Ugrás tartalomhoz


Fotó

Nálatok mi számít már tápos karakternek ?


 • Válasz írásához lépj be
2354 hozzászólás érkezett eddig

Draquar

Draquar

  A Bunkó

 • Fórumita
 • 725 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.28, 12:39

Hoi!

RedSign: Nem tudom nagyon objektíven megítélni a mesélőimet, a szuperhősös srác mögött tíz év mesélői tapasztalat figyel, a minket könnyen kezelő mögött meg talán öt vagy inkább kevesebb. Előbbi melózik és szerintem nem zárt minket különösen a szívébe, utóbbival kb. nyolc éve vagyunk barátok. Talán a személyes kapcsolat miatt tud a szájízünknek megfelelően mesélni, de az biztos, hogy a másik sem tapasztalatlan.

Én úgy gondolom, hogy minden karakternek van nemezise, amivel adott esetben éreztetni lehet a nyakán lévő pórázt. Még a húdenagyon istengyalázó +10-es hősöknek is, csak van egy olyan tapasztalatom, hogy a legtöbb mesélő a karilap első megtekintésekor átmegy statisztikus-matematikus-főkönyvelőbe és csak a számokat nézi. Bár mi egy ideje már bevezettük az SR 2-ből a 10 kérdés - 10 válasz a karival kapcsolatban jellegű háttéralkotást és érdekes módon a fenti vázolt hősöket mindig meg lehetett fogni ezen keresztül.
Ezért szoktam sajnálni, amikor kidolgozok egy elősztorit a kért terjedelemben, elolvassák majd félreteszik és jön a "tápos vagy apám" jelző. (Utóbbit nem siránkozásnak szánom, csak ez a gyakorlat)

KLM: Köszi, ismerem a kiadványt meg az SR-es könyvek néhány idevonatkozó passzusát. :ok:

Thirlen: A szuperhősös rendszerben ez akkor igaz, ha találkozol néha az utca emberével és van mihez viszonyítanod magadat. De ha csak a szuper-rosszfiúkkal, akik úgyanúgy lettek alkotva mint te, akkor megint csak nem leszel tápos. Mint az valaki lejjebb már kifejtette: Ha mindenki tápos, én már nem is vagyok az. ;)

RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.28, 09:41

Ha jól rémlik, az alapkönyvben dedikálva van, hogy a 10es érték az átlagos.


Pontosítanék: minden tulajdonságnál más és más a régi zöldben, de 8-12 értékpárt használják... :felvon: ...ami átlagban pont 10... :ok:

Ez nem a betegségek szándékos eldurvítása, hanem a koncepcióbeli következetlenség, mert valahogy úgy csinálták a rendszert, hogy az átlagnál egészségesebb varázsló (gyenge 10-12es egészség), azért meg tudjon betegedni, a világ lakossága meg nem tényező.


Ezzel teljes mértékben egyetértek. ;)

Ez mellesleg oWoD-ban is előjön, nem is nagyon rémlik, hogy valamire kellett volna dobni 6osnál kisebb célszámra (pedig 2-3 kocka esetén egy 4es célszám sem jelent automatikus sikert!), nagyobbra viszont igen.


Azért van pár dobás amire 6-osnál kisebb célszámra lehet dobni, pl.: szféra első szintjének egybevágó használata 4-es célszám, a kockák száma pedig (alapkarakternél) 1-3 átlagosan. Abban egyetértünk, hogy az automatikus siker miatt és a történet folytonossága miatt a mesélő nem igazán szokott dobatni 5-nél kisebb célszámokra. :felvon:

Thirlen

Thirlen

  Browncoat

 • Fórumita
 • 1181 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.28, 09:01

