Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Jan van den Boomen: Toron - A birodalom konyve (Gulandro )


 • Válasz írásához lépj be
190 hozzászólás érkezett eddig

lave

lave

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 74 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.26, 08:22

Off
Csak most találtam rá a lenti eszmecserére, így meg kell kockáztatom, hogy BePe kivág:

Sitnyik: az Attila által linkelt topikban kifejtenéd a wuxiás vonalat, mert nagyon érdekelne... kösz.

/Off

Cikornya

Cikornya

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 672 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.16, 09:17

Egy dolgot nem értettem soha Toronnal kapcsolatban... szegény Toron, ha a térképre pillantunk meglehetősen kicsiny ellenlábasaihoz képest. Hosszú és vékony, gyakorlatilag teljes hosszában ellenséges országok határolják. A szövetségesei meg városállamok vagy megosztott, gyenge királyságok. Egy szó mint tucat már rég el kellett volna buknia az északi szövetséggel szemben:P
A kiadványban az a legjobb, hogy végre kiderül toron sem az ősgonosz melegágya, hogy élnek azért ott is normális emberek.
De a mágusban vannak ilyen anomáliák... azt se értettem soha, hogy miért követne 3 millió csikós egy mogorva alakot pár ezer kilométeren keresztül lefele, csak azért, hogy az egész világ leggonoszabb és legveszedelmesebb stb. stb. stb. országának a határára költözzön. Eléggé rosszul hangzik. Arról nem is szólva, hogy aki mogorva, az ugye keveset beszél... rossz szónok meg kommunikátor. Bár lehet jó a gesztusnyelvben:) De az sem világos, hogy ki az az idióta uralkodó, aki 3millió embert beenged az országába és elhiszi, hogy csak békésen átvonulnak a területén.:rohog:
Bár annak a fickónak sem lehet rossz, akinek a köpenye minden lövedéket kivéd, egy tökéletes egyszemélyes hadsereg. Akkor már inkább barátkozzanak a pyarroniak gorviki vértestvéreikkel...
Hát igen, fura ez a mágus... valamiért mégis kedvelem:D

Tekozlo_fiu

Tekozlo_fiu

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1573 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.08, 20:42

zachary24: Azért kár piedesztálra emelni a Valhallás MAGUS regényeket, néhány írótól eltekintve ott is igen vegyes volt a felhozatal. A közelmúlt kötetei semmivel nem rosszabbak a Valhalla átlagos kiadványainál, de tény hogy az INOMI idején igen alacsonyan szállt a színvonal... De azért az nem tagnap volt már...

"Gon corga és pyarroni együtt megy kalandozni és barátok..."

Csak nem Dale Avery Renegátjára gondolsz? :ironia:

Tf

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.08, 17:04

Sitnyik:

http://forum.rpg.hu/index.php?showtopic=9345

sen

sen

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 27 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.07, 19:58

Skacok, ez f.sza volt. Köszönet Lángoszlopnak és Csimotának is! Tök jókat nevettem! Sajnos nem olvasom túl gyakran a hozzászólásokat, úgyhogy azt kell mondanom, utoljára kb. 5 éve láttam ilyen szórakoztató, de egyben intellektuális eszmecserét itt.

Gulandronak kösz a cikket, a kötet szerintem érdekes. Biztos csak azért, mert toronista vagyok.

zachary24

zachary24

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 6 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.07, 18:41

Nagyon örülök, hogy ez a könyv megjelent. Bár mindig is Ilanor/Chei, Doran párti voltam. Beleolvastam a könyvbe és nagyon tetszett. Itt szeretném ugyanakkor kifejezni, hogy ez egy kivételes óriás a mostani M. könyvek silány forgatagában. Volt idő, hogy azok a borzalmak, amik mostanában M. regényként jelennek meg, publicitást sem kaphattak volna... rettenetes hogy az az amatőr kontár banda, akik M. könyvet írnak, mivé silányítják sokunk fiatalkorának meghatározó olvasmányvilágát. Homokszem csupán és társaira gondoljunk csak... Gon corga és pyarroni együtt megy kalandozni és barátok...Szégyen, gyalázat. Ranagol, Tharr és mindenki átka szálljon az új M. írói gárdára( tisztelet a minimális kivételnek..) Ne írjatok többet kérlek, még megmenthető a világ, ti már elég kárt okoztatok....

mucha

mucha

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 24 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.07, 12:28

BePe: Vettem a célzást, bocsesz:)

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4684 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.06, 20:06

A tovabbiakban kerem, hogy vagy a cikkrol essen szo, vagy aki nem arrol csevegne, az huzzon at a Flame-re.
Koszonom.

