Ugrás tartalomhoz


Fotó

Kard és Mágia


 • Válasz írásához lépj be
4267 hozzászólás érkezett eddig

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4433 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.03.25, 07:34

Erre nagyon kíváncsi voltam, kösz hogy beírtad. A karakter és a kalandok is tisztes KJK hangulatúak (a jégbefagyott lovag és a Koszos Korcs klasszikusan :cyber: ).

Hogyan oldottátok meg a szabályok Titánra adaptálását (szerencse, élelmiszer, mágia)?

turin

turin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3236 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.03.24, 10:21

Na, akkor én is idebiggyesztem a tapasztalataimat a Kard és Mágiáról.

Ez volt a 3. alkalom, hogy játszottunk vele, csütörtökön jön a 4., a világ a Titán, mesélő az egyik játékosom.

Több szempontból is érdekes ez a váltásunk Titánra/K&M-ra. Oka egy főszereplő játékosunk néhány hónapra való kiesése, de nem hittük volna, hogy ennyire jól fogjuk érezni magunkat az új világban (eddig FR volt), az új rendszerben. Illetve én hittem, de a többiek nem. :cyber:

Eleve olyan régóta csak mesélek már, és olyan kevés alkalmam volt JK-ként szerepelni, hogy egyrészt hihetetlenül tetszik (azért a töredékét kell készülni), másrészt állandóan kibújnék a bőrömből, és venném át az irányítást. Ez azért nem ildomos, mert a karakterem, ha nem is szótlan, ám kissé mogorva figura.

Északi prémvadász családból származik (a Hóboszorkány befolyási körzetében éltek), apjával és bátyjával egy jeti végzett, neki elég sok bűntudata van emiatt. A prémvadászok élete, a rendszeres munka mindig büdös volt neki, így isteni jelnek fogta fel, amikor egy gleccser alján egy lovag jégtömbbe fagyott holttestével találkozott, aki olyan épségben maradt, hogy felszerelési tárgyai a lehető legkevesebb kárt szenvedték, azonosító levele, pecsétje teljes épségben maradt. Miután kifaragta a holttestet, a vagyonát és személyazonosságát megtartotta magának, és komolyabb összeghez jutott egy levél miatt, amit szintén a lovagnál talált. A pénzből valamicskét haza adott anyjának és húgának egy "éljetek belőle jól, én leléptem!" stílusú levél kísértében, azóta a lovagnak kiadva magát járja Allansiát.
Ez idő alatt szépen kitanulta a hazugságok trükkjeit, még némi modort is magára szedett, és veleszületetten nagy ereje segítségével gyorsan elsajáította egy salamonisi fegyvermestertől a lovag fattyúkardjának és pajzsának forgatását, valamint a lemezvért állandó viselését.

Ennyit a karakteremről, de további örömforrások is akadnak. Például a párom, aki óriási kedvét leli ebben az alacsonyabb szinten (tapasztalati) játszott K&M-ben. A korábbi, fél-epic FR kalandban ő volt a pech maga, ami a dobásokat illeti. (Szinte már "fertőzte a kockákat" szegény. :D ) Most viszont, ha a szerencsét is bekalkuláljuk, messze az ő íjásza teljesít a legjobban, ami végre rpg-s sikerélményt jelent neki.


