Ugrás tartalomhoz


Fotó

Tulajdonságok kijátszása


 • Válasz írásához lépj be
93 hozzászólás érkezett eddig

Hobbyte

Hobbyte

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 71 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.17, 22:53

Üdv,
Egy ilyen szinten gépesített illető feltehetőleg már gépi módra is gondolkozik, de ez nem feltétlenül csak azt jelenti amit sokan írtak ,hogy nincsenek érzései és hiperracionális. Szerintem egy AI gondolkodásának működése ezen a hat ponton tér el legjobban az emberétől,meg persze az említett érzelem mentességben.Egy pár hónapja szültük ezt a listát egy ismerősömmel:
1 Egy gépnek például nincs egója. Nagyképűnek tűnhet mert objektíven értékeli még önmagát is, és közli az eredményt ,ha kérdezik.Ebből kifolyólag nincsenek egzisztenciális félelmei, nem tipródnak azon ,hogy elég jók-e erre a világra , ha a tapasztalatai azt mutatják, hogy nem, az se érdekli, folytatja a próbálkozást, nem tipródik a jövőn. pl egy vizsga esetén az értékelési határidőig egyáltalán nem gondol majd a vizsgára, semmi mivanhael-chess-tem, legfejeb egyszer hogy melyik lehetőség esetén hogyan tovább.
2. A logikára épít, mindig, minden helyzetben előzetes terveket és modelleket állít fel, a rendelkezésre álló adatok alapján. Márpedig, ha az adatok rosszak, akkor garbage in=garbage out vagyis egy gép gyakrabban sikeres, de ha bukik, akkor nagyon látványosat. De nagyon. Hiányos információk estén a logika ritkán elég.
3. Ugyanígy a teljes ismeretlennel,teljes info hiánnyal szembenéző szuper AI, valószínűleg sokkal rosszabbul jön ki az ügyből, mint a 100ad annyira intelligens ember. 40ks- viszonylatban:lehet hogy a hús sebezhető a Káosszal szemben, de csak az lehet képes igazán úrrá lenni rajta.
4.A gép eszköz.( még az is amelyik valaha ember volt egyre inkább azzá válik) Éppen ezért általában van egy mindenek felett álló célja, egy fixa ideája és minden cselekedetét annak szenteli, minden percben.
5. Ahogy itt már kifejtették a gép mindent (és mindenkit- magát is) erőforrásként kezel. Kézenfekvő hasonlattal: az embert semmiben sem kezeli másként mint a lőszert, de a gép nem lő mellé, ha rajta múlik. Soha.
6. Elképzelhető, hogy egy gép nincs annak tudatában, hogy más entitások is gépesek a gondolkodásra/tudatosak.Talán még a létezésükről sem tudnak.(Szergej Lukjanyeko: Ugrás az űrbe, a geometer űrhajók) Persze ez egy technopap estében azért még mindig elképzelhetetlen.

Módosította Hobbyte: 2011.07.17, 22:57


Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1012 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.17, 18:12

Üdv!

Igen...próbáltam a W40k aspektusát minden tekintetben megismertetni, ez néhány ponton sikerült is.

Azt próbáltam érzékeltetni, ezt viszont nem sok sikerrel, hogy egy nem augmentált, illetőleg egy Káoszfertőzött, akár gépi akár emberi logikával nézi a dolgokat, tojik a veszteségekre...és jelezni kívántam, hogy az Adeptus Mechanikus gépember-technopapjai ezzel szemben kalkulálnak. Nem érzelmi, hanem értelmi alapon és szinteken. És ez nekem tetszik! Bár ez Ben Counter könyve alapján, ahogy ő leírta elég egyértelmű is, és az is remek, hogy annak ellenére, hogy nem ismered/szereted a W40k-t jól ráéreztél erre.