(OFF)Hozzáfűznivalóm a mellékvágányhoz: Szuperhősös partynak mesélni teljesen más tészta, mint a hagyományosabb rendszerek, mert ott a karakterek per definitionem táposak. Ha kicsit is egyedibb képességekkel készülnek a karakterek, akkor az előre elkészített modulokat mindenképpen személyre kell szabni. Ha az egyik karakter valami különlegesebb képességgel rendelkezik (pl. Láthatatlanság, Légiesség), akkor lépéseket kell tenni, hogy meglegyen ellene a megfelelő fegyver. Sajnos sok KM elfelejti, hogy nem kell minden mesében használhatatlanná tenni az ilyen karaktert, a képessége azért van, hogy általában használni is tudja.
Érdekes egyébként, hogy magas szintű partyk sokszor mennyire hasonlatosak lesznek egy szuperhős meséhez. Egy szinte sebezhetetlen, emberfeletti erejű harcos vagy repülő, támadó varázslatok garmadájával rendelkező varázsló nem sokban különbözik egy szinte sebezhetetlen, emberfeletti erejű, vagy repülő, energiasugarakkal támadó szuperhőstől.
(/OFF)


Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1811 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.28, 08:52

A M* betegség-rendszere elég brutális, ez tény és való. Azért számoljunk egy kicsit utána: 8-12 az átlag. Ez a 3k6-os dobást jelenti. De a M* szerint az a "nem jellemző" dobáskategória. Egy parasztnak az egészsége nálam "átlagos", (a "nem jellemző" meg az intelligencia paraszéknál) vagyis 3d6 kétszer, és a jobbik számít. Ennek 12,1 körül van az átlaga.

Ha jól rémlik, az alapkönyvben dedikálva van, hogy a 10es érték az átlagos. Vagyis a kalandozókra "nem jellemző" dobás az egyetlen, ami ezt az átlagot hozza, minden másban kiemelkednek az átlagból. Ebből következik, hogy a népesség maximum 50%-a rendelkezhet 10nél nagyobb értékkel (különben nehezen jönne ki az átlag), és ha egy egészséges eloszlást nézünk, akkor kb 5-10% van 13 felett. Szóval a népesség nagyobbik fele alapból belepurcan egy laza náthába. Ez nem a betegségek szándékos eldurvítása, hanem a koncepcióbeli következetlenség, mert valahogy úgy csinálták a rendszert, hogy az átlagnál egészségesebb varázsló (gyenge 10-12es egészség), azért meg tudjon betegedni, a világ lakossága meg nem tényező.

KLM:
A kezelések magas pluszai indokoltak, csak sajnos ezt mindenhol máshol felejtették le. Egy célszámos rendszer ebből a szempontból már annyival jobb, hogy a mesélőnek meg kell erőltetnie magát, hogy kitalálja a feladat nehézségét. Ha adva van egy előre egyszerűen kiadható dobás, akkor kényelmes dolog nem módosítani. Ez mellesleg oWoD-ban is előjön, nem is nagyon rémlik, hogy valamire kellett volna dobni 6osnál kisebb célszámra (pedig 2-3 kocka esetén egy 4es célszám sem jelent automatikus sikert!), nagyobbra viszont igen.

2, Hacsak a karakter nem "AZ ELSŐ" valamiben, akkor a világ hatóságainak vannak ötletei ellene.

Azért ez szerintem becsapós, bár nagyrészt jogos. Egyrészt ha nem annyira globalizálódott a világ, mint a jelenkor, akkor az ilyen módszerek lehet, hogy lokálisan előfordulnak, de nem mindenhol van már ellene megfelelő ellenterv. Másrészt nehéz azt mondani, hogy mikor vannak felkészülve valamire. Hogy mást ne mondjak, a civil légi közlekedés nem egy új dolog, és ugye a második világháborúban a japánok bizony nekirepülgettek az ellenségnek, de valahogy a kettő kombinációjára elég sokáig nem kerül sor. Azóta persze védekeznek ellene két kézzel. Tehát nem elég az, hogy a lehetőség fennálljon valamire, kellett is egy incidens, ami kiváltja, és szerintem tipikusan az ilyen információk valahogyan megszerezhetőek. Ez kis segítség lehet a mesélőknek is, hogy a játékosnak elmondja, hogy igen hallott már ilyenről, de a második ilyet úgy ölték meg, hogy...

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12356 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.28, 07:19

Hali!

