Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Biborgyongyok 2 - Armanyok es alcak (Gulandro )


 • Válasz írásához lépj be
62 hozzászólás érkezett eddig

Hamlet

Hamlet

  dán kalózherceg

 • Fórumita
 • 605 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.09.22, 17:24

"amikor a bíborgyöngyöt rejtő páncélüveg vitrint egy abbitreszelékkel töltött mordállyal nyitották fel..."
MÁR ROHANOK IS A KÖNYVESBOLTBA!
Az első Halál havában első puskaporrobbanása óta várom, hogy végre visszatérjen a technokrata Ynev a Magus-mainstreambe!!!

MysticR

MysticR

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 36 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.03.07, 17:43

Üdv!

Iglat Berval olyan, mint egy túltápolt első karakter a M* rendszerben. Igazi Vérpistike.
Lassan már csak a M* Bruce Villis-éhez Tier Nan Gorduinhoz tudom hasonlítani.

A csuklóra szerelt kar-homokóra is nagyon jó találmánynak tűnik, amíg tenyérrel lefelé fordítva, vízszintesen tartod a karod és nem mozogsz, addig pontosan méri az időt.

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5193 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.08.18, 05:23

Kis érdekesség: a csuklóra szerelt kar-homokóra nem újdonság most olvasom a Halál-havábant (Ronin-os verzió) és az Orwella szentélyt támadó embervadászok vezetője is viseli.

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.08.07, 10:39

Massza írta: jah, a többszörös papgyilkosságot már meg sem említem, nyílván egy fél világot uraló egyház (és isteneik) semmit sem tesznek az ilyenek ellen.

Bocsánat, de az nem úgy van, hogy Yneven a papok mind sérthetetlenek, mert ha bántjuk őket, jön az istenük, és bosszút áll. Ebben az esetben orrba-szájba művelhetnék a legvérlázítóbb orcátlanságokat, teljesen büntetlenül, mert az istenük miatt úgyse merne senki hozzájuk nyúlni. Ilyesféle égi megtorlások legfeljebb akkor következnek be – és még akkor is meglehetősen ritkán –, ha a pap személyén keresztül az istenséget és kultuszát érte súlyos sérelem. Menadorion a saját szakállára vállalt komoly kockázatot egy olyan ügyben, amely egyáltalán nem érintette Krad tanításait vagy szolgálatát, és rajtavesztett. Senki sem kérte vagy kötelezte őt, hogy nekiálljon emberkedni a kuriózumtárban; ami azt illeti, Iglat nem akarta megölni, aranyhidat kínált neki a visszavonuláshoz, ő kötött bele nagy erkölcsnemesítő buzgalmában. Csúnyán ráfázott, de miért érdekelné ez Kradot különösebben? Az isten nem azért van, hogy megóvja a szolgáit a tulajdon hülyeségük következményeitől.

Egyébként egységes pyarronita egyház nincsen, csak különféle pyarronita egyházak, amelyek egy politikailag igencsak heterogén konföderációba tömörülnek. Az Aranykör rend mondjuk valóban nem örül annak, ami Menadorionnal történt; az ifini szigonyérseket viszont, hogy csak egy példával éljek, veszettül nem érdekli a dolog. Márpedig északon speciel ő a legbefolyásosabb pyarronita egyházfő, nem az Aranykör elöljárói, akiknek a hatalmi központja a Sheraltól délre található.

Amúgy ha valakinek elkerülte volna a figyelmét, Iglat Berval fejére tucatjával vannak kitűzve a vérdíjak, és egy csomó pyarronita felekezet és szervezet nagyon szívesen látná holtan őt, az inkvizítorok szövetségét is beleértve. (Hogy Dreinát és Kradot mennyire becsüli, azt láthattuk; de a harmadik kötetben egy Noir-pappal is lesz egy emlékezetes asszója.) Ám mindez abszolúte nem akadályozza meg benne az Arel-papokat meg a dartonitákat, hogy országos cimboraságot tartsanak vele, együtt kalandozzanak és mulassanak, és ahol tudnak, segítsenek egymásnak. Ne tekintsünk már úgy a pyarronita egyházakra – különösen északon –, mint egy monolit hatalmi tömbre, amit egyetlen központi akarat vezérel!