Azt is próbáltam érzékeltetni, hogy bár nem áll a JK-k mögött milliárdos sereg, az emberek gondolkozásmódja ilyen...ez van beléjük nevelve, ezt látják, ezt hallják mindenhol. Persze egy katona sem akar meghalni, de erre vannak a komisszárok, hogy tarkón lőjék az ilyen gyáva kutyákat. :gonosz: Mint írtam, elég bonyolult és szerteágazó a W40k, hogy mindent meg tudjunk beszélni, ezért csak szemezgetni tudtam. Szóval igen...egy átlagember akár jó akár rossz tojik a veszteségekre, de a morált nem tudják legyőzni, bizony akkor is van néha visszavonulás ha nem akarják...mindenkit a komisszárok nem tudnak tarkón lőni. :) [Káosz oldalon más, egész beteg megoldások vannak a dezertőrködés kezelésére].
Viszont igen, én is tudom, hogy ostobaság, bizony vannak olyan Káoszfertőzöttek, gépi, vagy nem gépiek...akik nem gondolnak bele mi van akkor ha elfogy az emberük...el is buknak. Csak kevés Káoszfertőzött van aki képes átgondolni a veszteség jelentőségét, ők általában a rettegett Káosz Hadurak...rendszerek százainak...ezreinek a mészárosai.

És írtam, hogy nem lokálisan, hanem Galaxis szerte folynak a harcok...emiatt vannak olyan szegletek, ahol évezredek óta béke van...de ez nem tartós sehol...valahol mindig felbukkan egy olyan ellenfél akivel muszáj konfrontálódni. És bár a Lord Generálisok nem azért vannak, hogy a hadseregük élén masírozzanak, néhány esetben megesett, hogy mégis ezt tették...ők többnyire el is haláloznak...senki sem halhatatlan...főleg nem a W40k-ban.

Remélem nem vettem el még jobban a kedved a világtól. :sor:

Ezennel akkor be is fejezem. Azonban élnék egy ajánlattal, ha mégis érdekel a W40k szívesen beszélgetek róla veled mondjuk privátban, meg ott az msn címem is, hátha megtetszik ez a sötét világ. :D

Maradok tisztelettel:
Morak

Módosította Morak: 2011.07.17, 18:15


Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1813 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.17, 09:22

No, még egyszer, utoljára:
Azt mondod minden tiszt tojik a veszteségekre. Korábban azt állítottad, hogy a techno papok tojnak az emberveszteségre. Ebből az következik, hogy ennek nem a techno papokhoz van köze, hanem a ranghoz. Még akkor sem keverném össze a kettőt, ha történetesen minden techno pap főtiszt lenne. Vagy amelyik káoszfertőzött, de ezt már megtárgyaltuk.

Globálisan 10k éve darálják egymást, remek. Lokálisan? Azt ne mond, hogy minden szerencsétlen JK csapat mögött milliárdos hadsereg menetel. Elmennek valahová valamennyien, és ha kiderül, hogy nem elég ember van náluk, akkor szívás van, és lehet reménykedni az erősítésben.

A visszavonulót meg a tisztek fújják, nem a közkatonák, szóval ezek szerint a korlátlan erőforrások ellenére mégsem mindegy, hogy mennyit veszítenek. Mert ha mindegy lenne, akkor minek vonulnának vissza?

Valóban kezd kicsit off lenni, meg ahogy látom a főbb pontokban sikerült egyet érteni. Szóval hagyjunk teret a másfajta rémségek kijátszásával kapcsolatos kérdéseknek is. :)

Üdv!

Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1012 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.17, 02:55

Üdv!

Ha érdekelne a Warhammer 40k világa, akkor értenéd miért nem jó az érvelésed. Ismét megpróbálom megértetni Veled [amúgy bármely más világon igazad lenne].

A W40k-ban a jók és a gonoszok is úgy vívják csatáikat, hogy ott vannak benne. Még a legfőbb hadúr sincs soha teljesen távol, egyszerűen ez csak így van. Ne foglalkozz miértekkel, hogyanokkal. A W40k főtisztjei így vagy úgy de ott vannak közel a csatához, vagy épp benne [nem mindig akarják ezt :D].
Ennek ellenére nem releváns a veszteség mértéke egyik oldalnál sem. Mint írtam iszonyat nagy embermennyiségről beszélünk...de van a Káosz oldalán démon, mutáns, démonfertőzött és rengeteg deviáns elmebeteg is. Nem milliókról beszélünk. Milliárdokról... Vannak csaták amelyekben több, mint 10 milliárd katona ment egymásnak [keresztes hadjáratok, a front az több száz bolygó ilyenkor]...szerinted mennyire érdekel egy Lord Generálist, hogy ebből mennyi fogy? A győzelem érdekli. És nullára sosem darálják egymást, az csak sarkított példa volt...mert lehet, hogy egyes hadseregcsoportok megsemmisülnek...de van morál...mindig van visszavonulás...erőgyűjtés...nem évtizedes háboróról beszélünk...a W40k-ban 10.000 éve dúl a háború! Több százezer fronton!
Persze, Téged ez nem érdekel, de ez nem bűn...nem baj. De ha nem is tetszik, fogadd el. 10.000 éve próbálják legyűrni egymást, de mivel trillió és trillió ember van, nincs olyan, hogy totál elfogy az egyik sereg. Most még. Majd lehet, hogy 1000 vagy 10.000 év múlva lesz...de a W40k jelenében nincs. Globális értelemben.
És írtam, hogy igazad van abban, hogy a tiszta logika világában [Adeptus Mechanikus] a Te érvrendszered alapján működik. Azt is írtam, hogy a "gonosz" techno-papok Káoszfertőzöttek, innentől teljesen nyilvánvaló, hogy igaz amit írsz arról, hogy nem értelmezhető minden techno-papra. Ezzel nem tettél mást, mint leírtad újra saját szavaiddal azt amit nem is oly rég leírtam. Köszönöm.