Szóval lehet hogy el kéne gondolkodni a KM-eknek azon is, hogy nem bennük van-e a megoldás erre a tápolás dologra


Van pár alapelv, ami az én életemet nagyon megkönnyíti mesélőként

1, A karakter legyen világba illő, kötődjön ahhoz a világhoz, amiben
létezik.

2, Hacsak a karakter nem "AZ ELSŐ" valamiben, akkor a világ hatóságainak
vannak ötletei ellene. Pld. az első muki, aki nemcsak egy csomagtartónyi
AK-val, de halántékig kevlárban ment rabolni (és a rendőrök bután nézték,
ahogy lepereg róla az ólom ill. az eset folyamán kilőtt lövedékek fele-kétharmada
az ő stukkerükből származott) az "aratott"... Aki ma megpróbálja, azt viszont
hamar kilőnék.

3, Ezt továbbgondolva, a Mesélőnek a partival közösen legyen fogalma arról,
hogy milyen cselekedetnek milyen következménye lesz. És legyen is következménye.

Tudom ajánlani ötletmerítésre pld. a SRun-os Corporate Security Sourcebook-ot,
rendszertől függetlenül.

Adios
KLM

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12356 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.28, 07:09

Hali!

KLM

Jah csak ez nagyon nem izgat engem hallod. Ez ha még emlékszel a legelején egy példa volt arra hogy mennyire übergagyi a M* rendszere hasonlatosan a magyar narancs esetével.


És ha még emlékszel, azt mondtam rá, hogy ez speciel NEM a M* rendszerének a sara, hanem
a mesélői hülyeségnek - ugyanis ott vannak a példabetegségek, ott van a herbalizmus, ergo
a "világban és a rendszerben" benne van, hogy kósza járványok ne irtsák ki.

Ha netán olyan bajod lenne, hogy 16 éve nem tudják szabályokba önteni a rúnatornyokat,
akkor csak megértően bólogatnék - de amit pont felhoztál, az pont nem a M* hibája.

Adios
KLM

RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.28, 06:52

Énrám jó hatással szokott lenni, ha "tápos" karakterrel játszom - lévén így több időm és energiám marad a szerepjátékra és a kari cselekedeteire figyelni és nem kell amiatt stresszelni, hogy egy 4. szintű partit (4-5 fő) kinyírnak-e a sima goblinok DnD-ben (majdnem megtörtént eset).


Szerintem mindenki szeret az átlagnál erősebb - tapasztaltabb - karakterrel játszani, azonban azt rendszeresen elfelejtik, hogy a szint és a tapasztalat mögött komoly személyiségfejlődés bújik meg. Szóval a karaktert nem csak a harcon kívül kell eljátszani, a szerepjáték a harcon belül is első helyen kell, hogy álljon!

Egyébként úgy gondolom, tápos az a kari akivel már a KM nem tud mit kezdeni.


Ez nem tápos karakter, hanem a mesélő tapasztalatlansága vagy mesélői képességeinek - valamint józan eszének - hiánya, amit remekül alá is támasztasz az alábbi három példáddal:

Tapasztalati példa: Marvel rendszerben eddig volt már 3 különböző karakterem. Az elsőt a Mesélővel dobtuk, hogy ne legyen gixer. Kijött a láthatatlanság meg a magas erőforrások. Néhány játék után közölte, hogy nem tetszik ez így neki, mert túl sokat használom őket és nem tud mit kitalálni - túl tápos. Jó, dobtam egy másikat - azzal is ugyanez volt a baj. Dobtam neki egy harmadikat, egy harcművészt, aki már direkt úgy készült, hogy ne legyen sok szuperképessége és ne is értsen csak a pusztakezes harchoz, inkább szakértelmekkel dolgozzon. Ugyanez a probléma, de akkor már nem dobatott újat, mert a., untam már a sirámait és b., nem akart egy újat bemesélni.
(Mondjuk tény, hogy a verekedéshez nagyon ért és a legtöbb modulbeli ellenfél 1-2 kör alatt lefekszik neki.)