Sitnyik

Sitnyik

  Érdeklődő fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 68 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.06, 19:54

Jujj, most olvasom a beollózott linket. Zseniális. Tehát, ha egy írótól/költőtől/bármilyen alkotótól megkérdezik, mi inspirálta, és válaszol, az nem felhasználható semmilyen vitában, mert az "appeal to authority". Zseniális. Kkor viszont:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wuxia
És lehet keresgélni hasonlóságokat. Hátha sikerül. :nyenye:))

anarion

anarion

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 820 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.06, 19:44

Jééé... Kiadtak egy világleírást a M.a.g.u.s-hoz? :nyenye: Akkor már csak alig 10 év, és várható a következő is. :nod:

Talán épp a régen beharangozott, és - az akkori hírek szerint - a kiadás szélén álló Ifin lesz az. Csak le ne essen a lelekem. :nod:)

Sitnyik

Sitnyik

  Érdeklődő fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 68 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.06, 19:41

Attila: éééén értékelem túl magam????? :nyenye:)))))
Eeeembeer, ha már én olvassak vissza, szoktál te Attila kommenteket olvasni? Mit szólsz ahhoz a fazonhoz? Szerinted ő mennyire tartja sokra magát? Aki nem kezd vitát azokkal, akikről tudja, hogy nem érdemes, értelmező szótárt ajánlgat,ésatöbbi? Muhahaha.
Még mindig nem minősítettelek sehogyan sem. Ellenben Te, mint az Atyaúristen. És én, veled ellentétben, drágaságom, visszaolvastam,értelmeztem az írásomat. Nekem nem esett nehezemre. :nod: Nekem nagyon úgy tűnt, két mondat alapján (ez nem túl sok talán...), hogy a szélmalmos megjegyzésem a hidrológiai térképes/néprajzos Ynevre vonatkozott és azt a témát ejtettem is. Tehát, még egyszer megkérdezem: mi a bánat bajod van azzal a kijelentésemmel? :nod: Kesztyű: no, az meg az, hogy a leereszkedő/tudálékos/öndicsőítő/mást fikázó kommentjeidre képes voltam válaszolni.
Nem volt semmilyen extra élmény N.Cs. válasza, tudod, csak épp az ő szava némileg autentikus. A Tied...hmmm. :nod:)) (Wuxia vonalon egy közeli időpontban szívesen válaszolok, most csak rövid idebüfögést engedhetek meg magamnak rettentő izgalmas és sikeres életem miatt (vicc volt, natürlich).)
Legyünk már felnőttek témában: tudod, a felnőttek a gyerekekkel gyerek szinten beszélgetnek.:nod:)) (Hogy leereszkedjek Hozzád: ha jól tudom, Te kezdted a másik nemi életének pedzegetését. Nincs igazam? :nod:)
Kommunikációs zsenik: Nagggyon jó. Általánosítasz, távkiértékelsz Te is? Megtehetem én is a rólad rendelkezésre álló infók (egy rpg fórumon folytatsz szájkaratét x éve, nem kicsi klikkesedés és elitista öntudat közepette,stb.) alapján? :)))
Earthdawn: én szerencsétlen, én olvassak vissza. Az, hogy a következő kommentemben egyből másképp fogalmaztam, az is biztos kezdő technika, tudtam már akkor is, hogy jön a webes kommunikáció címzetes professzora, és lecsap hibámra. A mérce: olyan hős, akiről a fantasy rajongók/olvasók közül viszonylag sokan legalább világ/rendszer szinten képesek elhelyezni, ha meghallják a nevét, egy-két adatot tudnak róla. (A mennyiség függ az olvasók számától, a fórum látogatottságától, stb.)
Jóarcúság: jóképű, vagy átlagos kinézetű, de átlagon felüli karizmával, humorérzékkel, stílussal rendelkezők.
Korongvilág: nekem feltűnt, hogy a Korongvilág erősen paródia jellegű. Nem lehetséges, hogy a karakterek nem-jóképűsége pont ebből akad(Gyk. a paródia jelleg)? Nekem most hirtelen beugrott onnan is egy jóképű, valami barbár, mindjárt a legelső Rincewind-regényből, de hát, kivétel erősíti a szabályt. :) De mindegy, a lényeg :a végiggondolatlan állítások/hülyeségek csak Tőlem ömölhetnek. :D)))

Lepus: majd egyszer válaszolok. Remélem, akkor már nem fog érdekelni. :D

mucha

mucha

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 24 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.06, 17:30