Tisztelettel:
Morak

U.i.: Van W40k topic...kezdünk itt off lenni, de ott meg on amiről beszélgetünk. :sor:

Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1813 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.16, 20:50

A warhammert csak hallomásból ismerem, bevallom behatóbban sosem érdekelt, és a világa sem mozgat meg egy cseppet sem. Viszont a leírásodból is az derül ki, hogy a káosz által fertőzöttek ilyet csinálnak, vagyis nem a techpriestek jellemzője ez a fajta gondolkodás. Szóval majdnem irreleváns egy nem káoszfertőzött kijátszásánál.

A taktikai logikád pedig lehet, hogy jól mutat ebben a világban, de sajnos a dolog nem ilyen egyszerű. Mert mi van, ha bedaráltatod az összes embered, spórolás helyett, és győzöl, majd az ellenfél szövetségese megérkezik? Hirtelen ott állsz, és nem vagyok benne biztos, hogy elengednek. Olyan meg pláne nincs, hogy végtelen, mert az esetben semelyik csata nem dőlne el soha, mert mindig jönne az erősítés. Vagyis lehet, hogy van még sokmilliárd felfegyverzett katonád, de oda kell érniük, ráadásul el is kell látni őket. Pont egy ilyen sötét tónusú világban nem számolnék azzal, hogy "áh, van még elég emberünk".
Egyetlen kivételes esetben működik ez, ha valaki ül egy távoli, biztonságos szobában, és időnként megnyomja a "még több húst a darálóba" gombot. Ő esetleg gondolkodhat így, de a csatatéren még egy főtiszt sem teheti ezt meg, főleg hogy a saját életével is játszik. Feltételezem a lentebb leírt játékos karakter nem csak az óvóhelyről küldi a csapatait, szóval számára is erőforrás minden ember. Globális szinten tehát valamennyire működhet amit leírtál, de lokálisan nem, ott minden korlátos. Ezt pedig nem a világ ismerete diktálja, hanem a logika. Remélem érted miért mondom.

Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1012 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.16, 16:17

Üdv!

Ebben igazad lehet aláírom.
Végül is az írónak alkotnia kellett egy nagyon specifikus korrumpálódott világot aminek a saját törvényszerűségein belül működik a dolog, mert kvázi tényleg végtelen embere van. De mondom, ez nagyon specifikus bolygó, egyedi, és csak igen nehezen reprodukálható. Nem tudom mennyire kened-vágod a W40k-t, de lényeg, hogy egy iparvilágot teljes egészében megfertőzött Káosszal a bolygó irányításáért felelős archmagos veneratus, és létrejött egy olyan kannibalisztikus ökoszisztéma ami saját maga felfalásából hozza létre önmagát. Ebben az ökoszisztémában az ember csak üzemanyag...viszont mint üzemanyag táplál olyan gépeket ami embereket "állít elő". Így zanzásítva leírva elég hülyén hangzik, de ennél többről van szó, csak ez nem a topic témájához tartozna. :D
Szóval azok a gonosz "gép"emberek akiket leírt az alkotó ezen a bolygón élnek. A Káosz pedig a W40k-ban egy ténylegesen önpusztító immatérium, szóval akit megfertőz azt pont a Káosz rontó hatása végett nem érdekli, hogy nincs olyan, hogy végtelen. Nem azért mert ostoba...nem azért mert gonosz...hanem azért mert Káosz. [Ezért is van leírva, hogy ha a Birodalom elbukik, az emberi faj ki fog halni, mert elemészti a Káosz].