Szerintem mindhárom esetben kordában tarthatott volna, azonban ez neki nehéz feladat volt, azaz nem igazán érezte mit is akarsz Te a karaktereddel elérni. A szerepjáték minden esetben kommunikációt kíván a Mesélő és a játékos között, hiszen ha különbözőek az elképzelések a karakterről, akkor abból konfliktusok adódnak mindkét oldalon. A Marvel pedig nem egy bonyolult játék, bár én jobb szeretem az Aberrant-ot.

Egy másik esetben, DnD 20. szint, fővarázsló prc-vel dolgozó karim gyalázta ketté a történetet kb. három varázslattal, mert szegény KM akkor mesélt először magas szintet. Egy másik esetben egy másik hasonló karival viszont a mesélő teljesen simán és csont nélkül boldogult és azóta sem jelent neki gondot a "tápos" csapat.


Akkor itt a Mesélő-játékos kommunikációban vagy a Mesélő tapasztalatának hiányában, esetleg mindkettőben volt a hiba. Ettől egy karakter még nem tápos.

Szóval lehet hogy el kéne gondolkodni a KM-eknek azon is, hogy nem bennük van-e a megoldás erre a tápolás dologra (azon kívül, hogy orrba-szájba tiltanak mindent az 1. szabályra hivatkozva - a KM-nek mindig igaza van).


Aki a Mesélőnek mindig igaza van dolgot állandó tiltásra használja, az valószínűleg tapasztalatlan az adott téren vagy elég jól ismeri az adott területet és a játékosokat vagy egyszerűen nem szereti az adott területet. Példának okáért sohasem szoktam ok nélkül tiltani valamit egy történetben, ha tiltásra kerül egy képesség, előny, hátrány, mágia, stb. annak mindig jó oka van.

Mitea

Mitea

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 29 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 23:39

KLM

Jah csak ez nagyon nem izgat engem hallod. Ez ha még emlékszel a legelején egy példa volt arra hogy mennyire übergagyi a M* rendszere hasonlatosan a magyar narancs esetével.
Tőlem akár egy star wars-os vírus is kiirthatja Ynev lakosságát nem hatna meg.
(OFF)Valószinüleg most sokan kést merítenének az én fekete szívembe, de ha így érzek iránta, nem tehetek róla. Talán mert a világ se tartozik a kedvenceim közé. (/OFF)

Egyébként egy dolgot felejtesz el hogy mindenki otthon úgy játszik, ahogy neki tetszik és hogy a mágus pont az a Rpg, ami a számtalan átirata és toldozott-foldozott rendszere mellett van is választék. És ha egy történetbe az illik hogy fél Ynev kipusztul akkor egy km szive joga ezt mesélni. ;)

Draquar

Egyetértek sose jó azon izgulni hogy meghal a legkedvesebb karid. Viszont a km-ed arra biztatnám hogy szakadjon el egy kicsit a moduloktól és akkor biztos lesz Marvelben is méltó ellenfele annak a karakternek.

Nálunk nem tiltanak karaktert, mert a Km bácsi elég találékony mesélő tud lenni :ok: De mondjuk nem is tápoljuk agyon a karaktereket és mindenki azzal jön, amivel szeret Rpg-zni.

Draquar

Draquar

  A Bunkó

 • Fórumita
 • 725 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 19:49

Hoi!

Énrám jó hatással szokott lenni, ha "tápos" karakterrel játszom - lévén így több időm és energiám marad a szerepjátékra és a kari cselekedeteire figyelni és nem kell amiatt stresszelni, hogy egy 4. szintű partit (4-5 fő) kinyírnak-e a sima goblinok DnD-ben (majdnem megtörtént eset).

Egyébként úgy gondolom, tápos az a kari akivel már a KM nem tud mit kezdeni.
Tapasztalati példa: Marvel rendszerben eddig volt már 3 különböző karakterem. Az elsőt a Mesélővel dobtuk, hogy ne legyen gixer. Kijött a láthatatlanság meg a magas erőforrások. Néhány játék után közölte, hogy nem tetszik ez így neki, mert túl sokat használom őket és nem tud mit kitalálni - túl tápos. Jó, dobtam egy másikat - azzal is ugyanez volt a baj. Dobtam neki egy harmadikat, egy harcművészt, aki már direkt úgy készült, hogy ne legyen sok szuperképessége és ne is értsen csak a pusztakezes harchoz, inkább szakértelmekkel dolgozzon. Ugyanez a probléma, de akkor már nem dobatott újat, mert a., untam már a sirámait és b., nem akart egy újat bemesélni.
(Mondjuk tény, hogy a verekedéshez nagyon ért és a legtöbb modulbeli ellenfél 1-2 kör alatt lefekszik neki.)