A kaland nem volt túl bonyolult, de nem is kellett, nyomozgatás egy kisvárosban eltűntetett adó után (amely adót addig mi kísértük).
Viszont nagyon vicces dolgot kerekítettünk ki belőle, afféle Guy Ritchie-s sztorit, ahol a mi partink képviselte a "EDDIG csupa mázli balekok" kitűntető címét.
Két tolvajkán közti belharcba keveredtünk ugyanis, amiből úgy menekülhetünk meg, h szerencsés esetben jutalom az ép bőrünk.
Először is a nyomozás során behatoltunk az egyik klán titkos raktárába, ahol két foglyot ejtettünk, ezeket aztán felcipeltük a Koszos Korcs fogadó egyik szobájába további kihallgatásra. Majd egy ötlettől vezetve még aznap visszatértünk a raktárba, arra számítva, hogy ki fogják pakolni (látva, h lelepleződött), és ott találunk valami helyi vezért. Nem csalódtunk. A Koszos Korcsban kissé furcsán néztek ránk, amikor már a harmadik ládát vittük fel ama bizonyos szobába, de minket ez nem izgatott.
Lassan a klán helyi tagozatának a fele ott pihent a szobában. :D
Ezután, a vallatás során derült fény arra, h rossz nyomon járunk, a másik klán a hunyó, a fejesek viszont marhára nem fognak örülni annak, h gajra vágtuk a helyi szervezetüket.
Végül alkut kötöttünk, mindenkit életben hagyunk, mi meg kapunk egy kerek napot arra, h eltűnjünk a városból és a környékről anélkül, h üldözőbe vennének.
Szóval most itt tartunk, kizavartak a vadonba, a pénzünknek csak a felét kaptuk meg a kíséretért, és nyakunkban egy klán. Ezt elcsesztük. De azért mindenki örült magának. :D

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4433 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.03.24, 07:52

alister: haha, menő! Szeretem ezeket a beszámolókat (és mázlista vagy, hogy sikerült kidobni a napalmos kockát, nekem eddig sosm jött ki úgy)! :D

Ha végeztetek a kalanddal, és van hozzá kedved/időd, megírhatnád modulnak... :D

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6725 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.03.24, 07:47

a varázsló műfajban/memorizációs rendszerben való járatlansága ellenére jól és kreatívan sáfárkodott a hatalmával (bár a 'tudás: mágia' képzettséget kissé talán túl általánosan engedtem használni).


Az sosem baj. Ha a játékosok és te jól szórakoztatok, akkor teljesen jól hagytad használni. :D
Nem véletlenül van minimális leírás a képzettségekhez, minden mesélő használja őket belátása és vérmérséklete szerint.

Örülök, hogy nem csak nekem tetszett meg elGabor alkotása. Reméljük a "vírus" tovább fertőz! :D

Bulldy

alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3454 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.03.24, 03:10

Üdv!

Vasárnap az egyik játékostársunk gyengélkedésre hivatkozva kihagyta a szokásos játékülést (Magus). Igen ám, de az illető karaktere(i)nek fontos szerepe lett volna a tervezett eseményekben, amelyeket nélküle nem szívesen bolygattunk volna. Mentőötletként bedobtam, hogy az utóbbi idők mértéktelen Conan-novella fogyasztása miatt nagy kedvem lenne egy régi kalandötletem lemeséléséhez, rendszerként pedig a Kard és Mágiát ajánlottam. A csapat elfogadta az ötletet, és gyors karaktergenerálás után a kis csapat neki is vágott egy excentrikus mágus-türannisz palotakomplexumának - egyesek a napok óta hallgatásba burkolózó palota urát keresték, mások inkább a szervezett fosztogató hordák előtt akarták kirabolni a (sejtésük szerint) gazdátlan helyet.
Bár voltak kisebb technikai fennakadások (gyors ide-odalapozással a pdf-ben), a merész csapat a palotába be sem jutott és egy felrobbanó napalmos zselatinkocka miatt kénytelenek voltak visszavonulni, de a játékosok (saját bevallásuk szerint) nagyon élvezték, így mindenképpen folytatás várható (különösen azért, mert a tolvaj magával vitte a csillagvizsgálóból a mágus kristálygömbjét :D ).
Az évekkel ezelőtti DnD kampány óta nem meséltem ilyen jól sikerült dungeon-stílusú történetet, és külön öröm volt, hogy a tolvaj játékosan milyen gyorsan és sikeresen átvette a történet hangulatát (bár a csapat kis létszámára tekintettel gyakrabban győzött a gyávasága, mint a kapzsisága), valamint az, hogy a varázsló műfajban/memorizációs rendszerben való járatlansága ellenére jól és kreatívan sáfárkodott a hatalmával (bár a 'tudás: mágia' képzettséget kissé talán túl általánosan engedtem használni).