Alapvetően az egész W40k-ra igaz, hogy a "gonoszok" mellett a "jók" sem törődnek az emberveszteséggel. Azért nem, mert olyan soktrillió ember él a Galaxisban, hogy jelen szaporodási mutatók mellett hiába halnak meg naponta milliárdok...még talán gyarapodik is az emberi faj...tény nagyon lassan...és mivel a W40k egy sötét jövőt vizionál, valószínűbb, hogy lassan, nagyon lassan, de apad az emberi faj egyedszáma.

Egy ilyen univerzumban pedig nem valótlan, hogy nem kell foglalkozni a veszteségekkel, mert szinte felfoghatatlan mértékű utánpótlás áll rendelkezésre. [Ez nem így van, de tényleg el kell fogadni, hogy olyan sok ember van, hogy végtelennek tűnik...].

Szóval egy gonosz gépi logika még szabadabban kalkulál ha veszteségekkel számol. Egy W40k-s gonosz inkább azt a gondolatot követi, hogy: "Van 500 emberem. Ráküldöm őket az ellenfelemre. Nem érdekel ha mind az 500 meghal, csak haljon meg az ellenfél. Mind az 500 emberem meghalt, már csak én maradtam és a legyengült ellenfelem. A: nagyon gyenge, megölöm mert hatalmas és erős vagyok ezen állapotában hozzá képest, B: most visszavonulok, új erőt gyűjtök, és legközelebb 1000 embert küldök rá...vagy 10.000-et."
Emlékezzünk, a Mátrixban a gép a 250.000 zionira 250.000 gépet küldött, pedig figyelembe véve a hadra fogható emberek relatíve alacsony számát, elég lett volna ennél sokkal-sokkal kevesebb is.

Ezt a sokmindent azért írtam, hogy magyarázatul szolgáljon az elképzelésemre, hát ha nem ismered a W40k-t.

Tisztelettel:
Morak

Módosította Morak: 2011.07.16, 16:19


Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1813 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.16, 12:25

Morak:
Nagyon nem mindegy, hogy 1 vagy 1000 embert küld a halálba, ha mondjuk csak 500 van készleten. Ráadásul, hiába van 2000, ha véges a kapacitás, gondolni kell a jövőre is. Persze ha valami varázslatos módon végtelen mennyiségű embere lenne, akkor pazarolhat. De jó esetben egy gép gazdálkodik, ügyesen, mert az erőforrások mindig szűkösek. Elhiszem, hogy valaki leírt egy olyan gépcsoportot, akik ilyen "gonoszok", hogy számukra az emberélet semmit nem jelent, és értelmetlenül is bedaráltatnak ezreket, ott ahol amúgy elég lenne 10 is, de ez nem a gépi gondolkodásból jön, hanem az író azon elképzeléséből, hogy legyenek "gonosz gépek".

Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1012 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.15, 18:56

Üdv!

Pontosítok.

Ben Counter: Grey Knights Omnibus: Dark Adeptus alapján teszem mindezt, de ha valaki nem fogadja el kanonikusnak a dolgot, akkor persze számára nem releváns. :D

A lényeg, hogy Matzi által felvázolt hibáknak feltűntetett kijelentéseim a könyv alapján megalapozottnak tűnnek, ámde ez csak részben igaz, mivel a Matzi által jelzett logikai algoritmus és az én elképzelésem nem az érem két oldala, hanem egymástól jól elkülöníthető felfogások, a szinte totálisan augmentált techno-papoknál.

Ben Counter legalábbis úgy írta le, hogy az Adeptus Mechanikus techno-papjai bár érzelemmel szinte nem rendelkeznek, logikai algoritmusaik érzékelik az emberi test fájdalmait, szükségleteit, és próbálnak úgy működni, hogy ezt elkerüljék. Ám ebben semmi érzelem nincs, tényleg csak számító logika.

Ezzel szemben a Dark Mechanikus, ismertebb nevén a here-tek, tényleg szó szerint olyan, ahogy én próbáltam leírni a gépelmévé avanzsált emberi gondolkozást. Ám Matzi érvelésével ellentétben, itt sem arról van szó, hogy egyszerűen ostoba lenne. Egyszerűen úgy kalkulál a gépi logika, hogy totál mindegy, hogy 1 vagy 1000 "menial" vagy szervitort küld a halálba...a lényeg az eredmény.