És bár nem igazán szeretem magyarázni az írásaimat, annyit azért csendben megjegyeznék, hogy a két prológus éppen arról szól, hogyan bírálják felül a személyes érdekek és szenvedélyek az Észak-Yneven hagyományos szövetségi-politikai kötődéseket. Egy fekete hadúr egy toroni Nemes Ház fejét öli meg egy bíborgyöngyért; egy Arel-hitű ereni nemes pedig egy Aranykör rendbéli Krad-lovagot…

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.08.07, 10:37

Kilhalm: Nem tévedtél Skrae „származásával” kapcsolatban, és örömmel tudatom, hogy a második kötetben is szerepel. Bár ezúttal nem relatíve védtelen boszorkányokat mészárol halomra, hanem egy méltó ellenfélre talál, akibe kis híján beletörnek a csáprágói…

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.08.07, 10:36

Gulandro: Az Eren c. írásomban az Arel-pap a következő szavakkal fordul Rulbarthoz:
„Örököltél tőle valamit… mindjárt meglesz… évek óta hurcolászom…”
Ebből elég egyértelműen kiderül, hogy a novella (Antera) és az átkötés (Eren) között esztendők teltek el.
Egyébként mintha te is úgy fogalmaznál a kritikádban, hogy „régóta esedékes örökség”… 

alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3450 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.08.05, 08:33

Bíborgyöngyök 2 kritika - spoileres!!!

1. Raoul Renier: Toron (prológus)
Ez szerintem teljesen rendben van, helyre kis szösszenet. Prológusnak elmegy.
7/10

2. Raoul Renier: Tiadlan (prológus)
Itt viszont már felvontam a szemöldököm. Páncélüveg, sörétes puska, mágikus ajtók... mintha valaki túl sokat Shadowrunozott volna. Gyengekezű mesélőnél.
6/10

3. Marcus Flain: Vérvörös álmok (novella)
Kellemes, bár egy kicsit zavaros volt. Na jó, nem kicsit. De legalább nem húzta túl.
6/10

4. Raoul Renier: Khasryr (átkötés)
Ez is jó. A bukott ékszerész elég jó karakter volt, az apja meg a történet lezárása is elment.
8/10

5. Wayne Chapman: Mallior mosolya (novella)
Egyik szemem nevet, a másik meg kifolyt. Egyrészt itt egy írástechnikailag remekül megírt, jó tempójú novella. Másrészt ezzel az írással már komoly gondok vannak.
Először is már megint itt a jó öreg "a kalandozók kedvükre befenyítik a világot uraló hatalmasokat" attitűd, anélkül, hogy ez a világban megjelenő következményekkel járna. No mindegy, fogjuk fel a világ jellegzetességeként. Aztán jönnek a techno-vonal "gyöngyszemei". Karóra. Légierő. Szőnyegbombázás. Kicsit hiányzott 'A valkűrök', bocsánat, 'A Darton-angyalok lovaglása', ha már annak idején Samm, a törpe újrajátszotta. Mivel a Magusról van szó, ezért természetesen nem várom el, hogy a felsorolt elemek bármiféle hatást gyakoroljanak a világ többi részére, hiszen hogy nézne már ki, ha a kiválasztott kalandozók eszköztára mellett mondjuk a toroni seregben is megjelennének az ilyen újítások...
Nem mondom, hogy a mágikus világképet megerőszakolja novella, hiszen olyan a Magusnak sosem volt. Azt azért megjegyezném, hogy a t. szerző nem csak másoknak ír keresztbe, ha olyanja van, hanem még önmagával sem koherens, lásd a föld csontjainak származási helyét. Az sem egészen tiszta, hogy élte túl az ereni fickó Mallior mosolyát. Ha egy elf meg tudta vágni a szája két sarkát, akkor a torkát is elmetélhette volna, ha már annyira a halálát akarta. Úgy az egész szokás baromságnak tűnik.
Valamint a lanthúrról kilőtt nyílpuskavesző után itt "végre" van íjhúrról ellőtt menyétfejes bot. Valaki segítsen már szegény Gáspár Andrásnak a szakkérdésekben (fegyverek, harcászat, stb.), mert az íjászcimborám epilepsziás rohamot kapott ettől a baromságtól.
Szóval a novella úgy általában 7/10, a kifogásolt részeknél meg 4/10.
5/10 (muszáj voltam átlagolni)

