Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

A varazslo ekszerei (Gris_Bleu)


 • Válasz írásához lépj be
26 hozzászólás érkezett eddig

workoli

workoli

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.04, 14:08

A novella mondanivalója feledtette a stílusbeli hiányosságokat.

Gratulálok!

Aingus_Og

Aingus_Og

  Énekmondó

 • Fórumita
 • 636 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.03, 22:34

Arsentis: *öröm hogy nem mindenki durunggal nyitja felém az érveit, illetve hogy valaki használ érveket, mert azokkal meggyőzhető vagyok*

Köszönöm a tippet! Rákerestem, és hát Kínában ezek szerint volt ilyesmi az ókorban. Ebben az esetben revideálom azt a nézetemet, hogy ez modern dolog volna, habár bennem a fantasy világok előképeként inkább a késő középkor Európája él.

(Mer azért ha jobban belegondolsz, egy középkori jellegű környezetbe a puskapor meg a papír is úgy fér bele, ha kínai, persze függően az időpottől. Kína meg nekem nincs az elsődéleges keresőképemben.)

Arsentis

Arsentis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 387 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.03, 15:48

Aingus_Og: *hosszú szünet, köhintés, az öncenzúraként megtestesülő önuralom újabb diadala, cirkalmas szidalmak fájó szívvel való kitörlése*

Légyszi írd már be nekem a gugliba, hogy "ókori teaház". Köszi.

KekPafrany

KekPafrany

  Kotnyeles Saláta

 • Fórumita
 • 607 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.02, 13:54

Nekem átjött a hangulata. Köszönöm :)

Aingus_Og

Aingus_Og

  Énekmondó

 • Fórumita
 • 636 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.01, 13:28

Lepus:

Miért is? Gondolkozzál már el, mielőtt sületlenségeket tulajdonítasz nekem. Tudod, ahogy te is írod: nem sokat, csak egy kicsit.

Elemezzem neked lépésről-lépésre a mondatomat, á lá tanítónéni?

- A teázás annyira személyes valami... Ezzel nem értesz egyet? A vélemény sületlenség?

- hogy csak a mi XX-XXI. századunkban fordulhat elő, hogy ne otthon ejtsük szerét... Akkor esetleg tudsz mondani teaházat korábbról? Mert akkor nosza!

Vagy elárulnád, mi bántotta meg a lelkedet? Hogy szerintem egy fanatsy világképben nem jól mutat egy afféle "teaház a vörös oroszlánhoz" fantázianves teákkal és felszolgálóval?

Mondd csak kedves fórumtársam, a vélemény szabadsága csak a tiedre terjed ki? Mert ugye a gondolat úgy kezdődik, hogy "Eleve nem értem", amiből azért még a közepes képességűek is megértik, hogy ez az én saját személyes véleményem, amivel kapcsolatban érveket hajlandó vagyok elfogadni. Ha tudod egyáltalán, hogy mi az az érv.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.01, 12:37

Aingus_Og:
"Eleve nem értem, hogy miért teaház, és miért nem a varázsló otthona. A teázás annyira személyes valami, hogy csak a mi XX-XXI. századunkban fordulhat elő, hogy ne otthon ejtsük szerét."

Na azért kicsit gondolkozzál már mielőtt írsz... Nem sokat, csak egy egész kicsit, hogy ne írj le ekkora sületenségeket...

Aingus_Og

Aingus_Og

  Énekmondó

 • Fórumita
 • 636 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.02.01, 01:25

Üdv!

Nekem az jutott eszembe, mikor egy gyönyörű naplementét az ember megpróbál lefotózni. A fotó ilyenkor a legnagyobb giccs lesz.

Te elég jól bánsz a szavakkal. Szinte láttam magam előtt a mélázó varázslót, ez előny. Viszont láttam, hogy ez a varázsló nem létezik a novella keretein kívül, nem egy hús-vér alak. Ez hátrány.

Kicsit olyan volt, mintha ezeréves ódon közhelyek között mászkálnék. Az ezerévesség és ódonság megfogott, a közhelytől meg menekülnék. Coelho-t is említették, igen, főleg az egy évig szolgálós rész miatt beugrott nekem is, de hát az meg egy megaközhely.

Szerintem a kocsma meg a barbárok nem segítettek volna sokat, azok is sablonosak. Eleve nem értem, hogy miért teaház, és miért nem a varázsló otthona. A teázás annyira személyes valami, hogy csak a mi XX-XXI. századunkban fordulhat elő, hogy ne otthon ejtsük szerét.

Szerintem nagyon jó ez itt a címlapon, és én látom, hogy ha egyszer történeted is lesz, (élő) karaktereid is lesznek, akkor nagyon jókat fogsz írni.

Odusz

Odusz

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 203 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.30, 00:45

Figyusz!

Dícséretesen jóa helyesírásod, nekem is feltűnt! Azért van itt egy hiba, szerintem egy db "egy" -ből túl sok van:

"Ha ugyanis éppen az ékszer átadásának pillanatában sejlik fel egy előtted egy rossz kép a múltból, megremeghet a kezed."

Bocsánatos bűn! :rohog:

Jó? Rosz? Le a címlapról? Hajrá, csak így tovább? Nekem az jut erről eszembe, hogy mennyire relatív és szubjektív az irodalom! Valóban napjaink ízlésének giccses. Ha ezt 100 évvel ezelőtt írod, akkor más lenne a helyzet! :D

Kicsit nekem is a fenkölt nyelvezetű keleti emberek jutnak eszembe.