Elsőre azt gondoltam ugyanarról írunk, csak más a megközelítés. Ám a könyvet olvasva fokozatosan rá kellett jöjjek, hogy ez két külön nézőpont.

További pontosítás, hogy nem minden techno-pap lesz azért emberalakú számítógép...csak a magos/arcmagos/arcmagos veneratus rangok esetében jár a techno-papnak ilyen szintű átültetés. Legalábbis a könyv szerint, amit én készséggel elfogadok.

Tisztelettel:
Morak

Módosította Morak: 2011.07.15, 18:57


Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1557 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.14, 14:45

A gépek nem hülyék, így pont egy arrogáns, buta ember gondolkodik, nem egy gép.
...
Abban igazad van, hogy nem emberi, de nem is arrogáns és agyalágyult módon gondolkodnak. Logikusan, körültekintően, és érzelem nélkül.

Ihletforrás lehet a Portalos GLaDOS is. Én például lehet, hogy úgy játszanám ki, mint aki végtelenül figyelmes és kulturált lény, azonban viselkedésén átüt a szenvtelen számítás és mindenféle együttérzés hiánya. Például soha nem emelném fel a hangom de minden mondatomban használnék valamilyen érzelemre utaló kifejezést, ami kis idő után rendkívül falsnak tűnne.

Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1012 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.14, 11:22

Üdv!

Matzi:

Ezt mondom én is, hogy nincs érzelme. Nem fog keseregni egyetlen egy elvesztett emberéért sem, nem fog panaszkodni a sérülései miatt, nem igényel semmi olyat amit egy ember, ha hosszú útra kell mennie. Nem is írtam, hogy hülye lenne, vagy ostoba...ezt Te láttad bele, mert ezt akartad belelátni. Azt sem írtam, hogy felelőtlen lenne. Amit írtam annyit jelent mindössze, hogy csak egy dolog érdekli: a saját céljai illetőleg az Omnissiah...valamelyik sorrendben. Az ember eszköz. A gép az nem eszköz, az az Isten.
Lényegében ugyanazt gondoljuk, csak Te máshogy fejezed ki magad.

Tisztelettel:
Morak

Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1813 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.14, 10:09

Ha elesik egy emberük? Van másik...vagy lesz. Ha megsérülnek? Gyorsan egy javítóműhelybe. Leszakad egy végtag? Jaj...a gépszellem ami a testem gépi részeit irányítja, szegény, nehogy tartós baja legyen a sokktól. Gyalogolni kell? Mi az, hogy a hús-vér útitársaim három napig sem bírják folyamatosan,megállás nélkül?! Stb. És eleve teljesen más nézőpontból közelítenek meg egy adott problémát.

A gépek nem hülyék, így pont egy arrogáns, buta ember gondolkodik, nem egy gép. Elesik egy ember? Lesz másik? Mert ha záros határidőn belül nem lesz másik, akkor - legyen az ember bármilyen tökéletlen is - mindegyik erőforrásnak számít, az erőforrást elveszíteni pedig probléma. Nem áll le ápolgatni a lelküket, de a veszteség az veszteség, és ha veszélyezteti a feladat végrehajtását, akkor ott jobb óvatosabbnak lenni, áldozatot akkor hoz, amikor megéri, igaz, akkor kíméletlenül. Megsérülnek? Akkor jön a medic és ellátja őket, esetleg ha sok hasznukat nem veszi, helyben nem lehet hadrendbe állítani, és nem kár értük hosszú távon (az ezredest nem lőjük le azért), akkor eutanázia, hogy ne hátráltassa őket. De nem fogja azt gondolni, hogy azt is csak össze kell csavarozni, mert nem hülye. Gyalogolni kell? Persze, ezek tökéletlenek, de ha ez van, akkor ez van. Te sem vágod földhöz a számítógépedet csak mert lassú, maximum amint van lehetőséged, lecseréled egy jobbra.