6. Renier–Chapman: Ifin (átkötés)
Egész kellemes. Számos kedves karakter visszatér egy rövid, öldöklő összecsapásra. De vagy elszámozták az történeti egységeket, vagy a 2. kimaradt a kötetből.
Ja és Enoszukét elnyelte a tűz. Csujujuj. punny.gif
7/10

7. Raoul Renier: Antera (novella)
Biztonságtechnikai szakértők a Magusban: mondom én, hogy Kornya mester Shadowrun-ozott egy jót... smile.gif
De eddig szvsz ez a legjobb novella.
9/10

8. Raoul Renier: Eren (átkötés)
Ez is pofás, bár szvsz az Arel-pap az első zálogházban megszabadult volna az órától, nem cipeli magával mittudoménmeddig.
7/10

9. Malcolm J. Hunt: A ködök városában (novella)
Ez elég pofás leírás a boszorkányszekták intrikáiról, és bár azért ez még nem a Dűne vagy a Keresztapa, de megjárja.
8/10

10. Raoul Renier: Rumilant (átkötés)
Bukott alidaxi banya és bukott kardlovag paktuma Iglat ellen. A csaj igazi fekete ló, nem tudom, mi lesz a következő húzása, de talán még velük is számolni kell a végén.
6/10

11. Indira Myles: Szelíd tekintet (novella)
A történet olyan, mint egy Poe-novelláé (ami szerintem jó), ami nem is lenne baj, ha az első két oldal után nem tudtam volna, mi lesz a vége... Azért ez is tetszett. Több női szerzőt a Magusnak. smile.gif
8/10

12. Raoul Renier: Askaber (átkötés)
A kereskedő összeroppanása nekem egy kicsit erőltetett, illetve túlzó, de örömmel láttam viszont a korábbi szereplőket.
8/10

13. Raoul Renier: Eldvord (epilógus)
Az epilógus maga jó és ez a lépés logikusan következik a lány jelleméből, de némiképpen szkeptikus vagyok a sikerességgel kapcsolatban. Oké, Arel-árvák, kiskoruk óta elfekre vadásznak, ezért az ynevi természeti törvények értelmében baromira táposak, de azért egy szakajtóra való gyerek igen erős hendikeppel indul neki a gyöngyvadászatnak. Elég ha csak arra gondolunk, hogy nem igazán van olyan kapcsolatuk a külvilágban, amit Iglat ne bírna, a többiről már nem is beszélve.
7/10

Ez így összességében 7/10, de ráteszek +1 pontot a borító és a térkép miatt, szóval a kötet 8/10.

//Megjegyzés: a pontszámok természetesen Magus-os pontszámok, azaz belekalkuláltam, hogy ez a Magus, ilyen és ilyen korlátai vannak, stb. Objektívebben nézve mindenhonnan nyugodt szívvel lehúzható egy-egy pont.//

massza

massza

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 385 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.08.04, 16:04

nem vót könnyű, de mivel elszánt vagyok, megvételtől számítva 2 napra rá leharcoltam. Csak sokszor le kellett tennem 5-10 perce, hogy ignoráljak pár dolgot. (tudom, tudom, én bajom:))

Szerintem rossz irányba viszi el a dolgokat a puskapor és annak felhasználási módja, így én kerülöm.

creep

creep

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 161 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.08.04, 13:59

Nekem tetszett a cikk, a tűzfegyverek nálam is előfordultak már (mondjuk az vagy Gilron-pap vagy azokkal haverkodó törpe volt). Viszont szerényen tenném fel a kérdést, hogy Gulandro-n kívül olvasta még valaki a kötetet?

_Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2009.08.04, 13:05

Nekem tetszett az előző kötet, és a folytatást is beszerezném de csak R.R. írásai miatt. Ha nem tévedek Skrae (most nagyon lusta vagyok föllapozni)a sáska falkaanya Kornya mester be nem fejezett Sáskagyermekéből való... Mindenesetre ígéretes karakter, nekem ő a legszimpatikusabb a könyvben... Remélem a folytatásban is szerepel.

A kritika nekem nem sokat mond.

Az M*-en rinyálni meg fölösleges... Mintha ez lenne az ember életében a legnagyobb gond.

Gulandro

Gulandro

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 825 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.08.02, 23:20

Kornya_Zsolt: Nem tűnt fel az eltelt időre konkrét utalás, addig a novellák elég jól illeszkedtek időrendben, itt valahogy ez térben és időben elcsúszott olvasói szempontból.

Lehet a fentiek és az alant folyt vita után nem egyértelmű, de nekem nincs bajom a tűzfegyverekkel Yneven. Aki ismeri az általam írt kalandokat tudhatja, hogy gyakran és konkrétan felhasználtam őket a magam részéről. Felhasználásuk és megjelenésük módja azonban teljesen eltért a korábbi irodalmi előképüktől, amit az eddigiektől egy rugalmas elszakadásnak éreztem és éltem meg, szigorúan mint olvasó.

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.08.02, 15:41

Gulandro: Az ereni átkötés kapcsán valamit mintha félreértettél volna. Duratrost, a feltalálót nem öli meg senki: a két írás közt elég sok idő telik el, ő meg öregember, meghal természetes halállal.

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.08.02, 15:37

Ami a kettő-pont-nullás Ynevet illeti, ezen a téren én mindig következetes voltam. Puska nemcsak a Halál havában c. alapműben van, hanem az Acél és oroszlánban is; a Pokolban pedig egy komplett technomágikus enklávét pakoltam a kráni gyepüvidékre.

Szerepjáték és irodalom viszonylatában a M* világán az irodalmat illeti a prioritás. Ez mindig is így volt, ezután is így lesz - ami nem azt jelenti, hogy az írók ne haszálnák föl műveikben alkalomadtán a szerepjátékos elemeket.

Ami az írók megélhetését illeti, mindenkit megnyugtatok, hogy az nem a M*-írásaik honoráriumán alapszik. A pénzkeresésnek ennél tízezerféle jóval hatékonyabb módozata létezik.

massza

massza

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 385 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.07.31, 09:30

Attila: Nem segíthetek mindenkinek, gondoltam téged megmentelek.

Raon: bízok benne, hogy a mondanó célt ér többekben (és végre érdemi beszélgetés folyik majd), az most mind1, hogy Colton-nak ép jól jött.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.07.30, 19:19

massza:
"Attila: ettől jobban érzed magad, hogy sikerül besorolni a beírokat valami skatulyába?"

Öreg, alattam elhangzott sommás megjegyzés a komplett rpg.hu törzsközönségről meg belterjes brancsról, mégis csak az én hogylétem felől érdeklődsz, a Zhord gyerek lelkiállapotát meg leszarod? :felvon:

Egyáltalán pont én akarnám megvédeni az írókat az olvasói véleményektől? Én csak ezt a pusztába jajongó potteresdit nem értettem...

Raon

Raon

  Révész

 • Fórumita
 • 713 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.07.30, 16:05

massza:
Habár egyetértek azzal, hogy ilyen hülyeségekkel tényleg nem érdemes off-olni, ha már így adódott, nem tartom korrektnek az efféle lezárást. Ezzel a bejegyzéseddel most csak adtál egy kényelmes kihátrálási lehetőséget Coltonnak, amely lehetőséggel a jelek szerint ő élt is.