Maradok tisztelettel: Alister

doc

doc

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2580 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.02.28, 07:35

Azért nekem a rövid leírásból nem jött át, hogy a "béke" istene a legharciasabb. Tehát nem a békéért harcol, hanem inkább megöl mindenkit, hogy ne legyen háború :D . Az ilyen hozzáállás értelmezésemben nem fedi a jó jellemet :titok: .

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6406 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.02.28, 01:04

Mese Dornak Chaotic Good-ságáról, elGábor saját kampányából:

A (teljesen szokásos, se nem túl jó, se nem túl gonosz) kalandozócsapat hírét veszi, hogy olajággal dekorált pajzsú fickók a helyi kocsmákban vállalkozókat keresnek meg nem nevezett jellegű munkára. Odamegyünk, a két olajágas minden különösebb kérdés vagy interjú nélkül azt mondja, hogy ha kell a munka, holnap menjünk el egy, a városon kívül fekvő tanyára. Jó, legyen.

Másnap odamegyünk, az ajtónálló barátságosan betessékel minket az ebédlőbe (ha jól emlékszem, a fegyvereinket kint kellett hagynunk, mert hogy "itt barátok közt vagytok, és így ők is látják, hogy megbíztok bennük") ahol emlékeim szerint úgy több mint fél tucat harcos éppen ebédel. Asztalhoz invitálnak, majd mindenki fellál, és a vezetőjük kupáját emelve megszólal:

"Mielőtt nekilátunk a munkának, ürítsük serlegünket Dornakra, aki erőt ad nekünk ahhoz, megszabadítsuk a világot az olyan parazitáktól, háborúra uszító erkölcstelen zsoldosoktól, mint amilyenek TI VAGYTOK! Öljétek meg őket!" És azzal a fél tucat felfegyverzett martalóc nekünk esett...


Ehhez képest tényleg jobban jártunk a velejéig gonosz Uthummaosszal, akinek követői legalább néha csak akkor támadtak ránk, amikor tényleg volt rá okuk; és akik között volt olyan is, aki hathasón szövetségesnek bizonyult.


naja, ez alkalommal az egyik (azóta megboldogult) karakterem az egyik Dornak-hívőt egyetlen precíz tőrdobással küldte istenéhez :titok: Instant kill volt :D

egyébként Uthummaosz híveivel ehhez képest meglehetősen gyümölcsöző kapcsolat létesítettünk, egészen jó haszonnal. Pl. Beristo nevű genya karakterem "visszakapta" kb 4000 arany értékű rubintját, ami azért lehetett az övé, mert a másik megtaláló karakter időközben szintén halálát lelte, nem is akárhogyan. :)

hát igen, Fomalhaut világa néha nem is annyira rossz hely. :D

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6725 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.02.28, 00:40

:titok:
Ez egy igen radikális szárnya lehetett a Dornak hívőknek :D .


Nem, ez az általános! Nálunk András egy szokatlanul visszafogott Dornak papot játszik, akit ha ismerne a hitközösség, kitagadnák! :)
Bár az ő jelleme kaotikus jó, szerintem át fogom íratni semleges jóra, mert inkább arra hajaz.

Bulldy

doc

doc

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2580 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.02.27, 20:25

:titok:
Ez egy igen radikális szárnya lehetett a Dornak hívőknek :D .

Premier

Premier

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 607 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.02.27, 14:31

Mese Dornak Chaotic Good-ságáról, elGábor saját kampányából:

A (teljesen szokásos, se nem túl jó, se nem túl gonosz) kalandozócsapat hírét veszi, hogy olajággal dekorált pajzsú fickók a helyi kocsmákban vállalkozókat keresnek meg nem nevezett jellegű munkára. Odamegyünk, a két olajágas minden különösebb kérdés vagy interjú nélkül azt mondja, hogy ha kell a munka, holnap menjünk el egy, a városon kívül fekvő tanyára. Jó, legyen.