Egy másik esetben, DnD 20. szint, fővarázsló prc-vel dolgozó karim gyalázta ketté a történetet kb. három varázslattal, mert szegény KM akkor mesélt először magas szintet. Egy másik esetben egy másik hasonló karival viszont a mesélő teljesen simán és csont nélkül boldogult és azóta sem jelent neki gondot a "tápos" csapat.

Szóval lehet hogy el kéne gondolkodni a KM-eknek azon is, hogy nem bennük van-e a megoldás erre a tápolás dologra (azon kívül, hogy orrba-szájba tiltanak mindent az 1. szabályra hivatkozva - a KM-nek mindig igaza van).

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12356 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 17:49

Hali!

Nem értem a kizárásos alapot. A hordozó nem azt jelenti hogy immúnis. Pl olyan aki túlélte de még van a szervezetében vírus, a gyógyult nem azt jelenti hogy már nem hordozza.


Hát, aki "gyógyult", az azért szokott IRL meggyógyulni, mert az ún. "immunrendszere" legyőzte a betegséget. Mary Mallon
(aka Typhoid Mary) ugyan fertőzött - de egész életében össz-vissz 3 ember halt bele az általa hordozott tífuszba és ő
volt az ELSŐ FELJEGYZETT - vagyis igencsak enyhe betegséget terjesztett.
Szóval ahol 20.000 év óta van írásbeliség (kivéve az akvérokat, mert náluk a 100.000 éves graffiti sem példátlan)
ott azért azt mondani, hogy nem fog a karantén használni... Hát nem.

---------------------
Na, figyu, innen kezdted:

Csak hogy durván példálózzak: nem értem miért nem halt ki Ynev átlag értékkel rendelkező lakossága az első durvább pestis, tifusz vagy ezekhez hasonló járvány során. Mert hogy kihalna ilyen rendszer mellett az tuti.


...és idáig értél:

Nem vagyok én se mágus fan sőt antimagusos vagyok inkább és nem tudom Abasziszban mi van, de minden védelem kijátszható valahogy.
A miértre is sok válasz van csak a fantázia szab határt ;) mondok is párat: ott született, esetleg oda küldik kémkedni, vagy csak hogy élő biológiai bomba legyen.


Szóval most már védőmágiákkal leplezett élő biofegyver? :ok: Felőlem... Majd ha sikerül
http://starwars.wikia.com/wiki/Hive_virus -t Ynevre hozni, akkor majd esetleg... De olyat, ami
megfertőzi az egész népességet, meg Calowyn-t is, nem mutatja ki semmi, a papok sem kapnak
"fentről" sms-t, hogy "Hé, Géza, csapj bele az antibiotikumos miselecsóba...!", valamint a kósza
faluszéli füvesasszonyok nem tudnak rá +3 és afölötti módosítójú kúrákat...

Na, akkor majd esetleg.

De egy olyan dolog, mint pld. az IRL spanyolnátha... Na, az nem fogja Ynev emberi lakosságát
a kipusztulás szélére sodorni - akár tetszik a M* rendszere, akár nem.

Nem mellesleg ha megnézed az ETK-t, a legtöbb betegségre +7 és afölötti módosítót adnak a
teljesen mágiamentes kezelések.

Adios
KLM

Módosította KLM: 2009.07.27, 17:50


RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 15:38

Ha jól rémlik, akkor a 0-s dobás 10nek számít, és egyenlőségnél újat kell dobni. Ebben az esetben a 12es értékűeknek van esélyük, összesen 10%, ami fokozatosan csökken minden próbadobáskor, arról nem is beszélve, hogy ők valószínűleg a népesség max tizede lehet. Ők szerintem éhen haltak volna gyorsan, vagy a halottak által terjesztett egyéb dolgok miatt. Szóval a rendszer nem épp szimulátor.