Colton:
Ha meg sem próbálod leegyeztetni a véleménykülönbségeket, akkor milyen biztosíték van arra, hogy legközelebb nem jön elő ugyanígy ugyanez? Ha azt mondod, ezzel részedről le van tudva a dolog, és mostantól csak az írások minőségéről/hibáiról lesz szó, én elhiszem. De akkor legyen úgy.

Colton

Colton

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 317 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.07.30, 15:22

Massza neked igazad van tényleg hülyék vagyunk.
Ezt most komolyan mondom, nem valami kötekedő ál iróniából.

massza

massza

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 385 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.07.30, 15:06

Optimista ember lévén, mindig abban reménykedek, hogy a következő jobb lesz, csak azért veszem meg. (no meg gazdasági okokból, hogy jó nekromata lévén életbe tartsam a magus zombit:))

Attila: ettől jobban érzed magad, hogy sikerül besorolni a beírokat valami skatulyába? :rohog: Lehet, hogy fájlalom (és még mások is) a nekem nem tetsző novellákat, de nem játszom el Freudot, meg a kannibálhattyú halálát a sok (ide valami tetszetős, már-már sértő jelzőt lehet rakni) beíró hsz-én.

Van egy könyv, amiről mondtam (mondtak) egy véleményt. A sajátomat (sajátjukat). (ha tetszik, kivettem a részem a kritikából, hogy akik megvásárlás előtt olvassák eme "izét" (a topicra értve az izé) tudják mire számítsanak. Ha nekik sem jön be a tank/bombáz/muskétás osztag, akkor döntsenek ennek fényébe)

Mi lenne, ha véletlen a könyvről beszélnénk ebben a topicba, nem pedig x nicknevű pisilési szokásairól, hogy hámozottan eszi e a barackot és hogy milyen képregényt szeretett 10 éve. :felvon:

Miért kell megvédeni/megvédelmezni bárkinek is az írot egy olvasó véleménytől???

Kijelentés: Szeretem a hold látványát.
Napimádó: a hold gagyi, csak óvisok imádják
Holdimádó: 40 éves vagyok, nem vagyok ovis, a nap imádok sznobok!
Napidmádó: a 40 éves holdimádók, mind kockabuzik, szemüvegesek és informatikusok.
Holdimádó: napimádók fikagyártók, flamelők és savanyú, csak a rosszat meglátók. Ha tetszik, balfékek, akiknek nem jutott barátnő :)

Ez mire jóóó...???

Raon

Raon

  Révész

 • Fórumita
 • 713 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.07.30, 11:22

massza:
> Az a gond, hogy előbb kell megvenni a könyvet, olvasni, és csak aztán derül ki, ehető volt e. Hidd el, ha tudtam volna milyen ez a könyv, nem veszem meg.

Ezt nem teljesen értem. Évek óta bejáratott dolog, hogy a megjelenés után pár nappal már felkerülnek a vélemények a fórumra, a legtöbb esetben kritika is jön, amelyekből (vagy az arra érkező hozzászólásokból) már egész jól képbe lehet kerülni, mire lehet számítani az adott könyv kapcsán.
De nagyobb könyváruházakban minden különösebb gond nélkül bele lehet olvasni is a műbe... szóval tényleg nem értem, miért mondod azt, hogy ne lenne meg az olvasó lehetősége a tájékozódásra.

És ezzel szoros összefüggésben ott van a leghatásosabb kritika fegyver az olvasó kezében - az eladott példányszám.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.07.30, 11:16

Colton:
:felvon:

Apró különbség kettőnk között, hogy én nem játszom el a hattyú halálát a szar könyveken, míg a hozzád hasonló fanboyok azt szeretnék... igazából f***tudja mit szeretnétek, lényeg, hogy a Potterrajongóknál azért feljebb sorolod magatokat a geek-kasztrendszerben és buzgón vásárolod a logót.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]