Másnap odamegyünk, az ajtónálló barátságosan betessékel minket az ebédlőbe (ha jól emlékszem, a fegyvereinket kint kellett hagynunk, mert hogy "itt barátok közt vagytok, és így ők is látják, hogy megbíztok bennük") ahol emlékeim szerint úgy több mint fél tucat harcos éppen ebédel. Asztalhoz invitálnak, majd mindenki fellál, és a vezetőjük kupáját emelve megszólal:

"Mielőtt nekilátunk a munkának, ürítsük serlegünket Dornakra, aki erőt ad nekünk ahhoz, megszabadítsuk a világot az olyan parazitáktól, háborúra uszító erkölcstelen zsoldosoktól, mint amilyenek TI VAGYTOK! Öljétek meg őket!" És azzal a fél tucat felfegyverzett martalóc nekünk esett...


Ehhez képest tényleg jobban jártunk a velejéig gonosz Uthummaosszal, akinek követői legalább néha csak akkor támadtak ránk, amikor tényleg volt rá okuk; és akik között volt olyan is, aki hathasón szövetségesnek bizonyult.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6406 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.02.26, 13:41

Az általam mesélt Fomalhauton (mind a világban, mind a kampányban) elég hangsúlyos a pragmatizmus és az idealizmus kérdésköre és ellentéte, méghozzá a jó és a gonosz vagy a rend és a káosz ellentététől jobbára függetlenül. Hogy pl. Dornak vagy Uthummaosz közül melyikük híveivel és egyházával jobb és melyikükével rosszabb összefutni, az egyáltalán nem egyértelmű kérdés, de nem is kell annak lennie (ha az lenne, unalmas is lenne). Azt hiszem, talán Karttekeza a legegyértelműbben pozitív világképű isten a világon, de ennek személyi vagy társadalmi konzekvenciái már nem egyértelműek. Időnként lehet, hogy jobban jár az ember egy önző seggfejjel, mint egy elkötelezett jótevővel. Máskor, hm, kevésbé.


naja, ehhez képest Titánon sokkal egyértelműbben jelen van a különválasztható jó/gonosz/semleges morális választóvonal, ami annyira jellemző a legtöbb Ð&Ð-mutációra (talán az OÐ&Ð-re nem? Azt nem ismerem ilyen téren) és nem is jön be nekem. Legalábbis a FR esetében nem, a saját világunkban ez szintén más képet mutat (ez nem Fomalhaut-szerű) vannak jó és gonosz istenek, de a világ lényei alapvetően nem szólnak bele a küzdelmükbe. Legalábbis a többség nem, vagy ritkán. Nincsenek egyértelműen meghatározható isteneket-követő jellemek, az emberek többsége teljesen semleges, esetleg jó. A genyák meg kevesen vannak, senki se tudja, milyen jelleműek, nyíltan csak akkor ártanak, és fedik fel magukat, ha ebből tudják, hogy csak haszonnal jöhetnek ki, és nem lesz retorzió.
A világon kimondottan "hősök" sincsenek. Vannak nyughatatlan utazók, akik tesznek az utóbb emlegetett erők ellen, de senki nem nevezi őket hősöknek, vagy ilyesmiknek. A világ legközelebb talán a high stílushoz áll, talán.

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4433 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.02.25, 15:04

Az általam mesélt Fomalhauton (mind a világban, mind a kampányban) elég hangsúlyos a pragmatizmus és az idealizmus kérdésköre és ellentéte, méghozzá a jó és a gonosz vagy a rend és a káosz ellentététől jobbára függetlenül. Hogy pl. Dornak vagy Uthummaosz közül melyikük híveivel és egyházával jobb és melyikükével rosszabb összefutni, az egyáltalán nem egyértelmű kérdés, de nem is kell annak lennie (ha az lenne, unalmas is lenne). Azt hiszem, talán Karttekeza a legegyértelműbben pozitív világképű isten a világon, de ennek személyi vagy társadalmi konzekvenciái már nem egyértelműek. Időnként lehet, hogy jobban jár az ember egy önző seggfejjel, mint egy elkötelezett jótevővel. Máskor, hm, kevésbé.