Az biztos, hogy nem szimulátor, sőt még rendszernek is gyenge... :felvon: ...a százalékos esélyeket egyébként most éppen a kockát kikerülve hoztam fel, hiszen ha 8-12 az átlag érték és 1-10 között van a dobás (ami a 100%), akkor egy pontnyi érték 10%-ot tesz ki. Ennyi. A rendszer alapjaiban :ok: , de ettől még lehet ésszerűen is játszani vele... ;)

Mitea

Mitea

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 29 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 15:28

Egyébként az alapkérdésre visszatérve: miért nem hal ki Ynev lakossága egy nagyobb járvány idején?
Válasz: miért, a földön kihalt? Pedig még mágia sincs! Ja, hogy voltak nagyobb egészségűek, akik jókat dobtak, illetve karakteralkotásnál felvették az "immunis a pestisre" előnyt? Táposok!


:ok: Csak a M* rémes rendszerére próbáltam rámutatni. De egyetértek Matzival a rendszer nem épp szimulátor. Nehezen tudnék olyan rendszert mondani ami az, pedig ismerek párat.

G46

G46

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2690 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 15:18

Üdv!
A M* betegség-rendszere elég brutális, ez tény és való. Azért számoljunk egy kicsit utána: 8-12 az átlag. Ez a 3k6-os dobást jelenti. De a M* szerint az a "nem jellemző" dobáskategória. Egy parasztnak az egészsége nálam "átlagos", (a "nem jellemző" meg az intelligencia paraszéknál) vagyis 3d6 kétszer, és a jobbik számít. Ennek 12,1 körül van az átlaga. Némi egyszerűsítéssel 100 közönséges földművesből 1-nek 18-as, 3-nak 17-es, 6-nak 16-os, 10-nek 15-ös egészsége lesz. Tehát a paraszti lakosság szűk 20%-a rendelkezik 15-ös vagy nagyobb egészséggel. Szal lesznek páran, akik akár 6. szintű betegségeket is mágia nélkül túlélnek.
A ETK-s M* dobatási rendszere sajnos tényleg rossz. Az, hogy a főjellemző 10 feletti részére kell dobni, önmagában nem probléma- 8-as iq-val soha az életben nem tudod megfejteni az Ajtó Rejtvényét, 9-es erővel a 120 kilós szekeret kiemelni, stb. A baj ott van, h. a rendszer azt elfelejti közölni, h. mikor mekkora pluszokat, minuszokat érdemes belerakni egy adott szituációba; kiadott moduloknál pedig szinte csak minuszos példák vannak.
Egyébként az alapkérdésre visszatérve: miért nem hal ki Ynev lakossága egy nagyobb járvány idején?
Válasz: miért, a földön kihalt? Pedig még mágia sincs! Ja, hogy voltak nagyobb egészségűek, akik jókat dobtak, illetve karakteralkotásnál felvették az "immunis a pestisre" előnyt? Táposok!

Módosította G46: 2009.07.27, 15:18


Mitea

Mitea

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 29 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 13:40

Nem értem a kizárásos alapot. A hordozó nem azt jelenti hogy immúnis. Pl olyan aki túlélte de még van a szervezetében vírus, a gyógyult nem azt jelenti hogy már nem hordozza.

A mellékes kérdésedre a válasz: ha nem sejtik a varázshasználók és az illető védőmágiákkal van föltápolva akkor oda megy ahova akar a "Tífusz mary" ;)
Nem vagyok én se mágus fan sőt antimagusos vagyok inkább és nem tudom Abasziszban mi van, de minden védelem kijátszható valahogy.
A miértre is sok válasz van csak a fantázia szab határt :ok: mondok is párat: ott született, esetleg oda küldik kémkedni, vagy csak hogy élő biológiai bomba legyen.

Matzi

Matzi

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1811 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 13:34

Üdv!

És életképes kariról még eszembe jutott: A magus tulajdonság próba rendszere egyszerűen nevetséges.