Abban igazad van, hogy nem emberi, de nem is arrogáns és agyalágyult módon gondolkodnak. Logikusan, körültekintően, és érzelem nélkül. Vagyis ha az kell a feladat végrehajtásához, hogy mindenkit feláldozzon (mert úgy van a legnagyobb esély a győzelemre) akkor simán megteszi, de ha nincs rá esély, akkor nem küldi őket a halálba. Amikor előadja magát, akkor tűnhet arrogánsnak, mert nem érdekli, hogy mit gondolnak róla, és úgy adja elő, hogy ő biztos a dolgában (mert tényleg az), de ha valami érdemi információt kap, akkor átgondolja, és nem pedig köti az ebet a karóhoz, hogy márpedig ő jobban tudja.

Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1012 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.14, 07:30

Kösz az infókat. Ami még eszembe jutott a Star Trekből a 'borg. Főleg a Voyageren 7/9-ed.


Üdv!

Nagyon szívesen. Örülök ha segíthettem. :)

:sor:

Tisztelettel:
Morak

U.i.: Tényleg, a borg...hogy felejthettem el? :kirohog: :normaalis:

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5248 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.14, 07:04

Kösz az infókat. Ami még eszembe jutott a Star Trekből a 'borg. Főleg a Voyageren 7/9-ed.

Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1012 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.14, 04:52

Üdv!

Auer:

Még arra ügyelj mindenképpen, hogy amikor a KM-ed bedob egy teljesen átlagos szituba [egy nem átlagosban pedig főleg], akkor próbálj a lehető legkevésbé ember módon gondolkodni. A W40k könyvek úgy ábrázolják az ilyen szinten átépített Techno-papokat [akik ugyebár archmagos rangúak minimum, mert a beültetések szintje és mértéke egyben a Marson betöltött rangjukat ill. pozíciójukat is jelöli], hogy szinte a legalapvetőbb emberi gesztusok is hiányoznak. Ha elesik egy emberük? Van másik...vagy lesz. Ha megsérülnek? Gyorsan egy javítóműhelybe. Leszakad egy végtag? Jaj...a gépszellem ami a testem gépi részeit irányítja, szegény, nehogy tartós baja legyen a sokktól. Gyalogolni kell? Mi az, hogy a hús-vér útitársaim három napig sem bírják folyamatosan,megállás nélkül?! Stb. És eleve teljesen más nézőpontból közelítenek meg egy adott problémát. Gépi gondolkodáshoz érdemes megnézned - és úgy gondolom ismered is, de azért leírom :) - az alábbi műveket: Terminator 1-2, Én a robot, Ghost in the Shell [első film,mondhatni az eredeti], és ha újra fellapozod a Grey Knights: Dark Adeptus első néhány tucat oldalát, az is sokat segítene, szvsz jól elkapta Ben Counter nagyjából a Techno-pap gondolkozást.

Tisztelettel:
Morak

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5248 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.13, 16:19

Köszönöm az meglátásokat ha másnak is van kérem ossza meg.

Karakterről: Ez a 3-as érték a kibernetikus feltámasztással alakult ki (eredetileg sem volt magas kb 22). Igazából játék még nem volt vele, hanem egy próba amolyan hogyan optimalizáljuk maximumra a karaktert adott versenyszabályok közt. (Sas jele találkozók)

Vsz. ez a karakter igen kifejlett szerepjátékosi készségeket kíván, és nagyfokú támogatást mind a KM, mind a többi JK részéről.


Ha lesz lehetőségem játszani vele akkor remélem eleget tudok tenni. Ennyire még a cyberpunk szólóimat se nyomtam tele kiberware-el.

Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1012 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.13, 16:09

Üdv!

Auer:

Szerintem jelen esetben a 3-as értéket nem lehet a mi hagyományos szociális kultúránk skáláján mérni. Egész egyszerűen két dologról lehet szó:

1.: A karakter mivel szinte minden testrésze át van már ültetve, ezért az emberközpontú Birodalom számára ő már nem tekinthető embernek. Ott ahol a hús jelentősége hatalmas, s az emberi mércétől minden eltérőt kiirtandó mutációnak tekintenek, egy ilyen gépember - még ha Technopap is - szinte bármely NEM technopap visszataszítónak tart. Értsd: ez az érték az emberek, a Birodalom polgárai körében realizálódik...véleményem szerint a Marson simán átlagos (25-35) az értéke.
(És 100000%, hogy szobatiszta. Egy magára valamit is adó Techno-pap az emésztőrendszerét is mielőbb lecseréli...tehát vagy nincs végtermék, vagy az egész kérdéskör megoldható néhány tartály(ocska) időszakos cseréjével :D)

