az "Ajánlott Irodalomból"...


Most hogy így mondod, Gábort ismerve engem is meglep...

-Trollhullás név bájos.:hamster3:


Korábban javasoltam Gábornak, hogy legyen egy Valódi Trollhullás spell is, ami ténylegesen trollok zuhanásáról (vagy átvitt értelemben, "elhullásáról") szól... talán majd a következő kiadásban?

-Jól sejtem, hogy Targ nem más, mint Dark Savant fomalhauti alter egója? :pletyka:


Én egyszer már rákérdeztem, igen.


Druida: Mióta meséltem 3.5-ben druidának, szentül meg vagyok róla győződve, hogy ezt a kasztot valami bürokrata alkotta! Semmihez nem kell ennyit könyvelni, mint ehhez. Megidézett állatok és azok képességei, varázslatok, alakváltások. Huh... Nekem sok volt. Ha nagyon muszáj, akkor pap, esetleg meg lehet neki adni az alakváltás varázslatot csak magára. De inkább hagyjuk.


Lehet ém másmilyen is a druida! Én például részben pont ezen topic hatására, részben egy jövőbeli AD&D kampányra folytatott "szárazedzés" részeként ma elkezdtem dolgozni egy K&M rendszerben megírt alternatív druidán. Nuku alakváltás, nuku állati segítők, van helyette varázsüst meg emberáldozat tucatjával.

Fonky_Family

Fonky_Family

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2031 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 19:49

Gratulálok a játékhoz! Nagyon jó a dizájn, sokat segített, hogy a saját játékomat van még hová fejleszteni (külsőre). Ha az én játékom végleges formátumú lesz, azt is meg lehet itt jelentetni? Természetesen ingyenesen letölthető formátumban.

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 19:16

Gratulálok a játékodhoz.

OFF
Hogyan lehetséges, hogy a nyitóoldalon (vagy éppenséggel a .pdf címlapján) nem szerepel semmiféle óriásbéka?

Módosította Radivoj: 2008.10.15, 19:16


Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 19:09

Istenigazából a bárd és a ranger is eléggé angolszász eredetű foglalkozások, és nem igazán passzolnak a Kard és Mágiába. Bárd helyett esetleg északi skaldot tudok elképzelni, bár a viking világkép sem túl domináns itt.:P Amúgy érdekes, hogy a bárd az idők folyamán mennyire eltávolodott a harcos-tolvaj-druida gyökereitől: most tolvaj-illuzionista, negyedik kiadásban meg ki tudja mi lesz...
Pár észrevétel:
-Csodálom hogy a Thief kimaradt az "Ajánlott Irodalomból"...
-Trollhullás név bájos.;)
-Jól sejtem, hogy Targ nem más, mint Dark Savant fomalhauti alter egója? :orrverzes:

Módosította Ravenheart: 2008.10.15, 19:11


Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6555 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 11:01

A kasztokról:

Az általunk ismert kasztok szinte tökéletesen levezethetőek a rendszerben lévő kasztokból. Néhány példa:
Vándor, távolsági harc: Íjász, vegyél fel neki ehhez kapcsolódó jártasságokat. A lopakodás például mindenkinek adott.
Vándor, közelharcos: Tengerész, az előzőekben említett jártasságokkal. Ne zavarjon, hogy a kaszt neve tengerész, nem kap úgysem hajós-vízes plusszokat, viszont kiváló egy könnyűvértes, ügyes figurának.
Mi hibádzik?
Papi varázslatok - nem szükséges. Ha nagyon kell, egyeztess a mesélővel, hogy engedjen felvenni papi vagy varázsló kasztot. De szerintem lehet hanyagolni.
Állat követő - szerepjátékkal megoldható.
Kétkezes harc - elsőre nekem is hiányzott, de ha jobban belegondolok, akkor ha van kétkezes harc, akkor kéne lennie pajzs+kard, egy darab egykezes fegyver és kétkezes fegyver küzdőstílusoknak is. Ugyan ki lehet őket dolgozni, de nekem az már elüt a Kard és Mágia rendszerének egyszerű szellemiségétől.

Bárd: Osztott kasztú harcos-varázsló/illúzionista, hozzá passzoló képzettségekkel.

Varázsló specialisták: Ez szerintem szerepjáték és varázslatok kérdése. A nekromanta nem a napi +1 nekromanta varázslat szintenkénttől lesz nekromanta, hanem a használt varázslatoktól és a karakter világnézetétől.

Lovag: Na, most komolyan, ez kinek hiányzik? :P Ha nagyon akarja valaki, akkor osztott kasztú harcos-pap + képzettségek, bár nem tartom valószínűnek, hogy Fomalhauton hosszú életű lenne. Vagy találna magának istenséget.