Alapvetően rendszerhiba, de a mesélő is hibás, ha nem ad pozitív módosítót sohasem. A lehetőség adott, de ha nem gondolkozol a nehézségen... Tipikusan a betegségeknél és mérgeknél van módosító.
"Berúgod az ajtót? Dobj erőpróbát!"
"Ki akarod tolni a szekeret a gödörből? Dobj erőpróbát!"
"Fel akarsz emelni egy vödör vizet? Dobj erőpróbát!"

Azért nem halt ki, ha már rendszer elemezgetésekbe megyünk, mert a 8-12-es átlagból 40-50%-nak (10-11-12-es egészség) meg volt az esélye a túlélésre.

Ha jól rémlik, akkor a 0-s dobás 10nek számít, és egyenlőségnél újat kell dobni. Ebben az esetben a 12es értékűeknek van esélyük, összesen 10%, ami fokozatosan csökken minden próbadobáskor, arról nem is beszélve, hogy ők valószínűleg a népesség max tizede lehet. Ők szerintem éhen haltak volna gyorsan, vagy a halottak által terjesztett egyéb dolgok miatt. Szóval a rendszer nem épp szimulátor.

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12356 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 12:57

Hali!

(OFF)KLM
Nem tudom de neked az hogy hordozó semmit se jelent? :ok: Igen igaz egy gyors lefolyású járványnál pozitiv hogy gyors a lefolyás de az nem hogy ha marad túlélő az hordozhatja a vírust és szórhatja szét a világban (/OFF)


Várj csak... Ha van hordozó, akkor az olyan valaki, aki immunis (a lappangási/inkubációs fázisban lévőket kizárhatjuk),
namost neki 20.000 éve volt rá, hogy az immunitást adó génjeit (vagy amit e helyett használnak az yneviek) továbbadja.

Plusz ha valaki vírushordozó, akkor miért menne el Pyarronból Abasziszba? És hogyan? Egy egész hajónyi
Tífusz Mary?

Ott van még az a nem mellékes kérdés, hogy eközben a lentebb emlegetett mágiahasználók keresztrejtvényt
fejtenek vagy...?

ADios
KLM

ui.: Ha körülnézel, meglátod, hogy nem tartozom a M* elvakult fanatikusai közé, de azért
amit le lehet a világgal és dobás nélkül kezelni, azt ne kérjük má' rajta számon.

Módosította KLM: 2009.07.27, 13:01


Mitea

Mitea

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 29 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 12:48

(OFF)KLM
Nem tudom de neked az hogy hordozó semmit se jelent? :ok: Igen igaz egy gyors lefolyású járványnál pozitiv hogy gyors a lefolyás de az nem hogy ha marad túlélő az hordozhatja a vírust és szórhatja szét a világban (/OFF)


RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 12:47

Én nem tudom te melyik rendszerről beszélsz de én arról amikor egy 10es átlagnak számít de egy 10es kockán 0-át dobni képtelenség és hogy 1est dobni rajta csekély esély van. Ha erőpróbát szeretnék és én nem sötét elf vadász udvari ork :ok: hanem egy egyszerű bárddal vagy tolvajjal játszom a tutkó a biztoshoz hogy nem dobom meg. Mert általában egy tolvaj ereje max 12 legalábbis nálam.


Ugyanarról a rendszerről beszélünk. ;)

A képtelenség dobni dolgot, hagyhatjuk hiszen ugyanakkora esélyed van 0-át dobni, mint 1-est... :felvon:

Ahogy már többen is írták előttem, ha a Mesélő mindenre dobat (lásd 12-es erejű tolvajod felemeli a hátizsákját vagy hasonló ostobaságok), akkor ez a rendszer nem állja meg a helyét, hiszen tükrözve IRL nem 20%-od van arra, hogy átlagos erővel elbírod-e azt a hátizsákot. Ellenben a módosítók nem csak negatív irányúak lehetnek, hanem pozitívok is, így a hátizsákos példa esetében egy jól megrakott hátizsák esetén +3, míg egy teljesen üres esetén - na ez már a hülyeség dobatni - +8 módosítót lehetne adni.

