Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Megjelent a Lavarhion hatodik szama (+novella) (Csepeli Noemi)


  • Válasz írásához lépj be
1 válasz érkezett eddig

creep

creep

    Rendszeres fórumozó

  • Archívum
  • 161 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.10.12, 19:06

Gratulálok Godfrid, hogy végigküldted, nekem nem s ikerült pár sornál továbbjutnom... nah, jó, csakazértis - de az írás olyan, mint amikor a nagypapa kezdi a bezzegazénidőmbent. A sötét elf, ez? Pláne Gorvikban... embereket képez... nem folytatom 0/10

Godfrid

Godfrid

    Rendszeres fórumozó

  • Fórumita
  • 128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.10.12, 02:31

Bár még nem volt időm elolvasni az összes művet, de A vadász címűn már túlvagyok. Elsőre szemet szúrt a sötét elf-es téma, talán nem vagyok vele egyedül. Nehezen tudom elképzelni, hogy is lehetséges egy ilyen embertől távoli lény, mint egy MAGUS-os sötét elf gondolkodását megjeleníteni. Egyben azt hiszem egyet értünk: Nehezen.
Találkozhattunk már elvont, idegen gondolkodás módokkal regényekben, novellákban, de ezek ritkán ütnek meg egy bizonyos szintet. A legnagyobb íróknak is meggyűlik vele a baja, bár ha sikerül igen szép eredmények születhetnek (vagy épp borzasztóak:)).
Szerintem az írónak nem igazán sikerült megragadnia a sötét elfet. Az alap történet sem az igazi, de most a lényegre koncentrálva:
A novellával kliséket kapunk vissza, mint egy C kategóriás amerikai filmből. A bestiárium lapjairól köszön vissza ránk a barátságos sötét bőrű, hegyes fülű aquirunk. Az egója majd kiesik a monitorról olvasás közben, ami még nem is lenne gond. Az idegenséget, és gondolkodás módot mindössze a klisék ismételgetésében látjuk megjelenni: De útálom az embereket. De rövid ideig élnek. De bénák.
Az író ilyen, és ehhez hasonló kísérleteket tesz, hogy a hősét hitelesebbé tegye. Sikertelenül. A sötét elf hamar idiótaként tűnik fel, aki pusztán egoista, és semmi alapja az emberek iránti megvetésének, mert olyan hibákat követ el, amit vélhetőleg az általa kiképzett halandó gorvikiak valószínűleg soha nem tennének. Az ismétlődő klisék így alaptalannak bizonyulnak, és a sötét elf hiteles bemutatására szolgáló egyetlen kísérlet alapjaiban omlik össze. Kapunk egy tápos főhőst, aki teljesen hiteltelenül cselekszik. A történet maga ezer az egyből. A vége felé láthatunk kísérletet, valamiféle krános-ranagolos drámai jelenetre, de ez sem éppen fogott meg.
A lezárást akár nyugodtan le is cserélhetnénk a "Boldogan élt, amíg meg nem halt..." népmesei lezárásra.
Nekem Krán téren Kornya Zsolt "Pokol" című munkája a mérvadó, ahol betekintést enged a külső tartományok életébe, ahol csak azok élnek, akik nem elég erősek, hogy megéljenek a kemény fiúk között. Ajánlom a szerző figyelmébe a művet, és a kráni fejvadász fanatikusokéba. Ha a külső tartományba ilyen a könyvben megjelenő borzalmakat találhatunk, akkor mi lehet Krán szívében? A Pokol is borzalmaival már az emberi képzelő erő határait súrolja, és úgy hiszem a belső tartományokról elég annyit tudni, hogy vannak, és még ennél is rosszabbak. Ha valaki mégis megpróbálja megírni, az vagy egy ehhez hasonló hiteltelen művet fog leírni, vagy egy igazi avantgárd borzalmat.
A fentebbiektől eltekintve: Az írót arra bíztatom, hogy gyakoroljon még, és legközelebb valami megvalósíthatóbb témába vágjon bele. Néhány nyelvhelyességi és fogalmazási hibát leszámítva összességében nem volt gond a művel. Azt hiszem egy egyedibb, föld közelibb témát megragadva egy élvezhető, izgalmas írással gazdagíthatna minket.
Tisztelettel:
Godfrid


-------------- automata szoveg -------------------------
Megjelent a Lavarhion hatodik száma! (+novella) ( Csepeli Noémi )
http://rpg.hu/iras/mutat.php?cid=5611
--------------------------------------------------------


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]