2.: Ő már gépi módra gondolkozik. Az Omissiah, a gépszellem a minden. A gyarló hús értéktelen. Az sem elképzelhetetlen, hogy képes a Lingua-technist használni akkor is ha olyanok körében van akik azt nem is értik [szóval ha valamilyen gépátok miatt megsérül a beépített fordítógép a hangszalagja helyére épített vox-adóban, akkor nem lehet megérteni :D]. A halál számára semmit nem jelent. Egy gép, szinte bármely gép fontosabb neki, mint bármely ember léte...hisz a gép az isten. Az Omnissiah egyik avatárja.
Cserébe nincs az a birodalmi technika amit ne értene...vagy ha nem is érti teljesen, akkor is tud használni olyan gépeket, amiket csak egy Adeptus Mechanikus Techno-pap tud.

Vsz. ez a karakter igen kifejlett szerepjátékosi készségeket kíván, és nagyfokú támogatást mind a KM, mind a többi JK részéről.


Tisztelettel:
Morak

Módosította Morak: 2011.07.13, 16:11


Kyarra

Kyarra

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 79 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.13, 15:13

Nekem valahogy erről csak az jut eszembe hogy az illető autista.
Az autistákra jellemző hogy nagy szaktudásúak saját felépített sérthetetlen világuk van+ hatalmas tudásuk és intelligenciájuk de teljesen antiszociálisak és semmilyen mértékben nem képesek alkalmazkodni senkihez sem.

Egyébként ez valahogy eléggé elcseszett dolog lehet mert ha 25-35 az átlag, mert akkor a 3 az olyan éticsiga és fonalféreg kategória. Tehát biztos hogy nemhogy antiszoc az illető, de van neki valami elmebeli gebasz is odafenn. Erre fel még a kinézete sem lehet egy leányálom. Vedd bele hogy semmilyen szempontból nem szocializált valószínűleg. Ami az jelenti hogy pl nem biztos hogy szobatiszta és egyéb szépségek.
Szerintem eléggé életképtelen az ilyen karakter, a km hibája lehet miért is engedi. :S

Módosította Kyarra: 2011.07.13, 15:13


auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5248 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.07.13, 10:30

Érdekes kérdés merült fel.
Warhammer, Dark Heresyben van egy tech-pap (gépmágus, szerelő, reáltumányni szakember stb) aki elégé kiborgosítva van (teljes kiborg test, agya félig számítógépre cserélve stb). emberfeletti fizikuma ereje van, egy M2-es browning kategóriájú fegyvert cipel magával.
Na mármost neki a megjelenés (más néven karizma, szóval a szociális) főértéke. 3 azaz három azon a skálán ahol az emberi átlag 25-35. Egy ilyen érték szerintetek milyen viselkedést takar? Oké h antiszociális de miben nyilvánul meg?
sokat gondolkodtam de ilyen karakterel még nem játszottam/találkoztamn.

Módosította auer: 2011.07.13, 10:31


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12412 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.24, 14:19

Hali!

A tulajdonságokkal kapcsolatba merült fel bennem a Irányítás/Taktika/Hadvezetés (Szabályrendszertől függ melyik) kijátszása.
Hogy ezeket ki hogy kezeli?


A magam részéről némileg beleártottam magam a hadtörténetbe (amúgy is érdemes
a történelemkönyveket bújni, csomó jó ötletet lehet meríteni) különös tekintettel arra,
miket toltak el nagyon.

Tudniillik elég gyakran faragtak rá olyasmire hadvezérek, ami az asztalnál ülve tök jó
ötlet volt, csak valamit nem (jól) vettek figyelembe vagy épp a parancsnoki láncon akadt
pár gyenge szem.

--
Aztán az is hasznos, hogy "jobb" rendszerekben az ilyesmire lehet képzetlenül is dobni,
a célszámot meg a terv függvényében a mesélő határozza meg - ha pedig a terv jó, még
működhet is.

Sőt, fordítva: volt már IRL arra példa, hogy a hátborzongató hülyeség bevállt - és onnantól
már nem volt hülyeség.

--

Végezetül meg valahol a mesélő és a parti közötti "gentlemens agreement" része, hogy a
durván elrontott próbákért szivatás jár (és mennyi).

Adios
KLM

Fishblood

Fishblood

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 388 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.23, 17:55

"is be tudja folyásolni "

ez fájt...


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]