Az pedig, ha a tolvajod egy megrakott szekeret próbál a megemelni, ne csodálkozz ha erőpróbát dobat a Mesélő.... :titok:

Csak hogy durván példálózzak: nem értem miért nem halt ki Ynev átlag értékkel rendelkező lakossága az első durvább pestis, tifusz vagy ezekhez hasonló járvány során. Mert hogy kihalna ilyen rendszer mellett az tuti.


Azért nem halt ki, ha már rendszer elemezgetésekbe megyünk, mert a 8-12-es átlagból 40-50%-nak (10-11-12-es egészség) meg volt az esélye a túlélésre. Emellett, ha azt nézzük, hogy Ynev eléggé nagy és gyéren lakott, isteni mágiát birtokló papok, szerzetesek és paplovagok járják, a többi gyógyítóról nem is beszélve, akkor az ilyen világméretű járványokat elég gyorsan megállítják (a többi gyógyítási megoldásról nem is beszélve).

Félre ne érts nem ellened beszélek és egyetértek veled a rendszer hibáival kapcsolatban, csak túlságosan is leegyszerűsíted a dolgokat... :felvon:

Tápos az a karakter amely rezzenetlenül végigsétál egy pl ilyen vírussal fertőzött városon és utána nem lesz rosszul. És ha úgy vesszük a legtöbb kalandozó tápos az átlaghoz képest mivel ha nem lenne nem élne túl. Persze okos karakter jó messzire elkerüli az olyan helyzetet ami a vérpistikéket arra ösztönzi hogy falba verjék a fejük.


Rezzenéstelenül végigsétál? Honnan tudja, hogy a betegség nincsen rá hatással? Ha a játékos kijátssza a karakterét - és az nincsen tisztában betegségekkel kapcsolatos immunitásával kb. 22+ egészség - akkor szerintem félve vagy nem megy be a fertőzőtt területre.

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12356 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 12:13

Hali!

Egy elég gyors lefolyású járványnál a karantén nagy rakás akármit se ér.


Úgy érted, ha egy karaván/hajóúton mindenki meghal 3-5 nap alatt, akkor
már nem lesz kit karanténba zárni? :ok:

Ne érts félre: az bőven előfordulhat, hogy egy városban "csak" 10% marad életben
(főleg ha egyetlen pap, herbalista, "jótékony" BM v. egyéb kuruzsló sincs... Biztos
van ilyen város... ;) ) - de pont a gyors lefolyású betegségek nem fognak tudni egész
országokat vagy épp kontinenseket kiírtani.

Adios
KLM

Mitea

Mitea

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 29 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.07.27, 12:04

Azért itt álljunk meg egy szóra - a M* méreg/betegségmentő rendszerében kezelés nélkül se nagyon
lesz olyan természetes kórság, ami 100%-ban halálos (mert 8-12 az "átlagos főérték").

De ha mondjuk mégis lesz ilyen - akkor sem fog a lakosság 100%-a megfertőződni. A karatén fogalma
a M* 20+ ezer éves írott történelme alatt nagyon kétlem, hogy nem fejlődött ki.


Egy elég gyors lefolyású járványnál a karantén nagy rakás akármit se ér. És bár fantáziavilág a valóságból véve igenis vannak gyors lefolyású (lásd Ebola) virusok amelyre kezelés nem igazán van, a halálozás meg igencsak 100%hoz közelít. És ha van vírushordozó az oda megy ahova akar, és ott szórja szét a vírust ahol jól esik.
Persze km-től függ
(OFF)ha nem az unalomig ismert regényekből(/OFF)
hogy lesz e Ynev világán ilyen vírus vagy se és nem rendszertől :ok:

Tápos az a karakter amely rezzenetlenül végigsétál egy pl ilyen vírussal fertőzött városon és utána nem lesz rosszul. És ha úgy vesszük a legtöbb kalandozó tápos az átlaghoz képest mivel ha nem lenne nem élne túl. Persze okos karakter jó messzire elkerüli az olyan helyzetet ami a vérpistikéket arra ösztönzi hogy falba verjék a fejük.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]