Lepus: A remény hal meg utoljára(állítólag). Mindig úgy álltam neki, hogy ez hátha jobb lesz. Aztán leginkább csalódtam, de néha nem. Nem ide vágó kérdés, de érdekelne mostanság mivel játszol. Én az utóbbi tíz évben a Legend Of The Five Ring rpg-nek és a Warhammer fantasy-nek hódoltam.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.06, 14:55

Mucha: Heh... Tudod, azt az egyet nem értem, hogy ha ennyire nem tetszettek a regények, miért olvastad el mindet?
Vagy ez valami furcsa mazochizmus? :nod:

Amúgy elárulok egy titkot, a regények nagy része nekem sem jött be, és összesen talán ha ötöt olvastam közülük. Ebből asszem csak egy Gorduinos volt, elég volt bőven.

Szóval nem vagyok Ynev és az írógárda prófétája, csak annyi hogy annak idején sokat játszottam MAGUSsal, és kifejezetten élveztem.
Meggyőzni különösebben nem akarlak, különösen most, mert amit manapság Ynev címen művelnek, az nekem is igen ellenszenves. Csak megjegyeztem, hogy a negatív vélemény akkor érthető és hatékony, ha meg is indokolják. :nyenye:

mucha

mucha

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 24 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.06, 13:20

Szevasz Lepus! Látom minap kiverte a biztosítékot a kinyilvánulásom. Valóban erős volt kicsit és tapló hangvitelű. A regények miatt alakult ki bennem ez a negatív kép, szinte mindet olvastam, de talán kettő tetszett meg pár novella. Nem sok játéktapasztalatom van, mesélni nem is meséltem, ezért nem is mélyedtem el igazán a kiegészítőkben. Ha lesz időm, kicsit utánaolvasok, talán a háttéranyagokból egy jobb világkép alakul ki bennem. Várom a javaslatokat, mit lenne érdemes elolvasnom. Észérvekkel meggyőzhető vagyok.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.06, 12:39

Ja igen... :nyenye: Olvasókönyv:
http://forum.rpg.hu/index.php?showtopic=33...fordulat&st=400

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.06, 11:43

Sitnyik:
"Bezzeg neked az írásaim alapján sikerült minősíteni, mert ahhoz jogod van. Igaz, csak az írásaimat."

Tudod mit, a humorhoz igazi tehetséged van. Persze csak ha ezt a fenti két mondatot annak szántad. :nyenye:
(Ha meg nem, akkor mi alapján minősíthetném az írásaidat, ha nem az írásaid alapján? :nod:)

"példát, példát. Hol voltam jós, hol emberismerősködtem?"

Oké. "Bill Gates magas labda volt.Szándékos. Tudtam hogy lecsapod." Ilyeneket jellemzően a szociálpszichológia és az emberismeret önjelölt húszdanos mesterei szoktak fórumokon puffogtatni, ezzel próbálva elbizonytalanítani és megalázni vitapartnerüket.

"Gratuláció helyett én sajnálatomat tolmácsolnám: rendes gyereknek látszottál."

LOL... :nod: Vissza a feladónak? Ezzel a megjegyzéssel mit is akarsz elérni? Tudod, ez már kezd nekem túlzás lenni. Magatokra hagylak Attilával. Megérdemlitek egymást.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1271 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.05, 20:02

Egyetértek Gáborral a túlírtságot illetően. Egy ősrégi, 32-64 oldalas Cthulhu forráskönyvben vagy kalandban sokkal több tartalom (Nem játéktechnikai érték!) van, mint ezekben a több száz oldalas verbális önkielégítésekben.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.05, 17:33

Sitnyik:
"Ez a "kiömlött belőled a szar" Jujj, vissza kell fognom magam, nehogy megsértsem a lelked."

:nyenye:

Azért nem kell ennyire túlértékelned magadat.

"Következetlen? Hogy a "néprajz-Ynev" témában abbahagytam az érvelést, veled pedig hajlandó vagyok felvenni a kesztyűt?"

Legalább olvass vissza te szerencsétlen. Egyébként nem tudom, milyen kesztyűt vettél fel, szerintem inkább egy kényszerzubbonyt kezdesz magadra segíteni.

"Ha megfeszülök, sem értem, hogy ha a világ egyik alkotója azt mondja hatott rá erősen a wuxia, Te miért nem vagy mégsem képes elfogadni."

http://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_authority

Hálás lennék, ha konkrét, jellegzetes wuxia-vonásokat tudnál mutatni a korai ynev világán. Lehet, hogy életed egy meghatározó élménye volt, hogy Egy Fórumon Hozzádszólt Egy Alkotó, de az még sajnos nem érv.