Ha a teázást megzavarja néhány részegeskedő keleti barbár, akik azt ordítják, hogy a menyecskékket egyszerűen el kell kapni a hajuknál fogva és becibálni az istálóba és ittvéget is érne a novella, akkor remek paródia vagy nem is tudom mi lenne! :D

Szeritem is kicsit Coelho-s. Az allegóriák nem voltak rosszak én struktúrát is véltem felfedezni (beleképzeléni?) az egészbe.

Itt van 7 pont, szerintem nem volt rossz, inkább nem volt a napjaink ízlésvilágához illő, illetve megszokott.

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.29, 20:40

Nekem az iwiwes bemutatkozásban előszeretettel használt fátyolos szemű semmitmondó álbölcsességek ugrottak be így hirtelen egy sör után. Ömlengő és unalmas, sajnos.

Slayer7

Slayer7

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 72 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.29, 19:56

Rá kell érezni a hangulatára. Nekem, így kora este teljesen jó volt.

Armand

Armand

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 434 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.29, 17:33

A szerző tényleg tud magyarul, és ez roppant tiszteletreméltó dolog 2009-ben. Most már csak ötlet, sztori, vagy efféle csacskaságok kellenének, mert az írás jelen állapotában rettegek, hogy még megkapom valami Gizikétől .ppt formátumban a heti bölcsességspam részeként, amiktől már egyébként is hányok.

Defekt

Defekt

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 386 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.29, 10:09

Köszönöm! :(

ranagol60

ranagol60

  DiceMan

 • Fórumita
 • 3166 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.29, 09:02

Üdv!

Mintegy véletlenül olvastam el, de pozitív csalódás ért. A szöveg magyarul van megírva, ami már magában is szép teljesítmény. Nem az esetlenül megfogalmazott mondatok értelmén kellett filóznom, hanem koncentrálhattam a történetre.
A karakterek csakugyan egy kicsit túlzottan finomkodóak (többször megfordult a fejemben, hogy ezt nő írta, ezért van ez az idealizált és valóságtól elrugaszkodott férfi-szemléletmód benne).
A három ékszer szimbolikája ugyanakkor nagyon korrektül végig van vezetve, a végén nem szájbarágósan teszed egyértelművé azt, szóval ez korrekt. (Távolról engem ez Coelho stílusára emlékeztet.)
Mindent figyelembe véve én is azt hiányolom, hogy egy kicsit oldj a hangulaton egy-egy kiszólással (akár a varázsló, akár a tanítvány részéről), és hogy egy kicsit (tényleg nem nagyon, kicsit) visszavegyél a fennkölt stílusból, és elvidd "élő ember" irányba a karaktereket. Nyilván hiba lenne túlzottan "kocsmaszagú" beszélgetést a szájukba adni, de ennél egy fokkal mégis lehetnének közönségesebbek.
És hogy mennyire sztereotíp vagy sem, mennyire "newage magic" utóérzés, az vitatható. Tulajdonképpen egy középkori settinget ugyanúgy el lehet képzelni hozzá, mint egy new age jelenetet, tehát ízlés dolga - jó, hogy nem utaltál pontosabban a világra.
Mindent összevetve nekem tetszett.

Tisztelettel:
R'naggol

Gris_Bleu

Gris_Bleu

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 1 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.28, 17:34

Köszönet mindenkinek, aki elolvasta. Külön köszönet azoknak, akik hozzá is szóltak. Néhány válasz:
Mammon: Természetesen mindketten a saját teájukat ízlelgették. Valóban szerencsésebb lett volna harmóniát írni. (Egy harmónia, ami több ízkomponensből tevődik össze.) A kupis ötlet megfontolandó, az biztosan jól odavágott volna a sztereotípiáknak. (Bár a varázsló a kupiban c. történetre már van példa az irodalomban, ha jól emlékszem, a Kőbölcsőben az iskola finanszírozta a mágustanoncok havonkénti bordélylátogatását.)
Mouse: A modorosság szándékos, ugyanis a legtöbb általam ismert varázsló (karakter) ilyen különc, elitista, fennkölt stílusú. És hogy miért nem udvarolnak abrakadabra helyett? Miért válasszák az egyszerű megoldást, ha van bonyolult is? :(
Zajec: Igazad van, így utólag végiggondolva tényleg beleférne a végére egy "földi kiszólás".
Arsentis, Monress_, Noddy, Archenemy: örülök, hogy tetszett :D
Lepus: Igen, az ötlet valóban egy olyan teaházból jött, amely a mi világunkon található...

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.28, 17:05

Valóban erőltetetten modoros és sokhelyütt giccses, mégis olyannyira életszerű, hogy akár az oktogoni Vörös Oroszlán teaházban is játszódhatna, valamikor napjaink tájékán...

Archenemy

Archenemy

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 124 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.28, 14:46

Borzalmasan modoros, életszerűtlen, giccses. Nekem bejött. :(

Noddy

Noddy

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 2 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.28, 14:18

Teljesen laikusként nekem tetszett.

Zajec

Zajec

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 223 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.28, 13:17

Mouse: köszönöm, ezt nem tudtam.

Mouse

Mouse

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 24 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.28, 13:06

Zajec: adtál, 6-ot. De amikor ráklikkelsz nem marad a választott értéken, viszont a komment elküldése után feltünteti a neved alatt, jobbra.

Monress_

Monress_

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 16 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.01.28, 11:27

Szép és lélekemelő volt, és ugyan miért ne beszélhetne így valahol, valamikor egy varázsló? Én nem vagyok olyan földhözragadt, hogy ezt ne tudnám elképzelni :(

Köszönöm, kedves író.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]