_Jaqs (NPC/NJK)

_Jaqs (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2009.02.25, 13:51

Meg ott van a "Megelőző csapás" és a "Harcolnunk kell a békéért!" hittétele.


Ja, én ebből írtam a diplomamunkámat.
Tudom, hogy ők a jók... :)

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6725 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.02.25, 13:47

Ott van. Meg ott van a "Megelőző csapás" és a "Harcolnunk kell a békéért!" hittétele. Mondjuk úgy, hogy Dornak egy jó szándékú isten, de ő sem tökéletes. Ettől függetlenül a csapatomban játszó Dornak pap messze a kampány legpozitívabb figurája (NJK-kat is beleértve), de persze ez már a játékostól is függ.

Szintén jó kérdés Xoé (szerelem, szépség) törvényes jó jelleme. Valójában, az én mesémben egy ártalmatlan vallásról van szó, amitől nem igazán lesz több a világ. Persze jó pont, hogy legalább kevesebb sem. :)

Ezek az istenek mind azért érdekesek, mert jóságuk nagyon viszonylagos, ellenben a Titán és a többi fantazy világ istenei inkább egyfajta sztereotip, unalmas módon jók.

Bulldy

_Jaqs (NPC/NJK)

_Jaqs (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2009.02.25, 13:28

Hádeháde!! Ottan van, hogy czaoticz gud, nem-e??? :)

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6725 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.02.25, 13:09

Szerintem a Fomalhaut-os kaotikus jó háborúisten-óriás a két láncos buzogánnyal és sajátos filozófiájával például nem olyan jellegtelen. :)


De nem is tartom tipikusan jó istenségnek, :P

Bulldy

_Jaqs (NPC/NJK)

_Jaqs (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2009.02.25, 12:30

Nekem is bejönnek Titán egyes istenei, szerintem a jellegtelenebbeket is fel lehet azért turbózni. Szerintem a Fomalhaut-os kaotikus jó háborúisten-óriás a két láncos buzogánnyal és sajátos filozófiájával például nem olyan jellegtelen. :)

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6725 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.02.25, 12:01

A gonosz istenek nagyok jók Titánon, én igazából Logaan-al (semleges) nem tudtam mit kezdeni, a jó istenek meg olyan tipikus jellegtelen jó istenek. Igaz nem jellegtelen igazán jó istennel még nem találkoztam sehol.

Bulldy

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6406 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.02.25, 11:47

Szerintem a Titán világán vannak egészen érdekes istenségek is, igaz, a többség amolyan klasszikusfantasy-sablont követő darab, de némelyik egészen jól sikerült darab pl. Slangg vagy Tanit, esetleg a démonhercegek. Nincsen sok isten, de lehet belőlük válogatni, és a papok sem lógnának ki a világból. Attól, hogy a KJK-könyvekeben nem szerepelnek papok, még lehetnek a világon.

_Jaqs (NPC/NJK)

_Jaqs (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2009.02.24, 13:51

Szerintem mindenképpen érdemes bizonyos kasztokat szociális szerepekkel helyettesíteni, hiszen ezek így kevésbé lesznek uniformizáltak - ez által nőhet a játékélmény.
Titán világán szerintem mindenképpen jó ötlet a pap szociális osztályként való szerepeltetése. (Amúgy a saját világomban is így használom.)
A harcos varázslók is nagyon jó ötlet, tényleg ez jön át a könyvekből. :)

Az evés = gyógyulás megmaradhatna kampányspecifikus jellegzetességnek, annyit javasolnék, hogy tényleg 4 Ép-t gyógyítson csak. Így meg is marad a dolog varázsa, de nem lesz túl erős sem.
A szerencsedobás meg esetleg lehetne egy hetedik tulajdonság, szintén kampányspecifikusan. Sok terhet vehet le a mesélő válláról egy véletlen döntéshozó mechanizmus.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]