"A nejemmel elég izgalmas a kapcsolatunk, köszönjük szépen.Node, nem szép dolog mások magánéletében turkálni. smile.gif)))) Én sem kérdezek semmit a jobb kézről, tudod. :DDD"

Vesd össze: "Ember. Tényleg. Legyünk már felnőttek."

"A szmájli nem a biztonság kedvéért van ott. Hanem fényes jókedvem bizonyítékaként."

Persze, ez általában így szokott lenni a hozzád hasonló kommunikációs zseniknél.

"Earthdawn témában nem értünk egyet, mert nekem egyik szereplő sem üti azt a mércét amit felállítottam, de elfogadom mert másoknak más a mérce. Oké. Igaz. Egy. Akkor most gyűjtsük a másodikat."

Körülírnád ezt a mércédet, vagy inkább megtartod egy kényelmesen használható gumifogódzónak, ha esetleg további példákat kapsz? A végiggondolatlan állításokat/hülyeségeket rossz fogalmazásnak beállítani amúgy elég kezdő technika, ne erőltesd, nem jön be vitában.

De ha már nem jóarcúságról híres fantasy hősökre vágysz, nézz körül mondjuk Korongvilágon.

Sitnyik

Sitnyik

  Érdeklődő fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 68 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.05, 15:11

Huppsz,az lemaradt, hogy a kiadónak/szerzőknek az egyensúlyt kell megtalálnia a játszók és olvasók között. Nem könnyű feladat, azt belátom.

Sitnyik

Sitnyik

  Érdeklődő fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 68 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.06.05, 15:08

Shadowmasters: Skandar Graun-t pont én említettem, attól függetlenül, hogy csúnya, még elég karizmatikus - nőproblémái ált. nincsenek. :nod:(Zárójelben csak annyit, hogy S.G. pont annak a karakternek tetszik, aki csak azért csúnya és büdös, hogy ne legyen szép és illatos. Már ha érthető ez így, de szívesen magyarázom tovább. :nod: ) Drizzt is jó benyomást tez a hölgyekre általában :nod: .

Lepus: példát, példát. Hol voltam jós, hol emberismerősködtem? Kérlek. Pont én írtam, hogy egy/több beírásod alapján nem ítéllek meg, pedig minimum egy elég demagóg populistának sikerült. Bezzeg neked az írásaim alapján sikerült minősíteni, mert ahhoz jogod van. Igaz, csak az írásaimat.
A gratulációt amúgy köszönöm, az Arany Csörgősipka díjat(figyelem, Attila kolléga szavait koppintom!) leszarom. Nem nagyon fog szíven ütni, ha x nagyonfórumozó az elitségük teljes tudatában eldönti, hogy szerintük én voltam a hónap/év hülyéje. Aztán elmúlik a vihar a biliben, és holnap új áldozatot kell keresni a mentális fölény igazolására. Gratuláció helyett én sajnálatomat tolmácsolnám: rendes gyereknek látszottál. :nod:

Leonidas: pont írtam, hogy a M-ben az pozitív, hogy akadnak a nagggyonférfias hősök mellett kevésbé külsőre tetszetős alakok, de akadtak, akiknek az volt a baja a M-al, hogy túl menedzsertípusok. :nod: Mindegy, a téma kifújt, a személyem érdekesebb mások számára, mint a vita, ahol ráadásul érveket kellene felsorakoztatni.

elGabor: kedvesem, idézd már, hol írtam, hogy "hihetetlen eseménydús és sikeres életem van", kérlek. És még én vagyok emberismerőnek és jósnak titulálva.:) És vajon fogsz-e Te is rám szavazni a sipkadíjon? :D Esetleg hasonló részvétnyilvánítást látunk-e Tőled a vita más részvevői felé? :nyenye:

A Magus halott/eljárt felette az idő tételt köbö 10 éve hallom/olvasom. Természetesen mindenkinek joga van ezt a véleményét kifejezni, legfeljebb én nem értek egyet vele.

elGabor: én úgy gondolom (gondolom!), hogy a Toron nem konkrét szerepjátékos kieg. Hanem a világleírás része. Mint azt már Raon is írta, Ynev nem pusztán egy szerepjáték háttérvilága, hanem egy irodalmi koncepció is. Abba pedig jobban belefér egy ekkora könyv. Nekem -aki nem játszik Magus RPG-vel- 64 oldal nagyon kevés lenne, ráadásul a kalandötletek sem fognak meg nagyon. Ellenben, mint a világ iránt érdeklődőt, a tények érdekelnek. Igen, akár a Nemesi Házak falfestési szokásai is. :)


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]