Druida: Mióta meséltem 3.5-ben druidának, szentül meg vagyok róla győződve, hogy ezt a kasztot valami bürokrata alkotta! Semmihez nem kell ennyit könyvelni, mint ehhez. Megidézett állatok és azok képességei, varázslatok, alakváltások. Huh... Nekem sok volt. Ha nagyon muszáj, akkor pap, esetleg meg lehet neki adni az alakváltás varázslatot csak magára. De inkább hagyjuk. ;)

Ne kövessük el azt a hibát, hogy DnD3 és 4 mintára újabb és újabb kasztokat hozunk be "hiánypótlásként"! Ott van minden, csak nem presztízs kasztok, képességek, pówerek és desztönik formájában, hanem szerepjátékként, ahogy a karakter a fejünkben és a játékvilágban él.

Bulldy

doc

doc

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2580 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 10:48

Ok, csak kérdeztem. Bevallom engem csak a rendszer része érdekel, lévén saját világban játszunk. De az irányelvek alapján nem lesz nehéz létrehozni druida kasztot.
Amúgy gratula, remek munka.

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4350 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 10:22

Doc: két okot tudok említeni. Egyrészt nem látom sok hasznukat a saját meséimben, mert a karakterek igen ritkán keverednek erdőbe -- a vadon inkább kietlen pusztaságokból, mediterrán tájakból és szigetekből áll, nem ősi rengetegekből. A Kard és Mágia elképzelt világa inkább turbános-szandálos-kaftános hely. :P

A másik, hogy magam távol állok az angolszász világot imitáló fantasytől (az ajánlott irodalom listáján pl. egy ilyen sem szerepel - még Tolkien és Poul Anderson sem!), és a druida inkább ahhoz passzol. Egy ideig gondolkodtam az orkok, goblinok, elfek és hasonlók törlésén is, de aztán úgy döntöttem, hogy az már sokaknak nem lett volna szimpatikus húzás, és erősen akadályozná meglévő kampányok konverzióját.

Ha valaki jó minőségben kidolgozza egy saját, a játék hangulatához illeszkedő varázslatlistával, természetesen leközlöm -- bár nem vagyok híve az osztályok és külön szabályok szaporításának, ennyi belefér. De akkor legyenek inkább a Caesar által leírt, embereket is áldozó alakok, mint a Greenpeace fantasy képviselete. ;)

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6223 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 10:06

Én is kérdéssel nyitnék. A druida mint kaszt (papi alkaszt) azért maradt ki, mert a világban nincsenek? Vagy csakmert?


nincsenek a világban. Az isteneket ha megnézed, nincsenek is ilyesmik. Az istenek errefelé piti, meglehetősen opportunista alakok, vagy ősöreg cthuolid csápos izék. Annak van hatalma, aki megdolgozott érte, kb. A fűevő hippi elfek és a törpék meg hasonlók sincsenek Fomalhauton, a fajok is csupán opciók.

doc

doc

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2580 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 09:59

Én is kérdéssel nyitnék. A druida mint kaszt (papi alkaszt) azért maradt ki, mert a világban nincsenek? Vagy csakmert?

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 09:38

Nekem így első nekifutásra egyelőre még csak kiegészítések fordultak meg a fejemben (lovas/nomád alosztály harcosnak, tulajdonság-függő max szintek demihumánoknak), majd lehet csinálok is belőle egy Előásott Fóliánst.:P Egy karakterlapra biztos számíthatsz tőlem, jó szokásomhoz híven. Ha lesznek jobbfajta kalandjaim, azokat is átírom.

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4350 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2008.10.15, 07:35

Üdv!

Mint immár a főoldalról is látni lehet, végre megjelent az ingyenes szerepjátékom és pár hozzátartozó kiegészítő, úgyhogy ezennel témát is nyitok hozzá. ;) Bár természetesen a szabályokhoz kapcsolódó kérdésekre is szívesen válaszolok, a legjobban akkor lennék elégedett, ha a hangsúly nem ezen, hanem az ötletek, tapasztalatok, esetleg saját készítésű, a játékban közvetlenül használható, nem szabálycentrikus anyagok megosztásán lenne. Mit tudsz TE hozzátenni a játékhoz, és mit tudsz adni a közösségnek? Ha ezekre a kérdésekre pozitív válasz érkezik és kialakul egy kisebb kreatív közösség, amely évekkel később is él és játszik; ha egy év múlva már nem csak a saját anyagaimat látom viszont a weboldalon (lesz az is); ha lesznek emberek, akik a Kard és Mágián keresztül ismerik meg a szerepjátékokat -- nos, akkor sikerrel jártam.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]